Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ στη Φοινικούντα

Το ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στη Φοινικούντα προσπάθησαν να διαρρήξουν άγνωστοι, χθες τα ξημερώματα.
Το μηχάνημα βρίσκεται σε μαγαζί εστίασης και χθες μετά τις 9 το πρωί που πήγε η ιδιοκτήτρια βρήκε παραβιασμένη την πίσω πόρτα του καταστήματος. Οπως φαίνεται η απόπειρα διάρρηξης έγινε μετά τις 12.30 τη νύχτα, καθώς εκείνη την ώρα έκλεισε το μαγαζί. Οι άγνωστοι δράστες είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν δύο τρύπες στην πίσω μεριά του ΑΤΜ, χωρίς όμως να καταφέρουν να τελειώσουν τη... δουλειά τους και να πάρουν τα χρήματα.   

8 προσληφθέντες στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Οκτώ άτομα προσέλαβε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, από χθες 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Μαΐου 2017, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για δύο 2 ΔΕ οδηγούς (δίπλωμα Γ’ κατηγορίας) και 6 ΥΕ εργάτες γενικών καθηκόντων. 
Σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, προσελήφθησαν οι: Κωνσταντίνος Αθ. Μπουγιούκος, Βασίλειος Αντ. Χριστόπουλος (οδηγοί), Στυλιανός Χαρ. Σκοτάδης, Ιωάννης Β. Κωστάκος, Κωνσταντίνος Διον. Διονυσόπουλος, Νικόλαος Αν. Καραμπάτσος, Ανδριανός Κ. Καραγιάννης, Χρήστος Κ. Τσαλαματάς (εργάτες γενικών καθηκόντων).

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Παράταση για το Βασιλίτσι - Μεθώνη

Παράταση έως το τέλος του χρόνου για το έργο βελτίωσης - συντήρησης του δρόμου Βασιλίτσι - Φοινικούντα - Μεθώνη, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, ενέκρινε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Η προηγούμενη προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου ήταν μέχρι αύριο 30 Νοεμβρίου.

Η εικόνα από τη Μονή Σγράπας αύριο στο ναό της Αγίας Βαρβάρας

Τη θαυματουργή και ιστορική εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής από τη Μονή Σγράπας Πυλίας πρόκειται να υποδεχθεί αύριο 30 Νοεμβρίου η Καλαμάτα, στο ναό της Αγίας Βαρβάρας. Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Ευριπίδου (περιοχή Κολυμβητηρίου), στις 6 το απόγευμα. Το ιερό θησαύρισμα θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή στο ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου θα εναποτεθεί για προσκύνημα μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει πανηγυρική δοξολογία για την υποδοχή και ιερά παράκληση.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ “Ε” ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 9 εκ. ευρώ το χρόνο για σκουπίδια

Περί τα 9.000.000 ευρώ τον χρόνο φθάνει το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών στη Μεσσηνία από τους 6 δήμους της, η συνολική παραγωγή των οποίων ανά έτος ανέρχεται σε 80.000 τόνους (σύμμεικτα), κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο κάθε τόνος κοστίζει 112 με 113 ευρώ. 
Η κατάσταση στο νομό μας, όσον αφορά τη διαχείριση, απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, καθώς από τους 6 δήμους, μόνο η Καλαμάτα και εν μέρει η Πύλος έχουν δυνατότητα μερικής, έστω, διαχείρισης, αφού διαθέτουν μηχανήματα και αδειοδοτημένους χώρους. Στους υπόλοιπους δήμους το τοπίο είναι θολό, με τα σκουπίδια να καταλήγουν σε χώρους που -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται. 
Η γενική κατεύθυνση των ΟΤΑ στο νομό μας, όπως την μετέφεραν στην “Ε” οι δήμαρχοι ή οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, είναι ότι τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση θα προσφέρει μια κεντρικού τύπου διαχείριση, όπως πάνω – κάτω προβλέπεται στο σενάριο 1Β της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή υλοποίηση της ΣΔΙΤ με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 100 έως 150.000 τόνων ανά έτος, δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης για τη μείωση του κόστους και τοπικές μονάδες κομποστοποίησης. 
Την θέση αυτή υποστηρίζουν τόσο οι μεγάλοι δήμοι, αλλά και μικρότεροι όπου -όπως στην περίπτωση της Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μαραμπέα- η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων δεν είναι επαρκής για να στηρίξει οικονομικά την τοπική διαχείριση, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η διάθεση του υπολείμματος.
............ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ 
Περί τα 100 ευρώ φαίνεται να κοστίζει ο κάθε τόνος σκουπιδιών στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, που για τη διαχείριση 10.000 τόνων σύμμεικτων σκουπιδιών τον χρόνο δαπανά περίπου 1.000.000 ευρώ.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Μεσσηνιακή Και Ιταλική Γαστρονομία Από Την Αρχαιότητα Μέχρι Σήμερα


Με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας και τη συνεργασία του Μανιατακείου Ιδρύματος πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις στην Πρεσβεία της Ιταλίας και στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών με στόχο την προώθηση της Ιταλικής και της Μεσσηνιακής Γαστρονομίας.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στην Πρεσβεία της Ιταλίας με θέμα «Μεσσηνιακή και Ιταλική γαστρονομία». Ο Πρέσβης κύριος Efisio Luigi Marras στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία διάδοσης και ανάδειξης της υψηλής ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης και των μοναδικών αξιών της μεσογειακής διατροφής, καθώς και την προβολή της εκπαιδευτικής κατάρτισης που προσφέρουν οι Ιταλικές Ακαδημίες Γαστρονομίας. Τόνισε δε πως το αντάμωμα στο τραπέζι στις γιορτές και στις σημαντικές στιγμές, συμβολίζει σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ελλάδα την παράδοση και την ανακάλυψη των κοινών αξιών. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την συνεργασία της Ιταλικής Πρεσβείας με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, καθώς και την πεποίθηση για μελλοντικές συνεργασίες κοινού ενδιαφέροντος.

Διάλεξη για την θεμελιώδη φυσική του ερευνητή στο CERN Μιχάλη Κορατζίνο

Διάλεξη με θέμα «Η θεμελιώδης φυσική σήμερα: Big Science (η επιστήμη μεγάλων υποδομών) και οι προκλήσεις του μέλλοντος» διοργανώνουν αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. το Παράρτημα Μεσσηνίας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και το "Mataroa". Θα μιλήσει ο φυσικός στο CERN Μιχάλης Κορατζίνος, στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Rex" και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 
Πόσο καλά καταλαβαίνουμε τη φύση σήμερα; Η Φυσική ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών; Μήπως ήδη ξέρουμε ό,τι μπορούμε να μάθουμε για τη φύση; Καινούριες, μεγαλύτερες μηχανές για την κατανόησή της είναι αναπόφευκτες; 
Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα προσπαθήσει να σχολιάσει ο εισηγητής σε μια περιήγηση στο παρελθόν, παρόν και μέλλον της Φυσικής που ασχολείται με την κατανόηση των θεμελιωδών νόμων που διέπουν το σύμπαν. Ο εισηγητής κατέχει διδακτορικό στην Φυσική υψηλών ενεργειών από το Imperial College του Λονδίνου και εργάζεται στο CERN, το μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, από το 1986. Εχει δουλέψει σε αρκετά από τα εμβληματικά πειράματα του CERN τα τελευταία 30 χρόνια και διατηρεί ένα έντονο ενδιαφέρον για θέματα τεχνολογίας και στρατηγικής.

Διάσωση μικρής χελώνας κοντά στη Σαπιέντζα

Τυχερή στάθηκε μια μικρή χελώνα καρέτα – καρέτα που βρέθηκε στην πορεία του Γιάννη Τεριζάκη από το Μάραθο και η οποία κολυμπούσε κοντά στη νήσο Σαπιέντζα με ένα πλαστικό σακί από πατάτες μπλεγμένο στο σώμα της. Η τύχη της χελώνας σίγουρα δεν θα ήταν πολύ καλή αν στην πορεία της το απόγευμα της Τετάρτης δεν βρισκόταν ο ευαίσθητος Γιάννης και δεν αποφάσιζε να σταματήσει το σκάφος του, να μπει στο μικρό βοηθητικό βαρκάκι που είχε μαζί του και να την προσεγγίσει. Αφού αφαίρεσε το πλαστικό σακί, την απελευθέρωσε πάλι στα γαλάζια νερά του Ιονίου για να συνεχίσει το ταξίδι και τη ζωή της. 
Ο ίδιος μας επισήμανε ότι μόλις την αντίκρισε να είναι μπλεγμένη με το πλαστικό σακί, χωρίς δεύτερη σκέψη σταμάτησε να την βοηθήσει. Οπως μας είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο, καθώς τόσα χρόνια στη θάλασσα έχει πετύχει τουλάχιστον 3-4 χελώνες να είναι μπλεγμένες είτε με σχοινιά, είτε σε δίχτυα και τις οποίες έχει βοηθήσει να απελευθερωθούν. Μαζί του ήταν ένα κυνηγός από την Αμερική, τον οποίο είχε πάει να πάρει από τη νήσο Σαπιέντζα που κυνηγούσε με άδεια του Δασαρχείου. Ο κυνηγός ανέβασε φωτογραφίες από τη διάσωση της χελώνας στο Facebook. Σχολιάζοντας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που έσωσαν τη χελώνα αλλά και το θαυμασμό του για τον Γιάννη Τεριζάκη.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

8 προσλήψεις στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος, για την πρόσληψη 8 ατόμων, μέχρι τις 7 Μαΐου 2017. 
Τότε ολοκληρώνεται το 8μηνο από την κήρυξη των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων και των Τοπικών Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Βλαχόπουλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Η απόφαση αφορά την πρόσληψη 2 οδηγών ΔΕ και 6 εργατών γενικών καθηκόντων ΥΕ.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Στην πρώτη θέση της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου


Σε καιρούς οικονομικής κρίσης, με την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία να βρίσκεται σε περιδίνηση, ειδικά στον κλάδο του ξηρού φορτίου αλλά και στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες διατηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το μυστικό είναι οι πολύ καλές υπηρεσίες που προσφέρουν και οι ανταγωνιστικές τιμές, παράμετροι που έχουν ως αποτέλεσμα να τους προτιμούν οι μεγάλες εταιρείες liners.
Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του The Boston Consulting Group, με τίτλο «Η νέα εποχή στο παγκόσμιο εμπόριο και στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων».
Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι παίκτες προχωρούν σε συγχωνεύσεις, σε εξαγορές ή σε οικονομία κλίμακος, συμπιέζοντας τους μικρότερους ανταγωνιστές. Η αγορά δοκιμάζεται, αφού υπάρχει υπερπροσφορά χωρητικότητας, με νεότευκτα πλοία να πέφτουν στο νερό, την ώρα που η ζήτηση για μεταφορά προϊόντων μειώνεται αφού έχει πέσει η κατανάλωση.

8 και 7 χρόνια στους 2 Αλβανούς διαρρήκτες ΠΟΥ "ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ" ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΙΑ

Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών ο ένας και 7 ετών ο άλλος καταδικάστηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας οι Αλβανοί "ποντικοί" που τρύπωναν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξοχικά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας, και πιάστηκαν πρόπερσι τον Αύγουστο για 14 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών. Πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι ήταν 4 - όλοι συγγενείς μεταξύ τους-, αλλά χθες στο εδώλιο κάθισαν μόνο ο 50χρονος πεθερός και ο 30χρονος γαμπρός. Ο γιος και ο αδελφός του 50χρονου δεν είχαν παρουσιαστεί στο πρωτόδικο δικαστήριο, αλλά είχαν καταδικαστεί όπως και οι άλλοι δύο σε 8 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. Στο σπίτι του πεθερού στο Ρωμανού και στο σπίτι του γαμπρού στο Κορυφάσιο, οι αστυνομικοί είχαν βρει χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, εργαλεία, μηχανήματα, μέχρι ρολόγια και... γυαλιά ηλίου, που η αξία τους ξεπερνούσε τα 13.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνταν συνολικά για 14 κλοπές και διαρρήξεις και σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικών είχαν ξεκινήσει τη δράση τους τουλάχιστον από πρόπερσι τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές Αυγούστου του ίδιου χρόνου που συνελήφθησαν, ενώ "χτυπούσαν" ακόμα και όταν οι πελάτες βρίσκονταν μέσα στα δωμάτιά τους ή κοιμόντουσαν στα σπίτια τους.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ο Μεσσήνιος μεγιστάνας που στήριξε τον Τραμπ


Ο Άλεξ Σπάνος, με καταγωγή από το χωριό Εύα Μεσσηνίας, ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους και είναι από τους βασικούς χορηγούς του κόμματος στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους Junior προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ το 2012 στήριξε των υποψήφιο του κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ.
Είναι αυτοδημιούργητος εργολάβος και δισεκατομμυριούχος, καθώς και ιδιοκτήτης της ομάδας San Diego Chargers του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Η ιστορία του είναι ένα τρανό παράδειγμα του πώς η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα αποδίδουν για όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
Το 2016 το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα Forbes 400, με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Στη θέση 290 συναντάμε τον Αλέξανδρο Σπανό, με περιουσία που αγγίζει τα 2,4 δισ. δολάρια.

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στην Πύλο

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς θα γίνει στην Πύλο με θέμα «Ο ρόλος της σωστής τοποθέτησης της φωνής κατά την εκπαιδευτική διαδικασία για την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών».
Εισηγητές θα είναι οι: Θεμιστοκλής Μακαντάσης σχολικός σύμβουλος Μουσικής, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος φωνίατρος - ΩΡΛ, Ελένη Καπνόριζα εξειδικευμένη καθηγήτρια Φωνητικής. Το σεμινάριο θα γίνει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Σχέδια για το μέλλον…


Ο ΒΗΜΑτοδότης έγραφε, χθες, για το μέλλον του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα: «Όπως είναι γνωστό, το ξενοδοχείο πουλήθηκε προσφάτως έναντι 142 εκατομμυρίων ευρώ στη Home Holdings SA, εταιρεία των Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ και D-Marine Investments Holding BV. Φίλοι από την τουριστική αγορά μού λένε πως ο νέος ιδιοκτήτης επιφυλάσσει σπουδαία σχέδια για το ξενοδοχείο. Μου λένε πως θα εξέλθει της ομπρέλας Hilton και θα περιέλθει στην ομπρέλα της Four Seasons. Αλλά όχι μόνον αυτό. Πληροφορούμαι πως υπόγειοι και ισόγειοι όροφοι θα γίνουν εμπορικό κέντρο, ενώ κάποιοι άλλοι όροφοι θα μετατραπούν σε πολυτελείς κατοικίες. Το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει πιθανότατα στους άνω ορόφους. 
Δε γνωρίζω εάν αυτά τα σχέδια είναι οριστικά ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι πως δανειστές και κυβερνώντες (σ.σ. μια και εκεί είναι το κέντρο των τροϊκανών) ή θα βρουν άλλα ξενοδοχεία για τις συνευρέσεις τους ή θα επιστρέψουν στα γκρίζα και άνευ ανέσεων γραφεία των υπουργείων». 

Το «φαινόμενο» Yanni: Ο διεθνούς φήμης συνθέτης από την Καλαμάτα


Ο Yanni, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Γιάννης Χρυσομάλλης, γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αν και είχε κλήση στην κολύμβηση και κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 μέτρα ελεύθερο σε ηλικία 14 ετών, το όνειρό του ήταν ένα και αδιαπραγμάτευτο. Να γίνει μουσικός. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου αλλά τα παράτησε πολύ σύντομα. Δεν τον ενδιέφεραν οι νότες πάνω στις παρτιτούρες. Το μόνο που ήθελε ήταν να μπορεί να παίζει στο πιάνο τις μελωδίες που άκουγε και τους άρεσαν. Αυτό ήταν και το ταλέντο του. Τελικά έμαθε να παίζει πιάνο και να γράφει μουσική μόνος του.                             ...

Η μετακόμιση στη Μινεσότα για σπουδές και η ενασχόληση με τη μουσική ...
Το 1972, με την παρότρυνση των γονιών του πήγε στη Μινεσότα των ΗΠΑ για να σπουδάσει Ψυχολογία. Παράλληλα με τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο εξελισσόταν και καλλιτεχνικά. Εντάχθηκε στο ροκ μουσικό συγκρότημα Chameleon και έπαιζε πλήκτρα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εφέ. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέλεξε να ασχοληθεί ολοκληρωτικά με τη σύνθεση.

Κάθειρξη 5 ετών για κλοπές σε Πύλο, Κορώνη και Πεταλίδι


Σε κάθειρξη 5 ετών καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας Βούλγαρος για διακεκριμένες κλοπές, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της συμμετοχής σε συμμορία. Επίσης αθωώθηκε ο Έλληνας συγκατηγορούμενός του, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πως είχε αγοράσει κλοπιμαία από το Βούλγαρο.

Κλοπές
Το 2013, σε Κορώνη, Πεταλίδι και Πύλο, είχαν διαπραχθεί αρκετές κλοπές και διαρρήξεις, κυρίως σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Οι κλέφτες αφαιρούσαν κυρίως καύσιμα από τα αυτοκίνητα, τρόφιμα και ποτά. Το δε Αστυνομικό Τμήμα Πεταλιδίου είχε συγκεντρώσει πληροφορίες ότι στις κλοπές εμπλέκεται ένα μπλε αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

66 χρόνια φυλακής στον Ουκρανό για τους μετανάστες που άφησε στο Βενέτικο


Συνολικά σε 66 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο Ουκρανός που συνελήφθη το καλοκαίρι από τις λιμενικές Αρχές ως ο καπετάνιος του ιστιοπλοϊκού που μετέφερε 33 μετανάστες και τους οποίους, λόγω μηχανικής βλάβης, αποβίβασε στη νήσο Βενέτικο.
Αθώος για τη μεταφορά των μεταναστών κρίθηκε ο νεαρός συγκατηγορούμενός του, ο οποίος ταξίδευε με τους μετανάστες και είχε αναλάβει το ρόλο μεταφραστή, καθώς ήταν ο μόνος που γνώριζε αγγλικά. Δικάσθηκε μόνο για την παράνομη είσοδο στη χώρα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή. Σε αμφοτέρους αναγνωρίσθηκε ελαφρυντικό.
 
Στο Βενέτικο
Όπως κατέθεσαν λιμενικοί, τον Ιούλιο ενημερώθηκαν από ψαράδες ότι στη νήσο Βενέτικο είδαν μετανάστες. Πηγαίνοντας για το νησί, συνάντησαν μια μικρή λέμβο, στην οποία επέβαιναν οι δύο κατηγορούμενοι, τους οποίους περισυνέλεξαν, καθώς η βάρκα είχε αρχίσει να βάζει νερά. Τους συστήθηκαν ως ο κυβερνήτης και επιβάτης του ιστιοπλοϊκού. Τους ενημέρωσαν, δε, ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία, αλλά έπαθαν μηχανική βλάβη και αναγκάσθηκαν να αποβιβάσουν τον κόσμο στο Βενέτικο.

COSTA NAVARINO Ανακηρύχθηκε καλύτερο golf resort στην Ευρώπη

Μια ακόμη διεθνής επιτυχία για την Costa Navarino η οποία έλαβε την εξαιρετικά σημαντική διάκριση “European Golf Resort of the Year 2017”, στα βραβεία που απονεμήθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Golf Tour Operators (IAGTO), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στην Πάλμα της Ισπανίας. 
Για την ανάδειξη του νικητή του βραβείου European Golf Resort of the Year ψήφισαν πάνω από 640 ειδικευμένοι στον γκολφικό τουρισμό Tour Operators, μέλη της IAGTO από 61 χώρες. 
Τα δύο signature γήπεδα γκολφ 18 οπών της Costa Navarino βρίσκονται σε ένα εκπληκτικό τοπίο, ανάμεσα σε ελαιώνες, με θέα το γαλάζιο του Ιονίου. Το The Dunes Course, σχεδιασμένο από τον Bernhard Langer, πρώην πρωταθλητή του US Masters και αρχηγό της ομάδας Ryder Cup, σε συνεργασία με την European Golf Design, βρίσκεται σε ένα ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον, με εκπληκτική θέα στον ποταμό Σέλλα και το Ιόνιο πέλαγος, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών. Στο The Bay Course, σχεδιασμένο από τον Robert Trent Jones Jr., οι λάτρεις του γκολφ όλων των επιπέδων δοκιμάζουν τις ικανότητές τους, ακολουθώντας μια διαδρομή ανάμεσα στους λόφους και τους ελαιώνες με θέα στη θάλασσα και στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

«Πετάει» και «σπάει» τα ρεκόρ αφίξεων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας


106.791 ξένους τουρίστες υποδέχτηκε το αεροδρόμιο το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016
 
Κάθε χρονιά, την τελευταία εξαετία, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώνει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ στο ποσοστό των αφίξεων με τουρίστες από το εξωτερικό.
Πέρα από το θετικό του γεγονότος, αυτό δημιουργεί και πρόσθετους πονοκεφάλους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αλλά και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, για τα απαραίτητα έργα αναβάθμισής του. Βέβαια, αυτά εκτιμώνται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, οπότε οι λύσεις που υπάρχουν, με τα σημερινά δεδομένα, είναι είτε στασιμότητα είτε ιδιωτικοποίηση. Το μέλλον θα δείξει.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Σύνδεσμο  Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις αεροπορικές αφίξεις το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, το αεροδρόμιο υποδέχτηκε 106.791 επισκέπτες, έναντι 85.538 την προηγούμενη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση που αγγίζει το 25% (24,8%).

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO


Δυναμικά έδωσε το παρών στην έκθεση ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε 9 με 13 Νοεμβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο της ΒΙ.ΠΕ στην Τρίπολη, οι Δήμοι της Πελοποννήσου, καθώς και παραγωγοί και επιχειρηματίες προέβαλαν τον τόπο τους και τα προϊόντα τους. Για να αναδείξουν τη γαστρονομία και την κουλτούρα της περιοχής μας, διάφοροι παραγωγοί και επιχειρηματίες από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, τα μοναδικά τους προϊόντα, ενώ εκπρόσωποι του Δήμου μίλησαν στους επισκέπτες για τα ήθη, τα έθιμα, και τον πλούσιο σε ιστορία και ομορφιά τόπο μας.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης τόνισε ότι «Η εξωστρέφεια του Δήμου μας είναι πρωταρχικός μας στόχος. Γι αυτό και η Δημοτική Αρχή συμμετέχει πάντα σε όποιες δράσεις μπορεί να προβληθεί με επιτυχία, τόσο ο τόπο μας, όσο και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, με απώτερο σκοπό μια εξελισσόμενη και δυνατή τοπική οικονομία».


ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Χρηματοοικονομικά/Master of Science (Μ.Sc) in Finance» οργανώνει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου. 
Αυτό έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση επιστημόνων στον τομέα της Χρηματοοικονομικής και οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στα Χρηματοοικονομικά, «Master of Science (Μ.Sc) in Finance». Οι αιτήσεις των υποψηφίων φοιτητών θα κατατίθενται έως τις 20 Δεκεμβρίου. 
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 3 εξάμηνα, εκ των οποίων το 3ο διατίθεται για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες υπάρχουν στην ιστο- σελίδα www.fin.teikal.gr. 
Επιπλέον τηλέφωνα και μέιλ επικοινωνίας είναι τα: 27210 45216, 27210 45301, mfinance@teipel.gr.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ανάπλαση πλατείας στο Βλαχόπουλο

Την απευθείας ανάθεση του έργου ανάπλασης πλατείας Βλαχόπουλου, προϋπολογισμού 7.200 ευρώ, στον εργολάβο Παναγιώτη Γ. Χριστοδουλάκη και Σία Ε.Ε., ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Το έργο αφορά την αντικατάσταση των κατεστραμμένων πλακών τσιμέντου στην πλατεία του Βλαχόπουλου και τη μεταφορά του μνημείου ηρώων πεσόν- των μπροστά από την εκκλησία.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ


Δυο νέα περιφερειακά ιατρεία εγκαινιάσθηκαν σήμερα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος. Ο λόγος για τα Π.Ι Βλαχόπουλου Π.Ι Μεθώνης, έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ολοκλήρωση των νέων Περιφερειακών Ιατρείων έγινε στις αρχές του προηγούμενου μήνα και πλέον τα νέα ιατρεία στεγάζονται σε σύγχρονα κτήρια με καινούργιο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Πέτρος Κωνσταντινέας και ο Υποδιοικητής της 6ης Δ.Υ.Π.Ε., κ. Μιλιτιάδης Ζαμπάρας, μαζί με τον τέως Δήμαρχο Μεθώνης κ. Μιχελή και τον τέως Δήμαρχο Παπαφλέσσα κ. Ψώνη. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του Γ.Ν Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Μπέζος και τα Τοπικά Συμβούλια.

Σε σχετική του δήλωση ο κ. Καφαντάρης ανέφερε : «Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν διαχρονικά, ώστε ο τόπος μας να αποκτήσει δύο σύγχρονες δομές πρωτοβάθμιας Υγείας. Ο Δήμος είναι και θα είναι αρωγός σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας πρωτοβάθμιας Υγείας. Για μας η Υγεία των πολιτών και οι συνθήκες περίθαλψης οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και η βελτίωση αυτών είναι προτεραιότητα μας».


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Τα φλέγοντα θέματα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου σε Υπηρεσία, καθώς και της συντήρησης του πυροσβεστικού εξοπλισμού και των οχημάτων συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης με τον Πρόεδρο και τα μελή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Μεσσηνίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου παρουσία του Αντιδημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Λεωνίδα Γαϊτάνη, του Προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Π.Σ Ν. Μεσσηνίας κ. Νικήτα Μενούνου, του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης κ. Αριστείδη Kτίστη και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Ένωσης, κ. Λεωνίδα Λιάκα.
Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποτίμηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, αλλά και την προοπτική αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου σε Υπηρεσία. Αξιολογήθηκαν όλα τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που ακολουθήθηκαν στο κρίσιμο διάστημα του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και λοιπά θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Φεστιβάλ Κορώνης


Η κυβέρνηση άφησε χωρίς γενικό γιατρό το νέο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, λαμβάνει διαρκώς αποφάσεις που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες της Μεσσηνίας. Η νέα απόφαση για μετακίνηση του γιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου Βλαχόπουλου, για την οποία ενημερώθηκα με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, η οποία κάνει λόγο για δυναμικές μάλιστα κινητοποιήσεις, θα μπορούσε το λιγότερο να χαρακτηριστεί αδικαιολόγητη, ενώ αποτελεί συνέχεια μιας ακόμα μετακίνησης γιατρού από το Περιφερειακό Ιατρείο Χατζή. 
Η απόφαση έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία όχι μόνο στο Βλαχόπουλο αλλά και στις γύρω περιοχές, οι οποίες εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο ιατρείο. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με την ευαισθησία που επιδεικνύει η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου και προσωπικά ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε θέματα υγείας  και όταν μάλιστα μεταξύ των τριών περιφερειακών ιατρείων που θα παραδοθούν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου συγκαταλέγεται και το νέο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου (τα άλλα δύο είναι σε Πεταλίδι και Μεθώνη). 

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Στην Καλαμάτα ο Αρχιεπίσκοπος για να ευχηθεί στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας


Λίγο μετά τις 7  το απόγευμα στην Καλαμάτα έφθασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ιερώνυμος φθάνει στην Καλαμάτα για να ευχηθεί στον κ. Χρυσόστομο.
Ενώ από το πρωί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Ευθύς δέχεται ευχές στην αίθουσα του θρόνου του Μητροπολιτικού Μεγάρου από πιστούς, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους.

"ΘΑΡΡΟΣ" 13/11/2016

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα της Πύλου


Δεσμευτικές προσφορές μέχρι τον Ιανουάριο του ‘17
 
Η αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση δύο από τις στρατηγικότερες και μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας έχει ξεκινήσει, με το επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα να είναι μεγάλο: Οι μαρίνες Αλίμου και Πύλου αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια λιμάνια και το ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνει τις διαδικασίες έναρξης των διεθνών διαγωνισμών.
 
Μαρίνα Πύλου
Για τη μαρίνα στην Πύλο, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή βρίσκεται στην τελική φάση και αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση του λιμένα θα παραχωρηθεί για διάστημα 40 ετών και το Ταμείο έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα που επιθυμούν να αναπτύξουν τη μαρίνα, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σημαντική τουριστική προβολή και ανάπτυξη λόγω της επένδυσης για τη δημιουργία της Costa Navarino.
Γι’ αυτό, άλλωστε, το σχήμα ΤΕΜΕΣ, δηλαδή η σύμπραξη του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino) και της τουρκικής Dogus, που πρόσφατα εξαγόρασε και το Hilton Αθηνών, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει προσφορά.
Η Νέα Μαρίνα Πύλου αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης των σκαφών αναψυχής που κινούνται στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, αφού με βάση το νέο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο θα έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού 129 σκαφών με μήκος από 8 έως 30 μέτρων, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα κατασκευής υποδομών για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων.

"ΘΑΡΡΟΣ" 13/11/2016

Νέα στοιχεία για την έκρηξη του ηφαιστείου της ΣαντορίνηςΚαι το τεράστιο τσουνάμι που προκάλεσε

Το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε το προϊστορικό Αιγαίο μετά την κατακλυσμική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης) δεν προκλήθηκε από την ταυτόχρονη κατάρρευση των τοιχωμάτων της καλδέρας, όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από την τεράστια ποσότητα πυροκλαστικών ηφαιστειακών υλικών που έπεσαν απότομα μέσα στη θάλασσα.
Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», με επικεφαλής την Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι επιστήμονες παρουσιάζουν νέα βαθυμετρικά και σεισμικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η καλδέρα δεν ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κύριας φάσης της έκρηξης, αλλά πλημμύρισε με νερό, αφότου η έκρηξη είχε πια ολοκληρωθεί.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Μελέτη για τα όμβρια στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

Μελέτη για τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων που από τον δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού καταλήγουν σε ιδιοκτησίες στην περιοχή Κουτσουβέρι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν, θα πραγματοποιηθεί από τον Ηλία Βασιλόπουλο, πρώην καθηγητή Υδρολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος προχθές βρέθηκε στην περιοχή. Ο ίδιος και μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μαζί με μηχανικούς του Δήμου Τριφυλίας, έκαναν αυτοψία κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν τα νερά από την περιοχή «Γερο-Δήμος» μέχρι και τον Λαγκούβαρδο. Στο διάβα τους, πέρα από τα χαντάκια περνούν μέρα από ελιές, υπαίθριες καλλιέργειες και θερμοκήπια πριν καταλήξουν στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρών - Μαράθου, τον οποίο πλημμυρίζουν, και από εκεί στη θάλασσα. 
Η μελέτη θα αφορά τις παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν κατά μήκος του ρέματος «Νεραδιάρης» ώστε να μπορεί να απορροφά όλο των όγκο των νερών χωρίς να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα. 
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι οι επεμβάσεις που θα απαιτηθούν θα πρέπει να γίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα με αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει και ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει την σοβαρότητα του προβλήματος και είχε προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες - και μάλιστα έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ «Να καταγραφεί άμεσα η ζημιά από το χαλάζι»

Να καταγραφεί άμεσα η καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή και να αποζημιωθούν έγκαιρα -και όχι με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου όπως ισχύει σήμερα- ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας. 
Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος σημειώνει ότι «οι φόβοι που εκ των προτέρων είχαμε εκφράσει επαληθεύτηκαν, και τώρα που η ελαιοσυγκομιδή αρχίζει, βρισκόμαστε απέναντι σε μία ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής μας, λόγω της εγκατάλειψης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες της περιφέρειας της οργανωμένης δακοκτονίας». 
Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας παρατηρεί πως «η ζημιά σε χιλιάδες δέντρα έχει ήδη ξεπεράσει το 50%» και επισημαίνει ότι έθεσαν στο υπουργείο ως μείζον αίτημά τους «την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα αίτια που πλήττουν τις καλλιέργειες στην παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/11/2016

Η γιορτή του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου

Γιορτάζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αύριο Κυριακή, ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 
Σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. ο μητροπολίτης θα χοροστατήσει στον εσπερινό που θα ψαλεί στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Καλαμάτας, με τη συμμετοχή και άλλων αρχιερέων. Αύριο Κυριακή ο κ. Χρυσόστομος θα προστή στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία η οποία θα τελεστεί στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής. 
Μετά το πέρας της λειτουργίας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας θα παραδώσει τις υποτροφίες του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, στους δικαιούχους άπορους Μεσσήνιους φοιτητές. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου θα δεχθεί τις ευχές αρχών, κλήρου και λαού έως τη 1 μ.μ. Το απόγευμα ο κ. Χρυσόστομος θα δεχθεί ευχές από τις 6 έως τις 8.30 μ.μ. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/11/2016

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΡΩΝΗΣ»


Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Δημητρίου Καφαντάρη ,του Συνεργάτη του κ. Γεώργιζα Ιωάννη, του Ειδικού Γραμματέα κ. Γκανούλη Ιάκωβου, καθώς και της κας Μπίλη Βασιλικής , σχετικά με την ένταξη της Κορώνης στους οικισμούς Γ’ κατηγορίας (δηλαδή οικισμών πάνω από 2000 κατοίκους), έτσι ώστε το έργο που αφορά τον Βιολογικό Καθαρισμό της Κορώνης να περάσει γέφυρα ως έργο στο νέο ΕΣΠΑ, ένα έργο προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ περίπου.
Ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία πράξη πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του.

Ο Ειδικός Γραμματέας κ. Γκανούλης αφού τους καλωσόρισε, διευκρίνισε ότι τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά για την υλοποίηση του έργου ώστε να σταλεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ και να γίνει η οριστική του ένταξη. Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος κ. Καφαντάρης προσκάλεσε τον Ειδικό Γραμματέα να επισκεφθεί την Κορώνη στο άμεσο μέλλον ώστε να δει από κοντά την αναγκαιότητα της κατασκευής αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού και περιβαλλοντολογικού έργου που θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος Δ. Καφαντάρης δήλωσε τα εξής: «Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που οραματιστήκαμε και σχεδιάζουμε οδεύει σιγά σιγά προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατασκευή του. Έτσι, πρόκειται ουσιαστικά να ολοκληρωθεί πλήρως η προστασία των παράκτιων περιοχών του δήμου μας με βιολογικό καθαρισμό και φυσικά θα δοθεί η μεγάλη ώθηση που χρειάζεται η Κορώνη για να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.


Πέτρος Τατούλης: «Η Πελοπόννησος Expo οδηγός ανάπτυξης για την Ελλάδα»


Ενθουσιασμένος και περήφανος για την ευόδωση της προσπάθειας συνένωσης, ενίσχυσης και προβολής της επιχειρηματικότητας της Πελοποννήσου, που ξεκίνησε το 2011, δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά την προχθεσινή τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Πελοπόννησος Expo» στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, στην οποία συμμετέχουν τα Επιμελητήρια και επιχειρήσεις από Αρκαδία, Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός και ένα μεγάλο ταξίδι, που ξεπερνά τοπικιστικές αντιλήψεις για την ανάπτυξη και υπακούει στην πολιτική κατεύθυνση ενίσχυσης της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «το ταξίδι αυτό με τα Επιμελητήρια δεν ήταν εύκολο εξαρχής. Ξεπεράστηκαν, ωστόσο, προβλήματα και προβληματισμοί και έχει εδραιωθεί πνεύμα εμπιστοσύνης, που αποδίδει ορατά επιτυχημένα αποτελέσματα».

Αλλαγή φωτισμού σχεδιάζει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος

Την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Δήμου Πύλου - Νέστορος στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την αντικατάσταση του συμβατικού φωτισμού, με το ποσό των 2.268.000 ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η ανάθεση της προμήθειας θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016, κατόπιν σύνταξης των οριστικών μελετών. 
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Π. Πετρόπουλος παρατήρησε ότι «προσδοκούμε ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του αστικού φωτισμού και ταυτόχρονα εξοικονόμηση πολύτιμων για το δήμο μας πόρων, καθώς και καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη». 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Λογοτεχνικός περίπατος αφιερωμένος στον Αντώνη Σαμαράκη Το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου

Το πρωί του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στα χνάρια του σπουδαίου έλληνα συγγραφέα, Αντώνη Σαμαράκη, που συγκίνησε και συνεχίζει να συγκινεί χιλιάδες αναγνώστες με τον άμεσο και καίριο λόγο του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις πολλές χώρες όπου έχει μεταφραστεί το έργο του.
Το έργο του Αντώνη Σαμαράκη αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας, προσεγγίζοντας πάντα τα θέματά του από μια έντονα ανθρωποκεντρική γωνία. Χαρακτηριστική ήταν και η αγάπη του για τους νέους αφού δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου ο λόγος δινόταν σε νέους από όλη τη χώρα.

Βράβευση Κωνσταντακόπουλου στην "Πελοπόννησος Expo"

Τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. βραβεύουν σήμερα, στις 6.30 μ.μ., τα επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της έκθεσης "Πελοπόννησος Expo". 
Η τελετή βράβευσης του Μεσσήνιου επιχειρηματία θα γίνει στο χώρο εκδηλώσεων των εγκαταστάσεων της έκθεσης, στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, κτήριο ΓΕΑ. 
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. 

Προφυλακίστηκε ο 51χρονος για το χασίς στην Κορώνη

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 51χρονος από την Κορώνη, που κατηγορείται ότι καλλιεργούσε χασίς στο αγρόκτημά του στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Χθες πέρασε το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες της καλλιέργειας 4 δενδρυλλίων και της κατοχής 2,123 κιλών χασίς, με σκοπό τη διακίνηση. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο προφυλακισθείς θα περάσει την πόρτα των φυλακών, καθώς έχει καταδικαστεί ως τοξικομανής και φυλακιστεί ξανά για την υδροπονική καλλιέργεια 91 δενδρυλλίων χασίς το Φεβρουάριο του 2013. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου Νίκος Κανελλόπουλος υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι εξαρτημένος χρήστης ναρκωτικών και είχε βάλει 8 δενδρύλλια, από τα οποία καρποφόρησαν τα 4, για να εξασφαλίσει για τον ίδιο μια ποσότητα χασίς σε φούντα που δεν θα ξεπερνούσε τα 200 γραμμάρια. 

Συναυλία στην Κορώνη

Με συναυλία συνεχίζεται το Φεστιβάλ Κορώνης αυτό το Σάββατο στις 8 μ.μ. στο Μανιατάκειον στην Κορώνη με τους "Trio el Greco". Πρόκειται για τους: Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί), Αλέξη Καραϊσκάκη (τσέλο), Θοδωρή Ιωσηφίδη (πιάνο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Χατζιδάκι, Μπετόβεν, Μπραμς. Η είσοδος κοστίζει 7 και 5 ευρώ. Για άτομα κάτω των 18 η είσοδος εί- ναι ελεύθερη. Εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστημα "Αλντεμπαράν". 

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Στόχος μας οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ να ενισχύσουν τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα»


«Οι εξασφαλισμένοι πόροι όσοι και να είναι δεν επαρκούν. Αυτό που θα πρέπει να επεξεργαστούμε σε κεντρικό επίπεδο είναι πως θα μοχλεύσουμε αυτούς τους πόρους ώστε να δημιουργήσουν επιπλέον βιώσιμες δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014 – 2020» στη Μονεμβασιά την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.
«Είμαι αισιόδοξος, λόγω της προετοιμασίας μας και της συνεργασίας μας με όλες τις δομές της χώρας, ότι το πρόγραμμά μας θα ανταποκριθεί και θα υπακούσει στην πολιτική μας ατζέντα» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, βασική επιλογή της οποίας είναι η ενίσχυση της περιφερειακής μας οικονομίας, την οποία με συνέπεια υπηρετούμε, και να καταστήσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλικό επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΘΩΝΗΣ


Έναν πολύ καλό λόγο για να αισθάνονται περήφανοι έχουν οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου Μεθώνης, καθώς στο χώρο τους λειτουργεί μια βιβλιοθήκη-πρότυπο για τα Ελληνικά Σχολεία και όχι μόνο.

Ο ανανεωμένος χώρος της βιβλιοθήκης του Γενικού Λυκείου Μεθώνης, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους μαθητές περαιτέρω μόρφωση, μέσα σε ένα άκρως ενδιαφέρον και ευχάριστο κλίμα, αξιοποιώντας πλήρως τα υπάρχοντα διαδραστικά συστήματα εκπαίδευσης.

Με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας κ. Σοφίας Γιακμογλίδου, η οποία ορίστηκε ως υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης στην αρχή του σχολικού έτους 2014-2015, ο ρόλος της Βιβλιοθήκης, επαναπροσδιορίστηκε, έχοντας πλέον ως άξονες τόσο τα δεδομένα της σύγχρονης παιδαγωγικής όσο και της αποδοτικότητας στη μόρφωση των μαθητών.

Η «καλαματιανή» Weengs… «έβγαλε φτερά» με 2,2 εκ. λίρες στο Λονδίνο


H αγγλική Startup με Έλληνες ιδιοκτήτες, «Weengs», ανακοίνωσε χρηματοδότηση Seed ύψους 2,2 εκατ. λιρών με στόχο να επεκτείνει τις υπηρεσίες μεταφορών που προσφέρει στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.
 Η Weengs προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς πακέτων για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις και αναλαμβάνει όλη την διαδικασία, συλλογής, συσκευασίας και φυσικά αποστολής.
 Οι ιδρυτές της Startup είναι οι «δικοί» μας Αλέξης Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Ζωντανός οι οποίοι μέσα σε ένα έτος είδαν την εταιρεία να μεγαλώνει και να μετακομίζει σε νέες εγκαταστάσεις, κάτι αναγκαίο για να καλυφθεί η επέκταση της υπηρεσίες σε όλο το Λονδίνο και σε άλλες πόλεις. Να θυμίσουμε ότι τις πρώτες προσπάθειες τους, στο χώρο των «Startup» τις είχαν ξεκινήσει το 2011 στην Καλαμάτα με την ίδρυση της «Locish».

Στις 20 πιο κερδοφόρες η καπνοβιομηχανία “Καρέλια”

Ανάμεσα στις 20 πιο κερδοφόρες εταιρείες για το 2015 είναι η καπνοβιομηχανία “Καρέλια”, που εδρεύει στην Καλαμάτα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της ICAP για τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Βήμα”. Η επιχειρηματική δραστηριότητα παρά τους κλυδωνισμούς σημείωσε αξιόλογες επιδόσεις, όπως προκύπτει από τον κατάλογο της ICAP για τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα το 2015. Μαζί με την “Καρέλια” την πρώτη 20άδα απαρτίζουν οι: Μότορ Οϊλ (ΕΛΛΑΣ) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Αλουμίνιον της Ελλάδας, BIC ΒΙΟΛΕΞ ΑΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Jumbo ΑΕ, Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ, Σκλαβενίτης, Μασούτης Σούπερ Μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, COSMOTE, ΟΠΑΠ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Olympic ETE, AutoHellas (Hertz), Executive Lease AE, ΕΙΕΛΝΤΙ ΟΤΟΜΟΤΙΒ ΑΕ Μισθώσεων Αυτοκινήτων και ΛΑΜΨΑ ΑΕ Ελληνικών Ξενοδοχείων.

2 κιλά χασίς σε αποθήκη 51χρονου στην Κορώνη

Περισσότερα από 2 κιλά χασίς είχε σε αποθήκη στην περιοχή της Κορώνης ένας 51χρονος, που συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας. Σε έρευνα από τη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, που έγινε τόσο στην αποθήκη, όσο και σε αγρόκτημα του συλληφθέντα στην αγροτική περιοχή Αγιος Δημήτριος στην Κορώνη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.123 γραμμάρια χασίς και 4 χασισόδεντρα ύψους από 15 έως 70 εκατοστά, καθώς επίσης τμήματα από ακόμα 6 χασισόδεντρα, ένα πριόνι και ένα κινητό τηλέφωνο. 
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Κωνσταντακόπουλο και Λαρσινό βραβεύουν τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου

Τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και τον Ιωάννη Λαρσινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε. θα βραβεύσουν σε ειδική εκδήλωση, την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., τα επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της έκθεσης "Πελοπόννησος Expo". Η τελετή βράβευσης του Μεσσήνιου επιχειρηματία θα γίνει στο χώρο εκδηλώσεων των εγκαταστάσεων της έκθεσης, στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, κτήριο ΓΕΑ. Μια μέρα νωρίτερα, και συγκεκριμένα αύριο στις 7 μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Εκτός του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου θα βραβευτεί και ο Ιωάννης Λαρσινός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση συμμετέχουν μεγάλα ονόματα από το ελληνικό και ευρωπαϊκό επιχειρείν, ενώ στο πλαίσιο λειτουργίας της είναι προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις b2b και ημερίδα για τις εξαγωγές. Πρόκειται για την πρώτη περιφερειακή έκθεση της Πελοποννήσου, την οποία διοργανώνουν τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την στήριξη του Δήμου Τρίπολης και της Enterprise Greece. 
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η τοπική παραγωγή, με αιχμή τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, των αγροτικών προϊόντων, των παραδοσιακών ειδών, τουριστικών προϊόντων αλλά και με κλάδους όπως τα έπιπλα, η θέρμανση, τα ελαστικά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ, ΓΙΟΥΖΕΝΤΟΜ ΚΑΙ ΣΤΕΙΝΑΧ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριο Καφαντάρη επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής  Συνέλευσης για τη Νότια Γερμανία και Δήμαρχο του Στειναχ κ. Φρανκ Έντελμαν και ο Δήμαρχος του Ζίνοβιτς, κ. Πήτερ Γιούζεμαν  με το επιτελείο του, με σκοπό τη συνεργασία τους στους τομείς Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, οι Δήμαρχοι μίλησαν για τους δήμους από όπου προέρχονται, με τον κ. Γιούζεμαν, να δηλώνει ενθουσιασμένος από την ομορφιά και το κλίμα της περιοχής.
Η αρχή της συνεργασίας και της σύσφιξης των σχέσεων των εν λόγω Δήμων έγινε τον Μάρτιο του 2016, με την επίσκεψη του κ. Καφαντάρη στην περιοχή Γιούζεντομ Νόρντ, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας των Δήμων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι οι δυο δήμοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, καθώς υπάρχει ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και υποδομές, αν και με διαφορετική ταυτότητα στον κάθε δήμο.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Είναι η ψυχή μας θνητή ή αθάνατη;

Ο φιλοσοφών προσπαθεί να ερμηνεύσει το γεγονός του θανάτου, πλην όμως αναγκάζεται να αντιμετωπίσει θεμελιώδη προβλήματα όπως: Τι είναι ο θάνατος; Διατί άραγε συμβαίνει, δίχως να παρέχει την παραμικρή δυνατότητα αναβολής ή και ματαιώσεως της ελεύσεώς του. Είναι ο θάνατος η έκπτωση του σώματος από τη ζωή; Τι σημαίνει, άραγε, η είδηση: ο θάνατος είναι πλέον γεγονός; Διατί πρέπει, οπωσδήποτε, να συνδεθεί κατ’ αποκλειστικότητα μόνο με το σώμα; Μήπως, σαφώς υπονοείται η μετά τον θάνατον ασφαλής επιβίωση της ψυχής; Πώς εξηγείται το γεγονός πως όταν ο θάνατος επέρχεται, διακατεχόμεθα από τον φόβο του εκμηδενισμού, και πάση θυσία αγωνιζόμεθα δια την επιβίωση; Αλλωστε ο ίδιος ο Επίκουρος είχε σαφώς τονίσει, πως «όπου ενσκήπτει ο θάνατος, εγώ απουσιάζω από εκεί, και όπου παρίσταμαι ο θάνατος απουσιάζει». Υπό την άποψη αυτή, ουδέποτε συναντώμεθα μετά του θανάτου. Είναι ένας παράλογος φόβος, ο φόβος του θανάτου; 
Επί πλέον, είναι ο εκμηδενισμός για πραγματική στέρηση, πράγμα το οποίον καθιστά τον φόβον λογικόν και αναμενόμενον; Κατά τον Επίκουρον, ο φόβος του θανάτου είναι παράλογος, αφού σε καμιά περίπτωση δεν δυνάμεθα να γευθούμε την εμπειρία από την μετ’ αυτού συνάντησή μας, αλλά και τις επακόλουθες συνέπειές του. Αλλά, αν επρόκειτο ο φόβος του θανάτου να είναι λογικός, τότε η αναφορά του δεν γίνεται σ’ αυτόν τον θάνατον, αλλά στην απώλεια προσώπων που συνεπάγεται η έλευσή του.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ύποπτες ενοχλήσεις πολιτών στα σπίτια τους από δήθεν στελέχη της Unicef


Βίντεο έφτιαξε η αστυνομία για τις Βουλγαρικές τηλεφωνικές απάτες 
 
 
Σε κάθε τρόπο για να προστατεύσει τους πολίτες-και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους-από το κύκλωμα των Βούλγαρων με τις τηλεφωνικές απάτες και τα τροχαία ατυχήματα καταφεύγει πλέον η Αστυνομία.
Από χθες δημοσιοποίησε και προβάλλει ειδικό βίντεο μόνο για αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να  ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ύποπτες επισκέψεις ατόμων σε σπίτια, τα οποία δήλωναν μέλη της Unicef και ζητούσαν να εισέλθουν για ενημέρωση…

Σύλληψη Αλβανού για χασίς στο Χανδρινού

Εναν 28χρονο Αλβανό συνέλαβαν με μικροποσότητα χασίς άνδρες της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, προχθές το απόγευμα στο Χανδρινού. Οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στο συλληφθέντα, ο οποίος δήλωσε κάτοικος Καλαμάτας, και βρήκαν τυλιγμένα σε χαρτί 2,8 γραμμάρια χασίς. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και περιφέρειας. Πρόεδρος Κώστας Ηλ. Αποστολόπουλος. Αντιπρόεδρος Γεώργιος Χ. Καραμπάτσος. Γραμματέας Ηλίας Γ. Δαρσακλής. Ταμίας Σπύρος Μ. Καραμπάτσος. Μέλη Αδάμ Ι. Καλλιανιώτης, Βασίλης Π. Κότσιρας, Παναγιώτης Χ. Λάππας, Αναστάσιος Π. Λύρας και Νίκος Π. Τσέκας. 
Στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου εξελέγησαν οι Κώστας Ηλ. Αποστολόπουλος, Ηλίας Γ. Δαρσακλής, Παναγιώτης Χ. Λάππας, Βασίλης Π. Κότσιρας, Σπύρος Μ. Καραμπάτσος, Γεώργιος Χ. Καραμπάτσος. 
Το νέο Δ.Σ. του του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και περιφέρειας καλεί τους συναδέλφους - αγρότες της περιοχής «να συνεχίσουμε ενωμένοι, μέσα από το σύλλογό μας, όπως κάναμε έως τώρα. Να παρεμβαίνουμε στα κοινά και να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Να μην αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια κανενός άλλου. 
Ο μονόδρομος είναι η ανατροπή των μέτρων τα οποία εξανεμίζουν το εισόδημά μας κι οδηγούν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα και τη βαθιά φτώχεια, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και σε βασικά είδη κατανάλωσης, η υπερφορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος και η προκαταβολή του φόρου της επόμενης χρονιάς, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ κ.λπ.».

Ο πρέσβης της Ιταλίας στο Μανιατάκειο Ιδρυμα

Ο Πρέσβης της Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, συνοδευόμενος από τον κ. Enrico Barbato, Εμπορικό Ακόλουθο επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Οκτωβρίου τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτριο Μανιατάκη στα γραφεία του Ιδρύματος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η από κοινού δραστηριοποίηση με το Μανιατάκειον Ίδρυμα στον τομέα της γαστρονομίας και ειδικότερα της Μεσογειακής Διατροφής. Όπως είναι ήδη γνωστό το Μανιατάκειον Ίδρυμα εμπλέκεται ενεργά και προωθεί την εθνικής σημασίας εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την Ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα (σύμφωνα με την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO).

ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Ούτε μέτρο δρόμου τα επόμενα 10 χρόνια

Ο κίνδυνος να μην κατασκευαστεί ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου δρόμου την επόμενη δεκαετία στη Μεσσηνία είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε αφού σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υποδομών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει “μπαλώματα” στο υπάρχον οδικό δίκτυο “βαφτίζοντας” τις μικροεπεμβάσεις ως βελτίωση της ασφάλειας. 
Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χωρίς να διαψεύδονται, δυσοίωνες πληροφορίες για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας. Ειδικότερα για τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το Καλό Νερό - Τσακώνα και το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τα οποία έχουν μελετητική ωριμότητα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Αναμονή πυροτεχνουργών για τη νάρκη στην Πρώτη

Εν αναμονή των πυροτεχνουργών του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται οι λιμενικές αρχές, προκειμένου να γίνει εξουδετέρωση της νάρκης που έχει εντοπιστεί βορειοδυτικά της νήσου Πρώτης. 
Ηδη έχει ενημερωθεί η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και αναμένεται να σταλεί ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών για την εξουδετέρωσή της. 
Πάντως το ότι βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων δεν εμπνέει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ εκτιμάται ότι είναι από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι με βάση το οπτικό υλικό, πρόκειται για ιταλικής προέλευσης. 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Στη Μόσχα… η μαρμάρινη Άρτεμις της Αρχαίας Μεσσήνης


Στην περιοδική έκθεση "Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων", που διοργανώνει το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Καλών Τεχνών Α.Σ. Πούσκιν στη Μόσχα, θα συμμετάσχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με το μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος Κυνηγέτιδος από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 15 Νοέμβρη και στη συνέχεια θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.
Το άγαλμα, σε μέγεθος μικρότερο του φυσικού, εικονίζει την Αρτέμιδα στον τύπο της λεγόμενης Λαφρίας, η οποία φορά κοντό χιτώνα και ενδρομίδες (δερμάτινες μπότες), κρατάει στο αριστερό της χέρι το τόξο, ενώ με το δεξί ανασύρει βέλος. Πρόκειται για αντίγραφο άριστης ποιότητας της εποχής των Αντωνίνων (2ος αι. μ.Χ.) που ανάγεται σε πρότυπο του 4ου αι. π.Χ. της Σχολής του Πραξιτέλη.

Κατολίσθηση στην Ε.Ο. Κορώνης – Μεθώνης


Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί που θα κινηθούν στην Ε.Ο. Κορώνης – Μεθώνης αφού το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε κατολίσθηση στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοκελλαριάς.
Από την κατολίσθηση το ένα ρεύμα σχεδόν του δρόμου έχει κλείσει, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι αν δε γίνουν άμεσα εργασίες θα υποχωρήσει και άλλο κομμάτι.