Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Δύο δρομολόγια για Θεσσαλονίκη ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Με δύο δρομολόγια την εβδομάδα εξυπηρετεί πλέον η Astra τη γραμμή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αυτό συμβαίνει καθώς, από την περασμένη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, μπήκαμε στη χειμερινή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας -σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση- μειώνονται σε δύο εβδομαδιαίως τα αεροπορικά δρομολόγια μεταξύ των δύο πόλεων, από 5 που πραγματοποιούνταν το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του χειμερινού προγράμματος, κάθε Δευτέρα το αεροπλάνο φτάνει στην Καλαμάτα στις 6.25 το απόγευμα και αναχωρεί για Θεσσαλονίκη στις 6.55, ενώ την Πέμπτη η άφιξη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένη για τις 5.50 το απόγευμα και η απογείωση για την συμπρωτεύουσα στις 6.20 μ.μ. Πάντως, σύμφωνα με την εφαρμογή για την αγορά εισιτηρίων στην ιστοσελίδα της Astra, ειδικά για τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, η άφιξη του αεροσκάφους στην Καλαμάτα προγραμματίζεται για τις 9.45 το βράδυ και η αναχώρησή για τη Θεσσαλονίκη στις 10.15 μ.μ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/10/2014

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Ένα μεγάλο έργο πολιτισμικής ανάδειξης ξεκινά στον δήμο Πύλου-Νέστορος και συγκεκριμένα στην Δημοτική Ενότητα Πύλου, καθώς την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 υπογράφτηκε η σύμβαση «Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου Πύλου».

Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση αυτή, με προϋπολογισμό μελέτης 150.000 ευρώ, υπογράφτηκε μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ Δημητρίου Καφαντάρη και του ανάδοχου του έργου κ. Κόρδα Αθανάσιου. Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ και η προθεσμία αποπεράτωσης του έχει καθοριστεί σε 8 μήνες από την μέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ο Δήμαρχος  Πύλου-Νέστορος δήλωσε τα εξής: «Ένα μεγάλο έργο πολιτισμικής ανάπτυξης ξεκινά σήμερα στον Δήμο μας. Ως δημοτική αρχή δίνουμε προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την ιστορία του τόπου μας αναδεικνύοντας την πολιτισμική μας ταυτότητα. Το μεσαιωνικό υδραγωγείο της Πύλου θα αποκατασταθεί πλήρως με σκοπό να αναδειχθεί  η τεχνική κατασκευής του καθώς και το φυσικό κάλλος του περιβάλλοντα χώρου.»

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Σύμβαση για ενάλιο αρχαιολογικό χώρο

Την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία και λειτουργία ενάλιου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου πλησίον της νήσου Σαπιέντζας στην περιοχή της Μεθώνης, ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος. Η σύμβαση είναι μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου. Την υπερψήφισαν η πλειοψηφία, η μείζων (συνδυασμός Καραμπάτσου) και η πρώτη ελάσσων μειοψηφία (συνδυασμός Κανάκη) και την καταψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση", με επικεφαλής τη Σοφία Αποστολοπούλου. Η μείζων μειοψηφία είπε "ναι", εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη διαχείριση και λειτουργία του χώρου από ιδιώτες και ζήτησε να έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπως μας επεσήμανε ο σύμβουλος Δημήτρης Σιψάς. «Είναι σημαντικό και σπουδαίο για την περιοχή η δημιουργία του ενάλιου πάρκου. Το είχαμε παλέψει από την εποχή των Συμβουλίων Περιοχής», παρατήρησε ο κ. Σιψάς.  

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/10/2014

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ένας τραυματίας σε κυνήγι αγριογούρουνου στην Πυλία

Σε τραγωδία παραλίγο να καταλήξει σήμερα το απόγευμα το κυνήγι αγριογούρουνου στην Πυλία για δύο φίλους. Οι δύο φίλοι είχαν πάει για κυνήγι αγριογούρουνου μεταξύ Καλοχωρίου και Μεσοποτάμου. Έχοντας στήσει ενέδρα ο ένας από τους δύο πυροβόλησε κατά λάθος το φίλο του δυο φορές νομίζοντας ότι επρόκειτο για αγριογούρουνο. Οι σφαίρες βρήκαν τον άτυχο 43χρονο κυνηγό στην κοιλιά και στη δεξία κλείδα. Ο 32χρονος κυνηγός που πυροβόλησε μέσα στον πανικό του ενημέρωσε τηλεφωνικά δύο άλλα άτομα που κυνηγούσαν σε κοντινό σημείο, οι οποίοι μετέφεραν τον τραυματία στο Νοσοκομέιο Καλαμάτας. Εκεί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ο δράστης από το σοκ λιποθύμησε και στη συνέχεια όταν συνήλθε, παραδόθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Πεταλιδίου. Τόσο το θύμα, όσο και ο δράστης κατάγονται από το Καλοχώρι. 

 "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/10/2014

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στην Πύλο



Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος

Με αθρόα συμμετοχή από τους πολίτες, γιόρτασε και φέτος ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, την Εθνική Επέτειο για την 28η Οκτωβρίου του 1940. Στην Πύλο, την Καλλιθέα, το Κορυφάσιο, τη Χώρα, το Βλαχόπουλο, τη Στενωσιά, την Κορώνη, το Χαροκοπιό, τη Φοινικούντα, τη Μεθώνη, του Χανδρινού και το Σουληνάρι οι κεντρικοί δρόμοι γέμισαν από κόσμο, που έσπευσαν να καμαρώσουν και να χειροκροτήσουν την μαθητιώσα νεολαία, η οποία έλαβε μέρος στις παρελάσεις.
Στην έδρα του δήμου, την Πύλο, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, με την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρέστησε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφάλειας και πλήθος κόσμου. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο των Πεσόντων, από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, των Σωμάτων Ασφαλείας του δήμου και των σχολείων. Αν και συννεφιασμένος, ο καιρός συμμάχησε, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η παρέλαση των μαθητών και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Θεολόγος-Φιλόλογος, Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μετά το πέρας της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Δημαρχιακό Μέγαρό για τους δημότες της περιοχής.
Στην Κορώνη, οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου και ο πολιτιστικός σύλλογος Κορώνης χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, στο κέντρο της πόλης, με τον κόσμο να τους καταχειροκροτεί.
Ο Δήμαρχος, συγκινημένος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα γιορτάζει όλη η Ελλάδα, αποδίδοντας φόρο τιμής στους Έλληνες του ’40, που θυσίασαν τη ζωή τους, προκειμένου να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας, καθώς η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, θυμίζει σε όλους μας ότι, όταν είμαστε ενωμένοι και όταν βάζουμε στόχους μπορούμε και να τους πετυχαίνουμε. Ο στόχος των Ελλήνων, όπως και τότε, είναι όχι μόνο να βελτιώσουμε τις ζωές μας, αλλά και να κάνουμε το μέλλον των παιδιών μας καλύτερο.»

Παύλος Καπλάνης: Ένας Μεσσήνιος ελαιοπαραγωγός… 400 αστέρων


O επιχειρηματίας που έχει κάνει τους Άγγλους, τους Ελβετούς και τους Ιάπωνες να παραμιλούν για την ποιότητα του λαδιού «Andelea» που παράγεται στη μεσσηνιακή γη
 
Στα 18 του ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο της Οικονομίας. Στα 30 του κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος Οικονομολόγος. Δέκα χρόνια μετά ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στη γη των προγόνων του και να ακολουθήσει το επάγγελμά τους. Εκείνο του ελαιοπαραγωγού.
Σήμερα, ο Παύλος Καπλάνης, στα 40 του χρόνια, ανήκει σε εκείνους τους Έλληνες που διακρίνονται από σπουδαίους κριτές του εξωτερικού ακόμα και αν δεν έχει βρεθεί ποτέ ανάμεσά τους.
Ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας έχει κάνει τους Άγγλους, τους Ελβετούς και τους Ιάπωνες να παραμιλούν για την ποιότητα του λαδιού «Andelea» που παράγεται στη μεσσηνιακή γη. Πρόσφατα, το προϊόν του ανταγωνίστηκε με επιτυχία 10.000 εξαιρετικής ποιότητας τρόφιμα απ’ όλο τον κόσμο στο διαγωνισμό Great Taste Awards 2014 της Αγγλίας και κατέκτησε την πρωτιά, αφού απέσπασε από ένα αστέρι και από τους 400 κριτές.
Το προϊόν της μεσσηνιακής γης εκτιμήθηκε δεόντως από τους ξένους γευσιγνώστες, καθώς ξεχώρισε σε γεύση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλία της Πύλου

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η σηματαδότηση που θα ισχύσει κατά το διάστημα των εργασιών ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Πύλου που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.


ΜΕ ΠΑΣΑ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου, στην Κορώνη, για να εορτάσει με λαμπρότητα τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου. 

Σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς πίστης, τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κυρήγματος, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Φιλίππου Σαμαριά, συλλειτουργούντων των Εφημέριων της περιοχής.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πύλου.

Στην εορτή παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Θανάσης Πετράκος, οι Αντιδήμαρχοι Πύλου-Νέστορος, κα Πελαγία Λεφτάκη και κ. Λεωνίδας Γαϊτάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Κορώνης, ο τέως Δήμαρχος Κορώνης, κ. Δημήτρης Βεργόπουλος, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, κ. Δημήτριος Μανιατάκης και πλήθος κόσμου.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ ο Δημήτρης Καφαντάρης

Με απούσες τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε, πριν λίγα λεπτά, η εκλογή Προεδρείου της ΚΕΔΕ, με τα πρόσωπα, που καταλαμβάνουν τα 4 αξιώματα - Πρόεδρος, Α' & Β' Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας - να είναι τα ακόλουθα:

Πρόεδρος: Γιώργος Πατούλης (Δήμαρχος Αμαρουσίου)

Α' Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Καφαντάρης (Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος) 

Β' Αντιπρόεδρος: Γιάννης Καραγιάννης (Δήμαρχος Λαγκαδά)

Γενικός Γραμματέας: Γιάννης Μουράτογλου (Αντιδήμαρχος Δήμου Έδεσσας).

Επισημαίνεται η απουσία των Παρατάξεων: «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» του Δημάρχου Αμφιλοχίας,
Απόστολου Κοιμήση (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), «Νέα Αυτοδιοίκηση» του Δημάρχου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, ενώ η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» του Δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) προσήλθε, με τον κ. Δημήτρη Μπίρμπα να ανακοινώνει την απόφαση της Παράταξής του, να απέχει από τη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της Ένωσης, για την εκλογή Προεδρείου και μελών της Ε.Ε.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο Δ. Καφαντάρης

Στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ) εξελέγη ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και μάλιστα 2ος στη λίστα των δημάρχων, πίσω από τον επικεφαλής του συνδυασμού (των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ.) Γιώργο Πατούλη δήμαρχο Αμαρουσίου. Ο Δ. Καφαντάρης έλαβε 169 ψήφους, ενώ ο Γ. Πατούλης που αναμένεται σήμερα να εκλεγεί πρόεδρος στην ΚΕΔΕ, πήρε 225 ψήφους. Περισσότερες ψήφους από το δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς (πρώην δήμαρχος) Νίκος Χιωτάκης (183). Από την Πελοπόννησο εξελέγη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (με το συνδυασμό Πατούλη) και ο Αναστάσιος Γκιολής, δημοτικός σύμβουλος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, ο οποίος έχει εκλεγεί και στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου. Εξελέγη με το συνδυασμό του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, αλλά ως προερχόμενος από τη Ν.Δ. ψήφισε για πρόεδρο της Ενωσης το δήμαρχο Αργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο. Ηταν η 11η ψήφος που χρειάστηκε μετά την απουσία και την άρνηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Καμπόσου. Να υπενθυμίσουμε ότι στις προχθεσινές εκλογές της ΚΕΔΕ η παράταξη της Ν.Δ. εξασφάλισε την πλειοψηφία στο Δ.Σ., καθώς κέρδισε τις 16 από τις 31 έδρες. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ πήρε 8 έδρες, των ανεξάρτητων Αριστερών 3, του ΣΥΡΙΖΑ 3, ενώ αυτοδίκαια εξελέγη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Γ.Σ. " ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/10/2014

ΤΟΜ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Ο Έλληνας επιστήμονας που πολεμά τον καρκίνο με τις ελιές

«Οι αντιοξειδωτικές ουσίες της ελιάς σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην ανάπτυξη των υγιών». Στο πόρισμα αυτό κατέληξε πριν από λίγο καιρό ο ομογενής επιστήμονας, Δρ Τομ Καραγιάννης, διευθυντής του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker, που βρίσκεται στη Μελβούρνη. Η προληπτική δράση της ελιάς και του ελαιολάδου σε καρδιαγγειακές νόσους είναι πλέον γνωστή σε όλους. Εκείνο που ο ομογενής επιστήμονας ήθελε να διαπιστώσει, όμως, όταν ξεκίνησε την έρευνά του, ήταν το πώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν στα  και αν τελικά η αθάνατη ελιά, που για πάνω από 3000 χρόνια δρούσε σαν ασπίδα από πολλές αρρώστιες στους προγόνους μας, μπορεί να αντισταθεί στην μεγαλύτερη αρρώστια-πρόκληση της εποχής μας, κοινώς τον καρκίνο.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Βρήκε τις ελιές του … μαζεμένες

 Πήγε ο άνθρωπος να μαζέψει τις ελιές του χθες, στην περιοχή της Πυλίας, και τις βρήκε μαζεμένες: Τον είχαν προλάβει άλλοι... νοικοκυραίοι. Πιο συγκεκριμένα, ο Στέλιος Ψώνης από την Πύλα έπαθε σοκ χθες το πρωί όταν πήγε στο κτήμα του στη θέση “Ξεριάς”, ανάμεσα στην Πύλα και στα γκολφ. Οπως μας κατήγγειλε, βρήκε και τις 17 μαυρολιές του μαζεμένες, ενώ οι δράστες είχαν μαζέψει και 5 κορωνέικες που ήταν στην ίδια σειρά. Το μάζεμα πρέπει να έγινε με δέμπλες, καθώς δεν είχε κοπεί καμία κλάρα, ενώ μέσα στο κτήμα δεν υπήρχαν ίχνη από αυτοκίνητο. Το παράνομο μάζεμα εκτιμάται πως μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης αργά το απόγευμα, 5 με 7 μ.μ., καθώς το κτήμα είναι κοντά στο δρόμο και οι κλέφτες θα γίνονταν αντιληπτοί. Από την κλοπή ο Στ. Ψώνης υπολογίζει ότι έχασε 25 με 30 τσουβάλια ελιές.      

    Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/10/2014

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πώς τα ελληνικά ξενοδοχεία θα κερδίσουν τουρίστες όλο το χρόνο - Τι λένε 4 στελέχη της αγοράς

Της Στεφανίας Σούκη
Η Αττάλεια, η οποία συγκεντρώνει το 30% των συνολικών διεθνών αφίξεων της Τουρκίας, διαθέτει πεζοπορικό μονοπάτι 500 χιλιομέτρων και 15 γήπεδα γκόλφ. Στα Κανάρια νησιά, στη Φουερτεβεντούρα, οι Ισπανοί δίνουν τη δυνατότητα διοργάνωσης meetings σε …ηφαίστεια. Πίσω στην Ελλάδα, οι Ελληνες ξενοδόχοι εξακολουθούν να ‘’παλεύουν’’ με την εποχικότητα και αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν το success story του ελληνικού τουρισμού όλη τη διάρκεια του έτους. Mάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μελέτη για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, ξεκινώντας αρχικά από την Κρήτη και Δωδεκάνησα και θα ακολουθήσουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη Ελλάδα.

"Να μην προκαλέσουμε μωρέ"

Συνεχίζεται στην Πύλο ή, όπως μου επεσήμαναν κάποιοι ντόπιοι, στους Γαργαλιάνους του Δήμου Τριφυλίας, η μεγάλη παρουσίαση του Passat στο παγκόσμιο δίκτυο της VW.


Εως και τις 4 Δεκεμβρίου, σχεδόν 25.000 στελέχη, επιχειρηματίες κ.λπ. θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Costa Navarino». Πάνω από 250 αυτοκίνητα βρίσκονται εκεί για το ανάλογο test drive, το οποίο περιλαμβάνει τη διαδρομή Μαραθόπολη -Γαργαλιάνοι - Χώρα - Costa Navarino - Μαραθόπολη. 




Οι επισκέπτες γεύονται ελληνικά φαγητά με μεσσηνιακό λάδι, χωριάτικη σαλάτα και φέτα, χοιρινό, χόρτα και φρούτα από τη μεσσηνιακή γη, γύρο και σουβλάκια, ριζότο με κρόκο Κοζάνης κ.λπ. Οπως καταλαβαίνετε, τόσο οι πρατηριούχοι της περιοχής, που εφοδιάζουν καθημερινά με καύσιμα τα αυτοκίνητα, όσο και οι προμηθευτές των τροφίμων (μόνο ντόπια) τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. 

Ετσι ξαφνικά, δηλαδή, η τουριστική περίοδος στην περιοχή πήρε τρεις μήνες παράταση, μόνο και μόνο επειδή η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να κάνει αυτή τη μεγάλη εκδήλωση στη Μεσσηνία, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια στην περιοχή. Ολα βαίνουν καλώς, οι επισκέπτες φεύγουν από την περιοχή ενθουσιασμένοι και γεμάτοι εικόνες, ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται ότι σύντομα θα επισκεφθούν την περιοχή οικογενειακώς.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα Σαμαρά για την προσφορά του Μεσσήνιου βουλευτή Νίκου Κότσιρα σε ομογένεια και Αυστραλία


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με μήνυμά του, επαίνεσε την προσφορά του ομογενή Φιλελεύθερου βουλευτή της Βικτώριας, Νίκου Κότσιρα, προς την ομογένεια, την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.
 «Ο Μεσσήνιος πολιτικός πρόσφερε πολλά στην θετή του πατρίδα αλλά και στον Ελληνισμό» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς στο μήνυμά του που προβλήθηκε σε αποχαιρετιστήρια δεξίωση μιας και ο κ. Κότσιρας εγκαταλείπει την πολιτική.
Μεταδόθηκαν ακόμα μηνύματα, με τα οποία εξυμνήθηκε η προσφορά του ομογενή πολιτικού, από τον πρώην πολιτειακό πρωθυπουργό Τζεφ Κένετ, το νυν πολιτειακό πρωθυπουργό, Ντένις Νάφθαϊν, αλλά και από άλλους υπουργούς και βουλευτές.
Η δεξίωση έγινε στο εστιατόριο "MESA" και ο 55χρονος βουλευτής ήταν περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, συγγενείς τους, συνεργάτες και φίλους.
Ανάμεσά τους και ο υπουργός Πολυπολιτισμού Μάθιου Γκάϊ, που θα είναι υποψήφιος πλέον στην έδρα Μπουλίν, την οποία κατείχε ο κ. Κότσιρας για 14 χρόνια.
Βαθειά συγκινημένος ο κ. Κότσιρας είπε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα εγγόνια του από ότι αφιέρωσε στα παιδιά του.
Δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματά του και ευχαρίστησε την μητέρα του που ήταν στην εκδήλωση, αλλά και τον πατέρα του που δεν είναι πλέον στη ζωή.
Ο Νίκος Κότσιρας έφτασε οικογενειακώς στη Μελβούρνη με το «Πατρίς» το 1964. Ήταν μόλις πέντε χρονών. Σπούδασε εκπαιδευτικός, έγινε διευθυντής σχολείου, αλλά τον κέρδισε η πολιτική. Ήταν ο πρώτος, γεννημένος στην Ελλάδα, υπουργός του Φιλελεύθερου κόμματος της Βικτώριας. Γεννήθηκε στο χωριό Χανδρινού, κοντά στην Πύλο το 1959 και ανέπτυξε μια πολύχρονη, στενή φιλία με το συντοπίτη του, Αντώνη Σαμαρά. 
Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως σύμβουλός του πρώην πρωθυπουργού της Βικτώριας και γνωστού φιλέλληνα, Τζεφ Κένετ. Υπηρέτησε ως υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων αρχικά και στη συνέχεια και υπουργός Ενέργειας. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/vouleftes/item/46934-kotsiras-samras-australia

ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Με έργα ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των δημοτών συνεχίζει η Δημοτική Αρχή, καθώς την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014, υπογράφηκαν οι συμβάσεις «Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικών Οδών Δ.Ε. Πύλου» και «Βελτίωση Οδοποιίας Χιλιοχωρίων».

Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικών Οδών Δ.Ε. Πύλου», προϋπολογισμού μελέτης 60.000,00 €, υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριου Καφαντάρη και του ανάδοχου του έργου, κ. Γεώργιου Καρακαξά. Στη συνέχεια υπογράφηκε η σύμβαση με τίτλο «Βελτίωση Οδοποιίας Χιλιοχωρίων», προϋπολογισμού μελέτης 40.000,00 €, μεταξύ του Δημάρχου και του αναδόχου του έργου, κ. Παναγιώτη Σταματέλου.

Εκτενέστερα, με την υπογραφή των συγκεκριμένων συμβάσεων, των οποίων η πίστωση προέρχεται από ΣΑΤΑ και ιδίους πόρους του δήμου Πύλου-Νέστορος, προβλέπεται η συντήρηση τμήματος της οδού Κρασάνου και άλλων τμημάτων ανώνυμων δημοτικών δρόμων, εντός της Δ.Κ. Πύλου. Επίσης προβλέπεται και η συντήρηση δημοτικών οδών εντός της Δ.E. Χιλιοχωρίων. Η προθεσμία αποπεράτωσης των δύο έργων έχει καθοριστεί σε έξι μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

 «Δύο ακόμη έργα ζωτικής σημασίας για το Δήμο Πύλου-Νέστορος, υπογράφηκαν. Η Δημοτική Αρχή και οι συνεργάτες του δήμου εργάζονται σκληρά, σε καθημερινή βάση, για να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά του πολίτη. Ξέρουμε να ακούμε τους πολίτες, τις ανάγκες τους και να δίνουμε λύσεις σε αυτές.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, υπογραμμίζοντας πως κυριότερος σκοπός των έργων ασφαλτόστρωσης είναι η οδική ασφάλεια και η μείωση ολισθηρότητας στους δρόμους.

Εφαρμογή για τη Μεσσηνία

Τη νέα εφαρμογή τουριστικού οδηγού για κινητά, Messinia myGreece.travel appδημιούργησε η εταιρία myGreece.trave,l με τους πληρέστερους on line τουριστικούς οδηγούς για όλη την Ελλάδα και applications για smart phones και tablets. Η νέα εφαρμογή κυκλοφόρησε αρχές Οκτώβρη, είναι δωρεάν, λειτουργεί και offline και είναι εξαιρετικά φιλική στο χρήστη. Αν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, μπορεί κανείς να την κατεβάσει απλά, κάθε φορά που έχει internet. Η εφαρμογή Messinia myGreece.travel app υποστηρίζεται από ελληνικό και αγγλικό περιεχόμενο και είναι διαθέσιμη για iOS και Android. Παρέχει πληροφορίες, σχετικά με την Μεσσηνία όπως τι να δω, τι να κάνω, που να μείνω, που να φάω κ.λπ., με 100% ακριβή απεικόνιση σε χάρτη και θα βοηθήσει σημαντικά στην ραγδαία ανερχόμενη τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Ο οδηγός είναι εύχρηστος, καλαίσθητος και προβάλλει με σεβασμό και αποτελεσματικότητα όλα όσα καθιστούν την Μεσσηνία έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/10/2014

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για λάδι

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους εμπόρους καταγράφεται στη φετινή έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, με τις τιμές των πιο πρόσφατων πωλήσεων (περσινού και ίσως υποβαθμισμένου προϊόντος) να βρίσκονται ήδη 10% πάνω από τη μέση τιμή της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι οι τιμές της νέας παραγωγής λογικά θα κινηθούν σημαντικά υψηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές. Προς επίρρωσιν αυτού, η τελευταία αγορά στη Λακωνία έγινε στα 3,30 λεπτά το κιλό, τιμή γύρω από την οποία περιμένουν οι παραγωγοί να... κάτσει η μπίλια τουλάχιστον για τα πρώιμα ελαιόλαδα. Το στίγμα και της φετινής σεζόν αναμένεται, εν πολλοίς, να το δώσει η πρώτη δημοπρασία για 27 με 30 τόνους ελαιόλαδου, που θα κάνει ο Συνεταιρισμός Αγ. Αποστόλων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παναγιώτη Μπατσάκη, οι ενδείξεις μιλούν για επίπεδα τιμών σημαντικά πάνω από τα 2,67 λεπτά, τιμή την οποία έδωσε πέρυσι η πρώτη δημοπρασία. Κι αυτό καθώς η ζήτηση τη φετινή χρονιά είναι μεγαλύτερη, δεδομένης της μειωμένης έως και 50% φετινής παραγωγής της Ισπανίας, που αναμένεται στους 875.000 τόνους. Ενδεικτικό αυτής της ζήτησης είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον ιταλικών και ισπανικών εμπορικών οίκων, που εκδηλώθηκε ήδη για το κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Αρνητική γνωμοδότηση για τη βίλα Καλτσίδη

 Αρνητικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας και του αγκυροβολίου στο Βασιλίτσι, ιδιοκτησίας Καλτσίδη. Με την ίδια απόφαση το Συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει οποιαδήποτε άλλη μελέτη τυχόν κατατεθεί, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιο χώρο.Ακόμα: Αποφασίστηκε το πόρισμα της επιτροπής της περιφερειακής αρχής που έκανε αυτοψία στο συγκεκριμένο χώρο στο Βασιλίτσι -το οποίο δε δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου πριν τη συνεδρίαση- να κατατεθεί στον εισαγγελέα, προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα αναφερόμενα στοιχεία. Να γνωστοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να μην εκδοθεί καμία απόφαση, αν πρώτα δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε δημόσιο χώρο.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, «ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένοχη ανοχή των εκπροσώπων της Μεσσηνίας για τα όσα αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και χαρακτήρισε αλλοθική τη συμπεριφορά όσων όψιμα εξέφρασαν τη ρητή τους αντίθεση, χωρίς να εξετάσουν λεπτομερώς τα δεδομένα, αλλά ούτε συμμετείχαν στη διαδικασία διαβούλευσης». Ανακοίνωση για το θέμα αυτό, με την οποία επικρίνει την Περιφερειακή Αρχή, εξέδωσε η "Πελοπόννησος Πρώτα". Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δείγματα γραφής της περιφερειακής αρχής για το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, δόθηκαν και για το πόρισμα της Επιτροπής που συγκροτήθηκε για αυτοψία στο "ιδιωτικό αγκυροβόλιο" στο Βασιλίτσι Κορώνης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ξεκαθάρισε στους εμβρόντητους περιφερειακούς συμβούλους ότι δεν θεώρησε σκόπιμο να τους κοινοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής πριν το φέρει προς συζήτηση, διότι…αυτό έτσι και αλλιώς δεν θα άλλαζε τίποτα! Και τελικά συμφώνησαν με την πρόταση της μειοψηφίας για αρνητική γνωμοδότηση».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/10/2014

Τραγική παραμένει η κατάσταση στο σκουπιδότοπο του Αγ. Νικολάου

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου, ίδια και χειρότερη σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά την πυρκαγιά που είχε προκληθεί στην περιοχή. Στο χώρο της χωματερής τα σκουπίδια είναι βουνά, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, παρατημένα έτσι όπως τα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα.
Στην είσοδο, δίπλα από το δρόμο που οδηγεί στη χωματερή, υπάρχουν πολλά σκορπισμένα σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα. Στο χώρο βρίσκεται κι ένα μηχάνημα, και ανάμεσα σε αυτό και τα σκουπίδια έχουν δημιουργηθεί βουναλάκια. Πίσω απ’ αυτά είναι το τμήμα με τα σκουπίδια που έχουν καεί - στην άκρη των οποίων χθες έβγαινε καπνός.
Στον περιφραγμένο χώρο με τα δέματα των σκουπιδιών, όπου κάποια έχουν διαρρηχθεί με τον καιρό και τη φθορά, εξακολουθεί να γίνεται το αδιαχώρητο.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΠΥΛΟΣ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Με υπερηφάνεια, λαμπρότητα και ανάλογα συναισθήματα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην Πύλο του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Το πρωί της 20ης Οκτωβρίου, 187 χρόνια μετά, τα αγήματα του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού,  και του Ναυτικού της Ρωσίας, επέστρεψαν στο λιμάνι της ιστορικής Πύλου, για να αποδώσουν τιμές στη μνήμη των πραγματικών ηρώων, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του έθνους μας.

Δύο μέρες πριν, στις 18 Οκτωβρίου, η Ελληνική Φρεγάτα «Αιγαίον» και η Ρωσική Κορβέττα «Camym» με το πλήρωμά τους, ναυλόχησαν στο λιμάνι της ιστορικής Πύλου, για να τιμήσουν την επέτειο και να υποδεχθούν τον κόσμο στο κατάστρωμα του πλοίου.

ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;


Θέλοντας χθες το βράδυ να δείξω στην κόρη μου κάποιες εικόνες από τα Ναυαρίνεια - μιας και οι δουλειές με κρατάνε για λίγο ακόμα μακριά από τον τόπο μου, χάζεψα στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών και αργότερα στις ενημερωτικές εκπομπές, αλλά εν τω μεταξύ το παιδί είχε ήδη κοιμηθεί. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπέπεσε ουδεμία αναφορά στην αντίληψή μου. Σκέφτηκα να μπω στο διαδίκτυο αλλά και πάλι άνθρακες ο θησαυρός. Ευτυχώς που οι καλοί μου φίλοι Κώστας Καραλής και Δημήτρης Πανοσκάλτσης είχαν πλούσιο Φώτο-ρεπορτάζ στις σελίδες τους και θυμήθηκα τον εαυτό μου στις παρελάσεις.

Την ίδια στιγμή στα κανάλια ο ορισμός της καθημερινότητας, ώσπου πέφτω πάνω σε μια εκπομπή αφιέρωμα στην μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ 33 χρόνια πριν. Ιστορικό γεγονός δεν αντιλέγει κανείς από όποια σκοπιά και αν το προσεγγίσει, αλλά είμαστε 20 Οκτώβρη πλέον (έχουν προσπεράσει 2 ημέρες) και συν τοις άλλοις πόσο πιο ιστορικό σκέφθηκα θα μπορούσε να είναι αυτό το γεγονός από τα Ναυαρίνεια ώστε να αξίζει αντί αυτού την μία ώρα αφιέρωμα; Το ερώτημα μου όμως κατάλαβα αμέσως ότι ήταν πολύ φθηνό και ρηχό. Το σωστό ερώτημα που όφειλα να διατυπώσω στον εαυτό μου και σε όλους τους αρχισυντάκτες των εκπομπών αυτών είναι το εξής, υπάρχει σημαντικότερο ορόσημο της ελληνικής φυλής, του ελληνικού έθνους από καταβολής του ώστε να αποσπάσει την πρωτοκαθεδρία από τα Ναυαρίνεια; Μάλλον ΟΧΙ.

Γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η 187η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου


Βασικό μήνυμα η αλληλεγγύη Ελλάδας και συμμάχων και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα 
Ξεχωριστή μέρα ήταν η χθεσινή για την Πύλο, καθώς γιορτάστηκε η 187η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, οπότε οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα, ενώ από το Δημαρχείο της Πύλου οι σημαίες της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έφθασαν, με πομπή, στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε έπαρση, ενώ ακολούθησε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.
Στη συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, οι πρέσβεις των τιμώμενων χωρών, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λίτσας, εκπρόσωποι των ελληνικών αλλά και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων, επέστρεψαν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Επίσης κατέθεσαν στεφάνια στο εκεί μνημείο, ενώ τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Νήπια στο Κάστρο της Πύλου

 Το Κάστρο της Πύλου επισκέφθηκαν την Πέμπτη με αφορμή την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου τα νήπια και προνήπια του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Πύλου. Εκεί παρακολούθησαν την προβολή της εικονικής αναπαράστασης της ναυμαχίας και είδαν την έκθεση των ναυαγίων. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/10/2014

Συναυλία στην Κορώνη

 Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης 2014 με συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων “Dissonance” τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα “Καγγελάριος”. Παίζουν οι: Κάτια Καμίνσκαγια, Κλεόδωρος Αγόρας (βιολί), Γιώργος Γαϊτάνος (βιόλα) και Ρία Αναστασίου (τσέλο). Θα ακουστούν έργα των: Μότσαρτ, Μαρτίνι, Τσαϊκόφσκι, Σούμπερτ, Χατσατουριάν, Στράους, Μπραμς, Αλμπενίζ, Πιατσόλα, Μπρέγκοβιτς, Νίνο Ρότα, Λεγκράντ, Μαντσίνι, Τζόπλιν, Γουίλιαμς, “Queen” κ.ά. Ακόμη, γνωστές ελληνικές μελωδίες και τραγούδια. Η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ και το μειωμένο 5. Για άτομα κάτω των 18 η είσοδος είναι ελεύθερη. Εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστημα “Αλντεμπαράν”. Για περισσότερες πληροφορίες: www.koronifestival.gr. Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/10/2014

Εκδηλώσεις για την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου γιόρτασε χθες με κάθε επισημότητα η Πύλος, στο λιμάνι της οποίας είχαν καταπλεύσει η ελληνική φρεγάτα “Αιγαίον” και η ρωσική κορβέτα “Samum”. Στις 10.15 το πρωί τελέστηκε η δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων από: Τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη ως εκπρόσωπο της Βουλής, τους πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας Τζον Κίτιμερ και της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοφ, το στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας - συνταγματάρχη Κριστόφ Ζιρό, τον Αρχηγό Στόλου - αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου - δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο και τους δημάρχους Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη και Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη. Ποίημα για το Ναβαρίνο απήγγειλε η μαθήτρια του Δημοτικού Σταυρούλα Θεοδωρακοπούλου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο “Η σωτήριος για την Ελληνική Επανάσταση Ναυμαχία του Ναβαρίνου”. Σημείωσε ότι «η Ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι ένα παράδειγμα - υπόδειγμα σύμπραξης τριών διαφορετικών εθνών για έναν τόσο ευγενή σκοπό». Στη συνέχεια έγινε παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων και με την ολοκλήρωσή της, εκπρόσωποι πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου - Νέστορος μετέβησαν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια σε καθένα από αυτά. Τιμές απέδωσαν οι Φιλαρμονικές του Δήμου Πύλου - Νέστορος και του Πολεμικού Ναυτικού. Μετά τις εκδηλώσεις αρκετός κόσμος, μεγάλοι και μικροί έσπευσαν στο λιμάνι της Πύλου, όπου ανέβηκαν κι επισκέφθηκαν την ελληνική φρεγάτα “Αιγαίον”, ενώ είδαν από κοντά τη ρωσική κορβέτα.

 Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/10/2014



Καθυστερεί η αναστήλωση του Κάστρου της Μεθώνης

 Μεγάλη είναι η καθυστέρηση στα έργα αναστήλωσης σημαντικών μνημείων της Μεθώνης που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, με ανακοίνωσή του, στηρίζει τη διαμαρτυρία των κατοίκων η οποία αναφέρεται στην καθυστέρηση. Σημειώνει μάλιστα ότι «θεωρεί προκλητική τη διαχρονική στάση των αρμόδιων φορέων, όσον αφορά την υπολειτουργία και απαξίωση του έργου του φωτισμού του κάστρου». Ειδικότερα, καταγγέλλει «τη μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων για να μην φωτιστεί πάλι το Μπούρτζι» - και καλεί τους πολίτες της Μεθώνης, τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους και το δήμο, «ώστε να αντιδράσουμε όλοι μαζί οργανωμένα και αποφασιστικά».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/10/2014

Αψογο το λιμάνι

 ΑΨΟΓΟ το λιμάνι της Πύλου, καθαρό, περιποιημένο, όπως πρέπει για να τιμήσει την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Ετσι πρέπει να είναι κάθε μέρα, γιατί ο τόπος είναι ιστορικός, ελκυστικός και συγκεντρώνει επισκέπτες όλες τις μέρες του χρόνου. Ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου να τον έχει έτσι κάθε μέρα. 

Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/10/2014

Στο ΤΑΙΠΕΔ οι παραλίες σε Γιάλοβα και Ντιβάρι


Ψάχνοντας τις προηγούμενες ημέρες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στο διαδραστικό χάρτη με τον τίτλο «Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ», παρατηρήσαμε ότι στο χαρτοφυλάκιο της Μεσσηνίας προς ιδιωτικοποίηση, πέραν των ήδη γνωστών περιοχών, Καλαμάτα, Μπούκα, Πεταλίδι και Γιάλοβα (2), έχει προστεθεί ακόμα μία, η οποία βρίσκεται κι αυτή στο Δήμο Πύλου- Νέστορος και ειδικότερα πλησίον του καταφυγίου άγριας ζωής στη λίμνη Ντιβάρι!
Με λίγα λόγια, σε περίπτωση που ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ, το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής θα ιδιωτικοποιηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες της Μεσσηνίας.
Εν τω μεταξύ, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες επιτροπής μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό ζωνών στη Γιάλοβα.

Βραβεία Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη


Ναυαρίνεια 2014 - Δεξίωση στο Ρωσικό πλοίο




Ναυαρίνεια 2014 - Χοροί

Ναυαρίνεια 2014 - Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ρώσων και κατάθεση στεφάνων






















Ναυαρίνεια 2014 - Μετάβαση στο μνημείο των Ρώσων






















Ναυαρίνεια 2014 - Παρέλαση



Ναυαρίνεια 2014 - Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων
























Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ναυαρίνεια 2014 - Μεταφορά σημαιών στην πλατεία τριών Ναυάρχων












Εόρτια Ομιλία στο Μνημείο των Γάλλων πεσόντων στη Γιάλοβα.

Πανοσιολογιώτατε, Π. Ιερεμία
Αξιότιμε εκπρόσωπε της Γαλλικής Πρεσβείας, Σμήναρχε κ. Ζηρόν
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Δημήτριε Καφαντάρη
Αξιότιμοι Αντιδήμαρχοι, κ. Γαιτάνη και κ.Πετρόπουλε
Αξιότιμε Αντιπλοίαρχε, κ. Μιχαήλ Δεμέστιχα
Αξιότιμε Διοικητά τού Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, κ. Δημήτριε Ροίδη
Αξιότιμε Λαογράφε κ. Κωνσταντίνε Μπαλαφούτη,
Αξιότιμε Πρόεδρε του Σωματείου Επαγγελματιών Γιάλοβας,κ.Ευθύμιε Πανουργιά
Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Το 2006 αποπερατώθηκε το μνημείο αυτό αποτείνοντας ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους πεσόντες Γάλλους στρατιώτες με την ευχή τού Μακαριστού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου Θέμελη, με την επιμέλεια και φροντίδα τού Αρχιμανδρίτου Ιερεμία, εφημερίου τού ιερού Προσκυνήματος Ζωοδόχου Πηγής Σγράπας, καθώς και με την πολύτιμη συνεισφορά και πρωτοβουλία εκ μέρους τού Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «Το Ναβαρίνο» τού εξωραϊστικού και πολιτιστικού Συλλόγου Γιάλοβας με τη συμμετοχή πολλών συμπολιτών μελών και φίλων των Συλλόγων μας.

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ


Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εθιμοτυπικές επισκέψεις στο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και ανταλλαγή αναμνηστικών ενθυμίων.

Ο Αρχηγός Ταξιδιού , κ. Βάλερι Τρανκόφσκι, της Ρωσικής Κορβέττας «SAMUM», η οποία βρίσκεται στην Πύλο από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 187η Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνο, επισκέφτηκε το Δήμαρχο, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, στο γραφείο του. Στη συνάντηση αντάλλαξαν συμβολικά δώρα φιλίας και συνεργασίας και αναφέρθηκαν και οι δυο στην άψογη συνεργασία και οργάνωση των εκδηλώσεων. Ο Αρχηγός προσκάλεσε και επίσημα το Δήμαρχο στη δεξίωση που θα πραγματοποιήσουν στο πλοίο, τη Δευτέρα. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τη ρωσική αποστολή για την αδιάκοπη παρουσία τους στις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, καθώς η παρουσία τους κάθε χρόνο επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Εν συνεχεία, ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας «Αιγαίον», η οποία επίσης ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στις επετειακές εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφτηκε το Γραφείο του Δημάρχου.  Ο Κυβερνήτης του πλοίου, κ. Μιχαήλ Δεμέστιχας, εξέφρασε τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη της Πύλου και τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιάζουσα σημασία της συγκεκριμένης επετείου, καθώς υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την εθνική μας ανεξαρτησία.

Αργότερα την ίδια μέρα, τελέστηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στη Γιάλοβα, στη μνήμη των θανόντων Γάλλων στρατιωτών και οπλιτών του εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Μαιζώνος κατά τα έτη 1828-1832, από ελονοσία. Την πομπή των επισήμων στη δοξολογία, συνόδευσε η μπάντα και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, το απόγευμα, στις 19:00, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έδωσε συναυλία για τον κόσμο, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο.

Αυτοματοποιημένος συμψηφισμός επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία

Με Κοινή Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη δημιουργήθηκε – για πρώτη φορά στη χώρα μας – ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κομβικό σημείο σε αυτό το νέο μηχανισμό αυτόματου συμψηφισμού αποτελούν η δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ βάσης δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξάρτητα εάν έχουν υπαχθεί ή όχι σε καθεστώς ρύθμισης και συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. 
Με αφορμή την υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Η Πύλος γιορτάζει τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου γιορτάζει σήμερα η Πύλος, στην οποία έχουν καταπλεύσει, από προχθές Σάββατο, η ελληνική φρεγάτα «Αιγαίον» και η ρωσική κορβέτα «Samum». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει η έπαρσή τους από τον δήμαρχο, παρουσία των εκπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και όλων των αρχών του νομού. Στις 10.15 θα ξεκινήσει η δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής, τους πρεσβευτές Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου και τους δημάρχους Μήλου και Πύλου - Νέστορος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Η σωτήριος για την Ελληνική Επανάσταση Ναυμαχία του Ναβαρίνου». Στις 11.15 έχει προγραμματιστεί παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων και μισή ώρα αργότερα, εκπρόσωποι πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων, προκειμένου να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και να κατατεθούν στεφάνια στο καθένα από αυτά. Στις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου. 

Απονεμήθηκαν στην Πύλο τα βραβεία Βλαχοδημήτρη

Η 8η απονομή των υποτροφιών και των Βραβείων Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη έγινε χθες το μεσημέρι στην Πύλο στο Ινστιτούτο «Νέστωρ», από το Δήμο Πύλου-Νέστορος και την κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη. Η προσωπικότητα του μεγάλου στοχαστή, που φώτισε την Ευρώπη με τις ιδέες και το παράδειγμά του αναδείχθηκε τόσο από τη διάλεξη της δρ Μαργαρίτας Γιαννούτσου όσο και από τη συγκινητική απαγγελία ποιημάτων του, από το Μεσσήνιο ηθοποιό Νίκο Καλογερόπουλο.Τα βραβεία έλαβαν οι 3 απόφοιτοι των λυκείων του δήμου, που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για τους Σαράντη Παπαχριστοφίλου από το Λύκειο Χώρας, Ραφαήλ Γύφτο από το Λύκειο Χώρας και Αναστασία Σάκκουλα από το Λύκειο Πύλου. Οι φοιτητές λαμβάνουν και 2.000, 1.500 και 1.000 ευρώ για το ξεκίνημα των σπουδών τους. Ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε την κ. Βλαχοδημήτρη σύζυγο του πανεπιστημιακού καθηγητή, που ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, συνεχίζει να προσφέρει υποτροφίες στους νέους της Πυλίας. Η ομιλήτρια της ημέρας ήταν η Μαργαρίτα Γιαννούτσου, η οποία κατάγεται από τη Γιάλοβα. Εχει μεγαλώσει και ζήσει για πολλά χρόνια στο Αμβούργο, όπου και γνώρισε την οικογένεια Βλαχοδημήτρη.

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑΤΟΥΛΗ - ΤΕΡΝΑ Αγνοια δημάρχων για το κόστος των σκουπιδιών

“Σκοτάδι” επικρατεί γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης σκουπιδιών στη Μεσσηνία, καθώς οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς θα πληρώνουν για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, με βάση το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκτιμούν ότι το κόστος θα είναι υψηλό με τη μεταφορά που θα πληρώνουν οι ίδιοι οι δήμοι και δεν γνωρίζουν ποια είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των σκουπιδιών που πρέπει να παραδίδουν στην ΤΕΡΝΑ, την ανάδοχο εταιρεία. Εκφράζουν δε επιφυλάξεις και ζητούν απαντήσεις και διευκρινίσεις. Οσον αφορά την προσωρινή διαχείριση, το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς οι χωματερές καλά κρατούν και οι περισσότεροι κινούνται για λύσεις σαν αυτή που εφαρμόζει ο Δήμος Καλαμάτας. Γι’ αυτά τα ζητήματα που έχει αναδείξει ως σοβαρό πρόβλημα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, μας μίλησαν οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας. Με το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας. 

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Προώθηση υποψηφιότητας ένταξης της Αρχαίας Μεσσήνης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Το πρώτο βήμα, ένα από τα αρκετά που χρειάζονται για να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Αρχαίας Μεσσήνης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έγινε χθες.
Στην περιοχή βρέθηκε η αρμόδια Επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την οριοθέτηση των ζωνών Α’ και Β’ προστασίας του αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και σε αυτήν, από πλευράς Δήμου, παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Κοντοθανάσης, ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Δαβίλλας, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρχαίας Μεσσήνης Χρ. Αθανασακόπουλος και Αρσινόης Π. Σγούρος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Για το θέμα αυτό συναντήθηκε την Πέμπτη με την προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Το Μουσείο της Χώρας αλλάζει επιτέλους όψη


Προγραμματική σύμβαση για μελέτη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του Μουσείου Χώρας

Μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με όσα αποφάσισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.
Το Δ.Σ. ενέκρινε τους όρους της σύμβασης και η μελέτη που θα εκπονηθεί περιλαμβάνει δομητικές διερευνήσεις και εργαστηριακούς ελέγχους, αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη και τεύχη δημοπράτησης
Το τοπογραφικό διάγραμμα αποτελεί υποχρέωση της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Η αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη θα εκπονηθούν σε δύο στάδια. Το πρώτο, επιπέδου οριστικής μελέτης και το δεύτερο, μελέτης εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης. Μετά την ολοκλήρωση του 1ου σταδίου, με την έγκριση της οριστικής μελέτης, θα ακολουθήσει η διαδικασία τακτοποίησης του υφιστάμενου κτηρίου και στη συνέχεια οι ενέργειες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκπόνηση και έγκριση της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης.