Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΤΗ “NAVARINO GOLF ACADEMY” Μαθήματα γκολφ στα δημοτικά σχολεία

Η “Navarino Golf Academy” προσφέρει τη δυνατότητα στα δημοτικά σχολεία των δήμων της περιφέρειας της Μεσσηνίας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Μαθήματα γκολφ στα σχολεία”. 
Το πρόγραμμα δωρεάν δίωρων μαθημάτων θεωρίας και πρακτικής εξάσκησης θα διεξαχθεί από τις 16 Φεβρουαρίου ως τις 4 Μαρτίου 2016. Οι επαγγελματίες γκολφέρ της Costa Navarino θα επισκεφτούν τα συμμετέχοντα σχολεία προκειμένου να εκπαιδεύσουν μαθητές από 6-10 ετών παρέχοντας την χρήση του ειδικού εξοπλισμού γκολφ για παιδιά (SNAG). Τα σχολεία θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Η πρωτοβουλία της Νavarino Golf Αcademy στοχεύει στο να εμπνεύσει παιδιά να γνωρίσουν ένα Ολυμπιακό άθλημα που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο γκολφ. Το πρόγραμμα “Μαθήματα γκολφ στα σχολεία” ξεκίνησε πριν 2 χρόνια σε σχολεία της Αθήνας, με την συμμετοχή πάνω από 500 παιδιών. Τα σχολεία που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, αλλά και για όποια άλλη διευκρίνιση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη κα. Θεανώ Καρέλα στο 2109490217 ή στο email: tkarela@temes.gr.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ 31 και 30 χρόνια για το διπλό φονικό

Ποινή κάθειρξης 31 χρόνων στον Ν.Μ. από την Καλαμάτα και 30 χρόνων στον 19χρονο Π.Μ. από τον Κάμπο επέβαλε χθες αργά το απόγευμα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στο Γύθειο, για τη δολοφονία με καραμπίνα, τον Αύγουστο του 2014, στην περιοχή των Αλτομιρών, του 26χρονου Μεσσήνιου Κώστα Σγούρου και του 25χρονου Σαμιώτη Γιάννη Κομμάτη. 
Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, ο πρώτος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή και ο δεύτερος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για παράνομη οπλοφορία, ενώ τυχόν κατατιθέμενη έφεση δεν θα έχει ανασταλτική ισχύ. 
Το δικαστήριο αναγνώρισε ως μοναδικό ελαφρυντικό -κατά πλειοψηφία (4 έναντι 3 για τον Π.Μ. και 5 έναντι 2 για τον Ν.Μ.)- τη μετεφηβική ηλικία των δύο δραστών, ενώ απέρριψε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, τα οποία επίσης είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης.

3 Αλβανοί έκλεβαν σπίτια και αποθήκες στο Βλαχόπουλο

Τρεις Αλβανοί από το Βλαχόπουλο είχαν ρημάξει τρία σπίτια και δύο αποθήκες στο χωριό, καθώς και ένα ακόμα σπίτι στο Βλάση, από πέρυσι το Νοέμβριο μέχρι και φέτος τον Ιανουάριο. Οι τρεις τους πιάστηκαν την ώρα που συσκεύαζαν τα κλοπιμαία για να τα διώξουν, μέσα σε μια αποθήκη στο Βλαχόπουλο.
 Πρόκειται για 3 Αλβανούς ηλικίας 31, 32 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής. Οπως φαίνεται οι κατηγορούμενοι για τις συνολικά 6 κλοπές, εκμεταλλεύονταν το ότι οι συγχωριανοί τους έλειπαν σε δουλειές ή στα χωράφια για το λιομάζωμα κι έτσι ήξεραν πού να μπουν για να κλέψουν. Συνήθως παραβίαζαν το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα, ανάλογα τι τους ήταν πιο εύκολο ή από ποια μεριά του σπιτιού θα μπορούσαν να μπουν χωρίς να τους δει κάποιος. Εκλεβαν από μέσα χρήματα (κάπου 350 ευρώ στο σύνολό τους) και τηλεοράσεις, μέχρι τρόφιμα και ρούχα, αλλά και γεωργικά εργαλεία. 

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ Παραδίδεται σήμερα η τοξωτή γέφυρα

Παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα. Χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, υπό την προεδρία του γ.γ. Γιώργου Δέδε, έγινε η παράδοση από την κατασκευάστρια εταιρεία, την ΤΕΡΝΑ στο υπουργείο και απ’ αυτό στον παραχωρησιούχο, στο “Μορέα” που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. 
Παρέστησαν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Καρνέσης - επικεφαλής της διεύθυνσης για τα έργα παραχώρησης, που παρακολούθησε από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της την ανακατασκευή του πολύπαθου Παραδείσια - Τσακώνα. Η εντυπωσιακή γέφυρα η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 2008, κόστισε συνολικά περίπου 19 εκ. ευρώ. Εχει μήκος 390 μέτρα, 260 μέτρα από τον ένα αρμό του τόξου στον άλλο και ύψος τόξου 45 μέτρα, στο πιο ψηλό του σημείο, από το κατάστρωμα του δρόμου. Είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο που προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, καθώς προστατεύεται από κάθε ενδεχόμενο κατολίσθησης.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Άρης Κεφαλογιάννης: Να γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει


gaea

Το ερώτημα που έχει, ίσως κάθε Έλληνας σχετικά με το ελαιόλαδο είναι για ποιο λόγο δεν είναι ο «άσσος στο μανίκι» της Ελλάδας για τις εξαγωγές μας. Τι συμβαίνει και δεν μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα το υψηλό ποσοστό εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που παράγει και βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία;
Ο Άρης Κεφαλογιάννης, ιδρυτής της εταιρείας «Γαία» (Gaea), την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία ελληνικού ελαιόλαδου σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία μιλά στην HuffPost Greece σχετικά με το πόσο ανταγωνιστική είναι η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στο ελαιόλαδο, γιατί είμαστε τόσο πίσω, αν και παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας λάδι, αλλά και για τον μύθο γύρω από τα προϊόντα Π.Ο.Π.

Οι Τρίτεκνοι έκοψαν πίτα στην Πύλο

Πίτα έκοψε ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας το Σάββατο στην Πύλο. Ο πρόεδρος Χρήστος Κορομηλάς ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα, το νέο ασφαλιστικό και τις μετεγγραφές φοιτητών. 

Αριστεία σε μαθητές του Δημοτικού της Μεθώνης

Η απονομή των Αριστείων της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης που διακρίθηκαν στο «Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού 2015» έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου.
 Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μεθώνης Παναγιώτα Τσώνη, Μαρίνος Τζιβίσκος και Σοφία Βλαχογιάννη, διαγωνίστηκαν και αρίστευσαν για τις πνευματικές τους δεξιότητες στις Θετικές Επιστήμες, σε έναν αρκετά δύσκολο πανελλαδικό διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης Διονύσιος Ψαλίδας εισηγήθηκε το θέμα της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο δημοτικό και στη συνέχεια, οι πρωτεύσαντες μαθητές βραβεύτηκαν από το δήμαρχο Πύλου -Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη για το ταλέντο, την προσπάθεια και την επίδοσή τους, λαμβάνοντας το Αριστείο της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών. Στο πλευρό των παιδιών και τον αγώνα τους για επιτυχία, στάθηκαν τόσο οι γονείς τους όσο και οι δάσκαλοί τους, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης, η υποδιευθύντρια του Δημοτικού Γεωργία Αλειφέρη και οι περσινοί δάσκαλοι των παιδιών Βαγγέλης και Θωμαή Κρανά.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HORIZON 2014-2020


Συνεχίζοντας δυναμικά την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των υποδομών και του τρόπου λειτουργίας του, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος συμμετέχει στην πρόταση EnerBe, που αφορά στην ερευνητική προσέγγιση της ενεργειακής συμπεριφοράς των χρηστών ενός κτιρίου.
Η πρόταση υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON με εταίρους πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, από την Ιταλία, την Ελβετία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ο Δήμος μας συμμετέχει μέσω του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα εγκατασταθούν αισθητήρες σε ένα από τα κτίρια του Δήμου και με τη βοήθεια ειδικού ερευνητικού λογισμικού, θα παρακολουθείται η ενεργειακή κατανάλωση σε σχέση με τις συνήθειες και τον τρόπο λειτουργίας των χρηστών του κτιρίου.
Οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών φιλικών προς το χρήστη, μέσω των ενδείξεων αισθητήρων (όπως οι έξυπνοι μετρητές, εργαλεία μέτρησης θερμότητας, έξυπνες πρίζες, έξυπνες συσκευές), σε συνδυασμό με έξυπνους αυτοματισμούς, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, διαμέσου της αλλαγής της συμπεριφοράς των τελικών χρηστών. Οι λύσεις θα αφορούν στην ενημέρωση των καταναλωτών, όπως διαχειριστές κτιρίων, ιδιοκτήτες καθώς και τελικοί χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων, των επισκεπτών και δημοσίων φορέων, ώστε να συμμετάσχουν και να συνεργαστούν για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας.
Χωρίς κανένα κόστος, ο Δήμος θα επωφεληθεί από τα συμπεράσματα των μελετών, επιτυγχάνοντας, επιπλέον, καλύτερη προετοιμασία, εν όψει των προγραμμάτων χρηματοδότησης για ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι ο Δήμος θα προβληθεί μέσω μίας πρότασης που συγκεντρώνει πολλά και γνωστά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εταιρίες.   

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΥΛΟΥ


«Να ξεκινάτε με αγάπη και με γνώμονα τη δικαιοσύνη οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεστε και έτσι θα πετύχετε αυτό που επιθυμείτε. Να έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, αλλά να δουλεύεται σκληρά για να τις εξελίξετε» ήταν τα λόγια του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημητρίου Καφαντάρη στου μαθητές της 4ης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, οι οποίοι τον κάλεσαν εχθές το πρωί στο σχολείο, με σκοπό να του θέσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους για τη λειτουργία της πόλης αλλά και τις αρμοδιότητες του Δημάρχου.
Μέσα σε ένα ζεστό και πρόσχαρο κλίμα, οι μικροί μαθητές, καλωσόρισαν το Δήμαρχο και ξεκίνησαν μαζί του μια συζήτηση σχετική με τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της ποιότητας ζωής, των υποδομών και της εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος τους ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες της θέσης του και για την ευθύνη που έχει ως προς τους πολίτες, καθώς επίσης για το ρόλο της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Προσωπικού, επισημαίνοντας ότι για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών, όλοι μας πρέπει να έχουμε συνεχή και καλή συνεργασία. Με πιο θαρραλέα τα αγόρια, που δε δίσταζαν να σηκώνουν συνεχώς το χέρι τους, τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικές με την ποιότητα ζωής στην πόλη όπου ζουν, την ανακύκλωση, την οδική συμπεριφορά και τις υποδομές άθλησης, ενώ από την πλευρά του, ο Δήμαρχος σημείωσε με τη βοήθεια των συνεργατών του όλες τις παρατηρήσεις των μαθητών και δεσμεύτηκε ότι θα τις επιληφθεί προσωπικά. Η συζήτηση έκλεισε με το θέμα του σεβασμού προς το περιβάλλον και την πόλη μας, από όλους τους πολίτες.

Πύλος, στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου

Το 425 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο κόλπος της Πύλου, το ιδανικό αυτό φυσικό λιμάνι, βρέθηκε άλλη μια φορά στο προσκήνιο της ιστορίας. 


Το έβδομο έτος του πολέμου σαράντα αθηναϊκά πλοία, που περιέπλεαν την Πελοπόννησο εν πλω προς τη Σικελία, αναγκάστηκαν να προσορμιστούν στον κόλπο λόγω τρικυμίας. 



Ο έμπειρος στρατηγός Δημοσθένης, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία, αντελήφθη τα πλεονεκτήματα της περιοχής και έπεισε τους Αθηναίους να οχυρώσουν με τείχος το ύψωμα Κορυφάσιο, βορείως του κόλπου του Ναβαρίνου, πάνω από τη φημισμένη Βοϊδοκοιλιά.



Ο Δημοσθένης αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας αθηναϊκής ναυτικής βάσης στην επικράτεια των Λακεδαιμονίων. Έχοντας αυτήν ως ορμητήριο, οι Αθηναίοι, με τη βοήθεια των Μεσσηνίων, θα ήταν σε θέση να παρενοχλούν τους αιώνιους αντιπάλους τους.

Ο πρόεδρος της Καλλιθέας για τα έργα στο χωριό

Σχετικά με το δημοσίευμα στην εφημερίδα "Ελευθερία" στις 15/1, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα όσα μέχρι τώρα έχει φέρει εις πέρας αυτή η δημοτική αρχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος στην Τ.Κ. Καλλιθέας. Σας γνωρίζουμε λοιπόν ότι αυτή η δημοτική αρχή αντικα- τέστησε το δίκτυο ύδρευσης της Τ.Κ. Καλλιθέας με κόστος 500.000 ευρώ, ένα χρόνιο αίτημα των δημοτών, όπου οι συνδέσεις και ο ΦΠΑ ως μη επιλέξιμες δαπάνες ΕΣΠΑ, πληρώθηκαν με χρήματα του δήμου και στους δημότες δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης του ποσού των 140 ευρώ σε 4 δόσεις, προς διευκόλυνσή τους. Επιπλέον, κατα- σκευάστηκε καινούργια δεξαμενή νερού. Οσον αφορά το γήπεδο, η δημοτική αρχή προέβη στη νομιμοποίηση των παράνομων κτηριακών εγκαταστάσεων και ολοκλήρωσε με επιτυχία την εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επίσης ολοκλήρωσε τη μελέτη, ώστε να αποκτήσει δικό του πλαστικό χλοοτάπητα, καθώς δημιούργησε καινούργια και σύγχρονα αποδυτήρια. Σχετικά με την αναφορά του δημοσιεύματος στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, σας γνωρίζουμε ότι το σχολείο λειτουργεί στο ισόγειο σε πλήρως ανακαινισμένες αίθουσες με ασφάλεια και κλιματισμό. Παράλληλα, ο δήμος ενέταξε στο πρόγραμμα του ΟΣΚ Α.Ε. την ανακατασκευή της στέγης του. Επιπλέον σας γνωστοποιούμε ότι ο δημοτικός φωτισμός είναι σε άριστη κατάσταση, καθώς αυτή η δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας της, φροντίζει για την ενίσχυσή του. Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι σχετικά με το απορριμματοφόρο, η κακόβουλη φωτογραφία τραβήχτηκε την στιγμή που είχαμε βλάβη στο αυτοκίνητο. 
Τέλος, με ενέργειες αυτής της δημοτικής αρχής και προσωπικής παρέμβασης του δημάρχου, ο ΟΤΕ Α.Ε. κατάφερε να ολοκληρώσει τις συνδέσεις για την παροχή δικτύου Ιντερνετ στην Τ.Κ. Καλλιθέας. Αραγε όλα αυτά σημαίνουν εγκατάλειψη; 

Γεώργιος Δ. Ζόμπολας 
Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλλιθέας

ΠΕΜΠΤΗ Ή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ Τα μπλόκα των αγροτών ματαιώνουν τα εγκαίνια

Μεθαύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή το αργότερο, παραδίδεται, επιτέλους, η τοξωτή γέφυρα στην Τσακώνα. 
Ο προγραμματισμός για πανηγυρική παρουσία - εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως μια κίνηση - μήνυμα από την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και την προοπτική της ανάπτυξης, φέρεται να ακυρώνεται, λόγω της κατάστασης με τα μπλόκα των αγροτών στους εθνικούς δρόμους. 
Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της γέφυρας με τη διαγράμμιση στα σημεία σύνδεσής της με το δρόμο, αφού χθες τελείωσε η στρώση της αντιολισθηρής ασφάλτου. Αύριο έχει προγραμματιστεί ένας τελευταίος μακροσκοπικός έλεγχος του έργου και σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών με την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης για χρήση. 
Λόγω της ταλαιπωρίας του κόσμου στην παλιά εθνική οδό και στις στροφές της Τσακώνας, η τοξωτή γέφυρα με την οποία ολοκληρώνεται το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, θα παραδοθεί άμεσα, Πέμπτη ή Παρασκευή και χωρίς τελετή εγκαινίων. 
Η εντυπωσιακή γέφυρα, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 2008, κόστισε συνολικά περίπου 19 εκ. ευρώ. Εχει μήκος 390 μέτρα, 260 μέτρα από τον ένα αρμό του τόξου στον άλλο και ύψος τόξου 45 μέτρα, στο πιο ψηλό του σημείο, από το κατάστρωμα του δρόμου.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Σε κυκλοφορία (εντός της εβδομάδας) η τοξωτή γέφυρα στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα


Σε κυκλοφορία η τοξωτή γέφυρα στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα


Εντός της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να παραδοθεί στην κυκλοφορία η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα Τ4, ολοκληρώνοντας το πολύπαθο κομμάτι Τσακώνας - Παραδεισίων, που χρειάστηκε περίπου εννέα χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πορεία των έργων, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Με τις εργασίες συναρμογής να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ολοκληρώνεται πλήρως και ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας - Τριπόλεως - Κορίνθου, δίδοντας στη Μεσσηνία ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο διασύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα. Παρόλο που μεγάλο μέρος των απαραίτητων εργασιών δεν επηρεάζονται από τον καιρό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, η τελευταία στρώση αντιολισθηρής ασφάλτου, απαιτεί βελτίωση της θερμοκρασίας και συγκεκριμένα να είναι άνω των πέντε βαθμών Κελσίου.

«Ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, δημιουργεί δυσβάστακτο κόστος στους οινοποιούς και επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του προϊόντος».

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης στην Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπάθησε και προσπαθεί με δράσεις και στοχευμένες ενέργειες να ανταποκριθεί στη δυναμική, που παρουσιάζουν τα ποιοτικά μας προϊόντα. Μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης η ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών αποτελεί μονόδρομο για το οικονομικό μοντέλο διεξόδου από αυτή. Μοναδικός γνώμονας η εξωστρέφεια των πελοποννησιακών προϊόντων και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Το κρασί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στο Καλάθι των Πελοποννησιακών Προϊόντων. Η Πελοπόννησος δε, αποτελεί πρώτη εξαγωγική Περιφέρεια της χώρας, στον τομέα του κρασιού.
Η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης δυστυχώς, αποτελεί τροχοπέδη στην περεταίρω ενίσχυση των εξαγωγών και στην στήριξη του προϊόντος, των εξαγωγέων αλλά και των παραγωγών. Ενισχύει την παραβατικότητα, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, δημιουργεί δυσβάστακτο κόστος στους οινοποιούς και εντέλει επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του προϊόντος.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Εως 3,35 ευρώ το κιλό η τιμή του ελαιόλαδου

Στα επίπεδα των 3,30-3,35 ευρώ το κιλό διατηρείται, πάνω από έναν μήνα, η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία, με τους παραγωγούς, ωστόσο, να μην πουλάνε εύκολα το προϊόν τους, αν και οι εν λόγω τιμές είναι περίπου κατά 20 λεπτά παραπάνω από τις αντίστοιχες περσινές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ; Η τάση αυτή, που εμφανίζεται και στη Μεσσηνία και άλλες περιοχές, ενδεχομένως οφείλεται στην προσδοκία από πλευράς παραγωγών ότι θα ανέβουν περαιτέρω οι τιμές, στάση που «ενέχει σημαντικό ρίσκο», όπως διαμηνύουν συνεταιριστές και εξαγωγείς. 
Η παραγωγή στη Λακωνία, όπως και στην πλειονότητα των περιοχών, αναμένεται μειωμένη από πέρυσι, που είχε σημειωθεί υπερπαραγωγή. Επίσης, «η απουσία πάγου, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαιολάδου υψηλότερης ποιότητας, με χαμηλότερες οξύτητες και καλύτερη γεύση», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης της «Ελαία Γη», Νίκος Τουτούλης. 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο δρόμος για τον Ριζόμυλο

Για τη νέα χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος πρόκειται να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ. 
Ο δήμαρχος Π. Νίκας εξακολουθεί σταθερά να υποστηρίζει την κατασκευή του καινούργιου δρόμου στα χρονικά όρια του νέου ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ, εκτιμώντας πως αυτό το έργο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη όλη την παραλιακή περιοχή της Καλαμάτας, από τη Διασπορά μέχρι τον Πάμισο. Και επιδιώκει η εκπόνηση της μελέτης από το “Μορέα” μέσα στο 2016, που ανατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών, να αφορά την επικαιροποίηση της μελέτης του συγκεκριμένου έργου - και όχι μια βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου από τη γέφυρα του Παμίσου στην είσοδο της Μεσσήνης ως το Ριζόμυλο. 
Ακόμα, το Δ.Σ. Καλαμάτας αναμένεται: Να εκφράσει γνώμη για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές πέραν των 7 το χρόνο, που προβλέπονται από το νόμο. Να εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις” για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΕΠΕΘΕ) Καλαμάτας. Να ασχοληθεί με τη διοργάνωση του 4ου Καλαματιανού Καρναβαλιού και άλλων αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με 25 πόλεις της Ευρώπης


Περισσότερες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι και νέους προορισμούς περιλαμβάνει ο γενικός προγραμματισμός πτήσεων για το 2016 του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης σημείωσε πως η Καλαμάτα θα συνδεθεί με 25 πόλεις της Ευρώπης, περιλαμβανομένου του Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχουν οι εξής νέοι προορισμοί:

• Νάντη στη Γαλλία, Λιόν στη Γαλλία, Κοπεγχάγη στη Δανία, Μπίλουντ στη Δανία και Ρώμη στην Ιταλία (τακτική γραμμή), όλοι από την Aegean, η οποία έχει κάνει το αεροδρόμιο Καλαμάτας μία από τις βάσεις της. Επίσης, η Aegean αναλαμβάνει τη σύνδεση με το Μιλάνο της Ιταλίας με τακτική γραμμή, καθώς έπαυσε να εξυπηρετεί αυτή τη σύνδεση η Ryanair
• Άλμπορκ στη Δανία, από την Danish Air Transport.
Εάν το πρόγραμμα αερομεταφορών 2016 μέσω του αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» εκτελεσθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναμένεται αύξηση των αφίξεων επιβατών κατά 25%.
Μπορείτε εδώ να δείτε τον γενικό προγραμματισμό για το 2016, καθώς και τα δρομολόγια για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου 2016 μέχρι 26 Μαρτίου του 2016. - 

Παράταση των κυκλοφοριακών αλλαγών στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Κορίνθου


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών, από την κατασκευάστρια εταιρεία, από τον ανισόπεδο κόμβο Παραδεισίων έως τον ανισόπεδο κόμβο Τσακώνας.

Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,3 και 210,6 και ειδικότερα:
 Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις παρατείνονται έως και την 31.1.2016 και η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ


Την εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας γιόρτασαν σήμερα το πρωί, όπως κάθε χρόνο με λαμπρότητα, οι κάτοικοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο εορτασμός ξεκίνησε με τη δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγιάς Ελεήστριας στην Κορώνη, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Φίλιππου Χαμαριά.
Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας, στη Μαρία Σταθάκη, κάτοικο Κορώνης. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο, όπου βρέθηκαν οι εικόνες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Απρίλιο του 2017 τελειώνει το Σουληνάρι - Κορυφάσιο

Τον Απρίλιο του 2017 πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο, που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών.
 Αυτό είναι το νέο χρονοδιάγραμμα, που έχει εγκριθεί για το έργο το οποίο ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου. Εχει προϋπολογισμό 13,8 εκ. ευρώ και εκτελείται με έκπτωση 34,33%. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα των απαλλοτριώσεων, τα οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισπράξουν, όταν έχουν δικαστική απόφαση αναγνώρισης ιδιοκτησίας. 
Το έργο έχει καθυστερήσει λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και κυρίως εξαιτίας των απαλλοτριώσεων, που εκκρεμούσαν. Η εργολαβία μετατόπισης και αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης που προηγείται, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της σε Γλυφάδα και Ικλαινα και απομένει το τμήμα του Κορυφασίου. Εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, ώστε η εργολαβία βελτίωσης του δρόμου να έχει ελεύθερο το πεδίο και να δουλέψει χωρίς εμπόδια. Το υπουργείο υπολογίζει πως το έργο το καλοκαίρι θα δουλεύεται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς θα έχει ξεπεραστεί και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. 
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο τμήμα των 2,5 χιλιομέτρων, από το Σουληνάρι έως τα Κρεμμύδια έχει ασφαλτοστρωθεί, μετά από μεγάλο διάστημα ταλαιπωρίας των οδηγών. 

ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ Αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας με 25 πόλεις σε 13 χώρες

Αεροπορική σύνδεση με 25 πόλεις 13 συνολικά χωρών αναμένεται να έχει φέτος η Καλαμάτα συνεχίζοντας για μία ακόμα χρονιά τη δυναμική παρουσία της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου στον χώρο του τουρισμού και εκτός συνόρων. 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι φέτος στο πρόγραμμα προστίθενται και πτήσεις από και προς τρεις πόλεις της Δανίας (Κοπεγχάγη, Μπίλουντ και Αλμποργκ). Ειδικότερα από και προς το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” φέτος θα υπάρξουν πτήσεις για Γερμανία (Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο), Βρετανία (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ), Γαλλία (Παρίσι, Λυών, Ναντ), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο), Ολλανδία (Αμστερνταμ), Αυστρία (Βιέννη), Σουηδία (Στοκχόλμη), Ρωσία (Μόσχα), Νορβηγία (Οσλο), Πολωνία (Βαρσοβία, Κατοβίτσε, Πόζναν), Τσεχία (Πράγα), Σλοβακία (Μπρατισλάβα) και Ισραήλ (Τελ Αβίβ) καθώς επίσης και για τις τρεις προαναφερθείσες πόλεις της Δανίας, ενώ κανονικά θα συνεχιστούν και οι πτήσεις εσωτερικού από και προς τη Θεσσαλονίκη. Η φετινή περίοδος ξεκινάει την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου με πτήσεις της Aegean από Μόναχο και Ντίσελντορφ αντίστοιχα. Στα παραπάνω ενδέχεται μέχρι και την τελευταία στιγμή να υπάρξουν προσθαφαιρέσεις προορισμών κατά την οριστικοποίηση των δρομολογίων (τακτικών και τσάρτερ) από τις αεροπορικές εταιρείες. 
Με τα έως τώρα στοιχεία πάντως και σύμφωνα με πηγές από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η ανοδική τάση που υπάρχει για την προσεχή τουριστική περίοδο είναι της τάξεως του 25%, κάτι που όμως θα γίνει πιο ξεκάθαρο με την οριστικοποίηση όλων των δρομολογίων. 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Κορωναίων

Η ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Κορωναίων και τέως Δήμου Κορώνης της Αθήνας θα γίνει και φέτος με την καθιερωμένη θεία λειτουργία και αρτοκλασία στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής αυτή την Κυριακή, στην Αθήνα.
Ο Σύνδεσμος γιορτάζει έτσι και την επέτειο της εύρεσης των εικόνων της Παναγίας. Στη συνέχεια στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" στις 11 π.μ. στον 11ο όροφο (Αίθουσα "olive garden") θα γίνει η κοπή της πίτας.

Δωρεάν Wi-Fi στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Να σερφάρουν στο Διαδίκτυο θα μπορούν πλέον οι ασθενείς, συνοδοί επισκέπτες και προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τη διοίκηση η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση.
Συγκεκριμένα, σε οποιοδήποτε σημείο του κτηριακού συγκροτήματος του νοσηλευτικού ιδρύματος ο καθένας έχει πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi. Ταυτόχρονα η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ολοκληρώσει νέα πρόταση αναβάθμισης και επέκτασης των συστημάτων πληροφορικής, με προοπτική να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στο πλαίσιο της νέας πρότασης θα υλοποιηθούν τα κάτωθι:

Σύλληψη φυγόποινου από τη Χρυσοκελλαριά

 Ενας 39χρονος φυγόποινος από την Χρυσοκελλαριά συνελήφθη χθες στη Μεσσήνη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο και ανακάλυψαν ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου για ναρκωτικά.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

“Costa Navarino” στη Νυρεμβέργη ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΟΜΟΓΕΝΗ ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Μπορεί σε όλο τον κόσμο ο κόσμος να συζητά για το επιτυχημένο θέρετρο της Costa Navarino στη Γιάλοβα της Πυλίας, όμως ο Μεσσήνιος Κώστας Αντωνόπουλος γράφει τη δική του γαστριμαργική ιστορία στη Γερμανία με το εστιατόριό του... "Costas Navarino"!

 - Πότε ανοίξατε το εστιατόριό σας στο εξωτερικό και πώς είναι η πορεία του μέχρι σήμερα; 
"Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολούμαι με εστιατόρια στην Γερμανία. Πριν 14 χρόνια άνοιξα το πρώτο. Και τα 2 τελευταία χρόνια άνοιξα το "Costas Navarino" στην πόλη της Νυρεμβέργης. Το όνομα φυσικά το εμπνεύστηκα από το "Costa Navarino" που υπάρχει στην περιοχή μου. Εγώ κατάγομαι από το Βλαχόπουλο, ένα πολύ όμορφο χωριό του νομού μας. Πάντως το "Costas Navarino" πάει πολύ καλά και είμαι πολύ ικανοποιημένος". 

- Πώς επιλέξατε τα φαγητά που έχετε βάλει στο μενού και ποια είναι η ανταπόκριση των πελα- τών; 
"Τα φαγητά τα επέλεξα με βάση την ελληνική και κατά επέκταση την μεσογειακή κουζίνα. Η ανταπόκριση είναι θετική, καθώς η Γερμανοί είναι λάτρεις της ελληνικής κουζίνας". 

Προχωρούν οι εργασίες για την τοξωτή γέφυρα

Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα. Οι εργασίες συναρμογής της γέφυρας με το δρόμο και στις δύο πλευρές του, συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. 
Γίνονται εργασίες που δεν επηρεάζονται από τον καιρό και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, όπως διευθέτηση ομβρίων, τσιμεντοστρώσεις και οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις. Για την τελευταία στρώση ασφάλτου, την αντιολισθηρή, όμως, απαιτείται βελτίωση της θερμοκρασίας, να είναι πάνω από 5 βαθμούς. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες και με την προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τη βεβαίωση περαίωσης και το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής που θα υπογράψουν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, με την κατασκευάστρια εταιρεία (ΤΕΡΝΑ) και τον παραχωρησιούχο ("Μορέας") την άλλη εβδομάδα θα παραδοθεί η γέφυρα και θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Παραδείσια -Τσακώνα. 
Οσο διαρκούν οι εργασίες συναρμογής η κυκλοφορία διεξάγεται από τον παλιό εθνικό δρόμο και τις στροφές της Τσακώνας, την ευθύνη διαχείρισης των οποίων έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Συνεργασία του CERN με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Μνημόνιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ερευνας CERN υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στοχεύοντας στην εξωστρέφεια σε διεθνές επίπεδο, στην καινοτομία και στην ανάπτυξη. 
Το ερευνητικό κέντρο Cern είναι ένας διεθνής οργανισμός (στα ιδρυτικά μέλη του οποίου ανήκει και η Ελλάδα, από το 1954) και θεωρείται το κορυφαίο διεθνώς ερευνητικό κέντρο στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής και το μεγαλύτερο (σε έκταση). Το Cern αναπτύσσει συνεργασίες καθαρά επιστημονικού χαρακτήρα με επιστημονικά ινστιτούτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, τα δύο ιδρύματα θα αναπτύξουν συνέργειες σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα στις τεχνολογίες των επιταχυντών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις ερευνητών μεταξύ των δύο φορέων. 

Η Κοινότητα Χώρας διαφωνεί με το τέλος

 Η Δημοτική Κοινότητα Χώρας αντιτίθεται και διαφωνεί με την επιβολή αθλητικού - πολιτιστικού τέλους από το Δήμο Πύλου - Νέστορος. Στο Συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας επισημάνθηκε ότι ο τόπος βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και οι δη- μότες δεν θα αντέξουν την επιβολή άλλων φόρων και τελών.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας!


Στην “τελική ευθεία” για να δοθεί στην κυκλοφορία ! 

“Όχημα” ανάπτυξης για τη Μεσσηνία ο ολοκληρωμένος αυτοκινητόδρομος
 
Λιγότερες από δέκα ημέρες απομένουν για να δοθεί στην κυκλοφορία, η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας. Με την παράδοση αυτού του σπουδαίου έργου, ολοκληρώνεται και το πολύπαθο κομμάτι Τσακώνας – Παραδεισίων, που πέρασε από “σαράντα κύματα” και χρειάστηκε εννιά χρόνια και κάποιους μήνες, κάτω από αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πορεία με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ταυτόχρονα,  ολοκληρώνεται πλήρως και ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας – Τριπόλεως – Κορίνθου Έτσι η Μεσσηνία αποκτά ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο διασύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, και απομένει να το αξιοποιήσει ως “όχημα” ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.

Όλα τα έργα της Μεσσηνίας από το ΕΣΠΑ που έκλεισε!


Ντ. Νικολάκου για ΕΣΠΑ: «Διαψεύστηκαν όσοι μας κατηγορούσαν για overbooking»

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την τυπική, πλέον, ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 με το τέλος του 2015 και δηλώνει έτοιμη για τη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ).
Μάλιστα, σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, υποστηρίζει πως όταν η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου, αυτό βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις προόδου και απορροφητικότητας, ενώ στο κλείσιμο του προγράμματος η περιφέρεια μας διεκδίκησε μια από τις πρώτες θέσεις.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη της Περιφέρειας, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για έργα που θα συνεχίσουν να εκτελούνται και στη νέα προγραμματική περίοδο, ως «έργα – γέφυρες».

ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ


Με τη υπόσχεση να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ τους για ακόμη μια χρονιά, έκοψαν σήμερα το μεσημέρι την παραδοσιακή βασιλόπιτα οι εργαζόμενοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, καλωσόρισε το προσωπικό και ευχόμενος προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, έκοψε την πίτα και δήλωσε: «Ο Δήμος μας έχει καταφέρει να προσπεράσει πολλές δυσκολίες και με αρκετή δουλειά και πίστη στις δυνάμεις όλων μας, να υλοποιήσει σημαντικά έργα για τον τόπο μας, για τους πολίτες, για τα παιδιά μας. Πάντα πρέπει να στοχεύουμε στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην αναπτυξιακή κινητικότητα. Η Δημοτική αρχή, σεβόμενη τις ανάγκες του προσωπικού και των δημοτών, προσπαθεί πάντα για την ενίσχυσή του με όποια μέσα διαθέτει. Όλοι μας θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο πρότυπο που θα εργάζεται με την εντιμότητα που αρμόζει σε όλες τις περιστάσεις».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νέα σύσκεψη για την xylella

Σύσκεψη με θέμα την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της xylella, του επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας που απειλεί τον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας, έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ερευνητές από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. 
Το βακτήριο xylella fastidiosa διαπιστώθηκε το 2013 στη Νότια Ιταλία, όπου και θεωρείται υπεύθυνο για την καταστροφή σημαντικού τμήματος του ελαιώνα της Απουλία. Με βάση τη σημαντικότητα της ελαιοκαλλιέργειας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως και λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από το βακτήριο αυτό, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου, για τη σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν ολιστικά οι οργανισμοί καραντίνας.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ξερίζωσαν και έκλεψαν 40 ελιές από κτήμα στη Χώρα

Πρωτοφανής ήταν η κλοπή που έγινε σε χωράφι με ελιές στη Χώρα, απ' όπου άγνωστοι ξεκώλωσαν και έκλεψαν περίπου 40 νεόφυτα δέντρα - γεγονός που δείχνει ότι η θρασύτητα ορισμένων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. 
Θύμα της κλοπής έπεσε ο πρόεδρος του «Νηλέα» Γιώργος Κόκκινος, ο οποίος χθες το πρωί, όταν πήγε στο περιβόλι όπου είχε φυτέψει τις ελιές, ποικιλίας Καλαμών, αντίκρισε το περιβόλι του σχεδόν άδειο. Οι τους δράστες είχαν «σηκώσει» περίπου 40 δέντρα αφού προηγουμένως είχαν κόψει το πάνω μέρος τους - διαλέγοντας μάλιστα τα καλύτερα. Οπως μας είπε ο κ. Κόκκινος, είχε περίπου 15 μέρες να πάει στο συγκεκριμένο περιβόλι και πήγε χθες το πρωί. Μπροστά στην εικόνα που αντίκρισε έπαθε σοκ, καθώς δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που έβλεπε. Μας εξήγησε ότι οι άγνωστοι δράστες είχαν κουτσουρέψει τις ελιές - τις οποίες είχε φυτέψει πέρυσι τον Απρίλιο. Είχαν σκάψει και τις είχαν ξεκωλώσει από το χώμα, και μάλιστα δεν τις είχαν πάρει όλες αλλά είχαν διαλέξει τα πιο καλά δεντράκια. Δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων και σημείωσε ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν - συμπληρώνοντας πως τα κρούσματα κλοπών στην περιοχή έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και νιώθουν απροστάτευτοι. 

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Αποδοχή επικαιροποιημένης μαρίνας Πύλου

Να αποδεχτεί την επικαιροποιημένη μελέτη της μαρίνας Πύλου, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου. Ακόμα, αποφάσισε κι εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος: 
Να μην υπάρξει αύξηση στο ισχύον αθλητικό - πολιτιστικό τέλος του δήμου. 
Να γίνει η δακοκτονία στη Δημοτική Κοινότητα Πύλου το 2016, με επιμονή στον έλεγχο για σωστούς ψεκασμούς.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ - ΡΩΜΑΝΟΥ Εξασφαλισμένες αλλά όχι διαθέσιμες οι αποζημιώσεις

Εξασφαλισμένα αλλά όχι ακόμη διαθέσιμα είναι χρήματα για τους 130 δικαιούχους αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, που ακόμη δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από όσα δικαιούνται, καθώς υπάρχει σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν. 
Τις διευκρινίσεις αυτές έδωσε η δικηγόρος Βασιλική Μαρίνη μια εκ των εκπροσώπων νομικών που χειρίζονται την υπόθεση με αφορμή το προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε» σχετικά με τις εξελίξεις του συγκεκριμένου έργου. 
Χαρακτηριστικά η κ. Μαρίνη μας επισήμανε: «Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα έχει ζητήσει από την Περιφέρεια: α) το γραμμάτιο παρακαταθήκης, β) τον πίνακα δικαιούχων, γ) τον κτηματολογικό πίνακα, δ) απόφαση καθορισμού αποζημίωσης. 
Ο υπεύθυνος της Περιφέρειας μου είπε ότι τα έστειλε προχθές. Επίσης ο ίδιος μου είπε ότι από τις 17 Δεκεμβρίου έχει στείλει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την δημοσίευση της παρακατάθεσης. Από τα άνω συνάγεται ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επομένως το σχετικό δημοσίευμα της “Ελευθερίας” δεν αφορά την Β’ παρακαταθήκη για τους 130 ιδιοκτήτες». 

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Δήμο Πύλου-Νέστορος πραγματοποίησαν τις δυο προηγούμενες μέρες οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα του  Campus του Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο του μαθήματος τους «Democracy and its Critics».

Εχθές το απόγευμα επισκεφτήκαν το Δημαρχείο Πύλου-Νέστορος, προκειμένου να  γνωρίσουν το Δήμαρχο κ. Δημήτριο Καφαντάρη. Ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε και τους μίλησε για την μακραίωνη ιστορία και το φυσικό κάλος του τόπου, ενώ οι φοιτητές τον ενημέρωσαν για τις σπουδές τους. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος αναγνώρισαν τη γραφικότητα της περιοχής και τις δυνατότητες τουρισμού που προκύπτουν, ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψε το σημαντικό θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της διαχείρισης των ζητημάτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Από σήμερα και για 10 μέρες στις στροφές της Τσακώνας ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ Η ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Κλείνει από σήμερα και για ένα 10ήμερο, μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από τον παλιό εθνικό δρόμο και τις στροφές της Τσακώνας, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί η τοξωτή γέφυρα. 
Η κατασκευάστρια εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ, ζητεί την κατανόηση των οδηγών και τους παρακαλεί να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί στον παλιό δρόμο και στις στροφές της Τσακώνας, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. 
Το 10ήμερο του αποκλεισμού φαίνεται μεγάλο, αλλά εκτιμάται ότι 2 - 3 ημέρες θα βρέχει, σύμφωνα με την πρόγνωση για τον καιρό, ενώ πέρα από το τσιμεντένιο στηθαίο, το μεταλλικό διαχωριστικό στην αρχή της γέφυρας και την ασφαλτόστρωση, θα γίνουν κι εργασίες διευθέτησης ομβρίων.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην Εθνική Οδό Καλαμάτα- Κόρινθος και κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου  Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών, από την κατασκευάστρια εταιρεία, από τον ανισόπεδο κόμβο Παραδεισίων έως τον ανισόπεδο κόμβο Τσακώνας.
 Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 198,3 και 210,6 και ειδικότερα:
 
·        Από την Παρασκευή (15.1.2016) έως και την Κυριακή (24.1.2016) η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

Παράταση έργου στην Πύλο

Παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου, για το έργο βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών κι εγκαταστάσεων παραλιακής ζώνης Πύλου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Το ελαιόλαδο προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα

Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ιατροί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη και δείχνουν ότι τα άτομα με μια διατροφή πλούσια σε ελαϊκό οξύ - το οποίο υπάρχει στο ελαιόλαδο -έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελκώδη κολίτιδα. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχεται στο ελαιόλαδο, στο φυστικέλαιο και στο σταφυλέλαιο, καθώς και στο βούτυρο και σε ορισμένες μαργαρίνες.

Στο πλαίσιο της μελέτης πάνω από 25.000 άτομα ηλικίας 40-65, εκ των οποίων κανείς δεν είχε αυτή τη νόσο, τηρούσαν λεπτομερή ημερολόγια τροφίμων που κατανάλωναν, τα οποία στη συνέχεια μελέτησαν ειδικοί διατροφολόγοι στο Κέιμπριτζ.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3-0

Μεγάλη νίκη της ομάδας μας απέναντι στην ομάδα της Καλαμάτας στον δεύτερο ημιτελικό. 
Ο Τσικλητήρας, που στον πρώτο ημιτελικό είχε ηττηθεί με 2-1, στο σημερινό αγώνα είχε μια καθολική υπεροχή στο δεύτερο ημίχρονο-που είχε και τον δυνατό αέρα με το μέρος του-κατάφερε να περάσει στον τελικό με δυο γκολ του Διακουμή (56' και 75') και ένατου Μικελάτου (60'). 
Στον τελικό θα αντιμετωπίσει τον Πανθουριακό.

Το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι τελειώνει το καλοκαίρι ΕΝΩ ΤΟ ΤΖΑΝΕ - ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι αναμένεται να τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι. Το Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, έχει ελπίδες, πιθανότητες να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, αν υλοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαλλοτριώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση πάει για το 2017. 
Τις εκτιμήσεις αυτές κάνει η αρμόδια υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και τα δύο σημαντικά για τη Μεσσηνία έργα που ξεκίνησαν από το ΕΣΠΑ, συνεχίζονται με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. 
Ειδικότερα, για το Τζάνε - Καλαμάκι: Την 1η Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας η προσωρινή τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις (αναβλήθηκε στις 5 Οκτωβρίου). Η πορεία του έργου θα εξαρτηθεί από το χρόνο έκδοσης της απόφασης. Αν δεν καθυστερήσει και με τη βούληση της Περιφέρειας να καταθέσει σύντομα τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το έργο μπορεί να δουλεύεται με εντατικούς ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση το αισιόδοξο αυτό σενάριο, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας εκτιμά, ελπίζει ότι το έργο μπορεί να τελειώσει στο τέλος του 2016. Αλλιώς πάει για τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με την ενημέρωση, η παράκαμψη Πεταλιδίου θα προχωρήσει με βάση τη μελέτη παραλλαγής της, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, με την υπόδειξη και τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας. Για το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι: Πριν τις γιορτές κατατέθηκαν τα τελευταία χρήματα των απαλλοτριώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όποιος έχει κάνει αναγνώριση ιδιοκτησίας πληρώνεται. Από κει και πέρα οι εργασίες είναι θέμα χειμώνα, εξαρτώνται από τον καιρό. 
Η ανάδοχος εταιρεία θα δουλεύει, όταν της το επιτρέπει ο καιρός. Εκτός απροόπτου το έργο που ξεκίνησε το 2005, θα τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι του 2016, 10,5 χρόνια μετά. 

Το CBS NewS ΑΠΟΚΑΥΠΤΕΙ Η ιταλική μαφία νοθεύει το ελαιόλαδο

Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν το ρεπορτάζ του δικτύου CBS, σύμφωνα με το οποίο η ιταλική μαφία εξαπατά τους Αμερικανούς καταναλωτές πουλώντας ραφιναρισμένο λάδι ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι το 80% του ελαιόλαδου που πουλιέται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι “μαϊμού” και ότι 200 Σικελοί ελαιοκαλλιεργητές συνασπίστηκαν εναντίον της μαφίας. 
Αναλυτικά και σύμφωνα με το oliveoiltimes.com: «Εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν δει τους Ντένβερ Μπρόνκος να νικούν τους Σαν Ντιέγκο Τσάρτζερς σε έναν από τους τελευταίους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου, παρακολούθησαν στη συνέχεια, στην εκπομπή “60 λεπτά”, πώς οι Αμερικανοί καταναλωτές ελαιολάδου εξαπατώνται από την ιταλική μαφία. Συγκεκριμένα, στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο “60 λεπτά”, του δικτύου CBS, προβλήθηκε ένα απόσπασμα σχετικά με την εμπλοκή της μαφίας στην ιταλική γεωργία, εισάγοντας εκατομμύρια τηλεθεατές στον σκοτεινό υπόκοσμο του εμπορίου ελαιολάδου και επαναφέροντας την καχυποψία σχετικά με την ένδειξη “Made in Italy”. 

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τιμή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Δημόπουλου από την Ι.Μ. Τριφυλίας & Ολυμπίας


Τιμή στη μνήμη του καθηγητή, πρωτεργάτη, ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ευεργέτη Κωνσταντίνου Δημόπουλου, απένειμε το απόγευμα της Κυριακής ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.
Στη σεμνή εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας και τον απολογισμό της δράσης και του έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Κανελλάκης", που αποτέλεσε φιλολογικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο, παρουσία της συζύγου του, Όλγας και του υιού του, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανασίου – Μελετίου, περίσσεψε η συγκίνηση για τον άνθρωπο, επιστήμονα, πατριώτη και ευεργέτη, επίτιμο καθηγητή Ιατρικής, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις κλινικές μελέτες φαρμάκων, τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως πρόεδρο της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο δε μητροπολίτης αναφέρθηκε στη ζωή και το πολυσχιδές έργο του αειμνήστου, καθώς και στη μεγάλη ευεργεσία του προς τη Μητρόπολη, την Πελοπόννησο και την ελληνική κοινωνία!

Εν αναμονή κυβερνητικών αποφάσεων οι τοπικές κοινωνίες στην Πελοπόννησο για τα απορρίμματα


«Φωτιές» έχει ανάψει στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στα επιτελεία των πρωτοβάθμιων αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αμοιβαίος συμβιβασμός τον οποίο επιχειρεί η «τρόικα» των εμπλεκομένων (Κυβέρνηση - Περιφέρεια - «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή»), σχετικά με το μέλλον του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Διαγωνισμό τον οποίο προ πενταετίας προκάλεσαν τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ.
Από τη μία, η ανάδοχος εταιρεία του έργου «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Νίκο Πατσαρίνο, αρνήθηκε να προσέλθει για να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την άλλη η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει νέα συμβιβαστική συμφωνία με προσανατολισμό τη σταδιακή μείωση της εγγυημένης ποσότητας των απορριμμάτων κάτω από το όριο των 150.000 τόνων, που προβλέπει για 28 χρόνια η σύμβαση, δημιουργούν ένα κλίμα εκρηκτικό, καθώς εκφράζονται φόβοι για την απώλεια και αυτής της ευκαιρίας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Ένα βίντεο γεμάτο Καλαμάτα και ελαιόλαδο που προβλήθηκε στην Αμερική


Γυρίσματα στην Καλαμάτα αλλά και σε όλη τη Μεσσηνία έγιναν για το ελαιόλαδο, στο βίντεο που μάλιστα έχει αγγλικούς υπότιτλους φαίνεται όλη η διαδικασία της παραγωγής ελαιολάδου.
Από την καλλιέργεια της χρονιάς μέχρι το τελικό προϊόν, παρουσιαστής είναι ο σεφ Γιάννης Αποστολάκης που βρέθηκε στην πόλη μας και συνομίλησε με παραγωγούς αλλά και ειδικούς σε θέματα εξαγωγών του ελαιολάδου.
Στο παρακάτω βίντεο που προβλήθηκε και στην Αμερική όσοι το παρακολουθήσουν μπορούν να μάθουν γιατί τελικά το λάδι της Καλαμάτας θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως. 
Video: 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ Η ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ Κλείνει εντός της εβδομάδας το Παραδείσια - Τσακώνα

Μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Παραδείσια - Τσακώνα και η κυκλοφορία θα διεξάγεται προσωρινά από τον παλιό δρόμο και από τις στροφές της Τσακώνας. 
Και αυτό για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα και να παραδοθεί, επιτέλους, στην κυκλοφορία. 
Το μόνο που απομένει είναι η αστυνομική απόφαση για τις συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ο αποκλεισμός του Παραδείσια - Τσακώνα κρίθηκε τελικά αναγκαίος από το υπουργείο Υποδομών, για να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια οι εργασίες σύνδεσης και ολοκλήρωσης της τοξωτής γέφυρας. 
Υπολογίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η γέφυρα με την οποία θα ολοκληρωθεί το πολύπαθο Παραδείσια - Τσακώνα, θα παραδοθεί μέσα στον Ιανουάριο. 

Γ.Σ

Μαθήματα διαχείρισης των υδατοδρομίων

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Hellenic Seaplanes ολοκλήρωσε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πειραιά τον κύκλο μαθημάτων για την διαχείριση υδατοδρομίων, στα πλαίσια του «Λιμενικού σχεδιασμού και οργάνωσης». Απώτερος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος -σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας- είναι η κατάρτιση στελεχών για τη λειτουργία και διαχείριση υδατοδρομίων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε ότι «1.000 και πλέον νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν για νέους εργαζόμενους στα περισσότερα από 100 υδατοδρόμια αλλά και στις εταιρείες υδροπλάνων που θα επιχειρούν τα επόμενα έτη». 
Να σημειωθεί ότι απώτερος στόχος είναι η αποθαλάσσωση των υδροπλάνων τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, αρχικά με το δίκτυο υδατοδρομίων Σποράδων, Βόλου, Σκύρου και Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά να ενσωματωθούν στο δίκτυο τα υδατοδρόμια της Εύβοιας (σε Χαλκίδα, Κύμη, Αιδηψό και Κάρυστο). Εν τω μεταξύ συνεχίζονται από την εταιρεία οι αδειοδοτήσεις σε Ζάκυνθο, Αμφιλοχία, Σητεία, Μήλο, Πάρο, Καλαμάτα, καθώς και σε πολλά ιδιωτικά υδατοδρόμια. Παράλληλα έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις στους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε λίμνες, μεταξύ αυτών και της λίμνης Καϊάφα στη Ζαχάρω Ηλείας.

Βράβευση μαθητών από τη Μεθώνη

Η τελετή βράβευσης των επιτυχόντων στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής για παιδιά Δημοτικού έγινε το Σάββατο 9/1 στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Δρακόπουλος” του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και η Γιώτα Τσώνη από τη Μεθώνη (φωτό), η βαθμολογία της οποίας την κατέταξε μεταξύ των 50 πρώτων μαθητών από όλη την Ελλάδα. Οπως μάθαμε, ανάμεσα στους πρωτεύσαντες είναι επίσης η Σοφία Βλαχογιάννη και ο Μαρίνος Τζιβίσκος - και στη Μεθώνη προγραμματίζεται η διοργάνωση επίσημης εκδήλωσης για την απονομή αριστείων και στα τρία παιδιά.

ΚΡΙΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ Ο σχεδιαστής του «Curiosity» κατάγεται από τη Χώρα Τριφυλίας

Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων της NASA. Είναι αυτός που σχεδίασε το πασίγνωστο «Curiosity», το όχημα που συλλέγει χρόνια τώρα στοιχεία από τον μυστηριώδη Αρη και «βομβαρδίζει» με υλικό τους αναλυτές. Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Κρις Ρουμελιώτης δεν ξεχνάει την πατρίδα κι έτσι βρέθηκε στην Αθήνα για να περάσει τις γιορτές με τους συγγενείς του. 
Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μάνου Τσαγκαράκη στο “Πρώτο Θέμα” ο Kρις (Xρήστος) Ρουμελιώτης κατάγεται από τη Χώρα, ένα μικρό χωριό έξω από την Καλαμάτα. Από εκεί ξεκίνησε να οργώνει τις θάλασσες ο vαυτικός πατέρας του, ώσπου έριξε άγκυρα στις ΗΠΑ. Οχι μόνο δεν ξέχασε, όμως, την Ελλάδα, αλλά επέστρεψε στο χωριό του ακολουθώντας την παροιμία «παπούτσι απ’ τον τόπο σου»! Παντρεύτηκε τη μητέρα του Kρις και πήραν την απόφαση να μην μείνουν στα πάτρια εδάφη, αν και τα λάτρευαν, καθώς ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν ευκαιρίες. Και πίστευαν ότι αυτό μόνο στη μακρινή Αμερική θα μπορούσε να συμβεί. 
Δεν έπεσαν έξω... Ο Kρις ήταν άριστος μαθητής στο σχολείο και έγινε κορυφαίος στην τάξη του και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, όπου σπούδασε Αεροδιαστημική Ναυπηγική. Βγήκε πρώτος στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο κολέγιο και μαζί με την πρωτιά ήρθε και η πρόταση συνεργασίας από τη NASA! 
Η ενασχόληση του 34χρονου, σήμερα, Kρις με τα... άστρα είχε γεννηθεί απ’ όταν ήταν ακόμα παιδί, τότε που ερχόταν τα καλοκαίρια από την Καλιφόρνια για να κάνει διακοπές με τον παππού του Γιώργο στο χωριό. Εκείνος του έβαλε τον σπόρο που με τα χρόνια μεγάλωνε μέσα στο μυαλό του και όταν έφθασε η ώρα, αποφάσισε να το σπουδάσει. 
«Ο παππούς μου ήταν αμόρφωτος άνθρωπος, αλλά τον γοήτευαν τα αστέρια. “Να, Χρήστο, κοίτα τα άστρα. Θα ήθελα να δω τι γίνεται εκεί πάνω. Εσύ να τα καταφέρεις, αγόρι μου, και να το μάθεις μια μέρα!”, μου έλεγε. Δεν ζει πια, αλλά σίγουρα ξέρει εκεί που βρίσκεται ότι αυτό κάνω!», λέει με νοσταλγία.