Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Στην... εντατική οι Δήμοι της Μεσσηνίας


ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΩΡΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Τη δραματική κατάσταση την οποία πρέπει να αντιπαρέλθουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας, μετά την επιβολή των μνημονίων στη χώρα, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, οι δήμαρχοι του νομού.
Όπως σημείωσαν, δεν είναι μόνο το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξίσου δυσβάστακτο είναι κι αυτό της έλλειψης προσωπικού.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, εκτός από τον προβληματισμό του για τη χωροθέτηση του υπολείμματος στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις σοβαρές αντιρρήσεις του στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το μέλλον του Κυπαρισσιακού Κόλπου, υποστήριξε με έμφαση ότι ο Δήμος του επί της ουσίας «φυτοζωεί» λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΗ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου στο γραφείο της Αντιπεριφεριάρχη Μεσσηνίας κυρίας Ελένης Αλειφέρη- Καραθανάση, υπό την προεδρία της, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας με θέμα την οργάνωση του 11ου Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου 2015, στο COSTA NAVARINO. 
Σε κάθε συνέδριο έχει καθιερωθεί να τιμάται μια προσωπικότητα από τη Μεσσηνία, η οποία να έχει συμβάλει με τις δραστηριότητές  της στην ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τις τέχνες για τη Μεσσηνία. Φέτος επιλέχτηκε να τιμηθεί ένας διακεκριμένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο κ. Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος, καταγόμενος από το Κλήμα του Δήμου Μεσσήνης.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει ιδρύσει την «Κωνσταντόπουλος Α.Ε. “OLYMP”», μια διακεκριμένη και καταξιωμένη εταιρία επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς που έχει έδρα την Κατερίνη. Κύριο αντικείμενο της εταιρίας είναι η επεξεργασία , η μεταποίηση και η συσκευασία διαφόρων ποικιλιών της ελιών και μεταξύ αυτών και οργανικές ελιές Καλαμών, αλλά και η παραγωγή μιας σειράς άλλων προϊόντων, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα.  Σημαντική θέση έχει και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Η εταιρεία το 95% των προϊόντων της το εξάγει σε περισσότερες από πενήντα (50) χώρες.

Φορέα προώθησης των λιμανιών προτείνει ο Δημήτρης Μανιάτης ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Είναι αναγκαίο  να  δημιουργηθεί  φορέας  διαχείρισης  λιμένων  στη  Μεσσηνία  (με  τη  συμμετοχή  φορέων),  ο  οποίος, εκτός των  άλλων,  θα  δημιουργήσει  στρατηγική marketing  που  θα  προωθεί  τους προορισμούς  των  λιμανιών  Καλαμάτας, Πύλου  και  Κυπαρισσίας  και  ως  προϊόν κρουαζιέρας  στα  διεθνή  κέντρα  αποφάσεων». 
Την  πιο  πάνω  πρόταση,  όπως γνωστοποιεί  με  ανακοίνωσή  του, διατύπωσε  ο πρόεδρος  του Επιμελητηρίου  Μεσσηνίας Δημήτρης  Μανιάτης,  μιλώντας  στο  Διεθνές Φόρουμ Κρουαζιέρας  που  έγινε  στην  Αρχαία  Ολυμπία  το  διήμερο  22  και  23 Μαΐου, με  θέμα «Οικονομικές  επιπτώσεις  της κρουαζιέρας  στους  παράκτιους,  νησιωτικούς  και  παραποτάμιους  προορισμούς». 

Πειράματα στο 1ο Νηπιαγωγείο Πύλου

Στο  διεθνές  πρόγραμμα  του  eTwinning  «Eratosthenes  2015» συμμετέχει  το  ολοήμερο  τμήμα  του  1ου  Νηπιαγωγείου  Πύλου. 
Στο  εν  λόγω  πρόγραμμα,  όπως  διευκρινίζεται  στη  σχετική  ανακοίνωση,  μαθητές  από  όλες  τις  ηπείρους  «ενώνουν  τις  δυνάμεις τους  για  να  αναπαράγουν  ένα  από  τα  10  πιο  όμορφα  επιστημονικά πειράματα  όλων  των  εποχών,  τη  μέτρηση  της  περιφέρειας  της  Γης από τον Ερατοσθένη».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/05/2015

Καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων από το ΚΠΕ

Τη δράση  καταγραφής  υπεραιωνόβιων  ελαιόδεντρων  σε  όλη  τη  χώρα συνεχίζει  το  Κέντρο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  (ΚΠΕ)  Καλαμάτας,  ως συντονιστικός  φορέας  του  Εθνικού  Θεματικού  Δικτύου  Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης  «Ελιά»,  σε  συνεργασία  με το  ΤΕΙ  Πελοποννήσου  -  Σχολή  Τεχνολογίας  Γεωπονίας,  τα  συνεργαζόμενα ΚΠΕ και  τις  διευθύνσεις  Εκπαίδευσης. 
Η  διαδικασία  γίνεται  με  στόχο  την υποστήριξη  του  Δικτύου  και  περιλαμβάνει:  την  καταγραφή,  φωτογράφιση και  ταυτοποίηση  υπεραιωνόβιων  ελαιόδεντρων,  την  καταγραφή  και  συγκέντρωση  των  πιθανών  μύθων,  θρύλων ή ιστοριών  που  υπάρχουν  και  σχετίζονται με  τα  ελαιόδεντρα  και  προέρχονται από  τη  λαϊκή  παράδοση  ή  τη  βιβλιογραφία.  Ακόμη,  τη  δημιουργία  ενός χάρτη  της  Μεσσηνίας  με  τα  καταγραφέντα  ελαιόδεντρα  και  το  σχεδιασμό μονοπατιών  και  διαδρομών  για  την   οργάνωση  επισκέψεων,  την  καταγραφή και  διάσωση  του  γενετικού  υλικού  ελληνικών  ποικιλιών  ελιάς. 

Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι προπομποί 25.000 τουριστών στη Μεσσηνία


Θερμή υποδοχή από Περιφέρεια και Δήμο Καλαμάτας


Με χορούς και τοπικές γεύσεις υποδέχθηκαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας την πρώτη αποστολή του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πρακτορείου της Γαλλίας, “Thalasso”, στην Καλαμάτα. Το πρακτορείο αναμένεται να φέρει στην Πελοπόννησο περίπου 25.000 Γάλλους για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Η αποστολή έφτασε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με τη πρώτη για φέτος πτήση της Aegean στην εβδομαδιαία γραμμή Παρίσι-Καλαμάτα. Ήρθαν συνολικά 176 άτομα, κυρίως τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι.
Τους Γάλλους υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Βεργόπουλος, η εντεταλμένη για τον τουρισμό στη Μεσσηνία περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Η συμβολή της Παναγίας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά την ιστορία του Σπηλιάδη»

εισήγηση Αικατερίνης  Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού στο Α' Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πύλο.



Σεβασμιώτατε,  Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομε 
αξιότιμε Δήμαρχε, του  Δήμου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριε Καφαντάρη,
αξιότιμοι Καθηγητές και Καθηγήτριες 
αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Η ζωή των Ελλήνων έχει ζυμωθεί μέσα στην Εκκλησία με τα ιερά νάματα της Πίστης μας, και προεκτάθηκε στο φρόνημα, στο ήθος και στα έργα αγάπης και πολιτισμού των Ελλήνων. Η Πίστη μας δεν είναι στοχασμός δεν είναι ιδεολογία. Είναι βίωμα. Είναι εμπειρία. Γι αυτό και η ιστορία είναι γεμάτη από τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων,  το χώμα μας είναι ποτισμένο από το αίμα των μαρτύρων για να κρατήσουν την πίστη μας ανόθευτη και ζωντανή και ο τόπος  μας είναι γεμάτος από τα μέρη εκείνα όπου έζησαν  Όσιοι και  άγιοι.
       Κατά το ανθρώπινο, σεμνά καυχόμαστε για την Πατρίδα μας για την ένδοξη καταγωγή μας, για την Παγκοσμίως και διαχρονικά αναγνωρισμένη προσφορά  μας στον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες, την παιδεία, την φιλοσοφία .  

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Παρουσία δεκάδων κατοίκων και μαθητών του Δήμου Πύλου-Νέστορος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου, η πανηγυρική εκκίνηση της  Λαμπαδηδρομίας, για τη διεθνή συνάντηση στίβου «Παπαφλέσσεια».

Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης των αγώνων ξεκίνησε με το Τρισάγιο μπροστά από τον ανδριάντα του Ήρωα του 1821, Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα, ενώ η αφή του Ιερού Φωτός έγινε από το Καντήλι του Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, με τον Αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Λεωνίδα Γαϊτάνη να δίνει το έναυσμα για τη λαμπαδηδρομία. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Παπαφλέσσα, κ. Μαρία Αντωνοπούλου.

Σύλληψη στην Πύλο για 2 σιδερογροθιές

 Με  δύο  σιδερογροθιές  στο αυτοκίνητό  του  κυκλοφορούσε ένας  36χρονος  Ελληνοαμερικάνος  στην  Πύλο,  ο  οποίος συνελήφθη  χθες  από  αστυνομικούς  του  τοπικού  Τμήματος. Οι  αστυνομικοί  σταμάτησαν  το αυτοκίνητο  για  έλεγχο  σε δρόμο μέσα  στην  πόλη  και  βρήκαν  τις σιδερογροθιές  -  ενώ  λίγο  μετά τη  σύλληψή  του  ο  Ελληνοαμερικάνος  ο  οποίος  μένει  μόνιμα στην  περιοχή,  αφέθηκε  ελεύθερος  με  προφορική  εντολή του εισαγγελέα. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/05/2015

Νέα δημοπρασία για Ριζόμυλος - Πύλος

 Στις 11 Ιουνίου θα επαναληφθεί η δημοπρασία που απέβη άγονη την περασμένηΤρίτη, για τη συντήρηση - βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η προθεσμία υλοποίησης του έργου που προβλέπει κυρίως ασφαλτοστρώσεις και σήμανση, είναι 4 μήνες.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/05/2015

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Γιορτή για μετανάστευση Κορωναίων και Μεθωναίων στη Νάπολη Ιταλίας

Τη συνδιοργάνωση της μεγάλης γιορτής της ιστορικής διασποράς των Κορωναίων και Μεθωναίων στη Νάπολη της Ιταλίας, σε συνέχεια επιστολής από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, που συνεδριάζει την Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 8 το βράδυ. Στην ίδια συνεδρίαση άλλα θέματα με ενδιαφέρον είναι: Η λήψη απόφασης για ένταξη της ΔΕΥΑΠ στις διατάξεις του νόμου 4312/2015 για τη ρύθμιση οφειλών της σε 100 μηνιαίες δόσεις των 2.414,63 ευρώ. 
Η συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών στο δήμο για την τρέχουσα δημοτική περίοδο. 
Η έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων παραλιακής ζώνης Πύλου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.
Η έγκριση και παραλαβή της μελέτης ανάπλασης της παραλιακήςζώνης Μόλου Κορώνης. 
Η συμμετοχή του δήμου, της ΦιλαρμονικήςΟρχήστρας Πύλου στο Δίκτυο Πολιτισμού Πύλου, με διακριτικότίτλο “Φεστιβάλ Πελοποννήσου”.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/05/2015

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

150 tour operators και δημοσιογράφοι σε Μεσσηνία - Ηλεία Γαλλικό ενδιαφέρον για τουρισμό

Σε  πύλη  της  Πελοποννήσου  για  τους  Γάλλους  τουρίστες  αναδεικνύεται  το  αεροδρόμιο  της  Καλαμάτας  με  την  απευθείας πτήση  της  Aegean,  που  συνδέει  το  Παρίσι  με  τον  αερολιμένα της  μεσσηνιακής  πρωτεύουσας.  Προπομποί  των  Γάλλων  τουριστών  που θα έρθουν στην Πελοπόννησο, είναι  οι  150  ομοεθνείς τους  δημοσιογράφοι  και  τουριστικοί  πράκτορες  που  προσγειώθηκαν  χθες  στο  αεροδρόμιο  της  Καλαμάτας.  
Οι  τουριστικοί συντάκτες  και  πράκτορες  θα  γνωρίσουν  τις  ομορφιές  της  Πελοποννήσου  και  στη  συνέχεια  θα  διαφημίσουν  την  περιοχή  δημοσιεύοντας  τις  εμπειρίες  τους  στα  Μέσα  Μαζικής  Ενημέρωσης της  Γαλλίας.  Οι  150  επισκέπτες  κατέλυσαν  στην  Costa  Navarino και  την  Παρασκευή  θα  περιηγηθούν  την  Καλαμάτα.  Σήμερα αναμένεται  να  βρεθούν  στην  Αρχαία  Ολυμπία  και  σε  πολυτελή ξενοδοχεία  της  Ηλείας.  Στο  αεροδρόμιο  τους  υποδέχτηκε  χορευτικό  τμήμα  από  το  Σύλλογο  Γυναικών  Σπερχογείας  παρουσιάζοντας  παραδοσιακούς  χορούς,  ενώ  τους  προσφέρθηκαν και  μεσσηνιακά  φαγητά.  Παραβρέθηκαν  ο  περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/05/2015

ΙΔΡΥΜΑ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ» Ολοκληρώθηκαν τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας»

Με  μεγάλη  επιτυχία  ολοκληρώθηκαν τα  δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας»  για  τους  επαγγελματίες  της εστίασης  που διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά  το  Ιδρυμα  Καπετάν  Βασίλη  σε συνεργασία  με  το  Επιμελητήριο  Μεσσηνίας. 
Η  τριήμερη  εκδήλωση,  που  αποτελεί πλέον  θεσμό,  έγινε  στο  "Navarino  Dunes",  στην  Costa  Navarino,  στις  20, 21 και 22 Μαΐου. Στόχος των σεμιναρίων είναι  η  ανάδειξη  και  η  καθιέρωση  της γαστρονομικής παράδοση της Μεσσηνίας και  η  ενίσχυση  των  τοπικών  προϊόντων. 
Περισσότεροι  από 150 επαγγελματίες της  εστίασης  έδωσαν το παρών και είχαν την  ευκαιρία  να  γνωρίσουν  από  κοντά σημαντικούς  επαγγελματίες  του  χώρου όπως  ο  Λευτέρης  Λαζάρου  (Varoulko Seaside),  ο Δημήτρης Μελεμενής (Costa Navarino)  και  ο  Γιώργος  Παπαϊωάννου (Armyra,  Navarino  Dunes  και  Παπαϊωάννου  στον  Πειραιά)  και  να  αποκομίσουν  πολύτιμες  εμπειρίες  και  γνώσεις. Οι  συμμετέχοντες  μαγείρεψαν  μαζί  με τους  3 βραβευμένους σεφ και γνώρισαν νέους τρόπους αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων  έτσι  ώστε  να  αναδείξουν  την Μεσσηνιακή κουζίνα. 

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αγονη δημοπρασία για βελτίωση του Ριζόμυλος - Πύλος

 Αγονη  ήταν  η  χθεσινή  δημοπρασία,  καθώς  δε  δόθηκε  καμία προσφορά,  για  τη  συντήρηση  -  βελτίωση  του  δρόμου  Ριζόμυλος-  Πύλος,  προϋπολογισμού  600.000  ευρώ,  στην  Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. 
Σύμφωνα  με  πληροφορίες  μας,  ενδιαφερόμενοι  εργολάβοι βρέθηκαν  στο  διάδρομο  του  3ου  ορόφου  του  Διοικητηρίου,  στη Διεύθυνση  Τεχνικών  Εργων, αλλά δεν προσήλθαν για να δώσουν προσφορές.  Για  την  ημερομηνία  επανάληψης  της  δημοπρασίας θα  αποφασίσει  η  Οικονομική  Επιτροπή  της  Περιφέρειας  Πελοποννήσου.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 27/05/2015

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεθώνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεθώνη, από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος. 
Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν:
• Την απαγόρευση στάθμευσης και τη σχετική διαγράμμιση στην οδό Επισκόπου Γρηγορίου από τη θέση "Τaxi" έως την οικία Κοκκινάκη Νικολάου.
• Την απαγόρευση στάθμευσης και τη διαγράμμιση στην οδό Μαιζώνος από τη θέση"Taxi" έως ιδιοκτησία Κοτσοβού Παναγιώτη "ΠΡΟΠΟ".
• Την απαγόρευση στάθμευσης και τη διαγράμμιση στην οδό Ανδρέα Μιαούλη από οικία Πανταζόπουλου Ιωάννη έως και την παραλία. Επί της οδού αυτής επιτρέπεται ή ολιγόλεπτη στάθμευση για τις ανάγκες του ξενοδοχείου "Καστέλο" και των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων "Δημήτριος". 
• Την απαγόρευση στάθμευσης και τη διαγράμμιση στην οδό Μαιζώνος από την οικία του Ψηλόλιγνου Γεωργίου έως την οικία της Παπανικολάου Θεοδώρας.
• Την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από την παραλία Μεθώνης, από τη θέση όπου τελειώνει η παραλία έως και το αλιευτικό καταφύγιο και από ώρα 10.30 π.μ. μέχρι 9μ.μ.
• Την απαγόρευση στάθμευσης και τη διαγράμμιση από το "Μεθώνη Μπιτς" μέχρι το πάρκινγκ της παραλίας μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο.

Πεζοδρόμηση στη Γιάλοβα ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣ ΤΗ 1 ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γιάλοβα από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφίατο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος. Οι ρυθμίσεις αυτέςαφορούν: 
• Την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από τις 7 μ.μ. μέχρι τη 1 π.μ. από το ύψος του καταστήματος ”Sugar" και μέχρι την αρχή της προβλήτας, εξαιρουμένων των επιβατηγών ΔΧ, αυτοκινήτων των μόνιμων κατοίκων, καθώς και μικρών ιδιωτικών λεωφορείων που μεταφέρουν πολίτες.
• Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων από τις 7 μ.μ. μέχρι τη 1 π.μ. από το ύψος του πρώην καταστήματος “Ελα" μέχρι το τέλος της παραλιακής οδού.
• Την αυστηρή απαγόρευση της στάθμευσης, καθ' όλο το 24ωρο, από το ύψος του "Sugar” μέχρι και το τέλος της προβλήτας.
Από τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται αυτοκίνητα εκτάκτου ανάγκης, όπως της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, ασθενοφόρα, οχήματα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ


Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ 2015













Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΠΥΛΟΥ

Την επιτυχή πορεία του συνεχίζει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος στη διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων, καθώς σήμερα το πρωί υπογράφηκε στο Δημαρχείο η σύμβαση με τίτλο «Ανέγερση κτιρίου βρεφονηπιακού σταθμού Πύλου», προϋπολογισμού μελέτης 1.374.000,00 Ευρώ, μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριου Καφαντάρη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του αναδόχου του έργου «AIRKAM Α.Τ.Ε.»,  κ. Σταύρο Καμαριώτη. Η πίστωση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Εθνικοί Πόροι, ενώ η συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου είναι έξι (6) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι κτηριακές εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού σταθμού θα είναι συνολικής επιφάνειας 791,40 μ2 και θα βρίσκονται πλησίον των Δημοτικών Σχολείων Πύλου. Το κτήριο διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα με ξεχωριστές εισόδους και θα διαθέτει διακριτό βρεφικό και νηπιακό τμήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σταθμό θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας νηπίων με αναπηρία, δεδομένων όλων των απαραίτητων προδιαγραφών που έχουν ληφθεί υπόψη. Επιπλέον ο περιβάλλον χώρος του κτηρίου πρόκειται να διαμορφωθεί έτσι, ώστε να εξυπηρετεί όλες τις λειτουργίες παιχνιδιού και διαλείμματος των νηπίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, καθώς και του κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η σύμβαση για την αποκατάσταση του λιμανιού Κορώνης

Τη σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών προσήνεμου μόλου στο Λιμένα Κορώνης (έργα Β’  φάσης κατασκευής)» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και η ανάδοχος εταιρεία, παρουσία των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Κωνσταντίνας Νικολάκου και Περικλή Μαντά, την Τρίτη 26 Μαΐου 2015. 
Στο λιμένα της Κορώνης, έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών των κρηπιδωμάτων του προσήνεμου μόλου, τα οποία αφορούσαν τα έργα της Α’  φάσης. Σύμφωνα με την παρούσα εργολαβία, που αφορά τα έργα της Β’ φάσης, θα αποκατασταθεί η διατομή του προσήνεμου μόλου, η οποία έχει κατασκευαστεί με πρανή από φυσικούς ογκόλιθους, από το πέρας του κρηπιδώματος του προσήνεμου μόλου δηλαδή, έως το ακρομόλιο και τον υφιστάμενο φάρο του λιμένα.  

Υποτροφίες της ΗELMEPA στη μνήμη B. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Λιβανού και Στ. Νταϊφά

Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στη μνήμη των  αείμνηστων  καπετάν  Βασίλη  Κ.  Κωνσταντακόπουλου  (επίτιμου  προέδρου  -  φωτ.)  ,  Γιώργου  Π. Λιβανού  (εμπνευστή  της  HELMEPA)  και  Σταύρου Νταϊφά  (ιδρυτικού  μέλους)  δίνει  φέτος  η  HELMEPA και  οι  ενδιαφερόμενοι  μπορούν  να  καταθέσουν αιτήσεις ως τις 5 Ιουνίου. Συγκεκριμένα  η  Ελληνική  Ενωση Προστασίας Θαλασσίου  Περιβάλλοντος  -  HELMEPA  προκήρυξε  την ετήσια  υποτροφία,  ύψους  15.000  ευρώ  στη  μνήμη του  καπετάν  Βασίλη,  για  μεταπτυχιακές  σπουδές  σε περιβαλλοντικές  επιστήμες,  μονοετούς  διάρκειας (επιπέδου  Master’s)  για  το  ακαδημαϊκό  έτος  2015/2016 στο εξωτερικό, σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεκτοί είναι  νέοι/ες  μέχρι  27  ετών,  οι  οποίοι δεν  έχουν  υποτροφία  από  άλλη  πηγή,  είναι  κάτοχοι πτυχίου  ελληνικού  Α.Ε.Ι.  με  βαθμό  τουλάχιστον  «λίαν καλώς» (7,5) δεόντως επικυρωμένο, ενώ λαμβάνεται υπόψη  και  ο  χρόνος  απόκτησης  του  πτυχίου.  

600.000 ευρώ για συντήρηση του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος

 Δημοπρασία για τη συντήρηση - βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος-Πύλος,  προϋπολογισμού  600.000  ευρώ,  πραγματοποιείται σήμερα  στην  Περιφερειακή  Ενότητα  Μεσσηνίας.  Η  προθεσμία  για την  υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει κυρίως ασφαλτοστρώσεις και  σήμανση,  είναι  4  μήνες.  Η  χρηματοδότησή  του  προέρχεται  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2014.

Νέες προτάσεις για το Leader Μεσσηνίας μέχρι 15 Ιουλίου


Νέες προτάσεις στο πρόγραμμα Leader Μεσσηνίας (Αγροτοτουρισμός) 2015 μπορούν να καταθέσουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μετά την 6η πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε και «τρέχει». Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων λήγει στις 15 Ιουλίου 2015 και αφορά, κυρίως, μικρές επιχειρήσεις.


Περιοχές παρέμβασης
Η περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος αποτελείται από τις ακόλουθες Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες: 
-Δήμος Καλαμάτας
Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας: Τοπικές Κοινότητες Αντικαλάμου, Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Δημοτική Ενότητα Άριος, Δημοτική Ενότητα Θουρίας: Τοπικές Κοινότητες Άνθειας, Αιθαίας, Θουρίας, Μικρομάνης, Δημοτική Ενότητα Αρφαρών: Τοπικές Κοινότητες  Πλατέος, Πηδήματος


-Δήμος Μεσσήνης
Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης: εκτός του σχεδίου πόλης της Τ.Κ. Μεσσήνης, Δημοτική Ενότητα Αίπειας, Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου: Τοπικές Κοινότητες Αχλαδοχωρίου, Δάρα, Καρποφόρας, Πεταλιδίου


-Δήμος Πύλου-Νέστορος
Δημοτική Ενότητα Κορώνης, Δημοτική Ενότητα Μεθώνης, Δημοτική Ενότητα Νέστορος, Δημοτική Ενότητα  Πύλου

Ξεκινούν από την Τετάρτη οι πτήσεις Καλαμάτα - Παρίσι της Aegean


Η πρώτη τακτική πτήση της Aegean από Παρίσι θα προσγειωθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με την οποία θα φτάσουν 150 Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι.
Παράλληλα, όπως τόνισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, είναι πολύ θετικές οι εξελίξεις για την πτήση Καλαμάτα – Βηρυτός.
Στο μεταξύ, λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί κατά την προσέγγισή τους στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας εξετάζει η Περιφέρεια.
 
Σημαντική αύξηση
Σε ό,τι αφορά την κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η κα Νικολάκου, μιλώντας στο «Θ», ανέφερε ότι οι αριθμοί καταγράφουν μια πολύ θετική πορεία και φέτος: «Είναι θετικό αυτό που καταγράφεται. Μέσα στην κρίση, μέσα στην πιο δύσκολη εποχή,  το αεροδρόμιο παρουσιάζει αύξηση γύρω στο 20% σε σχέση με το 2014. Αν σκεφτούμε ότι το 2014 το αεροδρόμιο ήταν πρώτο στη χώρα σε επίπεδο αφίξεων, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η αύξηση του 2015 δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προοπτικές».

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ Α’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου στην Πύλο με θέμα «Η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα», που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαίου και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Μαίου 2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Δημόκριτος, στην Πύλο. Τη διημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυριών Πύλου και την αρωγή των χορηγών της περιοχής.
Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Πανοσιολογιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κκ. Χρυσόστομος και η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη. Οι πολίτες του Δήμου Πύλου-Νέστορος τίμησαν με την παρουσία τους το εν λόγω συνέδριο και παρακολούθησαν με απτόητο ενδιαφέρον, τους εισηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν διάφορες θεματικές από την αρχαιότητα εως τη σύγχρονη εποχή, με αναφορές στον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαογραφια. Μετά το πέρας των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφερθηκε εν συντομία στην ιστρική διαδρομή του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς και στη συμβολή της στην πολιτισμική πορεία τόσο της χώρας μας όσο και του υπόλοιπου κόσμου, ενώ δεσμεύτηκε, να καθιερωθεί το συνέδριο ως θεσμός, με τη συγκεκριμένη θεματολογία, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντικότητα της προαγωγής του πολιτισμού στην περιοχή μας.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

.....μοιάζει η γη με ζωγραφιά!!!!


Κλίμα τρόμου στο δικαστήριο από τις συγκλονιστικές περιγραφές για τις δολοφονίες των Μεσάι


Με τις απολογίες των τριών βασικών κατηγορουμένων, στη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης για τη δολοφονία του Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του Κέρι, τις εκβιάσεις καταστηματαρχών και επιχειρηματιών και τη διακίνηση ναρκωτικών, συνεχίσθηκε χθες η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Χθες, πρώτη ημέρα των απολογιών, απολογήθηκαν ο 51χρονος υπάλληλος του ΟΣΕ που έχει καταδικασθεί σε 14 χρόνια και 6 μήνες για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, οπλοκατοχή, υπόθαλψη εγκληματία, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών.

Η Μυθική Πελοπόννησος τιμώμενος προορισμός στις Ημέρες Γαστρονομίας


Ξεκινά σήμερα με παράλληλες εκδηλώσεις και αύριο με τις κανονικές εργασίες, το συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού που φέτος είναι αφιερωμένο στην Πελοπόννησο, καθώς και το Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας»
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού στις 22, 23, και 24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, που περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις, προβολές μεγάλου και μικρού μήκους γαστρονομικών ταινιών, πρότυπη έκθεση τοπικών προϊόντων, γευστικές δοκιμές και προγράμματα γευσιγνωσίας από δημοφιλείς chefs, εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.
Το συνέδριο θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.
 
Γαστρονομικός προορισμός
Οι Ημέρες Γαστρονομίας αποτελούν τη μοναδική στην Ελλάδα διοργάνωση η οποία παρέχει τη δυνατότητα της πολύπλευρης ανάδειξης και εκπροσώπησης ενός τοπικού γαστρονομικού προορισμού μέσα από πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων.
Στη φετινή διοργάνωση επιλέχθηκε η Πελοπόννησος ως τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός για το 2015.

Άθληση για όλους στο «Navarino Challenge»!


ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΑΠΟ 11-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΑΡΝΕΖΗΣ, ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Το πολυβραβευμένο γεγονός αθλητικού τουρισμού «Navarino Challenge» εμπλουτίζει το πρόγραμμα του με ακόμα περισσότερες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια και υποδέχεται τους φίλους του από 11-13 Σεπτεμβρίου στη Μεσσηνία και στην Costa Navarino.
Οι φίλοι του αθλητισμού, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα απολαύσουν ένα τριήμερο γεμάτο από μοναδικές δραστηριότητες όπως Τρέξιμο, Κολύμβηση, Family Challenge, Ποδήλατο, Tae Kwon Do, Αναρρίχηση, Pilates και Tae Bo.
Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού θα δώσουν και φέτος το παρών τιμώντας με την παρουσία τους τη διοργάνωση, βοηθώντας παράλληλα στην καλύτερη εκμάθηση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, ο Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Dean Karnazes και πρεσβευτής του «Navarino Challenge» επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη χώρα μας. Στο πλευρό του, θα βρίσκονται ο Ολυμπιονίκης και Δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κολύμβηση, Σπύρος Γιαννιώτης, ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του ταεκβοντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η κορυφαία γυμνάστρια pilates Μάντη Περσάκη με την ομάδα της και ο έτερος Αλέξανδρος Νικολαΐδης, πρωταθλητής του kick boxing.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Όταν κοιτάς από ψηλά......

Βοϊδοκοιλιά 

Βοϊδοκοιλιά 





















Αμεση δράση για την προστασία των ελαιοδέντρων ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του την Τετάρτη 20 Μαΐου, ζήτησε από την ΕΕ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa, το οποίο έχει πλήξει μεγάλες εκτάσεις ελαιοδέντρων στην Ιταλία.
Επίσης, χαιρέτισε την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές από πληγείσες περιοχές σε τρίτες χώρες, ενώ απηύθυνε έκκληση για την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί και την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων.
Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο για τη διακοπή των εισαγωγών μολυσμένων καφεόδεντρων από την Κόστα Ρίκα και την Ονδούρα, αλλά την κατηγορούν γιατί "πολύ συχνά δεν αντιδρά αρκετά γρήγορα ώστε να προλάβει την είσοδο στην ΕΕ φυτικών ασθενειών από τρίτες χώρες".
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί να επανεξεταστεί η εφαρμογή του επίσημου συστήματος φυτοϋγειονομικού ελέγχου στην ΕΕ, προκειμένου να προστατευθεί και να διαφυλαχθεί το ευρωπαϊκό έδαφος και ζητεί την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων στις εισαγωγές, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να διατεθούν περισσότερα μέσα για να διασφαλιστεί ο εντοπισμός επιβλαβών οργανισμών στα σημεία εισόδου της ΕΕ και παροτρύνουν τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις τακτικές επιθεωρήσεις με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης της Xylella fastidiosa εκτός των οριοθετημένων περιοχών.

Νέα εποχή για το “Νέστορα”

Η “Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας Α.Ε.” αποτελεί τη σύμπραξη του “Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας “Ο Νέστωρ”, με έδρα τη Χώρα, και της “Λαφαζάνης Οινοποιητική Α.Ε.”, με έδρα τις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας. Για τη σύμπραξη αυτή και για τη νέα εποχή του “Νέστορα”, η εταιρεία οργανώνει εσπερίδα την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 6 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite”, με συντονιστή τον γνωστό οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου Δημήτρη Χατζηνικολάου Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «οι δύο φορείς αποφάσισαν να ενώσουν την εμπειρία και τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τον πλούσιο αμπελώνα της Μεσσηνίας, προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας, και να τον αναδείξουν περαιτέρω με μια αξιόλογη γκάμα από ποιοτικά κρασιά και αποστάγματα. Η έδρα της νέας εταιρείας βρίσκεται στον Πύργο Τριφυλίας και επιδίωξή της είναι να συμβάλει κατά το δυνατόν στην εμπέδωση της μεσσηνιακής προέλευσης στον αμπελοοινικό τομέα, ως ιδιαίτερα ποιοτικής και αξιόπιστης, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το “Μεσσηνιακό καλάθι”. Η εταιρεία έχει επίσης στα πλάνα της να συμβάλει στην πολύ σπουδαία τουριστική ανάπτυξη, που ήδη παρατηρείται στο νομό, με μια ιδιαίτερη πτυχή του, τoν οίνο-τουρισμό, με προσέλκυση επισκεπτών στο οινοποιείο της και με την προσπάθεια δημιουργίας, από κοινού με άλλες τοπικές επιχειρήσεις, των δρόμων κρασιού της Μεσσηνίας».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 22/05/2015

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Άνοδος των αφίξεων ξένων επισκεπτών των Απρίλιο στη Μεσσηνία


Κερδίζουν επισκέπτες 
η Μεσσηνία και το αεροδρόμιο
 
Προβληματισμός για τους επόμενους μήνες λόγω ΦΠΑ, αλλά και οικονομικής ασάφειας
 
Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, σε αντίθεση με άλλους σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, παρουσίασαν άνοδο τον περασμένο μήνα της τάξης του 17,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σε αντίθεση, πτώση παρουσίασαν οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών σε κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας για τον Απρίλιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, στην Κω (-26,9%), στο Ηράκλειο (-7,4%), στην Κέρκυρα (-4,3%) στη Ζάκυνθο (-4,1%), στην Κεφαλλονιά (-22,1%), στη Μύκονο (-31,1%), στα Χανιά (-2,2%) και στη Μυτιλήνη (-7,2%).

Σημαντικές διακρίσεις για τα Navarino Icons

Τρεις από τους πιο σημαντικούς διεθνείς θεσμούς στο χώρο, βράβευσαν τα προϊόντα Navarino Icons και τα έκαναν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από όλον τον κόσμο. Το Navarino Icons Εξαιρετικό Παρθένο Βιολογικό Ελαιόλαδο κέρδισε το ασημένιο βραβείο στο New York International Olive Oil Competition, ενώ το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, διακρίθηκε ανάμεσα σε 500 λάδια στο Los Angeles International Extra Virgin Olive Oil Competition, λαμβάνοντας το χάλκινο μετάλλιο για δεύτερη συνεχή χρονιά! Τέλος, το Navarino Icons Παστέλι με μέλι επιλέχθηκε ως φιναλίστ στα sofi™ Awards 2015.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/05/2015

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Costa Navarino: 900 νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ


Οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός του νέου επενδυτικού προγράμματος που πρόκειται να υλοποιηθεί στο τουριστικό συγκρότημα της Costa Navarino από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε.
Το πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία 2 νέων ξενοδοχείων, γηπέδου γκολφ 36 οπών και τουριστικών κατοικιών. Από τις επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 240 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να δημιουργηθούν 900 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε η «Καθημερινή», η Costa Navarino συνέβαλε στην ενίσχυση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από 40 το 2009 έφθασαν πέρυσι τις 1.000. Το 86,5% των επιβατών έμεινε σε τοπικά καταλύματα και το 13,5% στην Costa Navarino.

ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ

Με την αθρόα συμμετοχή πολιτών από όλη τη Μεσσηνία τιμήθηκε σήμερα το πρωί, ως είθισται, ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου, στις Τοπικές Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος στα Ταμπούρια, στην Τ.Κ. Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.  Εν συνεχεία, ψάλθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τις αρχές του τόπου, ενώ ο Καθηγητής Γυμνασίου Πύλου κ. Γεώργιος Μπαχούμας εκφώνησε πανηγυρικό λόγο, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της συμβολικής πράξης του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του.

Η τελετή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, στην Τ.Κ. Μανιακίου, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα, πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης-Υφυπουργό Επικρατείας κ. Τερενς Κουίκ, την Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων-Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Έλενα Ψαρέα, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων-Υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ Σμήναρχο Ιπτάμενο κ. Χρήστο Τσιώμο, την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ. Ελένη Αλειφέρη, ως Εκπρόσωπο της Περιφέρειας και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών της Διασποράς, της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά και της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών, το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη ως Εκπρόσωπο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, την Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Μανιακίου-Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Παπαφλέσσα κα Μαρία Αντωνοπούλου, τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου «Ιστορική Οικογένεια Φλεσσαίων-Απογόνων Παπαφλέσσα» κ. Παναγιώτη Φλέσσα, τον Εκπρόσωπο της οικογένειας Δικαίων-Εφημέριο Πολιανής Ιερέα κ. Ευστάθιο Δικαίο, τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου Μανιακαίων της Αθήνας «Ο Παπαφλέσσας» κ. Αναστάσιο Φιλιπόπουλο, τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου Βλαχοπουλοαίων Αθήνας κ. Γεώργιο Χρονά, τον Εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο και τον Εκπρόσωπο της Μεσσηνιακής Αμφικτονίας κ. Παναγιώτη Μπαζίγο.

Απατεώνας “έφαγε” 1 εκατ. ευρώ από ξυλουργό ΜΕ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΤΗΝ… ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ενας  Κυπαρίσσιος  ξυλουργός  ξεπουλήθηκε  σε  δανειστές  και  τράπεζες πληρώνοντας  1  εκατομμύριο  ευρώ  σ' έναν  Αθηναίο  ο  οποίος  του  έταζε  ότι θα  τον  έκανε  συνέταιρο  στις  μεγάλες επιχειρήσεις  του.  Ο  ξυλουργός,  με  τη βεβαιότητα  ότι  θα πάρει πίσω τα δανεικά-κι  αγύριστα  όπως  αποδείχτηκε-  ξεκίνησε  το  Μάιο  του  2006  να  δίνει  μικροποσά στον κατηγορούμενο, ο οποίος  παρουσιαζόταν  ως  μεγαλοεπιχειρηματίας  του  εξωτερικού  και  του  εμφάνιζε  πλαστά χαρτιά  με την υπογραφή της... Κριστίν Λαγκάρντ. Ο  Κυπαρίσσιος  κατέθεσε  ως  μάρτυρας  στη  δίκη  του  φερόμενου  ως απατεώνα  και  των  2  συνεργών  του, που ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 
Οπως κατέθεσε λοιπόν,  ο...  επιχειρηματίας  τον  πλησίασε μέσω  ενός  φίλου  για  μια  εξυπηρέτηση «που  αποδείχτηκε  η  μεγαλύτερη  ηλιθιότητα  της  ζωής  του»,  όπως  ο  ίδιος ο  μάρτυρας  είπε  ενώπιον  του  δικαστηρίου.  Ξεκίνησε  έτσι  με  ένα  ποσό 10.000  ευρώ,  για  να  εξυπηρετήσει τον  «επιχειρηματία»  μέχρι  να  αποδεσμεύσει η τράπεζα τα λεφτά του.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αλλα 5 χρόνια ΝΕΟ στην Costa Navarino

Η ανανέωση  για  ακόμα  5  χρόνια  του  έργου του  ερευνητικού  περιβαλλοντικού  παρατηρητηρίου  Navarino  Environmental  Observatory (ΝΕΟ)  στην Costa Navarino ανακοινώθηκε χθες κατά  την  απολογιστική  παρουσίαση  του  πενταετούς  έργου  σε  ειδική  εκδήλωση  στην  Ακαδημία Αθηνών,  παρουσία  του  Προέδρου  της  Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 
Το  Πανεπιστήμιο  της  Στοκχόλμης,  το  Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και  η  ΤΕΜΕΣ  Α.Ε.  αποφάσισαν  από  κοινού  να επεκτείνουν  για  ακόμα  5  χρόνια  τη  σημαντική  και άκρως αποδοτική, όπως αποδείχθηκε, συνεργασία τους  γύρω  από  την  έρευνα  και  την  εκπαίδευση σχετικά  με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, με  έμφαση  στην  περιοχή  της  Μεσογείου. 
Την  εκδήλωση  που  έθεσε  υπό  την  αιγίδα  της η  Προεδρία  της  Δημοκρατίας,  τίμησε  με  την  παρουσία  της  και  η  πρόεδρος  της  Σουηδικής  Βασιλικής  Ακαδημίας  Επιστημών  που  απονέμει  τα Βραβεία Νόμπελ Επιστημών, καθηγήτρια Barbara Cannon. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι  της  Πολιτείας,  της  περιφερειακής  και  τοπικής  αυτοδιοίκησης,  του  ακαδημαϊκού  και  επιστημονικού χώρου. 

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας στην Costa Navarino

Δωρεάν «Σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας»  για  τους  επαγγελματίες της  εστίασης  διοργανώνει  το  Ιδρυμα “Καπετάν  Βασίλη”  σε  συνεργασία  με το  Επιμελητήριο  Μεσσηνίας,  για  3η  συνεχή  χρονιά.  Τα  σεμινάρια  θα  γίνουν στο  “Navarino  Dunes”,  στην  “Costa Navarino”,  από  αύριο  Τετάρτη  ως  και Παρασκευή)  και  έχουν  ως  στόχο  την ανάδειξη  και  καθιέρωση  της  μεσσηνιακής  κουζίνας  και  την  ενίσχυση  των  τοπικών  προϊόντων. 
Σκοπός  των  σεμιναρίων  είναι  η  εκπαίδευση  πάνω  στην  ιδιαίτερη,  παραδοσιακή  κουζίνα  της  Μεσσηνίας  αξιοποιώντας  τα  εκλεκτά  τοπικά  προϊόντα που  παράγονται  στην  περιοχή.  Μέσα από  τις  πολύτιμες  γνώσεις,  αλλά  και την  καθοδήγηση  σημαντικών  επαγγελματιών  του  χώρου  όπως  ο  Δημήτρης Μελεμενής  (Costa  Navarino),  ο  Λευτέρης  Λαζάρου  (“Varoulko  Seaside”) και  ο  Γιώργος  Παπαϊωάννου  (“Armyra by  Papaioannou”,  “Navarino  Dunes &  “Παπαϊωάννου”,  Πειραιάς),  οι  συμμετέχοντες  θα  έχουν  τη  δυνατότητα να  αποκομίσουν  πολύτιμες  συμβουλές και  γνώσεις.  Οι  τρεις  διακεκριμένοι σεφ  θα  μαγειρέψουν  και  θα  παρουσιάσουν  τοπικές,  μεσσηνιακές  συνταγές, ενώ  από  το  ΙΕΚ  “Ορίζων”,  ο  Πάρης Κωστόπουλος  διευθυντής  Κουζίνας και  γαστρονομικός  σύμβουλος  και  ο Κωνσταντίνος  Βενυχάκης,  σεφ  και  καθηγητής  μαγειρικής  τέχνης  θα  προσφέρουν  πρακτικές  συμβουλές  για  την καλύτερη  δυνατή  αξιοποίηση  των  Μεσσηνιακών  προϊόντων.  Τέλος  ο  Μάνος Κεντικελένης,  head  sommelier  στο “Navarino  Dunes”,  θα  δώσει  πολύτιμες πληροφορίες  για  το  κρασί  και  τη  γαστρονομία. 

Απαλλοτριώσεις για το Σουληνάρι - Κορυφάσιο ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ

Εκδικάστηκε  χθες  στο  Μονομελές  Εφετείο  Καλαμάτας η υπόθεση  των  απαλλοτριώσεων  για το  δρόμο  Σουληνάρι  -  Κορυφάσιο,  προκειμένου  να  καθοριστεί προσωρινή  τιμή  μονάδας.  Η  εκδίκαση  αφορά  250  ιδιοκτήτες από  το  Σουληνάρι  μέχρι  και  μετά το  Κορυφάσιο.  Το  έργο  έχει  ξεκινήσει  εδώ  και  αρκετούς  μήνες και  υλοποιείται  με  αργούς  ρυθμούς,  καθώς  αρκετοί  ιδιοκτήτες διαφωνούν  με  τη  διαδικασία  των επιτάξεων,  με  βάση  την  οποία εκτελείται  το  έργο.  Κατά τη χθεσινή εκδίκαση,  δικηγόρος  μάς  ενημέρωσε  πως  έχουν  γίνει  σοβαρά λάθη  με  τις  υπό  απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες.  Χαρακτηριστικά  ανέφερε ότι κόβεται...  σπίτι  στα  Κρεμμύδια  κι  αυτό  δε  φαίνεται  στη διαδικασία  της  αποζημίωσης  για την  απαλλοτρίωση,  ενώ στη Γλυφάδα  διαπλατύνεται  ο  δρόμος από  τη  μία  πλευρά  αλλά  προτείνεται  η  αποζημίωση  των  ιδιοκτητών  γης  στην...  απέναντι  πλευρά. Το  έργο  βελτίωσης  του  δρόμου Σουληνάρι  -  Κορυφάσιο,  προϋπολογισμού 13,8 εκ. ευρώ, που υλοποιείται  με  χρήματα  από  το ΕΣΠΑ,  το  εκτελεί  η  κοινοπραξία των εταιρειών  "ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. ΑΤΕ-  ΤΕΔΡΑ  ΑΤΕ"  με  έκπτωση 34,33%.   Την υλοποίηση του έργου την έχει αναλάβει η Διεύθυνση Οδικών  Εργων  (Δ1)  του  υπουργείου  Υποδομών και η προθεσμία για  την  ολοκλήρωσή  του  λήγει σε  27 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής  της  σύμβασης  (Νοέμβριος  του  2013).           

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/05/2015

Κλειστός ο ένας κλάδος της σήραγγας στο Ραψομμάτη

 Κλειστή  θα είναι  η σήραγγα Ραψομμάτη  στον  αυτοκινητόδρομο  Τρίπολη  -  Καλαμάτα,  στο  ρεύμα  προς  Αθήνα, μέχρι  και  την  Παρασκευή  22 του  μήνα,  στις  4  το  απόγευμα. Η  κυκλοφορία  διεξάγεται από  τη  σήραγγα  με  κατεύθυνση  προς  Καλαμάτα  και από  αυτήν  εξυπηρετούνται και  οι  δύο  κατευθύνσεις,  σε μία  λωρίδα  κυκλοφορίας  η καθεμία.  Ο  αποκλεισμός  της σήραγγας  που ξεκίνησε  χθες το  πρωί,  γίνεται  λόγω  εργασιών  ετήσιας  τακτικής  συντήρησης,  με στόχο την ομαλή κυκλοφορία  οχημάτων  και την  πρόληψη  τροχαίων  ατυχημάτων.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/05/2015

Με νέο τρόπο η αξιολόγηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΠΑΡΘΕΝΟ" ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

Αλλαγές  στον  τρόπο  που  αξιολογείται  το  ελαιόλαδο ως  «εξαιρετικά  παρθένο»  έρχονται  στο  άμεσο  μέλλον, σύμφωνα  με  όσα  ελέχθησαν  κατά  την  διάρκεια  παρουσιάσεων  στο  7ο  Συνέδριο  Ελαιολάδου,  Προοπτικές  και δυνατότητες», το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαΐου. Οπως  έγινε  γνωστό  κατά  την  διάρκεια  των  εργασιών του  συνεδρίου,  γίνονται  συναντήσεις,  στο  πλαίσιο  του Διεθνούς  Συμβουλίου Ελαιολάδου, σχετικά με την αλλαγή του  ορίου  οξύτητας  κάτω  από  το  όριο  του  0,8  για  την αξιολόγηση  ενός  ελαιολάδου  ως  εξαιρετικά  παρθένου, ενώ  συζητείται  να  τεθούν  και  περαιτέρω  χημικοί  και  οργανοληπτικοί περιορισμοί. Οι  αποφάσεις  του  Διεθνούς  Συμβουλίου  Ελαιολάδου φαίνεται  ότι  θα  υιοθετηθούν  και  από  την  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή,  επιβάλλοντας  την  εφαρμογή  τους  στα  κράτη  μέλη.  Η  πτώση  του  ορίου  μπορεί  να  προκαλέσει  προβλήματα  στις  ελληνικές  εξαγωγές  ελαιολάδου.  Οπως διεφάνη  μάλιστα  από  μία  σειρά  παρουσιάσεων  πάνω στα  ποιοτικά  χαρακτηριστικά  του  ελαιολάδου,  παρά  το ότι  στην  συνολική  ελληνική  παραγωγή  τα  2/3  με  τα  σημερινά  δεδομένα  είναι  εξαιρετικά  παρθένο,  η  ποιότητά τους  είναι  «μεσαία»  (με  οξύτητες  γύρω  από  το  0,5).  Κάτι που  θέτει  ενδεχομένως  στο  άμεσο  μέλλον  ένα  ποσοστό των ελληνικών ελαιολάδων στην κατηγορία του παρθένου και  επομένως  μειώνοντας  την  προστιθέμενη  αξία  του ελληνικού προϊόντος.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 19/05/2015

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Απαλλοτριώσεις στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού: Μέχρι τέλος Ιουνίου θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν δοθεί τα χρήματα των απαλλοτριώσεων για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 8 εκ. ευρώ, τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.
Ωστόσο οι 130 δικαιούχοι που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δεν φάνηκαν να πείθονται με τα λόγια του περιφερειάρχη, αφού υπάρχει και προηγούμενο, καθώς εδώ και δύο μήνες περιμένουν να τους σταλούν οι φόρμες προκειμένου να υπογράψουν ότι δέχονται τις απαλλοτριώσεις, αλλά ακόμη κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων ήδη έχει πάρει το 60% των απαλλοτριώσεων και αυτοί οι 130 δεν έχουν πάρει τίποτα, κάτι που έχει χωρίσει τους κατοίκους της περιοχής στα δύο, ενώ κάποιοι μίλησαν για επιλεκτικές αποζημιώσεις.

Ο Σύλλογος Κυριών Πύλου γιόρτασε την ημέρα της Μητέρας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Κυριών Πύλου η εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Στην ανακαινισμένη αίθουσα του ξενοδοχείου “Karalis”, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, η υπέροχη θέα προς το φυσικό λιμάνι του Ναυαρίνου κόβει την ανάσα. Εκεί, οι παρευρισκόμενες κυρίες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ τους και να παρακολουθήσουν  την κα Αθανασία Κουτσούκου, Παιδοψυχολόγο – Ειδική παιδαγωγό – Θεραπεύτρια ζεύγους, η οποία συνεπήρε το κοινό με τον τρόπο επικοινωνίας και την επιστημονική της κατάρτιση, αναλύοντας και απαντώντας στις ερωτήσεις της ομιλίας - συζήτησης με θέμα: «Η Μητέρα σήμερα».
Η πρόεδρος κα Νίκη Κωνσταντακοπούλου από καρδιάς ευχαρίστησε τις παρευρισκόμενες κυρίες, τη κα Χρυσούλα Αγγελοπούλου, επίτιμη πρόεδρο του συλλόγου, που απηύθυνε ένα συγκινητικό χαιρετισμό, την κα Κουτσούκου, τον κ. δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος μέσω της δημοτικής συμβούλου κας Χριστιάνας Καρύγιαννη, έστειλε τις ευχές του με ένα καλάθι υπέροχα τριαντάφυλλα για όλες τις παρευρισκόμενες κυρίες, την κα Αθανασία Μπούζα και κα Judith  ιδιοκτήτριες του νέου κοσμηματοπωλείου στην Πύλο «Time to Shine», οι οποίες χαιρέτισαν την εκδήλωση με ένα πολύ όμορφο δωράκι επίσης για τις καλεσμένες. Τέλος ευχαρίστησε τους κυρίους Έφη και Δημήτριο Καραλή για την πάντα πρόθυμη και αξεπέραστη φιλοξενία των εκδηλώσεων του συλλόγου από τα ξενοδοχεία τους.

Η Μεσσηνία κοιτά το μέλλον από… την τρίτη ηλικία


Χρόνο με το χρόνο ο πληθυσμός της μειώνεται και μεγαλώνει


Η «μάχη» της Ελλάδας δε δίνεται μόνο σε οικονομικό πεδίο, αλλά και στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της, η οποία πλέον παίρνει μόνιμο χαρακτήρα. Αρκετοί άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα και ο πληθυσμός γερνά γρήγορα, κάτι που σημαίνει πως σε μερικές δεκαετίες η Ελλάδα μπορεί να πάψει να είναι βιώσιμο έθνος- κράτος.
Τα διαβάζεις, ανησυχείς, ίσως βρίζεις τους «υπαιτίους», αλλά ως εκεί. Μια χώρα με θλιβερό παρόν και αβέβαιο μέλλον. Κι όλα αυτά «ξαφνικά» (;) και σε μόλις πέντε χρόνια; Ή βλέπαμε όλοι οι Έλληνες διαθλαστικά μια παραμορφωμένη πραγματικότητα; Και τώρα που έγινε η επικέντρωση, είδαμε (;) πως ο βασιλιάς είναι θεόγυμνος; Γεμίσαμε πρωτιές χρέους, ανεργίας, φτώχειας, υπογεννητικότητας, γήρανσης…

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Νέα μεγάλη δωρεά του Καρέλια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Σε μια ακόμη μεγάλη πράξη ανθρωπιάς προχώρησε χθες η οικογένεια Καρέλια προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με μία σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Πρόκειται για την προσφορά ενός πλέον σύγχρονου ενδο-ουρολογικού πύργου με συνοδό εξοπλισμό που έρχεται να αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Με αφορμή την παραλαβή της δωρεάς του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπέζος, δήλωσε: «Εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες και τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για ακόμη μια φορά απέναντι στην οικογένεια Καρέλια. Η έμπρακτη αγάπη της και η συνεχή της αρωγή και στήριξη προς το Νοσοκομείο όλων μας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι καταγεγραμμένη διαχρονικά.

Θέμελης: «Οταν έφτασα στη Μεσσήνη τρόμαξα με τον αχανή χώρο»

Γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή ζωγράφου Γιώργου Θέμελη, ένας από τους πιο διακεκριμένους Ελληνες αρχαιολόγους βρίσκεται από το 1962 στο σκάμμα. Παρακολουθήσαμε την ξενάγησή του στον αρχαιολογικό χώρο, στην εκδήλωση του «Διαζώματος» - μια ξενάγηση ζωντανή, ανοιχτή, από τον άνθρωπο που υπογράφει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ανασκαφές. 
Είχατε  σκεφτεί  ποτέ  να  αφήσετε  την ανασκαφή;  τον  ρώτησα.  Α,  ναι,  μου απάντησε  χωρίς  σκέψη.  Οταν  έγινα  καθηγητής  στο  πανεπιστήμιο  της  Κρήτης ήθελα  να  πάρω  μια  βάρκα,  να  ψαρεύω και  να  αφήσω  τις  ανασκαφές.  Ομως  η μοίρα  μου,  το κάρμα μου, είναι το σκάμμα. 
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον πνευματικό.  Ημουνα  παιδάκι  και  μεγάλωσα κοντά  στον  Πεντζίκη,  τη  Ζωή  Καρέλλη. Καθώς  ήμουνα  και  μελετηρός,  ήθελα να  γίνω  κατ’  ουσίαν  φιλόλογος.  Ετσι μπήκα  στο  πανεπιστήμιο  αλλά  παράλληλα  πήγα  και  στη  σχολή  ξεναγών  και εκεί  γνωρίστηκα  με  αρχαιολόγους,  τον Πέτσα  και  τον  Ανδρόνικο.  Πήγα  σε  μια ανασκαφή  ένα  καλοκαίρι,  στη  Βεργίνα, και  ενθουσιάστηκα  από  τη  δουλειά  στο ύπαιθρο.  Δεν  άλλαξα  κατεύθυνση  στις σπουδές μου επειδή μου άρεσαν οι καθηγητές  μου, ο Κακριδής, ο Καψωμένος και  τα μαθήματα των φιλολόγων.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Εμβληματική Κορώνη στο Ιταλικό National Geographic

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, έκανε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να φιλοξενηθεί κλιμάκιο του National Geographic στην Κορώνη την περίοδο 14-21 Ιουνίου 2014, με σκοπό να ετοιμαστεί αφιέρωμα στην ανακηρυγμένη Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή (απόφαση UNESCO, 16/11/2010) 
Το αφιέρωμα κυκλοφόρησε στο τεύχος Μαΐου του ιταλικού National Geographic.
Ο δημοσιογράφος Antonio Politano και η γεωγράφος Elena Ceccarelli, εξωτερικοί συνεργάτες του National Geographic, ταξίδεψαν στην Κορώνη προκειμένου να κάνουν αφιέρωμα στην Εμβληματική Κοινότητα. Το αφιέρωμα ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ ρεπορτάζ που αφορά στις τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες των χωρών που υποστήριξαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της UNESCO.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Επίτιμος δημότης ο καθηγητής Αντρέα Νανέτι

Τον καθηγητή Ιστορίας Αντρέα Νανέτι πρόκειται να ανακηρύξει επίτιμο δημότη του Δήμου Πύλου - Νέστορος το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 8 το βράδυ.
Ο Α. Νανέτι είναι καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μόντενα και έχει γράψει το έργο «Ατλας της Ενετικής Μεσσηνίας, Κορώνη- Μεθώνη - Πύλος και τα νησιά τους». 
Στην ίδια συνεδρίασητο Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος αναμένεται να εγκρίνει: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γιάλοβα και τη Φοινικούντα. Την παράταση της προθεσμίας υλοποίησης, μέχρι τις 18 Αυγούστου , για τα έργα ανάπλασης σε κοινόχρηστους χώρους της Γιάλοβας και στις πλατείες Οικονομίδη και Παπαφλέσσα καθώς επίσης στις οδούς Μαιζώνος, Πεισιστράτου και Μισυρλή της Πύλου. Παράταση θα δοθεί και για τη βελτίωση του δρόμου Χανδρινού - Πλατανόβρυση -Αμπελόκηποι.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 15/05/2015