Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Πρόσκληση του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύλου - Νέστορος





Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύλου –Νέστορος

σας προσκαλεί

να παρακολουθήσετε την άσκηση πολιτικής προστασίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου, στις 12.00 στο Γυμνάσιο Πύλου.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει προσομοίωση διάσωσης εγκλωβισμένων μαθητών ύστερα από σεισμική δόνηση. Θα λάβουν μέρος οχήματα της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και το ασθενοφόρο του Δήμου.

Η άσκηση γίνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας.


-Ο-
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΟΣ
ΔΕ με βαθμό 1Γ΄

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/02/2013

Προς παραχώρηση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας


Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι ανάμεσα στα 22 αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση του Διοικητικού  Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ότι τελικώς θα παραχωρηθούν σε δύο δόσεις τα 22 από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Τα 22 αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν είναι: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτιου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων, Νέας Αγχιάλου και Αράξου. Τέλος το υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα μετατραπεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αερολιμένων.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/02/2013

Από Costa Navarino και Καρέλια: Επιχειρηματική στροφή στην αγροτική παραγωγή


Την ελπίδα τους ότι η διημερίδα για την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών μεσσηνιακών προϊόντων, που θα γίνει στην Costa Navarino, 11 και 12 Μαρτίου, μπορεί να γίνει απαρχή μια ευρύτερης αναπτυξιακής δραστηριότητας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων "Καπετάν Βασίλης" και "Γεώργιος και Βικτωρία Καρέλια" που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση.
Η συνεργασία αυτή γεννά προσδοκίες για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του νομού καθώς η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. που διαχειρίζεται την Costa Navarino ήδη προωθεί μεσσηνιακά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, ενώ η "Καρέλιας ΑΕ" διαθέτει τεράστιο δίκτυο πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. 

Σημαντική Βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας στο νομό Μεσσηνίας το 2011


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 2011 στα κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης, 1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα προκαλεσαν 43.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς, καθιστώντας τα οδικά ατυχήματα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Ελλάδα παρά τη συνεχή μείωση τόσο του αριθμού των οδικών ατυχημάτων όσο και του αριθμού των νεκρών και τραυματιών σε οδικά ατυχήματα, καταλαμβάνει σταθερά μία από τις 2-3 χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Οι πιό κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλουν στην προκληση των οδικών ατυχημάτων και ειδικά των σοβαρών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι:

  • η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες
  • τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσυκλετιστών
  • τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους
  • η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ
  • η επιθετική οδήγηση

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ COSTA NAVARINO “Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας”


Ξεκινά η 2η χρονιά του εκπαιδευτικού προγράμματος από το “Navarino Foundation” και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας».
Σε συνέχεια της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το 2012, συνεχίζεται και φέτος η πρωτοβουλία που συνδιοργανώνεται από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα που γίνεται στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, στην Costa Navarino, θα ξεκινήσει φέτος στις αρχές Μαρτίου, θα διευρυνθεί και θα απευθύνεται σε ακόμη περισσότερους μαθητές. 
Η πρωτοβουλία επεκτείνεται φέτος και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, καλώντας για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μαθητές και καθηγητές όλων των τάξεων του γυμνασίου. 

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/02/2013

2 χρόνια με αναστολή για κατοχή ηρωίνης


Με 2 χρόνια φυλακή με αναστολή και 600 ευρώ χρηματική ποινή, καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας πρώην ναρκομανής από την Πύλο, γιατί σε έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του είχαν βρεθεί 35 γραμμάρια ηρωίνης. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί επίσης για πώληση μικροποσότητας ηρωίνης σε φυλάκιση 4 χρόνων και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, με την ελαφρυντική περίσταση της τοξικομανίας. 
Οπως κατέθεσε αστυνομικός τον κατηγορούμενο έδωσε ένας ναρκομανής, τον οποίο συνέλαβαν γιατί είχε πάνω του 1 γραμ. ηρωίνης. Οταν τον ρώτησαν που το βρήκε, τους απάντησε πως του το έδωσε ο κατηγορούμενος, κι έτσι έγινε η έρευνα στο σπίτι του όπου βρέθηκαν επίσης μια ζυγαριά ακριβείας και ένας αυτοσχέδιος λουλάς. Οπως ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του χρειάζονταν καθημερινά 3 με 4
γραμμάρια ηρωίνης, τα οποία κάπνιζε γι’ αυτό και είχε τον αυτοσχέδιο λουλά. Οσο για το 1 γραμμάριο, υποστήριξε ότι το έδωσε χωρίς χρήματα στον άλλον γιατί και εκείνος του είχε δώσει ηρωίνη δύο μέρες πριν. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/02/2013

ΔΡΟΜΟΣ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ - ΚΟΡΩΝΗ Αφού έργο δε γίνεται, ας τελειώσουν οι μελέτες... ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ


Αφού έργο δε γίνεται, τουλάχιστον να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τη βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη... «Τώρα έχει εγκριθεί κονδύλι για να ολοκληρωθούν οι μελέτες», μας ενημέρωσε ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Κωστόγιαννης. Οι μελέτες αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και καθυστερούν σε προκλητικό βαθμό για πολλούς και διάφορους λόγους - μεταξύ των οποίων ήταν η έλλειψη χρηματοδότησης, με την απουσία σχεδιασμού και ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωσή τους. 
Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την... παράταση ολοκλήρωσης των μελετών. Και όπως παρατήρησε ο κ. Κωστόγιαννης η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για να συνταχθούν οι μελέτες των γεφυρών από το Καλαμάκι έως την Κορώνη, με το εγκεκριμένο κονδύλι.
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρα από το Τζάνε και το Πεταλίδι, με τις μελέτες βελτίωσης του συγκεκριμένου δρόμου προβλέπονται παρακάμψεις όλων των οικισμών (Χράνων, Αγίου Ανδρέα, Νέας Κορώνης, Χαρακοπιού) εκτός απ’ αυτόν της Επισκοπής. Και για το λόγο αυτό είχαν εκφραστεί παλιότερα διαφωνίες και αντιδράσεις από τον τότε Δήμο Αίπειας και κατοίκους της περιοχής.
Το μοναδικό τμήμα του δρόμου που έχει δημοπρατηθεί (στις 25 Σεπτεμβρίου 2012) είναι το Τζάνε - Καλαμάκι με την παράκαμψη Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που έχει μπλέξει στις δικαστικές διαμάχες μεταξύ των ενδιαφερόμενων εργολάβων - αναδόχων, ενώ και οι απαλλοτριώσεις έχουν καθυστερήσει. 

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/02/2013

Εγκληματικές οργανώσεις σε Πυλία – Τριφυλία: Παλιός γνώριμος από χασίς σε εκκλησία το ένα μέλος


Ένας παλιός γνώριμος της Δίωξης Ναρκωτικών, που άφησε εποχή όταν το 2006 συνελήφθη να έχει μετατρέψει το ταβάνι σε εξωκλήσι στη Βάλτα Γαργαλιάνων σε αποξηραντήριο για 46 κιλά χασίς, είναι ανάμεσα στους 11 συλληφθέντες από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν προχθές από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Η δε Αστυνομία επίσημα αποδίδει σε αυτόν και σε συγκατηγορούμενό του την «ορφανή» χασισοφυτεία με τα 992 δέντρα στην αγροτοδασική περιοχή «Κόκκινα Πατερά» στην Τριφυλία, που είχε εντοπισθεί το Σεπτέμβριο του 2012.
Χθες όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους εισαγγελείς Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Τέσσερα άτομα από την Πυλία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν αύριο Πέμπτη, ενώ τα υπόλοιπα στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας, από την οποία επίσης ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.
Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι αγορά, κατοχή, πώληση και καλλιέργεια ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις περί ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Απάντηση Καλογιάννη σε Λαμπρόπουλο: 60 εκ. ευρώ + απαλλοτριώσεις θέλει το Ριζόμυλος - Πύλος


Στα 60 εκ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και απαλλοτριώσεις, υπολογίζεται το κόστος βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος, μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων. Σε άλλα 18 εκ. ευρώ εκτιμάται το κόστος για τη βελτίωση του δρόμου Πύλος - Μεθώνη, μήκους 9 χιλιομέτρων.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν είναι σίγουρη η ένταξη υλοποίησης του έργου στο τομεακό του υπουργείου, όλου ή τμήματος, καθώς εκκρεμεί η αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης. Παρατήρησε ότι πιο ώριμο είναι το έργο της βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο, μήκους 15 χιλιομέτρων και κόστους 15 εκ. ευρώ, που ούτε αυτό είναι σίγουρο, καθώς ο κ. Καλογιάννης παραδέχθηκε πως "καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της προσπελασιμότητας έχει υπερδέσμευση". Ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι μελέτες έχουν ανατεθεί από το 2009 και θα κοστίσουν 3.050.000 ευρώ.

Με πρώτες Στοκχόλμη 9 και Μόναχο 10 Μαρτίου: Οι νέες πτήσεις από Καλαμάτα για Ευρώπη


Τουλάχιστον 5 τακτικές αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό, καθώς και 8 γραμμές τσάρτερ θα έχει η Καλαμάτα τη φετινή θερινή περίοδο, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα διαμόρφωση του προγράμματος πτήσεων - το οποίο, πάντως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί στο σύνολό του.
Παράλληλα, όσον αφορά το εσωτερικό, αυξάνονται σε 6 την εβδομάδα οι πτήσεις της Astra για Θεσσαλονίκη -καθημερινά εκτός από την Τρίτη- ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται και η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Αθήνα μέσω της Aegean, από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο.
Οι βέβαιες τακτικές πτήσεις προς το εξωτερικό είναι 3 από την Aegean (Μόσχα, Στοκχόλμη και Μόναχο) και από μία της Ryan Air και της Easy Jet, προς Μιλάνο και Λονδίνο αντίστοιχα.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2013

Ανεμογεννήτριες στην Πύλο


Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Αγιο-Νικόλα είναι πλέον γεγονός. Ηδη έχουν αρχίσει οι εργασίες διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου. Συγκεκριμένα φαρδαίνει ο δρόμος από τον μπαλοποιητή μέχρι το εκκλησάκι του Αγιο-Νικόλα. Στη συνέχεια κατασκευάζεται ο δρόμος για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών νοτίως του βουνού προς την πλευρά της Μεθώνης. 
Επιπροσθέτως θα ασφαλτοστρωθούν τμήματα του υπάρχοντος δρόμου από τον Αγιο Νεκτάριο μέχρι τον μπαλοποιητή. Η εταιρεία θα διαμορφώσει επίσης τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγιο-Νικόλα σε παιδότοπο και χώρο αναψυχής. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι οκτώ τον αριθμό και θα έχουν το μισό ύψος και όγκο από τις γνωστές που βλέπουμε στην Τρίπολη. Οι βάσεις των ανεμογεννητριών ήρθαν στην Πύλο προ ημερών με βαπόρι και τοποθετήθηκαν πρόχειρα στο βουνό μέχρι την τελική τους εγκατάσταση. Ο Δήμος Πύλου βάσει της συμβατικής υποχρέωσης με την εν λόγω εταιρεία θα λαμβάνει το 3% συνολικά.
Το 2% σε χρήμα και το 1% σε είδος. Το δεύτερο ποσοστό θα διανέμεται σε ρεύμα απόρων οικογενειών.
Επειδή έγινε κάποιος ντόρος στην Πύλο τις τελευταίες μέρες -και λογικό είναι σε κάτι καινούργιο που έρχεται- ο καθένας μπορεί να διαλέξει, θεωρητικά βεβαίως. Λιγνίτης στο Ακριτοχώρι ή ανεμογεννήτριες στην Πύλο;

Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2013

Με πρόσκληση του μεσσήνιου διοικητή Κ. Καλδή: Αγιασμός στο Α.Τ. Ακρόπολης από τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο


Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τέλεσε αγιασμό στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, μετά από πρόσκληση του Μεσσήνιου διοικητή, αστυνομικού υποδιευθυντή Κωνσταντίνου Καλδή.

Ο αγιασμός τελέστηκε την περασμένη Παρασκευή, παρουσία του κ. Καλδή, του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως, αστυνομικού υποδιευθυντή Δ. Δάβαλου και του προσωπικού των υπηρεσιών. Ο κ. Καλδής απευθυνόμενος στο μητροπολίτη Μεσσηνίας ανέφερε μεταξύ άλλων: "Σας παρακαλούμε να προσεύχεστε για εμάς. Να μας καθοδηγεί η ευχή σας και με σύνεση και δικαιοσύνη να συμπεριφερόμαστε στον πολίτη και να εκτελούμε τα καθήκοντά μας".
Από τη μεριά του ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία κι επιτυχία όλα τα προβλήματα από την Αστυνομία παρά τις δυσμενείς συνθήκες - ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες των εργαζόμενων.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2013

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία: Συμμορίες ναρκωτικών εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ


Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία οδήγησε στην εξάρθρωση δύο συμμοριών που φέρονται να έχουν σχέση με υποθέσεις ναρκωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομική επιχείρηση έγινε χθες τα ξημερώματα σε διάφορες περιοχές από την Καλαμάτα μέχρι τους Γαργαλιάνους. Εγιναν ταυτόχρονα έρευνες σε τουλάχιστον 7 σπίτια και συνελήφθησαν αρκετά άτομα, ο αριθμός των οποίων ενδεχομένως να ξεπερνά τα 10. Σύμφωνα με ανεπίσημη πηγή σε ένα από τα σπίτια βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χασίς.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες φέρονταν να απασχολούν για πρώτη φορά την Αστυνομία, ενώ ανάμεσά τους λέγεται πως είναι κι ένας παλιός γνώριμος της Δίωξης Ναρκωτικών, που έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για μεγάλη ποσότητα χασίς. 

Μετά από μεγάλο διάστημα προετοιμασίας και παρακολούθησης των εμπλεκομένων, οργανώθηκε χθες τα ξημερώματα η αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν η Δίωξη Ναρκωτικών και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, με ομάδες της Α.Δ. Μεσσηνίας και αστυνομικούς της ΟΠΚΕ από γειτονικούς νομούς.  
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης βαρύτητας και σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις.

Πέφτουν υπογραφές για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία


Μεθαύριο Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα... πέσουν οι υπογραφές για τη μετάβαση από το Λιμενικό Ταμείο στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Καλαμάτας και Πύλου. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τον Δήμο Καλαμάτας ότι συμφωνήθηκε μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σταύρου Παπαχρήστου, σε συνάντησή τους χθες στην Τρίπολη, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάβασης σε διαχείριση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Στη σχετική ανακοίνωση -από την ιστοσελίδα του δήμου- αναφέρεται ότι την συνάντηση τη συγκάλεσε ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και σε αυτή ήταν παρόντες επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Μανδηλάρης και ο γ.γ. του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Χαντζής.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ειδικότερα, "υπήρξε συμφωνία να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες την προσεχή Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Απομένουν πλέον η έκδοση ΚΥΑ για το προσωπικό και διαπιστωτικής πράξης έναρξης λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, η οποία θα υπογραφεί από τον κ. Αγγελάκα".

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής στους Κόμπους Κορώνης


Θανάσιμα τραυματίστηκε σήμερα στις 12:10 μ.μ.  o 24χρονος Πέτρος Μαλιώτης του Κωνσταντίνου από τη Νέα Κορώνη, η μηχανή του οποίου ξέφυγε από την πορεία της για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο και ανετράπη. Το τραγικό περιστατικό έγινε στο 8ο χλμ. Κορώνης - Ριζόμυλου στο ύψος των Κόμπων στο ρεύμα προς Κορώνη.
Η οικογένεια του θύματος απευθύνει έκκληση σε όποιον πιθανόν γνωρίζει οτιδήποτε για τις συνθήκες του ατυχήματος να επικοινωνήσει είτε με την οικογένεια είτε με την Τροχαία.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" 24/02/2013

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «Τα νέα από το Ανάκτορο του Νέστορα»


Δύο μεγάλα έργα για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο του 2011, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013». Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για τους επισκέπτες. Ωστόσο η ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επιδιώκει να διατηρήσει ζωντανή την επικοινωνία του Ανακτόρου με το κοινό για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες.
Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας ως ένα παράθυρο άμεσης θέας στον λόφο του Ανω Εγκλιανού, η ΛΗ’ ΕΠΚΑ θα αναρτά σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές ενημερώσεις και φωτογραφικό υλικό με την πορεία εξέλιξης των έργων. 
Η ενημερωτική αυτή καμπάνια με τίτλο «Τα νέα από το Ανάκτορο...» ξεκινά αυτό το μήνα για να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό, έως την ολοκλήρωση των έργων. 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.archmusmes.gr.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/02/2013

Μεγάλη απάτη με θύματα 19 ιδιοκτήτες στον Ευαγγελισμό: Κινδυνεύουν να χάσουν κτήματα 330 στρεμμάτων


Μια υπόθεση που απασχολεί ένα χωριό, τον Ευαγγελισμό της Πυλίας και φαίνεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς γίνεται λόγος για κακουργηματικές πράξεις (κυρίως απάτη - ιδιοποίηση ξένης περιουσίας), πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Για την υπόθεση αυτή 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού που φέρονται να προσπαθούν να μη χάσουν τα κτήματά τους από πρόσωπο που θέλει να τα κάνει δικά του (συνολικά πάνω από 330 στρέμματα), κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας κατά 2 προσώπων. Ενός από την Αθήνα, κυρίως αυτού, καθώς τον κατηγορούν για απάτη -πως παίρνει τα κτήματά τους με πράξεις χαρακτηρισμού χωρίς να του ανήκουν- και ενός ακόμα από γειτονικό χωριό. Από την Εισαγγελία Καλαμάτας επίκειται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για διενέργεια τυχόν εγκληματικών πράξεων (απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις).

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/02/2013

«Αντάμωμα των Μεσσήνιων» από τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία


«Αντάμωμα των Μεσσήνιων» όπου γης προγραμματίζει η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία -σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα-για το Σάββατο 21 Ιουλίου, στα Πλατάνια Τριφυλίας, στο θέατρο Αρνόκουρου. Στη σχετική απόφαση κατέληξε η διοίκηση του φορέα, που συνεδρίασε προχθές, στα γραφεία του, στην Καλαμάτα.
Στην ίδια συνεδρίαση, το Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας ενέκρινε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Καθημερινός Πολιτισμός» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα υλοποιηθεί στην Αθήνα μεταξύ 28 και 31 Μαρτίου και το οποίο συντονίζει η ανθρωπολόγος καθηγήτρια Νάντια Σερεμετάκη. Στην προχθεσινή συνεδρίαση -υπό τους συμπροέδρους Κώστα Κόλλια δήμαρχο Τριφυλίας και Παναγιώτη Αλευρά αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας- μετείχαν επίσης, α΄ αντιπρόεδρος Γιώργος Δημόπουλος από τη Βοστώνη και ο γραμματέας Παναγιώτης Μπαζίγος. Πριν τη συνεδρίαση, εξ άλλου, υπήρξε συνάντηση με τον ταμία Γιάννη Πράνταλο και ηλεκτρονική επικοινωνία με τον β΄ αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο από το Σίδνεϊ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/02/2013

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ολοκλήρωση της αποχέτευσης Πύλου με επέκταση στη Γιάλοβα


Το έργο ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης στην πόλη της Πύλου και την επέκτασή του στη Γιάλοβα, προϋπολογισμού 4.650.000 ευρώ, δημοπρατεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στις 2 Απριλίου. Η δημοπρασία θα γίνει στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, λόγω διαχειριστικής επάρκειας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ και ιδίους πόρους και η προθεσμία για την εκτέλεσή του, σύμφωνα με την προκήρυξη, είναι 12 μήνες.
«Είναι έργο σημαντικό, αναπτυξιακό. Εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνει το επίπεδο ζωής των κατοίκων και την παροχή υπηρεσιών των επαγγελματιών, συμβάλλοντας έτσι και στην ανάπτυξη του τουρισμού», είχε επισημάνει πρόσφατα στην “Ε” ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/02/2013

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

10 χρόνια σε Γερμανό για καλλιέργεια χασίς ΣΕ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ ΣΤΗ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ


Σε 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε ερήμην Γερμανός κατηγορούμενος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο οποίος συνελήφθη να καλλιεργεί χασίς στο τροχόσπιτό του. Ο Γερμανός κατηγορούμενος είχε έρθει για διακοπές με το τροχόσπιτό του στη Φοινικούντα στις αρχές του 2007 και οι αστυνομικοί τον έπιασαν να καλλιεργεί 22 φυτά χασίς από 5 έως 15 εκατοστά. 
Τα δύο φυτά τα είχε σε γλάστρα μέσα στο τροχόσπιτο ενώ τα 20 βρέθηκαν μέσα σε σακουλάκια 4 μέτρα πιο μακριά και σκεπασμένα με χαρτοκιβώτιο. 
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας του έκαναν έλεγχο στα τέλη Απριλίου και βρήκαν εκτός από τα χασισόδεντρα, 8,7 γραμμάρια χασίς σε τρίμματα, σκορπισμένα πάνω στα σκεπάσματα του κρεβατιού, σε ένα πιάτο και στο τσεπάκι ενός ρούχου.           

Ν.Κ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2013

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2013

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας από 5 έως 7 Μαρτίου στην Costa Navarino


Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συνδιοργανώνουν τα «Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας». Τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 5, 6 και 7 Μαρτίου στην Costa Navarino υπό την αιγίδα του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι».
 Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αποτελούν την τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας». Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας, την προώθηση των Μεσσηνιακών τοπικών προϊόντων, τη βελτίωση του προσφερόμενου αγροτικού, γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της εστίασης.

Θετικά μηνύματα για τη Μεσσηνία… από το εξωτερικό


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Θετικά μηνύματα για τη Μεσσηνία… από το εξωτερικό

Βυθίζεται, αντίθετα, ο εσωτερικός τουρισμός

Θετικά μηνύματα αφήνουν οι προκρατήσεις για την επικείμενη τουριστική περίοδο και το χαμόγελο φαίνεται πως επιστρέφει, έστω και αμυδρά, στα χείλη των ξενοδόχων, οι οποίοι βλέπουν ότι οι παραδοσιακοί επισκέπτες που επιλέγουν τη χώρα μας επανακάμπτουν, ενώ εμφανίζονται και αρκετοί από νέες αγορές.

 Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η φετινή περίοδος θα είναι καλύτερη από αυτή του 2012. «Μπορεί να μη φτάσουμε στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, όπως το 2008 για παράδειγμα, αλλά θεωρώ ότι οι αφίξεις τουριστών στη Μεσσηνία για την τρέχουσα περίοδο θα είναι αυξημένες. Αρκετοί θεωρούν ότι οι αφίξεις θα εμφανίσουν μια άνοδο της τάξης του 15%- 20%, αλλά προσωπικά είμαι πιο συγκρατημένος. Σε κάθε περίπτωση, θα πάμε καλύτερα», σχολίασε.

Σημερινή εικόνα!!!!!

Σημερινή εικόνα στη "Βασιλική σκάλα" και στη γωνία του "κόκορα". Πως θα απομακρυνθούν και δεν θα "ταξιδέψουν" πάλι σε όλο το λιμάνι;



Σχέδια ανάπλασης παραλιακής ζώνης Πύλου






Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Τι σημαίνει

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/02/2013

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ Αποχέτευση και εξωτερικό υδραγωγείο Πύλου - Γιάλοβας


Τις προκηρύξεις δημοπράτησης για δύο σημαντικά έργα στην περιοχή Πύλου και Γιάλοβας ετοιμάζει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Πρόκειται για: Την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στην πόλη της Πύλου και την επέκτασή του στη Γιάλοβα, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Το έργο του εξωτερικού υδραγωγείου για την Πύλο και τη Γιάλοβα, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. «Και τα δύο έργα είναι σημαντικά. Είναι αναπτυξιακά, εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων και παροχής υπηρεσιών των επαγγελματιών, συμβάλλοντας έτσι και στην ανάπτυξη του τουρισμού», επεσήμανε ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης.  Μας ενημέρωσε, επίσης, ότι έχει υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ το έργο ανάπλασης της παραλίας της Γιάλοβας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. «Με το έργο αυτό θα αλλάξει όψη η Γιάλοβα. Θα γίνει πιο φιλικός και πιο ελκυστικός τόπος. Ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα τους επαγγελματίες που επενδύουν στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Καφαντάρης. Στο μεταξύ, στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του υδραγωγείου (καμάρες) στην Πύλο, προϋπολογισμού 150.00 ευρώ. Εργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα κι Επιχειρηματικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/02/2013

ΡΩΜΑΝΟΥ - ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΖΑΝΕ - ΚΑΛΑΜΑΚΙ Σε εκκρεμότητα σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας


Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται δύο σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας, η κατασκευή του νέου δρόμου Ρωμανού - Γαργαλιάνοι και η βελτίωση του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι με την παράκαμψη Πεταλιδίου στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη. Και οι χθεσινές απαντήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη στις ερωτήσεις μας για τα συγκεκριμένα έργα, διατηρούν κι επιτείνουν την αβεβαιότητα για την υλοποίησή τους.
Για το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, είπε ότι έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση των εργασιών που απομένουν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, όμως, τα δικαστήρια έβγαλαν ως αποζημίωση (για τις απαλλοτριώσεις) ένα ποσό που ξεπερνάει τα 8 εκ. ευρώ. Παρατήρησε, ακόμα, ότι το έργο χρειάζεται άλλα τόσα χρήματα (πάνω από 15 εκ. ευρώ), με όσα είχε προκηρυχθεί ο προηγούμενος διαγωνισμός.
Για το Τζάνε - Καλαμάκι, προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ που έχει δημοπρατηθεί από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δικαστική διαδικασία (διενέξεις μεταξύ εργολάβων) και δήλωσε πως «δεν μπορούμε να παρέμβουμε».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/02/2013

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

“Κόλλησε” η μελέτη για το λιμάνι της Κορώνης


Στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εκκρεμεί στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τις αρχές του 2012, έχει “κολλήσει” το έργο της β’ φάσης της αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κορώνης. 
Εργο για το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις των αιρετών παραγόντων της Περιφέρειας
Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έχουν εξασφαλιστεί 1,5 εκ. ευρώ. 
Το έργο αυτό αφορά την προστασία στη συνέχεια του προσήνεμου μόλου, στα υπόλοιπα 100 μέτρα έως το φάρο. 
Προβλέπεται να πέσουν ογκόλιθοι, μεγαλύτεροι από τους υπάρχοντες, 8 τόνων, οι οποίοι θα φθάσουν σε ύψος τα 4 μέτρα από τη στάθμη ηρεμίας της θάλασσας, ίσα, δηλαδή, με τον τοίχο που κατασκευάστηκε κατά την πρώτη φάση του έργου, στα πρώτα 170 μέτρα του μόλου.
Ομως, η καθυστέρηση στον έλεγχο και την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για το έργο. 

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ"







Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΞΕΓΝΟΙΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ !


Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Μεσσηνία

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:42 , 39 χμ  νότια της Πύλου σε θαλάσσιο χώρο. Η σεισμική δόνηση είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή σε όλο το νομό Μεσσηνίας.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Εκτός από Νίκα και Αναστασόπουλο, παράταση θητείας θέλουν οι δήμαρχοι


Η πλειοψηφία των δημάρχων της Μεσσηνίας τάσσεται υπέρ της παράτασης της θητείας τους έως το 2015. Μόνο οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης έχουν την άποψη ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως έχει αποφασιστεί. Οι δήμαρχοι που ζητούν την παράταση υποστηρίζουν ότι έτσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν έργο, με την ένταξη και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια είναι η άποψή τους για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας τους έως το 2015, οι δήμαρχοι μας απάντησαν τα εξής:

Προχωρεί η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας στην Πύλο

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας στην Πύλο. Συνεργάτες του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκαν χθες και προχθές στην περιοχή κι εξέτασαν τα στοιχεία που αφορούν το έργο, την κατάσταση της Μαρίνας και την προοπτική ολοκλήρωσης κι εκποίησής της. Μάλιστα, είχαν συνεργασία με το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη και το λιμενάρχη Αργύρη Σμυρνή.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/02/2013

Διαδήλωση αγροτών έξω από το κατάστημα της ΑΤΕ Πύλου


Διαδήλωση έξω από το κατάστημα της ΑΤΕ στην Πύλο πραγματοποίησαν χθες το πρωί, αποκλείοντάς το συμβολικά για μισή ώρα, αγρότες της Μεσσηνίας που συμμετέχουν στο μπλόκο του Σουληναρίου. Με την κινητοποίησή τους κατήγγειλαν το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στους ιδιώτες τραπεζίτες κι εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην πολιτικές του μνημονίου και στην υποθήκευση της γης τους. Οι αγρότες ανάρτησαν πανό στην πρόσοψη της τράπεζας που έγραφε "Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς" και κρέμασαν μια μαύρη σημαία στην είσοδο.

Επίσημο πωλητήριο για τη νήσο Πρώτη Εκτός ΤΑΙΠΕΔ η μαρίνα Καλαμάτας, εντός της Πύλου


Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες ακατοίκητα (;) νησιά και βραχονησίδες. Από τα 598 περίπου καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναι ελεύθερα, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή μοναστήρια. Στον κατάλογο των υπό παραχώρηση είναι και η νήσος Πρώτη, με έκταση 3.100 στρέμματα.
Η Πρώτη βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη. Οι ακτές της είναι απότομες και βραχώδεις, χωρίς όμως να λείπουν μερικοί υπήνεμοι όρμοι που προσφέρουν ασφαλές αγκυροβόλιο (οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρα αγκυροβόλια). Πυκνή βλάστηση καλύπτει το έδαφός της, κυρίως από σκοίνους, κουτσουπιές, γκορτσιές και αγριελιές. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει και η μοναδική αμμουδιά της Βουρλιάς, μέσα σε έναν ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά.
Σε ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το «Θ», όταν το θέμα είχε δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, θετικοί στην αξιοποίηση και ανάδειξή της νήσου είχαν εμφανιστεί αυτοδιοικητικοί της Τριφυλίας, επαγγελματίες και κάτοικοι της Μαραθόπολης, αν και αρκετοί εξέφραζαν επιφυλάξεις.
Κι ενώ το αγγελτήριο «πώλησης» στο νησί έχει μπει, στο θέμα των μαρινών της Μεσσηνίας, εκείνη της Καλαμάτας μάλλον δεν υπάρχει στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ – τουλάχιστον προ το παρόν. Αντίθετα, στο πακέτο περιλαμβάνεται η μαρίνα της Πύλου. Ειδικότερα, βρίσκεται στο ένατο πακέτο ιδιωτικοποίησης. Στο πρώτο βρίσκονται οι μαρίνες «κράχτες», όπως είναι αυτή του Αλίμου στην Αττική, για την οποία, εκτός των άλλων, αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος της Dogus. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη "ΘΑΡΡΟΣ News.gr"

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κινεζικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο


Μεγάλο ενδιαφέρον για 3 ελληνικά προϊόντα (ελαιόλαδο, βαμβάκι και κρασιά) έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Χούι Λιανγκγού, στη συνάντηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Ρώμη, μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και των υπουργών Γεωργίας της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι συμμετέχοντες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο εκφράζουν την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Επίσης τονίζουν την πρόθεση να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μη δασμολογικά εμπόδια στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και να προστατευθούν τα Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη.

8η HO.RE.CA. Αρωμα Μεσσηνίας από τους σεφ Πέτρο Βρυώνη και Θεόδωρο Τζινέλη

Οι μεσσηνιακές γεύσεις κέρδισαν για άλλη μια φορά την προτίμηση όσων τις δοκίμασαν την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο της έκθεσης Ηo.re.ca.
Το “μεσσηνιακό πρωινό” ετοίμασαν ο σεφ Πέτρος Βρυώνης μαζί με το Θεόδωρο Τζινέλη σεφ του ξενοδοχείου elite σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Συνταγές με τον πεντανόστιμο μανιάτικο τραχανά, το μεσσηνιακό παστό αρωματισμένο με πορτοκάλι, το λουκάνικο με πορτοκάλι, το μανιάτικο παξιμάδι, τον καλαματιανό καγιανά, τις ελιές και το ελαιόλαδο ήταν οι προτάσεις των δύο σεφ, ενώ η προτροπή τους και προς τους συναδέλφους τους ήταν να εμπλουτίσουν με μεσσηνιακές πρώτες ύλες τα μενού τους.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/02/2013