Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Η Πύλος στην Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών


Τη συμμετοχή της Πύλου στην Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου προετοιμάζει η δημοτική αρχή, η οποία θα υποβάλει το σχετικό φάκελο στην επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των πόλεων που ήδη μετέχουν στην Ενωση, η οποία προγραμματίζεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, στην Πάτρα.
Οπως έκανε γνωστό στην «Ε» ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, η Ενωση στοχεύει στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των πόλεων-μελών της στους τομείς της παιδείας, της οικονομίας, της τεχνολογίας και της επικοινωνίας των κατοίκων της, ειδικά των νέων.
Η Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου απαρτίζεται από πόλεις οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ιδρύθηκαν από Ελληνες και
εμφανίζονται στο προσκήνιο της προϊστορίας και της ιστορίας διαδραματίζοντας σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό ρόλο.
Η Ενωση θεσμοθετήθηκε το 1996 και αρχική της έδρα ήταν η αρχαία Agde (Αγάθη) στη νότια Γαλλία και από το 2002 μεταφέρθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου. Η Γενική Συνέλευση της
Ενωσης απαρτίζεται από τους δημάρχους των πόλεων που είναι μέλη της Ενωσης και ανά διετία εκλέγεται το Διοικητικό της Συμβούλιο. Στην Ενωση μέχρι τώρα συμμετέχουν είκοσι μία πόλεις -αρκετές από τις οποίες ελληνικές- που είναι σημαντικά λιμάνια και έχουν πλούσια ναυτική παράδοση και ιστορία, όπως ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Χαλκίδα, η Ρόδος, το Πυθαγόρειο, ο Βόλος κ.ά. ενώ από εξωτερικό συμμετέχουν πόλεις-λιμάνια από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Λίβανο, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.
Μια από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ενωσης είναι η δημιουργία στην κάθε πόλη-μέλος, στο μέτρο του δυνατού, μιας “Εστίας Γνώσης και Επιστημών” που, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, θα προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας των νέων αυτών των πόλεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τις δραστηριότητες της Ενωσης Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές αιτήσεις για ένταξη.
Τα λιμάνια της Ενωσης είναι Αγάθη (Γαλλία), Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), Αντίπολις (Γαλλία), Βόλος, Βύβλος (Λίβανος), Γάδειρα [Ηράκλειο] (Ισπανία), Εμπόριον (Ισπανία), Ηράκλειο, Θηλίνη (Γαλλία), Κάλλαατις (Ρουμανία), Κυρήνεια (Κύπρος), Λάρνακα (Κύπρος), Νίκαια (Γαλλία), Πάτρα, Πάφος (Κύπρος), Πυθαγόρει-ον, Σελινούς (Ιταλία), Τζέρμπα (Τυνησία), Φάσις (Γεωργία), Χαλκίδα, Χερσόνησος (Ουκρανία). Β.Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου