Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ζητά αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη εισαγγελέας του Άρειου Πάγου


Στις 13 Οκτωβρίου σε 2ο Βαθμό η δίκη του καταδικασμένου ανηλίκου 


Στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας θα επιστρέψει πιθανότατα μία από τις υποθέσεις που απασχόλησαν εντόνως τη Μεσσηνία, αυτή της άγριας δολοφονίας του 54χρονου αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος το Φεβρουάριο του 2014.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά πλέον επίσημα από το αρμόδιο Συμβούλιο Αεροπαγιτών την αναίρεση της απόφασης του ΜΟΔ Καλαμάτας με την οποία αθωώθηκε ομόφωνα ο 25χρονος Γεωργιανός, ο οποίος ήταν και ο βασικός κατηγορούμενος.
Εάν η πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου γίνει δεκτή από το Συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι αυτόματα η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να εντοπισθεί ο 25χρονος Γεωργιανός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αθώωσή του έφυγε από την περιοχή της Χώρας.


Υπόθεση χωρίς δράστη…
Η όλη εξέλιξη δικαιώνει και τις αστυνομικές αρχές που είχαν χειρισθεί την υπόθεση, καθώς μετά την αθωωτική απόφαση η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας είχε μείνει μετέωρη, χωρίς να έχει δράστη με μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις της. Ακόμα χειρότερη ήταν η κατηγορία που αιωρούνταν με την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, ότι η Ασφάλεια Καλαμάτας «είχε αποσπάσει» την ομολογία του Γεωργιανού.
Να σημειωθεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο εισαγγελέας Έδρας είχε ζητήσει την καταδίκη του 25χρονου Γεωργιανού ως φυσικού αυτουργό της δολοφονίας και είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους, η ομόφωνα αθωωτική απόφαση δικαστών και ενόρκων. Κι αυτό, γιατί για τους δύο δράστες που κατά το αρχικό στάδιο, μετά τη σύλληψή τους, φέρεται να είχαν ομολογήσει το έγκλημα, υπήρξε τελικά διαφορετικό δικαστικό αποτέλεσμα. Ο μεν (τότε) ανήλικος, με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκισης, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Από την άλλη πλευρά, όπως προείπαμε, ο 25χρονος Γεωργιανός αθωώθηκε πανηγυρικά.
Μάλιστα, σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει σε δεύτερο βαθμό, στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων Καλαμάτας, η δίκη του (τότε) ανήλικου Έλληνα, που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές ως απλός συνεργός στη δολοφονία και τη ληστεία του αρχιμανδρίτη.


Αναίρεση απόφασης
Το Μάιο νομικοί και δικαστικοί κύκλοι προβληματίστηκαν έντονα μετά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του ΜΟΔ Καλαμάτας, που άφησε την υπόθεση χωρίς δράστη και με έναν ανήλικο συνεργό αγνώστου σε μία από τις σκληρότερες δολοφονίες.
Οι διαστάσεις που πήρε η υπόθεση και η εξέλιξή της κίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση, αλλά και το σύνολο της δικογραφίας, μαζί φυσικά με την καθαρογραμμένη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας για την αθώωση του 25χρονου Γεωργιανού.
Μετά τη μελέτη της δικογραφίας και της αθωωτικής απόφασης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο Αεροπαγιτών για να λάβει απόφαση, με πρότασή της την αναίρεση της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και την επανάληψη της δίκης.
Οι διαδικασίες από την πλευρά του Αρείου Πάγου κινήθηκαν άμεσα, πιθανότατα λόγω και της έναρξης της δευτεροβάθμιας δίκης του ανηλίκου, ο οποίος με την απόφαση του ΜΟΔ Καλαμάτας έχει δικαστεί ως απλός συνεργού αγνώστου δολοφόνου.
Σημειώνεται ότι στην καθαρογραμμένη πρωτόδικη απόφαση για τον ανήλικο το δικαστήριο αναγνωρίζει ως κύριο δράστη το Γεωργιανό.
Πάντως, εκτός από την αγριότητα της δολοφονίας, το δημόσιο αίσθημα είχε προκληθεί και από τις αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της δίκης για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του αρχιμανδρίτη, μέρος των οποίων ήταν και η αιτία του εγκλήματος.


Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 03/10/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου