Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

image image

image image

Αρκετός ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και φέτος στην πλατεία 23ης Μαρτίου και παρακολούθησε την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 3 περίπου το μεσημέρι με την παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης μπροστά στο Ηρώο. Στις 3.20 έγινε ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας και η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μετέφερε την Ιερή Φλόγα από την Μονή Βελανιδιάς. Μετά την άφιξη της σημαίας της Επανάστασης, ακολούθησε η έπαρσή της και κατόπιν η αφή της φλόγας στο βωμό.
Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και αμέσως μετά εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του Εικοσιένα. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστοριοδίφης Νίκος Ζερβής, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό του ξεσηκωμού, τονίζοντας ότι δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως “θαύμα των θαυμάτων“. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τον βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη που εκπροσώπησε τη Βουλή, τον διοικητή της ΙΒ‘ Μεραρχίας Πεζικού Ηλία Αλεβιτσοβίτη ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Ακολούθησε το προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και κατόπιν η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας και αντιπροσωπεία Μανιατών από το Δήμο Οιτύλου, ενώ αφηγητής ήταν ο Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Μετά το τέλος της αναπαράστασης πραγματοποιήθηκε η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών και ακολούθως, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, έγινε η επίσημη υποδοχή του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου