Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Συναυλία στην Κορώνη

Συναυλία θα γίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κορώνης 2016 την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. από τους “The Geneva Ensemble”. Οι μουσικοί είναι οι: Λιλιάν Ζακ (φλάουτο), Σάσκια Φιλιππίνι (βιολί), Εντρέ Γκουράν (βιόλα), Χριστίνα Ντορέτ - Σάρα Μπράιανς (πιάνο), Liliane Jaques (flute), Saskia Filippini (violin), Endre Guran (alto), Christiane Doret & Sara Bryans (piano). Θα παίξουν έργα των: Bohuslav Martin , W. A. Mozart, Maurice Ravel, D. S. Svintridis (Δημήτρης Σβυντρίδης), Manuel De Falla, Ferde Grofé, Johannes Brahms. Η βραδιά θα γίνει στο “Συμπόσιο”, στην Περικλή Ράλλη, στην Κορώνη (25 μ. από κατάστημα “Aldebaran”). Το εισιτήριο κοστίζει 10, 7, 5 ευρώ και είναι ελεύθερη για άτομα κάτω των 18. 

Ολοκληρώθηκε ο κόμβος στην είσοδο της Κορώνης

Ολοκληρώθηκε, επιτέλους, το έργο διαμόρφωσης του κόμβου της Γερακάδας, στη βόρεια και κύρια είσοδο της Κορώνης. «Είναι ένα ωραίο έργο, φωτίστηκε κιόλας. Εξυπηρετεί πολύ τον κόσμο», παρατήρησε, φανερά ικανοποιημένη, η Πελαγία Λευτάκη, αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος (αρμόδια για τη Δ.Ε. Κορώνης). Επεσήμανε ότι «έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ» και πρόσθεσε πως «είναι έργο που χρειαζόταν η περιοχή». Η κ. Λευτάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της και για την πρόοδο των εργασιών στο λιμάνι και ιδιαίτερα στο κάστρο της Κορώνης. Ολοκληρώνοντας, η αντιδήμαρχος ευχαρίστησε «τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το ενδιαφέρον του και την άψογη συνεργασία». Το έργο του κόμβου στην είσοδο της Κορώνης υλοποιήθηκε με εργολαβία για τη συντήρηση του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Η Costa Navarino ταξιδεύει στην Ευρώπη

H Costa Navarino πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων στο Παρίσι, τη Λυών, τη Νάντη, τη Ρώμη και το Μιλάνο, ενόψει των νέων απευθείας πτήσεων που συνδέουν τις πόλεις αυτές με την Καλαμάτα. Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η προώθηση της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας ως ταξιδιωτικών προορισμών όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά για ολόκληρο το χρόνο. 
Περισσότεροι από 250 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι από το χώρο του τουρισμού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεσσηνιακή φιλοξενία, να δοκιμάσουν αυθεντικές τοπικές συνταγές και να απολαύσουν τις μελωδίες της τραγουδίστριας Μαρίνα Σάττι. Επόμενος προορισμός η Κοπεγχάγη!

Ο Αλβέρτος του Μονακό στην Costa Navarino

 Η Costa Navarino θα φιλοξενήσει το 10 World Stars Golf Charity Tournament υπό την αιγίδα της φιλανθρωπικής οργάνωσης A.S. Star Team for the Children και του Πρίγκιπα Αλβέρτου B’ του Μονακό, από τις 9 ως τις 13 Ιουνίου, με στόχο τη στήριξη των μη προνομιούχων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που εκδήλωση της Α.S. Star Team φιλοξενείται στην Ελλάδα. 
Στο τουρνουά γκολφ και το φιλανθρωπικό δείπνο που θα ακολουθήσει, θα παρευρεθούν διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, των επιχειρήσεων και του αθλητισμού, όπως ο Marco Simone πρωταθλητής ποδοσφαίρου, ο Jure Kosir παγκόσμιος πρωταθλητής αλπικού σκι και ο Vitantonio Liuzzi πρωταθλητής της Φόρμουλα 1.

Ευχές


Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

1η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ



Το Πρώτο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου του Δήμου Πύλου-Νέστορος ολοκληρώθηκε με επιτυχία εχθές, στο Στάδιο της Πύλου, με τη συμμετοχή 11 σημαντικών Ακαδημιών ποδοσφαίρου. Μεγάλος νικητής του Τουρνουά ήταν η ομάδα του Ατρόμητου αφού επικράτησε της ΑΕΚ με 3-0. 

Το τριήμερο τουρνουά ξεκίνησε τη Μ. Δευτέρα και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης με την τελετή απονομής των κυπέλλων, στο στάδιο της Πύλου. Σπουδαίες ακαδημίες όπως αυτή του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Ατρόμητου και της Α.Ι.Κ. Στοκχόλμης αγωνίστηκαν  με τις ομάδες Α.Ο. Μεθώνης, Α.Ο. Χώρας, Τέλου Αγρα, Αίαντα, Δόξα Πηγαδακίων Ζακύνθου, Πατίστα καθώς και του Πρωταθλητή Μεσσηνίας Τσικλητήρα. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες Κ-13 που συμμετείχαν έμειναν κατευχαριστημένοι από τη φιλοξενία του Δήμου και παρουσίασαν τον καλύτερό τους εαυτό στους αγώνες.

Η Βοϊδοκοιλιά ανάμεσα στις 8 ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας


Στις οκτώ πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδος συγκαταλέγονται τα Λαλάρια της Σκιάθου, σύμφωνα με άρθρο του Conde Nast Traveller, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού στον κόσμο.
Η διάσημη παραλία του νησιού του Παπαδιαμάντη φιγουράρει στην τέταρτη θέση στο CNT, μαζί με το Ναυάγιο της Ζακύνθου, το Σαρακήνικο της Μήλου, το Πόρτο Κατσίκι, που βρίσκεται στη Λευκάδα, το Μπάλο, τον Άγιο Παύλο στη Ρόδο, το Μύρτο της Κεφαλονιάς και τη Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία.

Βίκινγκς δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες στη Μεσσηνία


Δημοσιογράφοι από τη Δανία και τουριστικοί πράκτορες από τη Σκανδιναβία θα επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες και τη Μεσσηνία, σε δύο ταξίδια εξοικείωσης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η επίσκεψή τους αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς εντός του Μαΐου ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας οι πτήσεις της Aegean από Copenhagen και Billund.
Μάλιστα, οι Δανοί θα κάνουν και Πάσχα στη Μεσσηνία.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εγκρίθηκε αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψής τους.
 
Ξεκινούν οι πτήσεις
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί ταξίδια φιλοξενίας και εξοικείωσης fam trip για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, με στόχο την άμεση γνωριμία και προβολή των τουριστικών προορισμών της Περιφέρειας.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΑΧΙΝΗ, ΤΣΑΜΑΔΟΥ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ



Με ευλάβεια τελέστηκε το πρωί της 26ης Απριλίου 2016, για πρώτη φορά, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων εις μνήμην των ηρώων πεσόντων Σαχίνη, Τσαμαδού και Αναγνωσταρά καθώς και του Ιταλού φιλέλληνα Σανταρόζα.


Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν στάθηκε δυνατή η μετακίνηση του κόσμου με τις λάτζες στην Σφακτηρία και έτσι η τελετή έγινε στον μόλο της Πύλου.

Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρης Δημήτριος, δήλωσε τα εξής: « Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με την παρουσία σας σήμερα τιμάτε την μνήμη των ηρώων που δώσανε την ζωή τους για την ελευθερία αυτού εδώ του τόπου. Των ηρώων που με το σθένος και την ανδρεία τους θυσίασαν την ζωή τους για να αποτάξουν τον αιγυπτιακό στόλο. ΉΡΩΕΣ που πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που ζω και κατάγομαι από τούτον εδώ τον ιστορικό τόπο. Θα ήθελα να γνωρίζετε όλοι πως η δημοτική αρχή θα φροντίσει η τελετή αυτή να οργανώνεται κάθε χρόνο στο μέλλον ώστε να απονέμονται στους ήρωες μας όλες οι τιμές καθώς πρέπει.»

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας το βραβείο «Παναγιώτης Φωτέας»

Στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο  θα  απονεμηθεί  φέτος  το  βραβείο «Παναγιώτης  Φωτέας».  Η  επιτροπή  απονομής βραβείου  δοκιμίου  ελεύθερου  στοχασμού  στη μνήμη  του  Παναγιώτη  Φωτέα  συνεδρίασε  σε ολομέλεια  το  περασμένο  Σάββατο  στην  Αθήνα. Για  το  φετινό  βραβείο,  η  επιτροπή  προέκρινε  5 βιβλία  και  τελικά  επέλεξε  το  «Συνύπαρξη:  Ειρήνη, φύση,  φτώχεια,  τρομοκρατία,  αξίες  -  Θρησκειολογική  θεώρηση»,  που  έγραψε  ο  Αρχιεπίσκοπος Τιράνων,  Δυρραχίου  και  πάσης  Αλβανίας  Αναστάσιος. Η  απονομή  του  βραβείου  στον  Αρχιεπίσκοπο Τιράνων  θα  γίνει  μέσα  στο  τρέχον  έτος,  ανάλογα με το πρόγραμμά του. Την επιτροπή αποτελούν οι: Μαριάνος Καράσης συγγραφέας,  ομότιμος  καθηγητής  της  Νομικής Σχολής  του  Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης,  πρόεδρος  και  συντονιστής  της  επιτροπής.  Διονύσιος  Μαγκλιβέρας  συγγραφέας, νομικός.  Νικόλαος  Μηλιώνης  συγγραφέας,  επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Γεώργιος  Ανδρειωμένος  συγγραφέας,  καθηγητής  Νεοελληνικής Φιλολογίας  Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου.  Παναγιώτης Νίκας δήμαρχος Καλαμάτας.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ



Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών στον παραλιακό δρόμο της Μεθώνης από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΕΡΓΟΔΟΜΗ Ο.Ε.» Παναγιώτη Σκριβάνο.

Η σύμβαση για το έργο με τίτλο «Κατασκευή έργων προστασίας παραλιακού δρόμου Μεθώνης» υπογράφηκε την Τρίτη 18 Απριλίου 2016, το πρωί, στο Δημαρχείο Πύλου-Νέστορος. Ο προϋπολογισμός μελέτης είναι 70.000,00 € και η πίστωση προέρχεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η κατασκευή οχετών απορροής ομβρίων υδάτων και η ασφαλτόστρωση τμημάτων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Σημερινό πρόγραμμα διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου


Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ


Κλείνουν και τα τελευταία δωμάτια για πάσχα

Ούτε για δείγμα δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας για το Πάσχα. Αντίθετα, διαθέσιμα δωμάτια έχουν μείνει στην υπόλοιπη Μεσσηνία, όπου πολύ υψηλές πληρότητες έχουν τα ξενοδοχεία της Κυπαρισσίας και του Μαράθου. Αρκετά υψηλά κινούνται τα επίπεδα πληρότητας και στα λοιπά τουριστικά καταλύματα της Καλαμάτας και του νομού. Οι επισκέπτες έχουν κλείσει τη διαμονή τους από τον... Φεβρουάριο και η ζήτηση κορυφώθηκε το τελευταίο 20ήμερο, οπότε τα ξενοδοχεία έδωσαν και τα τελευταία δωμάτια που είχαν κρατήσει για κάποιους σταθερούς πελάτες τους. 


H καλύτερη χρονιά της Costa Navarino
Ο Γιώργος Χατζηιωσήφ, γενικός διευθυντής Προορισμού της Costa Navarino, τονίζει ότι «πάμε σε μεγαλύτερη πληρότητα από τότε που ξεκινήσαμε - και ελπίζουμε ότι το Πάσχα θα είμαστε 100% γεμάτοι». Ενημερώνει μάλιστα ότι οι επισκέπτες έχουν αρχίσει να κλείνουν δωμάτια «εδώ και 2 μήνες». 

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΚΟΡΩΝΗ Ενημέρωση για το Leader

Ενημερωτική εκδήλωση στην Κορώνη (κτήριο Κλάπα) έγινε με αντικείμενο «Σχεδιάζοντας τη νέα πρόταση Leader 2014-2020- C.L.L.D.» από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας – Αναπτυξιακή ΑΕ Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου - Νέστορος. Στο πλαίσιο προγραμματισμού της νέας προγραμματικής περιόδου για το μέτρο 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του ΠΑΑ 2014- 2020. 
Τις ομιλίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΑΝ.ΜΕΣ. Α.Ε. ΟΤΑ Ιωάννης Αργυράκης, ο οποίος αφού παρουσίασε συνοπτικά το έργο της εταιρείας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, επεσήμανε την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής όλων των φορέων και των πολιτών στις εκδηλώσεις διαβούλευσης που θα γίνουν στα πλαίσια του μέτρου 19- CLLD, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Αδελφοποίηση Γιοχάνεσμπουργκ με Δήμο Πύλου - Νέστορος

 Την προοπτική της συνεργασίας, αλλά ακόμα και της αδελφοποίησης με την πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική φαίνεται να εξετάζουν στο Δήμο Πύλου - Νέστορος με σημείο αναφοράς τον γνωστό δικηγόρο και επιστήθιο φίλο του Νέλσον Μαντέλα, Γιώργο Μπίζο. Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από τη συνάντηση του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη με τον ομόλογό του της νοτιοαφρικανικής μεγαλούπολης Parks Tau, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Κύπρο, όπου συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών. Ο δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ μαθαίνοντας ότι ο κ. Καφαντάρης εκπροσωπεί τον δήμο της γενέτειρας του Γιώργου Μπίζου, το Βασιλίτσι, δήλωσε ενθουσιασμένος και έδειξε πρόθυμος και ανοιχτός σε συνεργασία με την ευρύτερη περιοχή της Πυλίας.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΣΤΟ CEMR 2016 CONGRESS

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μου που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ σ’ αυτό το συνέδριο με την ιδιότητα του πρώτου Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω κι εγώ τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς όλων των αυτοδιοικητικών στελεχών της Ένωσης μας.
Φίλες και φίλοι,

«Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» είναι ένα σύνθημα που η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εφαρμόσει στην πρώτη γραμμή της άσκησης της αυτοδιοικητικής της πολιτικής.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ με αερόστατο στην Costa Navarino

Στις 15 Μαΐου ξεκινούν οι πτήσεις με αερόστατα πάνω από τη Μεσσηνία, με βάση την Καλαμάτα, από την αεροπορική εταιρεία Olympic Balloons. Οι πτήσεις θα είναι καθημερινές, κυρίως προς την Costa Navarino και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Η πίστα απογείωσης - προσγείωσης στην Καλαμάτα θα είναι το γήπεδο των πρώην Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία, όπως ζήτησε η εταιρεία και αποδέχθηκε ο δήμαρχος Π. Νίκας. Ο χώρος αυτός παραχωρείται προσωρινά, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, καθώς πρόκειται να τοποθετηθεί πλαστικός τάπητας με έργο 200.000 ευρώ από το δάνειο των 5,5 εκ. ευρώ και το γήπεδο των Σφαγείων να παραδοθεί στις ομάδες της πόλης για προπονήσεις και αγώνες. Ο κ. Νίκας χαρακτήρισε τις πτήσεις με αερόστατα «κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον για επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής μας», επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σπουδαίες ομάδες στο 1ο Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου Δήμου Πύλου- Νέστορος


Με τη συμμετοχή 12 ομάδων θα διεξαχθεί από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη σε τρία γήπεδα (Πύλου, Μεθώνης, Χώρας) του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το 1ο Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου Ακαδημιών. Ανάμεσά τους είναι η σουηδική ΑΙΚ Στοκχόλμης, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος Αθηνών.
Το 1ο Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου Δήμου Πύλου – Νέστορος διοργανώνει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σε συνεργασία με τον ΑΟ «Ολυμπιονίκης Κ. Τσικλητήρας» και την Costa Navarino.
Με την ευκαιρία της διεξαγωγής του σπουδαίου αυτού τουρνουά, δόθηκε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου – Πύλου – Νέστορος, όπου μίλησαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης και προπονητής του νταμπλούχου Μεσσηνίας, Τσικλητήρα Πύλου, Νίκος Κακαλέτρης. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο έμπειρος μέσος του Τσικλητήρα Πύλου και εκ των τεχνικών της Ακαδημίας των «ροσσονέρι» Σωτήρης Τσάτσος.

Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας στην Costa Navarino

Ο 4ος κύκλος «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» θα γίνει από το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη”, στις 10, 11 και 12 Μαΐου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου και το ΙΕΚ "Ορίζων" και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 6 Μαΐου. 
To Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη” στη Μεσσηνία, με συνέπεια στην ανάδειξη, προώθηση και ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη και τη σημασία της Μεσσηνιακής κουζίνας, ως επέκταση της Μεσογειακής διατροφής, διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το ΙΕΚ "Ορίζων".

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΝΕΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ



Με τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικών Οδών Δ.Ε. Νέστορος» ο Δήμος Πύλου - Νέστορος προχωρά σε προγραμματισμένες εργασίες ασφαλτόστρωσης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου στην Δημοτική Κοινότητα Χώρας, αλλά και στις λοιπές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος.

Εκτενέστερα, υπογράφηκε εχθές το πρωί από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και τον ανάδοχο του έργου, Πολιτικό Μηχανικό Ε.Δ.Ε. Ιωάννη Σκούφη η σύμβαση για την εκτέλεση ενός ακόμη σημαντικού για την τοπική κοινωνία έργου, με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικών Οδών Δ.Ε. Νέστορος» προϋπολογισμού μελέτης 80.000,00 Ευρώ. Η πίστωση για την εκτέλεση του προέρχεται από Σ.Α.Τ.Α και Ι.Π. του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή εντός της Δ.Ε. Νέστορος, σε σημεία όπου υπάρχει ανάγκη παρέμβασης, θα επιστρωθεί νέος ασφαλτοτάπητας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των μόνιμων κατοίκων,» δήλωσε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει, με τα μέσα που διαθέτει, να υλοποιεί έργα υποδομών.


"ΘΕΙΑ ΛΥΤΡΩΣΙΣ"


Με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε στη 2η Σύναξη Θρησκευτικής Μουσικής που διοργανώνεται από το Ωδείο Πύλου ,την Κυριακή των Βαίων, 24 Απριλίου 2016 και ώρα 12:00 πμ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο Μεσσηνίας.
Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας ,θα παρουσιαστεί το χρονικό ΄΄Θεία Λύτρωσις΄΄ με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου Νέστορος και της Χορωδίας ''Santarosa'' του Ωδείου Πύλου.

Επιμνημόσυνη δέηση στη Σφακτηρία

 Επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία των ηρώων πεσόντων Σαχίνη, Τσαμαδoύ και Αναγνωσταρά, καθώς και του φιλέλληνα Ιταλού Σαντόρε ντι Σανταρόζα, στη Σφακτηρία, πρόκειται να τελεστεί τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου, στις 10 το πρωί. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που οργανώνει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, περιλαμβάνει και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αvτιναύαρχος Πελοπίδας Αγγελόπουλος, επίτιμος Α' υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

Οικία Μπάρκα: Ένα μουσειακό εκθετήριο δίπλα στο Μουσείο Χώρας


Προγραμματική σύμβαση για την επισκευή του κτηρίου Μπάρκα στη Χώρα, δίπλα από το Μουσείο, προτίθεται να υπογράψει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
Στόχος είναι η μετατροπή του σε εκθετήριο λαογραφίας, αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο το λάδι και το κρασί.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 374.500 ευρώ και θα χωρισθεί σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στις παρεμβάσεις στο κτήριο για τη μετατροπή του σε εκθετήριο, με προϋπολογισμό 267.000 ευρώ και το δεύτερο υποέργο την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού του εκθετηρίου, με προϋπολογισμό 107.500 ευρώ.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΤHΣΕΙΣ ΤΗΣ BRITISH AIRWAYS Καλαμάτα - Λονδίνο Πέμπτη και Σάββατο

Δύο νέα δρομολόγια σε Καλαμάτα και Χανιά αλλά και με περισσότερες πτήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, εγκαινιάζει το φετινό της καλοκαιρινό πρόγραμμα η British Airways. 
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ξεκινά τα νέα της δρομολόγια σε Καλαμάτα και Χανιά από τις 28 Απριλίου και ενισχύει περαιτέρω αυτά της Κέρκυρας και της Σαντορίνης. Από Λονδίνο για Καλαμάτα θα έχει πτήση κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 11.30 π.μ. και στις 11.20 π.μ. αντίστοιχα. Από Καλαμάτα για τη βρετανική πρωτεύουσα θα έχει πτήση την Πέμπτη στις 17.55 μ.μ. και το Σάββατο στις 17.45 μ.μ. 
Συνολικά, η British Airways θα έχει πτήσεις σε 9 ελληνικούς προορισμούς συνδέοντας απευθείας το Λονδίνο με Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη, καθώς επίσης και με τη Θεσσαλονίκη. 
Στα Χανιά η εταιρεία θα πραγματοποιεί δύο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, ενώ σε Κέρκυρα και Σαντορίνη οι πτήσεις θα αυξηθούν σε έξι και τέσσερις την εβδομάδα αντίστοιχα, ώστε να καλυφθεί ο αυξημένος όγκος επιβατών. 
Σε Κω, Ρόδο και Μύκονο θα πραγματοποιούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα, στο Ηράκλειο πέντε και στη Θεσσαλονίκη τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα. Οι πτήσεις προς όλους τους προορισμούς θα πραγματοποιούνται με αεροσκάφη Airbus A319 και A320 από τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σήριαλ η διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ - Δήμαρχοι της Πελοποννήσου αντιδρούν σφοδρά


Στην κατηγορηματική αντίθεση αρκετών από τους δημάρχους της Πελοποννήσου προσκρούει η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη.
Σύντομα η υπόθεση θα περιπλακεί ακόμα περισσότερo, καθώς θα ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας (ΠΕΣΔΑ), με ορισμένους από τους βασικούς δήμους, όπως η Κόρινθος και η Τρίπολη, να προτείνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση, πάντως, έχει ατύπως «προειδοποιήσει» τους δήμους πως αν δεν της υποβληθούν ρεαλιστικές εναλλακτικές μέχρι το τέλος του μήνα, θα δώσει το «πράσινο φως» στον ιδιώτη. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, στην "Καθημερινή".

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Αδιανόητη η απουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας»


Μετά την ανακοίνωση της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας από την οποία απουσιάζουν περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης προέβη στην εξής δήλωση:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα του Πελοποννησιακού πολιτισμού, «γέννημα» του οποίου συνιστούν, ανεξάρτητα από την οικουμενική διάσταση των αξιών και των αγώνων τους.
Θεωρώ τουλάχιστον «άστοχη» την κατάρτιση της συγκεκριμένης διαδρομής, που επελέγη από την Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς απουσιάζουν σημαντικές και ιστορικά συμβολικές περιοχές της Πελοποννήσου, παρά τις επανειλημμένες προσωπικές μου παρεμβάσεις, ώστε να συμπεριληφθούν στο δρομολόγιο της Ολυμπιακής Φλόγας.
Οφείλω να υπενθυμίσω ότι το 2004 από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού μερίμνησα ώστε η Ολυμπιακή Φλόγα να διατρέξει «ενιαία» απ’ άκρου εις άκρου την Πελοπόννησο, χωρίς να ληφθεί υπόψιν καμία διοικητική ή άλλη διαίρεση.
Η Πελοπόννησος αποτελεί ενιαίο πολιτισμικό, ιστορικό και οικονομικό χώρο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το κορυφαίο εμβληματικό γεγονός της. Είναι αδιανόητη η όποια προσπάθεια να τεμαχιστεί εξυπηρετώντας προσωπικές σκοπιμότητες ή μικροπολιτικές ματαιοδοξίες».



ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του 1ου Διεθνούς Τουρνουά Ποδοσφαίρου του Δήμου Πύλου-Νέστορος και σήμερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και τον Υπεύθυνο της διοργάνωσης Νίκο Κακαλέτρη.
Στη συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Πύλο, ο Δήμαρχος και ο Υπεύθυνος της διοργάνωσης μίλησαν για το πρόγραμμα των αγώνων, τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς της διοργάνωσης αλλά και τους λόγους που αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του Τουρνουά.
Το 1ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Πύλου-Νέστορος διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την Α.Ο. “Ολυμπιονίκης Κ. Τσικλητήρας και την Costa Navarino. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 25 έως και την Τετάρτη 27 Απριλίου 2016, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης, με την απονομή βραβείων στους αθλητές και σε τιμώμενα πρόσωπα, ενώ τα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων θα είναι της Πύλου, της Μεθώνης και της Χώρας. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα είναι η ΑΙΚ Στοκχόλμης, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ατρόμητος Αθηνών, ο Τσικλητήρας Πύλου, ο Πατίστα, ο Αίαντας Καλαμάτας, η Δόξα Πηγαδακίων, ο Τέλος Αγρας, η Α.Ο. Μεθώνης και ο Παπαφλέσσας Χώρας.

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Καλοκαιρινή απόβαση «γαλαζοαίματων» - Ραντεβού αστέρων στη «Costa Navarino» !

Διάσημοι αθλητές και ο πρίγκιπας Αλβέρτος θα έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο για το φημισμένο τουρνουά γκολφ της All Star Team for the Children

Καλοκαιρινή απόβαση «γαλαζοαίματων» και αστέρων του ποδοσφαίρου, του γκολφ και του γκραν πρι στο «Costa Navarino». Το παγκοσμίου φήμης αθλητικό τουρνουά φιλανθρωπικού χαρακτήρα της All Star Team for the Children Monte Carlo, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, στις εγκαταστάσεις του υπερπολυτελούς resort στη Μεσσηνία, από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου.

Επειτα από παρέμβαση του Κώστα Μαστοράκη, ο οποίος είναι project manager του event, υπεγράφη συμβόλαιο τριετούς συνεργασίας ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια εταιρίας του «Costa Navarino» TΕMES και τον Μάουρο Σέρα, πρώην άσο της Φόρμουλα 1 και νυν πρεσβευτή της Εσθονίας στο πριγκιπάτο του Μονακό, συνιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της All Star Team for the Children.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Δύο νέα τζιπ στην Αστυνομία από την Costa Navarino

Δύο νέα οχήματα τύπου τζιπ, σύγχρονης τεχνολογίας, απέκτησε αυτές τις ημέρες η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και ήδη τέθηκαν σε κυκλοφορία. Τα δύο τζιπ είναι δωρεά στην τοπική μας Αστυνομία από την Costa Navarino, ενώ θα μοιρασθούν στις ομάδες ΟΠΚΕ.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ COSTA NAVARINO ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ “Πελάτες και ξενοδοχεία διαμορφώνουν το προϊόν”

Τα μυστικά του "Story Telling", της τάσης στο μάρκετινγκ που «το προϊόν πλέον έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί», αποκάλυψαν διακεκριμένοι ομιλητές, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, με θέμα "Νέα Μέσα και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό". 
Στη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο Φίλιππος Ζαμπέλης, διευθυντής τμήματος υποδοχής στην Costa Navarino, επισήμανε ότι «οι ιστορίες είναι ο τρόπος να προσελκύσεις τον πελάτη και να δεθείς μαζί του συναισθηματικά». Το παιχνίδι της προσέλκυσης των πελατών κερδίζεται από αυτόν που θα τραβήξει την προσοχή του κοινού και οι ιστορίες που περιβάλλουν, ένα προϊόν, μία υπηρεσία, λειτουργούν ως μαγνήτες, όπως αναφέρθηκε. Πλέον, τα brands αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και, την ίδια στιγμή, πελάτες και ξενοδοχεία διαμορφώνουν το προϊόν. Αναφερόμενος σε έρευνα διεθνούς οίκου, ο κ. Ζαμπέλης τόνισε ότι το 90% των καταναλωτών εμπιστεύεται φίλους και γνωστούς, προκειμένου να επιλέξει μία υπηρεσία ή ένα προϊόν και όχι την προϊοντική διαφήμιση. Μεταξύ άλλων, στην Costa Navarino, όπως είπε, οι υπηρεσίες των spa περιβάλλονται με τις ιστορίες από το παλάτι του Νέστορα.

Σύγκληση Συμβουλίου ζητεί ο Κανάκης

Τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος, ζητεί ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ηλίας Κανάκης, «λόγω των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων και διαστάσεων που έχει λάβει το θέμα με το ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου». Στο γραπτό αίτημά του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Θεόδωρο Χαραμαρά, επισημαίνει ότι η σύγκληση «πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». 
Ο κ. Κανάκης ζητεί την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ., μετά τη μεταμεσονύχτια επιχείρηση εναπόθεσης σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ του Δήμου, στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου, από 3 απορριμματοφόρα του Δήμου Οιχαλίας. Υπόθεση που οδήγησε στην προσωρινή σύλληψη των οδηγών και του αρμοδίου για την καθαριότητα αντιδημάρχου Πύλου - Νέστορος

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ Ξεκίνησε το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Με τις "Women of Troy" (Τρωάδες) του Ευριπίδη από τη Royal Academy of Dramatic Art ξεκίνησε χθες το φετινό "5o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος" στην Αρχαία Μεσσήνη στο Εκκλησιαστήριο. 
Λίγο μετά τις 9.30 π.μ. η τελετή έναρξης έγινε με τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και το Σύλλογο «Η χαρά του παιδιού». Ολοι μαζί παρουσίασαν μύθους του Αισώπου, με μουσική και σκετς. Ο μαέστρος Γιώργος Μουνδρουλέας είπε πως οι πρώτες μελωδίες, έχουν ανακαλυφθεί από τους αρχαιολόγους μέσα από ευρήματα με ιστορία χιλιάδων ετών. Στα σκετς μετείχε και η εκπαιδευτικός και ηθοποιός Μαρία Κρόμπα. Στο κοινό βρίσκονταν μαθητές από το Λύκειο Μελιγαλά και Μεσσήνης, το 1ο Λύκειο και το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος και ο αρχαιολόγος ΣταμάτηςΦριντζήλας. 
Σήμερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:στις 9.30 π.μ., 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: "Νεφέλες" Αριστοφάνη. 11 π.μ., 1ο Λύκειο ΑγίαςΠαρασκευής: "Ηλέκτρα" Σοφοκλή.    

Grexit σκουπιδιών στην Πύλο

Ο δήμαρχος  Πύλου  -  Νέστορος  Δημήτριος Καφαντάρης  που  κυρίως  συστήνεται  ως α’  αντιπρόεδρος  της  ΚΕΔΕ,  τα  κατάφερε  και πάλι.  Πριν  δύο ημέρες υποδέχθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο  δύο  υπουργών, προκειμένου να προωθήσει τις τοπικές  υποθέσεις.  Φωτογραφήθηκε προσφάτως  μαζί  τους  και  τους  ξενάγησε  στον ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου, που ενώ νομικά έπρεπε να  είναι  κλειστός  λειτουργεί  παρανόμως  με την  ευθύνη της δημοτικής  διοίκησης,  που  από το  2010  όταν  βλέπει  τα  δύσκολα,  αντιπολιτεύεται τον εαυτό της. 
Κάθε πολίτης  αναρωτιέται  πώς  ο αριστερός υπουργός κ. Τσιρώνης δέχθηκε να επισκεφθεί τον  λειτουργούντα  ΧΑΔΑ  Αγίου  Νικολάου  νομιμοποιώντας  το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα, ακούγοντας  τον κ. Καφαντάρη να του διηγείται το  ωραίο παραμύθι του διεθνούς διαγωνισμού. Το  παραμύθι  αυτό  έχει  δράκο  και  ο  δράκος είναι  η  παράβαση  της  νομιμότητας  ως  προς  τη λειτουργία  του  ΧΑΔΑ    Αγ.  Νικολάου  εις  βάρος του  περιβάλλοντος,  παράβαση    που  επιφέρει κινδύνους,  αλλά  και  ευθύνες  της  δημοτικής διοίκησης. 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ 3 ΟΔΗΓΟΙ Συλλήψεις στην Πύλο για τα σκουπίδια της οιχαλίας

Να απορρίψουν  παράνομα  σκουπίδια στη  χωματερή  του Δήμου  Πύλου  -  Νέστορος, στον  “Αγιο  Νικόλαο”  της Πύλου, επιχείρησαν τις πρώτες  πρωινές ώρες χθες, τρία απορριμματοφόρα  του  Δήμου Οιχαλίας.
Λίγο  πριν μπουν στο χώρο της  χωματερής,  τα  σταμάτησε  δύναμη  από  το  Αστυνομικό  Τμήμα Πύλου. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση  ήταν  ότι  στα  απορριμματοφόρα  είχαν  καλυφθεί με  χαρτόνι  τα  διακριτικά  του δήμου,  στον  οποίο  ανήκουν. 
Στο  Αστυνομικό  Τμήμα Πύλου  προσήχθησαν  οι οδηγοί  τους,  ενώ  το  πρωί παρουσιάστηκε  και  ο  αρμόδιος  για  την  καθαριότητα αντιδήμαρχος  Πύλου  -  Νέστορος  Γιάννης  Σαρδέλης. Στη  συνέχεια  οι  4  άνδρες συνελήφθησαν, με βάση το νόμο περί ποινικής  προστασίας  του  περιβάλλοντος  και με  προφορική  εντολή  του εισαγγελέα  Καλαμάτας αφέθηκαν ελεύθεροι.  Προβλέπεται  μετά  τη  διαβίβαση  της δικογραφίας  στον  εισαγγελέα,  να κληθούν για να απολογηθούν. 

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Πύλου-Νέστορος με θέμα τον Σχεδιασμό τη νέας πρότασης Leader 2014-2020 - C.L.L.D.

Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας – Αναπτυξιακή ΑΕ Ο.Τ.Α. στα πλαίσια προγραμματισμού της νέας προγραμματικής περιόδου για το μέτρο 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του ΠΑΑ 2014-2020, πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου - Νέστορος ενημερωτική εκδήλωση στην Πύλο, με αντικείμενο: «Σχεδιάζοντας τη νέα πρόταση Leader 2014-2020-C.L.L.D.».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΜΕΣ. Α.Ε. ΟΤΑ κ. Ιωάννης Αργυράκης αφού παρουσίασε συνοπτικά το έργο της εταιρείας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, επεσήμανε την ανάγκη ενεργούς  συμμετοχής όλων των φορέων και των πολιτών στις εκδηλώσεις διαβούλευσης που θα γίνουν στα πλαίσια του μέτρου 19-CLLD  προκειμένου να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Τη σύμβαση για την ανακατασκευή τριών παιδικών χαρών στο Δήμο Πύλου – Νέστορος υπέγραψε εχθές το πρωί στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Σ. Σφακιανάκης – Α. Τολούδης Ο.Ε.» Σωκράτης Σφακιανάκης.

Το εν λόγω έργο έχει τίτλο «Αναβάθμιση – Ανακατασκευή Τριών (3) Παιδικών Χαρών του Δήμου Πύλου – Νέστορος με την Προμήθεια και Τοποθέτηση Παιχνιδιών, Δαπέδων και Λοιπού Αστικού Εξοπλισμού» και η μελέτη προϋπολογισμού είναι 171.553,02 € και η χρηματοδότηση είναι από το πράσινο ταμείο. Οι παιδικές χαρές αφορούν τις περιοχές του Χανδρινού, της Φοινικούντας και της Πύλου, ενώ στον προγραμματισμό του Δήμου Πύλου-Νέστορος προβλέπεται η αναβάθμιση επιπλέον παιδικών χαρών σε όλες τις δημοτικές ενότητες.


Ένα ακόμα ζωτικής σημασίας έργο στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Έργο το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής των κατοίκων στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, σε γόνιμη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες του Δήμου συνεχίζουν να διεκδικούν και πετυχαίνουν την ένταξη σημαντικών αναπτυξιακών έργων σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα και σε όλους τους τομείς.  

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ηχηρό μήνυμα η κοινή παρουσία Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη"

«Η κοινή παρουσία των δύο κορυφαίων ηγετών του Χριστιανισμού, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στην Λέσβο, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης αλλά και για την ευαισθητοποίηση για τη δεινή κατάσταση των προσφύγων». 
Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα Adnkronos και τη δημοσιογράφο Maria Cristina Vicario ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με την ευκαιρία της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, το επόμενο Σάββατο στη Λέσβο, στο νησί που όπως σημειώνει η εφημερίδα, έχει μετατραπεί σε σύμβολο για το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες. 

ΑΠΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ CoSta NavariNo Φωτογραφική έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της εικαστικού Εύας Νάθενα. 
Με αφορμή το τρέχον έτος Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια από τους πρώτους Αγώνες της σύγχρονης εποχής, τρεις δραστήριοι φορείς με σημαντική παρουσία σε διαφορετικούς τομείς της χώρας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρωτοποριακό πολιτιστικό έργο «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα». 
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από στις 16 Μαΐου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα θα βρίσκεται και στη Μεσσηνία, στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο, στην Costa Navarino (αίθουσα Symbol) από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Αύξηση 173% στη διεθνή κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς

Τα τελευταία 25 χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς αυξήθηκε κατά 2,8 φορές, κατά 173%. Στο υψηλότερο σημείο της έφτασε η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς το ’15- ’16 σε σχέση με την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα κράτη-μέλη του IOC, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών χωρών -συχνά σε συνδυασμό με αυξήσεις στην παραγωγή. 
Σύμφωνα με την έκθεση, όσον αφορά το ελαιόλαδο οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία σταθεροποιήθηκαν στα 3,21 ευρώ το κιλό την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, κατά 2% χαμηλότερα απ’ την περσινή χρονιά. Παράλληλα, τέλος Μαρτίου στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού ήταν στα 3,54 ευρώ το κιλό, κατά 41% παρακάτω από πέρυσι, ενώ στην Ελλάδα η μέση τιμή παραγωγού τις 2 τελευταίες βδομάδες του Μαρτίου έπεσε στα 2,95 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα με την περσινή σεζόν. 
Τέλος, στην Τυνησία τις τελευταίες βδομάδες οι τιμές είναι στα 3,23 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.

“Σιγή ιχθύος” για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος ΑΠΟ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΤΣΙΡΩΝΗ

Τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, υποδέχθηκε χθες διαδοχικά στην Πύλο, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. 
Ειδικότερα, για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης συζήτησαν ο κ. Καφαντάρης, ο κ. Κουίκ και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου σε συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο χθες το πρωί, με θέμα συζήτησης την πορεία υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ και τις αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου. 
Ο δήμαρχος ανέλυσε τη διαδικασία της ένταξης των έργων στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, ζητώντας από την κυβέρνηση να συμβάλει ενεργά, ούτως ώστε να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια των στελεχών για ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου. 
Ο Τέρενς Κουίκ υπογράμμισε ότι «η περιοχή της Μεσσηνίας, όπου έχουν γίνει τόσο μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή της Costa Navarino, χρειάζεται να μπει σε προτεραιότητα». 

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

T. KOYIK KAI Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Δημήτρης Καφαντάρης: «Σημαντικό εγχείρημα του Δήμου μας είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς».
Τέρενς Κουίκ: «Τα αναπτυξιακά έργα στις επαρχιακές περιοχές πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα».
Γιάννης Τσιρώνης: «Εφαλτήριο της Ανάπτυξης είναι η προστασία του Περιβάλλοντος».


Για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και Ο.Τ.Α. μίλησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και Υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πύλου-Νέστορος σήμερα το πρωί, με θέμα συζήτησης την πορεία υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Πύλου Νέστορος.

Στους Χαιρετισμούς στην Πύλο ο μητροπολίτης

Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Πύλου. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του ιερού ναού οικονόμο Νικόλαο Μπελαούρη. Ο κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στους πιστούς ευχήθηκε να έχουν όλοι τη σκέπη και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και καλή δύναμη για το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Στην ακολουθία παρέστησαν ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο πολιτευτής Λεωνίδας Φιλιππόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων. 

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης η “Costa Navarino”


Βραβεία για τις βέλτιστες πρακτικές στον τουρισμό με… μεσσηνιακό άρωμα

Οι βέλτιστες πρακτικές επιχειρήσεων και φορέων σε όλους τους επιμέρους τομείς του Travel, Hospitality και Leisure και πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν την καινοτομία και την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού βραβεύθηκαν στην τελετή απονομής των Tourism Awards 2016 την περασμένη Τετάρτη.
Η εκδήλωση είχε έντονο μεσσηνιακό χρώμα, αφού η Costa Navarino κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, ως πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης με σημαντική προσφορά, ως επένδυση, στην εθνική και τοπική οικονομία.
Ειδικότερα, για τρίτη συνεχή χρονιά πάνω από 650 στελέχη και προσωπικότητες του ελληνικού τουρισμού παρακολούθησαν τη βραδιά, ενώ περισσότεροι από 1.000 θεατές παρακολούθησαν την τελετή μέσω live streaming στην ιστοσελίδα των Tourism Awards.

Μιχάλης Κοσμόπουλος: Ο αρχαιολόγος που διδάσκει τον ελληνικό πολιτισμό στις ΗΠΑ


Ομιλία του καθηγητή για τις ανασκαφές στην Ίκλαινα

Την προσεχή Δευτέρα 11 Απριλίου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, θα δοθεί ομιλία του Μιχάλη Κοσμόπουλου, καθηγητή του Τμήματος Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Missouri – St. Louis.
Θέμα της ομιλίας είναι «Το Μυκηναϊκό Βασίλειο της Πύλου υπό το φως των νέων ανασκαφών στην Ίκλαινα». Σημειώνεται πως ο κ. Κοσμόπουλος από το 1999 διευθύνει τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας.

Ποιος είναι 
Καθηγητής Αρχαιολογίας και κάτοχος της διακεκριμένης Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ο Μιχάλης Κοσμόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους που δε σταματούν ποτέ να εμπνέουν και να μεταλαμπαδεύουν κάθε μικρή ή μεγάλη γνώση για τον ελληνικό πολιτισμό.
Με σπουδές στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV και Washington University in St. Louis, με την υποστήριξη -μέσω υποτροφίας- του Ιδρύματος Ωνάση, σε ηλικία 25 ετών ο Μιχάλης Κοσμόπουλος διορίσθηκε επίκουρος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba του Καναδά.

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ομιλία του Καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλου για τις ανασκαφές στην Ίκλαινα

Tη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στις 19:00, στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Μιχάλη Κοσμόπουλου, Καθηγητή του Τμήματος Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Missouri – St. Louis με θέμα της ομιλίας είναι: «Το Μυκηναϊκό Βασίλειο της Πύλου υπό το φως των νέων ανασκαφών στην Ίκλαινα».
Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος είναι αρχαιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου και Aκαδημαϊκός. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές διαφόρων αρχαιολογικών θέσεων στην Ελλάδα και την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, η Αρχαία Κόρινθος, η Νάξος, η Ιθάκη, ο Ωρωπός και η Ολβία (σημερινή Μπερεζάν) στη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι διευθυντής της Αρχαιολογικής Έρευνας στην Ελευσίνα και από το 1999 διευθύνει τις ανασκαφές της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας (IK.A.P.: Iklaina Archaeological Project[3]), κοντά στην Πύλο. Οι ανασκαφές του στην Ίκλαινα έφεραν στο φως σημαντικό κέντρο του Μυκηναικού πολιτισμού με Κυκλώπεια τείχη, τοιχογραφίες, πλακόστρωτους δρόμους, και την αρχαιότερη πινακίδα Γραμμικής Β από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Πρόσκληση στην Εκδήλωση διαβούλευσης στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος «CLLD 2014-2020» στη Μεσσηνία.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ οργανώνει εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων «CLLD 2014-2020» στη Μεσσηνία.

Η εκδήλωση θα γίνει στην Πύλο, την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 στο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου & ώρα 18:00.

Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (COMMUNITY LED LOCAL DEVELOPMENT -CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 -2020. Το Μέτρο 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει σχέδια που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Προκειμένου να είναι εφικτός ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή τόσο των κοινωνικών εταίρων και φορέων του Δήμου όσο και του τοπικού πληθυσμού ώστε να κατατεθούν απόψεις και ιδέες αλλά και να υπάρξει μια καταρχήν εκτίμηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς και οι κατευθύνσεις του στρατηγικού σχεδιασμού.

Παρακαλούμε για την ενεργή συμμετοχή όλων. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Το Δήμο Πύλου-Νέστορος πρόκειται να επισκεφθούν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Στις 12 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Τ. Κουίκ στο Δημαρχείο, με θέμα την πορεία υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Πύλου Νέστορος.
Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με τον Γ. Τσιρώνη, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και του Υπουργείου, στην οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκεί, παρουσία του αναδόχου, ο Δήμος θα ενημερώσει τον Υπουργό για την εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού, που έχει ήδη ολοκληρωθεί για την προσωρινή διαχείριση, ενώ μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στη διαχείριση των περιοχών NATURA 2000, όπου ο Δήμος ετοιμάζει να καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο χώρο στον οποίο ο Δήμος μας θα λειτουργήσει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.ς.

Ο Δημήτρης Μίγγας παρουσιάζει το μυθιστόρημα “Ερως Ανίατος”

Αύριο Σάββατο ο Μεσσήνιος συγγραφέας Δημήτρης Μίγγας (φωτό), ο οποίος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται στην Καλαμάτα για να παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Ερως Ανίατος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον «Πολιτιστικό Αντίλογο» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο, θα φιλοξενηθεί «Στο Κύμα» (Ναυαρίνου 167) και θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. Αυτή λοιπόν η, με λογοτεχνική αφορμή, επίσκεψη του συγγραφέα στον γενέθλιο τόπο του, έδωσε την ευκαιρία για μια σύντομη συζήτηση μαζί του.

- Στο τελευταίο σας βιβλίο, «Ερως Ανίατος», αφήνετε και πάλι το φανταστικό να εισδύσει στο πραγματικό - παίρνοντας μάλιστα τα ηνία της αφήγησης. Ποια λογοτεχνική ανάγκη σας καταργεί αυτά τα όρια
«Ο Μπόρχες ισχυριζόταν πως “η λογοτεχνία είναι ένα καθοδηγούμενο όνειρο”. Σε ένα λογοτεχνικό κείμενο η πραγματικότητα, η φαντασία και το όνειρο διεκδικούν μερίδιο με ίσα δικαιώματα. Για να ξεκινήσει ένας συγγραφέας τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος πρέπει να έχει ισχυρά κίνητρα. Ξέρει πως για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο πρέπει να αφιερώσει ώρες, μέρες και μήνες από τη ζωή του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο αν δεν παθιαστεί και δεν παρασυρθεί από το δημιούργημά του.

Το Λύκειο των Ελληνίδων βράβευσε τη Βίκυ Καρέλια

Τις επί 25 και πλέον χρόνια προέδρους των παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων της Ελλάδος τίμησε την Τρίτη 5 Απριλίου το Λύκειον των Ελληνίδων Αθηνών - Τμήμα Παραρτημάτων. Ανάμεσά τους ήταν και η από το 1967 μέλος του Δ.Σ. και από το 1987 έως και σήμερα πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας Βίκυ Καρέλια, η "ευεργέτις κοσμοπολίτισσα" όπως την αποκάλεσαν, που αφιέρωσε τη ζωή της στους σκοπούς του Λυκείου. Οπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια: "το ταξίδι μέσα στην παράδοση έγινε ένα με το ταξίδι της ζωής μου". Η τελετή "Μια ζωή Λύκειο" έγινε στο κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών σε μια κατάμεστη αίθουσα από προέδρους και μέλη των Δ.Σ. των παραρτημάτων από όλη την Ελλάδα. 
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, χαράς και έντονης συναισθηματικής φόρτισης, τιμήθηκαν 10 καταξιωμένες Ελληνίδες που από τη θέση της προέδρου αγωνίστηκαν ή εξακολουθούν να αγωνίζονται για περισσότερα από 25 χρόνια υπηρετώντας με πίστη, αυταπάρνηση και συνέπεια τους σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων.

Τοπική γιορτή στη Μεθώνη η 3Οή Απριλίου

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος, η 30ή Απριλίου καθιερώνεται ως τοπική εθνική γιορτή και αργία της Μεθώνης, προς τιμήν της επετείου της Ναυμαχιας της Μεθώνης, που έγινε στις 30/4/1825. 
Με την απόφασή του αυτή το Δ.Σ. αποδέχθηκε την ομόφωνη απόφαση - πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Μεθώνης. 
Σύμφωνα με την απόφαση: Η οργάνωση των εκδηλώσεων θα γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Πύλου - Νέστορος και την Τοπική Κοινότητα Μεθώνης. 
Η 30ή Απριλίου καθιερώνεται ως ημέρα αργίας για τα σχολεία της Μεθώνης. Πρόκειται να κατασκευαστεί μνημείο στη Μεθώνη, για τον Ανδρέα Μιαούλη, όπου εκεί θα είναι και το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Οπως αναφέρθηκε στη συζήτηση του θέματος, «στις 30 Απριλίου 1825 ο Ανδρέας Μιαούλης που βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Μεθώνης, με τους γενναίους πυρπολητές Γεώργιο Πολίτη, Ανδρέα Πιπίνο, Αναγνώστη Δίμαμα, Δημήτριο Τσαπαλη, Αντώνιο Μπίκο, Μαρίνη Σπαχη επέπεσαν εναντίον 26 αραγμένων τουρκικών πλοίων, πλησίον του κάστρου της Μεθώνης και πυρπόλησαν παραδίδοντας στις φλόγες και τα 26 τουρκικά καράβια. 
Η καταστροφή ήταν μεγάλη και όλα αυτά τα πέτυχαν οι Ελληνες χωρίς καμιά απώλεια, χωρίς κανένας ναύτης να φονευθεί, πράγμα το οποίο ενίσχυσε τη γνώμη ότι αν οι Ελληνες δεν είχαν περιπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο και αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει για το στόλο, μπορούσε έγκαιρα να εμποδιστεί η να ματαιωθεί η απόβαση του Ιμπραήμ. Η δε εκραγείσα πυριδιταποθήκη του φρουρίου της Μεθώνης που έγινε την ημέρα εκείνη, συντέλεσε στην άτακτη φυγή του εχθρού».