Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Καρλ Μπλέγκεν «Από την Τροία μέχρι τα παλάτια του Νέστορα»


Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου τιμούν τον άνθρωπο που από το 1939 μέχρι το 1969 ανέσκαπτε τα Ανάκτορα του σοφού των Ελλήνων στον Εγκλιανό της Πυλίας. Του χρωστάμε, όχι μόνο ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μυκηναϊκά μνημεία στην Ελλάδα, αλλά και εκατοντάδες πινακίδες Γραμμικής Β.
Γιος Νορβηγών μεταναστών προσηλωμένων στο λουθηρανισμό, σπούδασε Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Γέιλ. Το 1908 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για σπουδές με υποτροφία του Πανεπιστημίου της Μινεσότα κι έζησε τελικά εδώ για περισσότερα από 60 χρόνια. Ο Αμερικανός φιλέλληνας Καρλ Μπλέγκεν (1887 – 1971), από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σινσινάτι, συνδέθηκε με πολλούς τρόπους με τη χώρα. Κυρίως, όμως, είναι γνωστός για τις ανασκαφές του στην Τροία με την Πύλο. Εκεί, το 1939, μαζί με τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη ανακάλυψαν το Ανάκτορο το Νέστορα, από τα σημαντικότερα μνημεία της μυκηναϊκής Ελλάδας.

Γνωρίζετε τα πάντα για το Ανάκτορο του Νέστορος;

Φωτογραφία: Τριποδικό θυμιατήριο από το Ανάκτορο του Νέστορος, 13ος αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.














Με όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για το Ανάκτορο του Νέστορος συνεχίζεται η ενημερωτική καμπάνια της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Τα Νέα από το Ανάκτορο…»
Γνωρίζατε, λοιπόν, ότι…
- Το Ανάκτορο του Νέστορος αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο ανακτορικό συγκρότημα του μυκηναϊκού κόσμου (1300-1200 π.Χ.) σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα;
- Από το Ανάκτορο του Νέστορος προήλθε το δεύτερο μεγαλύτερο σύνολο πήλινων πινακίδων Γραμμικής Β γραφής μετά από αυτό της Κνωσού σε ολόκληρο το Αιγαίο;
- Το ανάκτορο του Νέστορος διέθετε όροφο, αποχετευτικό και υδροδοτικό σύστημα;
- Η βιοτεχνία αρωματικού ελαίου άνθιζε στο βασίλειο της Πύλου με εξαγωγές του προϊόντος πιθανότατα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κατά τη Μυκηναϊκή εποχή;

"archaeology & arts" 29/05/2013


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΗΣ ΙΕΡΗΣ ΦΛΟΓΑΣ


Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης: Ικανοποίηση για το έργο φωτισμού

Την ικανοποίησή του για τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του φωτισμού στο κάστρο στις 3 Ιουνίου, εκφράζει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης.
Και σημειώνει ότι αν οι διαδικασίες του διαγωνισμού εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να ξαναδούμε φωτισμένο το Μπούρτζι μέσα στο καλοκαίρι, προς τα μέσα Αυγούστου.

«Οι πολύμηνες προσπάθειες του συλλόγου μας για την αποκατάσταση του έργου του φωτισμού του κάστρου είχαν αποτέλεσμα. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) προκήρυξε πρόχειρo μειοδοτικό διαγωνισμό με προβλεπόμενη δαπάνη 72.303,09 ευρώ και ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3.6.2013», παρατηρεί ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Και αναφέρει πως «το έργο θα ολοκληρωθεί σε 40 εργάσιμες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης».

Στελέχη της "Royal Caribbean Cruises" σε Καλαμάτα και Πύλο - Ανοιγμα κρουαζιέρας προωθεί ο Σαμαράς

Στην Καλαμάτα και την Πύλο βρέθηκαν χθες με παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στελέχη της μεγάλης διεθνούς εταιρείας κρουαζιέρας "Royal Caribbean Cruises", προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για τις δύο πόλεις αλλά και να ενημερωθούν για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
 Ειδικότερα, εκ μέρους του διεθνούς κολοσσού της κρουαζιέρας, την περιοχή μας περιηγήθηκε ο Τζον Τέρτσεκ, αντιπρόεδρος Εμπορικής Ανάπτυξης της "Royal Caribbean Cruises", η οποία μετείχε και στην πρόσφατη έκθεση "Posidonia Sea Tourism Forum" που διεξήχθη το διήμερο 28 και 29 Μαΐου στην Αθήνα - όπου έδωσαν το "παρών" πολλές μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας.
Το στέλεχος της "Royal Caribbean Cruises" συνοδευόταν από τον Ανδρέα Στυλιανόπουλο, αντιπρόσωπο της εταιρείας σε Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβακία, Βουλγαρία και την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και στελέχη της Costa Navarino με επικεφαλής τον Γιώργο Χατζηιωσήφ, γενικό διευθυντή Προορισμού της τουριστικής μονάδας.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Π. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διαφάνειας θα ήθελα να σας ενημερώσω για το έργο και τις δράσεις της επιτροπής μας.
Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» εδώ και 2,5 χρόνια, μας οδήγησαν σε μια νέα αντίληψη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε συνάρτηση βεβαίως και με τις τεράστιες περικοπές πόρων που έχουν γίνει στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.
Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση, ότι η τεχνολογία αποτελεί τον βασικό παράγοντα αλλαγής του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας των Δήμων με κύριο γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημότη και της επιχείρησης.
Σε περιόδους όμως κρίσιμες, όπως η σημερινή, δεν αρκούν ούτε οι διαπιστώσεις ούτε η ασφάλεια των κοινών τόπων: Οι Διαπιστώσεις δεν παράγουν λύσεις και οι κοινοί τόποι σπανίως ταυτίζονται με ολόκληρη την αλήθεια.
Να πούμε όμως γρήγορα μερικές αλήθειες με τις οποίες νομίζω ότι δε θα διαφωνήσει κανένας συνάδελφος.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Το Ρωμανού- Γαργαλιάνοι;

ΜΗΠΩΣ υπάρχει κανένα νέο για το δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι; Το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας που χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και ήταν να τελειώσει το 2009.
Το έργο σταμάτησε στη μέση, διαλύθηκε η εργολαβία κι ενώ εκκρεμούσαν οι τελευταίες απαλλοτριώσεις. Υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο ΠΕΠ ή στο τομεακό, για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί; Ή θα παραμείνει άχρηστο, όπως είναι σήμερα; 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ' 30/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/sxolia/item/26336-romanoy

Πολιτιστικός και αθλητικός Ιούνιος στην Costa Navarino






















Ταξιδέψαμε στην πανέμορφη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου και ανακαλύψαμε την Costa Navarino, έναν διεθνή, τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, που σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε.

Να μείνει ο γιατρός στο Βλαχόπουλο ζητεί το Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος

Να ανακληθεί η μετακίνηση του γιατρού Ηλία Γιαννέλου από το Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος.
Ζητεί, επίσης, να στελεχωθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία του δήμου και το Κέντρο Υγείας Πύλου, «διότι υπάρχουν μεγάλα κενά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι ανάλογες μετακινήσεις αγροτικών γιατρών στα Κέντρα Υγείας και να μην εγκαταλείπουν τους δημότες στην υγειονομική εξαθλίωση».
Η απόφαση αυτή αποστέλλεται στον υπουργό Υγείας, στον γ.γ. του υπουργείου και στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Πετρόπουλος σημείωσε ότι ο κ. Γιαννέλος «είναι ο μοναδικός γιατρός που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Παπαφλέσσα (Βλαχόπουλο - Μεταμόρφωση - Παπαφλέσσα - Μαργέλι), καθώς και όμορες Τοπικές Κοινότητες που τα Αγροτικά τους Ιατρεία είναι κενά, διότι οι υπηρετούντες γιατροί εφημερεύουν συχνά στα Κέντρα Υγείας Πύλου -  Γαργαλιάνων - Μεσσήνης. Ο εν λόγω γιατρός εκτός από τη Δ.Ε. Παπαφλέσσα εφημερεύει τακτικά στο Κ.Υ. Πύλου, όπου οι ανάγκες περίθαλψης είναι πολλές και οι υπηρετούντες γιατροί ποσοτικά ανεπαρκείς. Και τούτο μάλιστα σε μια ευαίσθητη περιοχή, που ιδιαίτερα το καλοκαίρι κατακλύζεται από Ελληνες και ξένους τουρίστες και οι τουριστικές υποδομές της περιοχής προκαλούν το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον. Η απομάκρυνση έστω και για λίγο του εν λόγω γιατρού δημιουργεί μείζον πρόβλημα περίθαλψης στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, τη Δ.Ε. Παπαφλέσσα και αποδυναμώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Κ.Υ. Πύλου».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/26334-giatros

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μεθώνη-Σαπιέντζα-Καταδυτικά Πάρκα... "Σε πρώτο πλάνο"


Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, η εκπομπή της τηλεόρασης του Ant1 "Σε πρώτο Πλάνο" είναι αφιερωμένη στα Δυο Πρώτα υπό ίδρυση Καταδυτικά πάρκα της Ελλάδας αλλά και στη Μεθώνη, τη Σαπιέντζα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τους μύθους και τους θρύλους της περιοχής!


ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013 ΟΡΜΟΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ



Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου, τους Επαγγελματίες της Γιάλοβας και την Costa Navarino συμμετέχουν στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2013. Στα πλαίσια της δράσης διοργανώνεται καθαρισμός στον Όρμο του Ναυαρίνου, το Σάββατο 9 Ιουνίου 2013, στις 08:30 π.μ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ !
Οι εθελοντές θα χωριστούν σε ομάδες 3-5 ατόμων (ενδεχομένως και περισσοτέρων όταν πρόκειται για μικρά παιδιά) και θα αναλάβουν την ευθύνη για περιοχές που εκτείνονται από το Κάστρο της Πύλου μέχρι και το Διβάρι. Ένα άτομο από κάθε ομάδα θα συμπληρώνει και το σχετικό φύλλο καταγραφής των απορριμμάτων, για τους σκοπούς της έρευνας που διεξάγει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πάνω στο θέμα της ρύπανσης. Τα μέσα για την συλλογή των απορριμμάτων θα διατεθούν από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και το Δήμο Πύλου - Νέστορος.
Τα σημεία συγκέντρωσης θα είναι τρία:
  1. Κιόσκι Λαντζέρηδων, Πύλος
  2. Μώλος Γιάλοβας
  3. Αντλιοστάσιο, Διβάρι
Μετά τον καθαρισμό θα ακολουθήσει και μπάνιο στο Διβάρι. Όλα τα παιδιά θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από ενήλικα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27230 22148, 27230 91105, 27233 60246

Σίβυλλα alert! Οι Τούρκοι tycoons-golfers, η κάλτσα του Ίθαν και ο Κιάνου Ριβς


Οι Τούρκοι μεγιστάνες είναι ήδη εδώ. Οι πάμπλουτοι γείτονές μας καταφθάνουν με ιδιωτικά αεροπλάνα και πολυτελή yachts, στην Μύκονο, τη Σαντορίνη και το “Costa Navarino".
Η Ελλάδα, η πτωχή ταλαιπωρημένη αυτή χώρα γνωρίζει πλέον μέρες δόξας λαμπρής. Η περιοχή όπου βρίσκεται το πολυτελές συγκρότημα “C.N” που έχτισε πριν μερικά χρόνια ο αείμνηστος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι πραγματικά πόλος έλξης. 

Οι Turkish tycoons βρίσκονται ήδη εκεί για να πάρουν μέρος σε private τουρνουά golf. Ένα από τα καλύτερα τουρνουά στην Ευρώπη το οποίο απευθύνεται σε γκόλφερ-κροίσους. 

Πολυτελείς σουίτες, καμπάνες, οι μεγάλες βίλλες όπου έχουν διαμείνει ο Ίθαν Χοκ, ο Εμίρης του Κατάρ, ο Ντέιβιντ και η Βικτώρια Μπέκαμ έχουν ήδη «κλειστεί» για τις επόμενες μέρες. 

Γνωριμία Βέλγων πανεπιστημιακών με τις αρχαιότητες της Πελοποννήσου

Ταξίδι στο μύθο και τους ήρωες της Πελοποννήσου πραγματοποιούν αυτές τις μέρες 27 Βέλγοι πανεπιστημιακοί καθηγητές Αρχαίων Ελληνικών και Ελληνικής Ιστορίας.
Χθες το πρωί ξεναγήθηκαν στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και έμειναν έκπληκτοι από το τεράστιο έργο ανασκαφής, αναστήλωσης και ανάδειξης που έχει γίνει υπό τις οδηγίες του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Οπως τόνισαν, δεν περίμεναν να δουν έναν τέτοιο χώρο - και εξέφραζαν την απορία τους που η Αρχαία Μεσσήνη δεν έχει διαφημιστεί σε όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, καθώς οι ίδιοι δεν τη γνώριζαν.
Ξεναγός και διερμηνέας των Βέλγων καθηγητών είναι ο Καλαματιανός Αντώνης Θεοδώρου, που πίεσε την ομάδα των πανεπιστημιακών και στο πρόγραμμα του ταξιδιού τους έβαλαν τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα και την Αρχαία Μεσσήνη. Είχαν σκοπό να επισκεφτούν και το Ανάκτορο του Νέστορα, αλλά το ανέβαλαν λόγω των έργων αντικατάστασης του στεγάστρου.
Χθες το πρωί στο ξενοδοχείο πριν από την επίσκεψή τους στην Αρχαία Μεσσήνη, με τη βοήθεια του Αντ. Θεοδώρου, δύο καθηγητές -ο Μαρσέλ Νταλόζ και ο Φιλίπ Λεκλέ- μας παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους από τις επισκέψεις τους σε Μυκήνες, Αργος, Τίρυνθα, Επίδαυρο, Μονεμβασιά, Μυστρά, Σπάρτη, Γύθειο και Μάνη.

Περισσότερα από 3.000 ελαιόδενδρα κάηκαν στην Κυπαρισσία

Υπό πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί τα τρία πύρινα μέτωπα της Κυπαρισσίας. Η πρώτη ξέσπασε γύρω στις 10:30 π.μ. νότια της Κυπαρισσίας, ακολούθησε δεύτερη στη βόρεια πλευρά. ενώ η τρίτη ξέσπασε και πάλι στα νότια κοντά στα πρώτα σπίτια.
Τα πύρινα μέτωπα άφησαν πίσω τους περισσότερα από 3.000 ελαιόδενδρα σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση. Οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών, ενώ κινδύνευσαν εξοχικές κατοικίες, καθώς και μία ξενοδοχειακή μονάδα. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλα τα μέτωπα επιχείρησαν 19 πυροσβεστικά οχήματα με περισσότερους από 50 άνδρες.
Τα αίτια των περιστατικών ήδη ερευνώνται, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι προήλθε από καλώδια λόγω των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/26303-elaiodendra-kaikan-kyparissia

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επί τόπου για συλλογή στοιχείων: Ιούνιο ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Πύλου

Μέσα στον Ιούνιο προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες στη Χίο και στην Πύλο, για τις οποίες υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Αυτό αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ για τις μαρίνες, σύμφωνα με το οποίο μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθούν επίσης οι διαγωνισμοί για το Αργοστόλι, την Αρετσού και το Λαύριο, ενώ ως το τέλος του έτους σειρά έχει το Κατάκολο. 
Υπενθυμίζουμε ότι για τη μαρίνα της Πύλου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου μαζί με την εταιρεία Βερνίκου, ενώ πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον τουρκικών επιχειρήσεων.
Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκαν αρκετές φορές στην Πύλο και εξέτασαν τα στοιχεία που αφορούν το έργο, την κατάσταση της μαρίνας και την προοπτική ολοκλήρωσης και εκποίησής της. Μάλιστα, είχαν συνεργασία με το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη και στελέχη του λιμεναρχείου.
Στο πλάνο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την αξιοποίηση των λιμένων στάθμευσης σκαφών αναψυχής, οι μαρίνες της Πύλου και της Μονεμβασιάς, δυναμικότητας 334 θέσεων με παρούσα αξία 10,1 εκατ. ευρώ, συγκροτούν την 9η ομάδα του αναπτυξιακού σχεδίου. Τα έργα που σχεδιάζονται στις μαρίνες της Πύλου και της Μονεμβασιάς φτάνουν τα 2,9 εκατ. ευρώ. 
Η μαρίνα της Καλαμάτας έχει μείνει εκτός του αναπτυξιακού σχεδίου, προφανώς λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/26290-taiped-diagonismos-marina-pylou

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

καθαρισμός όρμου Ναυαρίνου


ΟΡΜΟΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
9 Ιουνίου 2013, 8:30 π.μ.

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου (Σ.Ε.Τ.Α), τους Επαγγελματίες της Γιάλοβας και την Costa Navarino θα καθαρίσει τον Όρμο του Ναυαρίνου στα πλαίσια της εκστρατείας Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2013. 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ 
ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

Σημεία συγκέντρωσης:
1. Κιόσκι Λαντζέρηδων, Πύλος
2. Μώλος Γιάλοβας
3. Αντλιοστάσιο, Διβάρι

Μετά τον καθαρισμό θα ακολουθήσει μπάνιο στο Διβάρι! 
Τα μέσα καθαρισμού θα διατεθούν από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και το Δήμο Πύλου - Νέστορος.
Όλα τα παιδιά θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από ενήλικα. 
Φέρτε και ομπρέλα για το μπάνιο σας!

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσα Δουράλα, τηλ. 27230 22148 ή 27230 91105.

14 συλλήψεις στην Πυλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας:
Στο πλαίσιο των αστυνομικών δράσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (28-5-2013) από το πρωί έως το μεσημέρι, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγιναν έλεγχοι σε διακόσια δεκατέσσερα (214) άτομα, εκ των οποίων ογδόντα επτά (87) ημεδαποί και εκατόν είκοσι επτά (127) αλλοδαποί, καθώς και σε εκατόν είκοσι πέντε (125) οχήματα. 
Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά ογδόντα τρία (83) άτομα, από τα οποία τριάντα ένα (31) ήταν ημεδαποί και πενήντα δύο (52) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν δεκατέσσερις (14) αλλοδαποί γιατί διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους. 
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν δεκαέξι (16) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.  
 "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/05/2013
Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/26281-syllhceis

Σύσκεψη στο δημαρχείο στην Πύλο για τα κουνούπια

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2013, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, πραγματοποιήθηκε εκτενής σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση και τον προγραμματισμό δράσεων για την καταπολέμηση των κωνωποειδών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Στη σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Πουλάς, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Κατερίνα Σπέντζουρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου κ. Γιώργος Γιαννούτσος, ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της εταιρείας Απολυμαντική ΑΕ.ΤΕ κ. Νικόλαος Παπαδάτος και επαγγελματίες της περιοχής. Αναλύθηκαν ευρέως όλα τα προβλήματα και οι τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να αναληφθούν ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες αστοχίες του παρελθόντος και να υπάρχει επιτυχημένο αποτέλεσμα. Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες εξέφρασαν τις αγωνίες τους για την ομαλή έκβαση του έργου, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι για την επαγγελματική τους επιβίωση.

Σήμανση με κώνους στην κατολίσθηση του παλιού δρόμου της Τσακώνας

Με κώνους παραμένει ο παλιός εθνικός δρόμος στις στροφές της Τσακώνας, στο ύψος του σπιτιού του γιατρού, που "έφυγε" γύρω στις 25 Μαρτίου.
Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, για μια ακόμα κατολίσθηση του δρόμου, την τρίτη που σημειώνεται στην περιοχή από την Τσακώνα έως και το Δερβένι τα τελευταία χρόνια. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την παλιά εθνική, πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή ατυχήματος, καθώς με τους κώνους έχει αποκλειστεί το ρεύμα της καθόδου στο σημείο της κατολίσθησης, σχεδόν πάνω στη στροφή. 

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/new/item/26278-konoi

Ολοκληρώνεται η προστασία του δρόμου στο Δερβένι

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες το έργο προστασίας του παλιού εθνικού δρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα στο Δερβένι, από την κατολίσθηση.
 Η κατασκευή των πασσάλων έχει τελειώσει και από την κάτω πλευρά. Απομένει να κατασκευαστούν τα στραγγιστήρια που θα οδηγούν τα όμβρια εκτός του δρόμου και να πέσει η καινούργια άσφαλτος. Να υπενθυμίσουμε ότι από την κάτω πλευρά φτιάχθηκαν 120 περίπου πάσσαλοι και από την πάνω, προς το βουνό, 42. Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο θα διαμορφωθεί στο κανονικό πλάτος του, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα και η ασφάλεια στην κυκλοφορία. Με το έργο αυτό αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα της κατολίσθησης, που απειλούσε την παλιά εθνική και το οποίο εμφανιζόταν κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια, μετά από παρατεταμένες κι έντονες βροχές.


Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/26276-derbeni

Χρήστος Κωνσταντακόπουλος: Από το Costa Navarino κατακτά το παγκόσμιο σινεμά – Ολοι θέλουν να τον γνωρίσουν Πηγή: Χρήστος Κωνσταντακόπουλος: Από το Costa Navarino κατακτά το παγκόσμιο σινεμά – Ολοι θέλουν να τον γνωρίσουν

«Kαι ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο Κωνσταντακόπουλος», αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. O λόγος για τον 38χρονο Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, γιος του κορυφαίου εφοπλιστή Βασίλη, που πέρα από την ενασχόληση με την γιγανταία οικογενειακή επιχείρηση, έχει δημιουργήσει μια εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που κατακτά την παγκόσμια σκηνή, έκλεψε τις εντυπώσεις στις Κάνες και φέρνει στην Ελλάδα σημαντικές παραγωγές και σταρ όπως ο Ιθαν Χωκ.
Αυτές τις μέρες στις Κάνες, με τον ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Only Lovers Left Alive» να κλέβει τις εντυπώσεις, όλοι μιλούσαν για τον εφοπλιστή γόνο που ήταν συμπαραγωγός της ταινίας. Η Μοnde σε ένα άρθρο διθυραμβικό γράφει «Είναι ευζωιστής, κινηματογραφόφιλος, μαικήνας, το καλό παιδί μιας οικογένειας Ελλήνων εφοπλιστών που χρησιμοποιεί τα χρηματά του για να κάνει παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών. Ετσι τον περιγράφουν όσοι γνώρισαν αυτόν τον μεγάλο ταξιδιώτη».

Μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο

“Βάλανε τη γραμμή για το Μιλάνο για να έρχονται οι Ιταλοί και τελικά πηγαίνουν μόνο οι Ελληνες”, έγραφε τις προάλλες κάποιος στο Facebook - αναφερόμενος φυσικά στην αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τον ιταλικό βορρά.
Η αλήθεια φυσικά δεν είναι ακριβώς αυτή, αφού μπορεί η πτήση λόγω των φθηνών τιμών να έχει προσελκύσει αρκετούς Μεσσήνιους, αλλά δεν είναι και λίγοι οι επιβάτες που ήδη φτάνουν ως τουρίστες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας προερχόμενοι από Ιταλία. Οταν αποβιβάζονται όμως στο αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, αναρωτιούνται πώς μπορούν να προσεγγίσουν την Καλαμάτα - και η μοναδική απάντηση είναι "με ταξί". 
Προφανώς η συγκεκριμένη πιάτσα είναι αρκετά δελεαστική για τους οδηγούς ταξί, αλλά είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί το ταξί να είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο θα μεταβεί κανείς είτε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είτε στη Μεσσήνη...

Τσορώνης: "Διεθνές ρεζιλίκι με τη ματαίωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής"

Διαβάζω στις εφημερίδες του Σαββάτου 25 Μαΐου 2013 την ανακοίνωση-διαμαρτυρία των φίλων του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, που είχαν έρθει από το εξωτερικό για να παραβρεθούν στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δασκάλου, ερευνητή, ποιητή και στοχαστή, και η οποία εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Σουληνάρι του Δήμου Πύλου - Νέστορος, την Κυριακή 19 του Μάη 2013.
 Η ανακοίνωση-διαμαρτυρία, που υπογράφεται από επιφανείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μας υποβιβάζει και μας καταδικάζει σε διεθνή διασυρμό.
Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ως εξής:
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλου - Νέστορος, μετά την ομόφωνη εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Σουληναρίου, αποφάσισε να τοποθετήσει την προτομή του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη στην πλατεία του χωριού του, προκειμένου να αποδοθεί ελάχιστος φόρος τιμής στο γνήσιο τέκνο του Σουληναρίου που αφιέρωσε τη ζωή του προβάλλοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό τον ελληνικό πολιτισμό. Για την προσφορά του είχε λάβει τιμητική σύνταξη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα αποκαλυπτήρια είχαν προγραμματιστεί και είχαν σταλεί προσκλήσεις σε όλους μας για τις 19-5-2013.

Για το ελαιόλαδο σε όλη τη Μεσσηνία: Σε κρίσιμο στάδιο η επέκταση του ΠΟΠ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΘΟΔΩΡΗΣ ΞΥΔΙΑΣ - Μελοποιημένη ποίηση


Σε Μεσσηνία και Σαντορίνη οι κινέζοι σταρ - Μεγάλη η συμβολή των Χρήστου και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου!

Σε Μεσσηνία και Σαντορίνη θα αποβιβαστούν κινέζοι σταρ ηθοποιοί όπου με το επιτελείο τους θα πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα της ταινίας ''Ερωτική Ιστορία στο Πεκίνο''. Στους μαγευτικούς χώρους του ''Costa Νavarino'' αλλά και του ξεχωριστού νησιού θα γυριστεί ένα μέρος της, με εκατοντάδες θεατές να ανυπομονούν για την πρώτη προβολή που θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου και αναμένεται να κόψει περισσότερα από 250.000.000 εισητήρια. H συμβολή των Χρήστου και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου στην εξέλιξη αυτή καθοριστική, ενώ η διαφήμιση που θα γίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Μεσσηνία, πάρα πολύ μεγάλη.

"BEST TV" 27/05/2013

ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, τον ενημέρωσε για την θετική απόφαση ίδρυσης παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β στην Πύλο.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Παπαγιαννίδη ζητώντας του να επιληφθεί του σχετικού θέματος. Στη συνέχεια ο Δήμος απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β. στο οποίο γινόταν εκτενής έκθεση των αναγκών που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να λαμβάνουν την πρέπουσα δευτεροβάθμια περίθαλψη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας αξιολόγησε τα εκτεθέντα και προέβη στην προαναφερθείσα απόφαση.



Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου-Νέστορος είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή καθώς η υγεία και η ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών είναι μείζουσας σημασίας. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου μας, την χιλιομετρική απόσταση από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και το δύσβατο οδικό δίκτυο, λόγοι οι οποίοι επέβαλαν την ίδρυση παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β στην έδρα του Δήμου. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των περιφερειακών ιατρείων του Δήμου αλλά και οι προσπάθειες για επαρκή στελέχωση των κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μια ακόμα πάγια διεκδίκηση της δημοτικής αρχής υλοποιείται, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιμονή και η υπομονή δικαιώνονται. Τέλος, ο Δήμαρχος επιθυμεί να ευχαριστήσει και δημόσια τον Πρωθυπουργό καθώς η παρέμβασή του υπήρξε καθοριστική.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΑΣ

Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης ενημερώθηκε από τους υπευθύνους της εταιρείας, ENVITEC, για την εξέλιξη του μεγάλου έργου «Βιολογικός καθαρισμός Δ.Κ. Χώρας».

Η εργολήπτρια εταιρεία η οποία κατασκευάζει το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και τον υποθαλάσσιο αγωγό, έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου στο Κορυφάσιο, ενώ έχει επίσης τοποθετηθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν οι προβλεπόμενες δοκιμές για τη λειτουργία της μονάδας και διαπιστώθηκε ότι το εργοστάσιο είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να επεξεργαστεί λύματα.

Ο προϊστάμενος του έργου Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι τον προσεχή Αύγουστο θα είναι δυνατή η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού τόσο για την Δημοτική Κοινότητα Χώρας όσο και την τοπική Κοινότητα Ρωμανού.


Η Δημοτική Αρχή από το 2011 έκανε και συνεχίζει να κάνει σκληρό αγώνα για να ξεπεράσει τα προβλήματα που κληρονόμησε το έργο από την διαδικασία της τελικής έκπτωσης του εργολάβου, την επιμέτρηση και εκτίμηση του υπολειπόμενου έργου, τη διόρθωση και αποκατάσταση των κακοτεχνιών, την αγορά των οικοπέδων για την κατασκευή των αντλιοστασίων, την ένταξη στις 11/3/2013 του υπολειπόμενου έργου στο ΕΣΠΑ με το ποσό του 1.706.000€. Μετά από εντονότατη προσπάθεια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που αρχικά φαίνονταν ανυπέρβλητα, και όλα αυτά κάτω από την απειλή των ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ε.Ε για απένταξη του έργου και επιστροφή των χρημάτων από το Δήμο.

Σκουπίδια Πελοποννήσου: Λύση τον Αύγουστο με «εθνικό μοντέλο»

Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται για την (προσωρινή) κατάληξη μια επίπονη διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 μήνες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διαδικασία αυτή ακολουθείται το ευρωπαϊκό μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.


Πρόκειται για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκο μοντέλο που υιοθετήθηκε και στον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, και, όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γ. Χαν, στόχος είναι να αποτελέσει και «εθνικό μοντέλο». Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη, αφού επί των κεφαλών των πολιτών επικρέμεται η απειλή τεράστιων προστίμων για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Πολύ καλή η κίνηση στον Αερολιμένα - Κερδίζει... ταξιδιώτες το Μιλάνο

Συνεχίζει με δυναμικές τάσεις η κίνηση στον αερολιμένα της Καλαμάτας. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και εκείνες εξωτερικού και των νέων προορισμών παρουσιάζουν μια υψηλή πληρότητα. Χαρακτηριστικό
και λόγω της χαμηλής τιμής του το ταξίδι για το Μιλάνο. Πολύς κόσμος πηγαινοέρχεται αφού η δυνατότητα να περάσει ένα όμορφο 3ημερο στην ιταλική πόλη που είναι μαγική είναι πολύ προσιτή.

"BEST TV" 27/05/2013

Η συγγραφέας του "Νησιού" στην Costa Navarino

Η συγγραφέας του "Νησιού" Victoria Hislop θα βρεθεί στη Μεσσηνία την Παρασκευή 7 Ιουνίου στην Costa Navarino σε μια ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις εκδόσεις "Διόπτρα", την Costa Navarino και τα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου". 
 Η Βικτόρια Χίσλοπ (αγγλ. Victoria Hislop) είναι βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το μυθιστόρημά της "Το νησί", το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ.
Η Χίσλοπ, το πατρικό όνομα της οποίας είναι Χάμσον (Hamson), γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ (Bromley) του Κεντ το 1959, μεγάλωσε όμως στοΤόνμπριτζ (Tonbridge). Σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda's της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε, για 20 περίπου χρόνια, ως δημοσιογράφος. 
Τον Απρίλιο του 1988 παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων "Private Eye" Ιαν Χίσλοπ, με τον οποίο απέκτησαν 2 παιδιά: Την Έμιλι - Έλεν (1990) και τον Ουίλιαμ - Ντέιβιντ (1993). 

Περισσότερα γκρουπ από τη Σουηδία στη Μεσσηνία

Περισσότερα θα είναι φέτος το καλοκαίρι τα γκρουπ από τη Σουηδία, που θα επισκεφτούν το νομό για να περάσουν τις διακοπές τους. Τα γήπεδα γκολφ της Costa Navarino, η δρομολόγηση της πτήσης της Aegean από τη Στοκχόλμη για την Καλαμάτα, αλλά και το ριάλιτι της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης "Ο πρωταθλητής των πρωταθλητών", βάζουν γερά θεμέλια για να καθιερωθεί η Μεσσηνία ως τόπος προορισμού Σκανδιναβών τουριστών.
 Ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Τουριστικής Επιτροπής Μεσσηνίας Θανάσης Ψαρούλης και ο ιδιοκτήτης του "Langley Resort Buca Beach" Νίκος Λύτρας μιλούν στην "Ε" για τις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται τα δύο τελευταία χρόνια και τους καρπούς που έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
Ο μόνος "εχθρός" για το τουριστικό μέλλον της Μεσσηνίας φαίνεται να είναι ο... κακός μας εαυτός, καθώς -όπως επισημαίνει και ο Θαν. Ψαρούλης- δεν σεβόμαστε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, το βρωμίζουμε και το υποβαθμίζουμε, ενώ κάποιοι επαγγελματίες κοιτάζουν πώς να πλουτίσουν σε ένα καλοκαίρι.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η Costa Navarino αγκαλιάζει την τέχνη

Τι δουλειά έχει ένα Smart ντυμένο με μαμαδίστικα σεμεδάκια και μια βαριά κι ασήκωτη τραπεζαρία που παντρεύει τις κλασικές γραμμές των αστικών επίπλων εποχής με τη «βουκολική λεβεντιά» του τσολιά στο πολυτελές resort της Μεσσηνίας; Με ένα άκρως… χειροποίητο project και διεθνή εικαστική παρέα, ο Δημήτρης Αντωνίτσης μας καλωσορίζει στο «Costa Navarino: Engaging Art», μια νέα πλατφόρμα για τη σύγχρονη τέχνη που φιλοδοξεί να βάλει τα παράλια της Πύλου στο χάρτη καλλιτεχνών και φιλότεχνων.
 Όχι, δεν τον πετύχαμε στο γνώριμο καλοκαιρινό του στέκι, την Υδρα, να ετοιμάζει τη νέα δράση του Hydra School Projects -για το φετινό ραντεβού με τίτλο «p?(-)i-tre» ετοιμάζουμε εξόρμηση στο νησί του Αργοσαρωνικού στα τέλη Ιούνη. Αυτές τις μέρες ο Δημήτρης Αντωνίτσης υφαίνει με τον φορητό αργαλειό του στη Μεσσηνία ένα ασημένιο OPA και μας προσκαλεί να κάνουμε κι εμείς κάποια περάσματα με τη σαΐτα στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης του project «Costa Navarino: Engaging Art» το οποίο επιμελείται. 

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το Χόλιγουντ «γνωρίζει» τη Μεσσηνία!

Και ξαφνικά η Ολυμπία Οδός «στρώνεται» μέχρι την Τσακώνα!


Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μετά από ερώτηση του «Δικτύου»
 
Μετά την υπογραφή, τον περασμένο μήνα, της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχων/ κατασκευαστών της Ολυμπίας Οδού, ξεκίνησαν σταδιακά οι εργασίες κατά μήκος του άξονα στο τμήμα Κόρινθος- Πάτρα.
Σε λειτουργία βρίσκονται, ήδη, τέσσερα εργοτάξια και καλύπτουν αντίστοιχα τμήματα (Ζευγολατιό, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Αίγιο), τα οποία προχώρησαν σε επανακινητοποίηση του προσωπικού και των μηχανημάτων, με στόχο την πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, μετά και τη διετή διακοπή των εργασιών.
Οι εργασίες που εκτελούνται, σε διάφορες θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, περιλαμβάνουν: χωματουργικές εργασίες (γενικές εκσκαφές και κατασκευές επιχωμάτων), εργασίες μετατόπισης δικτύων, κατασκευές άνω διαβάσεων, στεγάστρων των τοίχων αντιστήριξης, κατασκευή φρεατοπασσάλων, κατασκευή τοίχων ακροβάθρων γεφυρών, εργασίες σηράγγων και όσα άλλα αναγκαία απαιτούνται.

Διακοπές ρεύματος σε Καλαμάτα, Πυλία, Φιλιατρά


Σε περιοχές της Καλαμάτας, της Πυλίας και των Φιλιατρών θα σημειωθούν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ: 
α) Την Κυριακή θα γίνει διακοπή του ρεύματος, από τις 8 έως τις 10.30 το πρωί στην περιοχή της Καλαμάτας μεταξύ των οδών Αριστομένους, Πολυχάρους, Αριστοδήμου και Βαλαωρίτου. Και από τις 11 έως τη 1.30 το μεσημέρι, στην περιοχή μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου, Ασκληπιού, Βασ. Σοφίας και Αριστοδήμου. 
β) Τη Δευτέρα θα γίνει διακοπή του ρεύματος, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι στη Στενωσιά και στην Κουκουνάρα. Και από τις 12.30 μέχρι τις 2 το μεσημέρι στα χωριά Γλυφάδα, Παπούλια, Πλάτανο, Μυρσινοχώρι, Νερόμυλο και Ριζόμυλο. 

γ) Την Τρίτη 28 Μαΐου θα γίνει διακοπή του ρεύματος, από τις 8 έως τις 11 το πρωί στην περιοχή της Καλαμάτας μεταξύ των οδών Ναυαρίνου, Υψηλάντη, Κρήτης και Εθνικού Σταδίου. Και από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι στο δυτικό τμήμα της πόλης των Φιλιατρών από την πλατεία μέχρι το Λιμενάρι.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/05/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/26187-diakopes-reymatos-5

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Γερμανοί πανεπιστημιακοί για το βανδαλισμό της προτομής Βλαχοδημήτρη


Γερμανοί πανεπιστημιακοί διαμαρτύρονται για την καταστροφή της βάσης προτομής του σπουδαίου διανοητή Θοδ. Βλαχοδημήτρη
Ανακοίνωση - διαμαρτυρία για το βανδαλισμό της προτομής του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, εξέδωσαν άνθρωποι των γραμμάτων και της επιστήμης (κυρίως καθηγητές σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας), που ανήκουν στον κύκλο - σύνδεσμο των “Φίλων Βλαχοδημήτρη”. Συγκεκριμένα, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την άνομη πράξη βανδαλισμού που οδήγησε στην αναβολή της τελετής των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ποιητή και στοχαστή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη στη γενέτειρά του, στο Σουληνάρι.
Σημειώνουν ότι «τη θεωρούμε πράξη απαξιωτική του πνεύματος, προσβλητική της μνήμης του σπουδαίου ουμανιστή, και την καταδικάζουμε ως αντίθετη προς τον πολιτισμό και τη δημοκρατία». Κι επισημαίνουν τη λύπη τους «που αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα» και εύχονται «να δοθεί αίσιο τέλος σ’ αυτήν την υπόθεση το γρηγορότερο δυνατόν».
Την ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπογράφουν οι : Prof. Reiner Wohlfeil - καθηγητής Ιστορίας Παν. Αμβούργου. Jurgen Daniels - πρόεδρος Εφετών Αμβούργου.
Rolf Diesmer - διδάκτορ Θεολογίας, ιερεύς, κάτοικος Φλένσμπουργκ.
Μargarita Gianoutsou - διερμηνεύς - μεταφραστής, διδάκτορ Παν. Αμβούργου.
William Beck - διδάκτορ Αγγλικής Φιλολογίας, Καλιφόρνια - Η.Π.Α. Stamatis Lymperopoulos - διδάκτορ Ιστορίας - Αρχαιολογίας Παν.Αμβούργου. Lore Schramm - αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης - Μ.Α. Παν.Αμβουργου. Vlassis Vassilakopoulos - διδάκτορ Γεωλογίας Παν. Αμβούργου.
Florian Diesner - διδάκτορ Νομικής Παν. Κιέλου. Ιoannis Foumakis - κλινικός Ψυχολόγος - St Gallen Ελβετίας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/05/2013