Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Δίνουν τον Ιούνιο το Παραδείσια - Τσακώνα


Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, για να παραδώσουν τον υπό ανακατασκευή δρόμο Παραδείσια - Τσακώνα, με παράκαμψη, μέσα στον Ιούνιο. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών και της κοινοπραξίας σημείωσαν ότι ο στόχος είναι εφικτός, καθώς η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ.
Διέψευσαν, επίσης, τις φήμες πως ο δρόμος δε θα δινόταν με παράκαμψη, τονίζοντας ότι υπάρχει μελέτη με όλα όσα πρέπει να γίνουν για την υλοποίησή της, για την οποία θα χρειαστεί συμπληρωματική πίστωση. Εκτιμάται ότι ο χρόνος κατασκευής της παράκαμψης των 600 - 800 μέτρων θα είναι ένας μήνας, γι’ αυτό και η κοινοπραξία έχει εντείνει τις προσπάθειες σ’ όλα τα άλλα τμήματα, κάποια από τα οποία απαιτούν περισσότερο χρόνο.
Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση - έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας Καλαμάτας, μετά από την καταγγελία του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου για το έργο του δρόμου Παραδείσια - Τσακώνα που κατέρρευσε (πριν από 11 χρόνια), ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες. Στην πταισματοδίκη Καλαμάτας κατέθεσαν διευθυντές και δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης και πολιτικά - αυτοδιοικητικά πρόσωπα της Μεσσηνίας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/03/2012

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ "Στις Βενετσιάνικες Πορείες"


Στην 1η Συνεδρίαση  της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ομίλου Οικονομικού Σκοπού (ΕΟΟΣ) Marco-Polo System που διοργανώνει τις πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές – Οι Βενετσιάνικες Πορείες - που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2012 στη Βενετία  συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Πύλου-Νέστορος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος .
        Η συνάντηση  έλαβε  χώρα παρά την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βενετία και αφορούσε δράσεις  διαδικασίες  και προσδιορισμό στρατηγικών  που θα ακολουθήσει το ΕΟΟΣ  Marco-Polo System σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο με σκοπό τη δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου και να σχεδιαστούν οι πρώτες κοινές ενέργειες δια μέσω των οποίων μπορεί να εξελιχθεί σε γενική, πολιτιστική και τουριστική προοπτική για τις χώρες  που συμμετέχουν σε αυτό.

Ο κόμβος στον Αγ. Κωνσταντίνο

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/03/2012

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σε 2 μήνες νέος αξονικός και μαγνητικός τομογράφος


Σε δύο μήνες θα λειτουργούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο νέος αξονικός, καθώς και ο μαγνητικός τομογράφος, η σύμβαση για την προμήθεια των οποίων -με πιστώσεις του ΕΣΠΑ- υπογράφθηκε χθες το πρωί από το διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Γιώργο Μπέζο.
Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Χρυσομάλλης, διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής, καθώς και ο διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος Μιχάλης Μιχαήλ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΛΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


Υπογράφεται η απόφαση για το δρόμο στο Δερβένι

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/03/2012

Μέτρα για το Κάστρο της Μεθώνης


Αμεσα μέτρα για να σωθεί το δυτικό επιθαλάσσιο τείχος του Κάστρου της Μεθώνης, που κινδυνεύει, αποφάσισε η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας. Σε σχετικότης έγγραφο επισημαίνεται «η ανατροπή τμήματος τοιχοποιίας» στο συγκεκριμένο τείχος, την οποία διαπίστωσε η αρχαιολόγος Ιωάννα Αγγελοπούλου. Σημειώνεται ότι η λήψη των μέτρων θα γίνει με βάση τη μελέτη του πολιτικού μηχανικού της υπηρεσίας Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, με δαπάνες και μέριμνα της Επιτροπής Κάστρων Πυλίας και με τη συνδρομή της 26ης ΕΒΑ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/03/2012

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Έγινε με επιτυχία, στη Χώρα, η Ημερίδα «Νέες Ιδέες και Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία του Τόπου μας»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2012, στη Χώρα η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας , με θέμα « Νέες Ιδέες και Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία του Τόπου μας», υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έτσι ο Δήμος Πύλου – Νέστορος συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του για την καθιέρωση της καλλιέργειας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες και τις προωθητικές ενέργειες για το ελαιόλαδο.

Εθελοντές καθάρισαν παραλία στη Φοινικούντα


Την παραλία του “Ανεμόμυλου“ καθάρισαν πριν λίγες μέρες τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Σύλλογο Γονέων και με τη συμμετοχή αλλοδαπών κατοίκων της περιοχής. 
Το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα, μπροστά στην εκκλησία της Φοινικούντας, με σκοπό να γίνει καθαριότητα μέσα στον οικισμό.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2012

ΛΙΜΑΝΙ ΚΟΡΩΝΗΣ Περιμένουν έγκριση για να δημοπρατήσουν


Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τη β’ φάση του έργου στο λιμάνι της Κορώνης, περιμένουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προκειμένου να το δημοπρατήσουν. Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο της “Ε“. Για το έργο αυτό που αφορά την προστασία του μόλου στα υπόλοιπα 100 μέτρα έως το φάρο, με τα βράχια που έχουν υποστεί καθίζηση, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις έχουν εξασφαλιστεί 1,5 εκ. ευρώ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2012

ΠΥΛΟΣ Στο δήμο ο α‘ όροφος της οικίας Τσικλητήρα


Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Αλιβιζάτου εγκρίθηκε η παραχώρηση της χρήσης του πρώτου ορόφου της οικίας Τσικλητήρα, από το Δήμο Πύλου - Νέστορος στο υπουργείο για 15 χρόνια. Επίσης, καθορίστηκαν χρήσεις στα κτήρια και σε λοιπούς χώρους στο Νιόκαστρο της Πύλου, ενώ η διαχείριση όλου του κάστρου (συντήρηση, καθαρισμός, ευπρεπισμός, διαχείριση ξενώνων κ.λπ.) θα περιέλθει αποκλειστικά στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Οι χρήσεις καθορίστηκαν ως εξής: 
Κτήριο Μαιζώνος: Στο ισόγειο θα λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου. Το υφιστάμενο κτήριο του μουσείου, αφού επισκευαστεί, θα λειτουργήσει ως επισκέψιμη αρχαιολογική αποθήκη και εργαστήριο συντήρησης της ΛΗ’ ΕΠΚΑ. Η συλλογή Ρενέ Πυώ θα μεταστεγαστεί στον παραχωρηθέντα 1ο όροφο του διατηρητέου κτηρίου Τσικλητήρα.
Κτήριο  Πασά: Θα χρησιμοποιείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για τη φιλοξενία των περιοδικών εκθέσεών της, ενώ το εργαστήριο σιδηρουργίας της 26ης ΕΒΑ θα μεταστεγαστεί άμεσα. 
Μεγάλος  Θόλος: Παράλληλα με τη χρήση ως συνεδριακού χώρου θα φιλοξενεί το κέντρο εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Ακρόπολη: Τα κελιά θα χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου ως αποθηκευτικοί χώροι, ενώ ο μεγάλος αύλειος χώρος θα συνεχίσει να παραχωρείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Προμαχώνας Μακρυγιάννη: Θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος για περιοδικές εκθέσεις. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2012

Μήπως έχει φτάσει η ώρα τα κάστρα να μην παραμένουν "μνημειακοί χώροι" αλλά να αξιοποιηθούν, αποφέροντας και έσοδα που θα καλύπτουν ένα μέρος των εξόδων λειτουργίας τους;
Μήπως θα έπρεπε να πάρουν ζωή, όπως συμβαίνει τουλάχιστον σχεδόν σε όλα τα κάστρα της Ευρώπης;

Κώστας....

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Ωρίμασε και ξεκινά το Τσακώνα - Καλό Νερό


Ο δρόμος Τσακώνα - Καλό Νερό, τμήμα της Ολυμπίας Οδού, θα είναι από τα πρώτα έργα, αν όχι το πρώτο, που θα υλοποιηθεί, όταν ξεκινήσει και πάλι η κατασκευή του σπουδαίου οδικού άξονα της Πελοποννήσου. Και αυτό γιατί είναι σημαντικό τμήμα και με ωριμότητα. Αυτό μας επεσήμαναν από το υπουργείο Υποδομών και μας ενημέρωσαν ότι εγκρίθηκαν χθες οι τροποποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι, που είχαν υποβληθεί για το συγκεκριμένο κομμάτι. Την προοπτική αυτή μας επιβεβαίωσε και ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος και σημείωσε ότι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και την επιτάχυνση των ρυθμών τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και για το Τσακώνα - Καλό Νερό και για όλο το άλλο έργο της Ολυμπίας, εκτός από τη διάβαση του Καϊάφα και το τμήμα στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν εξαιρεθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2012

Στην κυκλοφορία ο δρόμος

"ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ" 28/03/2012

Ο Σύλλογος Γονέων για την παρέλαση στο Βλαχόπουλο


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βλαχόπουλου απαντά με ανακοίνωσή του στις καταγγελίες για την παρέλαση. Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Ο Σύλλογος Γονέων, αφού πρώτα συγχαρεί τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βλαχόπουλου για την άρτια τελετή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, θέλει να δηλώσει τα ακόλουθα ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με πρόσφατη καταγγελία:
Πρώτον, δηλώνουμε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση κατοίκου, γονέα ή μαθητή στην άποψη του διευθυντή του 3/θέσιου Δημοτικού περί μη πραγματοποίησης της παρέλασης. 
Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος επαρχιακός δρόμος Βλαχόπουλου-Χώρας είναι ταχείας κυκλοφορίας, δεν επιθυμούσαμε να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας αφού άλλωστε δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διέλευσή τους. 
Παρ’ όλα αυτά, λόγω συναισθηματικής φόρτισης στην πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κ. Αγγελος Χρονάς, να παρατάξει για παρέλαση μόνος του τα παιδιά στον προαναφερθέντα δρόμο, μετά την τελετή λήξης των εκδηλώσεων, κάποιοι από μας αυθόρμητα σπεύσαμε να «κλείσουμε» την κεντρική οδό και συνοδεύσαμε τα παιδιά
μας μόνο για να τα προστατεύσουμε.
Δεύτερον, διαφωνούμε εντελώς με την άποψη περί ασέβειας σε ιστορική μνήμη. Απόδειξη αυτού αποτελεί το ότι ο διευθυντής του σχολείου με τον Σύλλογο Διδασκόντων και την νηπιαγωγό οργάνωσαν και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν με λαμπρότητα στην πλατεία της Τ.Κ. Βλαχόπουλου με κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση πανηγυρικού, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια. Η επιστολή αυτή κοινοποιείται και στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, κ. Κλάδη, για να λάβει γνώση των γεγονότων». 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2012

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Υπογράφεται αύριο το ΣΧΟΟΑΠ Κορώνης


Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, θα μεταβεί στην Τρίπολη όπου παρουσία του, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κ. Τάσος Αποστολόπουλος θα υπογράψει την απόφαση έγκρισης του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης, ώστε να σταλεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ. 
Αυτή η ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη προήλθε κατόπιν οργανωμένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής και άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και του κ. Αποστολόπουλου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα ΣΧΟΟΑΠ της Πελοποννήσου που θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ. Ο κ. Καφαντάρης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημαντική αυτή εξέλιξη και ευχαριστεί το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύλου Πύλου-Νέστορος, μελετητές, υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και τον κ. Αποστολόπουλο.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Πασχαλινές διακοπές στην Costa Navarino

Τα έθιμα της Μεσσηνίας αλλά και γευστικές παραδοσιακές συνταγές θα αναβιώσουν και φέτος το Πάσχα στην Costa Navarino. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου “The Westin Resort” θα νιώσουν το πασχαλινό κλίμα της Μεσσηνίας, τόσο μέσα στο Navarino Dunes όσο και στα κοντινά χωριά, όπου κάθε χρόνο γιορτάζονται με ευλάβεια και έθιμα αιώνων οι άγιες ημέρες.
Η Agora του Navarino Dunes θα αποτελέσει το επίκεντρο για τους εορτασμούς των ημερών, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την πλήρη σειρά signature θεραπειών εμπνευσμένων από την Αρχαία Ελλάδα στο Anazoe Spa, να εξασκηθούν στο γκολφ στα δύο signature γήπεδα της Costa Navarino και να συμμετέχουν σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες - όπως αθλήματα ρακέτας, θαλάσσια σπορ και καταδύσεις, καθώς επίσης εξορμήσεις στη φύση για πεζοπορία και ποδήλατο μέσα από το πρόγραμμα του Navarino Outdoors. Την αυθεντική εμπειρία της φιλοξενίας αυτών των ιδιαίτερων ημερών για γονείς και παιδιά στο “The Westin Resort” με θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τη μεσσηνιακή φύση συμπληρώνουν δραστηριότητες όπως οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι, τη Δευτέρα του Πάσχα.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΥΝΑΚΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 38.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα

Σταυροδρόμι λαθρεμπόρων φαίνεται ότι έχει γίνει ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, καθώς το Σάββατο το μεσημέρι στην περιοχή Βουνάκι, βόρεια της Κυπαρισσίας, βρέθηκαν πάνω στην παραλία 76 χαρτόκουτα που περιείχαν συνολικά 38.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα.
Ανδρες του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας αξιοποιώντας πληροφορία που είχαν ερεύνησαν την περιοχή και εντόπισαν πάνω
στην αμμώδη παραλία τα λαθραία πακέτα τα οποία και κατάσχεσαν. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε ένα χρησιμοποιημένο ζευγάρι γάντια το οποίο εστάλη για δακτυλοσκόπηση στην αρμόδια υπηρεσία. Επίσης εμφανή ήταν στην άκρη της παραλίας τα σημάδια από την καρίνα σκάφους που είχε προσεγγίσει το συγκεκριμένο σημείο.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΙΑ Δώρισαν λάδι στους Γιατρούς του Κόσμου ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, προσφορά των μελών τους και ευρύτερα κατοίκων της Πυλίας, διένειμαν στο Δήμο Νέας Ιωνίας και στους Γιατρούς του Κόσμου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος
Φοινικούντας, η θεατρική ομάδα “Οδύσσεια“ με έδρα τη Λογγά και η Τοπική Κοινότητα Χράνων.
Με πρωτοβουλία των συγκεκριμένων φορέων συγκεντρώθηκαν 900 κιλά λάδι και φάρμακα από τη Φοινικούντα, τη Λογγά, τους Χράνους και άλλα χωριά της περιοχής, και την περασμένη Πέμπτη έγινε η διανομή τους στην Αθήνα. Αρχικά, στους Γιατρούς του Κόσμου, στην πλατεία Κουμουνδούρου, δόθηκαν τα 450 περίπου κιλά λάδι και τα φάρμακα. Ακολούθησε η διανομή του υπόλοιπου ελαιόλαδου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπου παρέστη αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Μεσσήνιο στην καταγωγή δήμαρχο Ηρακλή Γκότση. Την αποστολή αποτελούσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Νίκος Τσώνης, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Σιψάς, οι δημότες Παναγιώτης Πετρουλάκης και Παναγιώτης Μιχαήλ, η εκπρόσωπος της “Οδύσσειας“ Αποστολία Τερζή και ο πρόεδρος των Χράνων Διονύσης Τριανταφυλλόπουλος.
Ο Ν. Τσώνης και ο Δ. Σιψάς επεσήμαναν τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση των εκπροσώπων των Γιατρών του Κόσμου και του Δήμου Νέας Ιωνίας και σημείωσαν ότι με την
πρωτοβουλία αυτή η κοινωνία της περιοχής εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τόνισαν πως «ένα - δύο μπουκάλια λάδι για μας δεν είναι τίποτα, αλλά γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικά. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μας στη Μεσσηνία».
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2012

Στην… τελική ευθεία μπήκε ο νέος δρόμος

Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο του αυτοκινητόδρομου στη Μεσσηνία, καθώς πρέπει να παραδοθεί στα τέλη Μαΐου το τμήμα από την Τσακώνα έως το “Πράκτικερ“. Στην ευθεία της Ανθειας, στον υφιστάμενο δρόμο, από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έχει παραδοθεί το ρεύμα προς την Αθήνα και προχωρούν οι εργασίες, ώστε την άλλη εβδομάδα να επιστρέψει πλήρως η κυκλοφορία στην ευθεία, προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο σημείο. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραλλαγή του δρόμου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα.
Στο βάλτο του Αγίου Φλώρου, στο πιο δύσκολο κομμάτι του έργου, ξεκίνησαν οι εργασίες για την οριστική διαμόρφωση του νέου δρόμου.
Στο “Πράκτικερ“, στα όρια Θουρίας - Σπερχογείας, έχει αρχίσει η ασφαλτόστρωση και συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου.
Στο δρόμο Θουρίας - Μικρομάνης προχωράει η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου και αύριο αναμένεται να πέσει η πλάκα του καταστρώματος.
Οσον αφορά τον περιφερειακό, έχει “φαγωθεί“ η γωνία του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Αντικάλαμο και από κει τα έργα προχωρούν προς το Ασπρόχωμα και την Καλαμάτα. Τα συνεργεία του “Μορέα“ συνεχίζουν τώρα τη διάνοιξη και στο τμήμα από τον κόμβο Καρέλια προς τα Λέικα.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2012

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ημερίδα στη Χώρα με θέμα: « Νέες Ιδέες και Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία του Τόπου μας»


Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα « Νέες Ιδέες και Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία του Τόπου μας», υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ανωτέρω υπουργείου κ. Κανελλόπουλου Γιώργου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στην Αίθουσα Κινηματογράφου  “REX” στη Χώρα και ώρα 18:00.
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, θεωρώντας ότι η Ελληνική Γεωργία μπορεί να γίνει κλειδί στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και θεμέλιο της ανάπτυξης, καλεί όλους να παρακολουθήσουν αυτή την ενδιαφέρουσα ημερίδα, στη οποία θα παρουσιαστούν και εν συνεχεία θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

1. Ενναλακτικές Καλλιέργειες : Προτεινόμενα Είδη – Διαδικασία   
    Παραγωγής Εισηγήτρια κ. Άννα Φουλίδη , Προϊσταμένη  
    Τμήματος  Πυρηνοκαλλιέργειας – Μηλοειδών, Διεύθυνση  
    «Δεντροκηπευτική» - ΥΠΑΑΤ
         2. Προωθητικές Ενέργειες Ελαιολάδου
              Εισηγήτρια κ. Λίνα Ράππου, πρ. Επικεφαλής του Τμήματος  
              Προώθησης  
              Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου – Στέλεχος ΥΠΑΑΤ
         3. Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας  - Πεδίο Εφαρμογής – Οφέλη
               Εισηγητής κ. Μπόλης Σωτήρης, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης
         4. Προοπτικές της Σταφιδοκαλλιέργειας
              Εισηγητής κ. Δάλλας Αργύρης , Υπεύθυνος Αγορών Σταφίδας –
              Οικονομολόγος

Παρεμβάσεις:
Κανελλόπουλος Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας ΥΠ.Α.Α.Τ.
              Αλευράς Παναγιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας
              Καφαντάρης Δημήτριος, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος 
              Παρεμβάσεις Συμμετεχόντων – Διαλογική Συζήτηση

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Πύλο


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Πύλο παρουσία πλήθους κόσμου.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου και ακολούθησε παράταξη των σχολείων και των επισήμων στο χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Δημαρχείο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, τον Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Πύλου κ. Κων/νο Νερατζόγλου, τις Αρχές του τόπου καθώς και από εκπροσώπους μαθητών του Λυκείου, του Γυμνασίου, του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου της Πύλου.
Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από την κ. Θεοτικού Ευαγγελία, καθηγήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου.
Ακολούθησε παρέλαση από τους Μαθητές των σχολείων, τη Φιλαρμονική και για πρώτη φορά συμμετείχε στην  παρέλαση ομάδα Ιππέων, από τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας που έχει έδρα τους Γαργαλιάνους. 
Μετά το πέρας της παρέλασης ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, δεξιώθηκαν  το Λαό και τις Αρχές στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Ο εορτασμός της ημέρας, ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της παιδικής χορωδίας του ωδείου της Πύλου και με την παρουσίαση Εθνικών Παραδοσιακών Χορών από μαθητές στην Κεντρική Πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας Εξηγήσεις ζητά η Ε.Ε. από Ελλάδα για το αναψυκτήριο


Έγγραφες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στην Πύλο, μετά από αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων σε περιοχή Natura.
Η υπόθεση αφορά στη λειτουργία ενός αναψυκτηρίου – καντίνας στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, το οποίο είχε μισθωθεί σε ιδιώτη.

Μισθωμένο
Το συγκεκριμένο αναψυκτήριο είχε μισθωθεί σε ιδιώτη για τρία χρόνια και λειτούργησε έως και την περσινή θερινή περίοδο. Πλέον, όμως, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τη λειτουργία του περαιτέρω.
Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, πρόκειται για χώρο στην άκρη του λιμανιού της Γιάλοβας, ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμος Πύλου – Νέστορος.
Το χώρο σε δημοπρασία «βγάζει» το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και αυτό, επίσης, τον εκμισθώνει.
Το ζήτημα προέκυψε μετά από καταγγελίες ότι η καντίνα δημιουργεί προβλήματα στην προστατευόμενη περιοχή.
Εξηγήσεις
Μετά από αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, η οποία και έγινε δεκτή, το θέμα ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει έγγραφες εξηγήσεις έως τις 10 Απριλίου 2012.
Στην αναφορά που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα αναφέρει ότι από τη λειτουργία του αναψυκτηρίου καθ’ όλο το 24ωρο και την προσέλευση οχημάτων και επισκεπτών καταστρέφεται το σύστημα αμμοθινών, διαταράσσεται το ενδιαίτημα του αφρικανικού χαμαιλέοντα και γενικότερα δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός πως και επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε ζητηθεί περιβαλλοντική μελέτη για τη λήψη μέτρων, ποτέ αυτή δεν εκπονήθηκε. Επίσης, ποτέ δεν ελήφθησαν μέτρα και από το ίδιο το υπουργείο.
Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ξεκινώντας από το αρμόδιο υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έως και το Δήμο, αν υπάρχουν κάποιες ευθύνες.

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 25/03/2012

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΒΑΣΙΛΙΤΣΙ - ΚΟΡΩΝΗ Περικοπή αμοιβής του αναδόχου


Την περικοπή της αμοιβής του αναδόχου (κοινοπραξία Ιωάννη Ηλιόπουλου - Πέτρου Ρένεση) για το έργο του δρόμου Βασιλίτσι - Κορώνη κατά 13.950,72 ευρώ, ενέκρινε ο προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Εργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Σταύρος Καρτερολιώτης. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, επιτροπή μηχανικών της Διεύθυνσης που ήλεγξε το πάχος του ασφαλτοτάπητα, κατόπιν τεχνικής αναφοράς του ΕΣΠΕΛ, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες θέσεις το πάχος του είναι λιγότερο από 5 εκατοστά. Ακόμα, προστίθεται πως θα επακολουθήσουν περαιτέρω έλεγχοι για τη μέτρηση του πάχους του ασφαλτοτάπητα και στα πρώτα 3,6 χιλιόμετρα του έργου, σε όσα τμήματα έχει κατασκευαστεί.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2012

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Συνάντηση Καφαντάρη με υπηρεσιακούς παράγοντες


Την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την κ. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη ΛΗ΄  Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την κ.  Αγγελική Σίμωση,  Προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, την κ. Νικολέτα Βαλάκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την κ. Νιόβη Μπουζά, Αναπληρώτρια διευθύντρια 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον κ. Νικόλαο Ζία, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης  επισκέφθηκαν το Δήμο Πύλου – Νέστορος.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 21 Μαρτίου ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης υποδέχτηκε την Γενική Γραμματέα στο κάστρο της Πύλου όπου επισκέφτηκαν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έγινε ενημέρωση από τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου και διαπιστώθηκε ότι οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου προχωρούν κανονικά και θα είναι σύντομα έτοιμη να λειτουργήσει και πάλι. Ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκ. Ευρώ.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο που κατασκευάζεται το Μουσείο Εναλίων αρχαιοτήτων όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών από την Προϊσταμένη Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Σίμωση. Ένα σημαντικό έργο που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στο κάστρο και την ευρύτερη περιοχή της Πύλου. 
Ακολούθησε συνάντηση εργασίας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος με το Δήμαρχο, υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και του Δήμου.

Πριν το Πάσχα το έργο στην είσοδο της Κορώνης


Πριν το Πάσχα θα ξεκινήσει το έργο της προστασίας του δρόμου εισόδου της Κορώνης από την κατολίσθηση, προϋπολογισμού 2,3 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου με την ανάδοχο εταιρεία “Κατασκευή ΑΤΕ“, ύψους 2.113.916,81 ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ που είναι 23%. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. 
Ο ανάδοχος αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες το επόμενο διάστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει μεγάλη υδροφορία. Σημαντικός παράγοντας για την πορεία υλοποίησης του έργου είναι η οργάνωση του εργοταξίου, αφού ο δρόμος είναι στενός και το διάστημα του καλοκαιριού η κίνηση προς την Κορώνη αυξάνεται εντυπωσιακά. Το έργο προβλέπει την κατασκευή 165 πασσάλων διαμέτρου 1 μέτρου και βάθους 14 μέτρων.

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/03/2012

Έναρξη γραμμής Βιέννη – Καλαμάτα


Η έναρξη δρομολογίων Βιέννη – Καλαμάτα της Lauda air απο 20 Μαίου και η παρουσίαση της Μεσσηνίας ως νέο ποιοτικό και ελκυστικό προορισμό, στο αυστριακό κοινό, αποτέλεσε το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποίηθηκε στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας Βιέννης στις 20 Μαρτίου.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε απο το Γραφείο ΕΟΤ Αυστρίας, το Costa Navarino και την Lauda air (austrian airlines group), με την αμέριστη στήριξη του Έλληνα Πρέσβη στην Αυστρία κ. Θεμιστοκλή Δημίδη.
Οι Δ/ντές των μεγαλύτερων αυστριακών Tour Operator και πλήθος δημοσιογράφων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρει η Μεσσηνία ως τουριστικός προορισμός και να συζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή της στην Αυστρία.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ομιλία για την Πύλο σήμερα στο Πανεπιστήμιο


Ομιλία με θέμα “Death in the Palatial Economy -A view from Pylos” θα γίνει σήμερα στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας στις 6 το απόγευμα.
Θα μιλήσει ο καθηγητής J. Murphy από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, μέλος της ομάδας των Αμερικανών αρχαιολόγων που μελετούν το ανάκτορο του Νέστορα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/03/2012

Κυκλοφόρησαν τα μουσικά cd της Costa Navarino


5 εκατ. ευρώ για τα κάστρα και την Αρχαία Μεσσήνη


Αλλα 5 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας θα διατεθούν στη Μεσσηνία για έργα πολιτισμού, τα 3 για την Αρχαία Μεσσήνη και τα 2 γιατην επιστημονική επιτροπή της Πυλίας, που ασχολείται με τα κάστρα της περιοχής. Αυτό ανακοίνωσε χθες η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνάντησή της με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά στο Διοικητήριο, στο γραφείο του.
Ο κ. Αλευράς αναγνώρισε το μεγάλο έργο που επιτελεί η κ. Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού και ανέφερε ότι κατάφεραν να εντάξουν στο ΕΣΠΑ έργα της Μεσσηνίας αξίας 13 εκ. ευρώ. Ζήτησε από τη γ.γ. επιπλέον 10 εκ. ευρώ για τα κάστρα Μεθώνης, Κορώνης και Κυπαρισσίας και το καταδυτικό αρχαιολογικό πάρκο στο Ναβαρίνο. Χαρακτήρισε σημαντικό το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνηκαι μίλησε για τη διασύνδεση των αρχαίων λιμανιών της Πελοποννήσου, που σχεδιάζει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

"Μάχη" για να παραδοθεί τέλη Μαΐου ο νέος δρόμος


Μάχη με το χρόνο δίνει ο "Μορέας" ώστε να παραδώσει στα τέλη Μαΐου τον αυτοκινητόδρομο στα όρια της Μεσσηνίας, από την Τσακώνα έως το "Πράκτικερ". Στην ευθεία της Ανθειας στον υφιστάμενο εθνικό δρόμο, όπου οι εργασίες καθυστέρησαν λόγω των αρχαίων, πέφτει άσφαλτος προκειμένου το τμήμα να παραδοθεί και πάλι στην κυκλοφορία πριν από το Πάσχα - το πιθανότερο την εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και αυτό γιατί πρέπει να ξηλωθεί η μικρή παράκαμψη και να γίνει η σύνδεση της κυκλοφορίας στην ευθεία. Με την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον υφιστάμενο δρόμο, θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της γέφυρας του αυτοκινητόδρομου στο συγκεκριμένο σημείο.
Εντατικά προχωρούν οι εργασίες και στον υπό δημιουργία κόμβο του "Πράκτικερ", όπου χθες δύο μηχανήματα πραγματοποιούσαν εργασίες οδοστρωσίας μπροστά στον εθνικό δρόμο, έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ. Πέρα από τις εργασίες στο βάλτο του Αγίου Φλώρου, που θα μείνουν τελευταίες, απομένει ακόμα η ολοκλήρωση της γέφυρας πάνω από το δρόμο Μικρομάνης - Θουρίας.

 Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/03/2012

Επιστημονική ομάδα στη Νήσο Σαπιέντζα


Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Πύλου Νέστορος με επιστημονικούς φορείς και με βάση τη θέληση της Δημοτικής Αρχής για την συμβολή  σε εκπόνηση επιστημονικών εργασιών και ερευνών που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Δήμου από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα ,πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22-03-2012 επίσκεψη στη Νήσο Σαπιέντζα από επιστημονική-ερευνητική  ομάδα.
  Η ομάδα αποτελούταν από τον Καθηγητή  Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου κ. Ν. Ζαχαριά, την ερευνητική ομάδα του προγράμματος ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory)  Καθηγήτρια  K. Holmgren και τον Δρ. Ν. Καλυβίτη από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, επιστημονικά στελέχη του Δήμου Πύλου Νέστορος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Ορνιθολογικής εταιρείας.
Σκοπό της επίσκεψης αποτέλεσε η επιτόπια διερεύνηση της θέσης Σπαρτόλακκα για την ανάληψη σχετικών ερευνητικών δράσεων των συμμετασχόντων φορέων στο αμέσως προσεχές μέλλον. Η Σπαρτόλακκα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού της Σαπιέντζας ανάμεσα στο πανέμορφο δάσος με τις κουμαριές, περιοχή που σε μια συνολική έκταση 24 εκταρίων έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της φύσης». Είναι ένα πλάτωμα με ιδιόμορφο πορτοκαλοκίτρινο πέτρωμα, αποτελεί μοναδικό χώρο απόθεσης στρωμάτων γύρεως για χιλιάδες χρόνια και πηγή πληροφοριών των επιστημόνων για την ηλικία του δάσους και της περιοχής.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο καθιερώθηκε στη Γαλλία το 2001 από τη συνειδητοποίηση ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα οφείλονται στην επιθετική συμπεριφορά των οδηγών, και από την ανάγκη να μάθουμε να μοιραζόμαστε δίκαια τους δημόσιους χώρους. Στόχος είναι να γίνουν οι δρόμοι ένας χώρος αρμονίας και όχι επιθετικών συμπεριφορών. 
Η Παιδεία Οδικής Ασφάλειας αποσκοπεί στη θετική στάση του οδηγού για την οδική ασφάλεια, με απόρριψη των επικίνδυνων συμπεριφορών στην οδήγηση, με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος μέτρων οδικής ασφάλειας και με την αποδοχή τους από την Κοινωνία. Η παιδεία οδικής ασφάλειας αναφέρεται στην ουσιαστική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ατόμου, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του,  στην αίσθηση ορίων και στις επιθυμίες του. 

Στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020, η  καλλιέργεια ‘Παιδείας Οδικής Ασφάλειας’ (Road Safety Culture) αποτελεί θεμελιώδη σκοπό. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτούνται συνεχείς και συστηματικές συλλογικές προσπάθειες και μακρόπνοος σχεδιασμός. Εξάλλου, σε συμφωνία με τον ευρωπαϊκό στόχο καθορίζεται ως ποσοτικός στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου για την περίοδο 2011 – 2020 οι νεκροί στα οδικά ατυχήματα το έτος 2020, να είναι λιγότεροι από 640 (μείωση κατά 50% σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών του έτους 2010). Επιπλέον, καθορίζεται ενδιάμεσος στόχος για την πρώτη πενταετία: οι νεκροί στα οδικά ατυχήματα το έτος 2015 να είναι λιγότεροι από 880. 
Τα οδικά ατυχήματα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και σε αυτό οφείλεται το χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο χρήστης του οδικού δικτύου αποτελεί τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας οδικής  ασφάλειας. Ανεξαρτήτως των υφισταμένων κυκλοφοριακών και τεχνικών μέτρων, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την οδική ασφάλεια εξαρτάται από τη συμπεριφορά των χρηστών. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για τα ατυχήματα δεν ευθύνονται μόνο οι άλλοι αλλά και ο ίδιος.

Παπαντωνίου Παναγιώτης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ
ppapant@teemail.gr
http://www.nrso.ntua.gr/ppapant

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Τραυματισμός 78χρονου στο Κυνηγού Πυλίας


Ενα 78χρονος αγρότης τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από το τρακτέρ του χθες το απόγευμα, κοντά στο χωριό Κυνηγού.
Το ατύχημα έγινε λίγο πριν τις 5 μ.μ. όταν το τρακτέρ για άγνωστο λόγο βγήκε από το δρόμο και ο ηλικιωμένος έχασε την ισορροπία του.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/03/2012

Ξεκινά ο καθαρισμός του πεδίου βολής Σχίζας


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο καθαρισμός του Πεδίου Βολής στη Σχίζα από τα εκπαιδευτικά πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πεδίου βολής, στα τέλη του 2011. 
Τα βομβίδια της τελευταίας εκπαιδευτικής περιόδου πρόκειται να συγκεντρωθούν από προσωπικό της 120 ΠΕΑ. Να θυμίσουμε πως πέρυσι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση συνολικά 30 τόνων υπολειμμάτων εκπαιδευτικών πυρομαχικών που είχαν χρησιμοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Προσωπικό του Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) τα είχε μεταφέρει στο λιμάνι της Καλαμάτας με τα σκάφη που έχει στη διάθεσή του και από εκεί στο αεροδρόμιο, απ΄ όπου προωθήθηκαν για ανακύκλωση.
Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και φέτος, για πολύ μικρότερη όμως ποσότητα εκπαιδευτικών πυρομαχικών.

Κ.Δ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/03/2012

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΦΙΛΙΑΤΡΑ - ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΡΩΜΑΝΟΥ Ενιαίο έργο για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ


“Πακέτο“ ετοιμάζει η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τους δρόμους της Τριφυλίας, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, με μεγαλύτερη πιθανότητα στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για τους δρόμους: Φιλιατρά -Γαργαλιάνοι που αποτελεί βελτίωση του υφιστάμενου. Το νέο
δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού που ξεκίνησε από το Γ’ ΚΠΣ και παρότι πέρασε ως έργο “γέφυρα”, έμεινε στη μέση. Και την παράκαμψη Φιλιατρών. 
Η υπηρεσία επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που αφορούν την ωριμότητα και το κόστος των έργων, προκειμένου να κατατεθεί πρόταση για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Πιο ώριμο είναι ο δρόμος Φιλιατρά -Γαργαλιάνοι, καθώς στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού πρέπει να ξεκαθαριστούν οι εργασίες που απομένουν αλλά και άλλες που δεν προβλέπονταν και θεωρούνται αναγκαίες. Το έργο αυτό έχει ακόμα εκκρεμότητες με απαλλοτριώσεις, ενώ αρκετές απαλλοτριώσεις έχει και η παράκαμψη των Φιλιατρών. Το παρήγορο και αισιόδοξο είναι πως οι απαλλοτριώσεις μπορούν να πληρωθούν από το ΕΣΠΑ ως μέρος του έργου.

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/03/2012