Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Την Τετάρτη όλοι στο γήπεδο


Δωρεά Η/Υ από την ALPHA BANK

Η ALPHA BANK, επιδεικνύοντας το κοινωνικό της πρόσωπο, θα δωρίσει 4 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχολεία της περιοχής μας.
Ο διευθυντής του υποκαταστήματος Θοδωρής Βουγιούκας θα παραδώσει από έναν  υπολογιστή στο 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο της Πύλου, στο δημοτικό σχολείο Χανδρινού και στο νηπιαγωγείο Κορυφασίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από την ίδια τράπεζα έχει παραδοθεί από ένας  υπολογιστής στο νηπιαγωγείο της Πύλου και στο δημοτικό σχολείο της Στενωσιάς. 

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ


Τη σύμβαση κατασκευής ενός ακόμα σημαντικού έργου για την ανάδειξη της τοπικής φυσιογνωμίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος υπέγραψε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, το πρωί της Παρασκευής, 27 Μαρτίου 2015.

Εκτενέστερα, η Σύμβαση με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Οικονομίδη Πύλου» και προϋπολογισμό μελέτης τα 300.000,00 €, έχει συνολική προθεσμία εκτέλεσης τους 6 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του έργου. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «ΙΚΤΙΝΟΣ Α.Ε.» με νόμιμο εκπρόσωπο της τον κ. Ιωάννη Μαυριτσάκη.

Σχετικά με τις εργασίες, πρόκειται να γίνει διαμόρφωση στην πλατεία Οικονομίδη με πλακόστρωση και κατασκευή σιντριβανιού. Επιπλέον θα τοποθετηθούν κατάλληλα φωτιστικά σώματα, ενώ προβλέπεται και τοποθέτηση φυτικού υλικού σε σημεία γύρω από την πλατεία όπου αυτό ενδείκνυται.

Ο κ. Καφαντάρης, δήλωσε πως το έργο αυτό, στο σύνολό του, κάνει την πλατεία πιο λειτουργική, καθώς θα προσελκύσει τόσο τους δημότες όσο και τους επισκέπτες να απολαύσουν την φιλοξενία της περιοχής και συνέχισε τονίζοντας ότι: «Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αναδειχθεί η φυσιογνωμία των τοπίων όλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας, αλλά και να αναβαθμιστεί η αρχιτεκτονική εικόνα των οικισμών. Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, η Δημοτική Αρχή, συνεχίζει την προσπάθειά της.»

Προορισμός 4 εποχών ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ COSTA NAVARINO

O Γιώργος Χατζηιωσήφ, γενικός διευθυντής προορισμού στην Costa Navarino περιμένει πως θα εξελιχθεί ομαλά η χρονιά και πως η Μεσσηνία θα έχει την αύξηση εκείνη που αναμένεται να έχει και η υπόλοιπη Ελλάδα. 
Ο ίδιος θεωρεί πως “δυνατό χαρτί” για την περιοχή μας είναι ο συνεδριακός τουρισμός και γενικότερα ο εναλλακτικός, αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Costa Navarino με το γκολφ, χάρη στο οποίο τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς επίσης τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο γίνονται κρατήσεις 200 δωματίων κάθε εβδομάδα, με απευθείας πτήσεις από Μόναχο, Ντίσελντορφ, Βιέννη και Στοκχόλμη. 
Και μην ξεχνάμε τη δυναμική των συνεδρίων, καθώς πέραν των άλλων, φέτος αναμένεται και το μεγάλο-με πολλαπλά οφέλη- συνέδριο της ΑΒΤΑ τον Οκτώβριο, που θα φέρει στη Μεσσηνία όλους τους τουριστικούς πράκτορες της Βρετανίας. Ενα συνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή και το τουριστικό της μέλλον, καθώς μπορεί να διατεθούν 440 δωμάτια της τουριστικής μονάδας για τη διοργάνωση, όμως σίγουρα πολλαπλάσια θα είναι εκείνα που θα κλείσουν Βρετανοί τουρίστες το επόμενο διάστημα σε όλο το νομό. 

3 ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 4 ληστείες και 2 κλοπές με θύματα ηλικιωμένους

Τουλάχιστον 4 ληστείες και 2 κλοπές μέσα σε 10 μέρες διέπραξαν οι 3 Αλβανοί που συνελήφθησαν στη Χώρα Μεσσηνίας, ύστερα από επιχείρηση τριών αστυνομικών υπηρεσιών. Οι Αλβανοί, που έμεναν μαζί σε σπίτι που είχαν νοικιάσει στη Χώρα, είχαν ρημάξει την περιοχή σπέρνοντας το φόβο καθώς “χτυπούσαν” νύχτα, παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα κυρίως σε σπίτια ηλικιωμένων, αφού πρώτα επέλεγαν προσεκτικά το στόχο τους. 
Η δράση τους αρχικά περιορίστηκε στην περιοχή όπου έμεναν, ενώ μετά τη ληστεία που διέπραξαν στο Αμπελόφυτο, σε βάρος ενός 90χρονου και του 79χρονου φίλου του που φιλοξενούσε, ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία για τη σύλληψή τους, καθώς η παρουσία τους στην περιοχή είχε κινήσει τις υποψίες των κατοίκων. 
Επιπλέον, θύμα αναγνώρισε τους δράστες, ενώ στο σπίτι που έμεναν βρέθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με τις ληστείες και τις κλοπές που έχουν ήδη εξιχνιαστεί, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο να έχουν διαπράξει και άλλα παρόμοια αδικήματα. Επίσης συνεχίζεται η έρευνα για την εμπλοκή και άλλων προσώπων. 
Να σημειωθεί πως σε σπίτια θυμάτων τους έχουν βρεθεί και δύο κατσαβίδια, τα οποία έχουν σταλεί για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΚΑΪ Μαγειρικό αφιέρωμα στη Μεσσηνία

Ενα μεγάλο μαγειρικό αφιέρωμα θα δούμε αύριο Κυριακή στους δέκτες μας στον ΣΚΑΪ στις 8 μ.μ. στην εκπομπή "Ενα τραπέζι Ελλάδα", την οποία παρουσιάζει η σεφ και συγγραφέας Ντίνα Νικολάου. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του καναλιού η σεφ συναντά τη Δαρεία Βαμβακά και μαθαίνει τα μυστικά του λικέρ πορτοκάλι. Επισκέπτεται την αλλαντοποιεία "Οικονομάκου" και γνωρίζει τα τοπικά αλλαντικά. Γεύεται σπετζοφάι με λουκάνικο με πορτοκάλι. Επισκέπτεται φούρνο που φημίζεται για τα λαλάγγια του. Δοκιμάζει ένα παραδοσιακό κέρασμα: σύκα γεμιστά με αμύγδαλο. Μαγεύεται από το γευστικό πλούτο της Μεσσηνίας. Το "Ενα τραπέζι Ελλάδα" θα περάσει και από το "Αρχοντικό της Πόλας". Η Ντίνα Νικολάου τέλος προτείνει πορτοκαλοσαλάτα με ελιές, κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο και χαλβά σοκολάτα. Στα πλάνα θα δούμε και τον νεαρό Καλαματιανό σεφ Πέτρο Βρυώνη. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2015

Με επενδύσεις 240 εκ. ευρώ σε Πύλο και Ριζόμυλο Ετοιμη για το νέο άλμα η Costa Navarino

Σε πλήρη αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται η Costa Navarino με τις νέες επενδύσεις που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σε Πύλο και Ριζόμυλο. Παρακολουθώντας βέβαια και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή του Ομίλου Olayan, η ΤΕΜΕΣ με επενδύσεις της τάξεως των 240 εκ. ευρώ αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της Μεσσηνίας. 
Η επίδραση της επένδυσης της Costa Navarino στην τοπική οικονομία από την έναρξη των εργασιών κατασκευής μέχρι και σήμερα εκτιμάται σε 907,5 εκατ. ευρώ, ενώ η δευτερογενής επίδραση των εσόδων της στη Μεσσηνία για το 2014 ανέρχεται σε 117,4 εκατ. ευρώ. 
Συνολικά η δαπάνη μισθοδοσίας του 2014 άγγιξε τα 20,4 εκ ευρώ, ενώ οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν 900 επιπλέον θέσεις εργασίας. Ο ελάχιστος μισθός για το 2014 στην Costa Navarino ήταν 735 ευρώ και αποτελεί μόνο το 11,7% της μισθοδοσίας.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι και οι μελλοντικές επενδύσεις ύψους 240 εκ. ευρώ, θα είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των τουριστικών επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα την περίοδο 2013 2014 και ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ληστείες ηλικιωμένων σε Χώρα και Αμπελόφυτο ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ “ΧΤΥΠΗΣΕΙ” ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

Εναν 90χρονο άντρα τραυμάτισαν ευτυχώς ελαφρά οι τρεις κουκουλοφόροι που χτυπούν σπίτια ηλικιωμένων στη Χώρα. Χθες τα ξημερώματα μπήκαν σε δύο σπίτια: μεσάνυχτα στη Χώρα, απ’ όπου πήραν 50 ευρώ και ένα δαχτυλίδι από 90χρονη γυναίκα, και στο Αμπελόφυτο όπου μπήκαν σε σπίτι, πέταξαν από τα κρεβάτια τους τον 90χρονο και έναν 79χρονο φίλο του, πήραν 750 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Πιο αναλυτικά, στο Αμπελόφυτο οι τρεις δράστες παραβίασαν 3.15 το πρωί με κατσαβίδι την κεντρική είσοδο του σπιτιού. Βρήκαν στα κρεβάτια τους να κοιμούνται τον 90χρονο και τον 79χρονο φίλο του, τον οποίο φιλοξενούσε. Οπως και σε δύο ακόμα περιπτώσεις, την περασμένη Τρίτη και στις 17 του μήνα, οι ληστές φορούσαν κουκούλες. Χθες όμως όχι μόνο απείλησαν τα θύματά τους με κατσαβίδι, αλλά χωρίς δισταγμό πέταξαν κάτω από τα κρεβάτιά τους τους δύο ηλικιωμένους. Βρήκαν στο σπίτι 750 ευρώ και έφυγαν αφήνοντας πίσω τους το κατσαβίδι. Ο άτυχος ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου διαπιστώθηκε ότι τα χτυπήματα στο αριστερό του χέρι και το γοφό είναι πολύ ελαφρά. Περίπου 3 ώρες νωρίτερα οι τρεις κουκουλοφόροι παραβίασαν παράθυρο στο σπίτι μιας 90χρονης στη Χώρα, την απείλησαν ότι θα την χτυπήσουν και πριν εξαφανιστούν πήραν 50 ευρώ και ένα δαχτυλίδι. Η ηλικιωμένη δεν ειδοποίησε κανέναν για τη ληστεία και έπεσε να κοιμηθεί. Και όταν ο γιος της πήγε να την δει χθες το πρωί, του το είπε και το κατήγγειλαν στο Α.Τ. Γαργαλιάνων που διενεργεί την αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/03/2015

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Σ.Τ.Ο. ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ετοιμότητας των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την πυροπροστασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος επεσήμαναν οι εμπλεκόμενοι φορείς, που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πύλου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριου Καφαντάρη.

Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την πρόληψη, την ετοιμότητα, καθώς και το συντονισμό και τη συνεργασία που απαιτείται μεταξύ των αρμόδιων φορέων, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Εκτενέστερα, συζητήθηκαν οι δράσεις, όπως η μέριμνα για τον καθαρισμό βλάστησης, ο καθαρισμός και ο έλεγχος των χωματερών, αλλά και ο απαραίτητος εξοπλισμός και η συντήρησή του, για τη σωστή αντιμετώπιση συνεπειών από πυρκαγιές και άλλες παρόμοιες καταστάσεις κινδύνου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της ΔΕΥΑ Πύλου, και των υπόλοιπων φορέων, τόνισαν πως αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και δράσεων τη στιγμή που προκύπτει το πρόβλημα. Ως επιπλέον μέτρα πρόληψης, οι εμπλεκόμενοι φορείς συζήτησαν για την αναγκαιότητα της άμεσης και επαναλαμβανόμενης ενημέρωσης των πολιτών για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, όπως επίσης για τον σχεδιασμό εκκένωσης των χώρων, υπό εξέλιξη πυρκαγιάς, ανά τοπική κοινότητα και για την επαρκή εκπαίδευση των εθελοντών σε θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Στο ΠΟΠ Καλαμάτα επενδύει ο Γ. Κωνσταντόπουλος ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΣΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφτηκε χθες ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ασχολείται πλέον με την τυποποίηση και εμπορία ελαιόλαδου. Μαζί με το συνεργάτη του Παναγιώτη Ταμπουρέα, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και αντιδημάρχους. Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, «η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ, που εδρεύει στην Πιερία και ανήκει σε Μεσσήνιους την καταγωγή, έχει μακρά εμπειρία στη βρώσιμη ελιά και επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί και στο ελαιόλαδο. Μάλιστα, έχει ενοικιάσει για χρονικό διάστημα 20 ετών τις εγκαταστάσεις και τα σήματα της Ενωσης Μεσσηνίας. Η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ στοχεύει στην ολοκληρωμένη προσέγγιση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και στην εμπορική προώθηση του προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “Καλαμάτα”, στη χώρα μας και διεθνώς». Ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε πως η εταιρεία του «επιδιώκει τη διάθεση άριστου επώνυμου προϊόντος, με ιχνηλασιμότητα, ώστε να προκύψει όφελος και για τον παραγωγό από πλευράς τιμής». Ο δήμαρχος «ευχαρίστησε και συνεχάρη τους επισκέπτες για την πρωτοβουλία αυτή, που έχει στόχο να αναδείξει το εξαίρετο προϊόν του τόπου μας ως επώνυμο ελαιόλαδο ΠΟΠ “Καλαμάτα”, στη διεθνή αγορά αλλά και στην εγχώρια. Τόνισε, δε, πως ο Δήμος Καλαμάτας, όπως πράττει σε κάθε ανάλογη περίπτωση τιμώντας τον επιχειρηματικό κόσμο, που παράγει και εξάγει σε δύσκολες συνθήκες, θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του αυτή την προσπάθεια».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2015

Κινέζοι πανεπιστημιακοί και επιχειρηματίες στο “Νηλέα”

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Μαρτίου αντιπροσωπεία Κινέζων πανεπιστημιακών και επιχειρηματιών, συνοδευόμενη από τον Λέανδρο Σκαλτσούνη, καθηγητή Φαρμακευτικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι «το ενδιαφέρον των Κινέζων ήταν για φυσικά προϊόντα και ελαιόλαδο, για το οποίο μάλιστα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των υψηλών ποσοστών πολυφαινολών που περιέχει». Οπως προστίθεται δε στην ίδια ανακοίνωση, «ο Λ. Σκαλτσούνης, πρωτοπορώντας στην έρευνα της ποιότητας του ελαιολάδου, έχει πραγματοποιήσει αναλύσεις σε ελαιόλαδα του “Νηλέα”,  παραγωγής 2013-14, στα οποία ανιχνεύτηκαν υψηλά ποσοστά πολυφαινολών». Αναφέρεται εξ άλλου στην ανακοίνωση της ομάδας παραγωγών ότι «η δυνατότητα αναγραφής στην ετικέτα ισχυρισμών υγείας, που δίνει πλέον ο κανονισμός ελαιολάδου, ανοίγει νέες προοπτικές στο ελληνικό και ιδιαίτερα στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο, στο οποίο έχουν μετρηθεί μεγάλες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2015

Αργυρό βραβείο για συνεργασίαμε την Costa Navarino

Αργυρό βραβείο για τη συνεργασία του με την Costa Navarino έλαβε κατά την πρόσφατη τελετή των ΒραβείωνΤουρισμού 2015, το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece. 
Το βραβείο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αφορά την κατηγορία Branding, Public Relations & People Strategy και πιο συγκεκριμένα την υποκατηγορία Σύνδεση Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας για το MSc in Tourism Management και τη στρατηγική συνεργασία του προγράμματος με την Costa Navarino. 
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας στην ίδια ανακοίνωση: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη τιμητική διάκριση και αναγνώριση για το ΜSc in Tourism Management, δεδομένου ότι φέτος είναι μόλις η πρώτη του χρονιά λειτουργίας. Η μεγάλη του επιτυχία, τόσο σε επίπεδο εγγραφών, όσο και σε επίπεδο επιβράβευσης της ποιότητας και της ιδιαιτερότητάς του, οφείλεται στον λεπτομερή σχεδιασμό του και στην στρατηγική του συνεργασία με ένα από τα πιο γνωστά και καταξιωμένα τουριστικά resorts της χώρας μας, την Costa Navarino». 
Οι φοιτητές του προγράμματος, καταλήγει η ανακοίνωση, «έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να επισκεφτούν την Costa Navarino, να γνωρίσουν τις ευκαιρίες και προκλήσεις της διοίκησης ενός μεγάλου τουριστικού οργανισμού και να μάθουν για τις προοπτικές εξέλιξης στον κλάδο. Μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια λαμβάνουν χώρα στην Costa Navarino, κατά τα οποία οι φοιτητές εκπαιδεύονται από ανώτερα διοικητικά στελέχη του οργανισμού  στις αρχές του Hospitality Management, Accounting, Destination Management, Operations Management, Purchasing and Supply Management, People Management. Επίσης, οι φοιτητές του προγράμματος πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη κατά την φετινή χρονιά σε άλλα δύο ξενοδοχεία της Starwood, τα “Grande Bretagne” και “King George”. Οι φοιτητές του προγράμματος MSc in Tourism Management έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν πρακτική άσκηση δίμηνης ή τρίμηνης διάρκειας στην Costa Navarino ή σε άλλα ξενοδοχεία της αλυσίδας Starwood παγκοσμίως και να αποκτήσουν ουσιαστικές πρακτικές γνώσεις και εμπειρία σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα θέρετρα του κόσμου».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/03/2015

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΗΔΑΣΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ

Τη σύμβαση της ένταξης του δημοσίου έργου «Ασφαλτόστρωση οδού Πήδασος-Μεθώνη» υπέγραψαν την Τρίτη το πρωί, στο γραφείο της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΜΕΣ.Α.Ε.ΟΤΑ., κ. Θεοχάρης Ρέκκας.

Το παραπάνω έργο, με προϋπολογισμό 424.535,00 Ευρώ, εντάσσεται στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER, στο πλαίσιο του οποίου, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχει υπογράψει και υλοποιεί επιπλέον έργα.

Με το έργο αυτό, επιτυγχάνεται η ασφαλής διέλευση των οδηγών στην περιοχή μεταξύ Πηδάσου και Μεθώνης, γεγονός που θα ενισχύσει τόσο την αγροτική παραγωγή όσο και τον τουρισμό.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Καφαντάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφέροντας: «Το έργο της ασφαλτόστρωσης της οδού Πήδασος-Μεθώνη, όπως και όλα τα έργα του προγράμματος LEADER, που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ο Δήμος μας, είναι έργα μείζονος σημασίας τόσο για την καθημερινότητα των κατοίκων, όσο και για την τοπική οικονομία, μέσω της ενίσχυσης του τουρισμού στην περιοχή μας. Η σύνδεση των δύο περιοχών με τον καινούργιο δρόμο ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Είναι υποχρέωση μας να εξασφαλίζουμε την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων των πολιτών και ο Δήμος μας για ακόμη μια φορά ανταποκρίνεται, υπογράφοντας τη σύμβαση της ένταξης για το έργο της ασφαλτόστρωσης. Η αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, υποστηρίζει την προσπάθειά μας να κάνουμε αυτό που ο τόπος μας χρειάζεται.» 

ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Ένα ακόμα σημαντικό έργο του Δήμου Πύλου-Νέστορος εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013». Η πράξη με ΑΔΑ:Β4ΛΤΒ-1ΟΦ και τίτλο: «Βελτίωση του αρδευτικού δικτύου Τ.Κ. Χανδρινού-Πλατανόβρυσης» έχει προϋπολογισμό 615.000,00 Ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου του Χανδρινού, έργο ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία. Η ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης, αποτελούν προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, συνέταξαν τις σχετικές μελέτες και ολοκλήρωσαν τάχιστα όλες τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες οδήγησαν στο σημερινό ευτυχές αποτέλεσμα.


Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, δήλωσε: «Η ένταξη της πράξης για τη βελτίωση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του Χανδρινού είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων και εντατικών ενεργειών, σε συνδυασμό  με τις ώριμες μελέτες, τις οποίες υπέβαλλε ο Δήμος μας, στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


Η Ποδοσφαιρική Ομάδα Παπαφλέσσας, Τ.Κ. Βλαχοπούλου, Δήμου Πύλου-Νέστορος ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Καφαντάρη Δημήτριο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και με αμέριστη αγάπη και ενδιαφέρον βοήθησε για την προώθηση και υποστήριξε έμπρακτα την υλοποίηση της κατασκευής χλωροτάπητα  και την ανακατασκευή του γηπέδου μας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                       
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ               ΚΑΚΡΙΔΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ   

Θεματικός περίπατος «Η Αθήνα του Όθωνα: από την οθωμανική στη νεοκλασική πόλη», την Κυριακή 29 Μαρτίου!

Η Αθήνα του Όθωνα: από την οθωμανική στη νεοκλασική πόλη

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Θεματικό περίπατο με θέμα «Η Αθήνα του Όθωνα: από την οθωμανική στη νεοκλασική πόλη» διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Οθωμανική Αθήνα, 1458-1833».
Εισηγητής: Νίκος Νικολαΐδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.
Το περιπατητικό σεμινάριο εστιάζει στη μετάβαση της Αθήνας από επαρχιακή πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής εξετάζουμε τις επιπτώσεις της αλλαγής αυτής στην αστική γεωγραφία, όπως εκδηλώνονται στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία μέσω της επικράτησης του νεοκλασικισμού. Ξεκινώντας από τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, ο περίπατος καταλήγει στα μεγάλα βουλεβάρτα του νέου πολεοδομικού σχεδίου. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με αποσπάσματα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας που μας μεταφέρουν στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα.
Σημείο έναρξης: Σταθμός του μετρό «Μοναστηράκι», έξοδος προς την οδό Άρεως (11:00).
Σημείο λήξης: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, πλατεία Κλαυθμώνος (13:30).
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 άτομα. Η διανομή δελτίων προτεραιότητας θα ξεκινήσει στις 10:40.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Ο Δήμος Πύλου –Νέστορος τίμησε και φέτος με τη δέουσα λαμπρότητα, την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάτης του 1821, ημερομηνία ορόσημο για την πατρίδα μας και την απελευθέρωση της χώρας μας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες της επανάστασης.
Τόσο στην Πύλο έδρα του Δήμου, όσο και στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων τελέστηκε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των πεσόντων και κατόπιν κατάθεση στεφάνων εις μνήμην τους. Την αυτοθυσία των προγόνων μας και την πίστη τους στον αγώνα για την ελευθερία τίμησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Περικλής Μαντάς, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, οι Αρχές, η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και σύσσωμοι οι δημότες.
Ο άστατος καιρός δε στάθηκε εμπόδιο στους μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου, οι οποίοι παρέλασαν με υπερηφάνεια, ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν στους πολίτες παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Λήστεψαν ηλικιωμένους ξανά χθες στη Χώρα

Ενα ακόμη ζευγάρι ηλικιωμένων έπεσε θύμα ληστών χθες τα ξημερώματα στη Χώρα. Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, τους απείλησαν ότι θα τους χτυπήσουν και τους πήραν... 27 ευρώ. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη, πάλι γύρω στις 3 τα ξημερώματα, με την απειλή βίας και με μεγάλο θράσος τρεις άγνωστοι είχαν ληστέψει έναν 91χρονο και την 79χρονη σύζυγό του. Χθες οι ληστές φαίνεται ότι διέρρηξαν το παράθυρο σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού και αιφνιδίασαν τον 78χρονο ιδιοκτήτη και την 68χρονη σύζυγό του. Ευτυχώς, οι δράστες έμειναν στις απειλές και δεν χτύπησαν το ζευγάρι, ενώ όταν δεν βρήκαν άλλα χρήματα πέρα από τα 27 ευρώ, σηκώθηκαν κι έφυγαν. Πίσω τους άφησαν ένα κατσαβίδι, που οι αστυνομικοί του Α.Τ. Γαργαλιάνων το βρήκαν στην κύρια είσοδο του σπιτιού, απ’ όπου οι τρεις ληστές έφυγαν σαν... κύριοι. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/03/2015

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η Google εκπαίδευσε Μεσσήνιους επιχειρηματίες ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η Google βρέθηκε χθες στην Καλαμάτα, προκειμένου να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εκπαίδευση ήταν δωρεάν και συμμετείχανπολλές τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο "Elite City ResortBlue Centre", και στο πλαίσιό της οι επαγγελματίες ενημερώθηκαν για τις διαδικτυακές τάσεις αναζήτησης των βασικών διεθνών τουριστικών αγορών της Ελλάδας αλλά και της Πελοποννήσου. Επιπλέον, ενημερώθηκαν και έλαβαν υποστήριξη σχετικά με τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων μάρκετινγκ και πωλήσεων, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την παρουσία τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων και στους χάρτες της Google, ενώ έμαθαν και για τις δυνατότητες της διαδικτυακής διαφήμισης. Είχαν ακόμη τη δυνατότητα να δουν παραδείγματα τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσω του Διαδικτύου. 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 25η Μαρτίου

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 25η Μαρτίου

Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου η Καλαμάτα γιόρτασε την 23η Μαρτίου


Κατάμεστη ήταν η πλατεία 23ης Μαρτίου και η γύρω περιοχή από κόσμο που βρέθηκε εκεί, για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της 23ης Μαρτίου.
Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά τον καλαματιανό Πρόεδρος της Δημοκρατίας που βρέθηκε για τον εορτασμό της απελευθέρωσης.
Ακόμα στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος,  Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, Γιώτη Κοζομπόλη- Αμανατίδη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Έλενα Ψαρρέα και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Επίσης το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλη με τους Αντιπεριφεριάρχες Ντίνα Νικολάκου και Ελένη Αλειφέρη καθώς και άλλοι περιφεριακοί σύμβουλοι.
Στην εκδήλωση ήταν ακόμα δήμαρχοι άλλων δήμων της Μεσσηνίας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, πρώην Βουλευτές  αλλά και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15.00 με την Παράταξη των σηµαιών των σχολείων της πόλης μπροστά στο  Ηρώο

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Στη Μεθώνη χοροστάτησε ο μητροπολίτης

Στο ναό του Αγίου Νικολάου στη Μεθώνη χοροστάτησε την περασμένη Παρασκευή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, κατά την Δ’ Στάση των Χαιρετισμών. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης, στην οποία προστίθεται ότι ο κ. Χρυσόστομος «ορμώμενος από ένα στίχο του Κανόνα των Χαιρετισμών, τόνισε ότι η Παναγία νουθέτησε τους ανθρώπους με τα έργα και τη ζωή της, δείχνοντας αυταπάρνηση αλλά και σεβασμό».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/03/2015

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

«Η δική μας Κάλλας»: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα στη Νέα Υόρκη


Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας» στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας με την Καλαματιανή Μυρτώ Καμβυσίδη, που υποδύεται τη Μαρία Κάλλας, γύρισαν σκηνές σε Μανχάταν, Αστόρια, Μετροπόλιταν Όπερα, Άγαλμα της Ελευθερίας, Σέντραλ Παρκ κ.α.
Μέσα σε μόλις 7 ημέρες η μεσσηνιακή καταγωγή της μεγάλης ντίβας απασχόλησε έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης των Ελλήνων της Αμερικής, ενώ ήδη έγιναν αφιερώματα στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Cosmos Fm και Hellas Fm. Οι δε συντελεστές έτυχαν σημαντικών συναντήσεων, όπως αυτής με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, αλλά και με τον πρόεδρο όλων των Συλλόγων της Ομογένειας της Αμερικής. Δεσμεύτηκαν, μάλιστα, πως θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη μέσα στη χρονιά για την προβολή της ταινίας.
Δοθείσης της ευκαιρίας, ο σκηνοθέτης και το επιτελείο του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, που απόλαυσαν ιδιαίτερα τη φιλοξενία των Ελλήνων της Νέας Υόρκης, ευχαριστούν από καρδιάς την Γκλόρια Κελλαράκος, με την πολύτιμη βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε το ταξίδι στην Αμερική, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσσηνίων «Αριστομένης», Σταύρο Γιαννόπουλο, για την ένθερμη υποστήριξή του και όλα τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν με εντυπωσιακή προθυμία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και προγραμματίζοντας τα γυρίσματα στο Παρίσι, ευχαριστούν θερμά τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σύλλογο Αποφοίτων ΜΣΚ «Μαρία Κάλλας», ενώ δε λησμονούν ότι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ταινίας είναι όλοι οι αφανείς ήρωες, που βοήθησαν και πάλι: Θανάσης Ψαρούλης, Παναγιώτης Μπαζίγος, Τάσος Κοκαλιάρης, Παύλος Παύλου, Σοφία Μπομπόνη, Γιώργος Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Μίντζιας, Φώτης Κουτρουμπής, Μάρθα Σινάπη, Ιοκάστη Αλοίμονου και Ελένη Βλάσση.

"ΘΑΡΡΟΣ" 21/03/2015

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«Πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες ο Πολιτισμός», το πλάνο δράσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου στο Μπιλμπάο με τη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε «Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά» η φιλοσοφία του UCLG


Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής του UCLG, του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωστού και ως ο «Ο.Η.Ε των Πόλεων» με θέμα: «Πολιτισμός και Βιώσιμες Πόλεις». Το συνέδριο φιλοξενείται στην πόλη του Μπιλμπάο, στην Ισπανία.

Η Κ.Ε.Δ.Ε συμμετέχει με αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου. Τον Πρόεδρο συνοδεύει και ο Α' Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος.

Στο Συνέδριο εκπροσωπούνται κεντρικοί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης από 49 χώρες του κόσμου, ενώ στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, ειδικοί αναλυτές και στελέχη διεθνών οργανισμών όπως ο Ο.Η.Ε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Παγκόσμιο Forum για τον Πολιτισμό και η UNESCO.

Βασικός σκοπός της Συνόδου είναι η προώθηση της ιδέας να αποτελέσει ο Πολιτισμός τον 4ο πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με την Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υιοθετηθεί το κείμενο «Πολιτισμός 21: Δράσεις», ένα πλάνο δράσης βασισμένο στην Ατζέντα 21 για τον πολιτισμό, η οποία υιοθετήθηκε το 2004 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Στην Οικονομική Επιτροπή το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την ολοκλήρωση του πολύπαθου δρόμου Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, με προϋπολογισμό 10.335.000 ευρώ, πρόκειται να εγκρίνει στη σημερινή της συνεδρίαση στις 11 το πρωί, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Προσωρινός μειοδότης στη δημοπρασία που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου, έχει αναδειχθεί η “Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ” με έκπτωση 50,5%. Κατά του αποτελέσματος της δημοπρασίας έχει καταθέσει ένσταση ο δεύτερος μειοδότης, η εταιρεία “Μετρό ΑΤΕ” (41,31% έκπτωση), για την οποία η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας έχει απορριπτική εισήγηση. 
Σύμφωνα με την περίληψη της διακήρυξης, η προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι 6 μήνες, ενώ χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, από «πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΠΙΝ 2007-2013)». Είναι σίγουρο ότι το έργο δεν θα προλάβει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπεται από το ΔΕΠΙΝ (από το ΕΣΠΑ) και το μεγαλύτερο μέρος του, αν όχι όλο, θα χρηματοδοτηθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ. 

Αγωγή στο δήμο για ζημιά από λακκούβα

Σε μεγάλη λακκούβα στον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του Κάστρου της Πύλου, έπεσε με το αυτοκίνητό του ο Στέλιος Ψώνης από την Πύλα, πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και έσπασε λάστιχα και ζάντες. Το περιστατικό έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ο παθών καταγγέλλει το Δήμο Πύλου - Νέστορος για αδιαφορία και αμέλεια. «Είναι ευθύνη του δήμου. Θα κάνω αγωγή για να πάρω τα χρήματά μου, για τα καινούργια λάστιχα και την επισκευή στις ζάντες», παρατήρησε ο κ. Ψώνης. Μας ενημέρωσε ότι στην ίδια λακκούβα έπεσε και άλλος άνθρωπος από την Πύλο, επαγγελματίας και έπαθε και αυτός ζημιά. Ο δήμος πήγε και έκλεισε τη λακκούβα το απόγευμα της Δευτέρας. Με την ευκαιρία ο Στ. Ψώνης μας πληροφόρησε ότι υπάρχει επικινδυνότητα στο δρόμο από την Πύλο προς την Καλαμάτα, στη θέση "Ξεριάς", όπου «μαζεύει νερό. Θα χειροτερέψει, υπάρχει κίνδυνος να πέσει μέσα κανένα μεγάλο όχημα,  κάποιο λεωφορείο». Και πρόσθεσε πως «από το Ριζόμυλο μέχρι τη Μεσσήνη γίνεται χαμός από λακκούβες».                                   

   Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/93/2015

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ο Δ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ UCLG


Στο Bilbao της Ισπανίας βρίσκεται σήμερα ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργο  Πατούλη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του UCLG, για τον πολιτισμό και τις αειφόρες πόλεις. Το συνέδριο διεξάγεται στο κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού Αlhcndigabilbao, όπου εκεί πραγματοποίησαν συναντήσεις με δημάρχους, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης (UCLG) κ. Josef Roig, για να συζητήσουν από κοντά φλέγοντα ζητήματα.

Λήστεψαν ηλικιωμένο ζευγάρι στη Χώρα

 Με την απειλή βίας και με μεγάλο θράσος τρεις άγνωστοι λήστεψαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Χώρα Μεσσηνίας. Οι ληστές εισέβαλαν στις 3 τα ξημερώματα στο σπίτι όπου διέμεναν ένας 91χρονος με την 79χρονη σύζυγό του, και αφού απείλησαν ότι θα τους τραυματίσουν με ένα γεωργικό εργαλείο που βρήκαν στο χώρο, άρπαξαν το ποσό των 300 ευρώ, καθώς και δύο τραπεζικά βιβλιάρια. Οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι φεύγοντας πέταξαν το γεωργικό εργαλείο, το οποίο εξετάζεται για δακτυλικά αποτυπώματα.    

Δ.Πλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/03/2015

Μεσσήνιοι της Νέας Υόρκης στην ταινία “Η δική μας Μαρία Κάλλας"

Με τους Μεσσήνιους της Νέας Υόρκης βρέθηκαν ο σκηνοθέτης της ταινίας "Η δική μας Μαρία Κάλλας" Μπάμπης Τσόκας και η πρωταγωνίστρια Μυρτώ Καμβυσίδη. Ο σύλλογος Μεσσηνίων Νέας Υόρκης "Αριστομένης" σε συνεργασία με την Μεσσηνιακή Αμφικτιονία συμμετέχει και στηρίζει τα γυρίσματα  που γίνονται ήδη στην Νέα Υόρκη. Αρκετά μέλη και φίλοι του συλλόγου "Αριστομένης" συμμετείχαν στα γυρίσματα, ενώ μεγάλη είναι η συμβολή της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και του Παναγιώτη Μπαζίγου, της Ένωσης Μεσσηνίων Ευρώπης με τον εκπρόσωπό της Θανάση Ψαρούλη, του Ράδιο Hellas FM Νέας Υόρκης και του δημοσιογράφου Δημήτρη Φιλλιπίδη.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/03/2015

ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ Συγκέντρωση χρημάτων για το παλιό σχολείο

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να αναστηλωθεί το παλιό σχολείο των Κάτω Αμπελοκήπων Πυλίας (Μινάγια), ξεκινά ο σύλλογος του χωριού, ύστερα από την αρνητική απάντηση που έλαβε από το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη αναφορικά με το ενδεχόμενο να ενταχθεί το εν λόγω έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 
Σύμφωνα με τον πολιτισμολόγο Δημοσθένη Κορδό, η συνάντηση με το δήμαρχο πραγματοποιήθηκε στις 9 του μήνα. Η δημοτική αρχή έκανε γνωστό ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί το σχολείο, και παράλληλα δεν υπάρχει χρηματοδοτική δυνατότητα εκ μέρους του δήμου ώστε να προχωρήσει το έργο με ιδίους πόρους. 
Να σημειωθεί εδώ ότι, πέρα από την ιστορικότητα του κτηρίου, που είναι έτοιμο να καταρρεύσει, υπάρχει και ζήτημα ασφάλειας καθώς η υφιστάμενη κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τους διερχόμενους. Ο σύλλογος λοιπόν στοχεύει να προχωρήσει μόνος του σε μια ενημέρωση με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το συγκεκριμένο έργο, «ώστε να φέρει εις πέρας κάποιες άμεσες τεχνικές εργασίες υποστήριξης του κτηρίου, καθώς το κτήριο κινδυνεύει με κατάρρευση και στη συνέχεια σε σταδιακές εργασίες αποκατάστασης, με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες». 
Ο κ. Κορδός με προσωπική του επιστολή είχε ζητήσει το 2013 από τον Δήμο Πύλου Νέστορος την επανένταξη του έργου (απόφαση 355/09) «Αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων» στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, καθώς το έργο αυτό ήταν ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου κατά τα έτη 2010, 2011 και 2012 αλλά αφαιρέθηκε στη συνέχεια από τη νυν δημοτική αρχή. Σημειώνει δε πως το έργο αυτό ήταν προτεινόμενο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον κ. Χρονόπουλο, για ένταξη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Leader 2007 -2013. 

Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/03/2015

Βραβεία σε 3 μεσσηνιακές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Τρεις μεσσηνιακές επιχειρήσεις, η TEMES S.A.- Costa Navarino, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια και η αγροτική εξαγωγική επιχείρηση Agrovim, περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών στις οποίες απονεμήθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, οι διακρίσεις Active Greece Awards 2015.
Οι διακρίσεις αυτές απονέμονται στις δυναμικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, σε εταιρείες της ελληνικής ναυτιλίας καθώς επίσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μεσσηνιακές εταιρείες, εκπρόσωποι των οποίων παρέλαβαν τις διακρίσεις και παρενέβησαν στην εκδήλωση, ήταν οι παρακάτω: 
• TEMES SA - Costa Navarino. Ενα από τα ελάχιστα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας με θετικό πρόσημο στην περίοδο της κρίσης είναι η Μεσσηνία. Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη λειτουργία των Τουριστικών Επιχειρήσεων Μεσσηνίας - της γνωστής Costa Navarino. 
Εκτός από τον μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών στο συγκρότημα -κάτι που επιτεύχθηκε και με την επιστράτευση της Aegean Airlines που έκανε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας hot spot-, η Costa Navarino αναπτύσσει μία νέα σημαντική εξωστρεφή δραστηριότητα:

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Παραχώρηση παλιών σχολείων σε συλλόγους του Δήμου Πύλου - Νέστορος


Σε πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους κατοίκων αποφάσισε να παραχωρήσει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος κτήρια πρώην Δημοτικών Σχολείων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Φοινίκης παραχωρείται στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοινίκης «Οι Λάμπες» για να το χρησιμοποιήσει για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και να το αξιοποιήσει όπως αρμόζει σε έναν τέτοιο χώρο, με την υποχρέωση να δίνεται στην Τοπική Κοινότητα να το χρησιμοποιεί όταν το χρειάζεται.
Το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Ακριτοχωρίου παραχωρείται στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακριτοχωριτών,  και θα χρησιμοποιείται ως έδρα του Συλλόγου. Ο συγκεκριμένος Σύλλογος θα συστεγάζεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Ακριτοχωριτών «Το Γρίζι», που επίσης του έχει παραχωρηθεί το σχολείο με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Υποχρέωση και των δύο Συλλόγων είναι να αξιοποιούν το κτήριο όπως αρμόζει σε έναν τέτοιο χώρο και να το δίνουν προς χρήση στην Τοπική Κοινότητα όταν χρειάζεται.
Τέλος, το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Ρωμανού παραχωρείται στο Σύλλογο Απανταχού Πετροχωριτών «Το Πετροχώρι» και θα χρησιμοποιείται ως έδρα του. Και σε αυτή την περίπτωση ο Σύλλογος υποχρεώνεται να αξιοποιήσει το κτήριο όπως αρμόζει στο χώρο, αλλά θα παραχωρείται και στην Τοπική Κοινότητα όποτε υπάρχει ανάγκη.
Οι Σύλλογοι, σύμφωνα με την απόφαση, θα αναλάβουν και τις δαπάνες συντήρησης, επισκευής οποιασδήποτε φθοράς, καθαριότητας, όπως και τα λειτουργικά έξοδα των συγκεκριμένων κτηρίων. 

"ΘΑΡΡΟΣ" 17/03/2015

ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΑΞΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Εντάχθηκε η πράξη «Βελτίωση γηπέδου ποδοσφαίρου Τ.Κ. Βλαχόπουλου», του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007-2013», με προϋπολογισμό μελέτης 369.000,00 Ευρώ.
Οι εργασίες που προβλέπονται αφορούν στην ανακατασκευή του γηπέδου στην Τ.Κ. Βλαχόπουλου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για χωματουργικά και τεχνικά έργα, ενώ θα γίνει και επίστρωση χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς.
Μια ακόμα υπόσχεση του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριου Καφαντάρη, έγινε πραγματικότητα, καθώς το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βλαχόπουλο ήταν χρόνιο αίτημα τόσο των αθλητών της ποδοσφαιρικής ομάδας «Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου», όσο και των φιλάθλων της περιοχής.
«Με τις συνεχείς προσπάθειες μας ως Δημοτική Αρχή, καθώς και την επιμέλεια των στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη του έργου για την ανακατασκευή του γηπέδου στο Βλαχόπουλο. Αυτό το έργο πνοής για τους αθλητές και τους κατοίκους της περιοχής θα δώσει προοπτική πολιτιστικής ανάπτυξης, αλλάζοντας έτσι την καθημερινότητα της νεολαίας μας, που θα μπορεί να αθληθεί. Στη γρήγορη ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ συνέβαλε ο συμπολίτης μας και τέως Πρωθυπουργός Ελλάδος, κ. Αντώνης Σαμαράς», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ.  Καφαντάρης.

Τρία βραβεία για το «Navarino Challenge»


Τρία βραβεία για το «Navarino Challenge»

Διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Μεσσηνία


Από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου επιστρέφει εφέτος Navarino Challenge» στη Μεσσηνία και στην Costa Navarino. Το κορυφαίο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός διακρίθηκε με τρία συνολικά βραβεία (δύο Χρυσά και ένα Ασημένιο) κατά την τελετή απονομής των βραβείων Tourism Awards 2015.


 Η διοργάνωση που προωθεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και την καταπολέμησή της, μέσω της Μεσογειακής διατροφής και της άσκησης, τιμήθηκε με Gold βραβείο στις κατηγορίες «Στρατηγική Συνεργασία» και «Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας» και με Silver βραβείο στην κατηγορία «Δημοσιογραφική Προβολή».

Η «ομορφιά» του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο, για πολλούς και κυρίως- πολλές είναι το δώρο των θεών στους ανθρώπους και το άλυτο μυστικό της ζωής. Οι χρήσεις του είναι πολλές, δυναμωτικές σε όλα τα επίπεδα και πέρα από το ρόλο του στη σωστή μεσογειακή διατροφή είναι και ένα από τα καλύτερα φυσικά καλλυντικά προϊόντα. 
Δοθέντος ότι ζούμε στη χώρα με το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου, ας εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του και την καλή μας τύχη να το έχουμε άφθονο. Διαβάστε παρακάτω τις χρήσεις ομορφιάς του ελαιολάδου και κατευθυνθείτε στην κουζίνα και όχι στο μπάνιο για το εβδομαδιαίο σας beaute. 
Ελαιόλαδο για το πρόσωπο 
• Απλώστε λάδι, απευθείας στο πρόσωπο, πριν πέσετε το βράδυ για ύπνο και το πρωί θα ξυπνήσετε με δέρμα λίγο πιο λαμπερό και λίγο πιο υγιές.• Αναμείξτε μισή κούπα ελαιόλαδο, μισή κούπα ξίδι και μισή κούπα νερό και χρησιμοποιήστε το δείγμα σαν toner πριν πέσετε για ύπνο.
• Ταμπονάρετε με ένα βαμβάκι που έχετε ποτίσει με λάδι, την περιοχή κάτω από τα μάτια για να θρέψετε και να ενυδατώσετε την περιοχή, να απαλύνετε τις «γραμμές» και να καταπολεμήσετε τη δράση των ελεύθερων ριζών.Επιπλέον, το καλοκαίρι και στην περίπτωση ενός κακού ξενυχτιού, διατηρήστε το λάδι στο ψυγείο και ταμπονάρετε με ένα βαμβάκι για ανακούφιση από τα πρησμένα μάτια. 

Απειλή... κατάψυξης στην Πατρών - Πύργου

Στον αέρα φαίνεται πως είναι, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, η δημοπράτηση του οδικού άξονα Πατρών-Πύργου, η οποία επρόκειτο να γίνει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο τέλος Μαρτίου. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης στις συζητήσεις που έχει κάνει με βουλευτές της περιοχής, φέρεται πως έχει πει ότι δεν θα γίνει σε αυτή τη φάση η δημοπράτηση και ότι πρόκειται να τεμαχιστεί σε επιμέρους εργολαβίες. Μάλιστα έχει αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο να μελετηθεί το ζήτημα της νότιας χάραξης στο τμήμα από Βραχνέικα ως την Κάτω Αχαΐα. 
Η πληροφορία έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους του Νομού Ηλείας που διαμαρτύρονται πως θα χαθεί ένα έργο πολύτιμο για την περιοχή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την Αχαΐα υπεύθυνη για τη νέα αναβολή. Γενικά στην Ηλεία επικρατεί η υπόνοια ότι οι Αχαιοί προτιμούν να μην γίνει καθόλου το έργο, εάν πρόκειται να μην περάσει το αίτημα για αλλαγή χάραξης, στο οποίο πάντως η Δυτική Αχαΐα επιμένει, αποσπώντας συναίνεση από τους κυβερνητικούς βουλευτές (3 ΣΥΡΙΖΑ και έναν ΑΝΕΛ), αν και είναι αδιευκρίνιστο μέχρι ποιου σημείου θα δέχονταν να κοντράρουν την κυβέρνηση αν δεν ευνοήσει το αίτημα. 

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης, για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας, ζητήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και τοπικά ζητήματα των δήμων, απασχολούν, αυτή τη στιγμή, την προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου, που πραγματοποιείται στο Βόλο, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου, στη Χαλκιδική, με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».
Ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, δηλώνει: «Η πρώτη μας σκέψη, ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, είναι η καταπολέμηση της κρίσης, απαραίτητης προϋπόθεσης, για να έχουμε συνεκτικές κοινωνίες.»

ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κινητοποιείται η Πελοπόννησος για την Ολυμπία Οδό

Απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να μην αναβληθεί η δημοπράτηση και να μη γίνει κατάτμηση του Πάτρα - Πύργος πήρε το Σάββατο το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε στο τραπέζι και η ανάγκη συμμετοχής και της Μεσσηνίας στην διεκδίκηση.
Επιτακτική μάλιστα γίνεται η ανάγκη κινητοποίησης όλων των ενδιαφερομένων περιοχών, για το σύνολο του έργου Πάτρα - Πύργος Τσακώνα, καθώς ο αναπληρωτής υποδομών Χ. Σπίρτζης, σε επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσε τους φόβους για αναβολή της δημοπράτησης και κατάτμησης του έργου, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε μετά τη συνεδρίαση του Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, “ο περιφερειάρχης ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό που του επιβεβαίωσε πως όχι μόνο οι πληροφορίες έχουν βάση, αλλά αποτελούν τη βούληση και την πρόθεση της κυβέρνησης”. 
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των Ηλείων, αναμένεται κι επικοινωνία του κ. Κατσιφάρα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, με στόχο να υπάρξει ο συντονισμός της περαιτέρω δράσης, ενώ προγραμματίζεται στη συνάντηση που ζητά η Δυτική Ελλάδα να γίνει με τους αρμόδιους υπουργούς, άμεσα, να συμμετάσχει κι εκπρόσωπος της Μεσσηνίας. 

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΑ


Σήμερα το πρωί, 15 Μαρτίου του 2015, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 190ης επετείου για τη Μάχη της Σχοινόλακας.
Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στη Σχοινόλακα, όπου μετά το πέρας της, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των αρχών του τόπου, ενώ η κυρία Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Θεολόγος-Φιλόλογος, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μάχης. Στη συνέχεια, ο Λαογράφος-Συγγραφέας, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης, στο λόγο του, εμπλούτισε τις γνώσεις των παρευρισκομένων με περισσότερα ιστορικά στοιχεία και η εκδήλωση έκλεισε με δύο μικρούς μαθητές,  οι οποίοι απήγγειλαν ποίημα που αφορούσε στην ήτα του Ιμπραήμ και την ξακουστή μάχη.
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, δήλωσε:  «Είναι απαραίτητο, ειδικά στις μέρες μας να τιμώνται οι ήρωες, επώνυμοι ή ανώνυμοι αγωνιστές, οι οποίοι έγραψαν ιστορία σε κάθε σημείο της ελληνικής υπαίθρου.  Η Μάχη στη Σχοινόλακα, η οποία, με τη συμβολή του Δήμου μας και κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος, είναι πλέον επίσημα τοπική εορτή, μας έμαθε, ότι η πίστη στις δυνάμεις όλων μαζί και η αλληλεγγύη είναι αυτά που μας ενώνουν. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες, να μη λείψει ποτέ το πάθος της υπεράσπισης της πατρίδος μας.»

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

 Το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας διοργανώνει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το τριήμερο 17 με 19 Απριλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το οποίο έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, θα γίνει συνέδριο, με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες και σκοπό τη συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς σχετικά με τις τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ. Επίσης θα υπάρξουν θεματικά workshops με θέματα όπως η περιβαλλοντική διάσταση της ελαιοκαλλιέργειας, τα αρωματικά φυτά κ.λπ. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου. Εξ άλλου, θα διεξαχθεί ο 3ος διαγωνισμός ποιότητας και συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΠανΕλαιον», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) και το εργαστήριο γευσιγνωσίας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου. Επιπλέον, θα διοργανωθεί εκδήλωση γαστρονομίας, στην οποία θα γίνει παρουσίαση μεσογειακών εδεσμάτων με βάση τις ελιές και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με διακεκριμένους σεφ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/03/2015

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σύσκεψη για τις μελέτες του Μιναγιώτικου φράγματος

Σύσκεψη για τις μελέτες που αφορούν το Μιναγιώτικο φράγμα και το αρδευτικό δίκτυο στους Δήμους Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης, το οποίο θα εξυπηρετηθεί από το εν λόγω φράγμα, πραγματοποιήθηκε χθες στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα. Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προστίθεται ότι η εκπόνηση των μελετών αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 26 μήνες. Το φράγμα θα γίνει στα όρια των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος και θα εξυπηρετεί 35.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης, το ύψος του θα είναι 49 μέτρα και η χωρητικότητα της λεκάνης του σε νερό θα φθάνει τα 12.500.000 κυβικά μέτρα. Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος και Κώστας Γεωργακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Δαρσακλής, οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιάννης Κυριακόπουλος και Τεχνικών Εργων Παναγιώτης Γιαννακέας, καθώς και εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/03/2015

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

«Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας»


ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 
 
Έχοντας σημειώσει μεγάλη ανταπόκριση από την πρώτη κιόλας χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας» μπαίνει στην 4η περίοδο φέτος, ξεκινώντας στα μέσα Μαρτίου.
 
Η πρωτοβουλία, που συνδιοργανώνεται από την ΤΕΜΕΣ και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, γνώρισε ευρεία αποδοχή από τα σχολεία της Μεσσηνίας.
Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στο Navarino Natura Hall, το διαδραστικό περιβαλλοντικό χώρο για τη μεσσηνιακή φύση που βρίσκεται στο Navarino Dunes της Costa Navarino.
Η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα έχουν αγκαλιάσει θερμά το πρόγραμμα, με περισσότερες από 2.500 συμμετοχές έως σήμερα. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης Δημοτικών Σχολείων καθώς και σε όλες τις τάξεις Γυμνασίων της Μεσσηνίας.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021


Ύστερα από αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, εξέτασε την πρόταση υποστήριξης της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, την οποία και ομόφωνα υπερψήφισε.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, παρουσία του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», κ. Νικόλαου Μπασακίδη, και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας «Καλαμάτα:21», κ.  Έκτωρ Τσατσούλη, οι οποίοι και ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ.  Δημήτριος Καφαντάρης,  σε σχετική δήλωσή του, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αισθανόμαστε την ευθύνη απέναντι στον πολίτη να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής της Μεσσηνίας. Εμείς, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, πάντα θα βλέπουμε τη συνεργασία μεταξύ των δήμων, ως τη σημαντικότερη και αναγκαιότερη βάση για την ολοκληρωτική μεταμόρφωση του πολιτιστικού μας ορίζοντα. Είναι σημαντική για όλους μας  η επιτυχία της Καλαμάτας στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Είναι αίτημα όλων μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να προωθήσουμε την εικόνα μας και τον πολιτισμό μας στο διεθνή χώρο».
Από την πλευρά τους τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής, σχολίασαν θετικά την υποστήριξη της υποψηφιότητας, κάνοντας εκτενέστερες ερωτήσεις στα μέλη του Γραφείου Υποψηφιότητας, σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και τα οφέλη στον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία.