Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Διεθνής διάκριση για την Costa Navarino

Μία ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η Costa Navarino, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις Φιναλίστ της κατηγορίας «Destination», στο διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό Tourism for Tomorrow Awards.
Τα Tourism for Tomorrow Awards διοργανώνoνται από το World Travel & Tourism Council, με στόχο να αναδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Στα φετινά βραβεία, η Costa Navarino αποτελεί το μοναδικό Φιναλίστ από την Ελλάδα, ανάμεσα σε υποψηφιότητες εταιριών και οργανισμών από 56 χώρες.
Με όραμα την τοποθέτηση της Μεσσηνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, στην Costa Navarino δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤΕΜΕS έχει ακολουθήσει αυστηρούς κανόνες σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και λειτουργίας του προορισμού, γεγονός που ξεχώρισε η επιτροπή των βραβείων και στο οποίο αναφέρθηκε σχετικά, ξεκινώντας από το όραμα του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, για την περιοχή:

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Σ.Ε.Τ.Α.Π. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014»


Με αφορμή την τουριστική προβολή της Πύλου, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου «Σ.Ε.Τ.Α.Π.» διοργάνωσε στις 29 Ιανουαρίου του 2014 ανοιχτή συζήτηση στο Ινστιτούτο «Νέστωρ», με θέμα «Προτάσεις-Δράσεις Τουριστικής Περιόδου 2014».

Σκοπός της συνάντησης ήταν να αποτελέσει ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου για όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συνεισφέρουν στην πρωτοβουλία για τη βελτίωση της εμφάνισης της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου.

Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του συνδέσμου κ. Βασίλειο Βρεττάκο και την Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Νατάσα Δουράλα, ενώ πέρα από τους συντονιστές και ομιλητές, στο πάνελ, ως κεντρικός ομιλητής, ήταν και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε τόσο στις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Δημοτική αρχή όσο και σε αυτές που έχουν προγραμματιστεί για την Δ. Κ. ΠΥΛΟΥ . Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος δήλωσε: «Οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής και του Σ.Ε.Τ.Α.Π. πρέπει να είναι κοινοί αλλά και παράλληλοι. Η συνεργατικότητα μεταξύ όλων μας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να δημιουργήσουμε καινοτόμες δράσεις, με τελικό στόχο έναν ελκυστικό προορισμό».

Παράλληλα επί του θέματος ανέπτυξαν τις απόψεις τους τα μέλη του συνδέσμου αλλά και οι παρευρισκόμενοι . Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να εργαστούν ώστε η εικόνα της Πύλου να αρμόζει στην ιστορία και την κουλτούρα της.


Η συζήτηση έκλεισε με την παρουσίαση της τουριστικής ηλεκτρονικής σελίδας που ετοιμάζει ο Δήμος .

Γεωτρήσεις και δεξαμενή για Χώρα και Costa Navarino

Εργο στο δίκτυο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Χώρας προγραμματίζει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατατέθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για ενημέρωση πολιτών και φορέων και γνωμοδότηση αρμοδίων υπηρεσιών και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Τα έργα που προτείνονται, αφορούν «την ανόρυξη δύο νέων γεωτρήσεων, μιας κύριας 100 κυβικών την ώρα και μιας εφεδρικής 60 κυβικών την ώρα, την κατασκευή συμπληρωματικής δεξαμενής 200 κυβικών και το αντίστοιχο εξωτερικό δίκτυο σύνδεσης των νέων θέσεων υδροληψίας με το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης, συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων, καθώς και την αυτοματοποίηση των στοιχείων υδροδότησης».
Επισημαίνεται πως «το δίκτυο ύδρευσης με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης θα τροφοδοτεί τον οικισμό της Χώρας και την Costa Navarino, ενώ μελλοντικά παρέχεται η δυνατότητα τροφοδοσίας των οικισμών Κορυφασίου - Πισασκίου και Ρωμανού».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/01/2014

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Βρέθηκαν δύο άγνωστα ποιήματα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς σε πάπυρο του 3ου αιώνα μ.Χ Πηγή: Βρέθηκαν δύο άγνωστα ποιήματα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς σε πάπυρο του 3ου αιώνα μ.Χ.

Η ανακάλυψη των άγνωστων ποιημάτων της κορυφαίας ποιήτριας της αρχαιότητας, που εμπνέει την παγκόσμια κοινότητα των γραμμάτων, έγινε τυχαία. Συγκεκριμένα, συλλέκτης τα εντόπισε σε πάπυρο του 3ου αιώνα και απευθύνθηκε αμέσως σε ειδήμονες της Οξφόρδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την τεράστια φήμη της ποιήτριας και τον πλούτο των κειμένων της, μόνο ένα σώζεται ολόκληρο. «Τα νέα ποιήματα της Σαπφούς είναι εντελώς συναρπαστικά» δηλώνει στο dailybeast ο Albert Henrichs, καθηγητής στο Χάρβαρντ, που μελέτησε τον πάπυρο. «Είναι ο καλύτερα σωζόμενος πάπυρος της ποιήτριας, όλες οι λέξεις είναι σαφείς και μόνο μερικά γράμματα πρέπει να διορθωθούν στο πρώτο ποίημα».
Το πρώτο ποίημα μιλά για τα αδέλφια της Σαπφούς, στα οποία δεν έχει αναφερθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Αναμένεται να γίνουν ασύλληπτες συζητήσεις και διαλέξεις σχετικά με το αν αναφέρεται πραγματικά ή όχι στα αδέλφια της, όταν γράφει για τον Χάραξο και τον Λάριχο. Μήπως όταν γράφει για τον Χάραξο αναφέρεται στον περίφημο έμπορο που ταξίδεψε στις γνωστές θάλασσες του κόσμου, τότε και πήγε στην Αίγυπτο – σύμφωνα με τον Ηρόδοτο- για να ελευθερώσει την Ροδόπη, μια πανέμορφη σκλάβα την οποία ερωτεύτηκε;
Οπως και αν είναι, η σπουδαία αυτή ανακάλυψη θα κινήσει νέους πολυετείς κύκλους αναλύσεων και συζητήσεων. Και αποδεικνύει ξανά πως η ελληνική ποίηση παραμένει, όχι απλά ζωντανή, αλλά τροφοδότης νέων σκέψεων και εμπειριών στην λογοτεχνική κοινότητα και όχι μόνο.

"iefimerida" 30/01/2014




Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Καταδικάσθηκαν εφοριακός και επιχειρηματίας για απάτη στη ΔΟΥ Πύλου


Σημαντικά μείωσαν χθες στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας την ποινή τους ένας 62χρονος εφοριακός και ένας 67χρονος επιχειρηματίας από την περιοχή της Πυλίας, για υπόθεση απιστίας σε βάρος της ΔΟΥ Πύλου το 2006.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας είχε καταδικάσει τον καθέναν σε ποινή καθείρξεως 20 χρόνων, αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικά στον εφοριακό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη του και στον επιχειρηματία ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια. Ο εφοριακός βρίσκεται από τότε στη φυλακή, ενώ τον ίδιο δρόμο πήρε και ο επιχειρηματίας μετά τη χθεσινή του εμφάνιση στο δικαστήριο, καθώς στο πρώτο δικαστήριο είχε παραστεί μόνο ο δικηγόρος του.
Το Πενταμελές Εφετείο χθες τους έκρινε και πάλι ενόχους και τους επέβαλε ποινή καθείρξεως 12 ετών στον καθέναν, αλλά και από 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για το Δημόσιο.
 
Κρατούσε τις επιταγές
Όπως κατέθεσε επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος στη ΔΟΥ Πύλου ξεκίνησε, όταν ο κατηγορούμενος εφοριακός και τότε ταμίας στην εφορία αρνούνταν να αλλάξει πόστο και να παραδώσει. Τότε αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε έλλειμμα 722.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από 57 επιταγές, τις οποίες κρατούσε στο συρτάρι του ο εφοριακός.
Οι 57 επιταγές, όπως είπε η επιθεωρήτρια (άλλες ακάλυπτες και άλλες όχι), ανήκαν οι περισσότερες στον κατηγορούμενο επιχειρηματία, αλλά και σε άλλους φορολογούμενους.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Τη θέση του Τοπικού Συμβούλου για την Τοπική Κοινότητα Κορώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος ανέλαβε ο Θεόδωρος Χατζηδημητρίου του Γεωργίου, ως πρώτο αναπληρωματικό μέλος από τον επιλαχόντα συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ».
Η Ορκωμοσία τελέσθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου του 2014, παρουσία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη. Ο Νέος Τοπικός Σύμβουλος καταλαμβάνει την αντίστοιχη κενωθείσα θέση του κ. Ιωάννη Ζουζούνη του Δημητρίου, από τον ίδιο επιλαχόντα συνδυασμό, του οποίου η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος.

Στη συνέχεια, ο κ. Καφαντάρης καλωσορίζοντας το νέο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ευχήθηκε καλή συνεργασία και δύναμη για τη θητεία του στο υπόλοιπο διάστημα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ενώ με τη σειρά του ο Τοπικός Σύμβουλος έδωσε υπόσχεση για την καλύτερη δυνατή συμβολή του στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.                                                            

Διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για συνταξιούχους του Δημοσίου Εχουν τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους

Εφαρμογές νέων τεχνολογιών στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου αναπτύσσει το υπουργείου Οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και τη προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας.
Μέσω της πύλης οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν ήδη τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους και, από την 1η Ιανουαρίου 2013, παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους.
Ακόμη, έχει τεθεί σε λειτουργία, από την 1η Ιανουαρίου 2014, σχετική εφαρμογή και πλέον διατίθενται ηλεκτρονικά τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του Δημοσίου, από τη διαδικτυακή πύλη.

Στις 4/2 δημοπρατείται η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΥΛΟΥ

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ − ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Αριθμ. 692
Ο Δήμος ΠΥΛΟΥ − ΝΕΣΤΟΡΟΣ προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΥΛΟΥ» με το σύστημα των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης κατά ομάδες τιμών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 3669/08, προϋπολογισμού 736.585,37 € και συνολικού προϋπολογισμού 906.000,00 € με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.
Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η διαμόρφωση και βελτίωση της Νότιας προκυμαίας και εν συνεχεία της Δυτικής που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Γεωργακοπούλου από το ύψος Αναγνωσταρά έως και την πλατεία Νέστορα. Η περιοχή μελέτης οριοθετείται από το κρηπίδωμα της Νότιας και Δυτικής προκυμαίας συμπεριλαμβανομένων των προσόψεων των κτιρίων επί της οδού Γεωργακοπούλου και του μαντρότοιχου που εφάπτεται της πλατείας Νέστορα. Η μελέτη αφορά τον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, τη διατήρηση της γραμμικότητας, την εξασφάλιση
ενιαίων χαρακτηριστικών, την επανάληψη του πράσινου καθιστικού, ρυθμίζοντας της προσβάσεις από και προς το δρόμο, δημιουργώντας μοτίβα πλακοστρώσεων. Προτείνεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων με σαφή καθορισμό των θέσεων προς χρήση από τα καταστήματα, στο τέλος της πορείας προτείνεται ελαφριά μεταλλική κατασκευή με μορφή υπερυψωμένης προβλήτας σε συνδυασμό με τις ξύλινες κερκίδες που στεγάζονται με τέντα σκίασης σε μεταλλικό σκελετό.
Η πλατεία Νέστορα διακρίνεται από απλή γεωμετρία, τμήμα της στεγάζεται με τέντες επί μεταλλικού σκελετού και διαστρώνεται με πλάκες από γκρι − μπεζ μάρμαρο. Η επικοινωνία με το υπερυψωμένο Parking εξασφαλίζεται μέσω μίας λωρίδας κίνησης πεζών σε υψηλότερο επίπεδο. Θα χρησιμοποιηθούν μαρμάρινες πλάκες και μαρμάρινα φιλέτα, φιλέτα γρανίτη, ενώ βασικό υλικό πλακόστρωσης των προκυμαίων είναι το βοτσαλομπετό και των πεζοδρομίων η βοτσαλόπλακα. Ο δρόμος θα πλακοστρωθεί με κυβόλιθους. Υπάρχει πρόβλεψη και για ΑΜΕΑ.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Δεν πληρώνουν οι Δήμοι Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος

Οι Δήμοι Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος δεν έχουν συντάξει ακόμα προϋπολογισμό και δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές. Θα μπορέσουν να πληρώσουν προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις μόνο όταν εγκριθεί ο προϋπολογισμός τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι δυο μεσσηνιακοί δήμοι δεν είναι πάντως οι μοναδικοί στην Ελλάδα που δεν μπορούν να κάνουν πληρωμές, αφού άλλοι 20 "ξέχασαν" να συντάξουν προϋπολογισμό.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης είπε στην "Ε" ότι ο προϋπολογισμός δεν συντάχθηκε εγκαίρως λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν ψηφίστηκε για τεχνικούς λόγους και συμπλήρωσε ότι θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/01/2014

Έρχονται τα ΚΕΠ Υγείας στους δήμους

Τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα ΚΕΠ Yγείας των δήμων θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του θεσμού αυτού θα γίνει από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους 14 δήμους που ξεκινούν πιλοτικά τα ΚΕΠ Υγείας στις 4/2/2014 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Η προληπτική ιατρική αποτελεί για το ΕΔΔΥΠΠΥ τη βάση του Συστήματος Υγείας, που οφείλει πλέον να παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων υγείας που πέρασαν στους ΟΤΑ από το Νόμο 3852/2010.
Ο πιο σημαντικός άξονας στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας είναι η ιατρική και κοινωνική μέριμνα της Πρόληψης που θεσμοθετημένα αναλαμβάνει ο δήμος απέναντι στον πολίτη. Κάνοντας μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας των «υγιών» πολιτών και την ευθύνη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης τους, ως προς τη διατήρηση της υγείας τους και της ποιότητας της ζωής τους.
Τα δημοτικά ΚΕΠ Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες δομές των δήμων και με το ήδη υπάρχον προσωπικό μετά από ειδική εκπαίδευση, γεγονός που  θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του θεσμού στο βάθος του χρόνου.
"Aftodioikisi.gr" 28/01/2014

Η Μεσσήνια Έλενα Βλάχου εκλέχθηκε γενική γραμματέας στο εθνικό συμβούλιο νεολαίας


Από την Κυπαρισσία είναι η νέα γενική γραμματέας στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, τον επίσημο φορέα που εκπροσωπεί την ελληνική νεολαία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεχίζοντας εντατικά την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα που την αφορούν.

Η 26χρονη Έλενα Βλάχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία και είναι πτυχιούχος του Παντείου στο Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Εκλέχθηκε στη θέση της γενικής γραμματέως στο συνέδριο του ΕΣΥΝ που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 18-19 Ιανουαρίου.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν 38 οργανώσεις - μέλη του ΕΣΥΝ (21 τακτικά και 17 συνδεδεμένα μέλη), με συνολικά 169 αντιπροσώπους.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΣΥΝ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.esyn.gr.

Κ. Γαζ.  "ΘΑΡΡΟΣ" 28/01/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Νέο ξενοδοχείο και κατοικίες στην Πύλο

Εντός των επόμενων εβδομάδων η διοίκηση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. θα ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος κατασκευής τουριστικών κατοικιών στην Costa Navarino. Μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει η ανέγερση του γκολφ κλαμπ κοντά στην Πύλο, ενώ θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός του τρίτου ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χατζηιωσήφ, λειτουργικός διευθυντής της Costa Navarino, σε συνέντευξη στο TravelTimesOnline.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωσήφ το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρόνια για την Costa Navarino, καθώς φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της πάνω από 50.000 επισκέπτες - γεγονός που, όπως φαίνεται, άναψε το πράσινο φως για τις νέες επενδύσεις.
Ολόκληρο το κείμενο από το TravelTimesOnline, με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Χατζηιωσήφ στον Σπύρο Κτενά, έχει ως εξής:
«Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα το μοντέλο ανάπτυξης των τουριστικών κατοικιών στην περιοχή Costa Navarinο στη Μεσσηνία. Είναι στην πραγματικότητα ο επόμενος κρίκος σε έναν μεγάλο κύκλο επενδύσεων που συνεχίζει να υλοποιεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και ο οποίος δίνει ένα στίγμα αισιοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή. Για το νέο επενδυτικό σχέδιο που γίνεται στη "γη του Νέστορα" μιλάμε με τον κ. Γιώργο Χατζηιωσήφ, λειτουργικό διευθυντή του Costa Navarino. Ας παρακολουθήσουμε τη συνομιλία μαζί του.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ελιά, ο θαυματουργός καρπός: Ασπίδα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών -0ι 18 ευεγερτικές της ιδιότητες Πηγή: Ελιά, ο θαυματουργός καρπός: Ασπίδα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών -0ι 18 ευεγερτικές της ιδιότητες [λίστα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/140480#ixzz2raqUCODd

Kαρπός ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Καρπός που μόνο οφέλη προσφέρει στον οργανισμό, γνωστός για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, προστατεύει από πολλές ασθένειες, καθαρίζει το σώμα και βοηθά να κατακτήσουμε τη νεότητα αλλά και τη μακροζωία. Φυσικά αναφερόμαστε στον καρπό της ελιάς.
Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά μερικές μόνο από τις ευεγερτικε ιδιότητες της ελιάς και του ελαιολάδου, σύμφωνα με το Alfavita.gr:
  • Το λινολεϊκό οξύ που περιέχουν οι ελιές είναι πολύ ευεργετικό για τα βρέφη που θηλάζουν. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του δέρματος και προβλήματα ανάπτυξης στα βρέφη.
  • Το χλώριο που περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα.
  • Οι βιταμίνες Α, D, E και K, που περιέχονται στις ελιές, βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες.
  • Οι πολυφαινόλες που περιέχουν δρουν  κατά του καρκίνου και επίσης διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις ελιές, μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και φλεγμονών.

Προς τα μέλη-οργανισμούς (και άτομα) της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά: Re: Fundraising for Ioanna Kolokathis

                                                                                                                                                                                     24 Ιανουαρίου 2014 
 Αγαπητοί συμπατριώτες Μεσσήνιοι,

Το προηγούμενο γράμμα (e-mail) που στείλαμε για οικονομική βοήθεια προς τον Πάτερ Γεώργιο Κολοκάθη για έξοδα νοσηλείας της κόρης του στην Αγγλία αποσύρεται.
Παρακαλούμε μην καταθέτετε χρήματα στο λογαριασμό που σας στείλαμε γιατί όπως μας είπε ο πατέρας της Ιωάννας Πάτερ Γεώργιος Κολοκάθης "τα νοσήλια θα πληρωθούν από το ταμείο του στην Ελλάδα και προς το παρόν δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια".
Please do not deposit money to the account we sent you because according to Father Georgios Kolokathis “the expenses for his daughter’s hospitalization in England will be paid by his work insurance and at this time he does not need any financial support.”
Αυτό είναι το γράμμα που μας έστειλε ο Πάτερ Γεώργιος (Πατέρας της Ιωάννας):
-Αγαπητοί πατριώτες Μεσσήνιοι ομογενείς καλή χρονιά με υγεία. Είμαι ο πάτερ Γεώργιος ο πατέρας της Ιωάννας και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τη νοσηλεία της κόρης μου την καλύπτει το ταμείο μου στην Ελλάδα. Αυτή την ώρα δεν χρειάζομαι οικονομική βοήθεια και αν χρειαστεί στο άμεσο μέλλον θα επικοινωνήσω με τον σύλλογο, και για αυτό να μην κατατεθούν χρήματα στο λογαριασμό. Ο θεός να σας έχει όλους καλά. Σας ευχαριστώ, Πάτερ Γεώργιος Κολοκάθης. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. 

Θεόδωρος Τζαλαλής                                        Γεωργία (Gina) Χρέππας
Πρόεδρος                                                          Γενική Γραμματέας 
 Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας 
 Αμερικής και Καναδά

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παραδίδονται ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Βυζαντινής Μουσικής σε αρχαρίους και προχωρημένους, από διπλωματούχο δάσκαλο.
Κάθε Σάββατο μετά τον εσπερινό για τους αρχαρίους και κάθε Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, για προχωρημένους σε βοηθητική αίθουσα του Ιερού Ναού “Η ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ” της πόλεως Πύλου.




Εκ του Ιερού Ναού

Το Μανιατάκειο προωθεί τη μεσογειακή διατροφή

Στα γραφεία του Μανιατακείου Ιδρύματος κόπηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου η πίτα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Ο Δημήτρης Λ. Μανιατάκης είναι γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου και στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών από χώρες της Αφρικής, εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι από άλλα Επιμελητήρια καθώς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων της αφρικανικής ηπείρου, ενώ τονίστηκε η αξία της μεσογειακής διατροφής. Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα από την Μεσσηνία. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν λαλάγγια, ελιές, σφέλα, κορωνέικο ελαιόλαδο, παραδοσιακές πίτες, μεσσηνιακό κρασί, αποξηραμένα σύκα, παστέλι, καρύδια και δίπλες.
Το Μανιατάκειον Ιδρυμα, πιστό στους σκοπούς του, προβάλλει τη μεσογειακή διατροφή, αναδεικνύει τη γαστρονομική ταυτότητα της Μεσσηνίας, η οποία διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων και προωθεί το διατροφικό μοντέλο ως τον πλέον σύγχρονο τρόπο υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Τον Φεβρουάριο το Μανιατάκειον Ιδρυμα έχει κληθεί από την δρ. Chua Ai Lin, πρόεδρο της Ενωσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σιγκαπούρης, για να παρουσιάσει την πολιτιστική διάσταση της μεσογειακής διατροφής.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/01/2014

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Πυλίας

Χωρίς ρεύμα θα μείνουν τη Δευτέρα από τις 8.30 π.μ. ως τις 2.30 μ.μ. οι κάτοικοι των περιοχών Φοινίκης, Φοινικούντας, Καμαρίων του Δήμου Πύλου - Νέστορος , λόγω τεχνικών εργασιών. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως αν οι εργασίες ολοκληρωθούν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν τις 2.30 μ.μ.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ»


Εχθές, στις 23 Ιανουαρίου του 2014, ξεκίνησε το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ειδικότερα η Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διαφάνειας, με θέμα «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του Πολίτη με Διαφάνεια σε μια Έξυπνη Πόλη», στο ξεκίνημα της 5ης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία.

Το συνέδριο αυτό περιελάμβανε εισηγήσεις και τοποθετήσεις, καλύπτοντας όλο το εύρος της σύγχρονης θεματολογίας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε παρουσίαση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των δήμων σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και αναφορά σε βέλτιστες πρακτικές.

Σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση , η χρήση δράσεων και μέσων σε μια έξυπνη πόλη φέρνει ανάπτυξη στην τοπική οικονομία. Ακόμα απλοποιεί και διευκολύνει τη ζωή των πολιτών και ενισχύει την κοινωνική συνοχή, αφού ενθαρρύνει τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά και αμφίδρομα στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τελετή έναρξης, είχε η παρουσίαση του κεντρικού εισηγητή, Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριου Καφαντάρη, ως Πρόεδρου της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη-Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, ο οποίος εισήγαγε το κοινό στην έννοια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε μια έξυπνη πόλη.

Εισήγηση κ. Δ. Καφαντάρη Προέδρου της Επιτροπής Hλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διαφάνειας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Λάρισα

H Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε μια έξυπνη πόλη
23-24 Ιανουαρίου 2014

Αγαπητές συνάδελφοι, Αγαπητοί συνάδελφοι
Στην σημερινή εποχή οι μέθοδοι ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν μονόδρομο, για την απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής και εξυπηρέτησης του πολίτη από το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) χαρακτηρίζεται γενικά η εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση, καθώς και οι νέες διοικητικές πρακτικές, που εφαρμόζονται με την εισαγωγή των τεχνολογιών αυτών.
Στην πράξη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μια δυνατότητα που παρέχεται στους πολίτες για την απλοποίηση των συναλλαγών τους με τη δημόσια διοίκηση και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μαζί με τις απαραίτητες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο.
Ο στόχος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι να υποστηρίξει και να απλοποιήσει τις διοικητικές διαδικασίες για τους ενδιαφερόμενους φορείς (κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες, επιχειρήσεις).
Η σύνδεση των σύγχρονων τεχνολογιών με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται κάτω από μια «τεχνολογική ομπρέλα» που περιλαμβάνει :
• Την ευρεία υιοθέτηση δικτυακών και διαδικτυακών τεχνολογιών
• Την εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών με τις υπηρεσίες
• Τη χρήση των ΤΠΕ για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και της
οικονομικής ανάπτυξης
• Την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δομών και των λειτουργιών της
δημόσιας διοίκησης
• Τη χρήση των ΤΠΕ για την εφαρμογή ηλεκτρονικής δημοκρατίας με την ενεργή
συμμετοχή του πολίτη
• Την αυτοματοποίηση των συστημάτων και τη δυνατότητα άμεσης παροχής
υπηρεσιών.

Σχολή γονέων στη Χώρα

Ξεκίνησε να λειτουργεί προχθές στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας η Σχολή Γονέων από το Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 5 -7.30 μ.μ. Κύριος εισηγητής θα είναι ο ψυχολόγος κ. Αντωνόπουλος. Η διάρκεια του είναι 25 ώρες και όποιος γονέας θέλει να λάβει μέρος μπορεί να υποβάλει αίτηση στο διευθυντή Ανδρέα Ζόμπολο.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ»


Ακόμα ένα σημαντικό έργο για το 2014 ξεκινάει με την προκήρυξη ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάθεση της πράξης «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης, Δήμου Πύλου-Νέστορος, Περιφέρειας Πελοποννήσου», με προϋπολογισμό τα 2.580.000,00 Ευρώ.

Την πραγματοποίηση του υποστήριξε με δαπάνη του ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, εκτελώντας μελέτες κόστους 58.000,00 Ευρώ, κατόπιν σύναψης της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού .

Το έργο αναλυτικά προβλέπει την προστασία της παράκτιας ζώνης του Κάστρου και τη στερέωση των βραχωδών πρανών για αποφυγή διάβρωσης, καθώς και την πεζοδρόμηση περιμετρικά αυτού, όπως αυτό προβλέπεται από την τεχνική περιγραφή.

Η Δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 18-02-2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π. μ. , στα γραφεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ στην Αθήνα και στην επιτροπή διαγωνισμού, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, θα είναι ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, με αναπληρωτή του τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Δαρσακλή.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση του έργου ευχαριστώντας την κ. Μενδώνη για τη γόνιμη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό για την συμβολή και τη στήριξή του σε ένα έργο πολιτισμού το οποίο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σε εξέλιξη έρευνα για συνταγογραφήσεις στην Πυλία


ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ «Θ»
 
Σε εξέλιξη η έρευνα για τους γιατρούς του ΕΣΥ που συνταγογραφούσαν σε φαρμακείο της Κορινθίας
 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την Ασφάλεια Καλαμάτας η προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Καλαμάτας για τους δύο γιατρούς του ΕΣΥ από την Πυλία που περιλαμβάνονται σε πόρισμα ελέγχου επιθεωρητών του ΟΓΑ για φαρμακείο σε περιοχή του Δήμου Κορινθίων, καθώς φαίνεται να εμπλέκονται σε μη σύννομες συνταγογραφήσεις.
Την υπόθεση είχε παρουσιάσει αναλυτικά από το Μάρτιο το «Θάρρος», αποκαλύπτοντας το πόρισμα των επιθεωρητών και συγκεκριμένα περιστατικά που αποδίδονται στους δύο Μεσσήνιους γιατρούς. Μάλιστα, για τον έναν γιατρό εκκρεμεί και παλαιότερη έρευνα.
 
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Μεικτό κλιμάκιο, με επικεφαλής το διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα στο Κέντρο Υγείας Πύλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν και ποινικές ευθύνες.
Πάντως, οι επιθεωρητές με το πόρισμά τους προτείνουν να καταλογιστεί στον ένα γιατρό το ποσό των 33.598,94 ευρώ και στο δεύτερο το ποσό των 15.627,50 ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν σε συνταγές που εξέδωσαν κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και την αξία τους κατέβαλε ο ΟΓΑ στο φαρμακείο της Κορίνθου, στην περιοχή των Λουτρών Ωραίας Ελένης, απ’ όπου και ξεκίνησε η βασική έρευνα.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το πόρισμα των επιθεωρητών, αναφέρεται σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ουδέποτε επισκέφθηκαν τους δύο γιατρούς στη Μεσσηνία ούτε έλαβαν τα φάρμακα που είχαν συνταγογραφηθεί. Οι έλεγχοι έγιναν τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011.
Μερικές από αυτές που παρουσιάζονται στο πόρισμα και αφορούν στους γιατρούς της Μεσσηνίας είναι οι εξής:

Ο Μεσσήνιος γλύπτης Γ. Γκούζος φιλοτεχνεί την προτομή της Μαρίας Κάλλας

Μέσα σε ένα περίπου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη η προτομή της Μαρίας Κάλλας, η οποία θα τοποθετηθεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας".
Το έργο φιλοτεχνεί ο γνωστός Μεσσήνιος γλύπτης Γιάννης Γκούζος, στο εργαστήριο μαρμάρου "Οικονομόπουλος".
Ο κ. Γκούζος είναι ένας σεμνός καλλιτέχνης, ο οποίος προτιμά να "μιλά" και να εκφράζεται περισσότερο μέσα από τη δουλειά του. Εχει κάνει πολλά έργα και προτομές καταξιωμένων προσωπικοτήτων, τόσο εδώ στη Μεσσηνία, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και έχει διδάξει για χρόνια στο Τμήμα Γλυπτικής και Ελεύθερου Σχεδίου του Εικαστικού Εργαστηρίου της Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ). Αυτόν τον καιρό μεταφέρει τις γνώσεις του και σε σπουδαστές στο "Καλλιτεχνικό στέκι".
Η Μαρία Κάλλας είναι το πρόσωπο με το οποίο ο κ. Γκούζος ασχολείται εδώ και 3 μήνες. Πρώτα έκανε το πρόπλασμα και μέχρι σήμερα δουλεύει πάνω στο "κανονικό" μαρμάρινο έργο.
Το υλικό που επέλεξε ήταν το μάρμαρο Διονύσου, το οποίο όπως μας είπε είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πολύ ενδιαφέρον είναι το ότι ο γλύπτης χρησιμοποιεί τα εργαλεία που είχαν οι γλύπτες της παλιάς εποχής. Δεν έχει επιλέξει σύγχρονα - ηλεκτρικά εργαλεία, αφού θέλει να συνεχίσει την τέχνη που απογείωσαν οι αρχαίοι Ελληνες γλύπτες, με τους διαβήτες και τους χάρακες που περίπου χρησιμοποιούσαν και εκείνοι.
Η ακρίβεια και η λεπτομέρεια είναι δύο στοιχεία πολύ βασικά στη δουλειά του. Το πρόσωπο και το χέρι της μεγάλης ντίβας ήταν τα πιο απαιτητικά σημεία του έργου. Και όπως τονίζει ο κ. Γκούζος "το μάρμαρο δε συγχωρεί τυχόν λάθη"...

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Η έξυπνη πόλη στην υπηρεσία των πολιτών και της διαφάνειας

 «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του Πολίτη με Διαφάνεια σε μια Έξυπνη Πόλη – 5η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020″  είναι το θέμα συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Λάρισα, Πέμπτη και Παρασκευή, 23 και 24 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και ειδικότερα της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο “Imperial” με χαιρετισμό από τον δήμαρχο της πόλης και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Κώστα Τζανακούλη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζο Κομήτσα και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει με ομιλία του προέδρου  της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ τις Τετάρτης στη Λάρισα  ο Κώστας Τζανακούλης αναφέρθηκε στην βαρύτητα του συνεδρίου και των στοιχείων που θα παρουσιαστούν προκειμένου να μπορέσουν οι πόλεις να μεταβούν σε μια νέα εποχή όπου η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται ευκολότερη μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης υπογράμμισε στην συνέντευξη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρονική περίοδος που διεξάγεται το συνέδριο καθώς ολοκληρώνεται το 4ο ΈΣΠΑ και οδεύουμε στη νέα προγραμματική περίοδο  2014-2020. Με βάση αυτό το δεδομένο θα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά  στη δημιουργία έξυπνων πόλεων. Ο  Δ. Καφαντάρης έκανε αναφορά στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για παροχή δωρεάν WI -FI και γνωστοποίησε ότι οι δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει στο προσδιορισμό των σημείων όπου θα γίνει η εγκατάσταση των συνδέσεων.

ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ AIR BERLIN Καλαμάτα - Βιέννη με απευθείας πτήση

Ξεκινούν από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου οι τακτικές εβδομαδιαίες πτήσεις της Air Berlin μεταξύ Βιέννης και Καλαμάτας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που η εταιρεία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.
Η πρώτη πτήση αναμένεται στην πιο πάνω ημερομηνία, και στη συνέχεια -μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου- θα γίνονται δύο δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Κυριακή.
Οι ώρες άφιξης στην Καλαμάτα και αναχώρησης προς Βιέννη είναι αργά το μεσημέρι - σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα, στο οποίο όμως επισημαίνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι ώρες να αλλάξουν στην πορεία.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/01/2014

Τρίτεκνοι Πύλου

Την πίτα του έκοψε στην Πύλο, στο «Καφέ Κρίνος», ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας Οπως γνωστοποιεί με τη σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κορομηλάς ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που απασχολούν τους τρίτεκνους.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/01/2014

Εισαγγελική έρευνα για υπερσυνταγογραφήσεις στο Κ.Υ. Πύλου!!!

Από την περασμένη Παρασκευή εξελίσσεται μετά από εισαγγελική εντολή, έρευνα με την συνδρομή και της ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών, για υπόθεση που έχει να κάνει με υπερσυνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων και στην οποία εμπλέκονται γιατροί στο Κ.Υ της Πύλου. Την είδηση αποκάλυψε ο Δ/ντής της τηλεόρασης BEST Nίκος Μπελογιάννης δίνοντας τις διαστάσεις του θέματος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST. Mάλιστα, αναφορές κάνουν λόγο πως φάρμακα από την Πύλο γραφόντουσαν μέχρι και στην Κόρινθο, ενώ αναζητείται να βρεθούν ακόμη και το... πού είναι γραμμένα τα 5ευρα που πλήρωνε ο κόσμος. Μέχρι τώρα δύο δείχνουν να είναι οι εμπλεκόμενοι, με την έρευνα είναι σε εξέλιξη για να διαλευκανθεί το όλο σκηνικό.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YAybhC6FRx4

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΘΩΝΗΣ»

Την πορεία των εργασιών της πράξης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ» επέβλεψε χθες, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου του 2014, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης , ο οποίος, συνοδευόμενος από μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, ενημερώθηκε από την εργολήπτρια εταιρεία για τις εργασίες, τις οποίες και παρακολούθησε από κοντά.

Το έργο αυτό, με προϋπολογισμό 1.434.000,00 Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την τεχνική περιγραφή, θα κατασκευαστεί το υπολειπόμενο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της τοπικής κοινότητας Μεθώνης, έτσι ώστε να ενοποιηθεί με το υφιστάμενο δίκτυο, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνεται και αρχαιολογική επίβλεψη.

Πρόκειται για μια σειρά έργων αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα με άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής, με στόχο είναι την προστασία των ακτών και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος δήλωσε «Η Δημοτική αρχή έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει έναν μεγάλο αγώνα για την υλοποίηση έργων τα οποία αποσκοπούν συνολικά στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων με κύριο γνώμονα την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος».


Κοινή ανακοίνωση Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου"

Η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί βασική συνθήκη για την περιβαλλοντική ασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική ευημερία. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της διαχρονικής αδυναμίας της να εξαλείψει την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Αποτελεί, επομένως, άμεση προτεραιότητα να προχωρήσει η υλοποίηση των υποδομών που λείπουν, ώστε ένα οξύτατο πρόβλημα να μετεξελιχτεί σε περιβαλλοντική αναβάθμιση, επενδύσεις, θέσεις εργασίας για το σύνολο της χώρας.
Είναι γεγονός ότι, όπου οι αρμόδιες αρχές λειτούργησαν με σύστημα, μεθοδικότητα και ευθύνη, τα αποτελέσματα είναι θετικά και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι έγινε πλέον συνείδηση ότι  η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή.
Τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», το οποίο αποτελεί πλέον έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας, καθώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφονται οι περισσότεροι ανοιχτοί  χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων της χώρας. 
Έχουμε, ήδη, εκφράσει την ικανοποίησή μας για την εύρυθμη πορεία των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών και έχουμε δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσουμε τη γρήγορη και διαφανή πρόοδο του μεγάλου αυτού εγχειρήματος και, συγκεκριμένα, τις φάσεις αδειοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας του,  ώστε το έργο να αποτελέσει πρότυπο περιβαλλοντικών επιδόσεων σε  ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι όλοι, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι αρμόδιες υπηρεσίες, η κυβέρνηση, οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να 
αλλάξουμε το περιβάλλον, υλοποιώντας σύγχρονα  έργα και αξιοποιώντας παράλληλα με τον βέλτιστο τρόπο τους κοινοτικούς πόρους, προς όφελος των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης.


Στο ΕΣΠΑ με απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η ύδρευση Βασιλιτσίου Κορώνης


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση από το ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 του έργου «
ΥΔΡΕΥΣΗ ΒΑΣΙΛΙΤΣΙΟΥ, ΤΗΣ Δ.Ε. ΚΟΡΩΝΗΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ », στο πλαίσιο της πρόσκλησης Νο 20 του ΔΕΠΙΝ- Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 307.900,00€ και συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 220.934,96€ , με Τελικό Δικαιούχο τον Δήμο Πύλου- Νέστορος.
Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τ.Κ. Βασιλιτσίου της Δ.Ε. Κορώνης του Δήμου Πύλου – Νέστορος, στο σύνολό του. Το νέο δίκτυο θα αντικαταστήσει το υπάρχον παλιό εσωτερικό δίκτυο. Η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων θα γίνει με αγωγούς PE 3ης γενιάς.
Με την προτεινόμενη αντικατάσταση του δικτύου θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση ύδατος, η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και συγχρόνως θα προστατευθεί η δημόσια υγεία.