Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

1,5 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 7 δρόμους της Μεσσηνίας


Παρεμβάσεις σε 7 επαρχιακούς δρόμους της Μεσσηνίας προβλέπονται με το έργο συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, που δημοπρατείται την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.
Στην 1η επαρχιακή οδό (δρόμος της Μάνης) έχουν προγραμματιστεί μικροδιαπλατύνσεις σε 3 στροφές στη διαδρομή πριν τη γέφυρα της Κοσκάραγας, επενδεδυμένη τάφρος στη διασταύρωση με το δρόμο προς Πλάτωμα - Λύμπια και μετά τον Κάμπο, νέος τάπητας σε τμήμα στο Σταυροπήγιο, επενδεδυμένη τάφρος και στηθαία ασφαλείας στην ταβέρνα της Ζαχαρούλας.  Στην 3η επαρχιακή (Τρίοδος - Αριστομένης) επενδεδυμένες τάφροι από γέφυρα Βασιλάδας έως Αγιο Παύλο και στηθαία ασφαλείας στην είσοδο του Αγίου Παύλου. 
Στην 4η επαρχιακή (Θουρία - Πολιανή) νέος τάπητας κατά τμήματα έως την Ανω Αμφεια και αντικατάσταση φθαρμένων πινακίδων και στηθαίων ασφαλείας. 
Στην 6η επαρχιακή (Μπούκα - Μεσσήνη - Σπιτάλι) 1 χιλιόμετρο μετά την εθνική οδό προς Μπούκα θα γίνει διαπλάτυνση στην αριστερή πλευρά του δρόμου σε μήκος 120 μέτρων περίπου με κατασκευή οχετού και φρεατίων για τα όμβρια.
Στην 7η επαρχιακή (Μεσσήνη - Μελιγαλάς - Επικούριος Απόλλωνας) νέος τάπητας από Λάμπαινα προς Βαλύρα, από Βαλύρα προς Σκάλα, μεταξύ Μελιγαλά - Ζευγολατιού σ’ ένα τμήμα πριν τις γραμμές του τρένου, σε τμήματα πριν το Διαβολίτσι, από Κάτω Μέλπεια έως Κακαλέτρι και σε άλλες περιοχές του πρώην Δήμου Είρας, στηθαία ασφαλείας, καθαρισμός τάφρων ή άρση καταπτώσεων και επαναδιαγράμμιση του άξονα στον ορεινό όγκο.
Στην 9η επαρχιακή (Ριζόμυλος - Κορώνη) νέος τάπητας μετά το Ριζόμυλο, από διασταύρωση προς Βασιλίτσι έως Κορώνη και σε άλλα σημεία του πρώην Δήμου Αίπειας, επενδυμένη τάφρος στα αριστερά του δρόμου από διασταύρωση προς Βασιλίτσι έως Κορώνη και αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας και πινακίδων που έχουν φθαρεί.
Στη 13η επαρχιακή (Μεθώνη - Φοινικούντα - Βασιλίτσι - Κορώνη) νέος τάπητας σε διάφορα σημεία και από το “Φουμαριστή” έως τη γέφυρα μετά τη διασταύρωση προς Λειβαδάκια, μικρά τεχνικά και νέα στηθαία ασφαλείας. 

Γ.Σ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2012

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/11/2012

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΑΠΟΛΑΚΚΑΙΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Επικίνδυνη στροφή στην Αραπόλακκα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/11/2012

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/11/2012

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το Παραδείσια - Τσακώνα


Αισιοδοξία υπάρχει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για θετική απόφαση - έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της συμπληρωματικής σύμβασης για την παράκαμψη στο νέο εθνικό δρόμο Παραδείσια - Τσακώνα. Απόφαση που θα κρίνει το χρόνο παράδοσης του σημαντικού αυτού οδικού έργου, το οποίο μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2012, με παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, όπου κατασκευάζεται η μεταλλική τοξωτή γέφυρα.
Αύριο το πρωί εκδικάζεται στο Ζ’ Κλιμάκιο υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρίας Ντούνη η αίτηση ανάκλησης του υπουργείου της κατά πλειοψηφία απορριπτικής απόφασης του Ε’ Κλιμακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η απόφαση θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, αύριο μετά την εκδίκαση θα υπάρξουν ενδείξεις για το πού θα κατευθύνεται η απόφαση. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών μίλησαν στην “Ε” για μεγάλη αισιοδοξία, αλλά κράτησαν και μια επιφύλαξη, αναφέροντας, «όμως, δικαστήριο είναι».
Σε περίπτωση θετικής απόφασης και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα από τον καιρό, η κοινοπραξία μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να ολοκληρώσει τις υπολειπόμενες εργασίες στην παράκαμψη (“μάτια γάτας”, στηθαία ασφαλείας, πινακίδες σήμανσης στα σημεία προσαρμογής και κάποια ασφαλτικά) και ο δρόμος Παραδείσια - Τσακώνα να παραδοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Ολοκληρωμένο το έργο - και με τη μεταλλική τοξωτή γέφυρα- υπολογίζεται να παραδοθεί Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2013.

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/11/2012

Ολυμπία Οδός: Κοινό μέτωπο Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα Ενώ σε λίγες μέρες θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων


Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν ότι η έναρξη των εργασιών της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού συνδυάζεται με τη μείωση του φυσικού αντικειμένου της μέχρι την Πάτρα, ο Δήμος Πατρέων θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποδυναμώνει μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Πελοποννήσου, αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το μητροπολιτικό χαρακτήρα της Πάτρας.
Γι’ αυτό το λόγο θεωρεί επιτακτικό το αίτημα να μην «ακρωτηριαστεί» το έργο της Ολυμπίας Οδού, αφού στο σύνολό του αποτελεί ένα από τα κρίσιμα και βασικά έργα υποδομής, ενώ μαζί με την ολοκλήρωση και των υπολοίπων (Σιδηρόδρομος, Λιμάνι και Φυσικό Αέριο) θα αποτελέσουν βασικό μοχλό αναπτυξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Πέμπτη και Κυριακή θα πετάει αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη


Κάθε Πέμπτη και Κυριακή μεσημέρι θα πραγματοποιείται από τις 17 Ιανουαρίου 2013 το δρομολόγιο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη, καθώς η Astra Airlines ικανοποίησε το το αίτημα του Αερολιμένα Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, να γίνεται το δρομολόγιο μια μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, το αίτημα που υποβλήθηκε από τους τοπικούς φορείς και ικανοποίησε η εταιρεία έχει στόχο την εξυπηρέτηση κυρίως του εμπορικού κόσμου κυρίως που ταξιδεύει για δουλειές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και του επιβατικού κοινού, που μετά την αποβίβασή του συνεχίζει το ταξίδι του με άλλα μεταφορικά μέσα, για παράδειγμα με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. 
Από τις 17 Ιανουαρίου η άφιξη του αεροσκάφους θα γίνεται στις 3.05 το μεσημέρι και η αναχώρηση στις 3.45 μ.μ. κάθε Πέμπτη και Κυριακή. 
Μέχρι τότε το αεροπλάνο της Astra Airlines θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο κάθε Παρασκευή και Κυριακή βράδυ, με άφιξη στην Καλαμάτα στις 8.25 μ.μ. και αναχώρηση στις
9 μ.μ.
Το αεροσκάφος είναι 120 θέσεων περίπου και η πληρότητά του μέχρι στιγμής είναι γύρω στο 50% για κάθε δρομολόγιο.        

 Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/11/2012

Εντυπωσιακό πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/11/2012

Μελέτη για κόμβο στο Ανάκτορο του Νέστορα


Την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία κόμβου, για την ασφαλή πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα, ζήτησε χθες από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, η Αννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της ΛΗ’ και της ΛΘ’ Εφορειών Αρχαιοτήτων. 
Σε συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Αλευρά, η προϊσταμένη έθεσε και το θέμα της αναβάθμισης του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης. 
Η ίδια ενημέρωσε για τα έργα των κτηριακών υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού και της αντικατάστασης του στεγάστρου, που, όπως σημείωσε, «θα δώσει νέα πνοή στο χώρο και στην επισκεψιμότητα και θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προστασία αυτού του μοναδικού  μνημείου». 
Επεσήμανε ότι στόχος είναι και με το έργο για την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, στο τέλος του 2014 να αποδοθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορα πλήρης και ασφαλής στο κοινό.

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/11/2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ενημέρωση - έκκληση για Παραδείσια - Τσακώνα


«Η μη παράδοση σε κυκλοφορία του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οδηγοί, επιβάτες και τουρίστες, να χρησιμοποιούν την παλιά και επικίνδυνη -και λόγω κατολισθήσεων- εθνική οδό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τα καθημερινά ατυχήματα».
Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, φορείς της Μεσσηνίας σε επιστολή που απέστειλαν χθες προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη.
Η επιστολή εστάλη εν όψει της μεθαυριανής συζήτησης -στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου- αιτήματος ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης του 5ου Τμήματος, ως προς την συμπληρωματική σύμβαση με την οποία κατασκευάστηκε η παράκαμψη της γέφυρας.
Οπως σημειώνεται δε σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, «αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι και πάλι αρνητική και το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου δεν δοθεί στην κυκλοφορία, θα συγκληθούν άμεσα σε συνεδρίαση οι φορείς του νομού για την αντιμετώπιση της κατάστασης».


«ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ»
«Σας ζητούμε, εκ μέρους των παραγωγικών τάξεων και των φορέων της Μεσσηνίας να ασκήσετε τη δημιουργική επιρροή σας για να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που βασανίζει το νομό μας, αλλά και τη νότια Ηλεία» σημειώνεται επιπλέον στην ίδια επιστολή.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αύριο η εκδήλωση του Πύλιου ποιητή Παρασκευά Σαρενέ


ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ Καλαμάτα-Μεσσήνη από τον αυτοκινητόδρομο


Κλειστός θα παραμείνει, από σήμερα Τρίτη μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη, ο κόμβος στο Ασπρόχωμα στην κατεύθυνση προς Μεσσήνη, λόγω έργων στις σιδηροδρομικές διαβάσεις, στον δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη.
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι για το ίδιο χρονικό διάστημα -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπεραστικού ΚΤΕΛ- τα λεωφορεία που εξυπηρετούν το δρομολόγιο Καλαμάτα - Νοσοκομείο - Μεσσήνη και αντιστρόφως δεν θα φθάνουν ώς την είσοδο του ιδρύματος, αλλά θα αποβιβάζουν και θα επιβιβάζουν στην στάση επί του εθνικού δρόμου και μόνο.
Τα έργα στις διαβάσεις - σε συνεργασία ΟΣΕ και Δήμου Καλαμάτας- αφορούν βελτίωση της βατότητας στα σημεία εκείνα, με την τοποθέτηση ελαστικής λωρίδας όπως στην Αρτέμιδος και στον Αγιο Δημήτριο Κοκκορόγιαννη.
Οι διαδρομές της κυκλοφορίας θα είναι οι εξής: α) Οσοι κινούνται από Μεσσήνη προς Καλαμάτα θα στρίβουν αριστερά στον νέο κόμβο, αμέσως μετά το αεροδρόμιο, και θα χρησιμοποιούν τον καινούργιο δρόμο προς τον υφιστάμενο εθνικό δρόμο Τσακώνα - Καλαμάτα στο ύψος του “Πράκτικερ”. Εναλλακτικά θα μπορούν να στρίβουν νότια στην Καρυδιά προς τα καρτ ή να έρχονται πιο μέσα και να στρίβουν νότια (απέναντι από του Αναγνωσταρά), χρησιμοποιώντας τον παρόχθιο δρόμο του ποταμού Αρι ή την παράκαμψη Ασπροχώματος (θα βγαίνουν στα φανάρια Ζαφείρη). Για την τοπική κυκλοφορία στο Ασπρόχωμα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον στενό χωματόδρομο μεταξύ σταθμού Ασπροχώματος και “Idea”.
β) Οσοι κινούνται από Καλαμάτα προς Μεσσήνη θα συνεχίζουν ευθεία προς Θουρία και θα στρίβουν αριστερά αμέσως μετά το “Πράκτικερ”, στην αρχή του έργου του “Μορέα”. Από κει θα κινούνται ευθεία για τον νέο κόμβο στο δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης. Εναλλακτικά θα μπορούν να χρησιμοποιούν την παράκαμψη Ασπροχώματος, στρίβοντας αριστερά στον κόμβο Ζαφείρη. Και για την τοπική κυκλοφορία μπορούν να κινούνται από το στενό χωματόδρομο προς το “Idea” (εναλλάξ με αυτούς που κινούνται από την αντίθετη κατεύθυνση).

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/11/2012

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/11/2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ


Ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Binh Vu επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, στην Πύλο την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012.

Ο Πρέσβης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Μεσσηνία όπου και συμμετείχε σε συναντήσεις εργασίας.

Στο Δημαρχείο της Πύλου συναντήθηκε με το Δήμαρχο, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος και εξεδήλωσε το θαυμασμό του για το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Ο κ. Καφαντάρης τον ενημέρωσε για τα παραγόμενα προϊόντα, την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση του Δήμου.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας των δυο χωρών, με στόχο αφενός την διάνοιξη διόδων προώθησης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και αφετέρου ενίσχυσης του τουρισμού.

Ο Δήμαρχος κ. Καφαντάρης προσέφερε στον Πρέσβη κ. Binh Vu το λεύκωμα της Πύλου και ο Πρέσβης ανταπέδωσε τη χειρονομία προσφέροντάς του ένα χειροποίητο κάδρο το οποίο αποτυπώνει την ύπαιθρο του Βιετνάμ.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οδύνη στην Κορώνη για τη «αποτέφρωση» του Αγίου Χαραλάμπους


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αισθήματα οδύνης προκάλεσε τους Κορωναίους το άκουσμα ότι ο ιστορικός ναός του Αγίους Χαραλάμπους, στο ενετικό κάστρο, έγινε παρανάλωμα του πυρός. Παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής και των κατοίκων της Κορώνης ο ναός του Αγίου  Χαραλάμπους παραδόθηκε στις καταστροφικές φλόγες και τα μόνα που σώθηκαν είναι τα τέσσερα ντουβάρια και το τσιμεντένιο τέμπλο.

Η εκκλησία έχει ιστορία πολλών αιώνων και σύμφωνα με τον λαογράφο Παναγιώτη  Κουτσούκο, οι Ενετοί έκτισαν πάνω στις βάσεις του αρχαίου ναού του Δρύοπος μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ρωκ ενώ στην βορειοδυτική γωνία του ναού έκτισαν βίγλα (στρατιωτικό παρατηρητήριο).
Στον γυναικωνίτη του ναού είναι εντοιχισμένη ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα στην Λατινική γλώσσα.
Η πλάκα, που ευτυχώς διεσώθηκε από την πυρκαγιά, αναφέρει ότι η εκκλησία είναι αφιερωμένη από τα Ενετικά στρατεύματα της Κορώνης στον Άγιο Ρωκ διότι έσωσε την πόλη από την πανώλη που είχε πέσει στην πόλη από το 1689 έως το 1698.
Αργότερα ήρθε η σειρά των Τούρκων που μετέβαλαν τον ναό σε τζαμί και την βίγλα σε μιναρέ.

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Ζητούσαν 1,5 εκατ. ευρώ για το μεσσηνιακό δαχτυλίδι

 Την πώληση του χρυσού δαχτυλιδιού - αρχαιολογικού ευρήματος από τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Θουρίας- διαπραγματεύονταν οι ληστές που είχαν κλέψει σημαντικά ευρήματα από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, τον περασμένο Φλεβάρη.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, που παρουσιάστηκε σε μέλος της σπείρας ως υποψήφιος αγοραστής, ξεκίνησαν από 1,5 εκατ. ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000. Τελικά προχθές συνελήφθησαν 3 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τρεις Ελληνες, ηλικίας 41, 50 και 36 ετών. Η Ασφάλεια Πατρών, μετά από έρευνες και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη ομάδας 5 τουλάχιστον ατόμων, που κατέχουν τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα και αναζητούν αγοραστή για την πώλησή τους, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με έναν από αυτούς.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία, η σπάνια για τη χώρα πολιτιστική κληρονομιά, που είχε αφαιρεθεί στις 17 Φεβρουαρίου από τις προθήκες του μουσείου, θα βρεθεί και πάλι στο «σπίτι» της. Επρόκειτο για αντικείμενα από το Ιερό της Ολυμπίας, τα οποία χρονολογούνται από την γεωμετρική μέχρι την κλασική εποχή. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα βρέθηκαν και μέσα στην εβδομάδα θα ξαναβρούν τη θέση τους στις προθήκες του μουσείου, συγχρόνως με τη λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.
Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι που είχε βρεθεί στη Θουρία, μέχρι το 2004 φυλασσόταν στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας. Οπως είχε δηλώσει παλαιότερα στην “Ε” η πρώην διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη “ήταν ένας χρυσός σφραγιδοδακτύλιος που είχε βρεθεί στις ανασκαφές των μυκηναϊκών τάφων της Θουρίας τη δεκαετία του ’80. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εκθέματα του μουσείου καθώς είχε μια μοναδική παράσταση ταυροκαθαψίων -δηλαδή παράσταση ανδρών που παλεύουν με ταύρους. Επειδή το συγκεκριμένο μουσείο είναι της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρήθηκε ότι συνδέεται άμεσα με τους αγώνες και μεταφέρθηκε εκεί το 2004 από το Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2012

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κάηκε ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κορώνη


Καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά σήμερα το μεσημέρι ο νεκροταφειακός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Κορώνης. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας προήλθε πιθανότατα από αναμμένο κερί. Στο σημείο κλήθηκαν από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Παναγιωτόπουλο η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, ο Δήμος Πύλου Νέστορος, όμως ήδη η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί. Από το ναό κατέρρευσε και η στέγη και απέμειναν μόνο οι τοίχοι και το τσιμεντένιο τέμπλο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της μητρόπολης Κώστας Ψυχάρης σχολίασε πως "πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός, αφού καταστράφηκε ένας ιστορικός ναός - κτίσμα του 16ου αιώνα. Η θλίψη των κατοίκων είναι διάχυτη, αφού με το ναό αυτό είχαν συνδέσει σημαντικά γεγονότα της ζωής τους. Στο κοιμητήριο αναπαύονται φιλικά και συγγενικά πρόσωπά τους". 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 19:06

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΠΛΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Κλειστός ο δρόμος προς τη Μεσσήνη ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΜΕΧΡΙ ΠΕΜΠΤΗ


Από την Τρίτη 27 έως και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου θα εκτελεστούν οι εργασίες βελτίωσης της ισόπεδης διάβασης της γραμμής στο Ασπρόχωμα, στο δρόμο προς και από Μεσσήνη. Ο ΟΣΕ σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας θα τοποθετήσουν ελαστικές πλάκες
στη διάβαση, όπως έχει γίνει στην Αρτέμιδος και στον Αγιο Δημήτριο Κοκκορόγιαννη.
Λόγω των εργασιών ο δρόμος από και προς τη διασταύρωση Ασπροχώματος θα είναι κλειστός. Οι διαδρομές της κυκλοφορίας θα είναι οι εξής: α) Οσοι κινούνται από Μεσσήνη προς Καλαμάτα θα στρίβουν αριστερά στον νέο κόμβο, αμέσως μετά το αεροδρόμιο, και θα χρησιμοποιούν τον καινούργιο δρόμο προς τον υφιστάμενο εθνικό δρόμο Τσακώνα - Καλαμάτα στο ύψος του “Πράκτικερ”. Εναλλακτικά θα μπορούν να στρίβουν νότια στην Καρυδιά προς τα καρτ ή να έρχονται πιο μέσα και να στρίβουν νότια (απέναντι από του Αναγνωσταρά), χρησιμοποιώντας τον παρόχθιο δρόμο του ποταμού Αρι ή την παράκαμψη Ασπροχώματος (θα βγαίνουν στα φανάρια Ζαφείρη). Για την τοπική κυκλοφορία στο Ασπρόχωμα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον στενό χωματόδρομο μεταξύ σταθμού Ασπροχώματος και “Idea”. 
β) Οσοι κινούνται από Καλαμάτα προς Μεσσήνη θα συνεχίζουν ευθεία προς Θουρία και θα στρίβουν αριστερά αμέσως μετά το “Πράκτικερ”, στην αρχή του έργου του “Μορέα”. Από κει θα κινούνται ευθεία για τον νέο κόμβο στο δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης. Εναλλακτικά θα μπορούν να χρησιμοποιούν την παράκαμψη Ασπροχώματος, στρίβοντας αριστερά στον κόμβο Ζαφείρη. Και για την τοπική κυκλοφορία μπορούν να κινούνται από το στενό χωματόδρομο προς το “Idea” (εναλλάξ με αυτούς που κινούνται από την αντίθετη κατεύθυνση).

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/11/2012

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Αμπελόφυτο Πυλίας Συνελήφθη 59χρονος με όπλα και μαχαίρια


Όπλα, κροτίδες και μαχαίρια βρήκαν αστυνομικοί στην κατοχή 59χρονου, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Αμπελόφυτο Πυλίας.
Χθες το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτι και αποθήκη, ιδιοκτησίας του 59χρονου.

Κατά την έρευνα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
Ένα πιστόλι, δύο κυνηγετικά όπλα, δύο μαχαίρια, με μήκος λάμας 10 και 17 εκατοστά, μία βαλλίστρα με τα εξαρτήματα της και 5 μεταλλικά βέλη, τρεις φωτοβολίδες, έξι κροτίδες, μία ξιφολόγχη, 100 γραμμάρια πυρίτιδας και διάφορα είδη (εργαλεία, ρούχα, φακοί, σακίδια, ιμάντες, συρματόσχοινα, κ.λπ.), των οποίων η προέλευση και η νομιμότητα της κατοχής τους διερευνάται 
Ο 59χρονος θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

"ΘΑΡΡΟΣ" 23/11/2012

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ



Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, Ενημερωτική Εσπερίδα την οποία συνδιοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Α.Σ. Παλαίπυλος.


Η εκδήλωση αφορούσε την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Πύλου-Νέστορος σχετικά με το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων του Δήμου Πύλου-Νέστορος».

Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση, η οποία στόχο έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας με τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Οι ωφελούμενοι από την συγκεκριμένη δράση θα φτάσουν τους 220. Οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιος το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να είναι δημότης Πύλου-Νέστορος και να είναι άνεργος ή να εμπίπτει σε μια από τις κατηγορίες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Αισιοδοξία για την παράκαμψη στο Παραδείσια - Τσακώνα

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/11/2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Στο “Μορέα” και το Πύργος - Τσακώνα


Την αποδέσμευση του δρόμου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα από την Ολυμπία Οδό, και την κατασκευή του από την κοινοπραξία “Μορέας”, προτείνει το Επιμελητήριο Ηλείας. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στο σημερινό Δ.Σ. του Επιμελητηρίου το οποίο συνεδριάζει με αποκλειστικό θέμα την Ολυμπία Οδό. 
Η Ηλεία κινδυνεύει να μείνει απομονωμένη καθώς δεν συνδέεται με τους οδικούς άξονες - και μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο ζητάει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας σύμβασης παραχώρησης, ώστε να κατασκευαστεί το Πύργος - Τσακώνα από τον “Μορέα”. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η απελπισία των Ηλείων για την οδική απομόνωσή τους, που δηλώνουν ότι δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφόσον δεν κατασκευαστεί ολόκληρη η Ολυμπία Οδός.  

Juan Baseda Torruella «Η γευσιγνωσία παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στην πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου»


Ο Χουάν Μπασέντα ανήκει στην ομάδα των εκπαιδευτών του διεθνούς σεμιναρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου, το οποίο διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ. Εκτός από γευσιγνώστης, είναι τεχνικός διευθυντής της εταιρείας «Αceite del Bajo Aragon» στην περιοχή της Αραγονίας, ειδικός σε θέματα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Σε ένα διάλειμμα από το εντατικό πρόγραμμα του σεμιναρίου στο ΤΕΙ Καλαμάτας, τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του για το ελαιόλαδο. 

- H Ισπανία σήμερα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, όπως και η Ελλάδα. Αυτό έχει επίπτωση τον τομέα του ελαιολάδου;
Ναι, ο πιο αντιπροσωπευτικός καταναλωτής μειώνει πλέον την ποιότητα στο λάδι που αγοράζει. Δίνει μεγάλη σημασία στην τιμή, ψάχνει να βρει προσφορές, συσκευασίες που συμφέρουν οικονομικά, κάνει συγκρίσεις κ.λπ. 

Τα πρώτα ΚΕΦ σε Πύλο και Κυπαρισσία Ερωτήματα για τους δήμους Μεσσήνης και Οιχαλίας


«Πράσινο φως» για τη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΚΕΦ) σε περιοχές της χώρας όπου ανεστάλη η λειτουργία ΔΟΥ, δίνεται με σχετική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σε ό,τι αφορά στη Μεσσηνία τα πρώτα τέτοια κέντρα θα λειτουργήσουν στους δήμους Τριφυλίας (Κυπαρισσία) και Πύλου- Νέστορος (Πύλος).   
Προϋπόθεση για τη λειτουργία των ΚΕΦ είναι η ύπαρξη κατάλληλου χώρου στέγασης και η ανάληψη από τους δήμους των εξόδων λειτουργίας τους, πλην του κόστους μισθοδοσίας.

Α.Π.  "ΘΑΡΡΟΣ" 22/11/2012

Συνελήφθη στην Πύλο 78χρονος για χρέη 452.000 ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας: "Συνελήφθη, σήμερα (22-11-2012) το πρωί, στην Πύλο Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, ένας (1) 78χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, σε βάρος του 78χρονου έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους -452.201,99- ευρώ.  Ο 78χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας". 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" 22/11/2012

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δωρεάν smartphone εφαρμογή για να μάθετε την Ενεργειακή κλάση της κατοικίας σας


            
     Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί η εφαρμογή που σας επιτρέπει να κάνετε μια εικονική ενεργειακή επιθεώρηση για να μάθετε την ενεργειακή κλάση της κατοικίας σας και για όσο χρονικό διάστημα ισχύει ο νόμος για τη ρύθμιση αυθαιρέτων θα υπάρχει extra ενότητα αναλυτικού υπολογισμού του προστίμου.

     Ταυτόχρονα μπορείτε να ενημερωθείτε με απλά λόγια για όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τη Ενεργειακή Επιθεώρηση ενώ για τους ποιο απαιτητικούς υπάρχει η αντίστοιχη Νομοθεσία και όλη η επίσημη ύλη για τις επικείμενες εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Παράλληλα σας δίνετε η δυνατότητα μέσα από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής να αναζητήσετε το Μηχανικό της επιλογής σας ανά Νομό και είδος εργασίας, από όλη την Ελλάδα με αναλυτικά τα στοιχεία επικοινωνίας του.
Τέλος θα βρείτε ενότητα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Υπεκα. 
Προσοχή! Η εφαρμογή δεν προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης μιας πραγματικής Ενεργειακής Επιθεώρησης και το αποτέλεσμα της Ενεργειακής απόδοσης είναι ενδεικτικό, αφού στην πράξη δεν λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες όπως λόγου χάρη η σκίαση και ο προσανατολισμός της κατοικίας. 
Ωστόσο σε ένα δείγμα 100 δοκιμών είχαμε μόλις 4 λάθος εκτιμήσεις!
Για την διενέργεια μιας πραγματικής Ενεργειακής Επιθεώρησης αλλά και για οποιαδήποτε άλλη εργασία σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε μπορείτε να απευθυνθείτε σε Μηχανικό από τη βάση δεδομένων της εφαρμογής, η οποία και θα εμπλουτίζεται καθημερινά…


App Store LINK: ΕΔΩ   
http://itunes.apple.com/us/app/energeiake-epitheorese/id553452455?ls=1&mt=8         

Android Market Link : ΕΔΩ 
https://play.google.com/store/apps/details?id=mcm.pack.energeiakh_epitheorhsh

            

www.michanikosapps.gr
twitter: @michanikosapps 
fb: Ενεργειακή επιθεώρηση app(http://www.facebook.com/EnergeiakiEpitheorisiapp)


θα χαρούμε πολύ αν σας αρέσει η εφαρμογή και περιμένουμε τα σχόλιά σας για περαιτέρω βελτιώσεις.

video utube παρουσίαση 
http://www.youtube.com/watch?v=Ap5fRNXDdJA&feature=plcp

20 χρόνια για απάτη στη ΔΟΥ Πύλου Σε εφοριακό και ιδιώτη



Το δρόμο για τις φυλακές, πήραν από χθες το μεσημέρι ένας 61χρονος εφοριακός και ένας επιχειρηματίας από την περιοχή της Πυλίας, για υπόθεση απιστίας σε βάρος της ΔΟΥ Πύλου το 2006.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, τους καταδίκασε χθες σε ποινή καθείρξεως 20 χρόνια τον καθένα, αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικά στον εφοριακό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά του την πράξη και στον επιχειρηματία ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια.
Κατά τη χθεσινή διαδικασία στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε μόνο ο εφοριακός, ενώ για τον επιχειρηματία παραστάθηκε δικηγόρος. 

Επιθεωρήτρια
Πρώτη κατέθεσε επιθεωρήτρια που πραγματοποίησε έλεγχο στη ΔΟΥ Πύλου, όταν ο κατηγορούμενος εφοριακός και τότε ταμίας στην Εφορία αρνιόταν να αλλάξει πόστο και να παραδώσει. Αποκαλύφθηκε, όπως είπε, ότι υπήρχε έλλειμμα 722.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από 57 επιταγές, τις οποίες κρατούσε στο συρτάρι του ο εφοριακός.

20 χρόνια φυλακή σε εφοριακό για απάτη στην Εφορία Πύλου !


20 χρόνια φυλάκιση στοίχισε σε 61 χρονο εφοριακό  υπάλληλο της εφορίας Πύλου καθώς και σε ένα επιχειρηματία από την περιοχή της Πυλίας η υπόθεση απιστίας κατά του Ελληνικού δημοσίου ύψους 722.000 ευρώ, το οποίο  με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα έχει φτάσει το 1.575.000 ευρω που ανακαλύφθηκε το 2006 .
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τιμώρησε αυστηρά 20 χρόνια στον καθένα, αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικά την καλή συμπεριφορά του πρώτου μετά την πράξη του και την μεταμέλεια του δεύτερου.
Ο Εφοριακός αξίζει να σημειωθεί ότι είχε “ξαναεξυπηρετήσει”στο παρελθόν με το ίδιο σύστημα και πάλι κατοίκους της περιοχής ενώ ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας έχει πληρώσει στην Εφορία 115.000 ευρώ μετά την αποκαλυψη του σκανδάλου.
Κατά τη χθεσινή διαδικασία στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε μόνο ο εφοριακός, ενώ για τον επιχειρηματία που προφανώς δεν ανέμενε την τόσο βαριά καταδίκη παραστάθηκε  δικηγόρος.
Πρώτη κατέθεσε επιθεωρήτρια που πραγματοποίησε έλεγχο στη ΔΟΥ Πύλου, όταν ο εφοριακός και τότε ταμίας στην Εφορία αρνιόταν να αλλάξει πόστο και να παραδώσει το ταμείο.
Το κόλπο είχε να κάνει με επιταγές.
Λάμβανε  επιταγές ο ταμίας, τις οποίες παρακρατούσε, για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, έτσι φαινόταν ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει την οφειλή του, αλλά χωρίς ποτέ να έχει πληρώσει ευρώ, αφού οι επιταγές δεν είχαν εισπραχθεί.
 Στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκε το έλλειμμα και η μη απόδοση φόρων σε συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής. Αποκαλύφθηκε, όπως είπε η επιθεωρητής , ότι υπήρχε έλλειμμα 722.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από 57 επιταγές, τις οποίες κρατούσε στο συρτάρι του ο εφοριακός.
«Την πάτησα» είπε  ο 61 χρονος δράστης.
 «Έκανα να βγω 6 μήνες από το σπίτι, από την ντροπή μου, ενώ απέκτησα και ψυχολογικά προβλήματα από αυτή την ιστορία και από το 2006 λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή¨”
«Είμαστε μια μικρή κοινωνία στην Πύλο, με παρακαλούσε ο επιχειρηματίας για εξυπηρέτηση να κρατήσω την επιταγή και το έκανα. Νόμιζα ότι δεν θα μου κάνει ζημιά. Τώρα που το σκέφτομαι βλέπω τα λάθη μου», πρόσθεσε και σε παρατήρηση της Εισαγγελέως ότι δεν ήταν μια επιταγή, αλλά 57, απάντησε οτι δεν είχε κανένα όφελος.
Η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή και των δύο.  
Για τον εφοριακό είπε ότι με τις ενέργειές του ωφελούσε τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι καρπώνονταν τα χρήματα. Παράλληλα, ότι είχε επαναλάβει τη δράση του αυτή το 1994 και το 2004, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ρήμα «παραπλάνησε» επαναλαμβάνεται συνεχώς στην έκθεση που έχει συνταχθεί εις βάρος του. Η Εισαγγελέας, είπε επίσης, ότι ο κατηγορούμενος προφανώς δεν ήταν και ο μόνος που γνώριζε τι γινόταν, αφήνοντας αιχμές για τη τοπική διοίκηση της υπηρεσίας.

"NEWS MESSINIA" 21/11/2012

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Στο Περιφερειακό χθες και το θέμα της Ολυμπίας Οδού Στο χρονοντούλαπο η απόληξή της στην Τσακώνα


Τα νέα για την τύχη της Ολυμπίας Οδού και η ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ήταν λίγο πολύ γνωστά από το προηγούμενο διάστημα. Οι τελευταίες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, απλώς ενισχύουν ακόμα περισσότερο, αυτό που όλοι γνωρίζαμε.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία που κυοφορείται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργολάβους, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει για τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο νέα σύμβαση με γερό «ψαλίδι» στο έργο. Ο επανασχεδιασμός του προβλέπει ότι ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα θα σταματήσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα. 
Η συνέχιση ώς τον Πύργο θα προχωρήσει αργότερα, πιθανόν ως δημόσιο έργο. Μάλιστα, το τμήμα αυτό, που θα γίνει με νέο διαγωνισμό, προβλέπεται να παραδοθεί στη συνέχεια στους αρχικούς αναδόχους, που θα αναλάβουν την είσπραξη των διοδίων και τη συντήρησή του.

Ποιητική βραδιά του Πύλιου ποιητή Παρασκευά Σερενέ


Σωστικές ανασκαφές στην Π.Ο.Τ.Α. Ρωμανού 2007-2011 (Μέρος Γ΄) Ένα παραποτάμιο ιερό και ναός αρχαϊκών χρόνων


Τον Μάρτιο του 2008 βρέθηκε στο μέσον της προβλεπόμενης διαδρομής 15 του γηπέδου γκολφ, κάτω από μια ελιά, τμήμα πήλινου ανάγλυφου πλακιδίου της Αρχαϊκής Εποχής (γύρω στα 650 π.Χ.), με παράσταση γυναικείας μορφής στον τύπο της Πότνιας Θηρών (θεάς προστάτιδας των ζώων).

Το εύρημα αυτό αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη για τους αρχαιολόγους, ότι κάπου πλησίον θα πρέπει να υπήρχε ένα ιερό ήδη από την Αρχαϊκή Εποχή (7ος-6ος αι. π.Χ). Ακολούθησε εξονυχιστική ανασκαφική έρευνα στη γύρω περιοχή, ώσπου τελικά αποκαλύφθηκε μια βραχώδης θέση από την οποία περνούσε ένα ρυάκι (εικ. 2). Ανάμεσα στους βράχους υπήρχαν στάχτες και πολλά μικροσκοπικά πήλινα αγγεία, που ήταν γνωστά αφιερώματα σε αρχαία ιερά. Στον ευρύτερο χώρο βρέθηκαν διάσπαρτα πολλά πήλινα γυναικεία ειδώλια της Αρχαϊκής και Κλασικής Εποχής καθώς και μεγάλος αριθμός θραυσμάτων πλακιδίων του 650 π.Χ., που παριστάνουν μια όρθια γυναικεία μορφή η οποία κρατά στα χέρια της από ένα μικρό ζώο (εικ. 1). Έτσι απεικονιζόταν στην αρχαιότητα η θεά Άρτεμις ή η Πότνια Θηρών. Φαίνεται λοιπόν πως στο σημείο αυτό υπήρχε ένα υπαίθριο ιερό όπου γινόταν λατρεία μιας θεότητας, προστάτιδας των άγριων ζώων και της φύσης.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος συνεδρίασε,  την 9η Νοεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30 και έλαβε την υπ’ αριθμ. 283/2012 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση.

                  
       Την έκδοση ψηφίσματος λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας πολλών μηνών που επικρατεί στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Πύλου – Νέστορος με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελαιοκαλλιέργεια.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

     Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μεγάλη απώλεια της παραγωγής ελαιολάδου που παρατηρείται εφέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και την σταθερά υψηλών θερμοκρασιών που κατεγράφησαν καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, με πολλές ημέρες σε επίπεδα καύσωνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
     Η απώλεια παραγωγής στους ξερικούς ελαιώνες που αποτελούν και την πλειονότητα φτάνοντας στο 90% του Δήμου μας και ενώ βρισκόμαστε στο 1/3 της ελαιοσυλλογής πλησιάζει στο 40%.
     Οι πολίτες του Δήμου μας βιώνοντας την μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας μας και με δεδομένο ότι στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια, βλέπουν με απόγνωση, πέρα από την απώλεια της φετινής παραγωγής να καταστρέφονται και τα ελαιόδεντρα με συνέπεια στην παραγωγή των επομένων ετών.
     Το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει και είναι αλληλέγγυα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός του Δήμου Πύλου – Νέστορος.   

     ΖΗΤΑΜΕ την άμεση αποστολή κλιμακίων του ΕΛΓΑ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας για να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών. Οι παραγωγοί εδώ και δυο χρόνια πληρώνουν χρήματα για την ασφαλιστική κάλυψη των καλλιεργειών τους, επομένως δεν υφίσταται δικαιολογία για ενδεχόμενη αποζημίωσή τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί και την μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους.

     Το παρόν ψήφισμα να σταλθεί στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Γραφείο του ΕΛΓΑ Τρίπολης, στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, στον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας και τέλος στον τοπικό τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό).    
   
Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΗΡΕ ΑΥΞΟΝΤΑ ΑΡΙΘΜΟ  283/2012


Έτσι συντάχτηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως εξής



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 ΤΑ ΜΕΛΗ

Σκουπιδοδέματα στην Πύλο


Την περίοδο που διαπραγματευόταν ο Χρονόπουλος την εγκατάσταση του μπαλοποιητή στο σκουπιδότοπο της Πύλου δεχόμενος τα σκουπίδια της περιοχής (το πλήρωσε ακριβά αυτό), είχε τις διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια ότι θα έπαιρναν τις μπάλες, αλλά το εργοστάσιο επεξεργασίας ακόμα δεν είναι έτοιμο.
Αποτέλεσμα; Ο καλλικρατικός δήμος της Πύλου δέχεται τα σκουπίδια των συνενωμένων δήμων, γέμισε ο τόπος με μπάλες, δεν τις έχουν πάρει ποτέ και κανείς δεν γνωρίζει πότε το κράτος θα σταματήσει να είναι υποκράτος! Ετσι όπως πάει το πράγμα θα πληρώσει και ο Καφαντάρης ακριβά τα «σκουπίδια». 

Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/11/2012

Είναι ο "χρυσός" που είχατε ανακαλύψει.
Το εργοστάσιο πιθανόν να μην γίνει ποτέ. Γι' αυτό να πάτε να πάρετε τις μπάλες σπίτι σας, όλοι εσείς που ήσασταν θιασώτες της "μεγάλης ιδέας" του Χρονόπουλου.

Κώστας....