Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ



Η αποστολή των Σουηδών κινηματογραφιστών και εκπροσώπων του φορέα προώθησης του αθλητισμού της Σουηδίας επισκέφτηκαν και παρέμειναν στην Πύλο για τρεις ημέρες προκειμένου να γνωρίσουν την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής Κωστής Τσικλητήρας.

Ο παραγωγός και κινηματογραφιστής Jens Lind, ο οποίος έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ του, συγκέντρωσε το απαραίτητο υλικό για να συνθέσει το νέο του δημιούργημα αφιερωμένο στον Κωστή Τσικλητήρα και το μεγαλείο του ελληνικού αθλητισμού.

Στην αποστολή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Σουηδικού Φορέα για την Προώθηση του Αθλητισμού (SCIF) κ. Ulf Longuist, o κ. Bo Tovland ταμίας του ίδιου φορέα και Πρόεδρος Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Χόκεϊ, ο κ. Christer Lignell μέλος του συμβουλίου του SCIF, η κα Kerstin Bodin γραμματέας του SCIF, ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου “Guidance to the Sunshine OlympicsAke Jonsson, ο Bo Pettersson και η κα Gunilla Lyden.

Κουνούπια στη Γιάλοβα μετά τις 20 Οκτωβρίου

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα κουνούπια στη Γιάλοβα από τις 20 Οκτωβρίου και μετά: Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργος Γιαννούτσος, στη χθεσινή σύσκεψη αποτίμησης για την καταπολέμηση των κουνουπιών στη Μεσσηνία από τις 3 Απριλίου μέχρι τώρα - χαλώντας το κλίμα... ευφορίας για τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος, όπως έλεγαν οι περισσότεροι από τους παριστάμενους. 
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η σημασία της 3ετούς διάρκειας του προγράμματος (μέχρι και το 2015), οπότε δε θα υπάρχει κενό στην καταπολέμηση των κουνουπιών, και σημειώθηκε η χαρτογράφηση των εστιών που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Γιαννούτσος παρατήρησε ότι σε γενικές γραμμές πήγε καλά το πρόγραμμα και στη Γιάλοβα και δεν υπήρχαν προβλήματα, όμως σημείωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης το τελευταίο 10ήμερο μετά τις βροχές. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι "έφευγε ο κόσμος από τα καταστήματα εξαιτίας των κουνουπιών".

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Οι γλυκές αναζητήσεις της Πυλιακής Γης

Οι κατσαρόλες αναδύουν γλυκές μυρωδιές, η κουτάλα ανακατεύει, τα βαζάκια σφραγίζονται. Το εργαστήρι μιας από τις πιο δημιουργικές οικοτεχνίες παραδοσιακών γλυκών ήρθε κοντά μας -ένας φιλόξενος χώρος όπου μπορείς να γνωρίσεις και προμηθευτείς τις δημιουργίες του. Πάνω απ' όλα, όμως, έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με τη δημιουργό τους, και να γνωρίσεις από κοντά τι σημαίνει πάθος γι' αυτό που κάνεις, κάτι που δεν συναντάς εύκολα.
Αυτή η οικοτεχνία αναδύθηκε από ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν η γνωριμία πριν πέντε περίπου χρόνια με τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, δημιουργό του Costa Navarino, που έφερε νέα πνοή στην περιοχή. Γνωστός για την απεριόριστη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, έψαχνε να βρει εκεί μια οικογένεια που να ετοιμάζει σπιτικά γλυκά για το ξενοδοχείο. Συνάντησε στη διπλανή Γιάλοβα την οικογένεια Μπαλαφούτη -αυτό κι αν ήταν τύχη! Γιατί η Μεσσηνία μπορεί να διαθέτει καλές πρώτες ύλες, αλλά για τεχνογνωσία στα γλυκά του κουταλιού θα αναζητούσες μια…Ανδριώτισσα! Η μητέρα της Γιάννας και η γιαγιά Μαριόγκα, από τον Πιτροφό της Άνδρου είχαν τα γλυκά στο αίμα τους! 

3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για εξοπλισμό του Νοσοκομείου

Περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των υποδομών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου για την αναδιαρρύθμιση των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας.
Η σχετική απόφαση ένταξης των πιο πάνω έργων -συνολικού προϋπολογισμού 2.999.398 ευρώ- στο ΔΕΠΙΝ Πελοποννήσου 2007 - 2013, ελήφθη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των υποδομών του Νοσοκομείου Καλαμάτας -προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.749.398 ευρώ- αφορά, εξοπλισμό μαγειρείων-πλυντηρίων και εξοπλισμό μηχανογράφησης, συγκρότημα παραγωγής οξυγόνου και εξοπλισμό για αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών.
Η αναδιαρρύθμιση στο ισόγειο του κτηρίου των Εξωτερικών Ιατρείων και Διοίκησης στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1.250.000 ευρώ, αφορά την ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των εξωτερικών ιατρειών και εργαστηρίων που στεγάζονται στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου του εν λόγω ιδρύματος.
Προβλέπεται επίσης η κατασκευή νέου εξωτερικού ανελκυστήρα που συνδέει τους τρεις ορόφους του κτηρίου, καθώς και μικρή προσθήκη μεταλλικού διαδρόμου- στεγάστρου στη στάθμη του 2ου ορόφου, που συνδέει τον νέο ανελκυστήρα με το κυρίως κτήριο.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές σε Πεταλίδι ,Κορώνη και Πύλο


Εξιχνιάστηκαν συνολικά πέντε κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης, του Πεταλιδίου και της Πύλου Μεσσηνίας

Συνελήφθησαν τρία άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα, επίσης μέλη της εγκληματικής ομάδας
 
Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πεταλιδίου, εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές, ενώ εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες είχαν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης, του Πεταλιδίου και της Πύλου Μεσσηνίας.
Συνελήφθησαν για τις υποθέσεις αυτές, την 25.10.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας, ένας 32χρονος και μία 16χρονη, καθώς και ένας 43χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Bουτιά ιδιωτών στις ενάλιες αρχαιότητες σε Μεθώνη και Ναυαρίνο

Ιδρύθηκαν οι πρώτοι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), στο Δήμο Πύλου – Νέστορος. Πρόκειται για αίτημα δεκαετιών, μόνο που κάποιοι, στη βιασύνη τους να εκχωρήσουν σε ιδιώτες παροχείς καταδυτικών υπηρεσιών δικαιώματα στην ελεύθερη υποβρύχια πρόσβαση, λησμόνησαν άλλα σημαντικότερα. Στην Πύλο και στις θαλάσσιες περιοχές της Μεθώνης και του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Κόλπου Ναυαρίνου έχουν εντοπιστεί πλείστες αρχαιότητες. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του αρχαίου και μεσαιωνικού λιμένα, εκτεταμένος προϊστορικός οικισμός, αλλά και αρκετά ναυάγια, μεταξύ των οποίων το Ναυάγιο των Κιόνων και των Αμφορέων, το Ναυάγιο των Σαρκοφάγων (ρωμαϊκής εποχής αμφότερα) και το μεσαιωνικό ναυάγιο με κεραμικά. Το  συγκεκριμένο βρίσκεται σε βάθος περίπου 10 μέτρων, κοντά στο ακρωτήριο Καρσί της Σαπιέντζας. Το πλοίο μετέφερε κολώνες από κοκκινωπό αιγυπτιακό γρανίτη, που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών από λαμπρό περιστύλιο του 1ου μ.Χ. αιώνα της αρχαίας πόλης Καισάρεια στην Παλαιστίνη.  Επίσης, στον κόλπο του Ναυαρίνου βρίσκεται το "Irene Serenade”, το οποίο βυθίστηκε το 1978 και, συνεπώς, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Το πολύ πιο σύγχρονο πετρελαιοφόρο βυθίστηκε στον κόλπο της Πύλου και οι δύτες που το έχουν επισκεφθεί επιμένουν πως πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό ναυάγιο.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Δ.Κ. ΧΩΡΑΣ-Τ.Κ. ΡΩΜΑΝΟΥ



Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής για την εκτέλεση του έργου «Αποπεράτωση δικτύου ακαθάρτων Δ.Κ. Χώρας-Τ.Κ. Ρωμανού της Δ.Ε. Νέστορος» ανάμεσα στο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη και το νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Α.Π. Μαραγκάκης Έργα Πρασίνου Α.Ε κ. Κωντσαντίνο Τσιόμπρα.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.705.700€ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Το έργο, το οποίο ξεκινά να υλοποιείται, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων των οικισμών Χώρας και Ρωμανού και συγκεκριμένα, αγωγούς αποχέτευσης συνολικού μήκους746,05μ καθώς επίσης και την ολοκλήρωση τεσσάρων αντλιοστασίων.
Με την αποπεράτωση του συγκεκριμένου έργου, το αποχετευτικό δίκτυο των περιοχών Δ.Κ. Χώρας και Τ.Κ. Ρωμανού θα συνδέεται πια με το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Το σημαντικό αυτό έργο περιβαλλοντικής σημασίας και αειφόρου ανάπτυξης οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, ύστερα από σειρά δυσκολιών με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, στασιμότητα ακόμα και τον κίνδυνο απένταξης του έργου, τις οποίες όμως με σκληρό αγώνα κατόρθωσε να προσπεράσει.


Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένος από την εξέλιξη του έργου καθώς επρόκειτο για προσωπικό στοίχημα. «Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το τόσο σημαντικό αυτό έργο, μείζονος σημασίας για την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά να κατασκευάζεται.»

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Φωτογραφίες από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου





 Εντοπίστηκε πλοιάριο με 120 μετανάστες ανοιχτά της Πύλου

Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν περίπου 120 λαθρομετανάστες, πλέει 110 ναυτικά μίλια νότια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Το αλιευτικό με τους λαθρομετανάστες, αρνήθηκε συνδρομή από το Ελληνικό Λιμενικό και πλέει με κατεύθυνση την Ιταλία.
Δανέζικο παραπλέον εμπορικό πλοίο παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του σκάφους και υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία του, στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αύξηση επισκεπτών 20% τα Σαββατοκύριακα

Η Μεσσηνία καθιερώνεται ως προορισμός για τα Σαββατοκύριακα προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν  απόδραση από την καθημερινότητα. Αυτό αποδεικνύουν και τα στοιχεία από τα διόδια της Βελιγοστής, σύμφωνα με τα οποία τα Σαββατοκύριακα η κίνηση των οχημάτων στη νέα εθνική οδό παρουσιάζεται αυξημένη από 20% έως 30% σε σχέση με τις καθημερινές.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία "Μορέας" για τη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια της Βελιγοστής, το Σεπτέμβριο η κίνηση τα Σαββατοκύριακα ήταν αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με τις καθημερινές, τόσο προς την Μεσσηνία όσο και προς την Τρίπολη και την Αθήνα. Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού η αντίστοιχη κίνηση ήταν αυξημένη κατά 30% σε σύγκριση με τις καθημερινές.
Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται από την Αττική, αλλά δεν είναι λίγοι και οι επισκέπτες από τους νομούς της Πελοποννήσου. Μάλιστα πολλοί Αρκάδες έρχονται για καφέ ή για ποτό στην Καλαμάτα και επιστρέφουν στη συνέχεια στο σπίτι τους. Ολα αυτά δε χρειάζεται κάποιος να διαβάσει τα στοιχεία του "Μορέα" για να τα διαπιστώσει. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στους δρόμους τα Σαββατοκύριακα και θα διαπιστώσει αφενός ότι η κίνηση είναι αυξημένη και αφετέρου ότι κυκλοφορούν περισσότερα  αυτοκίνητα με μη μεσσηνιακές πινακίδες από όσα κυκλοφορούν τις καθημερινές.
Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/10/2013Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/30175-ayksisi-episkeptwn-savvatokyriaka

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ομάδα Βουλγάρων διαρρηκτών εξαρθρώνεται από την Αστυνομία - Χτυπούσαν καταστήματα και αυτοκίνητα στην Πυλία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξάρθρωση ομάδας Βουλγάρων που έχουν διαρρήξει καταστήματα και αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τα πρώρα στοιχεία, η δράση της ομάδας είναι πλούσια και οι Βούλγαροι έκλεβαν, οτιδήποτε μπορούσε να τους φανείς χρήσιμο. Ήδη έχουν βεβαιωθεί κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή της Πυλίας και ειδικότερα σε Πύλο, Κορώνη και Πεταλίδι. Τις επόμενες ημέρες, αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση αυτή με ανακοινώσεις από την Αστυνομία.

"ΘΑΡΡΟΣ" 27/10/2013

Συμπλοκή 10 ατόμων με τραυματισμούς αναστάτωσε το Κορυφάσιο

Σε ρινγκ μετατράπηκε χθες βράδυ η πλατεία στο Κορυφάσιο. Ελληνες και Αλβανοί πιάστηκαν στα χέρια για άγνωστους λόγους.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ 7 Ελληνες και 3 Αλβανοί συνεπλάκησαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 2 άτομα, αλλά και να συλληφθούν και τα 10 άτομα, που συμμετείχαν στη συμπλοκή από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου. 
Οι τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται μέχρι να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/10/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/30141-symploki-koryfassio

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ SVT1



Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Πύλιο Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, θα γυρίσει ο φορέας προβολής Αθλητισμού της Σουηδίας, το οποίο θα προβληθεί στη Σουηδική Κρατική Τηλεόραση SVT1.

Από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και για τρεις ημέρες, η αποστολή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Προβολής του Αθλητισμού στη Σουηδία, τον Πρόεδρο Αγώνων Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χόκεϊ, Εκπρόσωπο του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας, εξέχουσες προσωπικότητες του Αθλητισμού, τον καταξιωμένο παραγωγό αθλητικών ντοκιμαντέρ κ. Jens Lind, τον Ιστορικό Ολυμπιακών Αγώνων κ. Ake Jonsson και τον Πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Μεσσηνίας, θα βρίσκεται στην Πύλο προκειμένου να γνωρίσουν τον τόπο που γεννήθηκε ο παγκοσμίου φήμης αθλητής Κωστής Τσικλητήρας.

Στην επίσκεψή τους αυτή, θα συγκεντρώσουν το απαραίτητο υλικό, με πλάνα από την Οικία Τσικλητήρα, το χώρο προπόνησής του, την πόλη της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, ενώ θα ταξιδέψουν και μέχρι την αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να γνωρίσουν και να βιντεοσκοπήσουν την πατρίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το μνημείο όπου έχει ταφεί η καρδιά του Γάλλου Πιέρ ντε Κουπερτέν, σύμφωνα με τη διαθήκη του, ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πατέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Προφυλακίσθηκαν οι 2 δουλέμποροι για τους λαθρομετανάστες της Μεθώνης

Στον Ανακριτή Καλαμάτας απολογήθηκαν χθες μέχρι αργά το απόγευμα οι δύο αλλοδαποί που κατηγορούνται για την παράνομη μεταφορά 109 λαθρομεταναστών στα παράλια της Μεθώνης. Μετά τις απολογίες τους και οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμα δύο άτομα. Τα ένα που ήταν μαζί με τους δύο δουλέμπορους και έκαναν τη μεταφορά και άλλον ένα άτομο που με αυτοκίνητο τους περίμενε στην  ακτή για να διαφύγουν. Τελικά κατάφερε με το αυτοκίνητο να διαφύγει μόνο ο ένας δουλέμπορος. Οι δουλέμποροι εγκατέλειψαν το σκάφος με τους μετανάστες ανοικτά της Μεθώνης, λέγοντάς τους ότι έφτασαν Ιταλία. Το σκάφος εντοπίσθηκε και ρυμουλκήθηκε στην Πύλο, όπου διαπιστώθηκε ότι οι μετανάστες, προέρχονταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν και φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης. Μεταξύ αυτών είναι και 22 παιδιά και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Το πλοιάριο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και προορισμός του ήταν η Ιταλία ενώ οι επιβαίνοντες φέρονται να είχαν πληρώσει από 4.000 ευρώ ο καθένας.

"ΘΑΡΡΟΣ" 25/10/2013

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο,
πατέρα, αδελφό και θείο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ
(Τζίτζη)
Ετών 60
Θανόντα, κηδεύουμε το Σάββατο
26 Οκτωβρίου και ώρα 4 μ.μ., εκ
του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θε-
οτόκου στην Πύλο.
Η ΣΥΖΥΓΟΣ Ο ΥΙΟΣ
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ
ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Καλό παράδεισο Τζίτζη!!!!!

Κώστας....

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Οι κάτοικοι της Μεθώνης αγκάλιασαν τους πρόσφυγες που βρέθηκαν με σκάφος στην περιοχή τους


Τόση ήταν η ζέστη χθες στη Μεθώνη που κάποιοι δεν άντεξαν και έπεσαν στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι είχαν φούριες. Αλλοι μαγείρευαν, άλλοι χώριζαν προσεκτικά το φαγητό σε μερίδες, άλλοι ήταν επί της μεταφοράς. Αλλες ομάδες ετοίμαζαν κιτ φαρμάκων πρώτης ανάγκης, συγκέντρωναν κουβέρτες και είδη υγιεινής - κάποιοι άνοιγαν τα πατάρια για ξεχασμένα παιχνίδια. Σημείο συνάντησης, το Πολιτιστικό Κέντρο, εκεί όπου από το πρωί της Δευτέρας φιλοξενούνται οι 105 Αφγανοί και Σύροι πρόσφυγες που εγκαταλείφθηκαν από το δουλεμπορικό έξω από το λιμάνι του χωριού.

Οι κάτοικοι του χωριού δεν θυμούνται άλλο τέτοιο περιστατικό. Οι ακτές της Μεσσηνίας δεν αποτελούν συνήθη τόπο «ελλιμενισμού» σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες - η τελευταία φορά, λένε από το Λιμενικό Πύλου, ήταν πριν από 3 ή 4 χρόνια. Ως συνήθως, οι άνθρωποι παραπλανήθηκαν. Κατά την προσέγγιση στη Μεθώνη, ξημερώματα Δευτέρας, ο καπετάνιος της θαλαμηγού που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, τους ανήγγειλε ότι «πιάσαμε Ιταλία», τον τόπο προορισμού τους. Αφού έριξε άγκυρα, βγήκε στην ακτή και εξαφανίστηκε με τη βοήθεια συνεργού του. Το Λιμενικό ρυμούλκησε το σκάφος (έφερε την ονομασία «Miami Beach» και είχε σημαία Αγγλίας) και κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, μετέφερε τους πρόσφυγες στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεθώνης που βρίσκεται στην παραλία. Στο πλοίο επέβαιναν 92 Αφγανοί και 11 Σύροι, ανάμεσα στους οποίους 52 ανήλικοι (περίπου 20 μικρά παιδιά και ένα βρέφος). Στο σκάφος εντοπίστηκαν και δύο Τούρκοι διακινητές, που συνελήφθησαν.

ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2013 - ΡΩΣΟΙ (3)

Νέα πύλη εισόδου για τους λαθρομετανάστες

Σε πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Ανατολής τείνουν να μετατραπούν τα παράλια της Μεσσηνίας. Οι διακινητές της ανθρώπινης δυστυχίας, μετά την ανύψωση του τείχους στον Εβρο, προτιμούν όλο και περισσότερο τις θαλάσσιες διαδρομές για τη Δυτική Ευρώπη - και καθώς φοβούνται ότι στην Ιταλία θα τους βουλιάξουν τα πλοία, αφήνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κοντά στα μεσσηνιακά παράλια. 
Ετσι, πριν από λίγες μέρες νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο εντοπίστηκε ένα ακυβέρνητο σκάφος με 73 Σύρους, το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας. Οι επιβαίνοντες, μετά από ολιγοήμερη παραμονή στην πόλη, αφέθηκαν ελεύθεροι και πήγαν με πούλμαν στην Αθήνα. Προχθές όμως ανοιχτά της Μεθώνης εντοπίστηκε άλλο σκάφος, με 109 Σύρους και Αφγανούς οι οποίοι είχαν πληρώσει τους διακινητές για να τους πάνε στην Ιταλία. 

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2013 - ΡΩΣΟΙ (2)

Δύο άτομα συνελήφθησαν για τη μεταφορά των 109 λαθρομεταναστών


Δύο άτομα έχουν συλληφθεί για τη συμμετοχή τους στην παράνομη μεταφορά 109 μεταναστών που εντοπίσθηκαν προχθές ανοικτά της Μεθώνης και χθες βράδυ οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κάποιων μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος, οι δουλέμποροι ήταν τέσσερις και οι δύο κατάφεραν να ξεφύγουν, αφού βγήκαν με βαρκάκι στη στεριά και επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο που τους περίμενε. Στο σκάφος επέβαιναν 109 αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν και Συρίας, άντρες, γυναίκες και παιδιά, και έκαστος κατέβαλε στους δουλεμπόρους 4.000 ευρώ. Οι 109 μετανάστες φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης, ενώ άμεσα έγιναν ενέργειες για ρουχισμό και σίτιση από τη μονάδα της 120 ΠΕΑ.

"ΘΑΡΡΟΣ" 23/10/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/30020-lathrometanastes

ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2013 - ΡΩΣΟΙ (1)

Στο σκαμνί το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα

Με τις βαριές κατηγορίες της λαθρεμπορίας τσιγάρων και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 6 από τους συνολικά 10 κατηγορούμενους που, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, συμμετείχαν στο μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων το οποίο εξαρθρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Οι υπόλοιποι 4  αντιμετωπίζουν ελαφρύτερες κατηγορίες από τους 6 βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης. Συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο -σύμφωνα πάντα με το βούλευμα- ζημιώθηκε από τη δράση του κυκλώματος με 1.943.393 ευρώ.
Μεταξύ των 10 κατηγορούμενων είναι ένας επιχειρηματίας από την Καλαμάτα (ο οποίος κατηγορείται ως ο εγκέφαλος του κυκλώματος), ο αδελφός του, 2 αδέλφια από το Πεταλίδι, ένας Μεσσήνιος αστυνομικός, καθώς και ένας κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της Φοινικούντας, ιδιοκτήτης έκτασης κοντά στην "καβάτζα" του κυκλώματος έξω από τη Μεθώνη. 
Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, εκτός του αστυνομικού, κατηγορούνται ότι διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων με ορμητήριο τη δασική περιοχή Λάμπες της Μεθώνης. Εκεί -σύμφωνα με το βούλευμα- γινόταν η μεταφόρτωσή τους με ταινιόδρομο από τη θάλασσα στη στεριά, και από εκεί τα παραλάμβαναν φορτηγά και τα μετέφεραν προς άγνωστες κατευθύνσεις. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/10/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/30002-lathraia-tsigara

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Έκτη στην κατάταξη η Ελλάδα στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA 2013

Με 220 ελληνικές επιχειρήσεις, εκπρόσωπους από 10 Επιμελητήρια και 4 Περιφέρειες, η Ελλάδα κάλυψε 5.000 τ.μ. και κατατάχθηκε στην έκτη θέση μεταξύ 98 χωρών στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA, που έλαβε χώρα στην Κολωνία.
«Taste like Greece» ήταν το σύνθημα του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος έλαβε μέρος με ομαδικά περίπτερα και «Greece is…Delicious» το σύνθημα της Promo Solution, η οποία συμμετείχε επίσης με ομαδικά περίπτερα.
«Το δυναμικό παρόν της Ελλάδας επιβεβαιώνει τον εξωστρεφή προσανατολισμό των επιχειρήσεων, την προώθηση της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό, καθώς και την αισθητά βελτιωμένη αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων» σημειώνει το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του.
Στην ANUGA 2013 συμμετείχαν συνολικά 6.777 επιχειρήσεις καλύπτοντας 284.000 τ.μ. Ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών έφτασε τους 155.000 από 187 χώρες.
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, επίσημος αντιπρόσωπος της έκθεσης στην Ελλάδα, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της έκθεσης www.anuga.de, προκειμένου να ενημερωθεί για το πλήρες πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/10/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/29978-ellada-anuga

Οι δουλέμποροι τους είπαν ότι έφθασαν Ιταλία και τους παράτησαν ανοιχτά της Μεθώνης


Δεν προλάβανε καλά καλά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τους 73 λαθρομετανάστες που εντοπίσθηκαν να μεταφέρονται με θαλαμηγό ανοικτά της Πύλου και φιλοξενήθηκαν για μερικές ημέρες στην Καλαμάτα, δεύτερο κρούσμα με λαθρομετανάστες είχαμε σήμερα στην Πυλία και συγκεκριμένα ανοικτά της Μεθώνης.
 
4.000 ευρώ ο καθένας
Μετά  από αξιοποίηση πληροφοριών για μεταφορά λαθρομεταναστών το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου εντόπισε χθες το βράδυ πλοιάριο, τύπου κρούζερ, ανοιχτά της Μεθώνης. Το σκάφος φέρει το όνομα Maimi Beach και σημαία Αγγλίας και εξετάζεται η αυθεντικότητα των στοιχείων αυτών.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πλοιάριο ξεκίνησε από την Τουρκία και προορισμός του ήταν η Ιταλία.
Σε αυτό επέβαιναν 109 αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν και Συρίας, άντρες, γυναίκες και παιδιά και κάθε ένας από αυτούς κατέβαλλε στους δουλέμπορους το ποσό των 4.000 ευρώ.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2013 - Δεξίωση στο Ρωσικό σκάφος







ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2013 - Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ



ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2013 - Επάρσεις Σημαιών








ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2013 Επιμνημόσυνη δέηση



Πλοίο με λαθρομετανάστες ανοιχτά της Μεθώνης

 Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης φιλοξενούνται 109 Σύροι και Αφγανοί λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων 23 μικρά παιδιά.
Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα το μεσημέρι, σε θαλαμηγό πολύ κοντά στο λιμάνι της Μεθώνης. Αναμένονται εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ ο Δήμος Πύλου - Νέστορος σε συνεργασία με την 120 ΠΕΑ και άλλους φορείς έχουν φροντίσει για τη διατροφή των ταλαιπωρημένων λαθρομεταναστών. 
14.50 Πλοίο με 70 περίπου λαθρομετανάστες εντοπίστηκε πριν λίγη ώρα ανοιχτά της Μεθώνης και ήδη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο πρόκειται να οδηγηθεί στο λιμάνι της Πύλου. Να θυμίσουμε πως στις αρχές της περασμένης εβδομάδας εντοπίστηκε ανοιχτά της Πύλου θαλαμηγός με 73 λαθρομετανάστες από τη Συρία, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου στην Καλαμάτα, οπότε μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι 4 διακινητές που εντοπίστηκαν μεταξύ των λαθρομεταναστών, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Τελικά η πρωινή έξοδος του λιμενικού σκάφους έβγαλε "λαυράκι".

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/29946-ploio

Η νήσος "ΝΑΥΑΡΙΝΟ" της Χιλής


































Αυτό είναι το επίσημο έγγραφο με το οποίο η Χιλή ανακοινώνει ότι έχει δοθεί σε ένα νησί της το όνομα ΝΑΥΑΡΙΝΟ, σε ανάμνηση της ιστορικής ναυμαχίας και της σημασίας της για την Ελλάδα.
Ακολουθεί η μετάφραση και ηλεκτρονικές διευθύνσεις που αναφέρουν την εμπλοκή του Ρόμπερτ Φιτζρόι και του νεαρού τότε Καρόλου Δαρβίνου.



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

Μεταξύ των μάλλον αποτελεσματικών ιστορικών μνημονεύσεων αι οποίαι συνδέουν τοις λαοίς αιωνίως εν τη ενώσει της αναμνήσεως, τυγχάνει αναμφιβόλως η ενσωμάτωσις των ιστορικών ονομάτων εις σημείον τι της γεωγραφικής των εκτάσεως.
Η Χιλή, ``από βορρά προς νότον μεγάλου μήκους ΄΄, ως αναφέρει ο εκ της ομηρικής επικής γενεάς ποιητής δόν Alonso de Ercilla εβάπτησε μίαν των νοτιωτάτων νήσων της με το όνομα ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ, εις ανάμνησιν της περιφήμου ναυμαχίας της 20ης Οκτωβρίου 1827, ήτις απεφάσισε τήν τύχην της Ελλάδος και την ενσωμάτωσεν ως ανεξάρτητον Δύναμιν εν τη χορεσία των εθνών.
Η νήσος Ναυαρίνον ευρίσκεται εν τω νομώ Magallanes, νοτίως του πορθμού 
Beagle, επί νοτίου πλάτους 55 10΄ και δυτικού μήκους 67 30΄. Έχει έκτασιν 2474 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι αρκούντως ορεινή και παρουσιάζει κορυφάς γενικώς χιονοσκεπείς, ων υπερέχει η Pico de Navarino, υψουμένη εις ύψος 1195 μέτρων εν τω βορείω τμήματι της νήσου. Προσφέρει προς νότον εδάφη σχετικώς ομαλά, κατάλληλα διά την κτηνοτροφίαν, και πλούτον χρυσού επί των παραλίων της. Αι δύο ακταί τυγχάνουσιν οι μάλλον κατωκημένοι τομείς της νήσου Ναυαρίνου.
Προσέδωσαν εις αυτήν το όνομα τούτο οι ναυτικοί της αποστολής
Fitz – Roy και Parker King, οίτινες επληροφορήθησαν την μεγάλην ναυμαχίαν καθ’ άς ακριβώς ημέρας ενήργουν τήν χάραξιν των ακτών της νήσου. Μεταγενεστέρως η επίσημος συγκατάθεσις των Χιλιανών Αρχών και η ικανότης των χαρτογράφων των, απετύπωσαν εσαεί τον φόρον τούτον τιμής εις τα κείμενα και τούς χάρτας των.
Το Ναυαρίνον υπενθυμίζει εις την Χιλήν την ισχύν ενός λαού και είναι εις εκ των πολλών δεσμών οι οποίοι συνδέουν την ιστορίαν της Χώρας προς την της Ελλάδος, κοινής μητρός του δυτικού πολιτισμού, εις τον οποίον οι κάτοικοί της ανήκουσιν ως εκ της φύσεως της ιστορικής των μοίρας και της συνεχούς δράσεως των επιστημόνων καί πνευματικων της ανθρώπων. Δεν πρέπει να λησμονήται, εξ άλλου, ότι το Ναυαρίνον είναι η αρχαία Πύλος, πατρίς του σοφού Νέστορος.
Η Ιστορική και Γεωγραφική Εταιρεία της Χιλής πιστοποιεί τα ανωτέρω γεγονότα, άτινα με την επιμέλειαν των ερευνών του ανέφερεν ο έγκριτος γεωγράφος και μέλος της Εταιρείας ταύτης δόν Luis Riso Patron εν τω μνημειώδει αυτού Γεωγραφικώ Λεξικώ της Χιλής.

υπογρ.) Ricardo Donoso
Πρόεδρος


Fernando Campos Harriet
Γραμματεύς



Σαντιάγο, 20 ’Οκτωβρίου 1955



ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΠΕΡ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΘΕΡΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1828-1832 ΣΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ



ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΜΠΟΥ-ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΥ -ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ



Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρη Ιατρίδη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» το έργο «Βελτίωση Αρδευτικού Δικτύου Κάμπου Χανδρινού και Κάμπου Στενωσιάς» Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η πράξη προϋπολογισμού 600.000€ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)
Το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο αποτελείται από χωμάτινες τάφρους οι οποίες έχουν χαραχθεί κατά μήκος των αρδευόμενων χωραφιών, δεν είναι σταθερής διατομής και κάθε χρόνο σχεδόν θέλουν συντήρηση λόγω των χωμάτινων καταπτώσεων. Η μελέτη αποσκοπεί στην αντικατάσταση αυτών των τάφρων με επενδεδυμένη ορθογωνική τάφρο σταθερής διατομής η οποία θα χρησιμοποιείται για την άρδευση των εκατέρωθεν αυτής αγροτεμαχίων. Με αυτόν τον τρόπο η άρδευση θα πραγματοποιείται με φυσική ροή. Η άρδευση των αγροτεμαχίων θα γίνεται με την λειτουργία θυροφραγμάτων, τα οποία θα σταματούν την ροή μέσα στην τάφρο, ενώ ταυτόχρονα θα το κατευθύνουν στην αρδευόμενη έκταση.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Από την περιγραφή του έργου γίνεται αντιληπτό ότι θα ενισχυθεί ιδιαίτερα ο αγροτικός τομέας, καθώς η βελτίωση του αρδευτικού δικτύου θα ενισχύσει τις υπάρχουσες καλλιέργειες.


Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, εργάζονται καθημερινά προς τη βελτίωση των υποδομών σε όλα τα επίπεδα, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τον πρωτογενή τομέα. Σε ένα Δήμο κατά βάση αγροτικό τα έργα αυτά αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης ευημερίας της περιοχής.

ΚΟΥΙΖ??????

Τι σχέση έχουν η Χιλή, ο Ρόμπερτ Φιτζρόι, ο Κάρολος Δαρβίνος και το Ναυαρίνο.

Η λύση σήμερα, μετά τις 19:00'

Ναυαρίνο: Οι επιστολές των τριών ναυάρχων


Η θυσία του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826 είχε συγκινήσει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή χριστιανική κοινή γνώμη. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας πιέζονταν να πάρουν συγκεκριμένη θέση στο ελληνικό ζήτημα. Η Ελληνική Επανάσταση θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι που δεν έβλεπαν αρνητικά η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

Στις 6 Ιουλίου 1827 (24 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο) οι τρεις Δυνάμεις υπέγραψαν στο Λονδίνο μια συνθήκη για τη δημιουργία ενός ελληνικού αυτόνομου κράτους υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου, που τα σύνορά του θα έφταναν μέχρι τη γραμμή του Αμβρακικού και Παγασητικού κόλπου.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΘΟΔΩΡΗ & ΠΑΝΟΥ ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗ»



Για έβδομη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, στο Ινστιτούτο Νέστωρ, επιβραβεύοντας τους μαθητές του Δήμου Πύλου-Νέστορος, οι οποίοι διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις κατά το σχολικό έτος 2012-2013.

Τηρώντας την υπόσχεση που δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο από την κα Βάσω Βλαχοδημήτρη και τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, τα βραβεία αφορούσαν για πρώτη φορά τους τελειοφοίτους όλων των Λυκείων του Δήμου, δηλαδή των Γενικών Λυκείων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Χώρας.

Στην όμορφη και σεμνή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, αναφέρθηκε στο θεσμό πλέον τον βραβείων, επισημαίνοντας το συμβολικό τους χαρακτήρα, καθώς ουσιαστικά δίνεται ένα ακόμα κίνητρο στους μαθητές να αναπτύξουν ευγενή άμυλα. «Ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πνεύματος, ο οποίος τυχαίνει πανευρωπαϊκής αναγνώρισης, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και φωτεινό φάρο για τα νέα παιδιά. Τώρα ξεκινά μια νέα περίοδο στη ζωή σας, κατά την οποία θα εμβαθύνεται στο γνωστικό αντικείμενο της προτίμησής σας και συγχρόνως θα οικοδομήσετε της προσωπικότητας και του χαρακτήρα σας» τόνισε ο Δήμαρχος.

Η φιλόλογος και πρώην Διευθύντρια του Λυκείου Πύλου, κα Αικατερίνη Δουμουλάκη-Τσάκωνα, στην ομιλία της αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του ποιητή και στοχαστή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη, στο μεγάλο συγγραφικό έργο-κληρονομιά που μας έχει κληροδοτήσει αλλά και στο ήθος και το χαρακτήρα του, τονίζοντας ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της εποχής έμεινε πιστός στο όραμά του και συνέβαλε στη διάδοση της ελληνικής παιδείας εκτός συνόρων.


Φωτογραφίες από την παρέλαση της 186ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου




Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνησε το συνέδριο: Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης


Το ellines.com και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνουν το Συνέδριο: «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης»
Σήμερα, στο CostaNavarino, θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο με τίτλο: «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», που συνδιοργανώνουν το ellines.com και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, των θεσμικών φορέων, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και των Μ.Μ.Ε.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν Πελοποννήσιοι ομιλητές που διακρίνονται για το έργο τους στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

• Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) (ΗΠΑ).

• Άρτεμις Π. Σιμοπούλου M.D., Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ).

• Κώστας Μακρής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Μακρής (Αυστραλία).

Χαρά Νικολακοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου (Μ. Βρετανία), η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή για τη συμβολή της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.

• Περικλής Παπαδόπουλος, Διευθυντής και Καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Hose στην Καλιφόρνια – Ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA (ΗΠΑ).

Γεώργιος Τσιμπίδης, Οινοποιός, Πρόεδρος Εξαγωγέων Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Ηρώ Τσιμπρή: Εκπρόσωπος των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Πελοποννήσου, Διευθύντρια της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.

Συντονιστής του Συνεδρίου είναι ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Εκδότης – Διευθυντής της Realnews.
Το Συνέδριο θα χαιρετήσουν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, και ο Ιδρυτής του ellines.com, της Πρώτης Διαδικτυακής Χώρας στον κόσμο, κ. Χρήστος Μπάρλας.