Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ανάδειξη του μεσαιωνικού υδραγωγείου της Πύλου


Την ένταξη του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του μεσαιωνικού υδραγωγείου Πύλου (οι καμάρες), προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, σε πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού με πιστώσεις του ΕΣΠΑ, έχει προτείνει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος. Και για την ικανοποίηση του αιτήματος υπάρχει δέσμευση από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημάνθηκε ότι οι εντυπωσιακές καμάρες έχουν χαρακτηριστεί μνημείο από το 1984 και για την αποκατάσταση και ανάδειξή τους έχει συνταχθεί μελέτη από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με πρωτοβουλία του πρώην Δήμου Πύλου, με δήμαρχο το Γιώργο Χρονόπουλο.


Ο αντιδήμαρχος Τάκης Καρβέλας που εισηγήθηκε το θέμα, μίλησε για συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής, για επαφές και συνεννόηση του δημάρχου με τη γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη ότι το πρόγραμμα έχει ανοίξει για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου. Προβλέπει, όπως ενημέρωσε, τον καθαρισμό, το αρμολόγημα και τη βελτίωση της ζώνης προστασίας. Εξέφρασε την πίστη ότι «αν το έργο αυτό συνδυαστεί και με φωτιστική ανάδειξη του μνημείου, πραγματικά θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο χώρο στην είσοδο της πόλης της Πύλου. Θεωρώ την εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική».
Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας -πρώην δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος χαιρέτησε την πρόταση με την παρατήρηση ότι σ’ αυτή τη φάση δεν προβλέπονται εργασίες για το φωτισμό του μνημείου. Διευκρίνισε πως το ποσό των 150.000 ευρώ είναι ένα μόνο μέρος για την καθαρά αρχαιολογική αποκατάσταση και πρόσθεσε ότι «οι μελετητές έχουν βρει ότι είναι 3 οι φάσεις του υδραγωγείου και όλες αυτές πρέπει να αναδειχθούν». Παρατήρησε πως πρέπει να αναδειχθεί και ο περιβάλλων χώρος και να γίνει η διαμόρφωση της πλατείας που φθάνει μέχρι το σημερινό νεκροταφείο.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσορώνης δήλωσε ευχαριστημένος, «διότι προωθούνται και αναδεικνύονται τέτοια μνημεία» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το έχει ανάγκη η Πύλος, το να βλετιωθεί αυτή η κατάσταση. Το υδραγωγείο όπως θα είναι, θα δώσει μία διαφορετική όψη στη νότια είσοδο της Πύλου».
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη και στο επιτελείο της στην κ. Γερούση, η οποία πραγματικά έχει σκύψει και ακούσει και έχει δει όλο φάσμα των διεκδικήσεων που έχουμε βάλει για τα θέματα του πολιτισμού».
Με την υποβολή της πρότασης και την υλοποίηση του έργου στις καμάρες συμφώνησαν η επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σοφία Αποστολοπούλου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Κώστας Νερατζόγλου, που σημείωσε ότι «θα έχει θετικά αποτελέσματα στην όψη της πόλης».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/01/2012
 

8 σχόλια:

  1. Παρόλο που δεν το θεωρώ ως άμεση προτεραιότητα (έχω πει ήδη ποια έργα πρέπει να γίνουν) είναι πολύ ευχάριστο ως εξέλιξη και μακάρι να μπεί στο ΕΣΠΑ. Όσο για φωτισμό μιας που μου δίνεται η ευκαιρία να το πώ, αλήθεια ένα όνειρο κάθε Πύλίου είναι ο φωτισμός της Σφακτηρίας. Πλέον με φωτοβολταικά συστήματα είναι απλό να γίνει και οικονομικό. Και επειδή θα ακούσω απόψεις του στυλ ειναι εντός NATURA ή έχει αναδειχθεί ώς Αρχαιολογικός χώρος υπενθυμίζω ότι και το κάστρο της Μεθώνης είναι σε αρχαιολογικό χώρο και NATURA όμως υπάρχει φωτισμός...Άρα ας το ψαξουν λίγο..
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΜΟΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, σου διαφεύγει ότι είναι άλλο πράγμα ένα καλώδιο που δίνει ρεύμα στα φώτα του κάστρου της Μεθώνης και άλλο φωτοβολταϊκά στη Σφακτηρία. Δεν είναι και πολύ εύκολο για την αρχαιολογία να δώσει άδεια για κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΚ Κώστα απλώς επειδή το χώ δεί λίγο το θέμα βασικά προτείνοντας Φωτοβολταικά συστήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον είναι ακόμα καλύτερα απο τα καλώδια της ΔΕΗ.Άρα αυτό απο μόνο του αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Άλλωστε εγω είπα απλώς να το ψάξουν λίγο και σίγουρα θα βρούν κάποια λύση αν θέλουν...
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν με παρακολουθείς συχνά και από καιρό θα έχεις διαπιστώσει ότι είμαι υπέρ των φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Δεν θα διαφωνούσα ούτε και για ανεμογεννήτρια στην πίσω πλευρά της Σφακτηρίας, για να μην ενοχλούνται αυτοί που θεωρούν ότι αλλοιώνει το περιβάλλον.
    Ήμουν από τους λίγους που υποστήριξαν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Άγιο Νικόλαο, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή (σύσσωμη) έλεγε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανεφέρομαι αποκλειστικά στην Σφακτηρία και στα φωτοβολταικα.Και είναι κάτι που είμαι κατηγορηματικός ότι μπορεί να γίνει. Είμαι υπερ των ανεμογεννητριων αλλα πρέπει να πληρούνται΄κάποιοι κανόνες που τώρα δεν θα κάτσω να αναλύσω.. Πάντως δεν ειμαι μελος της προηγούμενης δημοτικής αρχής να μην νομίζεις οτι το λέω επι σκοπού αυτό περι ανεμογεννητριών.
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. TAKH ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ BLOG ΣΟΥ.ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ.
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα πρέπει να συμφωνείτε ότι η θεα των ανεμογεννητριών δεν είναι και ότι καλύτερο σε μια τουριστική περιοχή.Απ αυτή την πλευρά καλά έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή και σύσσωμη απέριψε την τοποθετησή τους.Επί της ουσίας του θέματος νομίζω ότι ανασταλτικός παράγοντας ήταν και τα χαμηλά έσοδα που θα έφερνε η επενδυση στον τέως δήμο Πύλου.Τώρα όσον αφορά τον φωτισμό της Σφακτηρίας ευχής έργο θα ήταν να γίνει είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.Συμφωνώ και με τους δυο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή