Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Μοντέλο Σαρκοζί η απάντηση Σαμαρά


Το μοντέλο Σαρκοζί και το παράδειγμα της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία επιλέγει ο Αντώνης Σαμαράς ως απάντηση στο αύριο της Ν.Δ. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας χθες βράδυ στα Γιάννενα έκανε εκτενή αναφορά στο μοντέλο Σαρκοζί τονίζοντας ότι «δεν κυνήγησε ευκαιριακές ψήφους, έκανε το καθήκον του απέναντι στην κοινωνία και εκείνη τον αντάμειψε με τη στήριξή της».
Απαντώντας εμμέσως στις βολές που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες κυρίως από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο Αντ. Σαμαράς τόνισε: «Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Εχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι. Προχωράμε μαζί! Μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί η αγάπη σας. Δεν πειράζει…Το ζητούμενο είναι να βγει κερδισμένη στο τέλος η Νέα Δημοκρατία. Ο ρόλος μου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω. Η δική τους στάση δεν με αγγίζει. Δεν πτοούμαι. Προχωράμε!».
Στην ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σε δύσκολες στιγμές για την παράταξη, σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα, νιώθουμε όλοι την ανάγκη να στραφούμε στην ουσία της πολιτικής. Σήμερα, λοιπόν, ήλθα να σας μιλήσω για την ελπίδα. Που όλοι μαζί θα αντλήσουμε. Από τις αρχές και τα ιδανικά μας. Ιδέες και ιδανικά που δεν είναι «παλαιά», δεν είναι «νέα». Είναι παντοτινά και διαχρονικά. Είναι αυτά που εμπνέουν την παράταξη. Είναι αυτά που εμπνέουν κι έφτιαξαν αυτή τη χώρα. Είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η ευθύνη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η πατρίδα.
Μεγάλο λάθος μας: Δώσαμε την εντύπωση ότι κρύβουμε τα ιδανικά μας. Για να κερδίσουμε τους «ταλαντευόμενους» ψηφοφόρους. Για να κερδίσουμε κάποιους ευκαιριακούς, χάσαμε πολύ περισσότερους παραδοσιακούς. Ενας μεγάλος και σύγχρονος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μας δείχνει το δρόμο. Οταν κάποια στιγμή βρέθηκε, ως υπουργός Εσωτερικών ακόμα, απέναντι σε ταραχές που απειλούσαν να διαλύσουν την κοινωνική ζωή της χώρας του, όπου χάθηκαν ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες. Δεν δίστασε. Δεν φοβήθηκε μη τον «κακοχαρακτηρίσουν», έβαλε το δημόσιο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών πάνω απ’ όλα. Κι αποκατέστησε την τάξη. Τον καθύβρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Τον κατηγόρησε η Αριστερά. Δεν πτοήθηκε. Ενωσε την παράταξη γύρω του. Αλλά κέρδισε από παντού. Κέρδισε την εμπιστοσύνη ολόκληρης της κοινωνίας. Κέρδισε και τις εκλογές, με αληθινό θρίαμβο. Κέρδισε από δεξιά κι από αριστερά. Κι ύστερα προσχώρησαν σ’ αυτόν ακόμα και πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι από εκείνους που τον κατηγορούσαν προηγουμένως.
Ο Σαρκοζί δεν κυνήγησε ευκαιριακές ψήφους. Εκανε το καθήκον του απέναντι στην κοινωνία. Κι εκείνη τον αντάμειψε με την στήριξή της. Ο Σαρκοζί, κρατώντας ψηλά τις αρχές της παράταξής του ένωσε τελικά δίπλα του την κοινωνία.
Εμείς, αντίθετα, κυνηγώντας τον οριακό ψηφοφόρο, χάσαμε ένα κομμάτι από τον πυρήνα, από τον κορμό της παράταξης. Ψάχνοντας στην όχθη του ποταμού, χάσαμε την κοίτη του…Και κυνηγώντας τον οριακό ψηφοφόρο, δεν βλέπαμε ότι άδειαζε η παραδοσιακή μας δεξαμενή.
Απ’ αυτούς που χάσαμε, βέβαια, οι περισσότεροι δεν πήγαν απέναντι. Δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Δεν πήγαν σ’ άλλα κόμματα. Οι περισσότεροι έκατσαν σπίτι τους, έκαναν αποχή. Αν μετρήσετε αυτούς που έκαναν αποχή, είναι περισσότεροι από εκείνους που πήγαν σε όλα τα άλλα κόμματα μαζί. Οι περισσότεροι απ’ όσους μας γύρισαν στην πλάτη, έμειναν δίπλα μας. Αυτούς πρέπει να κερδίσουμε άμεσα. Γιατί είναι πιο κοντά μας. Και γιατί είναι οι περισσότεροι. Για να τους κερδίσουμε, πρέπει να κάνουμε έχουμε στο νου μας τρεις λέξεις: Ταυτότητα, ενότητα, οργάνωση. Να επιστρέψουμε στις αρχές και τις αξίες μας. Να τις προβάλουμε, να μη τις κρύβουμε. Να τις κάνουμε σημαία μας. Να ξανακερδίσουμε την κοινωνία. Οπως κάνουν τα περισσότερα επιτυχημένα κεντροδεξιά κόμματα στον κόσμο».
Καταλήγοντας ο Αντ. Σαμαράς τόνισε: «Θέτω υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Για να ανοίξουμε το κόμμα στα μέλη του. Για να φτιάξουμε ένα κόμμα, όπου τα μέλη θα έχουν λόγο και ρόλο. Με ισχυρά όργανα και λογοδοσία, με ευθύνη και αλληλεγγύη. Πάλεψα, από την πρώτη στιγμή, για να ψηφίσουν όλα τα μέλη. Το καταφέραμε. Ξέρετε, λοιπόν, ότι το μπορώ. Μαζί το μπορούμε. Θέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Για να βάλουμε ξανά ψηλά τον πήχη του δημοσίου ήθους. Για να δείξουμε μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη. Για να γίνει το προσωπικό ήθος στοίχημα που θα κερδίζουμε καθημερινά. Ξέρετε ποιος είμαι. Ξέρετε ότι το μπορώ. Μαζί το μπορούμε. Θέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Για να τελειώσουν οι «μηχανισμοί» που πληγώνουν το κόμμα. Που αποκλείουν τα στελέχη. Που διχάζουν την παράταξη. Που διώχνουν τα μέλη. Ξέρετε ότι το εννοώ και το μπορώ. Μαζί το μπορούμε».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 02/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου