Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αστυνομία: Πιο οργανωμένο το έγκλημα στη Μεσσηνία


Ένα ένα κόβει τα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος η Ασφάλεια στη Μεσσηνία 


Της Βίκυς Βετουλάκη 


Πιο οργανωμένο εμφανίζεται το έγκλημα στη Μεσσηνία, ακόμα κι αν πρόκειται για τη λεγόμενη «μικροεγκληματικότητα» και αφορά διαρρήξεις και κλοπές. Τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, από υποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί και εξιχνιασθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, αποδεικνύουν ότι πλέον υπάρχει ομαδική δράση, η οποία εστιάζεται σε αθίγγανους και αλλοδαπούς. Μεμονωμένα πια τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές παρουσιάζονται από χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Ιδιαίτερο, πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της βαριάς εγκληματικότητας στην περιοχή μας, με τη δράση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική, καθώς την τελευταία πενταετία δεν έχει μείνει ανεξιχνίαστη καμία ανθρωποκτονία, όταν μάλιστα όλες διακρίνονται από πολύ «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά, που έχουν σοκάρει την κοινωνία.
Σημαντικά αποτελέσματα έχουμε δει και σε άλλους τομείς, όπως η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που κατηγορούνται για εκβιασμούς κ.ά., με τη τεχνολογία να βοηθά τα μέγιστα και τον «κοριό» της ΓΑΔΑ να καταγράφει ακατάπαυστα ύποπτα τηλέφωνα.
Οι δείκτες κλοπών και διαρρήξεων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν μια θετική πτώση και εκτιμάται πως σε αυτό έχει συντελέσει σημαντικά και η Εισαγγελία Καλαμάτας, που έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε πολλές προφυλακίσεις συλληφθέντων.


Κλοπές – διαρρήξεις - ληστείες
Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια έχουν εξαρθρωθεί ουκ ολίγες ομάδες τσιγγάνων και αλλοδαπών που με συνέπεια, ιεραρχία και δομή διέπρατταν κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις. Χαρακτηριστική η τελευταία περίπτωση των αλλοδαπών που «μπούκαραν» σε τουριστικά καταλύματα της Μάνης και άδειαζαν τα δωμάτια τουριστών.
Όπως και η εξάρθρωση της ομάδας τσιγγάνων που έκλεβε χρυσαφικά και κοσμήματα από σπίτια και ομόφυλός τους τα προωθούσε στη μαύρη αγορά.
Οι συλλήψεις αυτές δείχνουν πως και επιχειρησιακά οι αξιωματικοί της Ασφάλειας κινούνται πλέον σε άλλο επίπεδο. Επιλέγουν να πλήξουν «ηγετικά» πρόσωπα των εγκληματικών – παραβατικών αυτών ομάδων, ακολουθώντας τη μέθοδο του «κόβω το κεφάλι της Λερναίας Ύδρας». Επιλέγουν, λοιπόν, την αποδόμηση μιας τέτοιας ομάδας, συλλαμβάνοντας το πρόσωπο-κλειδί.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά αξιωματικού της Αστυνομίας, πως στην περίπτωση της ομάδας τσιγγάνων που έκλεβε χρυσαφικά, η επιλογή να συλληφθεί ο τσιγγάνος που παραλάμβανε και προωθούσε προς πώληση τα κλεμμένα έχει αποδώσει τα μέγιστα, καθώς αμέσως μετά οι κλοπές σε σπίτια μειώθηκαν κατακόρυφα.
Σημαντικά μειωμένες είναι πλέον και οι ληστείες σε τράπεζες, ενώ έχουν εξιχνιασθεί όλες όσες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, πλην αυτής το 2011 στην ΑΤΕ Δωρίου.

Άγριες δολοφονίες
Από τα πιο αρνητικά στοιχεία για τη Μεσσηνία, την τελευταία 5ετία, είναι οι βίαιες δολοφονίες που έχουν σημειωθεί. Σχεδόν όλες έχουν συνταράξει το πανελλήνιο, ωστόσο όλες έχουν εξιχνιασθεί και οι δράστες έχουν οδηγηθεί ή θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Χειρότερη χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το 2011, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τη δολοφονία ενός 82χρονου στους Κάτω Αμπελόκηπους Πυλίας από ζευγάρι αλλοδαπών.
Τον επόμενο μήνα αποκαλύφθηκε μία από τις πιο άγριες δολοφονίες που έχουν γίνει. Του 46χρονου επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του στα «Αγριώματα» της Βέργας.
Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου η κοινωνία σοκάρεται διπλά, όταν σε αρδευτικό κανάλι βρίσκεται πυροβολημένος ο 35χρονος Φελίμ Μεσάι και σφαγμένος ο 2,5 ετών γιος του Κέρι.
Η επόμενη «σκληρή» χρονιά για τη Μεσσηνία ήταν η περσινή. Το 2014 ξεκίνησε το Φεβρουάριο με τη φρικτή δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φ. Ζαχαρόπουλου στη Χώρα και τον Αύγουστο, για άλλη μια φορά, η κοινωνία σοκάρεται διπλά, από την απίστευτη δολοφονία των Κ. Σγούρου και Γ. Κομμάτη από δύο 18χρονους στα Αλτομυρά της Μάνης.
Άσχημα ξεκίνησε και το 2015, με την άγρια δολοφονία πριν από λίγες ημέρες της Ελίνας Βαχαβιόλου από αλλοδαπό, ο οποίος αμέσως μετά την πράξη του αυτοκτόνησε.
Όλες οι δολοφονίες έχουν εξιχνιασθεί σε σχετικά μικρό διάστημα, με τις χειροπέδες στους δράστες να έχουν μπει από το πρώτο 48ωρο.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης, για τις υποθέσεις που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, είναι ελάχιστο.

"ΘΑΡΡΟΣ" 02/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου