Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ Στο ναό της Θεοτόκου η Βίκυ Καρέλια

Το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Φοινικούντα, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, επισκέφθηκε η καπνοβιομήχανος Βίκυ Καρέλια, όπως ανακοινώθηκε από την Μητρόπολη Μεσσηνίας. Η Β. Καρέλια, προστίθεται στην ανακοίνωση, προσκύνησε την εικόνα, «έτυχε δε, θερμής υποδοχής από τον εφημέριο αρχιμανδρίτη Θεόφιλο Πυρπιρή, τον εκπρόσωπο Τύπου της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Κωνσταντίνο Ψυχάρη και τον δάσκαλο της χορευτικής ομάδας Φοινικούντας Αγη Τσακαλάκο. Ο π. Θεόφιλος της χάρισε το ιστορικό της ιεράς εικόνος και ένα βιβλίο με την Ακολουθία και τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας».Καταλήγοντας η ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας επισημαίνει ότι «η κ. Καρέλια αποτελεί ευεργέτιδα της ενορίας, καθώς με προσωπική της δαπάνη φιλοτεχνήθηκε το επικάλυμμα (πουκάμισο) που κοσμεί και προστατεύει την ιερά εικόνα της Τριχερούσης».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/08/2014

Σύλληψη 34χρονου από το Βλαχόπουλο για χασισοφυτεία

Ενα αποτύπωμά του πρόδωσε τον 34χρονο που συνελήφθη προχθές το απόγευμα στο Βλαχόπουλο για την καλλιέργεια χασισοφυτείας, αποτελούμενη από 315 δενδρύλλια. Η φυτεία είχε εντοπιστεί στη θέση “Δρακοράχη” ανάμεσα στα χωριά Κούμαρο και Βλάση στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δεν είχαν αρκετά στοιχεία για τη σύλληψή του.Τότε το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο για τον συλληφθέντα ήταν ότι το κτήμα του γειτνίαζε με τον χώρο στον οποίο καλλιεργούνταν τα δενδρύλλια χασίς, ύψους από 0,2 έως 1,5 μέτρο περίπου. Στο χώρο της φυτείας είχαν βρεθεί και διάφορα εργαλεία, λάστιχα ποτίσματος, καθώς και ποσότητα χασίς, βάρους 175 γραμμαρίων. Ολα τα αντικείμενα πήγαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας για να βρεθούν αποτυπώματα και όταν ένα αποτύπωμα ταυτοποιήθηκε με αυτό του 34χρονου, εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε χθες στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα. 

Ν.Κ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/08/2014

Μπάζα στη Φοινικούντα

 ΜΠΑΖΑ που έφτασαν μέχρι την αμμουδιά και τους λουόμενους άδειασαν κάποιοι με φορτηγό στα βράχια, στο Δημοτικό Σχολείο της Φοινικούντας, όπως διαπίστωσαν παραθεριστές και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι μας έστειλαν τις φωτογραφίες εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους. Οι διαμαρτυρόμενοι κινητοποιήθηκαν άμεσα ζητώντας την επέμβαση των αρμόδιων αρχών και της Αστυνομίας.  

Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/08/2014

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Επιτυχόντες Λυκείου Κορώνης


Επιτυχόντες Λυκείου Χώρας


Επιτυχόντες Λυκείου Μεθώνης


Επιτυχόντες Λυκείου Πύλου


Τσακώνα -Μια από τις μεγαλύτερες τοξοτές γέφυρες του κόσμου, ένα θαύμα της μηχανικής στα σύνορα Αρκαδίας-Μεσσηνίας Πηγή: Τσακώνα -Μια από τις μεγαλύτερες τοξοτές γέφυρες του κόσμου, ένα θαύμα της μηχανικής στα σύνορα Αρκαδίας-Μεσσηνίας

Εντός του 2014 θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα μεγάλη γέφυρα στην Τσακώνα, στα όρια των νομών Μεσσηνίας - Αρκαδίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

H γέφυρα της Τσακώνας, όσον αφορά το άνοιγμά της, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά από αυτή του Ρίο-Αντιρρίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως.

Η κατασκευή της γέφυρας ξεκίνησε το 2008 και θα κοστίσει περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Το άνοιγμα των 300μ. γεφυρώνεται εν μέρει (40μ.) με προεντεταμένο φορέα και το υπόλοιπο του ανοίγματος (260μ.) καλύπτεται με 2 χαλύβδινα τόξα, από τα οποία αναρτάται το σύμμεικτο κατάστρωμα της γέφυρας.

Πρόκειται για μια τοξωτή γέφυρα μήκους 400 μέτρων για την γεφύρωση της περιοχής της μεγάλης κατολίσθησης του 2003, ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας, τόσο ως προς την θεμελίωση, όσο και ως προς την ανωδομή, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από Έλληνες μηχανικούς και τεχνίτες.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΟ MEGA Θερμός υποστηρικτήςτου αντιρατσιστικού

Υπέρ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου τάχθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και αποδοκίμασε φωνές, διχαστικές και πολωτικές, ιεραρχών, μιλώντας χθες το πρωί, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega. Παρατήρησε ότι «είναι λίγο οξύμωρο να υπάρχουν εκκλησιαστικά πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται ως porte parole του κ. Μπαλτάκου». Και στο ερώτημα αν υπάρχει διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή, επεσήμανε πως «είναι λοιπόν στο χέρι όλων αυτών να βγουν και να αποδείξουν ακριβώςτο αντίθετο». Αρχικά ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι «η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, είναι μια νηφάλια, αντικειμενική και μέσα στα πλαίσια του λόγου του Ευαγγελίου, θέση απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως αντιρατσιστικό νομοσχέδιο». Σημείωσε πως «δεν μπορεί η Εκκλησία να είναι ούτε διχαστική, ούτε πολωτική, ούτε να υποκινεί καταστάσεις που θα οδηγήσουν στη διάσπαση της ενότητας ή θα διαταράξουν την κοινωνική συνοχή μιας κοινωνίας».Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι «πολλές φορές οι τοποθετήσεις κάποιων ή εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες που ίσως να μη φαίνονται σε ένα πρώτο επίπεδο, ίσως όμως να θέλουν να εξυπηρετήσουν και τη δημιουργία μιας τεχνητής κρίσεως, χωρίς τίποτα άλλο από πίσω».Εξήγησε ότι «δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται, αν υπάρχουν ή εξυπηρετούνται τέτοιες σκοπιμότητες. Το θέμα όμως είναι ότι δημιούργησε μια τεχνητή κρίση ως μη όφειλε και νομίζω ορθά η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τοποθετηθεί για να σταματήσουν όλες αυτές οι παραφωνίες και οι εξτρίμ καταστάσεις».

Τραυματισμός λουομένου από σκάφος στη Φοινικούντα

 Ενας 26χρονος Γερμανός κολυμβητής τραυματίστηκε προχθέςτο μεσημέρι στη Φοινικούντα, όταν χτυπήθηκε από την καρίνα ταχύπλοου σκάφους. Ο Γερμανός είχε ξανοιχτεί και όπως αναφέρουν πληροφορίες μάλλον είχε βουτήξει για πεταλίδες, μετά τις σημαδούρες που οριοθετούν το χώρο κολύμβησης. Ο χειριστήςτου σκάφους ένας 22χρονος Αυστριακός, ο οποίος ξεκίνησε από την ξηρά και ξανοιγόταν στη θάλασσα, τον είδε στα περίπου δύο μέτρα και για να τον αποφύγει έστριψε το ταχύπλοο και έσβησε τη μηχανή. Η κίνησή του αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για τον Γερμανό κολυμβητή καθώς αν τον είχε πάρει η προπέλα, θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει. Από το χτύπημα όμως στην καρίνα έσπασε το χέρι του και έπαθε ρήξη σπλήνας, ενώ τραυματίστηκε και σε άλλα σημεία του σώματός του από το τράνταγμα. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου μεταφέρθηκε του έγινε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ο Αυστριακός, ο οποίος είχε άδεια χειριστή και το σκάφος του ήταν εφοδιασμένο με όλες τις άδειες και τα απαραίτητα ασφαλιστήρια, συνελήφθη από λιμενικούς της Πύλου. Ενώ χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια και αφέθηκε ελεύθερος.  Οι λιμενικές αρχές κάνουν έκκληση στους λουόμενους και στους χειριστές σκαφών να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ξανοίγονται στη θάλασσα και να τηρούν όλους τους κανόνες για την ασφάλειά τους. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/08/2014

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η Σόνια Θεοδωρίδου στην Αρχαία Μεσσήνη

Μια μοναδική συναυλία με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου διοργανώνεται την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, υπέρ της συνέχισης του ανασκαφικού έργου. Η μεγάλη ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Σπανού, Σαββόπουλου, Τσιτσάνη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, με τη συνοδεία της Orchestra Mobile σε διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη. Τη συναυλία συνδιοργανώνουν: το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Συλλόγου AIACE - Πρώην Υπαλλήλων Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Δήμος Μεσσήνης με την ενεργό υποστήριξη του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ολοκλήρωση της εκδήλωσης Συμμετέχουν: η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, το Σωματείο Διάζωμα και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Η βραδιά έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται: στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο Δημαρχείο Μεσσήνης, σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσήνης. Οι τιμές έχουν ως εξής: 15 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ το φοιτητικό, - μαθητικό - παιδικό - πολυτέκνων και ανέργων. Για επικοινωνίας: 27410 86694. Για το μήνα Σεπτέμβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνικού παραρτήματος του Συλλόγου AIACE, υπό την προεδρεία της Δέσποινας Βαμβακίδου, έχει προγραμματίσει πολυήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο και οι συμμετέχοντες συμπεριλαμβανομένων του προέδρου του Διεθνούς Συλλόγου Richard Hay, του προεδρείου, μελών του Συλλογικού Πανευρωπαϊκού Οργάνου, απλών μελών, καθώς και πολλών άλλων από ολόκληρη την Ευρώπη – θα διαμείνουν στην περιοχή και θα περιηγηθούν στα αξιοθέατα. Ο Διεθνής Σύλλογος AIACE, πανευρωπαϊκά και αλλού, αριθμεί περί τα 9.500 μέλη. Με βάση το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες  θα παραμείνουν αρκετές μέρες στη Μεσσηνία θα επισκεφθούν πόλεις και χαρακτηριστικές τοποθεσίες του νομού, θα απολαύσουν τη μεσσηνιακή φιλοξενία, και παράλληλα θα γευτούν τη μεσσηνιακή κουζίνα. Κατά την περίοδο της διαμονής τους, εκτός των περιηγήσεών τους σε Αρχαία Ολυμπία, στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα κ.λ.π., θα επισκεφθούν και το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/08/2014

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ηλεκτροφωτισμός Κορώνης Αντώνιος Δ. Καλαντώνης (1935-1958)

Ο Αντώνιος Δημ. Καλαντώνης εξασφάλισε απλή άδεια για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κορώνη το 1935 (ΦΕΚ, αρ. φ. 62, 3/3/1935). Το προεδρικό διάταγμα του 1935 όριζε ότι το παραγόμενο ρεύμα για τον φωτισμό θα ήταν εναλλασσόμενο τριφασικό 220/127 V, αλλά νέο διάταγμα του 1936 τροποποίησε το άρθρο αυτό, ορίζοντας ότι το παραγόμενο ρεύμα θα ήταν συνεχές, τάσης 220 V (ΦΕΚ, αρ. φ. 502, 12/11/1936). Ήδη το 1934 ο Α. Καλαντώνης –ο ίδιος το 1932 είχε εξασφαλίσει απλή άδεια για τον ηλεκτροφωτισμό της Μεθώνης, την οποία δεν φαίνεται να υλοποίησε– είχε προμηθευτεί δύο μεταχειρισμένα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (πετρελαιομηχανή - γεννήτρια) και είχε εγκαταστήσει δίκτυο διανομής συνεχούς ρεύματος χαμηλής τάσης στην Κορώνη. Η Ηλεκτρική Εταιρεία Κορώνης εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ στις 10 Οκτωβρίου 1958. Τον Ιούνιο του 1957, πριν από την εξαγορά της,  η ηλεκτρική εταιρεία της Κορώνης διέθετε 153 πελάτες και απασχολούσε τους ακόλουθους εργαζόμενους:  Αντώνιο Δημ. Καλαντώνη, ηλεκτροτεχνίτη-μηχανοδηγό  Δημήτριο Καλαντώνη, βοηθό μηχανοδηγού  Δημήτριο Αντ. Καλαντώνη, μαθητευόμενο ηλεκτρολόγο μηχανικό  Νικόλαο Πολιτόπουλο, εργάτη  Σωτήριο Τεριζάκη, εργάτη.

«Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» σε Κορώνη, Πύλο και Μεθώνη

 Η παιδική παράσταση «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» θα δοθεί σήμερα στις 9 μ.μ. στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης. Αύριο θα παιχτεί η ίδια παράσταση την ίδια ώρα στον αύλειο χώρο του Τσικλητηρίου στην Πύλο και την Πέμπτη σειρά έχει η Μεθώνη, στο Δημοτικό Σχολείο. 

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Απο το αρχείο της ΔΕΗ Εταιρεία Ηλεκτρoκινήσεως Πύλου Ο.Ε. (1924-1958)

Η Ομόρρυθμος Εταιρεία Ηλεκτροκινήσεως Πύλου συστάθηκε το 1923 (23/4/1923) με 25 εταίρους, με βασικότερο τον Δημήτριο Σαρατσιώτη, και σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής δυνάμεως με τη χρήση των υδάτων στη θέση Καμίνια ή Βαμβακούλα της Κοινότητας Κουκουνάρας του τέως Δήμου Πυλίων. Από τους 25 αρχικούς εταίρους, μόνο τρεις παρέμειναν μετά την τροποποίηση της εταιρείας το 1928 (10/1/1928): οι Δημήτριος Σαρατσιώτης (ηλεκτροτεχνίτης), Δημήτριος Κομεσσάριος (κτηματίας) και Παναγιώτης Καλδής (έμπορος). Το 1924 η εταιρεία Δ. Σαρατσιώτης και Σία εξασφάλισε απλή άδεια παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Πύλο (ΦΕΚ, αρ. φ. 324, 31/12/19124), ενώ το 1936 απέκτησε νέα 10ετή άδεια (ΦΕΚ, αρ. φ. 103, 22/2/1936). Η εταιρεία διέθετε 646 πελάτες το 1958, σε πληθυσμό 3.314 κατοίκων και απασχολούσε 8 εργαζόμενους:  Άγγελος Σαρατσιώτης, υπάλληλος  Ελένη Καλδή, γραφέας  Ιωάννης Τσούτσουρας, εισπράκτορας  Αθανάσιος Καλδής, εργοδηγός  Παναγιώτης Σαρατσιώτης, ηλεκτροτεχνίτης  Δημήτριος Ψαλλίδας, βοηθός ηλεκτροτεχνίτη  Μιχαήλ Σταματελόπουλος, ανειδίκευτος εργάτης  Βασίλειος Χρόνης, ανειδίκευτος εργάτης.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου

Το σύκο είναι ένα φρούτο που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, στην αποξηραμένη του μορφή, ως σνακ ή ως συστατικό που δίνει γλυκιά γεύση στα πιάτα ή τις σαλάτες μας. Ωστόσο, προς το τέλος του καλοκαιριού, έχουμε την ευκαιρία να το καταναλώσουμε και φρέσκο. Πρόκειται για ένα φρούτο με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και υφή, πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα σύκα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και γι’ αυτό το λόγο συστήνονται συχνά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ περιέχουν και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η διατροφική αξία του σύκου οφείλεται και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Ειδικότερα, οι ποικιλίες σύκων με έντονη κόκκινη σάρκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οσον αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο, δύο μέτρια σύκα (περίπου 100 γραμμάρια) αποδίδουν γύρω στις 75 θερμίδες και μπορούν, πάντα με τον κανόνα του μέτρου, να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Τέλος, επειδή τα σύκα έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλα φρούτα, καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μικρότερη συχνότητα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύονται. Επίσης, άτομα που πάσχουν από διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κολίτιδα, θα πρέπει να τα καταναλώνουν με προσοχή, καθώς τα σπόρια που περιέχονται στον καρπό ενδεχομένως να προκαλέσουν ενοχλήσεις. 

neadiatrofis.gr "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/08/2014

Το ελαιόλαδο ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) έδειξε ότι τα «φυτικά» έλαια και ειδικά το ελαιόλαδο μπορούν να ρυθμίσουν το αίσθημα της πείνας μετά από την κατανάλωσή τους. Εργαστηριακές ομάδες του Πανεπιστημίου του Μονάχου και της Βιέννης, με την επιμέλεια των καθηγητών Peter Schieberle και Veronica Somoza, αντίστοιχα, μελέτησαν τέσσερα διαφορετικά εδώδιμα λίπη και έλαια: λαρδί, λίπος βουτύρου, κραμβέλαιο και ελαιόλαδο. Για μία περίοδο τριών μηνών, οι συμμετέχοντες της μελέτης έφαγαν 500 γρ. γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα οποία εμπλουτίστηκαν με ένα από τα παραπάνω λίπη ή έλαια σε καθημερινή βάση, ως συμπλήρωμα στην κανονική διατροφή τους. «Το ελαιόλαδο είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στον κορεσμό» είπε ο καθηγητής Schieberle, επικεφαλής της έδρας TUM της Χημείας Τροφίμων και διευθυντής του γερμανικού ερευνητικού κέντρου για τη Χημεία Τροφίμων. «Η ομάδα του ελαιολάδου παρουσίασε υψηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης σεροτονίνη στο αίμα, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον κορεσμό.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ξενοδοχείο 57 κλινών στην Πύλο

 Τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή της Πύλου, δυναμικότητας 57 κλινών, ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η επένδυση, ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ, γίνεται από την επιχείρηση Koron Villas Α.Ε. η οποία θα επιχορηγηθεί με 2,96 εκατομμύρια ευρώ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/08/2014

Υποβολή αιτήσεων για φύτευση αμπελιού

Λήγει στις 15 Δεκεμβρίου φέτος η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων από το Εθνικό Αποθεματικό, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης, αφ’ ενός ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ως ελάχιστη έκταση για τη χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης ορίζεται το ένα στρέμμα και αφ’ ετέρου ότι το δικαίωμα φύτευσης αμπελώνα θα χρησιμοποιηθεί μόνο από τον δικαιούχο και δεν μεταβιβάζεται. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους, είτε στο Διοικητήριο στην Καλαμάτα (γραφεία 213 και 212), είτε στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Πύλου. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης είναι, α)αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2014,β) φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας, γ) φωτοτυπία τελευταίου εκκαθαριστικού της Εφορίας, δ) δήλωση αμπελοκαλλιέργειας, ε) δηλώσεις συγκομιδής για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα, στ) τίτλοι ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήρια, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 27213 66213, 27213 66238 στην Καλαμάτα και 27230 22151 στην Πύλο.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Σοκ: Πρώτα τους βασάνισαν και μετά τους εκτέλεσαν

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την έκθεση του ιατροδικαστή -  Γόνος γνωστής οικογένειας της Μεσσηνίας ο ένας εκ των δραστών - Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ ο δεύτερος δράστης - Βρέθηκε η μοτοσικλέτα των θυμάτων και το όπλο του εγκλήματος


Εξιχνιάστηκε από την αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας το διπλό φρικτό έγκλημα που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης, λίγο έξω από την Καρδαμύλη. 

Δράστες της δολοφονίας είναι δύο ντόπιοι 19χρονοι, εκ των οποίων ο ένας έχει ήδη συλληφθεί και έχει ομολογήσει, ενώ ο δεύτερος αναζητείται.  Τα κίνητρα της δολοφονίας των δύο νέων, του 26χρονου Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου οπλίτη, Γιάννη Κομμάτη, ήταν οικονομικά.

Οι αστυνομικοί κατέληξαν σε αυτούς από μια σειρά προσαγωγών που έκαναν από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι απαντήσεις που έδιναν στις ερωτήσεις τους δεν ήταν πειστικές και τα άλλοθι που προέβαλαν σαθρά. Τελικά, ένας εξ αυτών ομολόγησε τη διπλή δολοφονία που φέρεται να είχε ως κίνητρο τις διαφορές σχετικά με την διακίνηση  απαγορευμένων αναβολικών ουσιών. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν και το δεύτερο θύμα, ο στρατιωτικός Γιάννης Κομμάτης, είχε εμπλοκή στις υποθέσεις που ερευνώνται ή βρήκε το θάνατο επειδή ήταν μαζί με το φίλο του τη λάθος στιγμή!

Συναυλία Γλυκερίας αύριο στη Μεθώνη

Συναυλία θα δώσει η Γλυκερία στη Μεθώνη αύριο Πέμπτη, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης. Η διοργάνωση είναι του Αθλητικού Ομίλου Μεθώνης και οι αναγνώστες της “Ε” μπορούν να κερδίσουν 4 διπλές προσκλήσεις λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό του www.eleftheriaonline.gr, που θα τελειώσει αύριο το μεσημέρι. Η είσοδος στη συναυλία κοστίζει 10 ευρώ και η έναρξη θα είναι στις 9.30 μ.μ. 


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/08/2014

To Έσκασε από το σπίτι για να πάει Μυτιλήνη Ανήλικη Kαλαματιανή ξελογιάστηκε στο... Facebook

Μια έφηβη το έσκασε προχθές από το σπίτι της στην Καλαμάτα και βρέθηκε στα εκδοτήρια εισιτηρίων στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου σκόπευε να πάρει πλοίο για τη Μυτιλήνη ώστενα συναντήσει τον... έρωτά της: έναν32χρονο άντρα με τον οποίο μιλούσε στο Facebook. Η νεαρή, μόλις 16,5 ετών, είχε μαζέψει λίγα πράγματα μέσα σε ένα σακίδιο και με το πρωινό λεωφορείο των 5 για τηνΑθήνα ξεκίνησε να βρει τον έρωτά της. Λίγες ώρες αργότερα, αφού η μητέρα της είδε ότι το κρεβάτι της ήταν στρωμένο και η κόρη της άφαντη, κατήγγειλε στην Ασφάλεια Καλαμάτας την εξαφάνιση της. Ανάστατη για το πού μπορεί να έχει πάει το παιδί της -καθώς η μικρή έχει και μια μικρή αναπηρία στο χέρι-, είπε στους αστυνομικούς ότι τον τελευταίο καιρό το κορίτσι μιλούσε στο Facebook με κάποιον από την Κω ή τη Μυτιλήνη. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Εισαγγελέα Καλαμάτας, καθώς η μητέρα δεν ήξερε με σιγουριά πόσα χρήματα είχε μαζί του το κορίτσι, με ποιον τρόπο έφυγε και μέχρι πού θα κατόρθωνε να φτάσει. Η εισαγγελέας υπηρεσίας έδωσε εντολή για άρση απορρήτου του κινητού της κοπέλας κι έτσι την εντόπισαν γρήγορα από κεραίατηλεφωνικής εταιρείας. Το κινητό τηςέδωσε στίγμα κάπου κοντά στον Πειραιά- κάτι που, σε συνδυασμό με την πληροφορία την οποία είχε δώσει νωρίτερα η μητέρα στην Αστυνομία για τα νησιά, οδήγησε τις εδώ αστυνομικές αρχές στο συμπέρασμα ότι η μικρή πάει στο λιμάνι για να ταξιδέψει προς Μυτιλήνη.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΒΟΧΕR - ΦΕΙΔΑΣ Το τσαγκαράδικο στην Καλαμάτα που έγινε βιομηχανία παπουτσιών

Αν υπήρχε βραβείο Νόμπελ στην ταλαιπωρημένη, λόγω οικονομικής κρίσης, ελληνική αγορά, δικαίως θα πήγαινε στην Boxer-Φειδάς, γιατί κατάφερε σε αυτή τη “καταθλιπτική” περίοδο να κάνει μια ηρωική επανεκκίνηση, αυξάνοντας ανέλπιστα τις παραγγελίες της σε όλη την επικράτεια, τη σεζόν που πέρασε. Η πρόεδρος Μίνα Φειδά που το 1980 με την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, κατάφερε να κάνει πρωτοσέλιδη είδηση το ηχηρό “όχι” της στην πρόταση εξαγοράς του 26% της εταιρείας της από τους Γερμανούς εταίρους της, διακόπτοντας τη συνεργασία μαζί τους, εξακολουθεί να κρατάει την παραγωγή της στην Ελλάδα, να δίνει δουλειά σε Ελληνες και να αγοράζει μόνο ελληνικές πρώτες ύλες. Είναι η ίδια επιχειρηματίας, που τιμώντας τη λέξη Ελληνας, δεν έβγαλε ποτέ τα κέρδη της στην Ελβετία, ούτε προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού, παρά τις συστάσεις των οικονομικών της συμβούλων, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, την ώρα που άλλοι, ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να μεταφέρουν ολόκληρα εργοστάσια στα Βαλκάνια και να αγοράζουν υλικά από Κίνα και Ινδία. Στο εργοστάσιο της Boxer, στη βιομηχανική περιοχή Αχαρνών, η γραμμή παραγωγής λειτουργεί ασταμάτητα. Εχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των μοντέλων του χειμώνα 2015 και οι παραγγελίες τρέχουν. Εκατόν τριάντα χιλιάδες ζεύγη υποδημάτων έχουν ήδη ζητηθεί από 620 καταστήματα ολόκληρης της επικράτειας. Η κίνηση που έκανε η εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να στραφεί στην εγχώρια αγορά, εξακολουθεί να στέφεται με επιτυχία, καθώς οι Ελληνες δείχνουν έμπρακτα την προτίμησή τους στη μάρκα Boxer.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Τη συνέχιση της επιτυχημένης θητείας του σφράγισε με την ορκωμοσία του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπως προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαϊου 2014.
Στον κατάμεστο από κόσμο, αύλειο χώρο του Τσικλητηρίου, την τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μαζί με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Γαβριήλ. Ακολούθησε η ορκωμοσία του Δημάρχου, κ. Δημήτρη Καφαντάρη. ‘Έπειτα, ορκίστηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι Πρόεδροι, τα μέλη και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, η νέα Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Ελένη Αλειφέρη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ενωτικό κάλεσμα από το Δημήτρη Καφαντάρη

Κάλεσμα σε όλους τους συμβούλους, πλειοψηφίας και μειοψηφιών, “να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, από άκρη σε άκρη” απηύθυνε αμέσως μετά την ορκωμοσία του χθες το απόγευμα ο επανεκλεγείς δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης. Σημείωσε ότι “αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και η καθημερινότητα, για τα οποία απαιτούνται σύμπνοια, συμπόρευση και κοινό όραμα, τα οποία έχουμε”. Δεσμεύτηκε ότι το πρόγραμμα που κέρδισε τις εκλογές θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος. Ο κ. Καφαντάρης παρατήρησε ότι οι δημότες έκριναν θετικά το έργο της τριετίας κι επεσήμανε ότι αυτό έγινε χάρη στη βοήθεια όλων, αναφέροντας ξεχωριστά τον “πρωθυπουργό, συνδημότη Αντώνη Σαμαρά”. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, η νέα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος παρατήρησε ότι το πρώτο και κύριο αίτημα ισοϋψές με τον εθνικό δρόμο- είναι ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα γίνει πραγματικότητα. Στην τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, καθώς επίσης ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης ο πρώτος πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κων. Δημόπουλος και ο πολιτευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης. Στην τελετή του αγιασμού μαζί με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας. 

 Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/08/2014

Στην Πύλο παραμένει για ανάρρωση ο Αντ. Σαμαράς

 Στην Πύλο και ειδικότερα στην Costa Navarino παραμένει για ανάρρωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός που δεν στάθηκε δυνατό να παραστεί στη γιορτή της Παναγίας, αντιμετωπίζει πρόβλημα ισχιαλγίας και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει κλινήρης προκειμένου να αναρρώσει. Ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στην Πύλο και αύριο ενώ ο ακριβής χρόνος αναχώρησης έχει σχέση με την εξέλιξη υγείας του.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/08/2014

Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας στη Μεσσηνία

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε από πλήθος πιστών η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλη τη Μεσσηνία. Ανήμερα της μεγάλης γιορτής, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά τον όρθρο και τέλεσε την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ιερότητα του προσώπου της Παναγίας και μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Μεγαλόχαρη δεν εγκατέλειψε ποτέ τον άνθρωπο στο διάβα των αιώνων. Εξήρε δε, το έργο και τις προσπάθειες για την έξοδο της χώρας από την κρίση του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν παρέστη στον εορτασμό λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας, ενώ το “παρών” έδωσε η σύζυγός του Γεωργία Σαμαρά. Στην Ιερά Μονή Δημιόβης ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, ενώ στην Ιερά Μονή Βουλκάνου ο μητροπολίτης  Καβάσων Εμμανουήλ, ο οποίος την παραμονή προεξήρχε στον πανηγυρικό εσπερινό συγχοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Την παραμονή της μεγάλης γιορτής εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας κι έγινε η περιφορά του επιταφίου γύρω από το καθολικό της μονής. Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμήθηκε σε ναούς και ιερές μονές σε όλο το νομό, όπως και στη Φοινικούντα, όπου τις ακολουθίες τέλεσε ο εφημέριος αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Πυρπιρής. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/08/2014

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΙΒΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ Γυρίσματα στη Μεσσηνία για την Ολυμπία Δουκάκη ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ενας Κύπριος σκηνοθέτης, δύο ελληνικής καταγωγής παραγωγοί, ένα πολυπληθές συνεργείο και μία... ντίβα, η Ολυμπία Δουκάκη, περιδιαβαίνουν αυτές τις μέρες τη γη της Μεσσηνίας για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Ολυμπία Δουκάκη (φωτό), η απροσδιόριστη». Η βραβευμένη με Οσκαρ ελληνικής καταγωγής ηθοποιός ταξιδεύει στην Ελλάδα και πρώτη φορά επισκέπτεται με την κόρη της και τις εγγονές της την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της -χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί και στη Μυτιλήνη, τόπο καταγωγής του πατέρα της. Μαζί της ο Κύπριος σκηνοθέτης Χάρι Μαυρομιχάλης, οι executive producers Χρήστος Κωνσταντακόπουλος και Γκρέγκορι Πάπας -ιδρυτής της οργάνωσης The Greek America Foundation- και με τα γυρίσματα στην Ελλάδα ολοκληρώνεται μία δουλειά τριών χρόνων και πλέον το φιλμ θα είναι έτοιμο να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον προσεχή Δεκέμβριο και να προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2015. Το ντοκιμαντέρ «Ολυμπία Δουκάκη, η απροσδιόριστη», στο οποίο ο Χάρι Μαυρομιχάλης είναι σκηνοθέτης και παραγωγός (στην παραγωγή είναι επίσης οι Βέκι Λι Νόρντεστεν και Ανθούλα Κατσιματίδη), παρακολουθεί την ιστορία της γεννημένης στο Λόου της Μασσαχουσέτης από Ελληνες γονείς Ολυμπίας Δουκάκη, η οποία παρά τα 83 της συναρπαστική εμπειρία, που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο και χαρούμενο», λέει ο Χάρι Μαυρομιχάλης στο «Εθνος της Κυριακής», προσθέτοντας ότι το ταξίδι τους στην Ελλάδα είναι κάτι που περιμένει από την έναρξη των γυρισμάτων.

Εξάχρονη έμεινε μόνη της για ώρες σε ακυβέρνητο φουσκωτό ανοιχτά της Κορώνης μετά τον ξαφνικό πνιγμό του πατέρα της


Μια ασύλληπτη τραγωδία έζησε το Σάββατο μια εξάχρονη ανοιχτά της Κορώνης. Η μικρή μαζί με τον πατέρα της έκαναν τη βόλτα τους με φουσκωτό σκάφος ανοιχτά της περιοχής. Κάποια στιγμή και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ο 50χρονος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Το σκάφος συνέχισε να πλέει ακυβέρνητο με την εξάχρονη μέσα για ώρες, έως ότου εντοπίστηκε από λουομένους. 


Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν το Λιμεναρχείο Κορώνης ειδοποιήθηκε από διερχόμενο σκάφος  για εντοπισμό πτώματος άγνωστου άνδρα στην περιοχή «Περούλια». Η σορός του άτυχου άνδρα ανασύρθηκε στην ακτή και εκεί έγινε γνωστό ότι πρόκειται για άτομο που είχε αποπλεύσει νωρίτερα από την παραλία με ένα φουσκωτό σκάφος, στο οποίο επέβαινε και ένα ανήλικο κορίτσι.

Αμέσως το Λιμενικό ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή ζητώντας και τη συμμετοχή των παραπλέοντων σκαφών. Το φουσκωτό με την ανήλικη εντοπίστηκε τελικά σε άλλη παραλία, και συγκεκριμένα στην «Αγία Τριάδα» από λουόμενους.

Η εξάχρονη, η οποία είναι καλά στην υγεία της,  παρελήφθη συγγενείς και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για προληπτικούς λόγους.

Οι αιτίες κάτω από τις οποίες ο 50χρονος βρέθηκε στη θάλασσα είναι άγνωστες, ωστόσο τα επικρατέστερα σενάρια τον θέλουν ή να ένιωσε ζάλη ή να υπέστη καρδιακό επεισόδιο ή να έχασε τις αισθήσεις του.



Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

«Ασημένιος» στο Ευρωπαϊκό της Ζυρίχης ο Μεσσήνιος Λούης Τσάτουμας


Τα τελευταία χρόνια αποτελούσε πάντα μία από τις μεγάλες ελπίδες της ελληνικής ομάδας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Κι ενώ ο ίδιος καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν πάντα σταθερός στα άλματά του, στον κρίσιμο αγώνα «χτυπούσε» πάντα η κατάρα των άκυρων και ο Μεσσήνιος άλτης έμενε πάντα εκτός.

Αυτή τη φορά όμως στη Ζυρίχη ήταν η σειρά του. Στην τρίτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Λούης Τσάτουμας κρέμασε μετάλλιο στο στήθος από το πρώτο του κιόλας άλμα, που ήταν στα 8.15μ, επίδοση που του χάρισε τη δεύτερη θέση του βάθρου.

Το χρωστούσε στον εαυτό του ο 32χρονος πρωταθλητής, ο οποίος επιτέλους εξαργύρωσε τις πολύ καλές εμφανίσεις του με μια μεγάλη διάκριση, πανηγυρίζοντας το πρώτο του μετάλλιο στη διοργάνωση και δεύτερο για την ελληνική ομάδα στη Ζυρίχη, μετά το επίσης ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ.

Μάλιστα ήταν ο πρώτος από τους 12 φιναλίστ που ξεκίνησε τις προσπάθειές του με μεγάλο άλμα, κι ενώ όλοι περιορίστηκαν κάτω από τα 8μ, εκείνος μπήκε… φουριόζος στον τελικό, που εν τέλει τον ανέβασε και στο βάθρο. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του Τσάτουμα και δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Ο πάντα… επικίνδυνος Γκρεγκ Ράδερφορντ ενώ είχε μέτρια εμφάνιση στον προκριματικό «χτύπησε» την κατάλληλη στιγμή και με άλμα στα 8.27μ πρώτα και στα 8.29μ στη συνέχεια «κλείδωσε» το χρυσό μετάλλιο, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε ο Γάλλος Καφετιέν Γκομί που λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στο τελευταίο άλμα του, μένοντας στα 8.14μ.

Ο Τσάτουμας είχε επίσης προσπάθειες στα 7.82μ, 7.83μ, 7.86μ και 7.72μ, ενώ το τρίτο του άλμα ήταν άκυρο, το οποίο ήταν και το μοναδικό! 

Η Μεσσηνία στο χάρτη του «ακριβού τουρισμού»

Όταν τέθηκαν οι στόχοι για τον τουρισμό στη Μεσσηνία όσον αφορά στο 2014, δύο από τα μεγαλύτερα στοιχήματα ήταν η αύξηση των διεθνών αφίξεων και η σταδιακή εξέλιξη της Καλαμάτας σε προορισμό ολίγων ημερών, το αποκαλούμενο city break. Ο πρώτος στόχος δείχνει ότι θα επιτευχθεί, με βάση και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Όλα τα σημαντικά αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν διψήφιες αφίξεις τον Ιούλιο, αλλά για ένα ακόμη μήνα αυτό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παρουσίασε αύξηση- πρωτιά (+62,5%). Μάλιστα, όπως παραδέχονται οι άνθρωποι του τουρισμού, ειδική αναφορά χρήζει η περίπτωση της Καλαμάτας, η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική άνοδο της Μεσσηνίας. Το έτερο στοίχημα είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμο, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις λένε ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι σε καλό δρόμο. Από εκεί και πέρα, όμως, η Μεσσηνία φαίνεται να μπαίνει και στο χάρτη του «ακριβού τουρισμού».

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Λεηλατημένο το παλιό Νοσοκομείο της Πύλου

Λεηλατημένο και διαλυμένο είναι το παλιό Νοσοκομείο της Πύλου. Εικόνα εγκατάλειψης και ντροπής για τον τόπο και τους άρχοντες, μια εικόνα που δεν ταιριάζει σε ένα δημόσιο κτήριο με ιστορία και προσφορά στην κοινωνία της Πύλου και ευρύτερα της Πυλίας. Την εικόνα αυτή την ανακαλύψαμε και την παρουσιάζουμε, μετά από ενοχλήσεις απογοήτευσης και αγανάκτησης κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν στην εικόνα της απαξίωσης, της εγκατάλειψης και της λεηλασίας. Πόρτες και παράθυρα έχουν ξηλωθεί, τοίχοι έχουν γκρεμιστεί, άλλες υποδομές έχουν διαλυθεί και τα χορτάρια έχουν περικυκλώσει το άλλοτε νοσηλευτικό ίδρυμα, που έχει μεταβληθεί σε χώρο αφόδευσης. Ο περιβάλλων χώρος με φόντο την είσοδο του όρμου του Ναβαρίνου έχει μεταβληθεί σε σκουπιδότοπο. Ν.Κ. Στην εποχή της κρίσης για τη χώρα μας είναι απαράδεκτο τέτοιοι χώροι να εγκαταλείπονται και να καταστρέφονται. Οπως μας τόνισαν οι κάτοικοι που μας ενόχλησαν, το παλιό Νοσοκομείο της Πύλου θα αποτελούσε ιδανική στέγη για δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Αστυνομικό Τμήμα ή το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει αδρά ποσά για ενοίκια. Και έχει χώρο και για τις δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες και για άλλες ακόμα. Εμείς, με αφορμή την προκλητική αυτή κατάσταση, να υπενθυμίσουμε τη μειοδοτική δημοπρασία που πραγματοποιεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στις 25 Αυγούστου, για τη μίσθωση ακινήτου στην Πύλο, όπου θα στεγαστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Για ένα ισόγειο κατάστημα 170 τ.μ., με χώρους στάθμευσης, το ανώτατο όριο πρώτης προσφοράς είναι 980 ευρώ το μήνα.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/08/2014

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Βραχιολάκι στους ασθενείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα φορούν οι ασθενείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή Γιώργου Μπέζου. Με το βραχιολάκι, το οποίο θα έχει διαφορετικό barcode για κάθε ασθενή, θα γίνεται αυτοματοποιημένα η χρέωση των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού στη μερίδα του. Ετσι αυτοματοποιούνται καθημερινές λειτουργίες στο νοσοκομείο, ενώ ο γιατρός θα μπορεί να δει όλο το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ασθενούς, καθώς επίσης να καταγράψει τη διάγνωση και τις παρατηρήσεις του. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμεύουν για την ενημέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Για τις δε εντολές του γιατρού, αυτόματα θα ενημερώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό, το φαρμακείο και η υπηρεσία σίτισης του Νοσοκομείου. Επιπλέον η σήμανση των ασθενών με το βραχιολάκι θα διασφαλίζει ηλεκτρονικά να μην γίνονται λάθη στην εκτέλεση των εντολών του γιατρού, μέσω οπτικών και ηχητικών μηνυμάτων. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονική παρακολούθηση των νοσοκομειακών υλικών (φάρμακα - υγειονομικό υλικό - τρόφιμα), καθώς θα παρακολουθούνται οι παραλαβές των εμπορευμάτων και οι αποστολές των υλικών από τις αποθήκες προς τις κλινικές.

Στη Μεσσηνία για διακοπές ο Σαμαράς

Στη Μεσσηνία βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για ολιγοήμερες διακοπές. Βρίσκεται στην Costa Navarino και όπως έχει γίνει γνωστό, αύριο, ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, θα παραστεί στη θεία λειτουργία στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πύλο. Στη συνέχεια, όπως κάθε χρόνο, θα μεταβεί για καφέ στον πλάτανο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα έχει την ευκαιρία να δει και να χαιρετήσει τους πολιτικούς του φίλους και τον κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/08/2014

Σε Βουλκάνο και Πύλο ο Χρυσόστομος

Με κατάνυξη και ευλάβεια, με τελετές σε μονές και εκκλησίες, παρουσία χιλιάδων πιστών, θα εορταστεί και φέτος στη Μεσσηνία, η Κοίμηση της  Θεοτόκου. Οπως ανακοινώθηκε, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σήμερα παραμονή της γιορτής, στις 7 το απόγευμα, θα χοροστατήσει κατά τον εσπερινό στην πανηγυρίζουσα, ιστορική Μονή του Βουλκάνου. Αύριο ανήμερα της γιορτής, θα χοροστατήσει κατά τον όρθρο και θα τελέσει την πανηγυρική θεία λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, όπου θα παρίσταται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/08/2014

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Γυναικών της Τ.Κ. Μεταμόρφωσης του Δήμου Πύλου - Νέστορος «Η ΕΣΤΙΑ» διοργανώνει την 7η «Γιορτή της Χοντροκατσαρής Ντομάτας και του Κρεμμυδιού» που θα γίνει την Kυριακή 17 Αυγούστου 2014 & ώρα 9.30μ.μ. στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης.
Καλείστε να τιμήσετε με την παρουσία σας, την εκδήλωση μας αυτή.
Θα προσφέρονται μαγειρεμένα φαγητά με βάση την χονδροκατσαρή ντομάτα και το κρεμμύδι της Μεταμόρφωσης.
Θα διασκεδάσετε με την ορχήστρα ¨ΣΠΟΝΔΕΣ¨. 

ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος θα πραγματοποιηθεί  την 17η Αυγούστου 2014, ημέρα Κυριακή, στις 19:15, στον αύλειο χώρο της οικίας του Κ. Τσικλητήρα (έναντι του Δημοτικού Καταστήματος), στην Πύλο.

Προφυλακίστηκαν οι “ποντικοί” της πυλίας

 Προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Καλαμάτας οι 3 από τους 4 Αλβανούς "ποντικούς" που τρύπωναν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξοχικά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας, και συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 48χρονος Αλβανός, ενώ προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο γιος, ο γαμπρός και ο κουνιάδος του, ηλικίας 35, 20 και 28 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι η οικογένεια μέχρι στιγμής φέρεται να έχει διαπράξει 14 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών. Στα σπίτια τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας βρήκαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, εργαλεία, μηχανήματα, μέχρι και... γυαλιά ηλίου που η αξία τους ξεπερνά τα 13.000 ευρώ. Μάλιστα, για να κρύβουν τα εργαλεία είχαν διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο κάτω από ένα κρεβάτι, στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού.           

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/08/2014

Τα αγριογούρουνα... τρυγάνε στην Πυλία

Σοβαρό πρόβλημα με τα αγριογούρουνα που μπαίνουν και καταστρέφουν τα κτήματα, και ιδιαίτερα τις σταφίδες που είναι λίγο πριν τον τρύγο, υπάρχει σε χωριά της Πυλίας - μεταξύ των οποίων ο Πήδασος, το Κυνηγού και η Καλλιθέα. «Τρώνε σταφύλια και σπάζουν τα κλήματα στην περιοχή του Κυνηγού», είπε στην “Ε” ο σταφιδοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης. Παρατήρησε ότι «στον Πήδασο ήταν τέτοια η ζημιά σε κτήμα, που ο άνθρωπος δε θα μπει να τρυγήσει» - και σημείωσε: «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο κόσμος είναι ανάστατος. Και φέτος ειδικά, λόγω του καιρού, διπλασιάσαμε το κοστολόγιο για να κρατήσουμε την καλλιέργεια της σταφίδας και να έχουμε παραγωγή».         

  Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/08/2014

ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 100.000 ξένοι τουρίστες μέχρι το φθινόπωρο

Περίπου 56.000 ξένοι τουρίστες ήρθαν με αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια στη Μεσσήνια το πρώτο επτάμηνο του 2014. Οι 51.000 από αυτούς “προσγειώθηκαν” στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν έρθει 31.397 και πρόπερσι 21.705 ξένοι επισκέπτες. Η ποσοστιαία αύξηση των αφίξεων σε σχέση με πέρυσι κατά 62,46% είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι η Μεσσηνία αναδεικνύεται σιγά - σιγά σε τουριστικό προορισμό. Τα στοιχεία επίσης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στην αρχή του χρόνου και οι οποίες προέβλεπαν για φέτος ρεκόρ αφίξεων. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση και το φθινόπωρο, οι αφίξεις των ξένων τουριστών στη Μεσσηνία θα αγγίξουν τις 100.000 και παράλληλα θα αποτελέσουν τη βάση για την ανοδική πορεία των επόμενων ετών. Στο… εσωτερικό μέτωπο η εικόνα βελτιώθηκε τις τελευταίες ημέρες καθώς χιλιάδες Ελληνες επισκέπτες κατέκλυσαν τις πόλεις και τα χωριά της Μεσσηνίας. Οι επαγγελματίες όμως κρατούν μικρό καλάθι καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Ελληνες δεν έχουν χρήματα. Αναλυτικά οι αφίξεις της τελευταίας τριετίας στο αεροδρόμιο της Καλαμάταςπαρουσιάζονται στον πίνακα:














"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/08/2014

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ανάδοχος σε έργο ανάπλασης στην Πύλο

 Μετά από δύο άγονες δημοπρασίες το έργο ανάπλασης πλατείας Παπαφλέσσα και οδών Μαιζώνος, Πεισιστράτου και Μισυρλή στην Πύλο, του Δήμου Πύλου - Νέστορος, προϋπολογισμού 430.000 ευρώ, απέκτησε ανάδοχο. Σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, μειοδότης του έργου αναδείχθηκε η κοινοπραξία Ηλιόπουλος Ιωάννης - Σταυροπούλου Ελένη, με έκπτωση 43,25%, δηλαδή, με συνολικό ποσό 244.023,39 ευρώ. Το έργο θα εκτελεστεί από πιστώσεις του ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/08/2014

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Πλήθος κόσμου στη συναυλία Μικρούτσικου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσε ο Χανδριναϊκός το Σάββατο το βράδυ στο Χανδρινού με το Γιάννη Κότσιρα, το Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Στην κατάμεστη πλατεία κάτω από τα πελώρια πλατάνια, πλήθος κόσμου απόλαυσε την όμορφη μουσική βραδιά που χάρισαν τόσο ο καταγόμενος από την περιοχή Γ. Κότσιρας, όσο και ο Θ. Μικρούτσικος και η Ρ. Αντωνοπούλου. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ " 11/08/2014

Ανω του 90% η πληρότητα στη Μεσσηνία οι διπλάσιες πτήσεις γέμισαν τα ξενοδοχεία

Σε ευθεία συνάρτηση με το αεροδρόμιο και τον αριθμό των πτήσεων προς αυτό είναι η πληρότητα την οποία παρουσιάζουν τα καταλύματα στις διάφορες περιοχές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία”, «η Μεσσηνία το φετινό καλοκαίρι έχει ποσοστό πληρότητας πάνω από 90% και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και στο ότι διπλασιάστηκε φέτος ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας».

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Εκδήλωση για τα υποθαλάσσια αρχαιολογικά ευρήματα Μεθώνης

Εκδήλωση με θέμα “Υποθαλάσσια αρχαιολογικά ευρήματα στο Στενό και τον όρμο της Μεθώνης”, πραγματοποιείται σήμερα στις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μεθώνης, στις αποθήκες του ΑΣΟ. Την οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Πρόκειται για εκδήλωση - συνέχεια ενός δημόσιου διαλόγου που έγινε στη Μεθώνη πριν λίγους μήνες, με αφορμή τη μελέτη για το έργο προστασίας από τη διάβρωση στον παραλιακό δρόμο. Μελέτη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Στόχος της εκδήλωσης, όπως σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Μπίρης, είναι «να γνωρίσει ο καθένας ότι υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή». Μας ενημέρωσε ότι έχει οριστεί μια στάση του υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου, στο ναυάγιο κιόνων ή στο ναυάγιο σαρκοφάγων, στο ακρωτήρι Καρσή στη Σαπιέντζα και υπάρχει προοπτική, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, να λειτουργήσει το 2015 (οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει από το 1960). Ο κ. Μπίρης επεσήμανε ότι στο χώρο του έργου προστασίας από τη διάβρωση βρίσκεται ο καταποντισμένος οικισμός της Μέσης Εποχής του Χαλκού, για τον οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική μελέτη και έρευνα. Το έργο προβλέπει 10 μπλόκια 100 μέτρων το καθένα, με τα 4 πρώτα να είναι ύφαλα και το τελευταίο από τα υπόλοιπα να φθάνει στα 6 μέτρα ύψος. «Δεν υπάρχει καμία συναίνεση γι’ αυτό το έργο», παρατήρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης κι επεσήμανε πως «στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πάντες, γι’ αυτό που υπάρχει εκεί και να αναδειχθεί το αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Να αναδείξουμε την περιοχή μας από τον πολιτισμό που έχει». Στο μεταξύ, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ο σύλλογος πραγματοποιεί έκθεση φωτογραφίας σχολικών ενθυμημάτων της Μεθώνης (μέχρι τς 20 του μήνα), ενώ στις 14 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τον εξηλεκτρισμό στην περιοχή της Μεθώνης και στη Μεσσηνία. 

Γ.Σ " ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/08/2014

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Έναρξη λειτουργίας της έκθεσης «Βυθισμένοι Οικισμοί της Νότιας Πελοποννήσου»

Η Προϊσταμένη της ΕΕΑ, Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι και ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, σας ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης με τίτλο «Βυθισμένοι Οικισμοί της Νότιας Πελοποννήσου», στον Προμαχώνα Μακρυγιάννη, εντός του Φρουρίου της Πύλου, στις 9/8/2014.

Πρόκειται για τρεις αρχαίες βυθισμένες πόλεις, στη Μεθώνη Μεσσηνίας, στο Παυλοπέτρι και στα Πλύτρα (Αρχαία πόλη Ασωπός) Λακωνίας, που ερευνήθηκαν συστηματικά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. 

Πέραν των νέων οικιστικών λειψάνων, ήρθαν στο φως και κινητά ευρήματα, όπως ταφικοί πίθοι με πολλαπλούς εγχυτρισμούς νεογνών, αλλά και αποθηκευτικά πιθάρια διαφόρων προϊόντων, που δηλώνουν τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής εκείνης.

Η έκθεση αυτή αποσκοπεί στη διάδοση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας μας συμπληρώνοντας θεματικά την προηγούμενη έκθεση μας με τίτλο «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη Σημαίνοντα στις Θάλασσες της Πελοποννήσου», που φιλοξενείται στο κτίριο «Πασά» στο Φρούριο της Πύλου με εκθέματα από επτά αρχαία ναυάγια.

Οι βυθισμένοι οικισμοί, οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις και τα ναυάγια αποτελούν τα αντικείμενα έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και γενικότερα της Υποβρύχιας Αρχαιολογικής Έρευνας.

Στόχος της έκθεσης είναι να μυήσει τον επισκέπτη στα μυστικά της θάλασσας και να του αποκαλύψει τον πλούτο της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πατρίδας μας

Βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης


Συμβαίνει τώρα. Σοβαρή βλάβη στον αγωγό ύδρευσης, δίπλα στο ξενοδοχείο MIRAMARE έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη την πόλη. 

2 νεαροί τραυματίες σε τροχαίο με μηχανή

Δύο νεαροί, ένας 19χρονος και ένας 18χρονος, τραυματίστηκαν χθες στο 7ο χλμ. Μεθώνης - Φοινικούντας, όταν γύρω στις 4.30 το μεσημέρι το μηχανάκι που οδηγούσε ο 19χρονος έφυγε από το δρόμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του δίκυκλου με αποτέλεσμα αυτός και ο φίλους του να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο 18χρονος είναι εκτός κινδύνου και νοσηλεύεται στην Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου, ενώ ο οδηγός τραυματίστηκε πιο σοβαρά και χρειάστηκε η διακομιδή του στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο ώστε να τον περιθάλψει νευροχειρουργός. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2014

Μικροπυρκαγιές σε Γιάλοβα, Αγ. Νεκτάριο και Σουληνάρι

Τρεις διαφορετικές φωτιές, στη Γιάλοβα, τον Αγ. Νεκτάριο και το Σουληνάρι, ξέσπασαν χθες το μεσημέρι και το απόγευμα, αλλά η γρήγορη επέμβαση των πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου έσωσε την κατάσταση και δεν επεκτάθηκαν. Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 2.20 το μεσημέρι στο Διβάρι της Γιάλοβας και έκαψε 4 στρέμματα δασική έκταση. Η δεύτερη μπήκε στον Αγ. Νεκτάριο, έξω από την Πύλο, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα και κατασβέστηκε άμεσα. Η τρίτη φωτιά ξέσπασε στις 6.30 το απόγευμα στην περιοχή Βελάκι στο Σουληνάρι και έκαψε 5 στρέμματα αγροτική έκταση.   Να σημειωθεί ότι πληροφορίες της “Ε” λένε πως οι φωτιές αυτές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι, ενώ τα αίτιά τους εξετάζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2014

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος

 Δύο διαδοχικές επαναληπτικές συνεδριάσεις πραγματοποιεί σήμερα στις 12 και στη 1 το μεσημέρι, αντίστοιχα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος. Οι συνεδριάσεις αυτές είχαν αναβληθεί, λόγω έλλειψης απαρτίας στις 28 Ιουλίου και τις 4 Αυγούστου. Σήμερα το Δ.Σ. μπορεί να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις με το 1/3 των μελών του. Τα σημαντικότερα θέματα αφορούν: Τη λήψη απόφασης για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ικλαινα. Την αποδοχή ένταξης των πράξεων, μεταξύ άλλων, με τίτλους “Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Μεσογειακής Διατροφής, διοργάνωση τριήμερων εκδηλώσεων στην Κορώνη”, “Κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης στην Πύλο”, “Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου οικισμού Πετροχωρίου”, “Δημιουργία και αναπαραγωγή ενημερωτικού - πληροφοριακού εντύπου για τις περιοχές “Natura” του Δήμου Πύλου-Νέστορος” και “Διαμόρφωση θέσεως θέας στην είσοδο της Πύλου”. Ακόμα, την αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 338.250 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Πύλου και την έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το συγκεκριμένο έργο. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2014

Τρύπωναν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και εξοχικά στη… φάκα 4 αλβανοί “ποντικοί” στην πυλία

Στη φάκα της Ασφάλειας Καλαμάτας πιάστηκαν οι Αλβανοί “ποντικοί” που τρύπωναν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξοχικά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας και συνελήφθησαν προχθές το πρωί στην Καλαμάτα. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 14 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών και έχουν συλληφθεί 4 Αλβανοί, ηλικίας 35, 20, 48 και 28 ετών, οι δύο από αυτούς πεθερός και γαμπρός που μένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους. Στα σπίτια τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας βρήκαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, εργαλεία, μηχανήματα, μέχρι και... γυαλιά ηλίου που η αξία τους ξεπερνά τα 13.000 ευρώ. Μάλιστα, για να κρύβουν τα εργαλεία είχαν διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο κάτω από ένα κρεβάτι, στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού.  Να σημειωθεί ότι η Ασφάλεια Καλαμάτας έχει στα χέρια της στοιχεία και για συνεργούς των 4 Αλβανών και η έρευνα συνεχίζεται χωρίς να αποκλείονται νέες συλλήψεις. Η ομάδα των 4 Αλβανών που έπιασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για 14 κλοπές και διαρρήξεις, είχε ξεκινήσει τη δράση της τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο και είχε δικτυωθεί καλά στα κόλπα, βρίσκοντας τρόπους να “σπρώχνει” εκτός νομού χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές και εργαλεία που βουτούσε ακόμα και όταν οι πελάτες βρίσκονταν μέσα στα δωμάτιά τους ή κοιμόντουσαν στα σπίτια τους.

Ορκωμοσία στην Πύλο, ίσως με Σαμαρά

Την Κυριακή 17 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, στη διατηρητέα οικία Τσικλητήρα, αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος και του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η τελετή προγραμματίστηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς είναι πολύ πιθανό να παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εκείνες τις μέρες θα κάνει τις διακοπές του, όπως κάθε χρόνο, στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου.
Κανένας όμως σήμερα δεν γνωρίζει ούτε πότε θα έρθει ο πρωθυπουργός για ολιγοήμερες διακοπές στη Μεσσηνία ούτε αν τελικώς θα παραστεί στην ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2014

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ… «ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ» ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ

Αυτό το καλοκαίρι, από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 30 Αυγούστου, ο Ελβετικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος της Λουκέρνης (Swiss Yacht Club of Locarno – YCLO) επέλεξε τα γαλάζια νερά του Κόλπου του Ναβαρίνου με σκοπό τη διεξαγωγή ενός προγράμματος μαθημάτων για τα μέλη του, τα οποία πέρα από την ιστιοπλοΐα, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν και το ελληνικό καλοκαίρι και τον Μεσογειακό τρόπο ζωής.

Εκτενέστερα, τις τελευταίες εβδομάδες τα παιδιά του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Πύλου “ΝΕΣΤΩΡ” είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα μαθήματα του Ελβετικού ομίλου, υπό την προσεκτική επίβλεψη του Ελβετού εκπαιδευτή ιστιοπλοΐας,  κ. Alvaro Poretti, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τις ιστιοπλοϊκές τους δεξιότητες, όσο τα αγγλικά και τα ιταλικά τους!

Φωτιά στο ΝΤΙΒΑΡΙ

Συμβαίνει τώρα. Φωτιά στο "ντιβάρι" στο ύψος της καντίνας. Αυτή τη στιγμή σπεύδουν οχήματα της πυροσβεστικής από την Πύλο για αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 1978

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΛΕΙΟΥ ΠΥΛΟΥ 1978 ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ
9/8/14 ΚΑΙ ΩΡΑ 21.00 , ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΙΟ 'NATURA' TOY
'ZOE RESORT'  ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΠΥΛΟΥ Μελέτη για την τροποποίηση των ψηφιακών υποβάθρων

Mελέτη για την τροποποίηση των ψηφιακών υποβάθρων του σχεδίου πόλης Πύλου ανέθεσε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Τη σύμβαση με το μελετητή την υπέγραψε ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης. Οπως αναφέρεται στη σύμβαση, σκοπός της «είναι η σύνταξη τροποποιητικής μελέτης του προαναφερόμενου σχεδίου πόλης, ώστε να είναι δυνατή η υποβολή ανάλογης πρότασης στο ΥΠΕΚΑ». Αντικειμενό της είναι «η συνταξη ολοκληρωμένης μελέτης (τεύχος εισήγησης, σχέδια με τις ζητούμενες τροποποιήσεις κλπ) σύμφωνα και με τα σχετικά αιτήματα δημοτών, που παρουσιάζονται και στα επίσημα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων δόθηκαν στον ανάδοχο». Η αμοιβή είναι 5.000 ευρώ και η προθεσμία εκπόνησης και υποβολής  της μελέτης είναι 90 ημερολογιακές ημέρες.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/08/2014


Μελέτη επισκευής αγωγού στη Μεθώνη

Μελέτη επισκευής του αγωγού διάθεσης και του φρεατίου φόρτισης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού Μεθώνης ανέθεσε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Το αντικείμενο του μελετητή, μεταξύ άλλων, αφορά: «Την παροχή οδηγιών προς συνεργείο δυτών για την εκτέλεση υποθαλάσσιας αυτοψίας προς διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης του ήδη εγκατεστημένου αγωγού διάθεσης που έχει υποστεί ζημιές, καθώς και την διερεύνηση από το συνεργείο δυτών της ποιότητας του πυθμένα. Το σχεδιασμό και διαστασιολόγηση της θωράκισης του υποθαλάσσιου αγωγού έναντι υδροδυναμικών φορτίων από συνδυασμένη δράση κύματος και υποθαλάσσιου ρεύματος, καθ’ όλο το μήκος του αγωγού, με θεώρηση τοποθέτησης του αγωγού εντός σκάμματος σε όσο μήκος κριθεί απαραίτητο (ακόμα και για το τμήμα του διαχυτήρα). Την επισκευή του φρεατίου φόρτισης στη θέση εξόδου του αγωγού». Οπως αναφέρεται, «θα εξεταστούν δυο εναλλακτικές λύσεις θωράκισης: i) με χρήση φυσικών ογκόλιθων και ii) με τη χρήση εύκαμπτων στρωμάτων από κυβόλιθους σκυροδέματος». Ο χρονος εκπόνησης της μελέτης είναι ένας μήνας από την ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας αυτοψίας και η αμοιβή για την εκπόνησή της 7.000 ευρώ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/08/2014

Αφιέρωμα στη Μεσσηνία από εσθονικό περιοδικό

Με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο εσθονικό περιοδικό “UKS”, η δημοσιογράφος Thea Karin προβάλλει τη Μεσσηνία μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το αφιέρωμα της Εσθονής δημοσιογράφου μεταδόθηκε στις 15 Ιουνίου και από τον ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας KUKU. Στο αφιέρωμα γίνονται αναφορές στην Καλαμάτα, τη Μάνη και διάφορα χωριά της, καθώς και στην Κυπαρισσία. Η δημοσιογράφος, την οποία φιλοξένησε τον περασμένο Απρίλιο στον τόπο μας το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με την αρωγή του γραφείου ΕΟΤ της Στοκχόλμης, χρησιμοποιεί στην αφήγησή της ιστορικά στοιχεία της Μεσσηνίας που ξεκινούν από την εποχή του Ομήρου και καταλήγουν στη Μαρία Κάλλας. Επίσης περιγράφει θρύλους του τόπου, αλλά και τον σύγχρονο τρόπο ζωής των Μεσσήνιων, ενώ αναφέρεται και στα τοπικά προϊόντα με έμφαση στο ελαιόλαδο και στους αρχαιολογικούς τόπους με ιδιαίτερη αναφορά στο Ανάκτορο του Νέστορα. Τέλος, υπάρχει ειδική ενότητα αφιερωμένη στην Costa Navarino. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/08/2014

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Την 30ή Σεπτεμβρίου όρισε το ΤΑΙΠΕΔ ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της διαχείρισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ των οποίων είναι και ο αερολιμένας της Καλαμάτας . Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις που θα συνοδευτεί με επενδύσεις τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές για την αναβάθμιση των αεροδρομίων. Οπως εκτιμάται θα γίνει σκληρή μάχη από τα 7 σχήματα που έχουν προεπιλεγεί, αφού τα περίπου 18 εκατ. επιβάτες που διακινούνται από τα υπό παραχώρηση αεροδρόμια είναι ένα μέγεθος που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μάλιστα, επειδή η κίνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ιδανική τη συγκυρία για την επίτευξη υψηλού τιμήματος. Υπό παραχώρηση βγαίνουν δύο ομάδες από 7+4 αεροδρόμια η κάθε μία, με το διαγωνισμό να προβλέπει τη δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης για 30 συν 10 έτη. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν 3 μεταξύ των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.

Υποβάθμιση περιβάλλοντος στο σκουπιδότοπο της Πύλου ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ

Την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια στη θέση Άγιος Νικόλαος της Πύλου επιβεβαιώνει το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας: Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή στις 25 Ιουνίου, τονίζει πως «οι διαπιστώσεις στο β’ τμήμα (εκτός του περιφραγμένου χώρου, που βρίσκεται χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών απορριμμάτων) της έκθεσης ελέγχου συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος και δημιουργούν προβλήματα δημόσιας υγείας». Για τα δεματοποιημένα σκουπίδια το Κλιμάκιο παρατηρεί πως «καταλάμβαναν όλη την έκταση του περιφραγμένου χώρου και είχαν στοιβαχθεί καθ’ ύψος. Τα δέματα έχουν αποτεθεί επί του εδάφους, έχουν διαρρηχθεί».Για το χώρο εκτός των δεματοποιημένων επισημαίνει ότι «υπήρχαν εστίες ανάφλεξηςαπορριμμάτων, έντονος καπνός και οσμή καμένου πλαστικού» και καταγράφει μια σειρά από σοβαρές παραλείψεις.Ειδικότερα στην έκθεση αυτοψία του το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος σημειώνει: «α) Η μονάδα δεματοποίησης, μηχανικής διαλογής αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) δεν είναι σε λειτουργία. Ο περιφραγμένος χώρος εντός του οποίου βρίσκεται η μονάδα, είναι κλειστός και δεν ήταν δυνατή η πρόσβασή μας εντός αυτού.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο της Πύλου, για να τιμήσει τον δεσποτικό εορτασμό, εις ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 


Σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς πίστης τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πρόναο του ιστορικού Ναού, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου.



Χτισμένος περί τα τέλη του 16ου αι. , ο Ι. Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος βρίσκεται εντός του Νιόκαστρου, στην Πύλο, έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το έργο της αναστήλωσής του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» τον Δεκέμβριο του 2010. Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της συγκεκριμένης πράξης να πραγματοποιείται στο άμεσο μέλλον, το μνημείο θα είναι επισκέψιμο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι για τις λατρευτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.



Στην εορτή παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, κ. Άγγελος Κωτσιόπουλος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος.



Μετά το τέλος της Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επισκέφτηκε τον Δήμαρχο στο γραφείο του, με σκοπό να συζητήσουν σχετικά με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Πανηγύρι στην Καλλιθέα


Σημαντική διάκριση για την Costa Navarino

Η Costa Navarino διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο, κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία «Europe’s Responsible Tourism Award» στα WorldTravel Awards 2014: έναν διεθνή θεσμό που διεξάγεται από το 1993 σε κάθε ήπειρο, όπου αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις βέλτιστες πρακτικές σε όλους τους τομείς του τουριστικού κλάδου. H Costa Navarino, εφαρμόζοντας μια σειρά πρακτικών με στόχο την ανάπτυξη ενός αειφόρου τουριστικού προορισμού, αναγνωρίζεται από αυτό τον διεθνή θεσμό και ενισχύει περαιτέρω τη θέση της ως διεθνές πρότυπο σωστής ανάπτυξης.  Στη καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και η ανάδειξη των παραδόσεων της περιοχής. Η βράβευση του προορισμού έγινε σε μια ιδιαίτερη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με διεθνείς παρουσίες από τον τουριστικό κλάδο. Σε αυτή τη βράβευση ο προορισμός Costa Navarino ξεχώρισε στην κατηγορία που αναδεικνύει τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, ανάμεσα σε παγκόσμια brands όπως η Virgin Atlantic Airways, η Europcar Ηνωμένου Βασιλείου και η Norwegian Cruise Line. Κατά την ομιλία του στην τελετή, ο πρόεδρος των World Travel Awards, Γκράχαμ Κουκ, σημείωσε: «Χαιρόμαστε πάντα όταν καλωσορίζουμε ένα νέο μέλος στη λίστα βραβευθέντων των World Travel Awards.