Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εγκριση περιβαλλοντικών όρων του κάμπινγκ “Ερωδιός“


Τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία του κάμπινγκ “Ερωδιός“, στη Γιάλοβα, δυναμικότητας 98 θέσεων - 392 ατόμων, ιδιοκτησίας Ευθμίου Πανουργιά, ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, το κάμπινγκ περιλαμβάνει 57 θέσεις σκηνών, 33 θέσεις τροχόσπιτων και 8 οικίσκους, ο ένας από τους οποίους για ΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι το κάμπινγκ βρίσκεται εντός της περιοχής “Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και νήσος Σφακτηρία“ του δικτύου “Natura 2000” και πως η παραλία μπροστά από την κατασκήνωση καλύπτεται από οικότοπο με “υποτυπώδεις κινούμενες θίνες“. Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για 10 χρόνια.

"ΕΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/02/2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Γνωμοδότηση κατά της συγχώνευσης σχολείων


Την αντίθεσή του σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων του Δήμου Πύλου - Νέστορος, που προτείνει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκος Κλάδης, εξέφρασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.
Το Δ.Σ. γνωμοδότησε υπέρ της παραμονής των παρακάτω σχολείων όπως έχουν μέχρι σήμερα: 4θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βλαχόπουλου, 3θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φοινικούντας, 1ο 6θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Χώρας και 2ο 6θέσιο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Χώρας.
Καταγράφοντας τους λόγους για τη θέση του αυτή, το Σώμα επισήμανε:

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΘΟΔΩΡΗ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ «Ο άλλος δρόμος και 16 ανέκδοτα ποιήματα»


«Ο άλλος δρόμος και 16 ανέκδοτα ποιήματα» είναι ο τίτλος του βιβλίου του αείμνηστου Πύλιου στοχαστή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, που μόλις κυκλοφόρησε με τη φροντίδα της συζύγου του Βάσως Κωνσταντούρου-Βλαχοδημήτρη.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται συνοδευτικό σημείωμα του ποιητή στη δεύτερη ελληνογερμανική έκδοση του έργου του, καθώς και δέκα ποιήματά του από προηγούμενες εκδόσεις, μεταξύ άλλων και το ποίημά του “Ο άλλος δρόμος“ που αναφέρεται στην Μακρόνησο όπου ήταν εξόριστος.
Επίσης περιλαμβάνονται ακόμα δεκαέξι ανέκδοτα ποιήματα του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη. Το βιβλίο διατίθεται κεντρικά από το βιβλιοπωλείο Δημ. Παπαδήμα (Ιπποκράτους 8 - Αθήνα).

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/02/2012

Το Καρναβάλι στην Πύλο


Συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά με επιτυχία το Καρναβάλι της Πύλου που το παρακολούθησε πλήθος κόσμου - όπως και τη δίκη του μακαρονά και το κάψιμό του την Καθαρά Δευτέρα, παρά τον άσχημο καιρό. 
Οργανωτής και φέτος ήταν ο «Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Πύλου». 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηδάσου συμμετείχε την Καθαρά Δευτέρα με κάτι πιο πρακτικό όπως θέλει το έθιμο της ημέρας. Πεντανόστιμη φασολάδα προσέφερε στους επισκέπτες ο επαγγελματίας μάγειρας Μήτσος Πανταζόπουλος.
Τ.Αλ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Στη Μεθώνη την Καθαρά Δευτέρα είχαμε την αναβίωση του «Γάμου του Κουτρούλη» - και φέτος οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Παρά την ελαφριά βροχόπτωση ο...γάμος έγινε με όλα του τα μεγαλεία. Ολοι παρέμειναν μέχρι το τέλος και το ευχαριστήθηκαν, παίρνοντας ως ενθύμιο και τη σχετική μπομπονιέρα. 
Στην Κορώνη το φετινό καρναβάλι συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από τη Μεσσηνία αλλά και ταξιδιώτες από την Αθήνα. Παρέλασαν πολλά άρματα, πεζοπόρα τμήματα και υπήρχε καυστική σάτιρα της επικαιρότητας. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έκλεισαν με το κάψιμο του...“Σόιμπλε“ Καρνάβαλου στο λιμάνι, με τη συνοδεία βεγγαλικών. 
Στη Χώρα, το καρναβάλι είχε μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή των παιδιών γυμνασίων και λυκείων έδωσε άλλη πνοή. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι δεν είχε πραγματοποιηθεί καρναβάλι και φέτος ο κόσμος ήταν αρκετός. Την Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα γιορτάστηκαν στην πλατεία της Χώρας με φασολάδα, λαγάνες, χαλβά και όλα τα σαρακοστιανά.


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/02/2012

ΚΟΡΩΝΗ Αποκατάσταση αγωγών αποχέτευσης ομβρίων


Εργο αποκατάστασης αγωγών αποχέτευσης ομβρίων της Κορώνης, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ, ανέθεσε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης συνυπέγραψε το συμφωνητικό με τον εργολάβο - ανάδοχο του έργου Γιάννη Αργυράκη. 
Η παρέμβαση θα γίνει βάσει μελέτης της πρώην ΤΥΔΚ, έχει χρονοδιάγραμμα 180 ημέρες και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/02/2012

Στο σκοτάδι βυθίστηκε την Καθαρή Δευτέρα η Χώρα


Στο σκοτάδι βυθίστηκε η ευρύτερη περιοχή της Χώρας αλλά και τα χωριά μέχρι το Βλαχόπουλο το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας, από σοβαρή βλάβη σε αγωγό της ΔΕΗ ο οποίος κόπηκε λόγω της κακοκαιρίας στην κοντινή περιοχή Καλύβια.
 Η διακοπή σημειώθηκε στις 8.30 το βράδυ και ένα τμήμα της Χώρας έμεινε χωρίς ρεύμα μέχρι και χθες το πρωί, ενώ οι περισσότερες περιοχές ηλεκτροδοτήθηκαν από εναλλακτικό δίκτυο μετά από δυόμιση ώρες περίπου. Η βλάβη, όπως μας επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου της ΔΕΗ Φιλιατρών Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, σημειώθηκε σε κεντρική γραμμή της ΔΕΗ στη θέση Καλύβια Χώρας όπου ένα από τα καλώδια λόγω του δυνατού αέρα κόπηκε. Αυτομάτως έπεσε ο διακόπτης που βρίσκεται στην περιοχή του Βλαχόπουλου με αποτέλεσμα όλη η περιοχή από το Βλαχόπουλο και κάτω μέχρι και τη Χώρα να μείνουν χωρίς ρεύμα. Αμεσα κινήθηκαν 3 συνεργεία με τεχνικούς της ΔΕΗ προς την περιοχή - ένα από την Καλαμάτα και 2 από τα Φιλιατρά. Αφού εντοπίστηκε η βλάβη και δεν μπορούσε να αποκατασταθεί εκείνη τη στιγμή, έγινε ηλεκτροδότηση της περιοχής από τους Γαργαλιάνους, αλλά ένα μέρος της Χώρας παρέμεινε χωρίς ρεύμα. Το πρωί διορθώθηκε πλήρως η βλάβη και έτσι περίπου στις 10 η ώρα η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί παντού.        

 Κ.Μπ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/02/2012

Διάλυση της σύμβασης για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού


Τη διάλυση της σύμβασης για το έργο κατασκευής του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, προϋπολογισμού 17,8 εκ. ευρώ, ανάδοχος του οποίου ήταν η “Μετρό ΑΤΕ“, αποφάσισε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, η διάλυση εγκρίθηκε χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου. Πρόκειται για το πολύπαθο έργο του νέου δρόμου της Δυτικής Μεσσηνίας, από τα πιο σημαντικά στο νομό -
αν όχι το πιο σημαντικό- που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ του Γ’ ΚΠΣ. Δημοπρατήθηκε το 2005, ήταν να ολοκληρωθεί το 2008, όμως... όχι έμεινε στη μέση, αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένες ούτε τις απαλλοτριώσεις. Και είναι αβέβαιο αν θα έχει ολοκληρωθεί το 2013.

Για τη διάλυση της εργολαβίας ο ανάδοχος είχε ζητήσει αποζημίωση πάνω από 10 εκ. ευρώ, όπως είχε ενημερώσει παλιότερα το Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Μάλιστα, με απόφασή του είχε συσταθεί επιτροπή στελεχών της Δ.Τ.Ε., η οποία θα αποφαινόταν για το ύψος της αποζημίωσης και για άλλα θέματα - αιτήματα που είχε θέσει ο ανάδοχος. Στο τελευταίο από τα έγγραφα που η υπηρεσία έλαβε υπόψη της για την αποδοχή διάλυσης της σύμβασης, επισημαίνεται η αίτηση του αναδόχου στις 30-12-2011, με την οποία υποβλήθηκε η τελική επιμέτρηση των εργασιών του έργου, προβάλλοντας ταυτόχρονα σχετικά αιτήματα αποζημίωσής του λόγω της αναμενόμενης διάλυσης της σύμβασης και ζητώντας παράλληλα τη διενέργεια της παραλαβής του έργου.        

  Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/02/2012

Επιστολή Καφαντάρη στον Δήμαρχο και το Δ.Σ. Μεγαλόπολης


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης όσον αφορά τη δημιουργία Λιγνιτωρυχείων στην Δημοτική Ενότητα Κορώνης και συγκεκριμένα σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς Φαλάνθης και Χωματερού, για την τροφοδοσία του εργοστασίου της ΔΕΗ με λιγνίτη.
Η στάση αυτή αποτυπώθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης με αριθμό 20/2012 που λήφθηκε την 8η Φεβρουαρίου του 2012 και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (ΑΔΑ:ΒΟΖΧΩΛ8-8Τ9).
Με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση που - όπως γνωρίζετε- τρέφω στο Δήμο Μεγαλόπολης και στο Δημοτικό Συμβούλιο σας επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες καίριες επισημάνσεις, μιας και το θέμα αφορά εξόχως τον Δήμου Πύλου- Νέστορος.

Υπογράφηκε η οικοδομική άδεια για το στέγαστρο στο Ανάκτορο του Νέστορος


Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Πύλου –Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, η οικοδομική άδεια που αφορά το έργο «Νέο Μεταλλικό Στέγαστρο για την Προστασία και Ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορος στο Λόφο του Άνω Εγκλιανού, Δήμου Χώρας, Νομού Μεσσηνίας» προϋπολογισμού 2.480.000 ευρώ. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του νέου στεγάστρου του Ανακτόρου είναι απαραίτητο στοιχείο για την οριστική ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, το οποίο μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες που πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο, θα συμβάλει στην ανάδειξη και προβολή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Μυκηναϊκής Ελλάδας, αυτό του Ανακτόρου του Νέστορα.

Π. Θέμελης Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αρχ. Μεσσήνης


Διάλεξη με θέμα «Αρχαία Μεσσήνη: πριν και μετά» επρόκειτο να δώσει ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Θέμελης, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα».
Επιβλητικές οχυρώσεις, ιερά και δημόσια οικοδομήματα, κατοικίες και ταφικά μνημεία συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό στην Αρχαία Μεσσήνη, μια από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της Αρχαιότητας, που δεσπόζει σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον. 

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κότσιρας: Καλοδεχούμενοι οι Έλληνες νεομετανάστες ...


Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας ενθαρρύνει τους Έλληνες που κτυπήθηκαν από την κρίση που πλήττει την Ελλάδα να μεταναστεύσουν στην Πολιτεία.
Αυτό τόνισε ο ομογενής πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμού, Νίκος Κότσιρας, μιλώντας σε αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Κότσιρας σημείωσε, όμως, ότι... και για τους Έλληνες μετανάστες ισχύει ότι και για τους υπόλοιπους. Δεν θα τύχουν ειδικής ρύθμισης.
Ο ομογενής υπουργός έκανε την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ «Αντίποδες» που γίνεται το Σαββατοκύριακο στη Μελβούρνη.
«Το φεστιβάλ αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας προς το ελληνικό έθνος» είπε ο κ. Κότσιρας ο οποίος πρόσθεσε ότι εκτιμάται ότι χιλιάδες Ελληνοαυστραλοί που είχαν παλιννοστήσει στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Αυστραλία, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για νέους μετανάστες από την Ελλάδα.
Ο κ. Κότσιρας υπενθύμισε ότι η πολιτειακή κυβέρνηση επιδότησε την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης με 3 εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λόνστντεϊλ Στριτ...

Νέα επαφή Καφαντάρη με Χριστοφιλοπούλου


Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος  κ. Δημήτρη Καφαντάρη και της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στο Δημοτικό Κατάστημα της Χώρας. Η συνάντηση, η οποία έγινε έπειτα από πρόσκληση του κ. Δημάρχου, είχε θέμα τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων στον Δήμο Πύλου-Νέστορος. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος κ. Πετρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μπαχούμας, ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Τσορώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Φιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας κ. Γιαννακόπουλος, οι Διευθυντές του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας καθώς και εκπρόσωποι Γονέων και Κηδεμόνων.

78χρονος νεκρός σε τροχαίο στο Σουληνάρι


Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε ο 78χρονος Χρ. Γιαννάκος από τα Ιωάννινα προχθές το απόγευμα στο Σουληνάρι, όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο που οδηγούσε 74χρονος κάτοικος της περιοχής. Το δυστύχημα έγινε στις 7.10 το βράδυ στην εθνική οδό Ασπροχώματος - Πύλου, όπου βάδιζε ο άτυχος ηλικιωμένος.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/02/2012

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Επαφές Καφαντάρη με Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων


Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος  κ. Δημήτρης Καφαντάρης συναντήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και την Υφυπουργό, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων στον Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Ο κ. Καφαντάρης μετέφερε τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων σε σχέση με την εισήγηση που έχει σταλεί από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, κ. Νίκο Κλάδη για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων. Ο κ. Δήμαρχος αιτιολόγησε πλήρως τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησε από τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό και την κα Υφυπουργό την πλήρη υιοθέτηση της συγκεκριμένης απόφασης.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η Μεγαλόπολη ζητά λιγνιτωρυχείο στην Κορώνη


Απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση των επιδιώξεων εξόρυξης λιγνίτη σε Φαλάνθη - Χωματερό, με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης που τάσσεται υπέρ της εξόρυξης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη βιωσιμότητα των μονάδων της ΔΕΗ, θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίησή τους, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης έχει ταχθεί ομόφωνα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ένταξη Έργων στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 «Δημιουργία κέντρου εικονικής αναπαράστασης για την ναυμαχία του Ναυαρίνο»


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση από το ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 του έργου «Δημιουργία κέντρου εικονικής αναπαράστασης για την ναυμαχία του Ναυαρίνο» στο πλαίσιο της πρόσκλησης Νο 33 του ΔΕΠΙΝ- Πελοποννήσου» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 270.000,00 €.
Η Δημιουργία Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης με θέμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αφορά την αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827, καθώς και την παροχή ιστορικών πληροφοριών μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει αναπαράσταση της ναυμαχίας με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών και κινούμενης εικόνας, γενικότερες πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης, για τους πρωταγωνιστές της ναυμαχίας και από τις δύο πλευρές (Τουρκοαιγυπτιακός στόλος και στόλοι Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων) ή ακόμα και αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, στις οποίες θα παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα από την οπτική γωνία συγκεκριμένων προσώπων. Επιπλέον η εγκατάσταση θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει τη διάδραση με τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν το θέμα σχετικά με το οποίο επιθυμούν να πάρουν πληροφορίες, το είδος και τη μορφή των πληροφοριών (εικόνες, κείμενα, βίντεο κ.λπ.).
Η εγκατάσταση του κέντρου θα γίνει στην αίθουσα του μεγάλου Θόλου στο Νιόκαστρο της Πύλου, εμβαδού περίπου 300 τ.μ. Η αίθουσα είναι απολύτως λειτουργική και έτοιμη για την εγκατάσταση του συστήματος ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

"ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ"


Μια σειρά από εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του εορτασμού της αποκριάς σε όλο το Δήμο Πύλου – Νέστορος.
Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, Πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματίες που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, την αναβίωση των εθίμων και τη δημιουργία εορταστικού κλίματος σε όλο το Δήμο.
Αναλυτικότερα οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι :
  1. Το Σάββατο 25/2 στις 18:00 ανοικτό party και ροκ συναυλία από τη μπάντα του ωδείου της Πύλου στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων.
  2. Την Κυριακή 26/2 :
12:00 εκδηλώσεις καρναβαλιού στη Χώρα
13:00 εκδηλώσεις καρναβαλιού στην Πύλο
16:00 εκδηλώσεις καρναβαλιού στην Κορώνη
18:00 εκδηλώσεις με θέμα «Τα προικιά του Κουτρούλη» στο δρόμο της
αγοράς της Μεθώνης.
20:00 Σατιρικό θεατρικό δρώμενο, Αποκριάτικη εκδήλωση με
παραδοσιακά τραγούδια και Εκδήλωση με θέμα «Το κάψιμο του
Καρνάβαλου» στην Πλατεία του Βλαχόπουλου
  1. Την Καθαρά Δευτέρα 27/2
11:00 εορτασμός με κούλουμα και χορούς στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο
11:00 εορτασμός με κούλουμα στο Δημοτικό σχολείο της Τ.Κ. Μεταμόρφωσης
11:00 εορτασμός με κούλουμα στην Πλατεία του Βλαχόπουλου
12:00 εορτασμός με κούλουμα στην Πλατεία της Χώρας
13:00 εκδήλωση με θέμα «Ο γάμος του Κουτρούλη» στη Μεθώνη.

Με χρήματα του υπουργείου Υποδομών βελτιώσεις δρόμων στη Μεσσηνία


Από το τομεακό του υπουργείου Υποδομών θα υλοποιηθούν οι βελτιώσεις δρόμων στην
Τριφυλία και ευρύτερα στη Δυτική Μεσσηνία και από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ ο δρόμος από τη Μεσσήνη έως την Αρχαία Μεσσήνη και η προστασία της ακτής στη Μικρή Μαντίνεια.
Αυτά σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Προτάσεις συγχώνευσης δημοτικών σχολείων


ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ: Προτείνεται να συγχωνευθούν τα δύο 6θέσια δημοτικά της Χώρας σε ένα 8θέσιο.
Τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός μαθητών στο κάθε σχολείο είναι 60-65 και 70-75 αντίστοιχα. Το νέο σχολείο θα στεγαστεί μάλιστα σε νέο κτήριο, ενώ τα δύο 6θέσια σχολεία απέχουν  μόλις 1 χλμ. το ένα από το άλλο.
Επίσης, το 2θέσιο Φοινικούντας θα συγχωνευθεί με το Δημοτικό της Μεθώνης.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/02/2012

ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ Ο Τατούλης μετράει συν και πλην για το λιγνιτωρυχείο στην Πυλία


Δεν απορρίπτει τίποτα,  δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την "επένδυση" της εξόρυξης του λιγνίτη σε Φαλάνθη - Χωματερό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και δε δέχεται τη λογική  ότι "η δική μας περιοχή δεν μπορεί να γίνει Μεγαλόπολη". 
Αυτά σημείωσε ο κ. Τατούλης προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαθούν  κάποια πράγματα στον αγώνα για επενδύσεις και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ο δρόμος Πλατανόβρυση - Αμπελόκηποι


Την ένταξη του έργου της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Πλατανόβρυση - Αμπελόκηποι, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, ζητεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/02/2012

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Την πλήρωσε η Γιάλοβα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2012

Η δύναμη του γαρμπή

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2012

Φάτε μάτια ψάρια

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2012

Ο άθλιος δρόμος Πύλου - Μεθώνης

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2012

Ετοιμη η Μεθώνη για το “Γάμο του Κουτρούλη”


Ο παροιμιώδης “Γάμος του Κουτρούλη“ θα αναβιώσει και φέτος την Καθαροδευτέρα στη 1 μ.μ. στην πλατεία της παραλίας της Μεθώνης, με μια παρωδία γάμου που περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας. 
Ενας γάμος που τα έχει όλα, συμπεθέρους, προικιά, γλέντι αλλά και κεράσματα - νηστήσιμα όμως.
Οι εκδηλώσεις, βέβαια, ξεκινούν από το Σαββατόβραδο με το προγαμιαίο γλέντι των φίλων του ζευγαριού που γίνεται στην αίθουσα του κέντρου «Μπούρτζι» και κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες. 
Πέρα από το φαγητό, το γλέντι και το χορό περιλαμβάνει διάφορα happenings, με το ζευγάρι να κλέβει την παράσταση και τους φίλους τους να τους ετοιμάζουν ευτράπελες καταστάσεις που οι ίδιοι δε γνωρίζουν. 
Την Κυριακή το απόγευμα στις 6 γίνεται η παρουσίαση και το ράντισμα των προικιών και του νυφικού  κρεβατιού με κατάληξη όλων στον πεζόδρομο της αγοράς όπου ακολουθεί γλέντι και στον κόσμο προσφέρονται, γουρνοπούλα, καψάλες και κρασί. 
Την διοργάνωση του γάμου έχει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2012

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ζητούν να παραμείνουν δύο 6θέσια δημοτικά στη Χώρα


Τη διατήρηση των δύο 6θέσιων δημοτικών σχολείων στη Χώρα ζητούν οι γονείς των μαθητών και η τοπική κοινωνία, αντίθετα με την πρόταση για συγχώνευση των δύο σχολείων σε ένα 8θέσιο. Χθες αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκο Κλάδη ο οποίος έκανε και τη σχετική πρόταση συγχώνευσης. 

Ακριτοχώρι Μπορούμε να ξαναφέρουμε πίσω τις γεύσεις που χάσαμε;


Η καλλιέργεια «καθαρών» αγροτικών προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, η αυτάρκεια της κοινωνίας μας, η διάσωση των παραδοσιακών σπόρων, οι καταστροφικές συνέπειες των φυτοφαρμάκων, αλλά και η οικιακή κομποστοποίηση, ήταν μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν την Κυριακή στο Ακριτοχώρι της Κορώνης.
Από το πρωί στην πλατεία είχε αρχίσει να μαζεύεται κόσμος, ενώ οι μυρωδιές του χοιρινού που ψηνόταν στα κάρβουνα, και της τσιγαρίδας, είχαν «πλημμυρίσει» το χωριό. Είχε προηγηθεί η γουρνοσφαξιά, έθιμο της περιοχής με τελετουργικό χαρακτήρα. 

Πώς σώθηκαν τα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Μια ιστορία έρωτα και χρήματος για την ελληνική γλώσσα

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Χώρα Καταλήψεις και αντιδράσεις για συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων


Την οργισμένη αντίδραση των γονέων και της τοπικής κοινωνίας της Χώρας προκάλεσε η πρόταση του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκου Κλάδη, για συγχώνευση του 1ου και 2ου 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου σε ένα 8θέσιο και από την Πέμπτη προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων. Γονείς, μαθητές, πολίτες και η Δημοτική Αρχή Πύλου - Νέστορος είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν και εντείνουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους για να αποτρέψουν την υλοποίηση της πρότασης. 

Με σοβαρά και βάσιμα επιχειρήματα γονείς, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Μπαχούμας όπως και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νίκος Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο «Θ», αντιτίθενται στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των σχολείων, ενώ και μικροί μαθητές μάς είπαν πως δε θέλουν να κλείσουν τα σχολεία τους!

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΜΕΘΩΝΗ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγώνων


Θα κλείνει τμηματικά την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι η εθνική οδός Πύργου - Μεθώνης από την είσοδο της Κυπαρισσίας μέχρι περίπου το 72ο χλμ., λόγω της διεξαγωγής του αγώνα δρόμου και του ποδηλατικού αγώνα “Δίαθλον - Cup 2012”, που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, το συγκεκριμένο διάστημα θα απαγορεύεται τμηματικά η κυκλοφορία και η κίνηση παντός είδους οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις στο τμήμα της εθνικής οδού Πύργου - Μεθώνης που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κυπαρισσίας και μέχρι το 71,7 χλμ. με εξαίρεση τα οχήματα άμεσης επέμβασης (ΕΛ.ΑΣ., ΠΥ, ΕΚΑΒ).

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/02/2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ Μεσσηνιακός θησαυρός στα κλεμμένα της Ολυμπίας





















Μεσσηνιακό είναι ένα από τα αρχαιολογικά εκθέματα που εκλάπησαν χθες από το Μουσείο της Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα χρυσό δαχτυλίδι που είχε βρεθεί στις ανασκαφές της Θουρίας και μέχρι το 2004 φυλασσόταν στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.
Σοκαρισμένη από την είδηση της κλοπής είναι η πρώην διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, όπου για δύο δεκαετίες περίπου υπηρέτησε και ως διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ έχοντας υπό την εποπτεία της και την δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία το 2004.
Η κ. Αραπογιάννη μιλώντας στην “Ε“ τόνισε: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα είχαμε μια τέτοια μεγάλη καταστροφή. Σχετικά με το συγκεκριμένο αρχαιολογικό θησαυρό, ήταν ένας χρυσός σφραγιδοδακτύλιος που είχε βρεθεί στις ανασκαφές των μυκηναϊκών τάφων της Θουρίας τη δεκαετία του ’80. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εκθέματα του μουσείου καθώς είχε μια μοναδική παράσταση ταυροκαθαψίων -δηλαδή παράσταση ανδρών που παλεύουν με ταύρους. Επειδή το συγκεκριμένο μουσείο είναι της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρήθηκε ότι συνδέεται άμεσα με τους αγώνες και μεταφέρθηκε εκεί το 2004 από το Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας»

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/02/2012

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κατάληψη στα δημοτικά της Χώρας


Κατάληψη στα δημοτικά της Χώρας έκαναν χθες γονείς των μαθητών, καθώς πληροφορήθηκαν ότι θα συγχωνευθούν τα δυο σχολεία που λειτουργούν σήμερα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/02/2012

Ανανέωση περιβαλλοντικών όρων ξενοδοχείου στο Πετροχώρι


Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε η κοινή υπουργική απόφαση (ΥΠΕΧΩΔΕ - Τουριστικής Ανάπτυξης) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που αφορά τη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων “Navarone” β’ κατηγορίας ή 3 αστέρων, δυναμικότητας 109 κλινών, ιδιοκτησίας της εταιρείας “Νικόλαος Κωνσταντέλος - Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ“, στο Πετροχώρι Πυλίας. 
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, οι νέοι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για 10 χρόνια, ενώ ο χώρος βρίσκεται εντός της ειδικής ζώνης προστασίας “Λιμνοθάλασσα Πύλου και Σφακτηρίας“ του δικτύο“Natura 2000”.
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται πως «η υδροληψία από τη γεώτρηση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ενιαίας άδειας πολλαπλής χρήσης νερού - εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/02/2012

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΑΥΡΙΟ Στοιχεία έρευνας για το μεσσηνιακό λάδι


Στοιχεία έρευνας για τη μοναδική ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου μεσσηνιακού ελαιόλαδου θα παρουσιαστούν αύριο στην εκδήλωση που θα γίνει στις 7 το βράδυ στο Δημαρχείο Μεσσήνης, στο περιθώριο του 4ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες το μεσημέρι ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Μπαλτόπουλος -σε συνέντευξη Τύπομε αφορμή τη σημερινή έναρξη του συνεδρίου- απαντώνταςσε ερώτηση για το ενδιαφέρον που θα μπορούσε να έχει το εν λόγω συνέδριο για άτομα που δεν υπηρετούν
τον τομέα της υγείας.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το Ταχυδρομείο Μεθώνης


“Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομείου Μεθώνης“: Αυτό απάντησε σε ερώτηση της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Χρήστος Βαρσάμης. Συγκεκριμένα στην απάντηση αναφέρεται: 
«Στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Καταστήματος Μεθώνης Μεσσηνίας, το οποίο παρέχει όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Διευκρινίζεται ότι στο ανωτέρω Κατάστημα απασχολούνται σε πλήρες ωράριο δύο εργαζόμενοι (τακτικό προσωπικό), από τους οποίους ο ένας απασχολείται αποκλειστικά με το έργο της συναλλαγής, ενώ ο δεύτερος εκτελεί, επίσης αποκλειστικά, το έργο της διανομής των ταχυδρομικών αντικειμένων».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 17/02/2012

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Εθελοντικός Καθαρισμός στο Δήμο Πύλου-Νέστορος στο πλαίσιο της δράσης «Let’s do it»


Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την  Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και τον Περιβαντολλογικό Σύλλογο Αττικής  «Ώρα για δράση» στηρίζει και συμμετέχει στη διεθνή εθελοντική καμπάνια «Let’s do it» που θα φιλοξενηθεί φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας και αφορά τον καθαρισμό από εθελοντές μέσα σε μια μόνο ημέρα ολόκληρης της χώρας.
Η καμπάνια αυτή έχει ως στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο μέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Ημερομηνία κοινής δράσης για τον καθαρισμό έχει οριστεί η Κυριακή 29 Απριλίου 2012. 
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Πύλου-Νέστορος  καλεί όλες τις εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής μας, καθώς και όσους δημότες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ.: 27230-60231 με τον κ. Δημήτρη Τζάννο και στο τηλ.: 27230-23523 με τον κ. Παναγιώτη Καρνούσκο.

Περιβαλλοντικά προγράμματα της Ορνιθολογικής Εταιρείας










Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πραγματοποιεί και φέτος η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη Μεσσηνία. 
 Για το 2012, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ορνιθολογικής περιλαμβάνουν: 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΠΥΛΟΥ Τίμησε το Σύλλογο Κυριών Καλαμάτας


Τον Σύλλογο Κυριών Καλαμάτας για την εκατονταετή προσφορά του τίμησε ο Σύλλογος Κυριών Πύλου που συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας.
Οπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της Πύλου Νίκη Κωνσταντακοπούλου, πριν από 30 χρόνια μια δραστήρια ομάδα γυναικών της Πύλου εμπνευσμένη από το έργο του Συλλόγου Κυριών Καλαμάτας συμβουλεύτηκε την τότε πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο που με μεγάλη προθυμία τις καθοδήγησε. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη βράβευση του Συλλόγου της Καλαμάτας από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και στο μήνυμα της κοινής συνάντησης των δύο συλλόγων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μας συνάντηση φέρνει ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης, αντιστάσεως και αισιοδοξίας στις δύσκολες στιγμές που περνάμε με τη δική μας ανοχή και συνενοχή. Η πατρίδα μας στην ιστορική της πορεία έχει διέλθει από πιο δύσκολες καταστάσεις, κατόρθωσε όμως να επιζήσει διότι κρατήθηκε ακέραιη και ολόρθη στηριζόμενη στον αστείρευτο πνευματικό πλούτο της.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Διαπλάτυνση του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη


Δρόμο πλάτους 11 μέτρων και διαπλάτυνση στη γέφυρα Παμίσου, προβλέπει για το δρόμο Ασπρόχωμα -Μεσσήνη, η μελέτη που εκπονεί η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, μετά από ανάθεση του υπουργείου Υποδομών, για μελέτες παρόμοιων έργων σ’ όλη την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς μετά από ενημέρωση από το διευθυντή Τεχνικών Εργων Παν. Γιαννακέα, ύστερα από ερωτήσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι προχωράει η βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου, γιατί βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπόθεση του νέου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.
Ο δρόμος που μελετάται θα είναι δίιχνος, δηλαδή με μια λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας και βοηθητική λωρίδα 1,5 μέτρο από κάθε πλευρά. Η μελέτη προβλέπει, κατά τον κ. Αλευρά, αμφίπλευρη διαπλάτυνση της στενής γέφυρας στον Πάμισο, φωτισμό του δρόμου και αποχετευτικό ομβρίων.
Σύμφωνα με την ανάθεση από το υπουργείο, η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” θα μελετήσει συνολικά δρόμους 200 χιλιομέτρων στη Μεσσηνία, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.                

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/02/2012

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

NAVARINO ENVIRONMENTAL OBSERVATORY Ελληνες και Σουηδοί φοιτητές στον δεύτερο κύκλο μαθημάτων


Με τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων, που μόλις ολοκληρώθηκε στη Μεσσηνία και στον οποίο συμμετείχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory (NEO) στην Costa Navarino. 
Το ΝΕΟ  αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου. 

Ανταλλαγή σπόρων στο Ακριτοχώρι

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/02/2012

ΕΝΩ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΔΟΝΤΑ Τέλη Μαΐου ο νέος δρόμος από Τσακώνα έως "Πράκτικερ"


Τέλη Μαΐου παραδίδεται οριστικά ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία από την Τσακώνα έως τον κόμβο του "Πράκτικερ" στη Σπερχογεία. Τότε θα παραδοθεί και ο νέος κόμβος της Αλλαγής, που αφορά και την υφιστάμενη εθνική οδό και τη σύνδεση με το δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό κοντά στον κόμβο της Οιχαλίας. Τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η δυτική απόληξη, ο δρόμος που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης αμέσως μετά το βενζινάδικο και πριν το αεροδρόμιο, όπου προβλέπεται η δημιουργία κόμβου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαίωσε στην "Ε" ο εργοταξιάρχης του έργου του "Μορέα" στη Μεσσηνία Θανάσης Βρέκος.