Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΤΟ 1Ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΥΛΟΥ

Επιτυχές, διαδραστικό, γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις ήταν το Πρώτο Συμπόσιο Τουρισμού Πύλου που πραγματοποιήθηκε εχθές, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, με διοργανωτές το Σύλλογο Κυριών Πύλου, το Σύνδεσμο Επαγγελματιών Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου (Σ.Ε.Τ.Α.Π.), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γιάλοβας, το Σωματείο Επαγγελματιών Γιάλοβας και την Costa Navarino.

Στην ημερίδα, η οποία έλαβε χώρα στο κέντρο εκδηλώσεων «Μηδέν», στην Πύλο, προσωπικότητες από τον τομέα Τουρισμού εισήγαγαν το κοινό στον κόσμο της σωστής εξυπηρέτησης των πελατών, υπενθυμίζοντας συνεχώς τη σημαντικότητα της ελληνικής Φιλοξενίας. Στις παρουσιάσεις των ομιλητών δεν έλειψαν το χιούμορ και οι εκπλήξεις, ανανεώνοντας έτσι το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Η διαχείριση των παραπόνων, οι πρώτες βοήθειες,  οι τρόποι καθαριότητας των επιχειρήσεων, η διακόσμησή των χώρων, καθώς και η έξυπνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δίνοντας στους επαγγελματίες επιπλέον εφόδια για την διεκδίκηση επιπλέον πελατών.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021 Καλαμάτα, Ελευσίνα και Ρόδος στην τελική φάση της διαδικασίας

Μία από τις 3 ελληνικές πόλεις που εξακολουθούν να διεκδικούν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 είναι από χθες το απόγευμα η Καλαμάτα. Μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο θα συνεχίσουν μέχρι και τα τέλη του 2016 την προσπάθεια για να αναλάβουν τον σημαντικό αυτό θεσμό. Αν και ορισμένοι “πάγωσαν” στο άκουσμα της απόφασης, ότι οι πόλεις που επρόκειτο να προκριθούν θα ήταν μόνο 3 από τις συνολικά 14 υποψήφιες, εντούτοις η αισιοδοξία και οι ελπίδες του επιτελείου της KALAMATA:21 δικαιώθηκαν μετά από λίγο, όταν διά στόματος του προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης Στιβ Γκριν ακούστηκε το όνομα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Αναγκαία η διαχείριση των σκουπιδιών

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος προχωράει τις διαδικασίες για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στον "Αγιο Νικόλαο" της Πύλου. Μπορεί να μην είναι έργο βιτρίνας και να μη φαίνεται, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την αποκατάσταση της εικόνας ντροπής με τα εγκαταλελειμμένα δέματα σκουπιδιών και τη βρώμικη χωματερή. Ηταν ένα έργο που η Δημοτική Αρχή Καφαντάρη όλο ανέβαλε το προηγούμενο διάστημα, αλλά είναι αυτό που θα δώσει τέλος στην εικόνα της βρωμιάς και της ντροπής σε μια περιοχή φυσικής ομορφιάς, που βλέπει στο Ιόνιο και στην είσοδο του όρμου του Ναβαρίνου.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γνωστός τσιγγάνος απατεώνας ο “εφοριακός” της Πυλίας

Ο γνωστός τσιγγάνος απατεώνας που τα στοιχεία του έχουν δημοσιοποιηθεί προ διετίας και για άλλες απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, κατηγορείται ότι εξαπάτησε τον περασμένο Ιανουάριο ηλικιωμένη στη Δροσιά παριστάνοντας τον εφοριακό και καταφέρνοντας να της πάρει 1.050 ευρώ. Ο 47χρονος άνδρας κατηγορείται και για τρεις ακόμα περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων οι οποίες εξιχνιάστηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. 
Ο απατεώνας παρίστανε τον εφοριακό και ζητούσε μπαχτσίσι για να πάρουν τα παιδιά τους επιστροφή φόρου. Στην τελευταία περίπτωση στη Δροσιά, που εξιχνιάστηκε και αυτή από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, ο αμετανόητος απατεώνας ξεγέλασε μια 76χρονη, στις 4 του περασμένου μήνα. Ο τσιγγάνος εμφανίστηκε νωρίς το απόγευμα σπίτι της και της παρουσιάστηκε ως εφοριακός, καταφέρνοντας να της πάρει 1.050 ευρώ. Η ηλικιωμένη τον έχει αναγνωρίσει από φωτογραφίες, όπως και οι ηλικιωμένοι στις τρεις άλλες περιπτώσεις. Οι δύο υπενθυμίζουμε ότι είχαν γίνει στις 21 Ιανουαρίου στην Πύλο και του Χανδρινού και η άλλη στις 9 Φεβρουαρίου στον Πήδασο Πυλίας. Στην πρώτη περίπτωση ο απατεώνας ξεγέλασε μια 82χρονη στην Πύλο και την έπεισε ότι με τα 320 ευρώ που του έδωσε για... λάδωμα, ο γιος της θα έπαιρνε μια μεγάλη επιστροφή φόρου. Την ίδια μέρα στο Χανδρινού θύμα του απατεώνα έπεσε και ένας 85χρονος, από τον οποίο απέσπασε 450 ευρώ. Στον Πήδασο ο απατεώνας έταξε σε μια 90χρονη ότι ο γιος της θα λάβει επιστροφή φόρου αν του δώσει 450 ευρώ. Ο συγκεκριμένος πριν δύο χρόνια κατηγορείτο ως μέλος 16μελούς σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους αποσπώντας τους χρήματα και τα στοιχεία του είχαν δημοσιοποιηθεί με εισαγγελική διάταξη. Η εγκληματική οργάνωση δρούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας και η Αστυνομία είχε εξιχνιάσει περισσότερες από 44 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων, μεταξύ αυτών και στη Μεσσηνία. 

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ για τη μαρίνα Πύλου

Αναβλήθηκε από το ΚΑΣ η γνωμοδότηση για την έγκριση ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με το έργο «Νέα μαρίνα Πύλου». Οπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, το θέμα είναι κατά προτεραιότητα ζήτημα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) -η Πύλος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος, τα δε ναυάγια της θαλάσσιας περιοχής ανήκουν στον 19ο αιώνα- το οποίο μια βδομάδα πριν ανέβαλε τη συζήτηση, προκειμένου να κατατεθούν από τους μελετητές οι εναλ- λακτικές προτάσεις. 
Η αναβολή, όπως πληροφόρησε η γ.γ., έγινε λόγω προβλημάτων και προβληματισμών των μελών του ΚΣΝΜ ως προς την πρόσβαση στο χώρο της μαρίνας, με σκοπό να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες, όπως ειπώθηκε, είναι απαραίτητες σε περιπτώσεις ΣΜΠΕ. Το θέμα θα απασχολήσει κατά πάσα πιθανότητα το μεθεπόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και στη συνέχεια θα επανέλθει στο ΚΑΣ. Σημειώνεται ότι για το ζήτημα υπήρξε έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), που με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «προκειμένου να εκποιηθεί η μαρίνα της Πύλου, το ΤΑΙΠΕΔ δίνει τη δυνατότητα στον όποιο υποψήφιο "επενδυτή" ακόμη και να χτίσει σε περιοχή αιγιαλού και μπροστά στον παραδοσιακό οικισμό της Πύλου», σημειώνοντας ότι «ακόμη και η ιστορική προκυμαία κινδυνεύει από τις επεμβάσεις που θα προγραμματιστούν για να ολοκληρωθεί η "επένδυση"». 
«Η ιστορική πόλη της Πύλου με την παραδοσιακή προκυμαία και το Νιόκαστρο, με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και τον κηρυγμένο εξ ολοκλήρου Ορμο του Ναβαρίνου, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, σε ένα υπέροχο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό τοπίο», επισήμανε ο ΣΕΑ που τονίζει ότι «τέτοιες προτάσεις και μεθοδεύσεις αντιβαίνουν τον αρχαιολογικό νόμο και την προστασία του κηρυγμένου ιστορικού τοπίου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου». Τέλος, ο σύλλογος κάλεσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «να διαφυλάξει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο από τις επεμβάσεις», καθώς και τους κατοίκους της Πύλου «να διαφυλάξουν τον πραγματικό πλούτο, που μπορεί να δώσει αειφορία στην περιοχή τους, δηλαδή την ομορφιά του τοπίου και του ιστορικού οικισμού». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καρναβάλι στη Φοινικούντα

 Καρναβάλι θα γίνει και φέτος στη Φοινικούντα, με σκοπό οι ντόπιοι και οι επισκέπτες να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς. Το πρό- γραμμα αρχίζει την Πέμπτη 3 Μαρτίου με τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης στην Αγορά από τις 10 το πρωί. Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα γίνει πάρτι μασκέ στην ταβέρνα "Ελενα" στις 8 μ.μ. Την Κυριακή 6 Μαρτίου αρχίζει το Καρναβάλι στις 12 μ. με θέμα "Τα γίδια του Καράμπελα και το αρνί της Χάιδως". Το πρόγραμμα κλείνει την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου με Κούλουμα στο Γήπεδο Μπάσκετ από τις 10.30 π.μ. 

Ανάδοχος για τα σκουπίδια του Δήμου Πύλου - Νέστορος με έκπτωση 0,49%

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος ανέδειξε ανάδοχο για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων (προμήθεια και λειτουργία). Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα πρακτικά του διαγωνισμού και την ανάθεση της εκτέλεσης του έργου στην εταιρεία Μεσόγειος Α.Ε. (με έκπτωση 0,49%, ποσό 1.599.104 ευρώ), που ήταν και η μοναδική που είχε καταθέσει προσφορά. Μάλιστα, καλεί την ανάδοχο εταιρεία να υποβάλει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης, όπως καθορίζει η σχετική διακήρυξη. 
Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση από το Δήμο Πύλου - Νέστορος, «το έργο αφορά προσωρινή διαχείριση, με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων. Το έργο θα οδηγήσει σε προσωρινή μεν, αλλά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, πλήρως συμβατή με τον υπό υλοποίηση περιφερειακό, αλλά και τον εθνικό σχεδιασμό. Επιπλέον, τίθενται οι βάσεις για την ανακύκλωση στο μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων, η οποία στο μέλλον θα επεκταθεί με διαχείριση που θα ξεκινάει από τους πολίτες. 

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Βιβλίο του Γιάννη Μπίρη για το Κάστρο της Κορώνης

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιάννη Α. Μπίρη «Το Φρούριο της Κορώνης: περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» από το Μανιατάκειον Ιδρυμα. Η έκδοση αποτελεί προϊόν μελέτης του ιατρού Γιάννη Α. Μπίρη (κατάγεται από τη Χώρα Μεσσηνίας) και συμβάλλει στην προώθηση της γνώσης της ιστορίας της περιοχής της Κορώνης, στη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς και τη μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές. 
Το βιβλίο ξεναγεί τον αναγνώστη στην Κορώνη και το Ενετικό της φρούριο, ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και φορέα ιστορικής μνήμης, που συνιστά εθνικό θησαυρό και ταυτόχρονα πολιτιστική παρακαταθήκη της περιοχής. Το Μανιατάκειον Ιδρυμα, συνεχίζοντας την παράδοση προσφοράς στα δρώμενα του Δήμου Πύλου - Νέστορος καθώς ενισχύει την ιστορική μνήμη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, χρηματοδότησε την έκδοση αυτή. Το Κάστρο της Κορώνης αποτελεί καταπιστευματοδέκτη των κοινών αξιών που απαρτίζουν την τοπική ταυτότητα και ταυτόχρονα θεμελιακό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. 

Συμπόσιο για τον τουρισμό την Κυριακή στην Πύλο

Ημερίδα με θέμα “Η φιλοξενία στον τουρισμό” θα γίνει αυτή την Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μηδέν” στην Πύλο. Πρόκειται για το 1ο Συμπόσιο Τουρισμού, το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Διοργανωτές είναι η Costa Navarino, ο Σύλλογος Κυριών Πύλου, η ΣΕΤΑ Πύλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γιάλοβας και το Σωματείο Επαγγελματιών Γιάλοβας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εργασίες ξεκινούν στις 10 το πρωί με χαιρετισμούς και ομιλίες από τους: Βασίλη Βρεττάκο, το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, Κώστα Ανδριανόπουλο και Ανδρέα Ζαγάκο από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, Αθηνά Μπαλτά διευθύντρια Σπουδών Τομέα Τουρισμού ΙΙΕΚ “Ορίζων”. 
Οι ομιλίες που ακολουθούν είναι: “Περιβάλλον και συγκοινωνιακή διαχείριση”, με ομιλητές τους Γιώργο Μανέα χημικό - περιβαλλοντολόγο, Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης, Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Costa Navarino και Αγριππίνα Δεληγιώργη πολιτικό μηχανικό, συγκοινωνιολόγο, Πλανητική Α.Ε. “Προσωπική εξυπηρέτηση πελατών και διαχείριση παραπόνων”, με ομιλητή το Γιώργο Κουτσοκώστα, προϊστάμενο εκπαίδευσης Costa Navarino. “Διαχείριση τροφίμων - Υγιεινή και ασφάλεια”, με ομιλητή τον Δημήτρη Μελεμενή executive chef Costa Navarino. “Νομικές και φορολογικές υποχρεώσεις”, με ομιλητή το Δημήτρη Μαρινόπουλο οικονομολόγο. “Παροχή πρώτων βοηθειών σε διαμένοντες σε καταλύματα”, με ομιλητές τους Δαμιανό Τσιλιβαράκη ειδικευόμενο καρδιολόγο και Νικόλαο Μουρίκη ειδικευόμενο γενικής ιατρικής. “Ενημέρωση σε θέματα πυροπροστασίας και αστικές πυρκαγιές”, με ομιλήτρια την πυραγό Παγώνα Διονυσοπούλου. 
Οι ομιλίες συνεχίζονται μετά τις 3.30 μ.μ. και είναι οι εξής: “Αγάπη για τη λεπτομέρεια” (στολή, κατάλογος, κουζίνα, καθαριότητα, λέξεις, παρουσιαστικό)”, με ομιλήτρια την Ελενα Γκίκα διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού Costa Navarino. “Housekeeping για μικρές επιχειρήσεις και μικρές λεπτομέρειες”, με ομιλήτρια τη Φωτεινή Λιβαδιώτου executive housekeeping Costa Navarino. “Εξοπλισμός και διακοσμητική χώρου”, με ομιλήτρια τη Δήμητρα Γαζούλη Costa Navarino. “Τεχνικός ασφαλείας και περιστατικά ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου”, με ομιλητή το Γιάννη Σκάρπα ασφαλιστή. “Εταιρικός τουρισμός”, με ομιλητή το Χρήστο Κρητικό, Event Plus. “Μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης”, με ομιλητή το Βασίλη Πουλόπουλο, Roomcase. Στο τέλος θα γίνει κλήρωση δώρων. 

Τελευταίες Πρόβες Της Ομάδας Του KALAMATA:21 Στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Αθήνα Πριν Την Παρουσίαση Στην Επιτροπή Επιλογής

Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 10μελής ομάδα από διαφορετικούς τομείς που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του KALAMATA:21 φιλοξενείται στο Μανιατάκειον Ίδρυμα, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις τελευταίες πρόβες πριν από την υποστήριξη του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του KALAMATA:21, Έκτωρ Τσατσούλης παρέδωσε στον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρη Μανιατάκη, τον φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας για ΕΕΠ καθώς επίσης και τους λόγους για τους οποίους επέλεξε η Καλαμάτα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Η 10μελής ομάδα απαρτίζεται από τους παρακάτω:

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Α. Κωσταντακόπουλος: Έτσι έφερα στην Μεσσηνία 2 αεροπορικές εταιρίες


Στόχο-ζωής έχει βάλει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος να καθιερώσει την Μεσσηνία μεταξύ των καλύτερων και ποιοτικότερων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου! Αφού κατάφερε από το 1997 να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα εμπόδια γραφειοκρατίας και να μετατρέψει την τελευταία 10ετία, την Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) σε μία μοναδικής ομορφιάς “ξενοδοχειακή πόλη” στην περιοχή Πύλου και Ρωμανού, έξω από την πόλη της Καλαμάτας στην Μεσσηνία, τίποτα και κανείς, πλέον, δεν μπορεί να τον σταματήσει!

Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” θα συνδεθεί με νέους 9 απευθείας προορισμούς μέσω δυο νέων αεροπορικών εταιριών που θα “προσγειώνονται” στο περιφερειακό αεροδρόμιο: Την British Airways και την Vueling.

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ-ΧΟΡΟΣ 2016 ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΠΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


"Η φιλοξενία στον Τουριμό"


Ιδανικά ανοιξιάτικα τριήμερα για όλη την οικογένεια στην Costa Navarino


Το The Westin Resort Costa Navarino, ο αγαπημένος οικογενειακός προορισμός, μας περιμένει και φέτος, από τις 21 Φεβρουαρίου, και μας παρουσιάζει το Westin Family, ένα νέο πρόγραμμα σχεδιασμένο για τις ανάγκες των σύγχρονων οικογενειών που ταξιδεύουν.
Οι διάφοροι συνδυασμοί και η συχνά διευρυμένη σύνθεση με την οποία ταξιδεύουν πλέον οι μοντέρνες οικογένειες – παιδιά, παππούδες, ξαδέλφια, θείοι –, δημιουργούν νέες συνθήκες και απαιτήσεις στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.
Όλο και περισσότερες οικογένειες αντιλαμβάνονται τις διακοπές ως ευκαιρία για δραστηριότητες και περιπέτειες, ανακάλυψη νέων προορισμών και πολιτισμών.
Επιπλέον, οι επιθυμίες και οι ανάγκες των νεώτερων μελών καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες και τους σχεδιασμούς των οικογενειακών διακοπών. Οι μικροί ταξιδιώτες του σήμερα τοποθετούν ψηλά τον πήχυ για την επόμενη γενεά των kids club, καθώς είναι σχεδιαστικά και τεχνολογικά καταρτισμένοι, οικολογικά ευαισθητοποιημένοι και πολιτισμικά συνδεδεμένοι.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕ ΑΦΙΞΗ ΧΘΕΣ ΠΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ξεκίνησε η τουριστική σεζόν για τη Μεσσηνία

Με την άφιξη 35 επισκεπτών από το Μόναχο “άνοιξε” χθες το μεσημέρι η τουριστική σεζόν για την Καλαμάτα. Η πτήση της Aegean ήρθε στις 4 μ.μ. από τη Γερμανία και σε αυτήν επέβαιναν 35 άτομα όλων των ηλικιών, οι οποίοι αργότερα κατευθύνθηκαν με ταξί και λεωφορείο στην Costa Navarino. Ανάμεσά τους ήρθαν και κάποιοι γκολφέρ με τα σύνεργά τους. Την εβδομάδα αυτή θα ακολουθήσει, την Κυριακή, νέα άφιξη από τη Γερμανία με 2 γκρουπ των 8 γκολφέρ το καθένα. Οπως σημειώνεται και σε ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, για τρίτη διαδοχικά χρονιά η Costa Navarino ξεκίνησε τη λειτουργία της σεζόν μέσα στον Φεβρουάριο, δίνοντας «σάρκα και οστά» στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου: 
“H πτήση της Vueling από τη Ρώμη θα ξεκινήσει από τις 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Η Aegean Airlines θα πραγματοποιεί δύο πτήσεις από Κοπεγχάγη και Μπιλούντ στη Δανία την περίοδο από τις 16 Μαΐου έως τις 24 Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα πραγματοποιεί μία πτήση από Μιλάνο την περίοδο από τις 12 Ιουνίου έως τις 28 Αυγούστου. Ακόμη, η Aegean θα πραγματοποιεί δύο πτήσεις από Παρίσι και μία από Νάντη την περίοδο από τις 4 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου και μία πτήση από Λυών από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία, η λειτουργία της Costa Navarino έδωσε το έναυσμα για την αύξηση των πτήσεων κατά 2.400% στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Από 40 το 2009, ξεπερνούν πλέον τις 1.000 σε ετήσια βάση. Ομως το όφελος από την αύξηση των πτήσεων διαχέεται σε όλο τον προορισμό, καθώς το 86,5% των επιβατών διαμένει σε ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο. Επίσης, από το 2009 έως σήμερα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των ενοικιάσεων αυτοκινήτων”.

ΑΛΛΑΞΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ STARWOOD Η ΤΕΜΕΣ παίρνει στα χέρια της το τιμόνι της Costa Navarino

Το τιμόνι της Costa Navarino βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., της εταιρείας που υλοποίησε το όραμα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. 
Η σχέση της εταιρείας με τη Starwood άλλαξε και πλέον το μάνατζμεντ πέρασε στην ΤΕΜΕΣ, η οποία θα χρησιμοποιεί στο εξής μόνο το σήμα της παγκόσμιας αλυσίδας ως franchise. Ετσι, όπως είναι φυσικό, η ΤΕΜΕΣ θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο διεύθυνσης και λειτουργίας της Costa Navarino, προσαρμοσμένη περισσότερο στα τοπικά και πανελλήνια στάνταρ και όχι αποκλειστικά και μόνο στις παγκόσμιες αρχές που διέπουν την τακτική της Starwood.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Παρίστανε τον εφοριακό και εξαπατούσε ηλικιωμένους στην Πυλία

Τρεις περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων από 47χρονο άνδρα, ο οποίος παρίστανε τον εφοριακό και ζητούσε μπαχτσίσι για να πάρουν τα παιδιά τους επιστροφή φόρου, εξιχνιάστηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. Οι δύο είχαν γίνει στις 21 Ιανουαρίου στην Πύλο και του Χανδρινού και η άλλη στις 9 Φεβρουαρίου στον Πήδασο Πυλίας. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση ο απατεώνας ξεγέλασε μια 82χρονη στην Πύλο και την έπεισε ότι με τα 320 ευρώ που του έδωσε για... λάδωμα, ο γιος της θα έπαιρνε μια μεγάλη επιστροφή φόρου. Την ίδια μέρα στο Χανδρινού θύμα του απατεώνα έπεσε και ένας 85χρονος, από τον οποίο απέσπασε 450 ευρώ. Στον Πήδασο ο απατεώνας έταξε σε μια 90χρονη ότι ο γιος της θα λάβει επιστροφή φόρου αν του δώσει 450 ευρώ. Τον ψευτοεφοριακό αναγνώρισαν οι τρεις ηλικιωμένοι από φωτογραφίες και αναζητείται από την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι τσιγγάνος, από αυτούς οι οποίοι γυρίζουν ανά την Ελλάδα και στήνουν τέτοιου είδους απάτες σε βάρος ηλικιωμένων. 
Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως έρχονται στην επαρχία, βολιδοσκοπούν τα θύματά τους και στη συνέχεια, μόνοι τους ή με άλλους μαζί, επιστρέφουν άλλη μέρα και χτυπάνε τις πόρτες των σπιτιών των ηλικιωμένων σερβίροντάς τους παρόμοια ψέματα. 

Ημερίδα στην Πύλο για τη φιλοξενία στον τουρισμό

Ημερίδα θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου - Νέστορος με θέμα “Η φιλοξενία στον τουρισμό”, στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μηδέν” στην Πύλο, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 10 π.μ. χαιρετισμοί και ομιλίες από τους: Βασίλη Βρεττάκο, Δημήτρη Καφαντάρη δήμαρχο, Κώστα Ανδριανόπουλο, Ανδρέα Ζαγάκο (Σχολείο Τουρισμού), Αθηνά Μπαλτά διευθύντρια Σπουδών Τομέα Τουρισμού ΙΙΕΚ “Ορίζων”. 
Οι ομιλίες που ακολουθούν είναι: “Περιβάλλον και συγκοινωνιακή διαχείριση” Γιώργος Μανέας χημικός - περιβαλλοντολόγος/ Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης/Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Costa Navarino. Αγριππίνα Δεληγιώργη πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος/Πλανητική Α.Ε. “Προσωπική εξυπηρέτηση πελατών και διαχείριση παραπόνων”. Γιώργος Κουτσοκώστας προϊστάμενος εκπαίδευσης Costa Navarino. “Διαχείριση τροφίμων - Υγιεινή και ασφάλεια” Δημήτρης Μελεμενής executive chef Costa Navarino. “Νομικές και φορολογικές υποχρεώσεις” Δημήτρης Μαρινόπουλος οικονομολόγος. “Παροχή πρώτων βοηθειών σε διαμένοντες σε καταλύματα” Δαμιανός Τσιλιβαράκης ειδικευόμενος καρδιολόγος, Νικόλαος Μουρίκης ειδικευόμενος γενικής ιατρικής. “Ενημέρωση σε θέματα πυροπροστασίας και αστικές πυρκαγιές” Παγώνα Χ. Διονυσοπούλου πυραγός.

Costa Navarino: Σύνδεση με 7 νέους ευρωπαικούς προορισμούς - Επιπλέον 25.000 επισκέπτες και άμεσα έσοδα 17,5 εκατομμυρίων


Costa Navarino: Σύνδεση με 7 νέους ευρωπαικούς προορισμούς - Επιπλέον 25.000 επισκέπτες και άμεσα έσοδα 17,5 εκατομμυρίωνΗ εκτιμώμενη αύξηση των αφίξεων για το 2016 σε σχέση με το 2015 θα αγγίξει το 28%. Η συνολική αύξηση των διεθνών πτήσεων από το 2010 (πριν ξεκινήσει τη λειτουργία της η Costa Navarino) μέχρι και σήμερα θα ξεπεράσει το 218%.
Εννέα νέες απευθείας πτήσεις και 2 νέες αεροπορικές εταιρίες στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», προσελκύουν ακόμα περισσότερους ευρωπαίους ταξιδιώτες και βελτιώνουν την προσβασιμότητα στη Μεσσηνία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι νέες πτήσεις ξεκινούν από τον Απρίλιο του 2016 ως εξής:

Βίντεο ντοκουμέντο με την ανακάλυψη του αρχαίου πολεμιστή της Πύλου


Ο «πολεμιστής της Πύλου» είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα παγκοσμίως, που δυστυχώς λόγω της συγκυρίας και της τηλεοπτικής αδιαφορίας, δεν έτυχε πλήρους κάλυψης. Κάποια δημοσιότητα έδωσαν οι εφημερίδες και κυρίως το διαδίκτυο, αλλά περισσότερο ασχολήθηκαν τα αμερικανικά δίκτυα παρά τα ελληνικά....
Η ανακάλυψη των αμερικανών αρχαιολόγων συγκίνησε τη «Μηχανή του Χρόνου» κι έτσι αποφασίσαμε να φωτίσουμε την αρχαιολογική σκαπάνη στην Πύλο, που έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο ενός αρχαίου πολεμιστή.
Τα ευρήματα είναι αμύθητης αξίας και χρονολογούνται σε μια πανάρχαια εποχή πριν από τον Όμηρο! Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών αρχαιολόγων: ο Τζακ Ντέιβις και η σύζυγός του, Σάρον Στόκερ. Εργάζονται στην περιοχή πολλά χρόνια και ερευνούσαν τα εδάφη γύρω από το παλάτι του Νέστορα το οποίο είχε βρεθεί το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Καρλ Μπλέγκεν.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ Εισαγγελική πρόταση κατά της Ελλάδας για την καρέτα-καρέτα

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη θέσπιση καθεστώτος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta, η γενική εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου εισηγήθηκε εκ νέου την καταδίκη της Ελλάδας με αφορμή τη μη λήψη μέτρων για την προστασία του Κόλπου της Κυπαρισσίας στην Πελοπόννησο, που θεωρείται τόπος αναπαραγωγής της χελώνας.
 Ειδικότερα, πρόκειται για την περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας, στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. 
Οι παραλίες του Κόλπου της Κυπαρισσίας αποτελούν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον σημαντικότερο τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στην ΕΕ, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φωλιών.

Παράταση στη συντήρηση του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη

 Παράταση έως τις 31 Μαρτίου για το έργο βελτίωσης - συντήρησης του τμήματος Ριζόμυλος - Κορώνη, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, ενέκρινε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Το έργο με ανάδοχο την κοινοπραξία Ηλιόπουλος Ιωάννης - Αδαμόπουλος Παντελής, αφορά κυρίως τη δημιουργία κόμβου στην είσοδο της Κορώνης, στη Γερακάδα.

Ευρεία συνάντηση για Ξυλέλλα στην Πάτρα

Ευρεία συνάντηση για τα προβλήματα από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella Fastidiosa (Ξυλέλλα), ειδικά στην ελαιοκαλλιέργειααποτροπή εισόδου του φυτοπαθογόνου στη χώρα και συντονισμός αρμόδιων υπηρεσιών σε ένα σύστημα ελέγχου, πραγματοποίησε στην Πάτρα η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, παραβρέθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δασαρχείο Πάτρας.
Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής για την ανάδειξη του θέματος, την άμεση αναγκαιότητα για εντατικοποίηση των ελέγχων, σε καλλιέργειες ελιάς, σε επιχειρήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού και σε πύλες εισόδου (λιμάνια).

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑ 2η ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Ο ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ 1-0 ΤΟΝ ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟ Το κύπελλο έμεινε στην Πύλο “ΧΡΥΣΟΣ ΣΚΟΡΕΡ” Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 43’ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ηταν να μην γίνει η αρχή. Ο Τσικλητήρας πήρε πέρυσι το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του και δεν σκοπεύει να το... παραδώσει. Η ομάδα της Πύλου με γκολ του Γιώργου Γραμματικόπουλου στο 43’ νίκησε 1-0 τον αξιόμαχο Πανθουριακό και αναδείχθηκε για δεύτερη σερί χρονιά κυπελλούχος Μεσσηνίας. 
Ο τελικός δεν είχε θέαμα, ούτε πολλές φάσεις, αλλά κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των 1.400 φιλάθλων που τον παρακολούθησαν. Οταν δε ο αρχηγός Φώτης Διακουμής υπό τους ήχους του “We are the champions” σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Αθλητικού Κέντρου της ΕΠΣΜ, η νύχτα έγινε μέρα από τα καπνογόνα των φιλάθλων του Τσικλητήρα. Σε αυτούς πήγαν φυσικά οι νικητές με την κούπα στα χέρια, ενώ οι σαμπάνιες έρεεαν άφθονες. Το γλέντι συνεχίστηκε και στο ταξίδι της επιστροφής, αλλά και στην πόλη της Πύλου. 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Παραδίδονται τα Περιφερειακά Ιατρεία Πεταλιδίου και Μεθώνης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και παραδίδονται τις επόμενες ημέρες τα Περιφερειακά Ιατρεία Πεταλιδίου και Μεθώνης (δεξιά). Ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου, καθώς και στο ισόγειο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
 Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, τα Περιφερειακά Ιατρεία Πεταλιδίου και Μεθώνης είναι έργα ενταγμένα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 577.000 ευρώ. Υστερα από την ολοκλήρωση των ανωτέρω περιφερειακών ιατρείων ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος δήλωσε: «Η ολοκλήρωση των εργασιών και η κατασκευή των δύο νέων περιφερειακών ιατρείων Μεθώνης και Πεταλιδίου αποτελεί ένα μικρό δείγμα για τις δυνατότητες της συνέργειας και συνεργασίας των ανθρώπων της Υγείας με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. 

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Επιτροπή για τη μειωμένη κίνηση στη γραμμή Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη


"Η αεροπορική γραμμή Καλαμάτας- Θεσσαλονίκης είναι σημαντική για την περιοχή μας γιατί συνδέει την Μεσσηνία με τη Βόρεια Ελλάδα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό αλλά και την άμεση επικοινωνία της πόλης μας με την συμπρωτεύουσα.
  Ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για ανοδική πορεία της συγκεκριμένης γραμμής με εξασφαλισμένη την μελλοντική βιωσιμότητα . Όμως, όπως διαπιστώνουμε , από το αντίστοιχο διάγραμμα η επιβατική κίνηση βαίνει μειούμενη και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της μείωσης. Είναι κάτι παροδικό ή έχει σχέση με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται για τη συγκεκριμένη γραμμή;
Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί μια επιτροπή για την εξέταση του ζητήματος, η οποία θα έχει επαφές με τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  με σκοπό, όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της, με τον πιο επωφελή τρόπο για την Καλαμάτα."
 

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣτο 2013το 2014το 2015
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ848776556144
ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ877977366104

Κρίσιμη εβδομάδα για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος όπου αναμένονται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις μιας και θα οριστικοποιηθεί η νέα σύμβαση με το “Μορέα”, στην οποία και θα περιλαμβάνεται η επιλογή των μελετών που θα συνταχθούν. Αν δηλαδή ο “Μορέας” αναλάβει να ολοκληρώσει τη μελέτη της παραλιακής χάραξης ή αν θα εκπονήσει νέα, με διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου και ευρεία παράκαμψη της Μεσσήνης. 
Το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος αναμένεται να εξεταστεί μετά την επανεκκίνηση του έργου του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από το “Μορέα”, που θα επικυρωθεί μέσα στην εβδομάδα. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν χθες στο δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, στη συνάντησή τους στο υπουργείο Υποδομών, ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Δέδες και ο αρμόδιος διευθυντής Γ. Καρνέσης.

Από την Κυριακή με την Aegean για Μόναχο Ανοίγει η σεζόν για 12 πόλεις της Ευρώπης

Ανοίγει και πάλι φέτος η πύλη της Καλαμάτας προς την Ευρώπη, το διεθνές αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, με την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου πτήση της Aegean Airlines για το Μόναχο, στις 10.30 το πρωί. Ακολουθεί την Δευτέρα 22 του μήνα, την ίδια ώρα, η πτήση της εν λόγω εταιρείας για το Ντίσελντορφ.
Συνολικά 12 πόλεις της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, η Βιέννη, η Κοπεγχάγη, η Στοκχόλμη, η Μόσχα, το Μιλάνο, η Λιόν και η Νάντη- θα εξυπηρετούνται φέτος από το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τακτικές πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines, British Airways, Austrian Airlines / Niki Fly και Vueling Air, οι οποίες θα αρχίσουν σταδιακά μέχρι και τις 19 Ιουνίου. 

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τσιγάρα “Καρέλια” αεροπορικώς στη Βουλγαρία

Μεγάλη ποσότητα τσιγάρων μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα αεροπορικώς από την Καλαμάτα προς την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. 
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για φορτίο 16 τόνων της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια”, η οποία επέλεξε να στείλει το εμπόρευμα με αυτό τον τρόπο λόγω των δυσκολιών στη μετακίνηση, που είχαν δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών. 
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν πρόκειται για κίνηση που θα επαναληφθεί και στο μέλλον, κάτι που προφανώς θα εξαρτηθεί από το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σίγουρο είναι πάντως ότι πρόκειται για την πρώτη πτήση cargo για μεταφορά τσιγάρων στο εξωτερικό από το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, όπως προκύπτει και από σχετική ανάρτηση της σελίδας “Kalamata Airport Friends”, η οποία παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από τη φόρτωση στο αεροπλάνο. 

Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου

Κανονικά συνεχίζονται εδώ και λίγες μέρες οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Ιατρείου Βλαχόπουλου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος στη Μεσσηνία.  
Μία εξέλιξη, που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι εργασίες είχαν σταματήσει και υπήρχε ανησυχία για την πορεία υλοποίησης του έργου. Η συνέχιση των εργασιών ήλθε μετά από συνεχή προσπάθεια της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν στην χρηματοδότηση του έργου. 
Ενα έργο που κατασκευάζεται μέσω χρημάτων του ΕΣΠΑ, συνολικής δαπάνης 260 χιλιάδων ευρώ. Εργο που περιλαμβάνει την ανέγερση νέου ισογείου κτηρίου. Το νέο κτήριο είναι εμβαδού 75.96m2 και όγκου 361,33m3. Η κεντρική είσοδος έχει τοποθετηθεί σε ημιυπαίθριο χώρο εμβαδού 10,55 m2. Στο χώρο αυτό υπάρχει πρόβλεψη πρόσβασης ΑΜΕΑ. Το κτήριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβ.:566,69m2 μέσα στο σχέδιο πόλης Βλαχόπουλου του Δήμου Πύλου Νέστορος. 
Εσωτερικά το κτήριο αποτελείται από τρεις χώρους: τα δύο Εξεταστήρια – Γραφεία Ιατρών και την Αναμονή των ασθενών με λουτρό ΑΜΕΑ.  
Το κτήριο θα έχει τετράριχτη στέγη και ξύλινο στέγαστρο με επικάλυψη από κεραμίδια. Στο οικόπεδο θα τοποθετηθεί περίφραξη με στηθαίο από μπετόν και κάγκελα. Ο περιβάλλων χώρος θα είναι καλυμμένος με πλάκες πεζοδρομίου εκτός από τα σημεία στα οποία προβλέπεται φύτευση δέντρων. 
 Παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης του έργου το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αναβάθμιση του τομέα υγείας της Μεσσηνίας σε συνάρτηση πάντα και με τα υπόλοιπα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή μας και τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 Αγγελος Χρονάς 
Ειδ. Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» 
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου- 
Εντεταλμένος για θέματα υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας

ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΠΥΡΓΟ Το τρένο για Καλαμάτα έχει… καθυστέρηση

Μόνο το τμήμα Πάτρα - Πύργος και το κομμάτι Κατάκολο - Ολυμπία είναι μελετητικά ώριμα και έτοιμα για δημοπράτηση, όσον αφορά το έργο αναβάθμισης και κανονικοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. Το τμήμα Πύργος - Καλαμάτα έχει φθάσει στο στάδιο έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών, αλλά είναι άγνωστο πότε και πώς θα ολοκληρωθούν οι μελέτες. Και για τα πρώτα τμήματα η υλοποίηση του έργου είναι αβέβαιη και αμφίβολη, καθώς δεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και αναζητείται. 
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης αναβάθμισης και κανονικοποίησης της γραμμής στον Πύργο, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα και την ΕΡΓΟΣΕ. 

Βράβευση του 1ο Νηπιαγωγείου Πύλου

Με τη χάλκινη ετικέτα πιστοποίησης eSafety βραβεύτηκε το 1ο Νηπιαγωγείο Πύλου. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “η πιστοποίηση eSafety στοχεύει στο να βοηθήσει το σχολείο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης να παρέχει ένα πιο ασφαλές, εμπλουτισμένο περιβάλλον για το προσωπικό και τους μαθητές”. Η ισχύς της θα διαρκέσει μέχρι του χρόνου τον Αύγουστο και τα σχολεία τα οποία βραβεύονται θα πρέπει μεταξύ άλλων “να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον και ασφαλή πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέρος της διδασκαλίας και της μαθησιακής εμπειρίας”. 

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Παραμένει η αεροπορική γραμμή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη


Διαβεβαίωση του Χρ. Σπίρτζη στη Γ. Κοζομπόλη


Αντίθετη στη διακοπή της και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου


Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Ομαλά, όπως φαίνεται, θα ολοκληρωθεί «το… επεισόδιο» των δηλώσεων του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, για τη συνέχιση ή όχι της αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, οι αρχικές δηλώσεις άλλα προμήνυαν.
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε δηλώσει: «Είναι άγονη η γραμμή Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα ή Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα, που κοστίζει 1,35 εκατ. ευρώ το χρόνο; Αυτό δεν είναι τόνωση στον τουρισμό της Κέρκυρας, αλλά ρουσφέτι»…
Πάντως, σύμφωνα με τη Γιώτα Κοζομπόλη, τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που συναντήθηκε με τον υπουργό, ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να έχει τώρα τη θέση ότι το Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει λόγος να βγει από τις άγονες γραμμές, εφόσον δεν επιδοτείται και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Όλοι την Τετάρτη στην Καλαμάτα για να σηκώσουμε ξανά το κύπελλο


Ο Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης Στο Μανιατάκειον Ίδρυμα

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου ο Καθηγητής Αλκιβιάδης Ι. Κωστάκης επισκέφθηκε το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Αθήνα. Σκοπός της επισκέψεως ήταν να δωρίσει στον Δημήτρη και την Ελένη Μανιατάκη, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, τόμο που εξέδωσε προς τιμήν του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο τόμος συμπεριλαμβάνει επιστημονικές μελέτες και εργασίες εκλεκτής ποιότητας των δασκάλων, συναδέλφων, συνεργατών, επιστημόνων, μαθητών και ασθενών.Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που εισάγει τον μελετητή στον κόσμο της ιατρικής επιστήμης.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Ιανουαρίου του 2015 πραγματοποιήθηκε τελετή επίδοσης του εν λόγω τόμου στον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης εκτός από την μεγίστη προσφορά του στην ιατρική, διετέλεσε πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. πολλών μεγάλων οργανισμών (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Λαϊκό Νοσοκομείο, ΔΟΑΤΑΠ κ.α.), έχει συγγράψει πολλά βιβλία και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως αυθεντία στις μεταμοσχεύσεις νεφρών.
Ευχόμαστε οι νέοι επιστήμονες να παραδειγματίζονται από τον Καθηγητή Αλκιβιάδη Ι. Κωστάκη, τόσο για την επιστημονική κατάρτιση, την έρευνα και την αφοσίωση στο έργο του, όσο και για το ήθος του.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Πώς θα ενταχθούν στο «Νόμο Κατσέλη» οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ


Διευκρινίσεις επί των αλλαγών που επέρχονται στο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα ένταξης των ασφαλιστικών ληξιπρόθεσμων οφειλών στο «Νόμο Κατσέλη» δίνει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ.
Η εγκύκλιος περιέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται:
 
1. Χορήγηση βεβαίωσης
Χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικών οφειλών, όπως έχουν διαμορφωθεί με τα τέλη καθυστέρησης και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής σχετικού αιτήματος. Στη βεβαίωση περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, χορηγείται «Γνωστοποίηση Οφειλής», καθόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης.

Europe Direct Kalamata: H πρώτη πόρτα που μπορεί να χτυπήσει κάθε πολίτης για ευρωπαϊκά θέματα


Πληροφορίες για δουλειά στην Ευρώπη, για Erasmus, για εκδηλώσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε., για καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη, για δράσεις εντός της Ένωσης μπορεί, μεταξύ άλλων, να αναζητήσει κάποιος στο Γραφείο της Europe Direct στην Καλαμάτα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο γραφείων που υπάρχουν στην Ευρώπη, με τον αριθμό τους να αγγίζει τα 600, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 17, ένα εκ των οποίων στην Καλαμάτα, στην οδό Αριστομένους, στο νούμερο 91.
Η διάχυση των πληροφοριών για θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η διευκόλυνση της επαφής των πολιτών με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι οι δύο βασικοί άξονες δραστηριοτήτων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο αυτό, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέσσερα σημεία, όσον αφορά στην πληροφόρηση που παρέχει στους πολίτες της περιοχής: 

112: Ένα τριψήφιο νούμερο που σώζει ζωές


Πολλοί είναι αυτοί που έχουν δει στο κινητό τους την ένδειξη «κλήση έκτακτης ανάγκης» ή έχουν ακούσει για τον αριθμό 112, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει.
Εν όψει της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας του 112, ο υπεύθυνος Γραφείου EDIC Καλαμάτας, Γιώργος Καραμπάτος, μαζί με την επικεφαλής του Γραφείου, Θεοδώρα Κολοκοτρώνη, ενημέρωσαν για τη χρήση αυτού του πολύτιμου νούμερου.
Ειδικότερα, ανέφεραν:
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα 112 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να κάνει γνωστό τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους Ευρωπαίους πολίτες, που δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξή του. Ο αριθμός για επείγουσες ανάγκες 112 λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών επικροτεί τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν.  Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ενιαίας αγοράς “Νοικοκυριό E-επικοινωνιών και τηλεπικοινωνιών”, το 49% των Ελλήνων γνωρίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το 112 οπουδήποτε στην Ε.Ε.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι προκηρύξεις για τα 4 νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ


Με χρηματοδότηση έως 100.000 ευρώ για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 

Εκδίδονται αύριο οι πολυαναμενόμενες προκηρύξεις για τα 4 πρώτα προγράμματα επιδότησης του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στις 14.30, στον 3ο όροφο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, η ειδική γραμματέας ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα και ο ειδικός γραμματέας ΕΚΤ Γιώργος Ιωαννίδης, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη δημοσίευση των προσκλήσεων για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Το πάρτι του Τσικλητήρα λίγες μέρες πριν τον μεγάλο τελικό

Το «καίει» ο Τσικλητήρας πριν τον μεγάλο τελικό,  το Σάββατο(13/2) μετά τον εκτός έδρας αγώνα με τον Απόλλων Καλαμάτας η διοίκηση διοργανώσει μεγάλο party στο Face club στην Πύλο και δίνει ραντεβού με όλους τους φίλους της ομάδας.
«Το face club σε συνεργασία με την ομάδα του Κ. Τσικλητήρα σας προσκαλεί στο πάρτι που διοργανώνει πριν το μεγάλο τελικό… Σκοπός η διασκέδαση σας και ταυτόχρονα η στήριξη στην ομάδα»

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ



«Μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις των παιδιών χτίζουμε το Δήμο μας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη συνάντηση που είχε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης με τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Πύλου, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί με τους μαθητές του Δήμου.
Σειρά αυτή τη φορά είχαν οι μαθητές της Β’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, οι οποίοι συνάντησαν το Δήμαρχο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί οι μικροί μαθητές διάβασαν στο Δήμαρχο τα γράμματα που είχαν ετοιμάσει και συζήτησαν μαζί του για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου αλλά και τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της ποιότητας ζωής, των υποδομών και της εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος, τους ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες της θέσης του και για την ευθύνη που έχει ως προς τους πολίτες, καθώς επίσης για το ρόλο της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Προσωπικού. Στη συνέχεια τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο.


Φεύγοντας τα παιδιά κεράστηκαν από ένα αναψυκτικό, ενώ ο κ. Καφαντάρης τα αποχαιρέτησε τονίζοντας: «Όλοι σας μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας, αρκεί να πιστέψετε στον εαυτό σας και να επιμένετε με ότι καταπιάνεστε, επιδιώκοντας πάντα το καλύτερο δυνατό όχι μόνο για τον εαυτό σας αλλά και για το συνάνθρωπό σας, γιατί μόνο ενωμένοι μπορείτε να φτάσετε μακριά. 

Ψάχνουν τρόπο για χρηματοδότηση του τρένου Πάτρα - Καλαμάτα

Εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης αναζητείται για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. 
Οπως ενημερώνει το ypodomes.com, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, θα συνταχθούν τεύχη δημοπράτησης για την εξεύρεση συμβούλου με στόχο “τη διερεύνηση και αξιολόγηση εναλλακτικών τρόπων υλοποίησης/χρηματοδότησης του έργου της κανονικοποίησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής και επέκταση της μελέτης σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους - οφέλους του έργου”. 
Το έργο Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα αφορά την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος που περιλαμβάνει τα τμήματα: Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία (120 χλμ.). Πύργος - Κατάκολο (12 χλμ.). Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα (118 χλμ.). 
Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αναβάθμιση της μονής γραμμής από μετρική σε κανονικό εύρος με ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και τηλεπικοινωνίες για ταχύτητες μέχρι 160 χλμ. την ώρα όπου αυτό είναι εφικτό. 

Διδακτική επίσκεψη στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Διδακτική επίσκεψη στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας πήγαν οι μαθητές του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Πύλου την Παρασκευή το πρωί. Ο καιρός βοήθησε και οι μαθητές είδαν εκεί ερωδιούς, φλαμίνγκο, πάπιες και έναν κύκνο. 

Ελεύθερη η Ιταλία από την Xylella

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας η Διάσκεψη Κράτους-Περιφερειών ενέκρινε την υπουργική απόφαση να οριστεί το σύνολο σχεδόν της Ιταλίας ελεύθερο από το βακτήριο Xylella Fastidiosa, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Απουλίας, με εξαίρεση των οριοθετημένων και προς επιτήρηση ζωνών που καθορίζονται σύμφωνα με την απόφαση 2015/789 της ΕΕ. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε βάσει περισσοτέρων από 17.186 επιθεωρήσεων και 13.766 εργαστηριακών αναλύσεων που έχουν διεξαχθεί στις ιταλικές περιφέρειες μέσα στο 2015, με εξαίρεση αυτές που είχαν διεξαχθεί στην Απουλία. 
Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται η εξαγωγή φυτών από φυτώρια, συμπεριλαμβανομένων και των τρίτων χωρών που έχουν υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα εισαγωγών τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του τομέα του υπουργείου, Maurizio Martina, ''το μέτρο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα για τις διάφορες περιοχές, μας επιτρέπει την πιστοποίηση όλης της χώρας ως ελεύθερη περιοχή από Χylella εκτός από αυτές που προαναφέρθηκαν. 
Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη σκληρή δουλειά ενός έτους εντατικής παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα ''ύποπτα'' εδάφη και που επιθυμούμε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Θα προχωρήσουμε με τη μέγιστη θεσμική συνεργασία για τη διαχείριση αυτής της πολύπλοκης έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη. Το εθνικό σχέδιο συνεχίζεται και είμαστε εν αναμονή των δεδομένων για την περιοχή της Απουλίας''.

 Πηγή: olivenews.gr

Η χαμηλή παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία ανεβάζει τις τιμές

Αύξηση της τάξεως του 20% σημειώνεται διεθνώς στην τιμή του ελαιολάδου. Αιτία φαίνεται να είναι το βακτήριο Xylella fastidiosa, που "χτύπησε" πολλά ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία και η χαμηλή παραγωγή στην Ισπανία, ενώ οι παραγωγοί ελαιολάδου στις δύο παραπάνω χώρες έχουν δει την κορυφαία θέση τους ως εξαγωγείς να "διαβρώνεται" από την Τυνησία. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα των "Financial Times" αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι αγοραστές ξόδεψαν το 2015 συνολικά 231 εκατ. ευρώ παραπάνω σε ελαιόλαδο», ανέφερε ο ερευνητικός όμιλος IRI, αφού η τιμή λιανικής αυξήθηκε κατά ένα μέσο όρο 19,8% σε όλη την Ευρώπη τους 11 πρώτους μήνες του περασμένου έτους. Οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου υψηλής ποιότητας εκτοξεύτηκαν πέρυσι έπειτα από μια έξαρση βακτηρίων στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, που μόλυνε τουλάχιστον ένα εκατ. δέντρα. Αυτό ήρθε καθώς οι τιμές του ελαιολάδου είχαν ήδη αυξηθεί λόγω φτωχών σοδειών στην Ισπανία και την Ιταλία, τους δύο παραδοσιακά κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΤΑΣΙΟΣ Οι αρχαίοι Ελληνες έφτασαν ένα βήμα πριν από τη σύγχρονη Βιομηχανική Επανάσταση!

Οι αρχαίοι Ελληνες έφτασαν ένα βήμα πριν από τη σύγχρονη Βιομηχανική Επανάσταση!


Οι επιστήμονες, μηχανικοί και εφευρέτες της Ελληνιστικής εποχής έφθασαν μια ανάσα πριν την αφετηρία της σύγχρονης Βιομηχανικής Επανάστασης: τη δημιουργία της ατμοκίνητης εμβολοφόρου υδραντλίας. Αυτό ανέφεραν ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος και ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τιβέριος σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Τρίτης, με τίτλο «'Αραγε είχαν ατμοκίνητη υδραντλία οι Πτολεμαίοι;».
Όπως είπε ο κ.Τάσιος, τον καιρό των Πτολεμαίων, οι μηχανικοί είχαν εφεύρει διαδοχικά όλα τα αναγκαία μηχανολογικά εξαρτήματα (ιμάντες, σωλήνες, γρανάζια, στρόβιλοι κ.α.), που τους επέτρεπαν να αξιοποιούν την ενέργεια του αέρα και του νερού για τη δημιουργία αντλιών, εκμεταλλευόμενοι έτσι τόσο την αιολική, όσο και την υδροδυναμική ενέργεια. Επιπλέον, είχαν κάνει το αρχικό βήμα για την ατμοκίνηση με την μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε κινητική, επιτυγχάνοντας την περιστροφική κίνηση μέσω ατμού.

Πάτρα-Καλαμάτα σε 2 ώρες με το τρένο!


Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ 


Στα 600 εκατομμύρια ευρώ η εκτίμηση του συνολικού κόστους
Τη μελέτη για τη «Σιδηροδρομική Γραμμή Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας» στους φορείς και τους πολίτες των περιοχών από όπου διέρχεται θα παρουσιάσει στις 14 Φεβρουαρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιος Βούρδας.
Για την εκδήλωση που θα γίνει στο Διοικητήριο του Πύργου στις 11:30 το πρωί της μεθεπόμενης Κυριακής καθώς και για τις βασικές αρχές που διέπουν την μελέτη ο κ. Βούρδας μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».
Με βάση τα όσα θα παρουσιαστούν στους τοπικούς φορείς, η μελέτη περιλαμβάνει τη διαδρομή επί της υφιστάμενης χάραξης με αρκετές βελτιώσεις κυρίως στις διασταυρώσεις με το οδικό δίκτυο και βελτιώσεις της υποδομής με κανονικοποίηση της γραμμής και ηλεκτροκίνηση.
Το καινούργιο αυτό πλαίσιο θα διευκολύνει πάρα πολύ τις ταχύτητες του σιδηρόδρομου ώστε να φθάνουμε στα 120-160 χιλιόμετρα την ώρα στις μη αστικές περιοχές. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι, με την καινούργια γραμμή, το ταξίδι Πάτρα-Καλαμάτα θα διαρκεί μάξιμουμ 2 ώρες, υπολογίζοντας και τις ενδιάμεσες στάσεις.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Κ. Κωνσταντακόπουλος: Η Costamare ξεπέρασε τις προσδοκίες, κόντρα στην παγκόσμια καταιγίδα


7

H εξαιρετική πορεία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Costamare φάνηκε ξεκάθαρα στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2015 παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ναυτιλία τραντάζεται από την δραματική πτώση των ναύλων.
Ο επικεφαλής της εταιρίας Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες που είχε η Wall Street αλλά και η Zacks Investments η οποία προέβλεπε κέρδη ανά μετοχή 0,39$ αντί 0,44$ που πραγματοποίησε η εταιρεία. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2015 ανήλθαν σε 38,3 εκ $ έναντι 30,8 εκ $ για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 122,3 εκ $. Το συνολικό καθαρό εισόδημα του 2015 για την εταιρεία είναι 143,8 εκ $, αυξημένο σε σχέση με το 2014 όπου πραγματοποίησε κέρδη 115,1 εκ $.
Η εταιρεία προχώρησε επίσης στη συμφωνία ναυπήγησης δύο νέων πλοίων χωρητικότητας 3.800 TEUs έκαστο, σε συνεργασία με την York Capital, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2018 και θα ναυλωθούν για επτά έτη από την Hamburg Sud.

Daily Mail: Costa Navarino, το ονειρικό θέρετρο στην ακτή του Ιονίο


Υμνοι για την Πελοπόννησο και το πολυτελές Costa Navarino πραγματοποιεί η Daily Mail σε σημερινό της δημοσίευμα.
Ειδικότερα η εφημερίδα για την συγκεκριμένη περιοχή αναφέρει πως έχει καταπράσινους λόφους, αμπελώνες, ατελείωτες πισίνες και εστιατόρια ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει για τις εκδρομές με σκάφος αλλά και τα μαθήματα μαγειρικής.
Πάντως το άρθρο ξεκινά με αναφορά στον ιδιοκτήτη του πολυτελούς ξενοδοχείου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μια φορά κι έναν καιρό, ένα νεαρό αγόρι που ονομάζεται Βασίλης Κωνσταντακόπουλος πήγε στη θάλασσα.