Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Μεταφυτεύσεις ελαιόδεντρων στην “Costa Navarino“

Η δαπάνη μεταφύτευσης κάθε ελαιόδεντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώ.
Στην Costa Navarino (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης -ΠΟΤΑ Μεσσηνίας) και πιο συγκεκριμένα στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία, τα τελευταία 3,5 χρόνια, η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. αναπτύσσει τέσσερις διαφορετικές περιοχές σε έκταση 12.000 στρεμμάτων κι έχει ξεκινήσει μια δαιδαλώδη προσπάθεια μεταφύτευσης χιλιάδων ελαιόδεντρων, προκειμένου να τα διαφυλάξει.
Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Τεσσερισήμισι χιλιάδες ελαιόδεντρα και χίλια οπωροφόρα δέντρα απομακρύνθηκαν προσωρινά από την Costa Navarino και φυτεύτηκαν σε παρακείμενες εκτάσεις για τις ανάγκες
υλοποίησης της πρώτης φάσης του έργου. Τα δέντρα αυτά σήμερα μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις εντός της Costa Navarino. Με το μοναδικό αυτό έργο μεταφοράς και μεταφύτευσης διατηρείται αναλλοίωτο το μεσσηνιακό τοπίο, με την ελιά να πρωταγωνιστεί στην περιοχή. Η δαπάνη μεταφύτευσης κάθε ελαιόδεντρου μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώκαι η διαδικασία απαιτεί τη συντονισμένη προσπάθεια εξειδικευμένου προσωπικού, που αποτελείται από γεωπόνους, τοπογράφους μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου, μηχανολόγους, αλλά και χειριστές εξειδικευμένων μηχανημάτων εκσκαφής. Το εν λόγω εγχείρημα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της ΤΕΜΕΣ για το περιβάλλον και είναι ενδεικτικό σε ό,τι αφορά την προώθηση κατάλληλων δράσεων που θα διαφυλάξουν και θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά και την ιστορική κληρονομιά της Μεσσηνίας.
Η Costa Navarino αναμένεται να αποτελέσει μοντέλο αειφορικής προσέγγισης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς υπόκειται σε ιδιαίτερα αυστηρούς και απαιτητικούς περιβαλλοντικούς όρους, ενώ α ν α λ α μ β ά ν ε ι εθελοντικές φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που προστατεύουν το οικοσύστημα και διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της μεσσηνιακής γης. Ταυτόχρονα συνεργάζεται στενά με μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις και στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.
Στρατηγική
Η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειαςκαι μείωση της εξάρτησης από συμβατικές πηγές, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας τουριστική επένδυση στην Ευρώπη που αξιοποιεί ευρέως το θερμικό δυναμικό της γης μέσω της εγκατάστασης εκτεταμένου συστήματος γεωθερμίας. Παράλληλα, σχεδιάζει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 22 MW, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Μ‘ αυτό το έργο η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας θα είναι το πρώτο τουριστικό θέρετρο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών (mixed-use resorts) που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.
[Από την εφημερίδα «Ημερησία»] "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου