Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Καλαμάτα: Ξεκίνησαν οι απευθείας πτήσεις από Λυών και Παρίσι

Ξεκίνησαν την Τρίτη οι απευθείας πτήσεις για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας από το Παρίσι και την Λυών.
Ήδη η πρώτη πτήση της Aegean από τη Λυών έφτασε το μεσημέρι στις 2.30 στην Καλαμάτα, μεταφέροντας 88 επιβάτες που έτυχαν θερμής υποδοχής από το δήμο, εκπρόσωποι του οποίου τους περίμεναν και τους προσέφεραν κεράσματα και πληροφοριακό υλικό.
Εν τω μεταξύ στις 22.40 απόψε αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», η πρώτη πτήση με 78 Γάλλους τουρίστες από το Παρίσι.
Τα δρομολόγια από τη Γαλλία θα συνεχιστούν κάθε Τρίτη όλη την θερινή περίοδο και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιείται η απευθείας πτήση Λυών - Καλαμάτα, ενώ οι πτήσεις από το Παρίσι θα συνεχιστούν μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου.


Επαναλειτουργεί το Ανάκτορο του Νέστορα

Η επαναλειτουργία ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, του Ανακτόρου του Νέστορος στον λόφο του Ανω Εγκλιανού θα γίνει την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 12 μ. από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Μετά από 3 χρόνια έργων, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κος Δημήτριος Καφαντάρης, με τον Πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κο Νικόλαο Ζαχαριά με θέμα συζήτησης την συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο Δήμαρχος κ. Καφαντάρης, δήλωσε τα εξής: «Εμείς ως δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μπορούν να προχωρήσουν μαζί ώστε να σχεδιάσουν δράσεις για τον τόπο μας, προς όφελος όλων.
Σήμερα, αποφασίστηκε η από κοινού κατάθεση έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα πολιτισμικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του Δήμου Πύλου-Νέστορος.»

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου κο Ζαχαριά για την επίσκεψη του, ο οποίος με την σειρά του δήλωσε τα εξής: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό τον Δήμο Πύλου-Νέστορος λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Ήδη υλοποιούνται στο Πανεπιστήμιο εκπαιδεύσεις ξεναγών καθώς και μεταπτυχιακά προγράμματα με έμφαση την ιστορία της περιοχής. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτή τη συνεργασία.»






ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ Χρονιά ορόσημο στην ιστορία του συλλόγου ΚΑΡΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ


Από τη Β' τοπική το 2013 στη… Γ' εθνική το 2016. Μέσα σε τρία χρόνια ο Τσικλητήρας σάρωσε τα πάντα και είναι πλέον ο μοναδικός εκπρόσωπος της Μεσσηνίας στις εθνικές κατηγορίες. Η ομάδα της Πύλου φάνηκε την Κυριακή συνεπής στο ραντεβού με την ιστορία και με το θριαμβευτικό 3-0 κόντρα στην πρωταθλήτρια Αρκαδίας Δόξα Μεγαλόπολης, πανηγύρισε για πρώτη φορά την άνοδο στη Γ' εθνική. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για μια ομάδα που μέχρι πριν τρία χρόνια έπαιζε στη Β' τοπική και κατάφερε μετά την άνοδο και δύο… αναγνωριστικές χρονιές στην Α' τοπική, να πάρει φέτος το πρωτάθλημα, αλλά και για δεύτερη σερί σεζόν το κύπελλο. Πέρυσι δε είχε φθάσει μια… ανάσα από τον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδας και αυτή η πορεία άνοιξε το καλοκαίρι την.. όρεξη για να έρθει η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου. Μια χρονιά ορόσημο για τον Τσικλητήρα, που αλλάζει επίπεδο, αλλά για την ώρα άπαντες προτιμούν να απολαύσουν το νέκταρ της επιτυχίας και μετά το φινάλε των μπαράζ, να ασχοληθούν με την επόμενη μέρα. 

Η Costa Navarino στην Κοπεγχάγη

Επιτυχημένη εκδήλωση στα γραφεία της SAXO Bank στη Δανία διοργάνωσε η Costa Navarino, σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ενόψει των νέων απευθείας πτήσεων από Μπίλουντ και Κοπεγχάγη προς Καλαμάτα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προώθηση της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας ως ταξιδιωτικών προορισμών, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι από το χώρο του τουρισμού, καθώς και η πρέσβης της Ελλάδας στη Δανία Ελένη Σουράνη και η διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Σταυρούλα Σκαλτσή, καθώς και περισσότεροι από 10 αντιπρόσωποι πρεσβειών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να "ταξιδέψουν" στη Μεσσηνία δοκιμάζοντας τοπικές ελληνικές γεύσεις και απολαμβάνοντας μελωδίες  της  τραγουδίστριας Μαρίνας Σάττι.  

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ Στη Γ’ εθνική ο Τσικλητήρας! ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΔΟΞΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 3-0 Με θρίαμβο για πρώτη φορά στη Γ’ εθνική! ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΟ ΝΟΜΟ, ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΜΕ… ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα στην Πύλο… Το καμάρι της πόλης, ο ιστορικός Τσικλητήρας ανέβηκε χθες στη Γ’ εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά το θρίαμβο με 3-0 επί της Δόξας Μεγαλόπολης. Οι νταμπλούχοι Μεσσηνίας ολοκληρώσαν με τον καλύτερο τρόπο μια φανταστική χρονιά που ξεκίνησε πριν 10 μήνες. Με τη νίκη τους με 3-0 επί της Δόξας και την ταυτόχρονη ισοπαλία της Ενωσης Λέρνας στο Γύθειο (1-1) ο Τσικλητήρας ανέβηκε και μαθηματικά στη Γ’ εθνική, μία αγωνιστική πριν το φινάλε των μπαράζ ανόδου. Ετσι το τελευταίο ματς των Πυλιωτών με τον Ολυμπιακό Γυθείου την προσεχή Κυριακή είναι τελείως αδιάφορο. 

“Αφεντικό” με το καλημέρα 
Οσον αφορά το χθεσινό ματς οι πρωταθλητές Μεσσηνίας πραγματοποίησαν το καλύτερό τους παίχνιδι στη διαδικασία των μπαράζ και δεν άφησαν περιθώριο στη Δόξα να αντιδράσει. 
Παίζοντας ψυχωμένα και όντας άριστα στημένοι στον αγωνιστικό χώρο, κέρδιζαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο όσο περνούσε η ώρα. 
Με τους Νάτση, Γραμματικόπουλο, Τσάτσο και Τσώνη σε καλή ημέρα, απειλούσαν κυρίως από τα πλάγια. 

Σκόρερ οι Νάτσης, Μπίζος και Τσάτσος
 Ετσι στο 32’ ο Τσώνης πλαγιοκόπησε από αριστερά και σέρβιρε για τον Νάτση που δεν λάθεψε από κοντά. 
Το γκολ έδωσε… φτερά στους γηπεδούχους που έβαλαν και δεύτερο γκολ με τον… μόνιμο σκόρερ τους φέτος. Ο κεντρικός αμυντικός Αγγελος Μπίζος έβαλε με ανάποδο ψαλίδι το 15ο γκολ της σεζόν και το 2-0 ήταν σκόρ ημιχρόνου.
 Στο β’ μέρος η ομάδα του Β. Κούβαλη δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να βάλει δύσκολα στην ομάδα της Πύλου, η οποία έλεγχε το ματς και δεν απειλήθηκε στην άμυνα. 
Ο Γραμματικόπουλος είχε δοκάρι στο 66’, όμως δέκα λεπτά αργότερα ο Τσάτσος ύστερα από έξοχο συνδυασμό έγραψε το τελικό 3-0. Στη συνέχεια το μόνο που ενδιέφερε άπαντες στο γήπεδο ήταν το αν θα έμενε η ισοπαλία της Λέρνας στο Γύθειο και μόλις αυτό επιβεβαιώθηκε, επικράτησε ένας μικρός… χαμός και άνοιξαν σαμπάνιες! 

Το φίλμ του αγώνα 
2’ Φάουλ Τσάτσου ψηλοκρεμαστή κεφαλιά Μπαστακού πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. 
18’ Κόρνερ Κοσκολού κεφαλιά Γιαννακούλια πάνω από την εστία του Μίντζηρα. 
22’ Κλασική φάση για την Πύλο... Ο δραστήριος Γραμματικόπουλος σέντραρε, με τον Νάτση να πλασάρει στο δεύτερο δοκάρι, όμως ο Δημητρέλης απέκρουσε σωτήρια με τα πόδια. 
28’ Ατομική ενέργεια Γραμματικόπουλου και διαγώνιο σουτ, η μπάλα δύο μέτρα δίπλα από το δεξί δοκάρι. 
32’ Ωραία ενέργεια του Τσώνη από αριστερά που έδωσε στο σημείο του πέναλτι για τον Νάτση και εκείνος με πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-0, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών από τους φίλους του Τσικλητήρα! 
41’ Εκτέλεση φάουλ Τσάτσου, ο Δημητρέλης μπερδεύτηκε με έναν συμπαίκτη του κι έχασε την μπάλα και ο προωθημένος Μπίζος με ανάποδο ψαλίδι την έστειλε στη δεξιά γωνία για το 2-0. 
44’ Σουτ του Δρόσου μπλόκαρε ο Μίντζηρας. 
60’ Ο Στρέμπας με κάθετη πάσα βρήκε τον Μοσχίδη που πλάσαρε και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ ύστερα από έγκαιρη υπόδειξη του κ. Πετσόγλου. 
66’ Ο Δούνιας από αριστερά έδωσε στον Γραμματικόπουλο που μπήκε και σούταρε μέσα από την περιοχή με την μπάλα να χτυπά στο δεξί δοκάρι και να φεύγει άουτ. 
71’ Ο Νάτσης έδωσε στον Διακουμή που μπήκε στην περιοχή και ο Μοσχίδης με τάκλιν από πίσω τον έριξε στο έδαφος. Οι Πυλιώτες ζήτησαν πέναλτι, σε μία δύσκολη φάση. 
76’ Ο Γραμματικόπουλος “χόρεψε” την άμυνα της Δόξας από αριστερά και σέντραρε, ο Δούνιας έστρωσε για τον Τσάτσο που με ψύχραιμο συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία για το 3-0! 
87’ Σέντρα του Ν. Λυμπερόπουλου, ο Μοσχίδης πήρε την κοντινή κεφαλιά που έφυγε όμως απελπιστικά άουτ. 
Οι διακριθέντες Από τον Τσικλητήρα δεν υστέρησε στην κυριολεξία κανένας παίκτης. Πρώτοι μεταξύ των πρώτων ήταν οι Γραμματικόπουλος, Νάτσης, Μπίζος, Δούνιας και Τσάτσος. 
Από τη Δόξα πάλεψαν περισσότερο οι Στρέμπας και Δρόσος. 
Καλή ήταν η διαιτησία του Ρούτση (Κορινθίας) και των βοηθών του Πετσόγλου και Γκότση από τον ίδιο σύνδεσμο. Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Γραμματικόπουλος, Τσώνης, Νάτσης, Παναγιωτόπουλος, Ν. Λυμπερόπουλος, Μπαστακός, Μικελάτος και Νάνος. 
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Μίντζηρας, Ανταλής, Τσώνης (59’ Δούνιας), Μπίζος, Μπαστακός, Χοτζάι, Κυριαζόπουλος, Νάτσης (76’ Μουράτης), Τσάτσος, Γραμματικόπουλος, Διακουμής (80’ Σίνος). 
ΔΟΞΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: Δημητρέλης, Κοσκολός (46’ Μοσχίδης), Παναγιωτόπουλος, Γιαννακούλιας (73’ λ. τρ. Γκ. Πέπα), Στρέμπας, Αντώνακας, Δρόσος, Κατσαρός (62’ Τζιάνης), Νάνος, Δ. Λυμπερόπουλος, Ν. Λυμπερόπουλος. 

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

«Ο Καθένας+Ο Κανένας»… του Νίκου Καλογερόπουλου στην Καλαμάτα

Η παράσταση «Ο Καθένας+Ο Κανένας», σε κείμενα-μουσική-σκηνοθεσία του Νίκου Καλογερόπουλου, θα παρουσιαστεί στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στις 1, 2, 3 και 4 Ιουνίου.
Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Καλογερόπουλος, Πάνος Αντέλλης, Ελευθερία Χριστοπούλου και Ιάσονας Καλογερόπουλος.          
Είναι μια παράσταση που, αναμφισβήτητα, όποιος αγαπά τις αλήθειες και τις καθάριες κουβέντες, δεν πρέπει να αγνοήσει... Γιατί η αλήθεια είναι σκληρή και διαφέρει πάντοτε από τις αισθητικές αρχές των βολεμένων, των οσφυοκαμπτών ή των στρουθοκαμηλίζοντων, των κουτόφραγκων και των φραγκορωμιών... Η παράσταση δε διεκδικεί το θώκο της ανακύκλωσης της νεοελληνικής δημιουργικής μιζέριας, αν και ακροβατεί αριστοτεχνικά δίπλα της και χρησιμοποιεί πολλές φορές τα κλισέ της ρητορικής της, πολεμώντας την έτσι με τα ίδια της τα όπλα... Με αυτόν, μάλιστα, τον τρόπο ξεφτιλίζει την περιρρέουσα (και επικρατούσα δυστυχώς) αυτή νοοτροπία των «αγανακτισμένων» εθελούσιων ραγιάδων...
Ο Νίκος Καλογερόπουλος, ως θεατρικός συγγραφέας, βάζει το χέρι του βαθιά στην πληγή με έναν τρόπο αφυπνιστικό και αφτιασίδωτο. Σχολιάζει τα γνωστά μνημονιακά θέματα, δίχως να κάνει το χατίρι καμιάς πολιτικής παράταξης, ιδεολογίας και πολιτικάντη και παρουσιάζει αυτό που συμβαίνει, ντύνοντάς το παράλληλα με κάποια από τα διδακτικά και πανέμορφά του τραγούδια, παιγμένα ζωντανά επί σκηνής...
Η παράσταση αυτή δεν παρηγορεί ούτε παραμυθιάζει... Δεν προσφέρει σωτηρία ούτε ευαγγελίζεται τη «λύση», καταφέρνει όμως να σε βάλει να σκεφτείς, να αποφασίσεις πώς πρέπει να πάρεις τα ηνία της ζωής σου στα χέρια σου και να δράσεις, δίχως να περιμένεις την παλίρροια της προβατοποιημένης «συλλογικότητας». Η αλληλεγγύη φυτρώνει από ανθρώπους που δεν κουβαλάνε στις μαζώξεις τα συμπλέγματα και τα απωθημένα τους. Η ροή είναι το μυστικό και ο πεισματικός, απέλπιδος, αγώνας ενάντια σε κάθε μορφής εντροπία...
Μη χάσετε αυτή την παράσταση...

Ασκηση απεγκλωβισμού τραυματιών σε τροχαίο


Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών σε τροχαίο ατύχημα. Η άσκηση έγινε χθες στις 11 το πρωί στο 4ο χλμ. της εθνικής οδού Πύλου - Καλαμάτας, από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων, την ομάδα ασφαλείας της Costa Navarino, την Τροχαία Κυπαρισσίας, το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου και το ΕΚΑΒ με τη συνδρομή ασθενοφόρου Δήμου Πύλου - Νέστορος.
 Για  τον επιχειρησιακό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων υπεύθυνη ήταν η πυραγός Παγώνα Διονυσοπούλου.  Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε, κατόπιν σύγκρουσης δύο επιβατικών οχημάτων, ανατροπή ενός εκ των δύο,  πυρκαγιά στον κινητήρα του ανατραπέντος οχήματος και απεγκλωβισμό των επιβαινόντων.  Την άσκηση παρακολούθησαν ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας ταξίαρχος Σ. Τουφεξής, ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Π. Μούτογλης, ο διευθυντής της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νομού.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην Αθηνών - Κορίνθου 
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 30 Μαΐου έως και την Κυριακή 12 Ιουνίου, σε τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της "Ολυμπίας Οδού", στην περιοχή μετά τον Κόμβο Κινέτας στην κατεύθυνση προς Κόρινθο θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης του ασφαλτικού τάπητα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να περιοριστεί σε 1 ή 2 λωρίδες. Δεν θα επηρεαστεί καθόλου το ρεύμα προς Αθήνα.

Κλειστός ο ένας κλάδος στη σήραγγα της Στέρνας 
Κλειστός θα παραμείνει για 5 ημέρες ο κλάδος προς Αθήνα της σήραγγας Στέρνας, στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου έως και την Παρασκευή 3 Ιουνίου, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Αθήνα θα διεξάγεται μέσω παράκαμψης, από οδικό τμήμα εκτός σήραγγας.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Συμμετοχή Tου Μανιατακείου Ιδρύματος Στην 6η Διακυβερνητική Διάσκεψη Για Τη Μεσογειακή Διατροφή

Την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε, στη Νάπολη και στην Πολλίκα της Ιταλίας αντίστοιχα, η 6η Διακρατική Διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν η Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, η Αμαλία Λιάτου, γεωπόνος-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Ιταλίας ως συντονίστρια χώρα  των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκίνησαν την Πέμπτη 5 Μαΐου στο φιλόξενο χώρο του San Domenico Maggiore (παλιά μονή) στο κέντρο της Νάπολης. Στη Διάσκεψη προέδρευσε ο Pasquale Giuditta, Διευθυντής στο Υπουργείο και Συντονιστής του Διακυβερνητικού Δικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή, ο οποίος παρουσίασε το έργο που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η συντονίστρια χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας της: τη Λευκή Βίβλο για τη Μεσογειακή Διατροφή καθώς επίσης και τις δράσεις προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής στην EXPO 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Εξιχνίαση κλοπής σε σπίτι της Χώρας

 Μια υπόθεση κλοπής που είχε γίνει στις 27 προς 28 Αυγούστου του 2014 σε σπίτι στη Χώρα εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων. Ως δράστης φέρεται ένας 23χρονος Ελληνας από τη Θεσσαλονίκη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. Εκείνη την περίοδο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έλειπε στην Ξάνθη, κι ο δράστης έσπασε το τζάμι στο παράθυρο του ισογείου και μπήκε στο σπίτι. Τον είδαν όμως οι γείτονες και ειδοποίησαν τον παθόντα ο οποίος πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ξάνθης και το κατήγγειλε. Επιστρέφοντας στη Χώρα, ο παθών κατήγγειλε στο Α.Τ. Γαργαλιάνων την κλοπή 70 ευρώ και ενός δαχτυλιδιού. Οι αστυνομικοί τότε είχαν πάρει αποτυπώματα και πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν με αυτά το κατηγορούμενου 23χρονου από τη Θεσσαλονίκη. 

"ΕΛΕΥΘΡΙΑ" 27/05/2016

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ 45 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ CIRRUS ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Πόλος ανάπτυξης ο αεροτουρισμός

Νέες προοπτικές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου ανοίγει η 1η διεθνής εκδήλωση αεροπορικού τουρισμού που ξεκίνησε χθες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου. 
Στην εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο του 14ου διεθνούς συνεδρίου του συλλόγου ιδιοκτητών και πιλότων αεροσκαφών Cirrus, συμμετέχουν 45 ιδιωτικά αεροπλάνα αυτού του τύπου (κυρίως από την Ευρώπη και λίγα από τις ΗΠΑ και την Τουρκία), τα οποία ήρθαν για πρώτη φορά στην χώρα μας, μέσω της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών και Πιλότων Αεροσκαφών Cirrus / “COPA”. 
Στη χθεσινή εκδήλωση καλωσορίσματος χαι- ρετισμούς απηύθυναν: Ο σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Χίνης, διοικητής της 120 ΠΕΑ, ο Χρήστος Λεοντόπουλος, πρόεδρος Aeroclub Flight Experience, χειριστής αεροσκαφών, μηχανολόγος μηχανικός ICL και οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης. 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ


Το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου η εκκίνηση της Λαμπαδηδρομίας για τους Διεθνείς Αγώνες Στίβου «Παπαφλέσσεια». Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης των αγώνων θα ξεκινήσει με το Τρισάγιο μπροστά από τον ανδριάντα του Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα, στις 16:00 και έπειτα με την αφή του Ιερού Φωτός θα δοθεί το έναυσμα για τη λαμπαδηδρομία.

Οι δρομείς που θα συμμετέχουν στη λαμπαδηδρομία θα ακολουθήσουν τη διαδρομή Μανιάκι – Τουλούπα Χάνια – Βλαχόπουλο – Χατζή – Πετρίτσι – Καζάρμα – Ριζόμυλος – Βελίκα – Μεσσήνη – Καλαμάτα.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος καλεί όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση αφής της φλόγας.

66 δενδρύλλια χασίς σε ρέμα στο Διβάρι

Φυτεμένα δίπλα στο ρέμα, στο Διβάρι της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, βρήκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας 66 δενδρύλλια χασίς. Οι αστυνομικοί βρήκαν τα φυτά χασίς, ύψους από 0,20 έως 0,70 μέτρα, σε 6 διαφορετικούς χώρους και οι καλλιεργητές καταζητούνται. Ηταν φυτεμένα ανάμεσα σε θάμνους, όπου οι καλλιεργητές είχαν καθαρίσει το έδαφος και φυτέψει το χασίς. Κάποια ιδιαίτερη υποδομή ή εγκατάσταση για πότισμα, εργαλεία ή λιπάσματα δεν βρέθηκαν από τους αστυνομικούς.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/05/2016

ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ιδιωτικοποιήσεις και στη Μεσσηνία

Οι ιδιωτικοποιήσεις του αεροδρομίου και του λιμανιού της Καλαμάτας καθώς και της μαρίνας της Πύλου αναμένεται να κυριαρχήσουν το προσεχές διάστημα στην τοπική πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, καθώς η πώληση αυτών των μεγάλων υποδομών θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της Μεσσηνίας. 
Συγκεκριμένα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με πρόσφατη απόφασή του, ενέταξε τη μαρίνα της Πύλου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευστεί, προς πώληση οδεύει και το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Προς πώληση είναι και τα περιφερειακά λιμάνια, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Καλαμάτας. Χθες πάντως ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιρτσόλα και συζήτησε την προοπτική πώλησης του αεροδρομίου και του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 
Επίσης συζήτησε και τη δυνατότητα ανταλλαγής του κτηρίου Αλιφέρη με ακίνητο του Δήμου Καλαμάτας. 

16χρονος Καλαματιανός πρώτος σε διαγωνισμό πιάνου

Ο 16χρονος Καλαματιανός Γιώργος Ρηγόπουλος κατέκτησε την 1η θέση ανάμεσα σε διαγωνιζόμενους από διάφορες χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρώπη κ.λ.π.) στον παγκόσμιο διαγωνισμό "4th International Ρiano Competition Citta di Spoleto" που έγινε στο "Palazzo Leti Sansi" το διάστημα 18 - 22 Μαΐου στην Ιταλία. Ταυτόχρονα προσκλήθηκε από τους διοργανωτές να συμμετάσχει με ατομικό ρεσιτάλ σε φεστιβάλ στην Ιταλία, λόγω της εξαιρετικής του εμφάνισης και των εγκωμιαστικών σχολίων που απέσπασε από την κριτική επιτροπή. Σε αυτόν το διαγωνισμό το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Ο Γιώργος είναι μαθητής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

"ΕΛΕΘΕΡΙΑ" 26/05/2016

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

45 αεροπλάνα Cirrus έρχονται στην Καλαμάτα

Η 1η διεθνής εκδήλωση αεροπορικού τουρισμού πραγματοποιείται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας, από 26 έως 29 Μαΐου, στο πλαίσιο του 14ου διεθνούς συνεδρίου του συλλόγου ιδιοκτητών και πιλότων αεροσκαφών Cirrus, που διεξάγεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στην εκδήλωση θα φιλοξενηθούν δεκάδες ιδιωτικά αεροπλάνα τύπου Cirrus, που θα έρθουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Πιλότων με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την υποστήριξη του υπουργείου Αμυνας, των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.
Αύριο Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ, θα τελεστεί η επίσημη εκδήλωση άφιξης των αεροσκαφών. Την έναρξη θα κάνουν ο σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Χίνης, διοικητής της 120 ΠΕΑ και ο Χρήστος Λεοντόπουλος, πρόεδρος Aeroclub Flight Experience, χειριστής αεροσκαφών, μηχανολόγος μηχανικός ICL. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους δημάρχους Καλαμάτας, Τριφυλίας και Μεσσήνης. Οι κεντρικές ομιλίες θα γίνουν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Andy Niemeyer, πρόεδρο COPA και Timm Preusser, COPA Ευρώπης. Το πρόγραμμα προβλέπει, ακόμα, απονομή τιμητικών πλακετών, επίσκεψη επισήμων στον εκθεσιακό χώρο και επίδειξη Demo Team Δαίδαλος Τ-6.

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Βραβεύτηκε η Μυθική Πελοπόννησος στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων “YIWU FAIR SPRING-IMPORTED COMMODITIES FAIR 2016”


Για 5η συνεχή χρονιά η Διεθνής Έκθεση Προϊόντων “Yiwu Fair Spring – Imported Commodities Fair 2016”, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό από 13 έως 16 Μαΐου 2016, στην πόλη Yiwu της επαρχίας Zhejiang της ΛΔ της Κίνας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε για πρώτη φορά στην εν λόγω Έκθεση, μετά τη συμφωνία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του Δημάρχου του Δήμου της Yiwu τον Ιούλιο 2015, αλλά και του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Κινεζικού Λαϊκού Συνδέσμου Φιλίας με ξένες χώρες (CPAFFC) και της Κινεζικής-Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (CHAECD), που υπογράφηκε το 2015. 
Στόχος της συμμετοχής αυτής ήταν η προβολή των Πελοποννησιακών προϊόντων στους Κινέζους καταναλωτές, καθώς και η προώθηση των Πελοποννησιακών εξαγωγικών επιχειρήσεων. 

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στο Δήμο Πύλου-Νέστορος για παιδιά 5-12 ετών

O Δήμος Πύλου- Νέστορος,  στα πλαίσια της ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής, ξεκινάει μια προσπάθεια βελτίωσης των υπαρχουσών δομών, ιδρύοντας για πρώτη φορά Κ.Δ.Α.Π. Αθλητικών και Πολιτιστικών Δράσεων για παιδιά ηλικίας από 5-12 ετών, εντάσσοντας τα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2014-2015 της Ε.Ε.Τ.Α.Α. »

 Στην προσπάθεια του να βοηθήσει τις ωφελούμενες μητέρες που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή Αθλητικών – Πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στους χώρους των σχολείων, θα μοιραστεί σχετικό έντυπο Αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε όλα τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , δημιουργώντας ομάδα Υποστήριξης και Ενημέρωσης.
Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε στους  γονείς  την δυνατότητα να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, όπου με ασφαλή και δημιουργικό τρόπο θα απασχολούνται και θα τους προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, μέσα από τους χώρους των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας . Θα προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ αθλητικές και πολιτιστικές  δραστηριότητες  στα παιδιά με υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών .
Πρότυπες δομές και προγράμματα με ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες θα δημιουργηθούν για τα παιδιά του Δήμου μας.
Θέλουμε με την νέα σχολική χρονιά να δημιουργήσουμε Πρότυπους Χώρους Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης,- Κ.Δ.Α.Π .

Καλούμε λοιπόν όλες τις μητέρες να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο που θα δοθεί στα σχολεία του Δήμου μας  προκειμένου να μπορέσουμε και να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών σας, αλλά και για να ενημερωθείτε για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται .

Η Οικονομική Αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, στο «Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας ΕΞΕΛΙΞΗ» του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς, το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Οικονομική Αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Οικονομικά Οφέλη, Κοινωνικές Ευκαιρίες και Προκλήσεις της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργάνωσαν το Μανιατάκειον Ίδρυμα και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, βασικοί εταίροι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “InHeriT: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης”.
Στόχος του InHeriT είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικονομική αξία της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του κρίσιμου ρόλου της στη δημιουργία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλλοντας, έτσι, στην οικοδόμηση μιας «έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας» στην Ευρώπη με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.

Lonely Planet «Πρώτη στην κατάταξη των κορυφαίων προορισμών η Πελοπόννησος»


Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γιατί το Lonely Planet κατέταξε την Πελοπόννησο στην  πρώτη θέση από τους κορυφαίους προορισμούς για το 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Guardian, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. 

«Είναι εμφανές πλέον και στους πιο δύσπιστους ότι η πολιτική και στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε στο τουριστικό μας προϊόν με σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα και συνέπεια ώστε να το αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ισόρροπης και δυναμικής ανάπτυξής του αποδίδει με εντυπωσιακό τρόπο καρπούς» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 

«Το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου πρωταγωνιστεί στις κορυφαίες θέσεις με δυναμικό τρόπο και η Πελοπόννησος συνιστά πλέον διεθνή πόλο έλξης τόσο στο επίπεδο της προσέλκυσης τουριστών όσο και επενδύσεων, όπως χαρακτηριστικά η πρόσφατη σύνδεση της British Airways μεταξύ Λονδίνου και Καλαμάτας και η σύνδεση της Aegean με δύο πόλεις της Δανίας» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που ο τουρισμός της Ελλάδας σημειώνει συνεχή ρεκόρ, η Πελοπόννησος βρίσκεται ξεκάθαρα στην κορυφή». 

«Πετάει» φέτος το αεροδρόμιο της Καλαμάτας- Αναλυτικά οι πτήσεις

Οι περισσότερες πτήσεις που είχε ποτέ στην ιστορία του
Από τις πιο πλούσιες αεροπορικές περιόδου, αναμένεται να είναι η εφετινή για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας καθώς δε θα σταματήσουμε να βλέπουμε αεροπλάνα να ανεβο- κατεβαίνουν πάνω από την πόλη.
Μετά την τεράστια αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατά 70% πριν από 3 χρόνια, όταν ξεκίνησε τα πρώτα δρομολόγια η Aegean, με σταθερή πορεία τα δύο προηγούμενα, εφέτος, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μια επιπλέον αύξηση της τάξεως του 10-15%!
Αυτό άλλωστε φαίνεται και προμηνύουν οι προγραμματισμένες πτήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και φτάνουν έως τα τέλη του Οκτωβρίου.
Το δε Ιούνιο, σχεδόν κάθε μία ώρα θα υπάρχει μια πτήση.
 
Αύξηση και φέτος
Όπως σημείωσε ο Αερολιμενάρχης Καλαμάτας Δημήτρης Μανδηλάρης, η κίνηση ήδη έχει ξεκινήσει για τα καλά, ενώ στο «παιχνίδι» δεν έχουν μπει ακόμα οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Ρώσοι με πτήσεις που ξεκινούν στις αρχές Ιουνίου.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η Αρχαία Θουρία έρχεται στο φως

Μια ολόκληρη αρχαία πόλη αποκαλύπτεται σιγά - σιγά στην περιοχή των Ελληνικών, στη Θουρία, η Αρχαία Θουρία, χάρις στην επίμονη και συστηματική προσπάθεια την οποία ξεκίνησε το 2007 η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, διευθύντρια των ανασκαφών που διενεργούνται εκεί τα τελευταία 9 χρόνια -και οι οποίες από το 2009 τελούν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
“Για μας τους αρχαιολόγους, κάθε τι που βγαίνει στο φως είναι πολύ σημαντικό. Ιδιαίτερα στη Θουρία, που ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη αρχαία πόλη, κάθε ένα τμήμα της που αποκαλύπτεται είναι για μας σαν να αποκαλύπτεται ένα κομματάκι από ένα τεράστιο παζλ, με το οποίο συμπληρώνεται συνεχώς η εικόνα για την καθημερινή ζωή και τη δημόσια ζωή των αρχαίων κατοίκων” δηλώνει η Ξ. Αραπογιάννη στην “Ε”.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ


«Πριν χρόνια σε αυτό εδώ το σημείο, στο Μανιάκι, μερικοί άνθρωποι πάλεψαν για μια Ελλάδα Ελεύθερη και Δημοκρατική, αποδεικνύοντας ότι όλοι μας μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, για ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτριος Καφαντάρης με αφορμή την επέτειο της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, εορτάσθηκε όπως κάθε χρόνο, με τη δέουσα λαμπρότητα η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου στις Τοπικές Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  στα Ταμπούρια, στην Τοπική Κοινότητα Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Η τελετή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

Συμφωνία για τη μαρίνα της Πύλου

Μετά από ωριμότερη σκέψη, και με πολλές συνεννοήσεις στο ενδιάμεσο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δέχτηκε τα περισσότερα από τα αιτήματα του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Πύλου. Έτσι, ύστερα από μήνες διαφωνιών και καθυστερήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε από το συμβούλιο την άδεια να συνεχίσει την επένδυση, η οποία σημαίνει και κάποιες αλλαγές στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.
Το πλάνο προβλέπει κάποιες πλωτές εξέδρες, ξύλινο επιθαλάσσιο διάδρομο για τη διέλευση του κόσμου, δυνατότητα κάλυψης 30% και δόμησης με συντελεστή 0,2 κτήρια ύψους 7.50 μέτρων (με στέγη έως 4,5μ) έως διώροφα και πύργο ελέγχου ύψους 12 μέτρων. Σχεδόν όλα δηλαδή που έκρινε απαραίτητα το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση το ΚΣΝΜ είχε γνωμοδοτήσει διαφορετικά. Οι όροι που είχε θέσει έβαζαν σε κίνδυνο ματαίωσης την επέμβαση, καθώς για να γίνει αξιοποιήσιμη και εκμεταλλεύσιμη μαρίνα, απαιτούνται εγκαταστάσεις, τις οποίες στην ουσία το ΚΣΝΜ απέρριπτε ή περιόριζε. Μετά από επαφές και συζητήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκε μια χρυσή τομή και το μόνο που έμεινε είναι η καθυστέρηση.

Στις δαγκάνες του Λ/Χ Πύλου !!!

Ένα περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα στην μαρίνα της Πύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο αλλοδαποί υπήκοοι φέρονται να έχουν προβεί σε κλοπή Ι/Φ σκάφους και να έχουν πλαστογραφήσει τα έγγραφα του σκάφους προκειμένου να το οικοιοποιηθούν και να κάνουν “τσάμπα” διακοπές.  Οι διακοπές των αλλοδαπών τερματίστηκαν άδοξα όταν στελέχη του Λ/Χ Πύλου σε αστυνομικό έλεγχο που διενήργησαν διαπίστωσαν τα ανωτέρω. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα  και ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

«Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα» : Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti για τη διαφύλαξη της μεσσηνιακής φύσης

Η Costa Navarino και το City Link, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και με τη χορηγία επικοινωνίας από τους Νew York Times, παρουσίασαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση μια έκθεση 26 φωτογραφιών για τη φυσική ομορφιά της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πλήθος δημοσιογράφων και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.
O βασικός συντελεστής της έκθεσης με τίτλο «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα», Andrea Bonetti, έχει εργαστεί ως βιολόγος άγριας φύσης για δύο δεκαετίες και έχει εκτενώς φωτογραφήσει τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τα απειλούμενα είδη της ευρύτερης περιοχής.
Η έκθεση εστιάζει στο να αποτυπώσει σε βάθος το μεγαλείο της ελληνικής φύσης και μας ταξιδεύει σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και καταφύγιο για 271 διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και μοναδικό καταφύγιο σε όλη την Ευρώπη για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κόρινθος -Τρίπολη – Καλαμάτα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου  Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, στην περιοχή της σήραγγας Νεοχωρίου, έχουν προγραμματιστεί για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης.
Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 134,8 και 135,5 (σήραγγα Νεοχωρίου και κατεύθυνση προς Καλαμάτα) και ειδικότερα:
-Από τη Δευτέρα (23/5) έως και την Παρασκευή (27/5) η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Αθήνα (Νεοχώρι Α), σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση προς Αθήνα θα πραγματοποιείται από παράκαμψη μίας λωρίδας κυκλοφορίας, σε ανοικτή οδό (εκτός σήραγγας).

Ξεκίνησε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό

Η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας καρέττα καρέττα ξεκίνησε στον Κυπαρισσιακό κόλπο και την Τρίτη οι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τις δύο πρώτες φωλιές στην περιοχή!
Η πρώτη εντοπίστηκε στην παραλία του Καλού Νερού και η δεύτερη στην παραλία της Ελαίας.
Όπως αναφέρει σχετικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ: «Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη) έγινε μια σημαντική αρχή. Ξεκίνησε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας καρέττα καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για το 2016. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρώτη τους οργανωμένη εξόρμηση της σεζόν εντόπισαν όχι μία, αλλά δύο φωλιές. Η πρώτη εντοπίστηκε στην παραλία του Καλού Νερού και η δεύτερη στην παραλία της Ελαίας. Πιθανότατα ο ζεστός φετινός χειμώνας επηρέασε και τις χελώνες, καθώς συνήθως η ωοτοκία ξεκινά αργότερα μέσα στον Μάιο. Τα τελευταία 3 χρόνια στο νότιο κομμάτι του Κυπαρισσιακού Κόλπου καταγράφονται και προστατεύονται πάνω από 1.000 φωλιές. Ελπίζουμε και η φετινή περίοδος ωοτοκίας να αποδειχθεί τόσο πετυχημένη όσο και οι προηγούμενες, καθώς ο Κυπαρισσιακός Κόλπος πλέον συγκεντρώνει τις περισσότερες φωλιές καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο».

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Το Φρούριο της Κορώνης: Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» στην Κορώνη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα


Το βιβλίο του ιατρού Γιάννη Μπίρη με τίτλο «Το Φρούριο της Κορώνης: Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» παρουσίασε το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη.
Ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης αιτιολογώντας τον τίτλο του βιβλίου του, εύστοχα διαχωρίζει τον όρο φρούριο και κάστρο. Όπως αναφέρει οι δυο όροι είναι παραπλήσιοι και συχνά χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι. Το φρούριο αφορά στην οχύρωση οικισμού, ενώ το κάστρο έχει αποκλειστικά στρατιωτικό χαρακτήρα. Τονίζει δε πως το σημερινό οχυρό της Κορώνης έχοντας χάσει τον στρατιωτικό του χαρακτήρα πρέπει να χαρακτηρίζεται φρούριο αφού συνεχίζει να κατοικείται. Ίσως πιο δόκιμος να είναι ο όρος «καστροπολιτεία».
Παράλληλα, προσεγγίζει προσεκτικά όλες τις ιστορικές περιόδους που συνδέονται με την μακραίωνη ιστορία της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας παραθέτοντας ένα εκτενές παράρτημα με απεικονίσεις, σχέδια και χαλκογραφίες.

COSTA NAVARINO 150 επαγγελματίες στο σεμινάριο γαστρονομίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή 150 και πλέον επαγγελματιών της εστίασης από όλη τη Μεσσηνία, ολοκληρώθηκαν στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, τα δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης της περιοχής μας. Τα σεμινάρια διοργάνωσε -για 4η συνεχή χρονιά- το Ιδρυμα «Καπετάν Βασίλη», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ «Ορίζων» και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, από τις 10 ως τις 12 Μαΐου. Στόχος των σεμιναρίων, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν βραβευμένοι σεφ, όπως ο Δημήτρης Μελεμενής (Costa Navarino), ο Κώστας Τσίγκας (Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio και Steak Frites), ο Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside), o Δόξης Μπεκρής γενικός υπεύθυνος chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου «Fairmont» στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης chef στο «Artisanal», ο Γιώργος Βενιέρης (chef «Mr. Pug») και o Αλέξανδρος Φουρούλης (chef και συνιδιοκτήτης στο «ΜάνηΜάνη»).

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Από την Πύλο στην Κρήτη με υδροπλάνα


udro
Στο δίκτυο των 28 υδατοδρομίων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησής τους από την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» προστέθηκε και η Πύλος.

Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Πύλου ανατέθηκε στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την αδειοδότηση του πρώτου υδατοδρομίου της χώρας στην Κέρκυρα. Σύντομα, η εταιρεία ολοκληρώνει την αδειοδότηση του υδατοδρομίου των Παξών, ενώ ακολουθούν αυτά της Πάτρας και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου. Με τα υδατοδρόμια αυτά και την προσθήκη νέων «στρατηγικών» προορισμών (όπως είναι η Πύλος) η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία εκτενούς δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα.

Σημαντικό έργο σε Αρχαία Μεσσήνη, Θουρία και Ίκλαινα

Τι έφερε στο φως η σκαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 2015

Πλούσιο το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2015, όπως παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή, από το γενικό γραμματέα της, ακαδημαϊκό Βασίλειο Πετράκο. Από τη Λακωνία μέχρι τη Σύρο και τη Γλυφάδα, μια σειρά από σημαντικές ανασκαφές διεξάγονται υπό την αιγίδα της.
Αυτές που ξεχωρίζουν και έχουν σχέση με τη Μεσσηνία είναι:
-Στην Αρχαία Μεσσήνη συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του Πέτρου Θέμελη, όπως οι αποκαταστάσεις του περιστυλίου και του ψηφιδωτού γεωμετρικού δαπέδου του κρεοπωλείου και της στοάς του, η συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της μεγάλης αίθουσας εντός συγκροτήματος του 3ου - 4ου αι. μ.Χ. (στα δυτικά του αρχαίου θεάτρου) με την επιγραφή «Παράμονος αναγνώστης εποίησε», καθώς και η αποκάλυψη ενός άλλου ψηφιδωτού, βόρεια της αίθουσας αυτής, με γεωμετρική διακόσμηση και την κτητορική επιγραφή «Θεόδουλος επίσκοπος ποιεί».

Η γραφειοκρατία κρατά… προσγειωμένα τα αερόστατα

Διαβεβαιώσεις ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το εγχείρημα



Η είδηση που δημοσιεύσαμε προχθές, σχετικά με τη δημιουργία βάσης αερόστατων στην Καλαμάτα από την αεροπορική εταιρεία Olympic Balloons, με τις πτήσεις να ξεκινούν πάνω από τη Μεσσηνία την Κυριακή και να έχουν διάρκεια ως τις 30 Οκτωβρίου, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις.
Η σημαντικότερη εξ αυτών ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα αξιοπιστίας, κυρίως των δηλώσεων στις οποίες είχε προβεί η Δημοτική Αρχή, δια στόματος του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα.
Από την πλευρά μας, ψάξαμε το θέμα και οι λεπτομέρειές του έχουν ως εξής, σύμφωνα και με τον Βασίλη Τριγκλίδα, τουριστικό πράκτορα και συνδετικό κρίκο του εγχειρήματος με την εταιρεία. Η λειτουργία αερόστατων θα καθυστερήσει κάποιες ημέρες, αφού η εταιρεία κατέθεσε το σχετικό πλήρες αίτημα στις 19 Απριλίου. Η γραφειοκρατία και οι αργίες δεν επέτρεψαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο γήπεδο των πρώην Σφαγείων, όπου θα είναι και η βάση - πίστα απογείωσης και προσγείωσης.

Ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις από Δανία για Καλαμάτα

Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι πτήσεις που συνδέουν την Καλαμάτα με τη Δανία. Λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα προσγειώθηκε η πρώτη πτήση από την Κοπεγχάγη, τους επιβάτες της οποίας ο Δήμος υποδέχθηκε προσφέροντάς τους χάρτες, κάρτες και τουριστικές πληροφορίες, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν να φθάσει και η πρώτη πτήση από το Μπίλουντ της Δανίας.
Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος Απριλίου ο δήμαρχος δέχθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας μέλη δημοσιογραφικής αποστολής από τη Δανία. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Peder Hornshoej, διοικητικός διευθυντής της Primera Group – Bravo Tours, ενώ παρέστησαν ο Σταμάτης Γανωτάκης, πρόεδρος του Ομίλου High Connect, ο Δημήτριος Μεταξάς, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου High Connect στην Αθήνα και η Διονυσία Τριγκιλίδα, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου Trigilidas Travel της Καλαμάτας.

Η αλληλοδιδακτική στο Σχολείο Μεθώνης

Εκδήλωση με θέμα "Η αλληλοδιδακτική διδασκαλία και το Καποδιστριακό Σχολείο Μεθώνης" θα γίνει αύριο και στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης. Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της αποκατάστασης του "Καποδιστριακού Σχολείου Μεθώνης" από το υπουργείο Πολιτισμού, και εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος "Τοπικής Ιστορίας" που διδάσκεται συστηματικά στο σχολείο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ίδρυσε ένα από τα πρώτα αλληλοδιδακτικά σχολεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους το 1830 που για 110 περίπου χρόνια βοήθησε να παιδιά της περιοχής αποκτήσουν τις πρώτες γνώσεις τους στη στοιχειώδη εκπαίδευση. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει μια προσέγγιση στο πώς γινόταν το μάθημα με την αλληλοδιδακτική μέθοδο διδασκαλίας (θα υπάρχει και αναπαράσταση μιας ημέρας σε ένα τέτοιο σχολείο) και στο δεύτερο θα αναφερθεί η ιστορία του συγκεκριμένου σχολείου.

Οι κάτοικοι της Γλυφάδας για το Σουληνάρι - Κορυφάσιο ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ

Αντιδρούν έντονα οι κάτοικοι της Γλυφάδας Πυλίας (Καραμανώλη) στα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στο χωριό τους, το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο. 
Μετά το υπόμνημα διαμαρτυρίας που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, χθες πολλοί κάτοικοι με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Γιαννόπουλο, συναντήθηκαν στο χώρο του έργου, στη Γλυφάδα, με τον προϊστάμενο της διευθύνουσας υπηρεσίας Γιάννη Γέρουλα, τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου Δημήτρη Ιωακείμ, και τη μηχανικό της υπηρεσίας Γιάννα Κοντογιαννοπούλου. Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του υπουργείου υποσχέθηκε ότι θα προσανατολίσει την εκτέλεση και την πορεία του έργου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται και σε διάστημα 3 μηνών να έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο τμήμα Κρεμμύδια - Γλυφάδα. Επίσης, από το υπό κατασκευή τμήμα Γλυφάδα - Ικλαινα - Κορυφάσιο δεν θα αποξηλωθεί ο ασφαλτοτάπητας μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο Γλυφάδα - Κρεμμύδια. Συμφωνήθηκε, επίσης, να επαναληφθεί η σύσκεψη μετά από 1 με 1,5 μήνα για να εξεταστεί και πάλι η κατάσταση.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Δόθηκε η άδεια για το υδατοδρόμιο της Πύλου - Ξεκινούν πτήσεις τα υδροπλάνα


Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Πύλου ανατέθηκε στην εταιρεία "Ελληνικά Υδατοδρόμια", η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την αδειοδότηση του πρώτου υδατοδρομίου της χώρας στην Κέρκυρα.
Σύντομα, η εταιρεία ολοκληρώνει την αδειοδότηση του υδατοδρομίου των Παξών, ενώ ακολουθούν αυτά της Πάτρας και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου. Με τα υδατοδρόμια αυτά και την προσθήκη νέων "στρατηγικών" προορισμών (όπως είναι η Πύλος) η "Ελληνικά Υδατοδρόμια" θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία εκτενούς δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα.
Μέσω του υδατοδρομίου της Πύλου, εκτός των άλλων, θα εξυπηρετούνται και πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών από /και προς άλλους τουριστικούς προορισμούς (π.χ. προς Κρήτη, Ιόνιο, Κυκλάδες), καθώς και προς άλλους σημαντικούς προορισμούς-πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Κόρινθο, Κατάκολο, Ναύπλιο, κ.λπ.). Ακόμα, θα πραγματοποιούνται περιηγητικές πτήσεις (Sightseeing) προς τα αξιοθέατα της περιοχής, ενώ θα καλύπτονται και αεροπορικές μεταφορές ειδικού σκοπού (νοσοκομειακές, cargo κ.λ.π). Επίσης η γεωγραφική θέση της Πύλου εξασφαλίζει την εύκολη σύνδεση του υδατοδρομίου με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μέσω πτήσεων που θα πραγματοποιούνται με αμφίβια υδροπλάνα.

Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας για επαγγελματίες από το ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη”

To Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» στη Μεσσηνία διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο Navarino Dunes της Costa Navarino στις 10, 11 και 12 Μαΐου.
Σκοπός ήταν η εκπαίδευση και η γνωριμία των συμμετασχόντων με την ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας, εστιάζοντας στην ποικιλία των εκλεκτών τοπικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.
Δίπλα σε σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - γενικός υπεύθυνος chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - chef και συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”, οι συμμετέχοντες αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες, αλλά και πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις.

"Ματωμένη" η άσφαλτος στη Μεσσηνία το 2015


Θλιβερή πανελλήνια πρωτιά του νομού στους θανάτους από τροχαία 


Ο Νομός Μεσσηνίας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά να είναι από τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, η οποία βασίστηκε σε σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2015 είχαμε 17 νεκρούς, στοιχείο, που μας κατατάσσει στη μακάβρια θέση των πλέον επικίνδυνων οδικά νομών.
Βεβαίως από μια πρώτη ανάγνωση η έρευνα καταδεικνύει το προβληματικό εσωτερικό δίκτυο του Νομού, παρατήρηση που έχει επισημανθεί από πολλούς τοπικούς αρμόδιους. Εκείνο, όμως, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αν και έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο θέμα, είναι γιατί οι δήμοι της Μεσσηνίας με τη συνεπικουρία της Περιφέρειας δεν προβαίνουν σε προληπτικά μέτρα εντός των ορίων τους.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ COSTA NAVARINO "Αρχιτεκτονική και δημοκρατία"

 Ειδική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Αρχιτεκτονική και δημοκρατία" θα συγκαλέσει στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην Costa Navarino το φετινό Athens Democracy Forum, μετά τις εργασίες του συνεδρίου της Αθήνας. Φιλοξενούμενη από τον αρθρογράφο των "The New York Times" Roger Cohen, η εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί, θα διερευνήσει τους πολλούς πραγματικούς και δραματικούς τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική και ο αστικός σχεδιασμός μπορούν να αντιπροσωπεύουν και να διευκολύνουν τη δημοκρατία. Οι ομιλητές μέχρι στιγμής είναι οι εξής (περισσότερα ονόματα αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα): Patrik Schumacher συνέταιρος "Zaha Hadid Architects". Charles Landry συγγραφέας και πολεοδόμος. Γιώργος Καμίνης δήμαρχος Αθηναίων. Πέτρος Θέμελης επίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ανάθεση αδειοδότησης υδατοδρομίου Πύλου

 Στην εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» ανατέθηκε η αδειοδότηση του υδατοδρομίου Πύλου. Η πόλη της Πύλου -αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας- προστέθηκε στο δίκτυο των 28 υδατοδρομίων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησής τους από την «Ελληνικά Υδατοδρόμια». Ηδη, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της εταιρείας μετέβη στην Πύλο και μετά από αυτοψία χωροθέτησε το υδατοδρόμιο στο λιμάνι της πόλης. 
Οι τουρίστες, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, θα έχουν τη δυνατότητα να επιβιβάζονται σε υδροπλάνο και με πτήση ολιγόλεπτης διάρκειας να βρίσκονται στην Πύλο. 
Ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, με αφορμή τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Πύλο, δήλωσε: «Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου στο δήμο μας σηματοδοτεί μια καινούργια προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού και κατ' επέκταση της τοπικής οικονομίας». 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας, τόνισε: «Ως εταιρεία, πιστεύουμε ότι ο ρόλος του υδατοδρομίου της Πύλου θα είναι κομβικός για τη βιώσιμη λειτουργία των υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Η Πύλος αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό, ο οποίος αναπτύσσεται με προγραμματισμό, δίνοντας έμφαση σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η αειφόρος ανάπτυξη». 

Ολοκληρώνεται το έργο στο κάστρο της Κορώνης

Στο τέλος Ιουνίου ολοκληρώνονται τα σημαντικά έργα προστασίας στο κάστρο της Κορώνης, που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 
Πρόκειται για δύο εργολαβίες: Η μία και πιο μεγάλη με τίτλο "Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών", προϋπολογισμού 1.833.000 ευρώ, γίνεται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Η δεύτερη με τίτλο "Στερέωση τμήματος νότιου τείχους στο κάστρο Κορώνης", προϋπολογισμού 220.000 ευρώ, πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 
Η προϊσταμένη της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση που μας ενημέρωσε για τα δύο έργα, επεσήμανε ότι το πρώτο αφορά τη βόρεια και ανατολική πλευρά του κάστρου, την προστασία του διπλού ενετικού προμαχώνα, που έχει πέσει εδώ και χρόνια από τον κυματισμό της θάλασσας και το βάρος. Το δεύτερο που αφορά το νότιο τείχος, μπορεί να είναι πιο μικρό, αλλά έχει μεγάλη δυσκολία, καθώς το πρανές, ο λόφος είναι απότομος και πρέπει να μπει σκαλωσιά. 

Μάχη με τα κουνούπια

 ΚΡΙΣΙΜΗ είναι η μάχη που δίνεται και φέτος στην ευαίσθητη περιοχή της Γιάλοβας - Πετροχωρίου - Ρωμανού, για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Στο πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος έχει βρει στο πρόσωπο του τοπικού συμβούλου Γιώργου Γιαννούτσου, τον άνθρωπο που παρακολουθεί και τρέχει καθημερινά για να πετύχει το πρόγραμμα και να περιοριστεί η δράση των κουνουπιών σε μία από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Μεσσηνίας. Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία και της φετινής προσπάθειας ανήκει και σε αυτόν.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η πρώτη πτήση υδροπλάνου στο Ιόνιο Η Πύλος εντάσσεται στο προς αδειοδότηση δίκτυο της δυτικής Ελλάδας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αδειοδότηση του δεύτερου υδατοδρομίου της χώρας μετά την Κέρκυρα, αυτού των Παξών, για το οποίο έχει συνταχθεί θετική εισήγηση από την αρμόδια Επιτροπή Υδατοδρομίων. Μένουν λοιπόν οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας, καθώς και η δημοσίευση της άδειας στο ΦΕΚ για να δούμε την πρώτη πτήση υδροπλάνου στον άξονα του Ιονίου. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το πρώτο υδροπλάνο είναι εφικτό να πετάξει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.