Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΑΣ Ετοιμη η μονάδα πριν ανοίξει το “Costa Navarino”

image

Ετοιμη θα είναι η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Χώρας μέσα στην άνοιξη, πριν ανοίξει το μεγάλο τουριστικό συγκρότημα “Costa Navarino”. Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις που έχει τόσο από την κατασκευάστρια εταιρεία όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καθόλου σίγουρος όμως δεν είναι για το κατά πόσο τα δίκτυα αποχέτευσης θα είναι έτοιμα να στείλουν τα λύματα από τη Χώρα στη νέα μονάδα, αφού το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στη διαδικασία έκπτωσης του εργολάβου και παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση.
Επισήμανε πάντως ότι σε πρώτη φάση και χωρίς τα λύματα της Χώρας θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ο βιολογικός, ενώ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι την Ανοιξη να φτάσουν εκεί και τα λύματα της Χώρας. Αναφερόμενος στο όλο έργο, ο δήμαρχος Νέστορος σημείωσε: «Το έργο του βιολογικού είναι σε δύο έργα, τα δίκτυα ακαθάρτων τα έχει αναλάβει η εταιρεία “Δικτύωση”, ενώ την κατασκευή του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού και του αγωγού που θα τον συνδέει με την θάλασσα την έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΛΒΙΤΕΚ. Αυτή την στιγμή, το εργοστάσιο αυτό προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς και είναι σε στάδιο αρκετά προχωρημένο. Εχουν ρίξει τις βάσεις, έχουν κάνει τις θεμελιώσεις, έχουν ολοκληρωθεί κάποιες από τις δεξαμενές υποδοχής.
Οσον αφορά τώρα τη “Δικτύωση” που έχει αναλάβει το αποχετευτικό δίκτυο στη Χώρα, στο Ρωμανού και αυτό που οδηγεί
από την Χώρα προς την μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων, δυστυχώς ουσιαστικά από τον Μάιο έχουν σταματήσει να δουλεύουν. Ηδη έχουμε κινήσει την διαδικασία της έκπτωσης και αναμένουμε η συζήτηση να γίνει στο τέλος Νοεμβρίου. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, εφόσον δεν το δουλεύει το έργο, θα πρέπει να φύγει και να το αναλάβει κάποια άλλη εταιρεία για να το ολοκληρώσει. Γιατί αυτά που έχουν μείνει είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί το έργο και να μπορούμε την άνοιξη του 2010 να το λειτουργήσουμε. Δυστυχώς έχουμε πολλά προβλήματα που μας έχουν αφήσει: Πολλές εργασίες δεν έχουν γίνει με σωστό τρόπο, οι δρόμοι μας έχουν πολλά βυθίσματα, ο κεντρικός δρόμος από Χώρα προς βιολογικό έχει πολλά προβλήματα με τα φρεάτια που εξέχουν και με την άσφαλτο που δεν έχει πέσει καλά.
Η εκτίμηση που έχω όσον αφορά το εργοστάσιο είναι ότι θα είναι έτοιμο την άνοιξη με τους ρυθμούς που δουλεύουν – τουλάχιστον με τις διαβεβαιώσεις που μας έχουν δώσει οι προϊστάμενες υπηρεσίες. Με την έναρξη λειτουργίας της “Costa Νavarino” πρέπει ο βιολογικός καθαρισμός να είναι σε θέση να λειτουργήσει, να δεχθεί τα πρώτα λύματα. Εκτιμούμε ότι αυτό είναι εφικτό, γιατί και η εταιρεία μάς έχει διαβεβαιώσει γι’ αυτό αλλά και οι προϊστάμενες αρχές βλέπουν ότι με τον τρόπο που δουλεύεται το έργο, αυτό μπορεί να γίνει. Για το αν θα καταφέρουμε εμείς ως δήμος να έχουμε ολοκληρώσει τα δίκτυα και να στείλουμε τα λύματα... δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος έτσι όπως εξελίσσονται τα έργα».
Στο ερώτημα μας αν θα μπορέσει ο βιολογικός να λειτουργήσει χωρίς τα λύματα του δήμου ο κ. Τσορώνης απάντησε: «Εχουν προβλέψει ότι θα μπορεί να λειτουργήσει και μόνο με τα λύματα από την ξενοδοχειακή μονάδα. Φυσικά θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να κατέβουν και τα λύματα της Χώρας και του Ρωμανού. Πρέπει να λειτουργήσει -και οι διαβεβαιώσεις είναι ότι θα λειτουργήσει- γιατί αλίμονό μας εάν δεν συμπεριλάβουμε τα λύματα της συγκεκριμένης μονάδας στο βιολογικό μας καθαρισμό. Τότε τα έξοδα για την συντήρηση του βιολογικού θα είναι πολύ μεγάλα και το βάρος δυσβάσταχτο για τους κατοίκους». Καταλήγοντας ο δήμαρχος σημείωσε: «Η μονάδα επεξεργασίας, όπως είπα και πιο πριν, πάει με καλούς ρυθμούς. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις, γιατί κάποια στιγμή από την Περιφέρεια οι χρηματοδοτήσεις δεν ήταν αυτές που θα έπρεπε... και κάπου δυσκολευτήκαμε».

Κ.Μπ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 02/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου