Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σύντομα δημοπρατούνται 4 μελέτες έργων μεγάλης σημασίας για τη Μεσσηνία


Το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σχέση με τις υποδομές, παρουσίασε χθες, ξεκινώντας από τη Μεσσηνία, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Αφού επανέλαβε τις δυσκολίες της περιόδου, σημείωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιλέξει το δρόμο της σκληρής δουλειάς και της υλοποίησης των δεσμεύσεών της στους πολίτες.
Ανέφερε πως η Μεσσηνία συνεχίζει να είναι ατμομηχανή της ανάπτυξης και παρατήρησε ότι έως το 2011 η κατάσταση στο οδικό δίκτυο ήταν δραματική, σημειώνοντας πως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έλεγαν πολλά και έκαναν λίγα.
Πρόσθεσε ότι πέρα από τις συντηρήσεις και τις βελτιώσεις των οδών και τα άλλα έργα υποδομών, η Περιφέρεια έχει προκηρύξει 11 πολύ σημαντικές μελέτες με έργα στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 20 εκατ. ευρώ, και εγκεκριμένη ΣΑΕ, που θα ωριμάσουν έργα τα οποία ολοκληρώνουν την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

"Πυλιακή Γη": Η οικογενειακή επιχείρηση που κατακτά τον κόσμο


Η ιστορία της Γιάννας Μπαλαφούτη μοιάζει ιδανική και εύκολη, μα μόνο τέτοια δεν είναι, αφού στα 32 της αποφάσισε να αφήσει μια στρωμένη δουλειά στην Αθήνα και να επιστρέψει στη Γιάλοβα, προκειμένου να ξεκινήσει κάτι που αγαπά ιδιαίτερα.
Έτσι, λοιπόν, το 2009 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και έστησε την «Πυλιακή Γη». Μία οικογενειακή επιχείρηση που με βασικά συστατικά προϊόντα του νομού δημιουργεί νέα, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, αρτοπαρασκευάσματα και αλείμματα, τα οποία ταξιδεύουν και δίνουν γεύση Μεσσηνίας σε όλο τον κόσμο.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της για όλο αυτό το εγχείρημα:
 
-Ποιο το ξεκίνημα και η πορεία της επιχείρησης;
Η «Πυλιακή Γη» ξεκίνησε έπειτα από μια πρόταση συνεργασίας του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Ιδρύθηκε το 2009 στην παραλία της Γιάλοβας, στην Πύλο, δημιουργώντας προϊόντα άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε σταματήσει να αναζητούμε άριστες πρώτες ύλες και να δημιουργούμε νέες γευστικές εμπειρίες, πάντα με σεβασμό στην ιστορία και
την παράδοση του τόπου μας.

Εξαντλήθηκε η υπομονή

 Πρόβλημα έχουν τα τηλέφωνα στην Πύλα εδώ και ένα μήνα, όπως μας διαμαρτυρήθηκε αναγνώστης μας - κάτοικος της περιοχής. Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία δουλεύουν μία ώρα και μετά είναι προβληματικά, νεκρά. Η απάντηση που τους δίνουν είναι να κάνουν υπομονή. Ως ποτέ όμως; Τόσο δύσκολη είναι η αποκατάσταση;

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/08/2015

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ονειρα και αισιοδοξία από τους επιτυχόντες στις πανελλαδικές



ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

  Για μια ακόμα φορά η σπουδάζουσα νεολαία της Ελλάδας μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι. Οι διακρίσεις που σημειώνουν οι Έλληνες μαθητές και σπουδαστές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποδεικνύουν στην πράξη την εμπεριστατωμένη γνώση και την άρτια ακαδημαϊκή κατάρτιση τους. 
  Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι οποίοι χάρη στη συστηματική προσπάθεια, την επιμέλεια και το οργανωμένο διάβασμα κατάφεραν να θερίσουν τους καρπούς χρόνων, με την εισαγωγή τους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
  Πολύτιμοι συμπαραστάτες τους οι γονείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι πάντα στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια, προσφέροντας τους την απαιτούμενη υλική και ηθική υποστήριξη. 
  Υποχρέωση της πολιτείας να κρατήσει τους νέους επιστήμονες, τα φωτεινά μυαλά, στον τόπο που τα γέννησε, ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναγέννηση και ανάπτυξη της χώρας.
  Ευθύνη όλων μας είναι επίσης να αξιοποιήσουμε και όλους τους νέους οι οποίοι αν και δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, είναι εξίσου πολύτιμοι για τη χώρα μας, δίνοντας τους διεξόδους να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

  Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά μας!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

“Πικρός” ο Ιούνιος & Ιούλιος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας


Σε πτώση οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Η γενικότερη αίσθηση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα για μείωση των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, επιβεβαιώθηκε και με τα στοιχεία που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σύμφωνα με αυτά οι αφίξεις για τους προηγούμενους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ήταν 15.767 και 18.127 αντίστοιχα. Το ίδιο διάστημα το 2014 οι αφίξεις ήταν 17.440 και 20.522.
Αντίθετα, προς νέο ρεκόρ βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός και στην τρέχουσα τουριστική χρονιά με βάσει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το SETE intelligence. Όπως προκύπτει από τις αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, από την αρχή του έτους έως 31/7, συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού με συνολική αύξηση αφίξεων +6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΛΟΥ


ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΩΡΑΣ


ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ


ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ



ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε:
«Εχουν υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία των καταδυτικών πάρκων στην Πύλο (όρμο Ναβαρίνου) και στη Μεθώνη. Πιστεύουμε το 2016 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να λειτουργούν, να είναι επισκέψιμα. Είναι σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο δήμος έχει την ευθύνη της διαχείρισης και θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με ιδιώτη».

Τέλη χρήσης χώρων για τραπεζοκαθίσματα σε χωριά της Πυλίας
Την επιβολή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στις Τοπικές Κοινότητες Αμπελόφυτου, Βλαχόπουλου και Ρωμανού, εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου- Νέστορος. Το τέλος προτείνεται να είναι 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τη χρήση πλατειών και πεζοδρομίων.Οπως επισημάνθηκε, το τέλος θα πρέπει να επιβληθεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σε συνδυασμό με την αριθμ.337/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέ-στορος, με την οποία εγκρίθηκε ο κανονισμός χρήσης κοινόχρηστων χώρων στο δήμο.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/08/2015

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Μεσσηνιακό «άρωμα» στις ιδιωτικοποιήσεις με τη μαρίνα της Πύλου


Και μεσσηνιακό «άρωμα», έχουν οι 55 δράσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται και η μαρίνα της Πύλου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε προχθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», οι 55 δράσεις είναι ένα «παράρτημα του νέου Μνημονίου το οποίο, αν και ψηφίστηκε στη Βουλή, ουδέποτε διαβιβάστηκε στους βουλευτές και έγινε γνωστό από την κατάθεση της δανειακής σύμβασης στο ολλανδικό κοινοβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ».
Η λίστα περιέχει μια σειρά κατεπείγουσες δράσεις, που, στην πλειονότητά τους θα πρέπει να υλοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν με στόχο να ‘ξεκλειδώσει’ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι σταθμοί διοδίων, οι ιδιωτικοποιήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, τα αεροδρόομια, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, ο ΟΤΕ, το Ελληνικό, η ΕΥΑΘ, ο ΟΔΙΕ, η ΔΕΣΦΑ, αλλά και τα ακίνητα του Δημοσίου.
Όσον δε αφορά στις μαρίνες, υπάρχει ονομαστική αναφορά σε αυτήν της Πύλου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη για την επένδυση. Επισημαίνεται επίσης ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να απαλλαγούν με νόμο από τον ΕΝΦΙΑ οι παραχωρησιούχοι, αλλά και το ότι θα πρέπει να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για τη μαρίνα του Αλίμου.

"ΘΑΡΡΟΣ" 25/08/2015

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Νέα έργα στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Τη δημοπράτηση νέων έργων στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. 
Πρόκειται για τα έργα «Συντηρήσεις – Ασφαλτοστρώσεις Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας, υποέργο συντήρηση ασφαλτόστρωση τμημάτων Ε.Π. Οδού Νο4 Λυγουριό – Τραχειά», «Συντηρήσεις – Ασφαλτοστρώσεις Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας, υποέργο συντήρηση ασφαλτόστρωση τμημάτων Ε.Π. Οδού 9», «Συντηρήσεις – Ασφαλτοστρώσεις Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας, υποέργο συντήρηση ασφαλτόστρωση τμημάτων Ε.Π. Οδού Νο7 (Τμήμα Μύλοι – Αχλαδόκαμπος – Όρια Νομού)», Συντήρηση 12ης Επ. Οδού Πύλος – Καλλιθέα – Λογγά μέχρι 9η Επ. Οδό» και «Βελτίωση – Συντήρηση 7ης Επ. Οδού (Τμήμα Αγριλόβουνο – Όρια Νομού)».    

ΣΤΗΝ “ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ” ΣΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αντάμωμα των Μεσσηνίων στην Αρχαία Μεσσήνη

Σε  ένα  αντάμωμα  των  Μεσσηνίων απανταχού  της  γης,  υπό  το  φως  της «Κόκκινης  Πανσελήνου»  της  29ης Αυγούστου,  στην  Αρχαία  Μεσσήνη, θα  λάβουν  χώρα  οι  πολιτιστικές  εκδηλώσεις  «Myth  and  Culture  -  Meeting Points - Μessinia». 
Παίρνοντας τη σκυτάλη οι Μεσσήνιοι από  την  πετυχημένη  εκδήλωση  των απανταχού  Κρητών  που  πραγματοποιήθηκε  στο  σπήλαιο  γέννησης  του Δία  στο οροπέδιο Λασιθίου στην «Μπλε Πανσέληνο»  της  31ης  Ιουλίου,  συνεχίζονται  οι  εκδηλώσεις  για  τη  συνάντηση  της  μυθολογίας  με  τον  πολιτισμό,  στις  οποίες  η  Γενική  Γραμματεία Αποδήμου  Ελληνισμού  (ΓΓΑΕ)  του υπουργείου  Εξωτερικών  προσφέρει την  αιγίδα  της  αλλά και την οργανωτική της  βοήθεια,  υπό  τον  συντονισμό  του αναπληρωτή  γενικού  διευθυντή  Δημήτρη Πλευράκη. 
Η ευρύτερη πρωτοβουλία της ΓΓΑΕ «Myth and Culture - Meeting Points», όπως  δήλωσε  στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο  κ. Πλευράκης, στηρίζεται σε δύο πυλώνες πολιτικής  σκέψης:  Την  ένωση  της  ελληνικής  διασποράς  με τους κατοίκους της  περιοχής  και  την  επαφή  με  τις  βασικές  έννοιες  του  ελληνικού  πολιτισμού,  της  δημοκρατίας  και  της  φιλοσοφίας,  μέσω  ενός  βιωματικού  ταξιδιού  στις  ρίζες  του  πολιτισμού  του  τόπου τους.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Τη Δευτέρα με σφοδρές αντιδράσεις ξεκινά (;) η ολοκλήρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού...


Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες του έργου «Ολοκλήρωση οδού Γαργαλιάνοι – Ρωμανός τμήματος της Ε.Ο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών –Πυλού» από την ανάδοχο εταιρία «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ». Δεν είναι όμως βέβαιο ότι αυτό θα καταστεί εφικτό, μιας και είναι γνωστές οι αντιδράσεις στην περιοχή από τους δικαιούχους αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ και όπως τόνισαν κάποιοι εξ αυτών χθες, δε θα επιτρέψουν να ξεκινήσει ο εργολάβος, αφού η Περιφέρεια δεν κράτησε την υπόσχεσή της και δεν τήρησε τη δέσμευσή της ως προς την καταβολή αποζημιώσεων, η καταληκτική ημερομηνία της οποίας είχε τεθεί – με σιωπηρή ανοχή εκ μέρους τους – η 31η Ιουλίου.

Οι Top 10 προτάσεις για να Πάμε στην Πύλο!

http://autotriti.gr/touring/indexPerioxh.asp?travelid=22783&idekdromh=109&lang=gr

Νέες προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Πύλου- Νέστορος


Τρία ακόμη άτομα που θα απασχοληθούν έως τις 18 Ιανουαρίου 2016, προσέλαβε ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Πρόκειται για τους Χρ. Φιλιππόπουλο (ΥΕ Γενικών Καθηκόντων), Σταυρούλα Θερριού (ΔΕ Διοικητικού) και Αθαν. Αντωνόπουλο (ΠΕ Γεωπόνων).
Μαζί τους θα απασχοληθεί έως τις 15 Ιανουαρίου 2016 ο Θεόδ. Καλογερόπουλος (ΥΕ Γενικών Καθηκόντων), αντικαθιστώντας άλλον εργαζόμενο, ο οποίος παραιτήθηκε.

Διαγωνισμός για το αρδευτικό Χανδρινού - Πλατανόβρυσης

 Δημοπρασία  για  τη  βελτίωση του  αρδευτικού  δικτύου  Χανδρινού - Πλατανόβρυσης, προϋπολογισμού  615.000 ευρώ, πραγματοποιεί  ο  Δήμος  Πύλου  -  Νέστορος στις 8 Σεπτεμβρίου. Το  έργο  χρηματοδοτείται  από το  πρόγραμμα  “Αγροτική  Ανάπτυξη  της  Ελλάδας  2007  2013”  και  η  προθεσμία  ολοκλήρωσής  του  είναι  60  ημέρες.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»Νέα ανακάλυψη για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων θα γνωστοποιήσει μιλώντας αύριο στην Καλαμάτα, στις 7 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort”, ο Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Μιλώνταςστην «Ε», ο Κυρ. Ευσταθίου -μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ η οποία, επί χρόνια τώρα ασχολείται με την αποκρυπτογράφηση τόσο του μηχανισμού όσο και κειμένων που διασώθηκαν σε μεταλλικά φύλλα, με τα οποία ήταν επενδεδυμένο το κουτί του- επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο μηχανισμός αποτελεί τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή. Οπως πρόσφατα αποδείχθηκε μάλιστα από την ομάδα του ΑΠΘ, στην πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο διδακτορική διατριβή για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων-που εκπόνησε το μέλος της, η διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής Λίνα Αναστασίου-, ο μηχανισμός δεν αποτελεί όργανο ναυσιπλοΐας, αλλά πιθανότατα αστρονομικό εργαλείο.

Σημειώνεται, ότι στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου -όπως είπε στην «Ε» ο Κυρ.Ευσταθίου- θα επαναληφθούν οι αρχαιολογικές καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου, στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων. Σχετικά με τον μηχανισμό, έχει ήδη προηγηθεί ανάλογη διάλεξη στην Costa Navarino, όπου φιλοξενείται τις τελευταίες ημέρες ο Κύπριος πανεπιστημιακός.

Συντήρηση του δρόμου Πύλος - Καλλιθέα - Λογγά

 Δημοπρασία  για  τη  συντήρηση  -  βελτίωση  του  δρόμου Πύλος  -  Καλλιθέα  -  Λογγά,  προϋπολογισμού  245.000 ευρώ,  προγραμματίζει  η  Περιφερειακή  Ενότητα  Μεσσηνίας. Στη  σημερινή  της  συνεδρίαση  η  Οικονομική  Επιτροπή της  Περιφέρειας  Πελοποννήσου  πρόκειται  να  εγκρίνει τους  όρους  της  διακήρυξης  και  τη  συγκρότηση  της  επιτροπής διαγωνισμού.

" ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 20/08/2015

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Το κάστρο της Μεθώνης από ψηλά…



Το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EUROKINISSI δημιούργησε ένα όμορφο ολιγόλεπτο βίντεο για το κάστρο της Μεθώνης. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση μας πληροφορεί ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια του Νομού μας, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.)
Το κάστρο είναι κτισμένο στην χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, έχει ελλειψοειδής σχήμα, με μήκος 700 μέτρα. Τα τείχη διέθεταν πύργους ενώ η πύλη της ξηράς είχε και επιπρόσθετα οχυρωματικά έργα για μεγαλύτερη προστασία. Βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα και υπάρχει και το μικρό φρούριο Μπρούτζι που ενώνεται με αυτό με τεχνητή πέτρινη γέφυρα.
Ωραία και καλά τα αφιερώματα και οι δημοσιεύσεις, αρκεί να αποτελέσουν την αφορμή και για μεγαλύτερη προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία και την περαιτέρω ανάδειξή του.

Α.Π. "ΘΑΡΡΟΣ" 19/08/2015

Βροχή και αγριογούρουνα κατέστρεψαν τη σταφίδα

Σε  απόγνωση  βρίσκονται  οι  σταφιδοπαραγωγοί της  Μεσσηνίας,  καθώς  σε  αρκετές  περιοχές υπάρχει  σοβαρή  ζημιά  στην  παραγωγής  ενώ  δε  γίνεται  καμία  κουβέντα  για  τιμή...  και  οι  ενδείξεις είναι  απαισιόδοξες.  Είναι  τόσο  απογοητευτική  η κατάσταση,  που  γίνεται  λόγος  για  εγκατάλειψη  της καλλιέργειας της σταφίδας. Ειδικότερα,  ο  Γιώργος  Λαζόγιαννης,  παραγωγός από  το  Κυνηγού  της  Πυλίας,  μέλος  του  Δ.Σ.  της Ενωσης  και  της  ΣΚΟΣ,  παρατήρησε  στην  “Ε”  ότι: «Η  ζημιά  είναι  από  40%  μέχρι  και  πάνω  από  50%. Εβρεχε  10  μέρες  συνέχεια,  πέρασε  ένας  πάγος  το Μάρτη,  κι  έχουμε  και  τα  αγριογούρουνα.  Αυτή  η εικόνα  υπάρχει  σε  όλη  την  περιοχή,  σε  Κυνηγού, Καλλιθέα,  Χανδρινού,  Σουληνάρι,  Μεσοπόταμο και  Κρεμμύδια. Είναι  μεγάλη η καταστροφή. Κάνουμε αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση». 
Για  τις  τιμές  επεσήμανε:  «Θα  δούμε αρχικά τι  αποθέματα  υπάρχουν.  Μέχρι  και  προχθές  παραγωγοί είχαν  σταφίδες.  Στις  24  του  μήνα  σε  Συμβούλιο  στη ΣΚΟΣ  θα  συζητήσουμε  και  θα  μάθουμε  τι  εικόνα έχουμε  από παραγωγή και δεδομένα αγοράς. Θα το παλέψουμε.  Στα 74 λεπτά ήταν πέρσι η τιμή των συνεταιριστικών  οργανώσεων.

Παρουσίαση βιβλίου





























Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Φοινικούντα

Με  λαμπρότητα  και  κατάνυξη  γιόρτασε  και  φέτος  η  Φοινικούντα  την  Κοίμηση  της  Υπεραγίας Θεοτόκου. Την  παραμονή  της  γιορτής,  στον  ομώνυμο  ναό,  τελέστηκε  ο  πανηγυρικός  εσπερινός,  ψάλθηκαν  τα εγκώμια  της  Παναγίας  και  στη  συνέχεια  έγινε  λιτάνευση  του  επιταφίου  και  της  εικόνας.  Ανήμερα  έγινε πανηγυρική  θεία  λειτουργία.  Τις  ιερές  ακολουθίες  τέλεσε  ο  εφημέριος  της  ενορίας  αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Πυρπιρής. Πολλοί ήταν οι πιστοί που κατέκλυσαν το ναό το διήμερο, για να προσκυνήσουν.

“Καλοκαιρινό βιμπράτο” την Πέμπτη στην Κορώνη

Το Φεστιβάλ  Τεχνών  Κορώνης  συνεχίζεται  την  Πέμπτη στις  9.30  μ.μ.  στον  αύλειο  χώρο της  Παναγίας  Ελεήστριας  με  το ρεσιτάλ  βιολιού  “Καλοκαιρινό βιμπράτο”.  Παίζουν  οι:  
Ιωάννα Γαϊτάνη  (βιολί),  Χαράλαμπος Γαϊτάνης,  Διονύσης  Μαλλούχος (πιάνο).  Το  πρόγραμμα  περιλαμβάνει:  Arcangelo  Corelli, Georg  Friedrich  Händel,  Alessandro  Marcello,  Giuseppe  Tartini,  Jen  Hubay,  Frederic  Chopin,  Franz  Liszt,  Robert  Schumann,  Béla  Bartk,  Pablo  de Sarasate. 
Η Ιωάννα  Γαϊτάνη  γεννήθηκε στην  Αθήνα  το  1986.  Από  έξι ετών  άρχισε  μαθήματα  φλάουτου,  χορωδίας  και  Μουσικής Θεωρίας.  Δώδεκα  ετών  ξεκίνησε  παράλληλα  και  βιολί.  Το 2004 πήρε το Δίπλωμα  βιολιού στην  Αθήνα  με  βαθμό  άριστα παμψηφεί  και  Α΄  Βραβείο. 
Ο Χαράλαμπος  Γαϊτάνης  γεννήθηκε  στην  Αθήνα  το  1984. Μαθήματα  πιάνου  άρχισε  το 1989  στο  Ωδείο  Αγίου  Στεφάνου  Αττικής.  Το  1995  κατατάχτηκε  στην  Ανωτέρα  Σχολή  στο Ωδείο  της  Μουσικής  Εταιρίας Αθηνών.  Καθηγητές  του  οι  Γιάννης  Ιωαννίδης,  Ναταλία  Μιχαηλίδου,  Uwe  Matschke,  Τάσος Πάπας. 
Ο Διονύσης  Μαλλούχος  είναι ένας  μουσικός  με  πολύπλευρη δραστηριότητα.  Ως  πιανίστας δίνει  ρεσιτάλ  στις  σημαντικότερες  αθηναϊκές  αίθουσες  και  σε πολυάριθμα  φεστιβάλ  σε  πόλεις της  Ελλάδας  και  του  εξωτερικού,  έχει  συνεργασία  με  σημαντικούς  σολίστ  σε  ποικίλα προγράμματα  μουσικής  δωματίου,  είναι  μέλος  του  συνόλου «Επτάηχον»,  ενώ  έχει  συμπράξει ως  σολίστ  με  ελληνικές  και  ξένες  ορχήστρες.  Διδάσκει  πιάνο στο  Αττικό  Ωδείο  από  το  1991 και  είναι  συντονιστής  του  μεταδιπλωματικού  κύκλου  σπουδών «Μουσική  Χωρίς  Σύνορα».

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

16χρονος τραυματίας σε τροχαίο στη Γιάλοβα

 Τραυματισμένος  κατέληξε  στο  Νοσοκομείο  Καλαμάτας  ένας  16χρονος  μετά από  τροχαίο.  Γύρω  στις  10  το  βράδυ  της  Τετάρτης  το  μηχανάκι,  που οδηγούσε  ο  16χρονος  συγκρούστηκε  με  αυτοκίνητο,  που  οδηγούσε  65χρονη στο  110ο  χλμ.  Πύλου  -  Γαργαλιάνων  στο  ύψος  της  Γιάλοβας.

Αυτοκίνητο παρέσυρε 4 πεζούς στην Κορώνη

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης  στην  περιοχή  της  Κορώνης,  όταν  ένα αυτοκίνητο  παρέσυρε  πεζούς.  Σύμφωνα  με  την Αστυνομία  πρόκειται  για  δύο  αδερφές,  14  και  17 ετών,  και  για  έναν  ακόμα  17χρονο  -  τους  οποίους παρέσυρε  αυτοκίνητο  που  το  οδηγούσε  ένας 22χρονος  στην  οδό  Διονυσίου  Ράλλη,  στο  δρόμο από  την  περιοχή  Μπούργος  προς  τη  2η  είσοδο της  Κορώνης,  στις  4.25  χθες  τα  ξημερώματα. 
Ο νεαρός  οδηγός  φέρεται  να  έχασε  τον  έλεγχο, με  αποτέλεσμα  το  όχημά  του  να  περάσει  στο αντίθετο  ρεύμα  και  να χτυπήσει τα παιδιά.  Μαρτυρίες από  την  περιοχή  πάντως  κάνουν  λόγο  και  για τέταρτο  άτομο  στην  παρέα  των  παιδιών  που  παρασύρθηκαν.  Οι  τραυματίες  μεταφέρθηκαν  στο  Νοσοκομείο  Καλαμάτας,  από  όπου  η  μία  κοπέλα  στη συνέχεια  διακομίστηκε  στο  Παναρκαδικό  Νοσοκομείο  Τρίπολης.  Χρειάστηκε  να  κάνει  34  ράμματα στο  κεφάλι,  ενώ  έχει  υποστεί  και  κάταγμα  στη μύτη. 
Στο  σημείο  του  σοβαρού  ατυχήματος  αξίζει πάντως  να  σημειωθεί  ότι  δεν  υπάρχει  καθόλου φωτισμός  -  ενώ  κατά  το  παρελθόν  έχει  συμβεί ακόμα  και  θανατηφόρο  τροχαίο.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/08/2015

Γήπεδο τένις στην Πύλο

 Την απόφαση προέγκρισης δημοπράτησης του έργου κατασκευής γηπέδου τένις στην Πύλο, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος σε συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη. Το έργο προϋπολογισμού 90.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 - 2013”.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Μήνυση Κανάκη για την ύδρευση της Γλυφάδας

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο δημοτικός  σύμβουλος  Πύλου  -  Νέστορος Ηλίας  Κανάκης  προς  τον  εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών  Καλαμάτας,  αναφορικά  με  την αποξήλωση  -όπως  υποστηρίζει-  από  τον Δήμο Πύλου - Νέστορος του νέου εξωτερικού δικτύου  ύδρευσης  στη Γλυφάδα και την επαναχρησιμοποίηση  του  παλιού  δικτύου  αμιαντοσωλήνων. 
Συγκεκριμένα,  ο  σύμβουλος  της  πρώτης ελάσσονος  μειοψηφίας  στην  αναφορά  του  την  οποία,  όπως  ο  ίδιος  δηλώνει  σε  αυτή προτίθεται  να  αποστείλει  και  στη  Διεύθυνση Υγείας  Μεσσηνίας-,  καταγγέλλει,  μεταξύ  άλλων: 
«Προ εβδομάδος περίπου πληροφορήθηκα-και  στη  συνέχεια  διαπίστωσα,  ο  ίδιος-,  ότι σταδιακά,  κατά  τη  διάρκεια  του  τελευταίου έτους,  εργάτες  του  Δήμου Πύλου - Νέστορος, με  εντολή,  προφανώς,  των  αιρετών  εκπροσώπων  της  πλειοψηφούσας  δημοτικής  παράταξης  αυτού,  προέβησαν  σε  αποξήλωση ολόκληρου  του  καινούργιου  εξωτερικού  δικτύου  της  Τοπικής  Κοινότητας  Γλυφάδας, του  δικτύου  δηλαδή  το  οποίο  διοχετεύει  (…) το  νερό  από  την  πηγή  στη  δεξαμενή  υψηλής ζώνης  και  έθεσαν  πάλι  σε  λειτουργία  το παλαιό  εξωτερικό  δίκτυο  των  αμιαντοσωλήνων,  διοχετεύοντας  με  αυτούς  το  νερό  στην παλαιά  δεξαμενή  χαμηλής  ζώνης,  με  το  επιχείρημα  της  ανεπάρκειας  του  νέου  δικτύου, αλλά  με  ουσιαστικό  σκοπό  την  παροχή  του πλεονάζοντος  (“υπερχειλίζοντος”)  από  την παλαιά  δεξαμενή  χαμηλής  ζώνης  ύδατος  σε ιδιοκτήτες  παρακείμενων  αυτής αγροκτημάτων για  άρδευση.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ελληνοαλβανικός… Συνεταιρισμός από την Αθήνα έκλεβε λουόμενους σε Πυλία - Τριφυλία


Μετά από 4 κλοπές στα χέρια της Αστυνομίας


Στο στόχαστρο λουόμενους και τα οχήματά τους, είχαν βάλει δύο Αλβανοί και ένας Έλληνας, όλοι από την Αθήνα, πραγματοποιώντας κλοπές σε Πυλία, Γαργαλιάνους και Φιλιατρά.
Πριν δώσει τέλος στη δράση τους η Αστυνομία, είχαν ήδη προλάβει να πραγματοποιήσουν 4 κλοπές και να κλέψουν 780 ευρώ κι άλλα αντικείμενα.


4 κλοπές
Οι υποθέσεις εξιχνιάστηκαν, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας. Όπως διαπιστώθηκε οι 3 δράστες στις 3 Αυγούστου πήγαν στη Γιάλοβα και τους Γαργαλιάνους και διέρρηξαν δύο αυτοκίνητα. Από αυτά αφαίρεσαν χρήματα και προσωπικά αντικείμενα.
Τη Δευτέρα ξαναχτύπησαν, αλλά αυτή τη φορά στην παραλία, στο Στόμιο Φιλιατρών. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία δύο γυναικών μέσα στη θάλασσα, αφαίρεσαν τις τσάντες τους, που περιείχαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Συνολικά και από τις 4 περιπτώσεις αφαίρεσαν χρήματα ύψους 780 ευρώ.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

42 πενταμηνίτες στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

 Σαράντα δύο άτομα για 5 μήνες, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, προσέλαβε ο Δήμος Πύλου -Νέστορος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημάρχου Δ. Καφαντάρη, η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα βαρύνουν τον ΟΑΕΔ. Οι προσληφθέντες είναι οι: Ειρήνη Γ. Αλεβυζάκη, Παναγιώτα - Δωροθέα Κ. Μάραντου (ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού), Κυριακή Στ. Αναστασοπούλου (ΤΕ Ηλεκτρολόγων), Γεώργιος Στ. Κοτρώτσης (ΤΕ Δομικών Εργων), Αφροδίτη Αντ. Κουκούτση (ΤΕ Πληροφορικής), Βασιλική Δ. Τόλια, Μαγδαληνή - Μαρία Π. Σιψά (ΔΕ Βρεφονηπιοκόμων), Σταυρούλα Β. Μάραντου (ΔΕ Διοικητικού), Ελένη Ν. Αντιγιάννογλου (ΔΕ Πληροφορικής), Μιχάλης Γ. Μαλαπέρδας, Παναγιώτης Ευστ. Αρβανίτης, Παναγιώτης Γ. Διονυσόπουλος, Γεώργιος Π. Κοτσίρης, Σταυρούλα Ιωάν. Καλλιανιώτη, Αναστασία Β. Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Σαρ. Αδαμόπουλος, Ελένη Λ. Γιακουμή, Ζωή Π. Τσουρέκα, Μαγδαληνή Β. Στασινοπούλου, Παντελής Π. Παντελής, Φώτης Π. Αντωνόπουλος, Θεοδώρα Π. Δάλλα, Παναγιώτης Στ.Τοτάκης, Βασιλική Χρ. Διονυσοπούλου, Αλέξανδρος Ν. Καρκατζούλης, Παρασκευή Φ. Κουτσαντώνη, Παναγιώτα Αν. Λύγκρη, Σταυρούλα Στ. Σταθοπούλου, Ιωάννα Ν. Τσελίκη, Ελένη Χρ. Πήδουλα, Βασιλική Σπ. Ταμβάκη, Αντωνία Ν. Πουλακίδα, Ελένη Κ. Μήτιγκα, Νικόλαος Π. Μάντης, Καρίνε Μ. Μαρκαριάν, Δημήτρης Π. Διαμαντάκης, Μαρία Δ. Λυμπεροπούλου, Ηλίας Αντ. Τσαλδάρης, Βασιλική Στ. Σταθοπούλου, Αντώνης Κ. Μιχαλόπουλος, Γεωργία Κ. Μίχου, Δημήτρης Ιωάν. Εμμανουήλ (ΥΕ Γενικών Καθηκόντων).

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ

Εμείς, που γεννηθήκαμε το...κοντινό 1955 ή λίγο πιο πριν, και  συνυπήρξαμε συμμαθητές σε κάποια τάξη του γυμνασίου Πύλου, είπαμε να μαζευτούμε στις 16/08/2015 και ώρα 20:30' μπροστά στο παλιό γυμνάσιό μας. 

Οποίος διαβάσει αυτή την ανακοίνωση και τον αφορά ας στείλει ένα μήνυμα με το όνομά του στο 6944-283049 για να δηλώσει συμμετοχή στη συνάντηση.

Τσιμεντοστρώθηκε η τοξωτή γέφυρα

Ολοκληρώθηκε χθες η σκυροδέτηση, η κατασκευή της πλάκας στο κατάστρωμα της εντυπωσιακής τοξωτής γέφυρας στο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα. Η γέφυρα πρόκειται να παραδοθεί στην κυκλοφορία μέσα στον Οκτώβριο. Και αυτό γιατί τελικά δε θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας στον παλιό εθνικό δρόμο της Τσακώνας για 10 ημέρες, όπως είχε ζητήσει η κατασκευάστρια εταιρεία και οι εργασίες της σύνδεσης με τον αυτοκινητόδρομο στις δύο πλευρές της γέφυρας θα γίνουν υπό κυκλοφορία. Ετσι η ολοκλήρωση και η παράδοση θα πάνε πιο πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό, ενώ ενδέχεται οι εργασίες της σύνδεσης να αρχίσουν λίγο πιο αργά, όχι μέσα στον Αύγουστο, καθώς εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του μήνα η κίνηση θα είναι αυξημένη προς και από τη Μεσσηνία.

Γ.Σ."ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/08/2015

Σύλληψη τσιγγάνου για διαρρήξεις στην Πυλία

 Στα  χέρια  της  Αστυνομίας  είναι  από  χθες  ένας  ακόμα  τσιγγάνος  της  σπείρας  που  έκλεβε  σε  Φοινικούντα, Ευαγγελισμό,  Μεθώνη  και  Καμάρια.  Ο  29χρονος  τσιγγάνος  συνελήφθη  χθες  νωρίς  το  απόγευμα  στο  σπίτι του  στη Θουρία, μετά από ένταλμα της ανακρίτριας  Καλαμάτας. Για τη σύλληψή του οργανώθηκε επιχείρηση από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Ο  τσιγγάνος  που  συνελήφθη  χθες,  κατηγορείται  ότι  ανήκει  στην  εγκληματική  οργάνωση  που  είχε ρημάξει  σπίτια  και  ενοικιαζόμενα  δωμάτια  στην  Πυλία.  Οι  άλλοι  τέσσερις  συνεργοί  του  είχαν  συλληφθεί  στις αρχές  του  περασμένου  μήνα  στην  Καλαμάτα  από  αστυνομικούς  της  Ασφάλειας  και  της  ΟΠΚΕ.  Η  ομάδα των  τσιγγάνων  χτυπούσε  σπίτια  και  ενοικιαζόμενα  σε  Φοινικούντα,  Ευαγγελισμό,  Μεθώνη  και  Καμάρια  τουλάχιστον  το  τελευταίο  τρίμηνο  πριν  τη  σύλληψή  τους.  Σύμφωνα  με  την  έρευνα  της  υπόθεσης  από  την Ασφάλεια  Καλαμάτας,  η  σπείρα  των  τσιγγάνων  είχε  διαπράξει  14  κλοπές  και  δύο  απόπειρες.  Εμπαιναν  για να  κλέψουν  από  ανασφάλιστες  πόρτες  και  παράθυρα  ή  έκαναν  διάρρηξη  αφού  βεβαιώνονταν  ότι  δεν  είναι κανένας  μέσα.  Συνήθως  παρακολουθούσαν  και  ήξεραν  πού  θα  βρουν  χρήματα  ή  κάτι  άλλο  πολύτιμο  για να  πάρουν  και  δεν  επέλεγαν  τυχαία  τους  στόχους  τους.  Από  τις  14  κλοπές  που  είχαν  διαπράξει  το τελευταίο  διάστημα  πριν  συλληφθούν  είχαν  σηκώσει  χρήματα,  χρυσαφικά,  κοσμήματα,  ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, κ.ά., που η αξία τους εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/08/2015

ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Επαναπρόσληψη 6 εργατών στο Δήμο Πύλου - Νέστορος 
Εξι  εργάτες  καθαριότητες  επαναπροσέλαβε  ο  Δήμος  Πύλου  Νέστορος  για  2  ακόμα  μήνες  και  άλλους  3  εργάτες  για  επιπλέον  3 μήνες.  Σύμφωνα  με  απόφαση  του  δημάρχου  Δ.  Καφαντάρη,  για  2 ακόμα  μήνες,  από  30  Αυγούστου  έως  29  Οκτωβρίου,  επαναπροσλαμβάνονται  οι  ΥΕ  εργάτες  απορριμματοφόρων:  Στυλιανός Χαρ.  Σκοτάδης,  Ευάγγελος  Γ.  Παναγόπουλος,  Χαράλαμπος  Κομ. Ανάργυρος, Νικόλαος Δ. Καλογερόπουλος, Χρήστος Δ. Κομεσσάριος, Δημήτριος  Γ.  Κατσάρας.  Με  την  ίδια  απόφαση  για  3  επιπλέον μήνες,  από 11 Αυγούστου έως 10 Νοεμβρίου, επαπροσλαμβάνονται οι  ΥΕ εργάτες απορριμματοφόρων: Γεωργία Κ. Γκουντάνη, Γεώργιος Ν. Πουλόπουλος, Παναγιώτης Διον. Γάλλος.

Συμβάσεις για έργα αγροτικής οδοποιίας
Συμβάσεις  για  έργα  αγροτικής  οδοποιίας  -  τσιμεντοστρώσεων στις Δημοτικές Ενότητες Κορώνης, Μεθώνης και Παπαφλέσσα, υπέγραψε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης. Συγκεκριμένα, υπέγραψε:  Για  τη  Δ.Ε.  Κορώνης  με  την  τεχνική εταιρεία  "Αφοί  Παναγιωτόπουλοι  Ο.Ε.",  με  ποσό 24.433,95  ευρώ.  Για  τη  Δ.Ε.  Μεθώνης  με  τον εργολάβο  Γεώργιο  Αθ.  Ηλιάδη,  με  ποσό  24.477 ευρώ.  Για  τη  Δ.Ε.  Παπαφλέσσα  με  τον  εργολάβο Γιάννη Π. Τσούση, με ποσό 24.500 ευρώ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/08/2015

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Επιδρομές αγριογούρουνων στο Κυνηγού

Σε απόγνωση βρίσκονται  οι  παραγωγοί  στο Κυνηγού  Πυλίας  και την  ευρύτερη  περιοχή  από τις  επιδρομές  και  τις  καταστροφές  που  προκαλούν  τα αγριογούρουνα. «Ξεριζώνουν  τις  σταφίδες και  καταστρέφουν  τα  αμπέλια.  Υπάρχουν  κτήματα  που δε  θα  τρυγήσουμε,  παρότι είχαν  καρπό.  Και  ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει»,  μας επεσήμανε με  οργή  παραγωγός  της  περιοχής. Σημείωσε  πως  «πρέπει  να δοθεί  λύση:  ‘Η  να  επικηρυχθούν.

Επιτυχημένη η εκδήλωση του Νηλέα στη Χώρα για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα


Με επιτυχία και με συμμετοχή σχεδόν 100 ατόμων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου στη Χώρα η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΝΗΛΕΑΣ, στα πλαίσια των "ΝΕΣΤΟΡΕΙΩΝ", με θέμα ΄΄ΠΟΠ Καλαμάτα μια μεγάλη ευκαιρία για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο΄΄ .
Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας συμμετείχε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Μαντάς και από το Δήμο Πύλου Νέστορος ο αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Γαϊτάνης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α/Σ) Μεσσηνίας που είναι και η ομάδα ΠΟΠ, καθώς και άλλων μεσσηνιακών Α/Σ, ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγοί.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρώτο εισηγητή κύριο Αντώνη Παρασκευόπουλο δ/ντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ο οποίος αφού τόνισε την μεγάλη ευκαιρία που έχει η αναγνωρισιμότητα του ονόματος Καλαμάτα ανέπτυξε τη δυναμική του μεσσηνιακού ελαιώνα από άποψη ποσότητας αλλά και ποιότητας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, στη βελτίωση που πρέπει να γίνει στο μέλλον, καθώς και στη διαδικασία ένταξης των ενδιαφερομένων στο σύστημα ελέγχου του AGROCERT .

Λειτουργία Θερινού Σχολείου 2015

Το Θερινό Σχολείο του 2015 για νέους ομογενείς που  για  δέκατη  χρονιά  οργανώθηκε  από  το Πανεπιστήμιο  Πελοποννήσου  (Σχολή  Ανθρωπιστικών  Επιστημών  και  Πολιτισμικών  Σπουδών)  και την  Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά με  την  συνεργασία  του  ΤΕΙ  Πελοποννήσου και άλλων τοπικών  φορέων,  άρχισε  την  Δευτέρα  13  Ιουλίου  και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 8 Αυγούστου. 
Επιστημονική  υπεύθυνος  του  Θερινού  Σχολείου 2015  ήταν  η  επίκουρος  καθηγήτρια  του  Τμήματος Φιλολογίας  της  Σχολής  Ανθρωπιστικών  Επιστημών και  Πολιτισμικών  Σπουδών  του  Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου  κ.  Ελένη  Βολονάκη,  και  από  την  Παμμεσσηνιακή  Ομοσπονδία  Αμερικής  και  Καναδά  ο  εκπαιδευτικός  και  πρόεδρος  της  Παμμεσσηνιακής  Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Θεόδωρος Τζαλαλής ο οποίος και συνεπόπτευσε τη λειτουργία  του Θερινού Σχολείου.  Στην  τελετή  λήξεως  του  Θερινού  Σχολείου μίλησε  η καθηγήτρια  κ.  Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου (η  οποία  ήταν  και  εκείνη  που  δημιούργησε  το  πρόγραμμα  το  2006,  μαζί  με  τον  τότε  πρόεδρο  της  Παμμεσσηνιακής  Ομοσπονδίας  κ.  Τάσο  Δημόπουλο)  για την  σημασία  της  ελληνικής  γλώσσας  στην  εκμάθηση άλλων  γλωσσών  και  την  επίδρασή  της  σε  άλλες γλώσσες και κυρίως στην αγγλική. 

“Τα ραδίκια ανάποδα” την Τρίτη στην Πύλο

 Η κωμωδία “Τα ραδίκια  ανάποδα”  έρχεται  στον αύλειο  χώρο  του  Τσικλητηρίου,  στην  Πύλο, την Τρίτη 11 Αυγούστου στις 9.13 μ.μ. «Τα  ραδίκια  ανάποδα»  είναι  ένα  one  dead  man show,  ένας  black  total  κωμικός  μονόλογος  με δεκατρείς  ρόλους.  Η  πιο  μαύρη,  άραχλη,  σπαραξικάρδια,  ξεκαρδιστική  και  selfie  παράσταση  για τσέμπαλο,  φαγκότο,  φέρετρο  και  οστεοφυλάκιο, καταφθάνει  στη  Πύλο  για  μια  παράσταση.  Και  τα ερωτήματα  παραμένουν:  Τι  κοινό  έχει  ένας  ράπερ και  ένας  στρατηγός;  Ενας  Κρητικός  και  ένας  μάγειρας;  Ενας  πολιτικός  και  μια  χήρα  εφοπλιστή; Ενας ηγούμενος και ένας κλέφτης; Και η απάντηση επίσης:  Μα φυσικά, όλοι τους έχουν δει «Τα ραδίκια ανάποδα». Τους ρόλους έχει γράψει,  τους  κλαίει,  τους  οδύρεται,  μα  και  τους  υποδύεται,  ο  αξιομακάριστος Γιώργος  Γαλίτης,  ενώ  σκηνοθετεί,  με  σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο “αείμνηστος” Βλαδίμηρος Κυριακίδης. “Τέσσερις χρόνοι επιτυχίας ή επικηδείας, αν προτιμάτε” λέει η ανακοίνωση. Το κείμενο,  η  ερμηνεία,  η  σκηνογραφία  (και  στεφάνια,  κόλλυβα)  είναι  του  Γιώργου  Γαλίτη.  Η  σκηνοθεσία  (ενταφιασμοί,  κονιάκ,  παξιμαδάκια)  είναι του  Βλαδίμηρου  Κυριακίδη.  Η  μουσική  επιμέλεια (ξενύχτι,  μοιρολόγια)  είναι  του  Τόλη  Κετσελίδη. Βοηθός σκηνοθέτη (τριήμερα,  εννιάμερα,  καφέδες παρηγοριάς)  ήταν  η  Ευαγγελία  Σχοινά.  Οι  φωτισμοί (συσκοτισμοί,  καντήλια,  μανουάλια)  είναι  του  Θανάση Ρουμελιώτη.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜ.ΑΡ. ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης στο πλαίσιο της περιοδείας του πρώτου στην Πελοπόννησο.

Τονίζοντας ομόφωνα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας καθοριστικός θεσμός, ο οποίος μπορεί να εργαστεί, ανεξαρτήτως ιδεολογιών, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. συζήτησαν για το έργο που παράγει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Το μείζον θέμα της στήριξης του αγροτικού τομέα στην περιοχή και γενικότερα στην Ελλάδα, καθώς και μεθόδους ανασυγκρότησής του, συζητήθηκαν πρώτα, με το Δήμαρχο να υπογραμμίζει το σημαντικό εγχείρημα της επέκτασης του πιστοποιημένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία και τα θετικά αποτελέσματα που αποκομίζει από αυτό το γεγονός η περιοχή. Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου ο Δήμαρχος ενημέρωσε για το ολοκληρωμένο σχέδιο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, το οποίο είναι έτοιμο να εφαρμοστεί. Από τη συζήτηση δεν έλειψε το θέμα του τουρισμού, όπου ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. παρατήρησε τη δυνατότητα που προσφέρει ο Δήμος για τουρισμό όλο τον χρόνο.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ο Kαλαματιανός διευθυντής Ασφάλειας Πτήσεων του ΝΑΤΟ Ηλίας Παναγόπουλος στην «Ε» Κι όμως το αεροδρόμιο μπορεί να απογειωθεί

Η περιορισμένη  χωρητικότητα  αεροσκαφών  και  η  δυνατότητα  φιλοξενίας  μόνο  μικρών  και  μεσαίων αεροπλάνων,  όσον  αφορά  τον  αριθμό  επιβατών  είναι  ουσιαστικά  τα  δύο  βασικά  ζητήματα  στο  αεροδρόμιο  “Καπετάν  Βασίλης  Κωνσταντακόπουλος”  της  Καλαμάτας,  για  να  γίνει  εφικτός  ο  στόχος  της  δραστικής  αύξησης  των  αφίξεων  ετησίως.  Αυτό  σημείωσε  μιλώντας  στην  “Ε”  ο  συμπατριώτης  μας  νέος  διευθυντής  Ασφάλειας  Πτήσεων  του  ΝΑΤΟ  Ηλίας  Παναγόπουλος,  ο  οποίος  συμμετείχε  και  μίλησε  προσφάτως  και  στις  εργασίες  του  11ου  Συνεδρίου  της  Μεσσηνιακής  Αμφικτιονίας  στην  Costa  Navarino.
Με  τη  δική  του  εμπειρία  μάλιστα  θεωρεί  ότι εφόσον  υπάρξει  ο  απαιτούμενος  σχεδιασμός και  προχωρήσουν  συντονισμένα  συγκεκριμένες δράσεις,  τότε  είναι  εφικτό  μέσα  στην  επόμενη  πενταετία  να  υπάρξει  αύξηση  των  αφίξεων  της  τάξεως του 250%, την ώρα που σήμερα ανέρχονται περίπου στις 110.000 ετησίως. 
“Για  να  προχωρήσει η ανάπτυξη του αεροδρομίου της  Καλαμάτας  και  η  αύξηση  της  δυναμικότητάς του,  θα  πρέπει  όμως  να  αποφασίσουμε  ποιοι  είναι οι  στόχοι  και  οι  προσδοκίες  μας”  σημείωσε  ο  κ. Παναγόπουλος  λέγοντας  ότι  η  Περιφέρεια  Πελοποννήσου  είναι  αυτή  που  πρέπει  να  ανοίξει  τα χαρτιά  της,  όσον  αφορά  το  περιβάλλον,  που  θα πρέπει  να  διαμορφωθεί  γύρω  από  το  αεροδρόμιο στην περιοχή. “Δεν  είμαι  εγώ  αυτός,  που  θα  θέσω  το  στόχο. Αυτό  πρέπει  να  το  κάνουν  οι  αρμόδιοι  δημόσιοι φορείς  βασισμένοι  φυσικά  στο  Ειδικό  Πλαίσιο  Χωροταξικού  Σχεδιασμού  και  πάντα  μέσα  από  ειδική μελέτη,  εάν  φυσικά  δεν  το  έχουν  ήδη  κάνει”  επεσήμανε ο Ηλίας Παναγόπουλος. 

Εργασίες διαγράμμισης στο Ριζόμυλος - Κορώνη

 Από  τον  δρόμο  Ριζόμυλος  -  Κορώνη,  κατά  προτεραιότητα, ξεκινούν  οι  εργασίες  διαγράμμισης  και  εγκατάστασης  στηθαίων και οριζόντιας σήμανσης στο επαρχιακό δίκτυο της Μεσσηνίας. Αυτό,  όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Διοικητήριο. Στη  σύσκεψη  μετείχαν  η  αντιπεριφερειάρχης  Ελένη  Αλειφέρη,  ο διευθυντής  της  Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας,  ο  προϊστάμενος  του  Τμήματος  Συγκοινωνιακών Εργων Σταύρος  Καρτερολιώτης  και  ο  ανάδοχος  του  έργου,  ο  συνολικός προϋπολογισμός του οποίου φθάνει τα 500.000 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/08/2015

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ Συγκλονιστικές ερμηνείες από Παπακωνσταντίνου - Θηβαίο ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ “ΜΑΥΡΑ ΚΥΜΑΤΑ”

Μια  ακόμα  ηλεκτρισμένη  ροκ συναυλία  έδωσε  ο  Βασίλης Παπακωνσταντίνου  προχθές  Τετάρτη  στα  πλατάνια  του  Χανδρινού Πυλίας,  μαζί  με  το  Χρήστο  Θηβαίο και  με  μια  μπάντα  που  “τα  έσπαγε”! 
Support  group  ήταν  τα  “Μαύρα Κύματα”  από  το Ωδείο  της  Πύλου, που  άνοιξαν  τη  συναυλία  και  κέρδισαν  με  το  σπαθί  τους  όχι  μόνο το  ενθουσιώδες χειροκρότημα του κόσμου...  αλλά  και  τους  επαίνους των μεγάλων καλλιτεχνών  που τους διαδέχτηκαν στη σκηνή. 
Ο  Βασίλης  Παπακωνσταντίνου και  ο  Χρήστος  Θηβαίος  είπαν  κυρίως  κομμάτια  δικά  τους  αλλά  και κάποια  αγαπημένα  άλλων  δημιουργών,  μαζί  και  χώρια...  μα  με την  ίδια  ένταση και πάθος! Το κοινό, κάθε  ηλικίας  όπως  πάντα,  κατέκλυσε  ασφυκτικά  όλους  τους  χώρους -και φυσικά το πλάτωμα μπροστά  στη  σκηνή-  χορεύοντας  και τραγουδώντας ασταμάτητα. 

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Το δεσποτικό εορτασμό γιόρτασαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του δήμου Πύλου-Νέστορος, εις ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Οι πιστοί επισκέφθηκαν τους Ιερούς Ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου, στο Κάστρο της Μεθώνης και στις Τοπικές Κοινότητες της Μεταμόρφωσης, της Ασίνης και της Χρυσοκελλαριάς.

Με μεγαλοπρέπεια και βαθιά πίστη τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πρόναο του ιστορικού Ναού, στο Νιόκαστρο της Πύλου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Χαραμαράς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πύλου, κ. Ηλίας Γουρνάς, η Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Πύλου, κ. Χριστιάνα Καρύγιαννη, ο Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, κ. Άγγελος Κωτσιόπουλος και πλήθος πιστών.

Χτισμένος περί τα τέλη του 16ου αι. , ο Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο συνδυασμός της ομορφιάς του φυσικού τοπίου με την ομορφιά του βυζαντινού χτίσματος είναι αναμφισβήτητα μοναδικός. 

Η ΠΥΛΟΣ ΘΑ ΔΕΙ "ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ"









































ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το Σάββατο 8-8-2015 (ΩΡΑ 21.00) θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πλατεία παραλίας) η ομιλία του καθηγητή κ. Π. Θέμελη με θέμα :
Αρχαία Μεσσήνη : 1985-2015
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για το πολύ σημαντικό έργο που έχει γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσηνης και για την αξιοποίηση του χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΕΔΕ «Μόνο με ΣΔΙΤ ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος»

Μόνο με ΣΔΙΤ  και  μέσα από  το  πακέτο  Γιούνκερ  των  35  δισ.  ευρώ προς  τη  χώρα  μας  μπορούν  να υλοποιηθούν τα έργα των οδικών αξόνων  της  Μεσσηνίας,  με  προτεραιότητα  στο  Καλαμάτα  -  Ριζόμυλος,  υποστήριξε  χθες  ο  δήμαρχος  Καλαμάτας  Παναγιώτης Νίκας. 
Με  αφορμή  την  προχθεσινή του  συνάντηση  με  τον  γ.γ.  Υποδομών  Γιώργο  Δέδε  και  τη  συμφωνία  για  σύσκεψη  στο  υπουργείο  με  τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο  Σπίρτζη  μετά  το  Δεκαπενταύγουστο,  για  τους  δρόμους του  νομού,  ο  κ.  Νίκας  εξέφρασε την  πεποίθησή  του  ότι  «πρέπει να  γίνει  αξιοποίηση  των  ευρωπαϊκών  χρημάτων  στον  υπερθετικό  βαθμό,  διότι  δεν  υπάρχουν χρήματα  κρατικά  για  να  γίνουν έργα, ιδιαίτερα οδικά». 
Ανέφερε  πως  τα  χρήματα  του λεγόμενου  πακέτου Γιούνκερ,  τα 35 δισ. ευρώ, είναι  πολύτιμα,  για να προωθηθούν και κάποια έργα στο  νομό  μας  και  παρατήρησε: «Τα  χρήματα  αυτά,  όμως,  προορίζονται  μόνο  για  οικονομική υποστήριξη  συμπράξεων,  μόνο για  έργα  ΣΔΙΤ.  Επομένως,  και αυτή  είναι  η  θέση  της  Δημοτικής Αρχής,  δε γίνεται  παρά  οι  μεγάλοι οδικοί  άξονες  εντός  του  νομού, Καλαμάτα - Ριζόμυλος ας πούμε, που  προβλέπεται  να  κοστίσει πάνω  από  80  εκ.  ευρώ,  να  υποστηριχθούν  με κανέναν άλλο τρόπο  οικονομικά,  παρά  μόνο  μέσα από  τη  διαδικασία  των  ΣΔΙΤ.  Ιδιαίτερα  για  το  έργο  Καλαμάτα  Ριζόμυλος,  το  οποίο  είναι  ώριμο μελετητικά 100%.

Εκδηλώσεις Δήμου Πύλου-Νέστορος 9 έως 11/08/2015


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης διοργανώνει τον Αύγουστο στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (παραλία Μεθώνης) τις παρακάτω εκδηλώσεις :
Α) Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και φυσικό τοπίο της Μεθώνης»
Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 7/8/2015 έως τις 20/8/2015 από 20.00 έως τις 23.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Β) Ομιλία του καθηγητή κ. Π. Θέμελη στις 8/8/2015 (ΩΡΑ 21.00) με θέμα «Αρχαία Μεσσήνη : 1985-2015» και ελεύθερη είσοδο.
Γ)      «Ο τραγουδοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 σε μια «ΝΥΧΤΑ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ» 

Στην «ΤΑΦΡΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ» 
την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 21.30  Είσοδος ελεύθερη

Οργάνωση: Σύλλογος «ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ» με την υποστήριξη του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ»


Δ) Παρουσίαση του κάστρου της Μεθώνης στην αγγλική γλώσσα για τους αλλοδαπούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με σκοπό τηνν ενημέρωσή τους για τις δραστηριότητες και τους στόχους του συλλόγου από την κ. Ν. Κώνστα. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18/8/2015 (ΩΡΑ 19.00).

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΣΤΟΡΟΣ Τέλος 100 ευρώ για σύνδεση αποχέτευσης

Τον καθορισμό τέλους σύνδεσης οικιών και  καταστημάτων με  το δίκτυο  αποχέτευσης  στη Δημοτική  Ενότητα  Νέστορος, 100  ευρώ  ανά  σύνδεση,  εισηγείται  η    Οικονομική  Επιτροπή του  Δήμου  Πύλου  -  Νέστορος  στο  Δημοτικό  Συμβούλιο. Στη  συζήτηση  του  θέματος  στην  Επιτροπή,  αναφέρθηκε: 
«Σύμφωνα  με  την  εισήγηση  της  τεχνικής  υπηρεσίας  μας  το κόστος  κατασκευής  κατά  μέσο  όρο  κάθε  σύνδεσης  με  το δίκτυο  αποχέτευσης  ανέρχεται  στο  ποσό  των  270  ευρώ  συμπεριλαμβανομένου  του  Φ.Π.Α.  23%.  Εχοντας  υπόψη  την απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  της  από  το  παρελθόν που  είχε  επιβάλει  τέλος  σύνδεσης  προς  117  ευρώ  για  κάθε ακίνητο  με  το  αποχετευτικό  σύστημα.  Επιπλέον  στους  δημότες της  με  απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  είχε  επιβληθεί τέλος  αποχέτευσης  προς  4 ευρώ σε κάθε τιμολόγιο ύδρευσης υπό μορφή πάγιου τέλους αποχέτευσης ήτοι:  κατά  τη  διάρκεια των  5 ετών  της  λειτουργίας  του  καλλικρατικού  δήμου  ο  κάθε δημότης  είχε  πληρώσει  4  ευρώ  Χ  3  τετράμηνα  =  12  ευρώ ετησίως.  Αρα  Χ  5  έτη  =  60  ευρώ.  Θα  ήταν  δίκαιο  να  μην  του επιβληθεί  να  ξαναπληρώσει  τέλος  σύνδεσης  270  ευρώ, εφόσον  έχει  καταβάλει  117  ευρώ  και  60  ευρώ  τέλη  αποχέτευσης  ήτοι:  177  ευρώ  κατά  την  προηγούμενη  5ετία  από τους  δημότες  για  τη  σύνδεσή  τους  στο  παλιό  αποχετευτικό σύστημα. 
Προτείνεται  όπως  από  τα  270  ευρώ  (κόστος  κατασκευής της  διακλάδωσης)  αφαιρεθούν  τα  177  ευρώ  και  επιβληθεί τέλος  στρογγυλοποιημένο  από  100  ευρώ  ανά  σύνδεση,  έτσι εκφράζεται  και  επιβάλλεται  η  ανταποδοτικότητα  στο  συγκεκριμένο  τέλος».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/08/2015

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Διεθνής Ημερίδα Από Το Μανιατάκειον Ίδρυμα Σε Συνεργασία Με Την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσε Διεθνή Ημερίδα με την ευκαιρία επίσκεψης στην Κορώνη του θερινού σχολείου Καλαμάτας, το οποίο οργάνωσαν η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και άλλοι φορείς.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας των ομογενών με την καθημερινή βίωση της ελληνικής κουλτούρας, η κοινωνικοποίηση των νέων σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η δημιουργία ελληνικής συνείδησης που θα συντελέσει στην καλλιέργεια, διατήρηση και προώθηση του ελληνισμού στη διασπορά.
Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, χαιρέτισε την Ημερίδα, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τόνισε τη σημασία του Απόδημου Ελληνισμού και τη σημαντική συμβολή του στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική εξέλιξη του συνολικού ελληνικού κόσμου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

Θ. Γιαννίτση: Όλο και πιο κοντά στη Μεσσηνία το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας


Αν ήθελε κάποιος να παρουσιάσει το σύνολο του έργου και των δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα, θα ήθελε αμέτρητες σελίδες.
"Αποτελώντας έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας ομογενών, το Κέντρο θέτει φιλόδοξους μεν, ευγενείς δε στόχους διαφύλαξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία και περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης της ελληνορωσικής σύμπραξης. Είμαστε στη διάθεση όλων, όσους αγγίζει και ευαισθητοποιεί ο ελληνικός πολιτισμός και η ανάπτυξη του Ελληνισμού στη Ρωσία, η περαιτέρω ενίσχυση των πνευματικών συνδέσμων του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που αντλούν από βαθιές ιστορικές ρίζες", τονίζει μιλώντας στο "Θάρρος" η Μεσσηνιακής καταγωγής Διευθύντρια του ΚΕΠ Θεοδώρα Γιαννίτση, σκιαγραφώντας το Κέντρο.

Δημοπρασίες στο Δήμο Πύλου-Νέστορος

Διαγωνισμός για προστασία του παραλιακού Μεθώνης 
Στις  3  Σεπτεμβρίου  θα  πραγματοποιηθεί  η  επαναληπτική  δημοπρασία  για  την  κατασκευή  έργων προστασίας του παραλιακού δρόμου  Μεθώνης,  προϋπολογισμού  70.000  ευρώ,  στο  Δήμο Πύλου - Νέστορος. 

Μειοδότης για το Πήδασος  - Μεθώνη 
Το  αποτέλεσμα  της  δημοπρασίας  που  έγινε  στις  7  Ιουλίου, για  το  έργο  ασφαλτόστρωσης του δρόμου Πήδασος - Μεθώνη, προϋπολογισμού  424.535,30 ευρώ,  ενέκρινε  η  Οικονομική Επιτροπή  του  Δήμου  Πύλου  Νέστορος.  Μειοδότρια  αναδείχθηκε  η  εργοληπτική  επιχείρηση "Αφοί  Παναγιωτόπουλοι  Ο.Ε." με  έκπτωση 5%. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν άλλες 3 προσφορές με  εκπτώσεις  από  4,09%  μέχρι 3,91%.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Δεν διαλύεται η σύμβαση για την ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων της Μεθώνης


Αρνητική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος στο αίτημα διάλυσης της σύμβασης που υπάρχει μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και του Δήμου για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Μεθώνης».
Το έργο είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 και η πίστωση για τη χρηματοδότησή του προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον –
Αειφόρος Ανάπτυξη” με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Ο προϋπολογισμός κατά τη μελέτη ήταν 1.434.000 ευρώ με ΦΠΑ και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη μειοδότη, έγινε στις 9 Απριλίου 2013. Η ανάδοχος κοινοπραξία «Κ.Η. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Μ.Ε.Π.Ε. & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.Δ.Ε.», κατέθεσε προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 48,04%, δηλαδή 607.876,47 ευρώ.
Η σύμβαση ανάθεσης υπεγράφη στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 με προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο περαίωσης την 26η Μαρτίου 2015.

Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: «Εξέπνευσε» η προθεσμία καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους

Διανύουμε σήμερα την τρίτη μέρα του Αυγούστου και όμως οι δικαιούχοι αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού ακόμα περιμένουν να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία που είχε τεθεί – με σιωπηρή ανοχή εκ μέρους τους – ήταν η 31η Ιουλίου. Θυμίζουμε πως, όπως έχουμε γράψει στο «Θ», τη ρητή δέσμευση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, σε σύσκεψη που διεξήχθη το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, απέσπασαν ύστερα από επίμονες ερωτήσεις οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των ιδιοκτητών – δικαιούχων, ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί σε όλους οι αποζημιώσεις. Τη σύσκεψη είχαν συγκαλέσει οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Βάσω Μαρίνη και Τρύφωνας Λαμπούσης, για την πληρέστερη ενημέρωση των δικαιούχων αποζημιώσεων, καθώς 130 ιδιοκτήτες μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει ούτε ένα λεπτό του ευρώ αποζημίωση, παρότι ο χρόνος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έχει παρέλθει και άλλοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει το 60% των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΠΥΛΟΥ

Η σύμβαση παραχώρησης χώρου από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, για τη στέγαση του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πύλου υπογράφηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, στις 29 Ιουλίου, μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριου Καφαντάρη και της Διευθύντριας του ΙΚΑ Καλαμάτας κ. Βαγιούλας Αγαδάκου.

Νωρίτερα ο Δήμος είχε προβεί σε εργασίες για το διαχωρισμό και την κατασκευή των καινούργιων γραφείων εντός του Δημαρχείου Πύλου. Ο καινούργιος χώρος, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΙΚΑ, βρίσκεται πλέον στο ισόγειο του Δημαρχείου, απέναντι από τα ΚΕΠ, έτσι ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση οι πολίτες.

Σε δήλωσή του ο κ. Καφαντάρης τόνισε: «Πριν λίγο καιρό βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να κλείσουν οριστικά τα γραφεία ΙΚΑ της Πύλου, έχοντας ως άμεσο επακόλουθο την ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι θα έπρεπε να φτάσουν μέχρι την Καλαμάτα για να εξυπηρετηθούν. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εισηγήθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση χώρου στα γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο και συμφώνησε να φιλοξενηθούν στο Δημαρχείο. Μέλημα του Δήμου Πύλου-Νέστορος είναι να μη χάνονται οι υπηρεσίες από την περιοχή μας, ούτως ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται άμεσα οι δημότες.».

Στη συνάντηση, το παρόν επίσης έδωσαν τα μέλη της επιτροπής του ΙΚΑ Καλαμάτας κ. Σταματία Ευγενικού, κ. Άννα Αναστασοπούλου και κ. Αντώνιος Λεβεντόπουλος.

Εκδηλώσεις Δήμου Πύλου-Νέστορος 4 έως 7/08/2015


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΥ


Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος μιλά για την ανασκαφή στην Ικλαινα ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Για  την  ανασκαφή στην Ικλαινα  μιλά  στην  “Καθημερινή” και  τη  δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη  ο  Μιχάλης  Κοσμόπουλος,  καθηγητής Αρχαιολογίας.  Στην  παρουσίαση  αναλυτικά σημειώνεται: 
Συναντιόμαστε  στον  προθάλαμο του Μουσείου Ακρόπολης, που είναι γεμάτο επισκέπτες.  Από  την  κατάμεστη αίθουσα των  Κλιτύων,  ένα  πολύχρωμο  ποτάμι ανθρώπων ανηφορίζει προς τον πρώτο όροφο,  με  τα  αρχαϊκά.  Ο  Μιχάλης  Κοσμόπουλος,  καθηγητής  Αρχαιολογίας και  κάτοχος  της  Διακεκριμένης  Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του  Μιζούρι,  στο  Σεντ  Λιούις,  δεν  έχει ακόμα συνέλθει από το τζετ λαγκ, όπως μου λέει καθώς μπαίνουμε στο ασανσέρ για  το  εστιατόριο.  Αλλά καμιά ταλαιπωρία δεν  διακρίνω  στο  πρόσωπό  του,  το οποίο,  αντιθέτως,  φωτίζεται  από  ένα μεγάλο χαμόγελο. «Είναι  που βρίσκομαι στην  Ελλάδα»,  εξηγεί.  «Μου  λείπει πολύ.  Ακόμα».  Η  μικρή  παύση,  πριν από το «ακόμα», δεν είναι τυχαία. 
Ηταν καλοκαίρι  του  1985 όταν αποφοίτησε  με “Αριστα”  από το Τμήμα Ιστορίας  και  Αρχαιολογίας  του  Πανεπιστημίου  Αθηνών.  Τον  Αύγουστο  της  ίδιας χρονιάς  ξεκίνησε  με  υποτροφία  τις  μεταπτυχιακές  σπουδές  του  στο  Πανεπιστήμιο  Washington  του  Σεντ  Λιούις. «Οταν  πρωτοπήγα  στις  ΗΠΑ,  έλεγα  ότι θα  ήταν  για  λίγο,  ότι  θα  επέστρεφα σύντομα. Κι έτσι πέρασαν τριάντα χρόνια, χωρίς  να  έχει  μετριαστεί  μέσα  μου  το άλγος  του  νόστου,  η  νοσταλγία  μου για την πατρίδα...». 

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Επανάληψη δημοπρασιών για εκμίσθωση καντίνας και ομπρελών στο Πετροχώρι


Την επανάληψη των δημοπρασιών εκμίσθωσης χώρων αιγιαλού στο Πετροχώρι – Ρωμανού του Δήμου Πύλου –  Νέστορος, αποφάσισε προ ολίγων ημερών να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος η Οικονομική Επιτροπή, μετά την άρνηση της πλειοδότριας που είχε αναδειχθεί κατά τη δημοπρασία, να προσέλθει για τη σύνταξη και υπογραφή των αντίστοιχων συμφωνητικών μίσθωσης.
Κατά τη δημοπρασία, η πλειοδότρια είχε προσφέρει στις 9 Ιουνίου, ποσό 25.000 ευρώ για την εκμίσθωση μιας θέσης 15 τ.μ. για τοποθέτηση καντίνας και άλλες 25.000 ευρώ για την εκμίσθωση μιας θέσης 500 τ.μ. για την τοποθέτηση ομπρελών - ξαπλώστρων στην περιοχή «Πετροχώρι Ρωμανού».
Όταν δε της γνωστοποιήθηκε η πρόσκληση του Δήμου για την υπογραφή των συμφωνητικών, αυτή αρνήθηκε, αποστέλλοντας σχετική επιστολή.
Η Οικονομική Επιτροπή, εξετάζοντας σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, αποφάσισε να κατακυρώσει σε βάρος της πλειοδότριας τα παραπάνω ποσά, να βεβαιωθούν σε βάρος της και να καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές της.
Επίσης, αποφασίστηκε η επανάληψη των δημοπρασιών, σύμφωνα με τους όρους της πρώτης διακήρυξης με χρονικό όριο δημοσίευσης 5 ημερών προ της ημέρας διενέργειάς τους, με τιμή εκκίνησης την τελευταία προσφορά κατά τις προηγούμενες δημοπρασίες.