Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Με Σαμαρά η «πρώτη» του Navarino Dunes

Καταγραφή

Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, του υφυπουργού Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη και πολλών άλλων επισήμων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Costa Navarino και συγκεκριμένα στο συγκρότημα Navarino Dunes, στου Ρωμανού Πυλίας, ειδική
εκδήλωση παρουσίασης του πρώτου τμήματος της ΠΟΤΑ.
Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου καλωσόρισε τους καλεσμένους στο συγκρότημα και τους ξενάγησε στους βασικούς χώρους.

Καπετάν Βασίλης
Την εκδήλωση χθες το πρωί άνοιξε με ομιλία του ο εμπνευστής καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Αναφερόμενος στη Μεσσηνία, δήλωσε ότι ο Θεός την τοποθέτησε στο καλύτερο κομμάτι της γης. Μάλιστα, όπως είπε, ο νομός μας είχε την ευτυχία να μην αναπτυχθεί άναρχα και τώρα πια είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αναφερθείς στο περιβάλλον, σημείωσε ότι οποιαδήποτε επέμβαση το χαλάει, δεν το φτιάχνει. Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι: μπορούμε να ζήσουμε με παντελώς απείραχτο περιβάλλον ή πρέπει ό,τι γίνεται να γίνεται με προσοχή και σεβασμό. «Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Αχιλλέας, η Κωνστάντζα και όλοι οι συνεργάτες μας», εξήγησε ο καπετάν Βασίλης, αναφερόμενος στο γιο του  και τη νύφη του. Επίσης, έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τον Αχιλλέα, τα ονόματα όλων των συνεργατών που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια να χαραχτούν σε έναν ξεραμένο πλάτανο κοντά στο ποτάμι.
Αναφερόμενος σε φίλο του που είχε δει την περιοχή, όταν του αποκάλυψε τα σχέδιά του, του είπε ότι πρόκειται για ένα ακατέργαστο διαμάντι και εξαρτάται ποιος μάστορας θα το αναλάβει.
«Βοηθήσατε όλοι να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα και αν πιστεύετε ότι ο Αχιλλέας το έκανε καλά, να τον βοηθήσετε να συνεχίσει και να γίνει η Μεσσηνία αυτό που όλοι έχουμε ονειρευτεί. Ανοίξαμε 20 Μαΐου και πάμε καλά. Ήθελα να έρθω στις 26 του μήνα και μου είπε ο Αχιλλέας να έρθω στις 29, γιατί δεν είχε δωμάτιο να μου δώσει», τόνισε ο καπετάν Βασίλης, για να συμπληρώσει ότι ρώτησε επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι του απάντησαν πως έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του κύκλου εργασιών τους από τις 20 Μαΐου.
Τέλος, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του συγκροτήματος, το 70% των οποίων είναι από τη Μεσσηνία, σημειώνοντας πως όλοι οι επισκέπτες τού λένε πόσο εξυπηρετικοί και ευγενικοί είναι.
Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός γενικός διευθυντής του Resort ανέφερε ότι έχει εργασθεί σε περιοχές όπως η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία, αλλά ποτέ δεν είδε τόσο παθιασμένους και περήφανους ανθρώπους όσο αυτούς που γνώρισε στην περιοχή. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του πως, όσοι περισσότεροι επισκέπτονται το συγκρότημα, τόσο πιο πολύ θα διαδίδεται η φήμη της περιοχής.

Πιλοτική προσπάθεια
Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης ανέφερε ότι δε θα μπορούσε η Πολιτεία να απουσιάζει από ένα τέτοιο γεγονός: «Για τη μεγάλη αυτή στιγμή υπάρχουν δύο συνιστώσες. Αυτή που πρέπει να εξαφανίσουμε και αυτή που πρέπει να ενθαρρύνουμε. Η φοβερή γραφειοκρατία, η δημόσια διοίκηση και η 15χρονη πορεία για να γίνει μια τέτοια επένδυση, είναι η διάσταση που πρέπει να κάνουμε παρελθόν, η άλλη είναι η θυσία και το πάθος για την περιοχή από μια οικογένεια που χρειάζεται ο τόπος για να προχωρήσει μπροστά».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Νικητιάδης δήλωσε πως η προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις του μετά την εκδήλωση, χαρακτήρισε την προσπάθεια εκπληκτική και πιλοτική, η οποία θα δώσει ποιότητα και ισόρροπη ανάπτυξη στη χώρα. Αν πετύχει, θα αλλάξει τη γεωγραφία του τουρισμού στη χώρα μας.
Απευθυνόμενος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στον καπετάν Βασίλη, του είπε ότι όλοι θέλουν να του σφίξουν το χέρι που έκανε πραγματικότητα το όνειρο το δικό του και της Μεσσηνίας: «Χάρισες καινούργιες προοπτικές για τον τόπο και σε συγχαίρουμε για την αγάπη που έχεις γι’ αυτόν. Είχες ένα δύσκολο έργο και πάλεψες με το Μινώταυρο της γραφειοκρατίας, τον νίκησες και τον καθήλωσες για πάντα. Έφτιαξες έναν επίγειο παράδεισο και νέα παιδιά της Μεσσηνίας βρήκαν δουλειά σε ένα περιβάλλον ποιότητας. Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου».
Τοποθετηθείς ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε στο μυαλό και την καρδιά του πατέρα του, καπετάν Βασίλη, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι υποδομές άρχισαν να κατασκευάζονται το Σεπτέμβριο του 2006, τα κυρίως έργα τον Αύγουστο του 2007 και πριν από 10 ημέρες δέχτηκε τους πρώτους φιλοξενούμενους.
Αναφέρθηκε στη σκληρή δουλειά της συζύγου του Κωστάντζας, των 170 συνεργατών του στην ΤΕΜΕΣ, των 2.500 ανθρώπων που εργάστηκαν την περίοδο της κατασκευής και των 694 εργαζόμενων στο συγκρότημα, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν 800.
«Στην Costa Navarino δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.  Ένα μοντέλο που στηρίζει την επιτυχία του, όχι στη μεμονωμένη επιτυχία των ξενοδοχείων, των γκολφ, των spa και άλλων επιμέρους υποδομών και εμπειριών που προσφέρει, αλλά στη συνολική επιτυχία του προορισμού και στη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας και του περιβάλλοντος της περιοχής. Έχετε, πιστεύω, καταλάβει πλέον, σήμερα, αυτό που λέγαμε από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε υποδομές υψηλών προδιαγραφών, για να μπορούν οι φιλοξενούμενοί μας να γνωρίσουν τη Μεσσηνία. Τη Μεσσηνία που προβάλλουμε στους 120.000 ανθρώπους που μπήκαν το τελευταίο τετράμηνο στην ιστοσελίδα μας, που είδαν τα έντυπά μας, στους πάνω από 100 δημοσιογράφους που ήρθαν και σε αυτούς που θα έρθουν αυτό το καλοκαίρι να γράψουν για την Costa Navarino και τη Μεσσηνία από φημισμένα έντυπα όπως Sunday Times, CondeNast Traveler, Independent, Τatler, Wallpaper, Observer, New YorkTimes κ.λπ., αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες που θα έρθουν φέτος και μπορούν να αποτελέσουν τους πρεσβευτές και διαφημιστές της Μεσσηνίας, μιλώντας για εμάς σε όλο τον κόσμο. Όπως λέει και η καμπάνια της Νομαρχίας, «να κάνουμε όλο τον κόσμο να μιλάει για τη φιλοξενία μας, το φαγητό μας, τις παραδόσεις, την ιστορία μας”. 
Ο πατέρας μου, πολλά χρόνια πριν, μου είπε: “Ο επισκέπτης που θα διαλέξει εμάς για τις διακοπές του, είναι κλεισμένος για 11 μήνες ή και περισσότερο κάπου στο χώρο της δουλειάς του και έκανε ένα όμορφο όνειρο: να περάσει σε ένα ωραίο μέρος του κόσμου ένα διάλειμμα, με ευχάριστες διακοπές. Αυτό το όνειρό του πρέπει να το σεβαστούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να το χαλάσουμε», επισήμανε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην παροχή υπηρεσιών και στις λεπτομέρειες που πρέπει όλοι να προσέξουν: «Η εμπειρία του επισκέπτη μας ξεκινά από την ώρα που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ή θα περάσει την Τσακώνα. Η ευγένεια, η φιλική διάθεση, το χαμόγελο, το καθαρό αυτοκίνητο, το να μιλήσουμε στη γλώσσα του, οι παραδοσιακές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στα σπίτια μας, οι καθαρές παραλίες, οι καθαροί δρόμοι, τα μνημεία μας, τα ωραία στρωμένα τραπέζια μας, τα φιλόξενα πανηγύρια μας. Η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά, αυτό που δεν περιμένει ο επισκέπτης, το παιδικό καθισματάκι και πιατάκι στην ταβέρνα, το σπιτικό φαγητό, η βόλτα στο μποστάνι, να πάει για ψάρεμα και να πιάσει το δικό του ψάρι, το κέρασμα από καρδιάς στο καφενείο ή την ταβέρνα».
Αμέσως μετά παρουσιάσθηκε βίντεο με εργαζόμενους στο συγκρότημα, ενώ ακολούθησε ξενάγηση και ελαφρύ γεύμα.

Της Βίκυς Βετουλάκη “ΘΑΡΡΟΣ” 02/06/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου