Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Επαναλειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας με κυβερνητική απόφαση

Την επαναλειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός Ευ. Βενιζέλος τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα χωρίς πεδίο βολής δεν μπορεί να λειτουργεί. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, στο πλαίσιο της υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παν. Μπεγλίτης σημείωσε: «Θα ήθελα να πω ότι η πρόχειρη, απροετοίμαστη και μικροπολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του αεροπορικού πεδίου βολής στη Σχίζα, οδήγησε σε πλήρη ανατροπή του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς επίσης και σε μια εξαιρετικά σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Εχουμε με τον κ. Βενιζέλο όχι απλώς ευαισθησία, εμμονή γύρω από την περιβαλλοντική προστασία περιοχών με ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον, όπως είναι στο Νομό Μεσσηνίας η περιοχή της νησίδας Σχίζα. Είμαστε σε γνώση όλων των εκθέσεων του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας πτεράρχου κ. Κλόκοζα. Σε καμία περίπτωση τα επιστημονικά κέντρα στα οποία απευθυνθήκαμε, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έδειξαν ότι υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση από τις ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας 7 μίλια από την παραλία στο Νομό Μεσσηνίας. Οδηγηθήκαμε στην ανάγκη σήμερα να επανεξετάσουμε αυτή την απόφαση, να την ανατρέψουμε προς επιχειρησιακό όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στοίχιζε αυτή η αλλαγή πάνω από 2 εκατ. ευρώ για κάθε φορά που γινόντουσαν βολές απ’ την Πολεμική Αεροπορία.
Με ευθύνη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παίρνει τις αποφάσεις της σεβόμενη παράλληλα τον τουρισμό, την οικονομική δραστηριότητα, το περιβάλλον των περιοχών της Ελλάδας. Αλλά τα πεδία βολής δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο μικροπολιτικής σκοπιμότητας, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους όπως είχε γίνει την προηγούμενη περίοδο».
Με τη σειρά του ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος σημείωσε σχετικά: «Να σας πω γιατί είναι το θέμα αυτό περίεργο πολύ. Καταρχάς εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα χωρίς πεδίο βολής δεν μπορεί να λειτουργεί. Αυτό να το ξέρουμε, αν θέλουμε να έχουμε εκεί το εκπαιδευτικό κέντρο. Δεύτερο. Τα αεροσκάφη αυτά τα εκπαιδευτικά είναι πάρα πολύ μικρά και ελαφρά αεροσκάφη. Τρίτο. Τα βλήματα είναι εκπαιδευτικά, δηλαδή έχουν μια ψεύτικη γόμωση. Τέταρτο. Θα δώσω εντολή στον αρχηγό του ΓΕΑ να μοιράσει τους χάρτες για να δείτε πού ακριβώς είναι το πεδίο βολής και αν είναι δυνατόν το πεδίο βολής εκεί που είναι να ενοχλεί κάποιον. Για να καταλάβετε ποια είναι τα δεδομένα και να είμαστε όλοι ενήμεροι επί της τοπογραφίας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/09/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου