Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Είναι κανείς γιά........γαϊδουροδουλειές;


Ελληνικές γαϊδάρες στο Βέλγιο δίνουν γάλα με 100 ευρώ/ λίτρο

"Χρυσωρυχείο" αποδεικνύεται για έναν Βέλγο αγρότη το γάλα ελληνικών γαϊδούρων. Τα τελευταία εννέα χρόνια εκτρέφει γαϊδούρες της ελληνικής φυλής "αρκαδικός όνος" και εμπορεύεται το γάλα τους, προς 100 ευρώ/λίτρο. Οι δουλειές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και ο κ. Ολιβιέ Ντενίς δεν προλαβαίνει να καλύψει τις παραγγελίες. Έχει εγκαταστήσει την σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία και πιο συγκεκριμένα στο Chateau des Mottes.
Έστησε την επιχείρησή του από το μηδέν, χωρίς καμία επιδότηση. Η ενασχόλησή του με τα γαϊδούρια ξεκίνησε από νεαρή ηλικία, όταν η οικογένεια του είχε μερικά για να την βοηθούν στις δουλειές. Όπως λέει είχε ακούσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος. "Το 1998 αποφασίσαμε μαζί με τη γυναίκα μου να εκμεταλλευτούμε τα επτά γαϊδούρια που είχαμε στην κατοχή μας. Σκεφτήκαμε να εμπορευτούμε το γάλα τους. Στην αρχή νομίζαμε ότι θα μας μένει το γάλα αδιάθετο. Κάναμε μεγάλο λάθος. Έγινε ανάρπαστο. Η μία γαϊδούρα έφερε την άλλη και σήμερα έχουμε στη μονάδα 100 ζώα", είπε στην Agrenda.

Από την Ελλάδα
Όπως είπε τα ζώα τα αγόρασε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Πορτογαλία. Τα ταΐζει κυρίως χόρτο, που λόγω των βροχοπτώσεων στο Βέλγιο, το αγοράζει από την Ισπανία. Η γαϊδούρα παράγει λίγο γάλα γι’ αυτό και η λιανική του τιμή ξεπερνά τα 100 ευρώ το λίτρο. Οι γαϊδούρες του κ. Ντενίς παράγουν κάθε χρόνο περίπου τέσσερις τόνους, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στην αγορά του Βελγίου. Από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρώ, η θεραπεία με γάλα 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ.
Όπως είπε ο Βέλγος κτηνοτρόφος, το γάλα της γαϊδούρας είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά το παρελθόν καταναλωνόταν ως... φάρμακο και χρησιμοποιούνταν σαν καλλυντικό καθώς με αυτό έπαιρνε το αυτοκρατορικό της μπάνιο η Κλεοπάτρα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στο ανθρώπινο.
"Το παράδειγμα του κ. Ντενίς πρέπει να μας δείξει το δρόμο. Στην Ελλάδα, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια απειλούνται με αφανισμό. Η Πολιτεία πρέπει να αφυπνιστεί. Να επιδοτεί την αγορά ιπποειδών είτε για αγροτουριστικές, είτε για κτηνοτροφικές μονάδες", είπε ο επίκουρος καθηγητής της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος.
Από το περιοδικό Agrenda

4 σχόλια:

  1. Την ιστορία με τους τύπους που αγόραζαν μαϊμούδες απο τους αφρικάνους την ξέρετε? Γάλα γαϊδούρας και ξύσμα τρίχας αρσενικής νυχτερίδας θα μας βγάλουν απο την κρίση! Α ρε Έλληνα...ο άλλος ρώτησε για επιδότηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή