Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης για όλους τους εργαζόμενους, για όλους τους πολίτες. 
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα περισυλλογής, μέρα τιμής στον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους. 

Η ιστορία εύστοχα μας έχει δείξει, ότι χρειάζεται η επιμονή και η ενότητα όλων μαζί, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας: την κοινωνική αξιοκρατία και τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Είναι υποχρέωση μας, ειδικά στους οικονομικά δυσχερείς καιρούς που διανύουμε,  να στηρίξουμε το μήνυμα της Πρωτομαγιάς.  Έχοντας κοινό όραμα, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε, με την προοπτική καλύτερων συνθηκών και αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους.

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των εργαζομένων. Των εργαζομένων που διεκδικούν. 
Των εργαζομένων που με το μόχθο και τον κόπο τους φέρνουν την πρόοδο και την ευημερία στον τόπο μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι, θα πετύχουμε πολλά και κυρίως θα καταπολεμήσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας.

Η Πρωτομαγιά μας θυμίζει αυτό το χρέος μας. 
Μας θυμίζει ότι όταν οι αγώνες γίνονται με ενότητα, με αλληλεγγύη, με αποφασιστικότητα, με όραμα και πείσμα, τότε είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν.

Εύχομαι καλή Πρωτομαγιά σε όλους!

COSTA NAVARINO ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

http://www.discovergreece.com/el/business/costa-navarino

Δυνατός κρότος αναστάτωσε τη Μεσσηνία

Από πολεμικό αεροσκάφος, που έσπασε  το  φράγμα  του  ήχου,  προήλθε  ο πολύ  δυνατός  θόρυβος,  που  αναστάτωσε χθες το βράδυ τη Μεσσηνία. Λίγο  μετά  τις  9,  ο  εκκωφαντικός  κρότος δημιούργησε  ανησυχία  σε  πολλούς  πολίτες, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί,  που τηλεφωνούσαν στην “Ε” για να μάθουν περισσότερα. 
Η  απάντηση  στον  γρίφο  δεν  άργησε  να έρθει,  καθώς  τόσο  από  την  Πολεμική  Αεροπορία, όσο και από την Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώθηκε  ότι  ο  θόρυβος  προήλθε  από αεροσκάφος, που συμμετείχε στην διακρατική στρατιωτική  άσκηση  “Ηνίοχος”,  η  οποία  λήγει σήμερα. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/04/2015

Σχολή γονέων στην Πύλο

Δύο τμήματα σχολής γονέων λειτουργούν πλέον στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Πύλου, λόγω της μεγάληςσυμμετοχής που υπήρξε από γονείς. Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι εκπαιδευτές στα εν λόγω τμήματα είναι η κ. Τσερπέ και ο κ. Αντωνόπουλος.

ΚΟΡΩΝΗ Καθυστερεί ο κόμβος της Γερακάδας

Από  πέρυσι  έπρεπε  να  έχει  γίνει  το  έργο  διαμόρφωσης του  κόμβου  της  Γερακάδας,  στη  βόρεια  και  κύρια  είσοδο της  Κορώνης. Το συγκεκριμένο σημείο και για 100 περίπου μέτρα  προς  το  Βασιλίτσι  παραμένει  σκαμμένο  και  όσοι πήγαν  να  προσκυνήσουν  την  Παναγία  Ελεήστρια,  ταλαιπωρήθηκαν.  Το  έργο  υλοποιείται  με  εργολαβία  για  τη συντήρηση  του  δρόμου  Ριζόμυλος  -  Κορώνη,  προϋπολογισμού  400.000 ευρώ, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η  καθυστέρηση  οφείλεται  στο  έργο  ύδρευσης,  αντικατάστασης  του  δικτύου  στην  περιοχή,  που  έπρεπε  να  γίνει και  να  έχει  προηγηθεί.  Τελικά  την  παρέμβαση  αυτή  έκανε ο  Δήμος  Πύλου  -  Νέστορος  και  όπως  μας  ενημέρωσε  η αντιδήμαρχος  Πελαγία  Λευτάκη  θέλει  μία  ακόμα  μέρα  για να  τελειώσει.  Ο  κόσμος  εκφράζει  την  ελπίδα  να  μην υπάρξει  άλλη  καθυστέρηση  και  το  έργο  να  ολοκληρωθεί το  συντομότερο  δυνατό,  μέσα  στο  Μάιο  το  αργότερο, ώστε  να  μην  υπάρχει  ταλαιπωρία  των  επισκεπτών  και  των ντόπιων  μέσα  στο  καλοκαίρι.       

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/04/2015

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Υδροπλάνα από Άγιο Κοσμά προς Πύλο


Στις… διαδικασίες ακόμα η λειτουργία τους στην Καλαμάτα
Εδώ και περίπου ένα χρόνο η Δημοτική Αρχή, σε κάθε ευκαιρία με θέμα την περαιτέρω ανάπτυξη της Καλαμάτας, αναφέρεται στις άμεσες ενέργειες που προτίθεται να κάνει, ώστε να λειτουργήσει υδατοδρόμιο στο λιμάνι.
Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο τα δελτία Τύπου από το Δημαρχείο υποστήριζαν ότι ο Δήμος προχωρεί ταχύτατα τις διαδικασίες για τη λειτουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ενέκρινε την προκήρυξη πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση άδειας χρήσης χερσαίου χώρου, συνοδευόμενης από εκτέλεση έργων, για το σκοπό αυτό.
Ο προς παραχώρηση χώρος αποτελεί τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα και είναι εκτάσεως έως 120 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται δε στο άκρο του βόρειου κρηπιδώματος του λιμένα Καλαμάτας, απέναντι από το Λιμεναρχείο.

ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΥΛΟΥ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 29/04/2015
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΡΑΦΗΝΑΣ 

Μεγάλη ημέρα για την ομάδα μας. Η βοήθεια όλων μας θα της δώσει δύναμη για να βρεθεί στον μεγάλο τελικό στο ΟΑΚΑ.
Να μην λείψει κανείς!!!!!!

Τροποποιήθηκε η διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα στις παραλίες

Τροποποιήθηκε η διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα στον αιγιαλό, ενημερώνει η ΓΣΕΒΕΕ με ανακοίνωσή της, την οποία δημοσιοποιεί και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ειδικότερα, «μετά από παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ στους συναρμόδιους υπουργούς τροποποιείται το άρθρο 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης:που ακύρωνε αιφνιδιαστικά την περιστασιακή χρήση του αιγιαλού, παραλιών κ.ά. από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες, ψαροταβέρνες, ουζερί κ.λπ.). Η τροποποίηση έγινε μετά από συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργών και αφού είχε προηγηθεί επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ όπου είχε υπογραμμιστεί ότι “η απαγόρευση της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό ήταν ένα ακόμα πλήγμα κατά των επιχειρήσεων και του τουρισμού, το; οποίο, εκτός των άλλων, θα;επέφερε και αύξηση της ανεργίας με την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/04/2015

Θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

 Το θερινό  ωράριο  για  το  νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Παρασκευή  1η  Μαΐου,  έως  και τις  31  Οκτωβρίου  2015. Το  ωράριο  κατά  τη  θερινή περίοδο  είναι  συνεχές,  από  τις 11  το  βράδυ  ως  τις  7  το  πρωί. Περισσότερες πληροφορίες στα κατά  τόπους  καταστήματα  της ΔΕΗ, στην ιστοσελίδα  της  ΔΕΗ (www.dei.com.gr)  και  του  Διαχειριστή  ΔΕΔΔΗΕ  (www.deddie.gr/).

Αμερικανός λάτρης της ελιάς Καλαμών

Ο Αμερικανός λάτρης της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ Bruce Sturzl, τουρίστας από το κρουαζιερόπλοιο "Costa Neoromantica", επισκέφτηκε χθες το Δημαρχείο Καλαμάτας κρατώντας μιαν ανθοδέσμη. Ηθελε να βεβαιωθεί, όπως ανέφερε, ότι οι παραγωγοί ελιάς Καλαμάτας και οι αρχές του τόπου γνωρίζουν ότι στις ΗΠΑ οι καταναλωτές έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τη βρώσιμη ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, ο κ. Sturzl είναι από το Σαν Φρανσίσκο, γνώρισε τις ελιές Καλαμάτας το 1979 και από τότε τις καταναλώνει με μεγάλη ευχαρίστηση. Στην Καλαμάτα βρέθηκε ως επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου "Costa Neoromantica" και, επιθυμώντας να εκφράσει την εκτίμησή του για το τοπικό μας προϊόν, βρήκε το Δημαρχείο κι έφερε λίγα λουλούδια. Στον κ. Sturzl προσφέρθηκε ως δώρο ένα βάζο με ελιές Καλαμάτας, μαζί με τις ευχαριστίες των κατοίκων και των παραγωγών της περιοχής μας. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/04/2015

Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μεθώνης

Εκδήλωση με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μεθώνης από το Μιαούλη διοργανώνει το Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης την Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο και στην παραλία της Μεθώνης. Στις 30 Απριλίου 1825 ο Ανδρέας Μιαούλης με τα πυρπολικά του βύθισε ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής μοίρας του Ιμπραήμ που αγκυροβολούσε στο λιμάνι της Μεθώνης. Πριν από πολλά χρόνια είχε αποφασιστεί να γιορτάζεται στις 30 Απριλίου η Ναυμαχία της Μεθώνης ως τοπική εθνική εορτή. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης αποφάσισε ότι πρέπει να καθιερωθεί και ο σχολικός εορτασμός της επετείου. Ετσι διοργανώνει εκδήλωση αναπαράστασης με ναύτες, μπουρλοτιέρηδες, πυρπολητές της ναυτικής δύναμης του Μιαούλη για να “ανατινάξουν” τη μοίρα του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο λιμάνι της Μεθώνης.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/04/2015

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΑΙΤΗ

Με συγκινητικές και σεμνές θρησκευτικές εκδηλώσεις γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του  Νεομάρτυρα, Αγίου Δημητρίου του Χωραίτη, στη γενέτειρα του, την ιστορική Χώρα. Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε τόσο στον Εσπερινό στις 25 Απριλίου, όσο και στις 26 Απριλίου, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσόστομος.

Η συγκίνηση όσων συμμετείχαν στον εορτασμό του Αγίου ήταν μεγάλη. Αρκετός κόσμος συνέρρευσε προκειμένου να λάβει την ευλογία του Αγίου, ο οποίος  καταγόταν από τη Χώρα και νέος στην ηλικία μαρτύρησε από τους Τούρκους στις 13 Απριλίου 1803, μη απαρνούμενος την πίστη του στον Χριστό.  

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Μέσα από την πίστη μας, οι Έλληνες μαθαίνουμε ότι με οδηγό την αλληλεγγύη, την ενότητα και τη δύμαμη της θέλησης μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που φαντάζει απροσπέλαστο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές και τους πιστούς που παρευρέθησαν στον εορτασμό του Αγίου και κάθε χρόνο αυξάνονται, γεγονός που εύχτοχα δείχνει ότι η πίστη των Ελλήνων είναι ακόμη ζωντανή.»

26 Απριλίου 1825: Η μάχη και η πτώση της Σφακτηρίας!



Στις 26 Απριλίου 1825, με αποβατική επιχείρηση, ο Ιμπραήμ κατέλαβε την βραχονησίδα Σφακτηρία στην είσοδο του όρμου του Ναυαρίνου και προξένησε βαρύτατες απώλειες στους Έλληνες υπερασπιστές της. Ήταν ένα σημαντικό επεισόδιο στην μακρά πορεία της Επαναστάσεως του '21, που συνετέλεσε στην αφύπνιση των επαναστατημένων Ελλήνων, καθώς εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένοι με τις εμφύλιες διαμάχες τους...



Μετά την νίκη του στο Κρεμμύδι (7 Απριλίου 1825), ο Ιμπραήμ Πασάς στράφηκε κατά της Σφακτηρίας, της απόκρημνης βραχονησίδας που εκτείνεται μπροστά από τον όρμο του Ναυαρίνου, σε απόσταση 150 μέτρων από την Πύλο. Στόχος του Αιγύπτιου στρατηλάτη ήταν η κατάληψή της, που θα διευκόλυνε τις επιχειρήσεις του κατά του Παλαιοκάστρου και του Νεοκάστρου, των δύο οχυρών φρουρίων της Πύλου.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τυχερό Tζόκερ στη Μεθώνη

 Στη Μεθώνη παίχτηκε το μοναδικό 5άρι που προέκυψε μετά την κλήρωση του Τζόκερ το βράδυ της Πέμπτης. Το τυχερό δελτίο κατατέθηκε στο πρακτορείο του Παναγιώτη Κοτσοβού (Μαιζώνος 8 και Ζησιμοπούλου) και με 2,5 ευρώ αποδίδει 131.976,38 ευρώ. Στην 1η κατηγορία σημειώθηκε τζακ ποτ και συνεπώς στην κλήρωση της Κυριακής θα μοιραστεί ποσό μεγαλύτερο των 700.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα αποθεματικά

Ψήφισμα  διαμαρτυρίας  σχετικά  με  την  έκδοση  από  την  ελληνική  κυβέρνηση  της  Πράξης  Νομοθετικού  Περιεχομένου,  για  την  υποχρέωση των  ΟΤΑ  να  καταθέτουν  τα  ταμειακά  τους  διαθέσιμα  σε  λογαριασμό  της Τράπεζας  της  Ελλάδος,  πρόκειται  να  εκδώσει  το  Δημοτικό  Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, που συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα στις  8 το βράδυ. 
Στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. θα ασχοληθεί, ακόμα, με: Την έγκριση και παραλαβή  της υδραυλικής  μελέτης  ομβρίων  υδάτων,  τμήματος  οδού Σπύρου  Μαρινάτου  στη  Χώρα. Την  έκφραση  γνώμης  για  χαρακτηρισμό εκ  νέου ως δημοτικής και μοναδικής της οδού που συνδέει το Πετροχώρι με  τη  15η  επαρχιακή  οδό.  Τη  λήψη  απόφασης  για  την προμήθεια  απορριμματοφόρου  αυτοκινήτου,  τύπου  πρέσας  με  ενσωματωμένο σύστημα πλύσης  κάδων,  μέσω  χρηματοδοτικής  μίσθωσης.  Την  αποδοχή  της απόφασης προέγκρισης δημοπράτησης για: α) Δημιουργία ενημερωτικού- πληροφοριακού  λευκώματος  με  τίτλο  “Η  Πύλη  της  Μεσογείου”  για  τις περιοχές των  Δημοτικών  Ενοτήτων  Πύλου,  Νέστορος,  Μεθώνης,  Κορώνης,  και  β)  Δημιουργία  και αναπαραγωγή  ενημερωτικού  -  πληροφοριακού  εντύπου  για  τις  περιοχές  Nartura  του Δήμου  Πύλου  -  Νέστορος, στο  πρόγραμμα  “Αγροτική  Ανάπτυξη  της  Ελλάδας  2007  - 2013”,  με καθορισμό του τρόπου δημοπράτησης. Την έγκριση προϋπολογιζόμενης πίστωσης  1.500 ευρώ για συμμετοχή δημοτικών συμβούλων στο ετήσιο τακτικό συνέδριο  της  ΚΕΔΕ,  που  θα  πραγματοποιηθεί  στη  Σιθωνία  Χαλκιδικής, ξενοδοχείο “Porto Carras”, 7 - 9 Μαΐου.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/04/2015

Σπουδαστές του ΙΕΚ στα Κάστρα Πύλου και Μεθώνης

Τα  Κάστρα  της  Πύλου  και  της  Μεθώνης επισκέφθηκαν  χθες Παρασκευή οι σπουδαστές  του  Δημόσιου  ΙΕΚ Καλαμάτας,  της ειδικότητας  «Φύλακες Μουσείων  και  Αρχαιολογικών Χώρων». Τους  σπουδαστές,  που  συνόδευαν  οι ωρομίσθιοι  εκπαιδευτές  Χρήστος Κορομηλάς και  Μιχάλης  Μιχαλόπουλος, ξενάγησε  στα δύο  κάστρα  η  αρχαιολόγος  της  Εφορείας Αρχαιοτήτων  Μεσσηνίας Ιωάννα  Αγγελοπούλου,  επιμελήτρια  των  νέων  ανασκαφών και αναστηλώσεων στη Μεθώνη.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/94/2015

Η μάχη στα Φουρτζοκρέμμυδα

Η Ελληνική  Επανάσταση  του 1821, ενώ στα δύο πρώτα χρόνια  της  γνώρισε  επιτυχίες  και  θριάμβους,  ώστε  στην  Πελοπόννησο  οι Τούρκοι να κρατούν μόνον τα Κάστρα της  Πάτρας,  της  Μεθώνης  και  της Κορώνης,  τα  επόμενα  δύο  χρόνια, μέχρι  το  1824,  στιγματίστηκε  από κομματισμό, ανταγωνισμούς, διχόνοια και  εμφύλιες  συγκρούσεις.  Η  λήξη των  εμφυλίων  πολέμων,  το  1825, βρήκε  μεν  την  κυβέρνηση  του  Γεωργίου  Κουντουριώτη  ενισχυμένη και  με  ιδιαίτερο  κύρος,  αλλά τον Κολοκοτρώνη και τους περισσότερους αρχηγούς τού Μοριά φυλακισμένους, ενώ η περιοχή είχε κατακλυσθεί από τα ξενικά,  όπως αποκαλούνταν, στρατεύματα των Ρουμελιωτών, των Σουλιωτών  και  άλλων.  Τα  κυβερνητικά στρατεύματα,  ανεφοδίαστα  από  πυρομαχικά  και  τρόφιμα  αδράνησαν, και  επέτρεψαν  στον  Ιμπραήμ  πασά να κάνει  απόβαση στη Μεθώνη, στις 11  Φεβρουαρίου  του  1825,  και  να καταφέρει  να  πολιορκήσει  το  Νεόκαστρο. 

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Νομικό συνέδριο στην Costa Navarino

Στην Costa Navarino θα διεξαχθεί, το διήμερο 1 και 2 Μαΐου, το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ενωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», με θέμα «Το Δίκαιο ως θεμέλιο μιας σύγχρονης και αναπτυσσόμενης οικονομίας».
Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την ΕΕΝ σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Καλαμάτας και Αθήνας, θα γίνουν εισηγήσεις στις θεματικές ενότητες: Δίκαιο και Οικονομία. Οικονομική ανάπτυξη και καταπολέμηση διαφθοράς. Αποδοτικότητα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Φορολογικές περαιώσεις και αμνηστίες. Το επενδυτικό σχέδιο «Γιούνκερ». Ελληνική ναυτιλία και τουρισμός ως πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Εργατικό Δίκαιο και οικονομική ανάπτυξη. Ο ρόλος των δικηγόρων στην οικονομική ανάπτυξη. Τεχνολογία και οικονομία.
Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται οι Χάρης Παμπούκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Ευάγγελος Περάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Γεώργιος Κούρτης. Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στην ιστοσελίδα της ΕΕΝ (www.ethemis.gr).

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/04/2015

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ SKY GREECE AIRLINES Πτήσεις από Καλαμάτα για ΗΠΑ και Καναδά

Το  αεροδρόμιο  της  Καλαμάτας  ως  αφετηρία  και  άφιξη  υπερατλαντικών  πτήσεων,  προς  τις  ΗΠΑ  και  τον  Καναδά,  αποτελεί  τον μακροπρόθεσμο  στόχο  της  ιδιωτικής  αεροπορικής  εταιρείας  Sky Greece  Airlines,  που  έχουν  ιδρύσει  και  διευθύνουν  Ελληνες ομογενείς από τη Βόρεια Αμερική. Ειδικότερα,  όπως  αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», η εν λόγω εταιρεία -η οποία προχθές Τετάρτη ανακοίνωσε την  εκκίνηση  υπερατλαντικών  πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Αμερικής-,  έχει  θέσει  ως  μακροπρόθεσμο  στόχο,  σύμφωνα  με  τον εμπορικό  της  διευθυντή  Βασίλη  Αλεφάντη,  «τη  σύνδεση  της Ελλάδας με Σικάγο, Βοστόνη και Νότια Αφρική, ενώ στο εσωτερικό διερευνάται η Κρήτη και η Καλαμάτα». Η  εταιρεία,  προστίθεται  στο  ίδιο  ρεπορτάζ,  ξεκινά  στις  24  Μαΐου την  πτήση  Αθήνα  -  Τορόντο  -  Μόντρεαλ,  στις  18  Ιουνίου  το  δρομολόγιο  Θεσσαλονίκη  -  Βουδαπέστη  -  Τορόντο,  στις  19  Ιουνίου τις  πτήσεις  Αθήνα  -  Νέα  Υόρκη  και  στις  26  Ιουνίου  το  δρομολόγιο Αθήνα - Ζάγκρεμπ - Τορόντο. Στόχος  της  εταιρείας  είναι  να  έχει  τρεις  πτήσεις  την  εβδομάδα  τη θερινή  περίοδο,  ενώ  τη  χειμερινή  θα  διατηρεί  δύο  στην  πτήση Αθήνα  -  Νέα  Υόρκη  και  από  μία  στα  δρομολόγια  Αθήνα  -  Τορόντο και Θεσσαλονίκη - Τορόντο.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/04/2015

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Πρόσληψη προσωπικού για πυρόσβεση στο Δήμο Πύλου – Νέστορος


Είκοσι τέσσερα συνολικά άτομα (8 οδηγούς ΔΕ πυροσβεστικών οχημάτων και μικρών φορτηγών και 16 ΥΕ Πυροφυλάκων) θα προσλάβει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο Δήμος Πύλου – Νέστορος. Έργο τους είναι η πυροπροστασία με μέτρα και δράσεις πρόληψης, όπως: απομάκρυνση της αυξημένης βλάστησης με συνεχή καθαρισμό φυτικής γης (χορτάρια κ.λπ) σε όλους τους δημοτικούς χώρους, όπως δρόμους, κοιμητήρια, πλατείες, αλσύλλια και γενικότερα άρση των επικινδυνοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς και παρακολούθηση της περιοχής για την έγκαιρη επισήμανση προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά (χύδην εναπόθεση απορριμμάτων, εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο καθώς και η άμεση αντιμετώπισή τους). Ιδιαίτερα όταν ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι στο 4, θα ειδοποιούνται από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για πλήρη ετοιμότητα, καθώς και επέμβαση με τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου για την καταστολή τυχόν πυρκαγιών προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.
Προκειμένου να επιτευχθούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά, γενικό συντονιστικό ρόλο θα ασκεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Λεων. Γαϊτάνης σε συνεργασία με τους λοιπούς αντιδημάρχους, την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο, προέδρους-εκπροσώπους κάθε Τοπικής Κοινότητας, τους εθελοντές πυροσβέστες της περιοχής και τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου.

"ΘΑΡΡΟΣ" 22/04/2015

Σκανδιναβικά δημοσιεύματα για τις ομορφιές της Μεσσηνίας

Συνεχίζονται  οι  αναφορές  του  σκανδιναβικού  Τύπου,  έντυπου  και ηλεκτρονικού,  στη  Μεσσηνία  με  άκρως  κολακευτικά  σχόλια  για την  ευρύτερη  περιοχή.  Καλαμάτα,  Αρχαία  Μεσσήνη,  Ανάκτορα του  Νέστορα,  Πύλος,  Μάνη  και  φυσικά  το  συγκρότημα  της  Costa Navarino  έχουν  για  μία  ακόμα  φορά  την  τιμητική  τους  σε  έντυπα  με πολύ  μεγάλη  κυκλοφορία  σε  ολόκληρη  τη  Σκανδιναβία,  ενώ  αναφορές στον  εορτασμό  του  Πάσχα  στη  Μεσσηνία  έγιναν  και  σε  έντυπο  ευρείας κυκλοφορίας στην Εσθονία.
“Μαύρες ελιές  και  ηλιόλουστες  παραλίες”  είναι ο  τίτλος  του  αφιερώματος  για  τη  Μεσσηνία  που επιμελήθηκε  ο  δημοσιογράφος  Μίκαελ  Πέρσον με το φωτογράφο Καρλ Λάρσον για την εφημερίδα “Svenska  Dagbladet”,  η  οποία  έχει  καθημερινά εκατοντάδες  χιλιάδες  αναγνώστες  και  εκατομμύρια ηλεκτρονικούς  επισκέπτες  από  όλη  τη  Σκανδιναβία. 
Περίοπτη  θέση  στο  αφιέρωμα  κατέχει  η  Βοϊδοκοιλιά,  την  οποία  χαρακτηρίζουν  ως  μία  από  τις ωραιότερες παραλίες στον κόσμο, η οποία βρίσκεται “κοντά στην όμορφη πόλη της Πύλου”. 

37 άδειες εμπορίου ζητεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος

Τριάντα  επτά  άδειες  υπαίθριου  στάσιμου  εμπορίου  και  να  μη χορηγηθούν νέες άδειες  στο υπαίθριο  πλανόδιο  εμπόριο,  ζητεί ομόφωνα  το  Δημοτικό  Συμβούλιο  Πύλου  -  Νέστορος  από  την Περιφέρεια  Πελοποννήσου.  Προτείνει  το  τέλος  για  τη  χρήση των  χώρων  για  την  άσκηση  υπαίθριου  εμπορίου  να  καθοριστεί ως  εξής:  «1)  Το  ποσό  των  300  ευρώ  σε  όλο  το  Δήμο  Πύλου -  Νέστορος  ανά  άδεια  και  θέση  για  την  υπαίθρια  στάσιμη εμπορική  δραστηριότητα.  2)  Για  την  κατάληψη  θέσης  κοινόχρηστου χώρου για παραγωγούς οι οποίοι είναι κάτοχοι σχετικής άδειας  50  ευρώ,  για  τους  δημότες  Πύλου  -  Νέστορος  και 150 ευρώ, γι’ αυτούς που δεν είναι δημότες».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/04/2015

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΟΥ Απόφαση για τραπεζάκια στην παραλιακή ζώνη Αποφάσεις για τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης πήρε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου

Αποφάσεις  για  τα  καταστήματα  της  παραλιακής  ζώνης  πήρε  το Συμβούλιο  της Δημοτικής  Κοινότητας  Πύλου.  Συγκεκριμένα,  αποφάσισε:  «1)  Η  παραχώρηση  χώρου για  την  ανάπτυξη  τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης Πύλου, θα πρέπει να  γίνει  με  βάση  τις  προβλεπόμενες  διαστάσεις  από  την  μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Πύλου. 2) Μέχρι να ξεκινήσουν οι  εργασίες ανάπλασης,  είναι  αναγκαία  η  οριοθέτηση  του  δρόμου με  προστατευτικά  μέσα, προκειμένου  να  αποφευχθούν  ατυχήματα και να είναι ασφαλής η διέλευση πεζών και οχημάτων».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/04/2015

Φουλ για τελικό ο Τσικλητήρας Πύλου, 7-6 στα πέναλτι τη Θήβα - Με Θύελλα Ραφήνας στα ημιτελικά

Μετά τον Πανθυρεατικό και τα Διλινάτα, ήταν η σειρά της Θήβας να φύγει ηττημένη από την Πύλο. 
Ο Τσικλητήρας φάνηκε συνεπής στο ραντεβού με την ιστορία, καθώς απέκλεισε σήμερα στα πέναλτι (7-6, 1-1 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) την κυπελλούχο Βοιωτίας και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδας.  Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει σε νοκ- άουτ ματς (στις 29 Απριλίου) τη Θύελλα Ραφήνας και πάλι στην Πύλο, με στόχο φυσικά την πρόκριση στον τελικό. 
Η πρόκριση ήρθε μετά από 18 πέναλτι και πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες, το τεχνικό τιμ, τη διοίκηση και τον κόσμο του Τσικλητήρα. Πρωταγωνιστής στη "ρώσικη ρουλέτα" ο Φώτης Μίντζηρας που απέκρουσε δύο πέναλτι και σκόραρε το νικητήριο. 

Στο ματς η κυπελλούχος Μεσσηνίας άνοιξε το σκορ στο 36' με τον Νάτση, αλλά δέχτηκε την ισοφάριση λίγο πριν από το φινάλε από τον Παπαχαραλάμπους και ενώ οι δύο ομάδες έπαιζαν με δέκα παίκτες. Στην παράταση η Θήβα έμεινε με εννέα, αλλά κράτησε το 1-1 και έφερε το ματς στα πέναλτι.
H EIKONA ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ANTIKATAΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΛΙΚΟΝΤΟΥΖΙ-ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ»

  Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Πύλου - Νέστορος κ. Καφαντάρη Δημήτρη και του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κατσίβελα Παναγιώτη με θέμα την αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης από αμίαντο «Πηγές Αλικοντούζι - Γαργαλιάνοι», το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου-Νέστορος αποφάσισε να παραχωρήσει την μελέτη στον Σύνδεσμο Ύδρευσης «Τέλος Άγρας», προκειμένου να την ολοκληρώσει και να την υποβάλλει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.
  Οι δύο όμοροι δήμοι συμφώνησαν από κοινού σε αυτή την προοπτική και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη σε εύλογο χρονικό διάστημα και να προβούν στην διερεύνηση πόρων χρηματοδότησης , καθώς πρόκειται για ένα αναπτυξιακό ζήτημα προς όφελος του τόπου καθώς ενισχύει και την πρόληψη της υγείας των δημοτών.
 Συγκεκριμένα μέσω αυτού του αγωγού εξυπηρετούνται πολίτες σε μεγάλο εύρος της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στους Δήμος Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης.
 Οι δύο δημοτικές αρχές έχουν κοινό γνώμονα το συμφέρον του δημότη καθώς και την ανάπτυξη του τόπου δίνοντας έμφαση στην επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων.  

Οι επιτραπέζιες ελιές πρώτες το 2014 στη λίστα των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ

Οι  επιτραπέζιες  ελιές  αποτελούν  τη μεγάλη δύναμη των ελληνικών εξαγωγών  στην  αγορά  των  ΗΠΑ,  ενώ  στη  διάρκεια  της  τελευταίας δεκαετίας  έχει  καταγραφεί  αυξανόμενη  ζήτηση  για  την  κομπόστα ροδάκινων  και  για  τα  τυροκομικά  προϊόντα.  Σύμφωνα  με  τα  επεξεργασμένα  στοιχεία  από  το  Γραφείο  Οικονομικών  και  Εμπορικών Υποθέσεων  (ΟΕΥ)  του  Γενικού  Προξενείου  της  Νέα  Υόρκης,  τα οποία  πρόσφατα  δημοσιοποιήθηκαν  από  το  υπουργείο  Εμπορίου των  ΗΠΑ  και  την  Στατιστική  Υπηρεσία,  οι  ελληνικές  εξαγωγές αγαθών  στις  ΗΠΑ,  καταγράφουν  άνοδο  9,8%  συγκρινόμενες  με τις εξαγωγικές μας επιδόσεις το 2013. 
Στα  κύρια  εξαγώγιμα  στις  ΗΠΑ  προϊόντα  μας  την  πρώτη  θέση καταλαμβάνουν  οι  επιτραπέζιες  ελιές  με  115,95  εκατ.  δολάρια (άνοδος 13%). Υψηλά στη λίστα βρίσκονται οι κομπόστες ροδάκινων με  αξία  29,3  εκατ.  δολάρια  (άνοδο  17,7%)  και  τα  ιχθυηρά  με εξαγωγές  αξίας  18,8  εκατ.  δολαρίων  (οριακή  πτώση  -1,4%).  
Σημαντική  άνοδο  είχαμε  και  στα  τυροκομικά  προϊόντα  (12,8%)  που έφτασαν  σε  αξία  τα  22,7  εκατ.  δολάρια.  Ακολούθως  συναντούμε τα  καπνά,  με  διπλασιασμό  της  αξίας  εξαχθέντων  (18,4  εκατ.  δολ και αύξηση σε ποσοστό 105,3 %). Σημαντική  είναι  και  η  αύξηση  των  εξαγωγών  οίνου,  αξίας  11 εκατ.  δολάρια  (+4,2%  σε  σχέση  με  το  προηγούμενο  έτος),  με σταθερά αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα της ποιότητάς του διεθνώς. 

12 χρόνια για χασισοφυτεία στο Βλαχόπουλο

Σε κάθειρξη 12 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 35χρονος αγρότης από το Βλαχόπουλο, ο οποίος κατηγορείτο για την καλλιέργεια χασισοφυτείας αποτελούμενης από 312 δενδρύλλια. 
Τον κατηγορούμενο πρόδωσε ένα αποτύπωμά του και συνελήφθη πέρυσι στις 27 Αυγούστου στο Βλαχόπουλο για την καλλιέργεια της χασισοφυτείας. Χθες στο δικαστήριο ο 35χρονος έδωσε για πρώτη φορά το όνομα και τη διεύθυνση του άλλου, με τον οποίο υποστήριξε ότι έκαναν μαζί την καλλιέργεια - ενώ γλίτωσε τα ισόβια γιατί το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η φυτεία, αποτελούμενη από 312 δενδρύλλια, είχε εντοπιστεί από ελικόπτερο στη θέση “Δρακοράχη” ανάμεσα στα χωριά Κούμαρο και Βλάση στις αρχές Ιουλίου- αλλά οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δεν είχαν αρκετά στοιχεία για τη σύλληψή του αν και τον είχαν προσαγάγει ως ύποπτο. Τότε όμως το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο για τον κατηγορούμενο ήταν ότι το κτήμα του γειτνίαζε με τον χώρο στον οποίο καλλιεργούνταν τα δενδρύλλια χασίς, ύψους από 0,2 έως 1,5 μέτρο περίπου. 

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Το μείζον για το Δήμο Πύλου-Νέστορος και το Νομό Μεσσηνίας θέμα της πορείας υλοποίησης των οδικών αξόνων Σουληνάρι-Κορυφάσιο, Καλαμάτα-Ριζόμυλος και Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην Αθήνα, μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριου Καφαντάρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γεώργιου Δέδε.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε μετά από αίτημα του Δημάρχου, ο κ. Δέδες δεσμεύθηκε για την άμεση ολοκλήρωση του οδικού άξονα Σουληνάρι-Κορυφάσιο, έργο το οποίο είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ,  και του οποίου οι πιστώσεις είναι δεσμευμένες. Αναφορικά με τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος, ολοκληρώνονται και οι τελευταίες τροποποιήσεις, έτσι ώστε η μελέτη να είναι έτοιμη προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, ενώ σχετικά με το έργο Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, πρόκειται άμεσα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, με σκοπό να τεθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μελετών που απαιτούνται, έτσι ώστε το υπουργείο να προβεί στην υλοποίηση του.

Στοχεύοντας σε ένα νέο μοντέλο πόλης βασισμένο στη Bιώσιμη Aστική Kινητικότητα

Mικρές ταχύτητες αυτοκινήτων, καθαρός αέρας, χαμηλά επίπεδα θορύβου, όμορφο οδικό περιβάλλον, συστηματικά συντηρούμενο αστικό δάπεδο, επαρκής εξοπλισμός σήμανσης και πληροφόρησης. Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης βιώσιμης πόλης τα οποία απουσιάζουν από τα αστικά Ελληνικά κέντρα, που χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντικά προβλήματα, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και ασφυκτική έλλειψη ζωτικού χώρου για τους κατοίκους.

Σε μια χρονική συγκυρία που η Καλαμάτα αναπτύσσεται με ταχύτητατο ρυθμό, είναι πιο αναγκαία από ποτέ η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσα από ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων που συνδυαστικά θα πρέπει να αποσκοπούν συγχρόνως στην προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δημοπρατούνται δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικόςκαθαρισμός Κορώνης

Το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα αποχέτευσης της Κορώνης και ο βιολογικός καθαρισμός θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ ως έργο προτεραιότητας. Αυτά επεσήμανε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, για το σημαντικό έργο της Κορώνης, που ο κόσμος και οι επισκέπτες της περιοχής περιμένουν εδώ και χρόνια. 
Από το νέο ΕΣΠΑ, κατά το δήμαρχο, θα κατασκευαστεί το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο. Συγκεκριμένα, ο Δ. Καφαντάρης δήλωσε ότι «ο βιολογικός της Κορώνης προχωράει κανονικά. Είχε κατατεθεί για έγκριση στην Περιφέρεια η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο και προχωράμε γρήγορα τη δημοπρασία των δικτύων της πόλης. Αρα, λοιπόν, το έργο ξεκίνησε με καλούς ρυθμούς, ώστε σύντομα να το έχουμε και να το χαίρεται ο τόπος».

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Δημοπρατούνται εργασίες 600.000 ευρώ για το Ριζόμυλος - Πύλος


15 εκατ. Ευρώ το ΠΔΕ για τη Μεσσηνία
 
Η δημοπράτηση μεγάλων έργων στη Μεσσηνία, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξεκινά κατά το επόμενο διάστημα  και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκαν οι όροι για τη δημοπράτηση του πρώτου έργου.
Πρόκειται για τη συντήρηση και βελτίωση της 82ης εθνικής οδού, τμήμα Ριζόμυλος – Πύλου, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και μήκους 31 χιλιομέτρων.
Στη Μεσσηνία, όπως σημείωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, θα δημοπρατηθούν από το ΠΔΕ έργα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα, δε, θα εγκριθεί η δημοπράτηση κι άλλων έργων.
 
Νέες δημοπρατήσεις 
Κατά την κα Νικολάκου, η Περιφέρεια παράλληλα με τα έργα  από το ΕΣΠΑ εκτελεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. «Για πρώτη φορά το πρόγραμμα της Περιφέρειας, με τη λήξη της προγραμματικής περιόδου στο τέλος του 2015, ολοκληρώνεται στο 100%, χωρίς να υπάρχουν ημιτελή έργα όπως τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε.
Σύμφωνα  με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί η δημοπράτηση και των εξής οδικών τμημάτων:

Costa Navarino: Έδωσε ζωή στη Μεσσηνία - Η συνεισφορά του στην τοπική οικονομία και σε αριθμούς!!!

    Costa Navarino: Έδωσε ζωή στη Μεσσηνία - Η συνεισφορά του στην τοπική οικονομία και σε αριθμούς!!!Με τίτλο «Έδωσε ζωή στη Μεσσηνία» στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής 19 Απριλίου 2015 αναδεικνύει τα οφέλη – με αριθμούς – για τη Μεσσηνία, που προέκυψαν από τη δημιουργία και τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:
     
    «Τα νούμερα για τη Μεσσηνία από την επένδυση του “Costa Navarino”, με βάση τις έρευνες του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), είναι εντυπωσιακά: η επίδραση της επένδυσης στην τοπική οικονομία από την έναρξη των εργασιών μέχρι σήμερα εκτιμάται σε 907,4 εκατομμύρια ευρώ και η δευτερογενής επίδραση των εσόδων της στη Μεσσηνία για το 2014 φθάνει τα 117,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο των 97.500 τουριστών του αεροδρομίου της Καλαμάτας, που είναι μάλιστα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ελληνικά αεροδρόμια, ποσοστό 13,5% υπολογίζεται ότι έμεινε στο resort, ενώ για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εντός του συγκροτήματος 1,65 ευρώ δαπανάται αντίστοιχα εκτός. Οι νέες επενδύσεις που έχει ήδη δρομολογήσει ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, με τη συνδρομή πλέον και του ομίλου Olayan, ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια ευρώ και με βάση τα ίδια στοιχεία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 900 επιπλέον θέσεις εργασίας».

ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η 5η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Την 5η διακρατική διάσκεψη, στόχος της οποίας ήταν η διαπραγμάτευση θεμάτων σχετικών με τη διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής, φιλοξένησε σήμερα το πρωί το Χαροκόπιο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συγκεκριμένη διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο  Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, οι Δήμαρχοι της Pollica της Ιταλίας κ. Pizani και της Ταβίρα της Πορτογαλίας κ.Botelho, η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος κα Ιγγλέζου Βασιλική καθώς και οι εκπρόσωποι Υπουργείων του δικτύου των επτά χωρών-διακηρυγμένων Εμβληματικών Κοινοτήτων της  Unesco, όπως επίσης εκπρόσωποι του Μεσογειακού Ινστιτούτου της Κρήτης  MAIΧ καθώς και διακεκριμένοι συντελεστές  του Χαροκόπιου Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Υφυπουργού Γεωργίας κ. Σγουρίδη Παναγιώτη, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων των εταίρων, μετά την απόφαση της Unesco, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Έχοντας κοινό όραμα, ο Δήμος Πύλου–Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα επιδιώκουν τα μέγιστα δυνατά, για την διευκόλυνση και την προώθηση της διακρατικής αυτής συνεργασίας. Μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Pollica της Ιταλίας, με σκοπό την υπογραφή  της τελικής Σύμβασης Συνεργασίας, η οποία στοχεύει στην άρτια διοργάνωση της EXPO 2015 με τίτλο: «Σίτιση του Πλανήτη, ενέργεια για την ζωή», τη μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ για την διατροφή, η οποία θα φιλοξενήσει 144 χώρες αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες.
Εκεί, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα έχει την τιμή να εκθέσει τοπικά προϊόντα προς γευσιγνωσία,  καθώς και να παρουσιάσει την κουλτούρα και την παράδοση του τόπου μας, με κίνητρο την προβολή και την προώθηση τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αγώνας κυπέλλου:ΑΟ ΠΥΛΟΥ ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ - ΑΟ ΘΗΒΑ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΥΛΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ και ΩΡΑ 17:00'
Αγώνας κυπέλλου ερασιτεχνικών ομάδων


ΑΟ ΠΥΛΟΥ ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ - ΑΟ ΘΗΒΑ
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Το «Διάζωμα» χτίζει συνέργειες ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Το «Διάζωμα» έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον αγώνα  του  να  διασώσει  και να προωθήσει  τον αρχαιολογικό πλούτο  της Ελλάδας.  Με  το σύνθημα  «Χτίζουμε  τις συνέργειες»,  πραγματοποίησε τη  2η  Συνάντηση  με  τα  εταιρικά  του  μέλη, που αποτελούν τον  ανθό  των  επιχειρήσεων της  χώρας  μας,  όπως  τις  χαρακτήρισε  ο πρόεδρος  Σταύρος Μπένος. 
Δεκάδες  εκπρόσωποι  μεγάλων επιχειρήσεων του βιομηχανικού, εμπορικού και  τραπεζικού  τομέα,  αλλά και  μορφωτικών ιδρυμάτων, βρέθηκαν το απόγευμα  του  Σαββάτου  στην  Costa  Navarino  και  παρουσίασαν  τη  δική τους συμμετοχή  στη γνωστή εξαιρετική  προσπάθεια  που  επί  σειρά  ετών  έχει αναλάβει  ο Στ.  Μπένος με  τους  κορυφαίους  επιστήμονες  που τον στηρίζουν στην ανάδειξη  των αρχαιολογικών  μας θησαυρών. 
Τα  Αρχαιολογικά  Πάρκα  και  οι Πολιτιστικές  Διαδρομές  είναι  οι  νέοι  στόχοι που επιδιώκει  να  αναπτύξει  το «Διάζωμα»  σε  όλες  τις  Περιφέρειες,  με  την ενεργό στήριξη  μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων. Και η στήριξη αυτή είναι που δίνει  στο «Διάζωμα» τη δυνατότητα να μην παίρνει  χρήματα  από το κράτος, ούτε από κοινοτικά προγράμματα. 

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Αυξάνεται παγκοσμίως η κατανάλωση ελιών

Αύξηση  κατά  2,7  φορές  σημείωσε  η  παγκόσμια  κατανάλωση επιτραπέζιων  ελιών κατά  την  διάρκεια  των  τελευταίων  25  καλλιεργητικών  ετών, δηλαδή μεταξύ 1990/91 και 2014/15, γεγονός που  σε  ποσοστιαίες  μονάδες  μεταφράζεται  σε  άνοδο 169,4%.  Η τάση  αυτή  απεικονίζεται  στα  στοιχεία  που  επεξεργάστηκε  το  Διεθνές Συμβούλιο  Ελαιολάδου  (ΔΣΕ),  το  οποία  έδωσε  πρόσφατα  στη  δημοσιότητα,  όπου μπορεί να δει κανείς ότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί περισσότερο  σε  χώρες  μέλη  του, οι  οποίες  είναι  και  οι  κορυφαίοι παραγωγοί.  Σε  ορισμένες  περιπτώσεις,  η κατανάλωση  έχει  ανέβει όπου  σημειώθηκαν  απότομες  αυξήσεις  και  στην  παραγωγή, για  παράδειγμα,  στην  Αίγυπτο,  όπου  η  κατανάλωση  επιτραπέζιων  ελιών αυξήθηκε από  11.000  τόνους  το  1990/91  σε  320  000  τόνους το  2014/15,  ή  στην  Αλγερία  και την  Τουρκία,  όπου  αυξήθηκε  από 14.000  τόνους  σε  215.000  τόνους  και  από  110.000 τόνους  σε 350.000  τόνους,  αντίστοιχα.  Η  κατανάλωση  έχει  αυξηθεί  σε μικρότερη κλίμακα  στο  υπόλοιπο  των  μελών  του  ΔΣΕ. 

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΘΡΟΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ


Την Προστάτιδά της, Παναγιά Ελεήστρια γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια σήμερα το πρωί η πόλη της Κορώνης. Η παμμεσσηνιακή εορτή ξεκίνησε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεηστρίας, στην Κορώνη, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου. Όπως είθισται κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου, σύσσωμη η κοινωνία της Κορώνης, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής, ακολούθησαν τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ελεήστριας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος, των Τοπικών Αρχών, των επισήμων και του Κλήρου.
Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε μία γυναίκα του χωριού. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι  κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο, όπου βρέθηκαν οι εικόνες.

Ανάπλαση Πλατείας Οικονομίδη (Μανιατοπάζαρο) στην Πύλο














Ξεκίνησε, με γοργούς ρυθμούς, η ανάπλαση της πλατείας Οικονομίδη (Μανιοτοπάζαρο) που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου. Με την ευκαιρία της ανάπλασης θα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες για τη σύνδεση των παρακείμενων ιδιοκτησιών με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Πύλου.






















Πύλος: Η γη των ανοιξιάτικων θαυμάτων


Ενας τόπος που τα έχει όλα, δάση, υγροβιότοπους, κάστρα, ονειρεμένους καταρράκτες, λαχταριστές παραλίες... Το θαυμαστό σκηνικό έρχεται να ολοκληρώσει με την παρουσία της η νεοκλασική πολιτεία της Πύλου.

Στεκόμαστε στο ύψωμα πάνω από το Νιόκαστρο και αγναντεύουμε το υπέροχο τοπίο. Μια απάνεμη θάλασσα, που προστατεύεται από τη μακρόστενη παρουσία της νησίδας Σφακτηρία, μοιάζει να απαγκιάζει από τον παλμό του ανοικτού Ιονίου Πελάγους. Εδώ κι εκεί βρίσκονται κατάφυτοι βράχοι και νησάκια... ατάκτως ερριμμένα πάνω στον γαλάζιο καμβά και σε μικρή απόσταση από την ακτή.
Φωτογραφία: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ
Φωτογραφία: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ
Χαμηλά, σχεδόν κάτω από τα πόδια μας, η μικρή θαλασσινή πολιτεία της Πύλου ζει στους δικούς της ρυθμούς. Πιο πίσω οι δασωμένοι, αλλά χωρίς εντυπωσιακές εξάρσεις, γήλοφοι της Μεσσηνίας σβήνουν απαλά και χάνονται στο σύθαμπο του ορίζοντα. Εικόνες μαγικές, ειδυλλιακές, που δεν παραπέμπουν με τίποτα σ' εκείνη την τρομερή μέρα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, όταν τα κανόνια ξερνούσαν φωτιά, τα πλοία φλέγονταν και άνθρωποι μαζί με συντρίμμια είχαν καλύψει το σύνολο του κόλπου. Ηταν στις 20 Οκτωβρίου 1827, όταν άρχισε η μεγάλη ναυμαχία που καθόρισε την τύχη του νεοελληνικού κράτους. Από τη μια πλευρά οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και από την απέναντι ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ


Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή τελέσθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 15 Απριλίου 2015, τα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου Κορώνης. Οι εκδηλώσεις, εκτός από τα εγκαίνια και τον καθιερωμένο αγιασμό του γηπέδου περιελάμβαναν φιλικό παιχνίδι μεταξύ των ομάδων της περιοχής. Το πολυπόθητο γήπεδο βρίσκεται στη γραφική περιοχή Μεμί και διαθέτει πλέον φυσικό χλοοτάπητα.
Ο αγιασμός τελέσθηκε από τους ιερείς των ενοριών της Κορώνης, παρουσία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριου Καφαντάρη, του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Άγγελου Χρονά, των Προέδρου ΕΠΣ Μεσσηνίας, Δήμαρχου Οιχαλίας κ. Αριστείδη Σταθόπουλου, του Αντιπροέδρου ΕΠΣ Μεσσηνίας, κ. Λεωνίδα Οικονομίδη, των μελών του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος, των Προέδρων των ομάδων Α.Ο. Ακρίτα Κορώνης και Θύελλας Χαρακοπιού, και πολλών φιλάθλων της περιοχής. Για την ιστορία ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Ακρίτα Κορώνης και Θύελλας Χαρακοπιού έληξε με ισοπαλία.

ΧΡΥΣΟΚΕΛΛΑΡΙΑ 30 ευρώ για σύνδεση στο νέο δίκτυο ύδρευσης

 Την επιβολή τέλους 30 ευρώ στην Τοπική Κοινότητα Χρυσοκελλαριάς,  για  το  κόστος  επανασύνδεσης  των  400 υφισταμένων  ιδιωτικών  παροχών  με  το  νέο  δίκτυο  ύδρευσης, που  θα  πραγματοποιηθεί  από  τον  εργολάβο  κατασκευής  του έργου,  αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος. 
Σύμφωνα  με  την  αιτιολόγηση  της  απόφασης,  «η  εν  λόγω δαπάνη  δεν  είναι  επιλέξιμη  σύμφωνα  με  την  εγκεκριμένη μελέτη  της  κατασκευής  του  έργου  με  τίτλο  “Υδρευση  Χρυσοκελλαριάς”. Η  χρέωση  του  ποσού  των  30  ευρώ  θα  επιμερισθεί  ισόποσα σε  καθέναν  από  τους  3μηνιαίους  λογαριασμούς  του  2015».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/04/2015

Καθαρισμός του δάσους στο Κάστρο της Πύλου

 Τον  καθαρισμό  του  δάσους  περιμετρικά  του  Κάστρου  της Πύλου,  αλλά  και  των  δέντρων  της  παραλιακής  οδού  από  το παλιό  Γυμνάσιο  μέχρι  το  ξενοδοχείο  “Karalis  Beach”,  ζητεί από  το  Δασαρχείο  η  τοπική  Δημοτική  Κοινότητα,  με  ομόφωνο αίτημά της.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/04/2015

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στη Γιάλοβα

 Κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις  στη  Γιάλοβα  για  την  καλοκαιρινή περίοδο αποφάσισε η Δημοτική Κοινότητα Πύλου. 
Συγκεκριμένα, η ομόφωνη απόφασή της προβλέπει: 
1)  Απαγόρευση  κυκλοφορίας  των  οχημάτων  από  7  μ.μ. μέχρι  1  π.μ.,  από  το  ύψος  του  πρώην  καταστήματος  “Ελα” μέχρι το τέλος της παραλιακής οδού. 
2) Από  το  ύψος  του  καταστήματος  “Sugar”  και  μέχρι  την αρχή  της  προβλήτας,  επιτρέπεται  η  διέλευση  μόνο  των  ΕΔΧ αυτοκινήτων  και  των  αυτοκινήτων  των  μονίμων  κατοίκων, καθ’ όλο το 24ωρο. 
3) Απαγορεύεται  το  παρκάρισμα  αυστηρά,  καθ’  όλο  το 24ωρο,  από  το  ύψος  καταστήματος  “Sugar”  μέχρι  τέλους  της προβλήτας».

Αναπληρωτές προϊστάμενοι στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Αναπληρωτές προϊστάμενοι  σε  Διευθύνσεις  και Τμήματα  του  Δήμου  Πύλου  - Νέστορος τοποθετήθηκαν  με  αποφάσεις του  δημάρχου  Δημήτρη Καφαντάρη. 
Με  τις  αποφάσεις  αυτές  τοποθετήθηκαν  με  τα  καθήκοντα που  αναγράφονται  αναλυτικά στον ΟΕΥ οι υπάλληλοι: 
1)  Γεώργιος  Πόπορης του Νικολάου, κατηγορίας/κλάδου ΠΕ Διοικητικού  με  βαθμό  Γ’  ως αναπληρωτής προϊστάμενος  στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών. 
2)  Αριστείδης  Ψυχάρης  του  Γεωργίου,  κατηγορίας/κλάδου  ΠΕ Διοικητικού  -  Οικονομικού  με βαθμό Δ’ ως αναπληρωτής προϊστάμενος  στη  Διεύθυνση  Οικονομικών  Υπηρεσιών. 
3) Αναστασία  Γιαλλελή  του Παναγιώτη, κατηγορίας/κλάδου  ΠΕ Γεωπόνων με βαθμό Δ’ ως αναπληρώτρια προϊσταμένη  στη Διεύθυνση Ανάπτυξης  και  Κοινωνικής Μέριμνας. 4)  Χαράλαμπος  Θεοδωρόπουλος  του  Θεοδώρου,  κατηγορίας/κλάδου  ΠΕ  Διοικητικού  με βαθμό Δ’ ως αναπληρωτής προϊστάμενος  στο  Τμήμα  Προγραμματισμού,  Οργάνωσης,  Ευρωπαϊκών  Θεμάτων  και  Πληροφορικής.  

25.000 Γάλλοι τουρίστες στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας

 Αφιξη 25.000 Γάλλων τουριστών στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, από το Μάιο και μετά, ανήγγειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες. 
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, ειδικότερα, ο Π. Τατούλης ανακοίνωσε ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία με Γάλλους για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν τα δρομολόγια για την άφιξη 25.000 Γάλλων τουριστών με τακτικά δρομολόγια». 
Στην ίδια ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης εκφράζει ικανοποίηση «για το πρόγραμμα προώθησης του τουριστικού προϊόντος που εφάρμοσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα τέσσερα αυτά Χρόνια, το οποίο έχει καταστήσει την Πελοπόννησο έναν από τους πιο δυναμικά αναγνωρίσιμους προορισμούς διεθνώς ». 
Επιπλέον ο περιφερειάρχης -συνεχίζει η ανακοίνωση- αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο της ομοσπονδίας Βρετανών τουριστικών πρακτόρων (ΑΒΤΑ) που προγραμματίζεται φέτος το φθινόπωρο στην Costa Navarino, σχολιάζοντας ότι «αξίζει έπαινος στην περιφερειακή αρχή που κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη διοργάνωση του, γεγονός με ιδιαίτερα θετικές συνέπειες στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, αφού οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση του 60% του παγκόσμιου τουρισμού».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/04/2015

Εργαστήρια και σεμινάρια για την ελαιοκαλλιέργεια

 Εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια θα  πραγματοποιηθούν  στην  Καλαμάτα  την  Κυριακή  18 Απριλίου,  τελευταία  ημέρα  του  1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου  και  Ελιάς  που  αρχίζει  αύριο  Παρασκευή  στη μεσσηνιακή  πρωτεύουσα,  στο  συνεδριακό  κέντρο  του ξενοδοχείου "Elite City Resort". 
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής: 
1o  Εργαστήριο: «Ορθές  ελαιοκομικές  πρακτικές» (απευθύνεται  κυρίως  σε  ελαιοπαραγωγούς,  γεωπόνους, ελαιοτριβείς)  από  10.30  π.μ.  ώς  12  μ.  με  εισηγήσεις  από α)  Κωνσταντίνο  Τσορώνη χημικό ελαιολόγο, γευσιγνώστη ελαιολάδου,  β)  Θεόδωρο Ποντίκη γεωπόνο, εκπρόσωπο συλλόγου  γεωπόνων  ελευθέρων  επαγγελματιών  νομού Μεσσηνίας, γ) Ελευθέριο Τζάμο φυτοπαθολόγο – φυτίατρο, ομότιμο  καθηγητή  Φυτοπαθολογίας  Γεωπονικού  Πανεπιστημίου Αθηνών.
 2o  Εργαστήριο: «Marketing  και  εξαγωγές  ελαιοκομικών  προϊόντων»  (απευθύνεται  κυρίως  σε  ελαιοτριβείς, τυποποιητές,  μεταποιητές,  εμπόρους,  εξαγωγείς,  αγροτουριστικές  επιχειρήσεις)  από  12  μ.  ως  1.30  μ.μ.  με  εισηγήσεις  από  α)  Γιώργο  Παναγόπουλο  σύμβουλο  καινοτομίας  στο  Δίκτυο  ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ,  β)  Παναγιώτη  Ιγνατιάδη σύμβουλο μεταφοράς τεχνολογίας στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, γ)  Γιώργο  Βασιλόπουλο  «Ανέλιξη  Σύμβουλοι  Επιχειρήσεων». 
3o  Εργαστήριο: «Δυνατότητες  χρηματοδότησης  για ανάπτυξη  διεθνών  συνεργασιών»  (απευθύνεται  κυρίως σε ελαιοτριβείς,  τυποποιητές,  μεταποιητές,  εμπόρους  εξαγωγείς  και  αγροτουριστικές  επιχειρήσεις)  από  4  ώς  5.30 μ.μ.  με  εισηγήσεις  από  α)  Γιώργο Παναγόπουλο σύμβουλο καινοτομίας  στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, β) Παναγιώτη Ιγνατιάδη σύμβουλο μεταφοράς τεχνολογίας στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/04/2015

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΚΟΡΩΝΗΣ


Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης αποκτά η Τ.Κ. Χαροκοπιού της Δ.Ε. Κορώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος με την σύμβαση που υπογράφηκε για την εκτέλεση του έργου «Ολοκλήρωση συνδέσεων οικιών δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε. Κορώνης». Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, ανάμεσα στο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη και τον ανάδοχο του έργου, κ. Παναγιώτη Καλλιντέρη.  Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 62.080 € και η συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου είναι δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής.
Η μελέτη του έργου αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τ.Κ. Χαροκοπιού στο σύνολό του. Το νέο έργο θα ολοκληρώσει τη σύνδεση των κατοικιών με το νέο δίκτυο ύδρευσης, που αντικαταστάθηκε από προηγούμενο έργο. Η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων έχει γίνει ήδη με αγωγούς 3ης γενιάς. Το υπό κατασκευή δίκτυο θα περιλαμβάνει τα φρεάτια από σκυρόδεμα με τα κολλέκτερ, τους υδρομετρητές σε νέες θέσεις και τη σύνδεση των κατοικιών έως την παλιά θέση των υδρομετρητών.


Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την εξέλιξη του έργου. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί ξεκίνησε η υλοποίηση ενός ακόμα έργου, απαραίτητου για τον τόπο μας. Το έργο αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Και ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να βρίσκει σωστές λύσεις σε τέτοια αιτήματα. Με υπομονή κι επιμονή χτίζουμε βήμα βήμα ένα τόπο που θ' ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δημοτών μας».

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΡΩΜΑΝΟΥ


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκαν εχθές το απόγευμα τα εγκαίνια της πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Ρωμανού.
Στη σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Άγγελου Χρονά, των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής, ο Ιερέας του Ι.Ν Ζωοδόχος Πηγή, της Σγράπας, Πατέρας Ιερεμίας, τέλεσε τον αγιασμό.
Η πλατεία της Τ.Κ. Ρωμανού βρίσκεται στο κέντρο της Κοινότητας και αποτελεί πλέον τόπο κίνησης, δράσης και ανάπαυσης για όλες τις ηλικίες. Με πρωταγωνιστή το υδάτινο στοιχείο, η ανακαινισμένη πλατεία διαθέτει πλέον ζαρντινιέρες, πεζοδρόμια, ράμπες πρόσβασης και καινούργια πλακόστρωση σε όλη την έκτασή της, ενώ χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η ξύλινη πέργκολα η οποία έχει εμπλουτιστεί με κατάλληλα φωτιστικά σώματα, τελευταίας γενιάς.
Ο κ. Καφαντάρης, στην ομιλία του, ευχαριστώντας θερμά όλους όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πλατείας, όπως επίσης και τους επιχειρηματίες για την υπομονή που υπέδειξαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, τόνισε: «Μέσα από έργα υποδομής σαν και αυτό έρχεται η ανάπτυξη. Αυτό το έργο πνοής, στο σύνολό του, κάνει την πλατεία πιο λειτουργική, καθώς θα προσελκύσει τόσο τους δημότες, όσο και τους επισκέπτες, να απολαύσουν την φιλοξενία της περιοχής. Η Δημοτική Αρχή για άλλη μια φορά, ενεργεί, ώστε να αναδειχθεί η φυσιογνωμία του τόπου μας, πράγμα που όλοι μαζί προσπαθούμε, γι’ αυτό χρειάζεται κάθε τι καινούργιο που πετυχαίνουμε, να το εκτιμάμε και να το αγαπάμε. Έτσι και αυτή την πλατεία, είναι στο χέρι μας να τη διατηρήσουμε σε άψογη κατάσταση.»


Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ρωμανού, κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, με τη σειρά του, στις ευχαριστίες του, ανέφερε μεταξύ άλλων: Ένα όνειρο ζωής, για τους κατοίκους της περιοχής, σήμερα υλοποιείται. Όλοι μαζί ας συνεχίσουμε την προσπάθεια να αναδείξουμε την παράδοση, τη φιλοξενία, το φυσικό μας κάλος και τα τοπικά μας προϊόντα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για την αγάπη που τρέφει για το χωριό του. Είμαστε υπερήφανοι που κατάγεται από την Τοπική Κοινότητα Ρωμανού και είναι άξιος συνεχιστής του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία του τόπου μας, του πατέρα του, αείμνηστου Παναγιώτη Καφαντάρη.»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Τυχερό ΛΟΤΤΟ στο Χανδρινού

Πασχαλινό  δώρο  έφερε  το  ΛΟΤΤΟ  σε  έναν  τυχερό,  σε  πρακτορείο  στο  Χανδρινού  Μεσσηνίας. Κατά  την  κλήρωση  του  Μεγάλου  Σαββάτου,  ένα από τα δύο συνολικά τυχερά δελτία στη 2η κατηγορία (5+1)  κατατέθηκε  στο  πρακτορείο  του  Γιώργου Τζιάκα  στο  χωριό  αυτό  της  Πυλίας,  αποδίδοντας συνολικά  50.000  ευρώ  με  δελτίο  του  1  ευρώ  και τυχαία  επιλογή.  Το  έτερο  τυχερό  δελτίο  της  ίδιας κατηγορίας  παίχτηκε  στη  Λάρισα,  ενώ  στην  1η  κατηγορία  σημειώθηκε  τζακ-ποτ.  Στην  επόμενη  κλήρωση  λοιπόν  σήμερα,  Τετάρτη  του  Πάσχα,  στην πρώτη  κατηγορία  θα  διατεθεί  ποσό  μεγαλύτερο των  530.000  ευρώ.  Οι  τυχεροί  αριθμοί  είναι:  9, 23, 24, 32, 35, 43 και bonus το 41.

Ρύθμιση οφειλών στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

 Τη  δυνατότητα  ρύθμισης  των  ληξιπρόθεσμων  οφειλών  που  έχουν απέναντί  του  φυσικά  και  νομικά  πρόσωπα  δίνει  ο  Δήμος  Πύλου  -  Νέστορος, με υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι και τις 26 Μαΐου. 
Ειδικότερα,  οι  προς  ρύθμιση  οφειλές  είναι  όσες  έχουν  καταστεί ληξιπρόθεσμες  έως  την  1η  Μαρτίου  ή  θα  βεβαιωθούν  έως  την  26η Μαΐου,  με  απαλλαγή  από  πρόστιμα  και  προσαυξήσεις  εκπρόθεσμης υποβολής  ή  μη  υποβολής  δήλωσης  ή  ανακριβούς  δήλωσης  και έχουν  συμβεβαιωθεί  με  την  κύρια  οφειλή  και  από  τις  προσαυξήσεις και  τους  τόκους  εκπρόθεσμης  καταβολής  που  τις  επιβαρύνουν  και αφορούν  α)  διόρθωση  τετραγωνικών  μέτρων  ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών,  β)  δημοτικό  τέλος  διαμονής  παρεπιδημούντων  και  ακαθαρίστων  εσόδων  κέντρων  διασκεδάσεως  εστιατορίων  κλπ,  γ)  τέλη ύδρευσης και κοινοχρήστων χώρων. 
Οι ρυθμίσεις που παρέχονται είναι οι εξής: 
α)  Εφ’  άπαξ  καταβολή  με  απαλλαγή  κατά  ποσοστό  100%.  β)  Σε περίπτωση  μηνιαίων  δόσεων  η  απαλλαγή  κυμαίνεται  κατά  ποσοστό 90% και μειωμένο αντιστρόφως ανάλογο με την αύξηση των μηνιαίων δόσεων.  Το  ανώτατο    μηνιαίο  ποσό  δόσεων  μπορεί  να  είναι  έως 100  ευρώ  και  το  ελάχιστο  ποσό  της  μηνιαίας  δόσης  ρύθμισης  δεν μπορεί    να  είναι  μικρότερο  των  20  ευρώ.  Για  τα  δικαιολογητικά  που απαιτούνται  για  την  υπαγωγή  στη  ρύθμιση  και  για  περισσότερες  πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι  πρέπει  να απευθύνονται στους Θεόδωρο Σαρδέλη  27233  60239  (Πύλος),  Βασίλη  Παναγόπουλο  27630 29749  (Χώρα),  Νικόλαο  Μπίζο  27250  22221  (Κορώνη),  Αντώνη Μαρκαναστασάκη 27233 60118 (Μεθώνη), Φώτη Βαμβακά 27230 84095  (Χιλιοχώρια),  Λευκοθέα  Φράγκου  27220  84095  (Παπαφλέσσα),  κατά  τις  εργάσιμες  μέρες  και  ώρες  (8  π.μ.  έως  2  μ.μ.)  στα Δημοτικά  Καταστήματα του Δήμου Πύλου - Νέστορος.