Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

To παλιό γυμνάσιο Πύλου του "Νέστωρα"


Είναι μια πονεμένη ιστορία στην Πύλο αυτή του προγράμματος «Νέστωρ» η οποία έχει κλείσει δεκαετία και πάμε για τη δεύτερη μέχρι να επανέλθει το κτήριο στον Δήμο Πύλου.
Κατ’ αρχήν το γεγονός εναπόθεσης διαφόρων υλικών στον αύλειο χώρο του κτηρίου με ήπιους χαρακτηρισμούς θεωρείται απαράδεκτο. Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της. Οι χιλιάδες επισκέπτες που ανεβαίνουν προς το Νιόκαστρο αντικρίζουν το χάλι αυτό το οποίο βέβαια φαίνεται εν μέρει και από την παραλία. Είναι απορίας άξιον πώς οι Πύλιοι ανεχόμαστε τούτο το χάλι. Η καθιερωμένη απάντηση σε τέτοια γεγονότα είναι κλισέ: «Ο δήμος τι κάνει;» θα αναλυθεί και αυτό ενδελεχώς και θα πούμε ότι και η νέα δημοτική αρχή έχει ευθύνη που ανέχεται τα παραπήγματα και τα άλλα που «κοσμούν» την παραλία.
Σήμερα θα τα πούμε όλα, όσα γνωρίζουμε φυσικά, τα υπόλοιπα θα τα αφήσω για τον ιστορικό του μέλλοντος. Αφού λοιπόν οι πανεπιστημιακοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα θεωρώντας μας αδιάφορους (εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα) αφήνοντας διάφορα υλικά στον αύλειο χώρο χρόνια τώρα, «να γιατί θα τα πούμε όλα».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Η συζήτηση για την λήψη της απόφασης απόδοσης της χρήσης του παλιού γυμνασίου Πύλου για είκοσι χρόνια στην ερευνητική μονάδα του πειράματος «Νέστωρ» ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου 1996 ημέρα Δευτέρα. Ο δήμαρχος Πύλου τότε Γιάννης Βρεττάκος πρότεινε στο Σώμα να δοθεί η χρήση του παλιού γυμνασίου Πύλου για μια περίοδο τουλάχιστον 20 χρόνων, εφόσον το υπουργείο Ερευνας και Τεχνολογίας εξασφαλίσει τη συνεχή ροή χρηματοδότησης για την εξέλιξη του προγράμματος «Νέστωρ» και τη δημιουργία φορέα δημοσίου δικαίου με συμμετοχή στο φορέα του Δήμου Πύλου.
Σαν τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Βρεττάκου υπήρξε κομμάτι ρεαλιστική στο σκέλος της πρότασης που μιλάει για συμμετοχή του δήμου στον φορέα, όσο για το άλλο σκέλος της πρότασης που αφορά τη συνεχή χρηματοδότηση του υπουργείου στο πρόγραμμα είναι καθαρά σουρεαλιστική και πολιτική προκειμένου να πειστεί το Σώμα για να παραχωρηθεί το κτήριο.
Αλίμονο αν τα υπουργεία διαβάζοντας μια πρόταση δήμου ή απόφαση βάζουνε σφραγίδα για το μέλλον. Θα σου πουν ναι για να μην σου χαλάσουν το χατίρι και μετά...
Δώδεκα χρόνια δήμαρχος ο Γιάννης Βρεττάκος είναι βέβαιο ότι γνώριζε να πολιτεύεται. Εκείνο όμως που έχει μεγίστη σημασία είναι η μη δημιουργία φορέα.
Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Τάσος Ζευγίτης ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά και αξίζει να ειπωθεί, έτσι για την ιστορία. Ανέφερε ότι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου δεν γνωρίζουμε αν ανήκει στο Δήμο Πύλου. Αν στην περίπτωση που το κτήριο εμπίπτει στις διατάξεις των σχολικών κτηρίων όπου ο δήμος καθορίζει τη χρήση τους, ενδεχόμενα έσοδα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Δημοτικού Κοινοτικού Κώδικα διατίθενται για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων.
Πρέπει να διασφαλιστεί από την ερευνητική ομάδα «Νέστωρ» τι πρόσωπο είναι, να μας ζητήσει τι χώρο χρειάζεται στο Δήμο Πύλου για την εξυπηρέτησή της και γιατί συγκεκριμένα ζητά αυτό το ακίνητο, το οποίο ο δήμος θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες των
πολιτών του ως διοικητήριο όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, θα έχει έσοδα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα βρουν στέγη. Ο Τάσος Ζευγίτης στη συνέχεια είπε ότι το κτήριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολιτιστικούς σκοπούς.
Ο σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μπαλαφούτης δήλωσε ότι ελλείψει επαρκών στοιχείων αδυνατεί να ψηφίσει την πρόταση.
Σε εκείνο το συμβούλιο ήταν απόντες οι: Κώστας Καλογερόπουλος, Βασίλης Καλδής, Περικλής Τσαρπάλας και ο πάρεδρος Μαρίνος Κορδός.
Η απόφαση φυσικά ελήφθη κατά πλειοψηφία από τους Παναγιώτη Χρονόπουλο πρόεδρο, Παναγιώτη Νικολόπουλο, Παναγιώτη Τζαλαλή, Κώστα Καραλή, Θεοφάνη Τζινιέρη και Νείλο
Δημητρόπουλο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά την άρνηση των Μπαλαφούτη και Ζευγίτη ο πρόεδρος Παναγιώτης Χρονόπουλος είπε ότι η απόφαση που θα ληφθεί πρέπει να είναι ομόφωνη (κατά τη γνώμη του φυσικά) γιατί το όλο πρόγραμμα θα είναι πόλος έλξης για την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή της, ως επίσης θα προβάλει την Πύλο διεθνώς. Η μόνη διεθνής προβολή είναι τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω και προσβάλλουν το επιστημονικό πρόγραμμα και την Πύλο ολόκληρη. Οσο γα τον πόλο έλξης, η σαβούρα εκεί ελκύει αρουραίους. Ρίξτε λίγο ποντικοφάρμακο, ρε παιδιά.
Το στοιχείο που είναι προς διερεύνηση και παραμένει μετέωρο, εκείνο που έβαλε στο τραπέζι ο δήμαρχος και καλώς το έβαλε στην πρότασή του (τη συμμετοχή του δήμου στον φορέα), αφού
ελήφθη η απόφαση έστω και κατά πλειοψηφία δεν είναι αυτονόητο ότι θα ίσχυε η συγκεκριμένη πρόταση του δημάρχου; Δεν είναι αναγκαίες οι πλούσιες γνώσεις περί δημοτικών. Απλή λογική χρειάζεται: Προτείνουμε - Ψηφίζουμε - Υλοποιούμε.
Στην ίδια απόφαση που ελήφθη αναφέρεται ότι η χρήση θα συνεχιστεί και μετά την αποπεράτωση των εργασιών αναπαλαίωσης -ανακατασκευής του κτηρίου με χρηματοδότηση του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου /Κ.Π.Σ. 1994-1999. Είχαν αρχίσει τότε εργασίες όπως αλλαγή στέγης κτλ. Δηλαδή ο «Νέστορας» το πήρε έτοιμο, μέχρι κεραίας.
Κάτι άλλο που δεν έχει γίνει γνωστό δράττομαι της ευκαιρίας ώστε να γνωρίζουν οι Πύλιοι καθώς και οι ση-μερινοί δημοτικοί άρχοντες.
Οταν ο Φιλιππόπουλος εξελέγη δήμαρχος Πύλου μια από τις πρωταρχικές του σκέψεις, την οποία θεωρούσε σημαντικότερη όλων, ήταν η διαδικασία απελευθέρωσης του συγκεκριμένου κτηρίου από τον «Νέστορα» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό κατάστημα έτσι ώστε η δημοτική αρχή να μην προβεί σε κατασκευή καινούργιου Δημαρχείου, περνώντας μερικά χρόνια για την αποπεράτωσή του και τα χρήματα αυτά να διοχετεύονταν σε άλλες ανάγκες, όπως π.χ. στην ανάπλαση της πλατείας.
Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στην οποία παρευρίσκοντο τέσσερις άνθρωποι. Ο Θανάσης Φιλιππόπουλος, ο αντιδήμαρχος Περικλής Τσαρπάλας, ο εκπρόσωπος καθηγητής του προγράμματος «Νέστωρ» και ο γράφων. Ηταν μια συνάντηση φιλική πάνω από όλα, άτυπη αλλά τα μέγιστα ουσιώδης. Τώρα αν δημιουργηθεί η σωστή ερώτηση ως τι ο γράφων βρισκόταν εκεί (θα δημιουργηθεί σίγουρα) η απάντηση είναι απλούστατη: Τι θα γράφαμε σήμερα; Αλλωστε χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί για κείνη τη τετραετία του Φιλοππόπουλου. Κάποτε έρχεται η στιγμή να γράψουμε και εκείνα που δεν δημοσιεύτηκαν τότε.
Ο Φιλιππόπουλος ζήτησε το κτήριο λέγοντας ότι επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει σαν Δημαρχείο αλλά επειδή είναι παραχωρημένο στο πρόγραμμά σας, σας προτείνω τα ακόλουθα: θα τελειοποιήσουμε κτηριακά τα παλιά σφαγεία, ο δήμος θα αναλάβει ό,τι πρόκειται να σας εξυπηρετήσει, εσείς θα μας κάνετε πρόταση για τις λεπτομέρειες, θα αναλάβουμε τη μεταφορά και ό,τι άλλο προκύψει και θα σας δώσουμε το κλειδί στο χέρι. Να σημειωθεί ότι τα παλιά σφαγεία έχουν και αυτόνομο αύλειο χώρο περιφραγμένο.
O,τι άλλα έξοδα προκύψουν θα τα αναλάβει όλα ο δήμος αρκεί να συμφωνήσετε στην πρότασή μου. Τελείωσε την πρότασή του με την εξής αναφορά: Με το κτήριο αυτό πολλές γενιές όπως και η δική μου είναι δεμένες συναισθηματικά γιατί σε αυτό το κτήριο μάθαμε γράμματα. Οσοι μάθαμε γράμματα σε αυτό ζητάμε να του δώσουμε τον χαρακτήρα που του ταιριάζει. Να παραμείνει ένα κτήριο για όλους, γιατί σε όλους μας ανήκει.
Πρέπει να ομολογήσω ότι εκείνο το βράδυ ο Φιλιππόπουλος ήταν πολύ διαφορετικός από το γνωστό του χαρακτήρα. Hταν μια αναφορά ζητημάτων που ο Θανάσης εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με ήθος και ύφος πρωτοφανή. Η συζήτηση έκλεισε μετά από τέσσερις ώρες και κείνο που άφησε ήταν μια πικρία και στενοχώρια στον Θανάση την οποία ποτέ δεν ξεπέρασε.
Τώρα όσο για τον πίσω αύλειο χώρο για τον οποίο η τότε απόφαση δεν αναφέρει ότι παραχωρείται, δύο δημοσιεύματά μου κατά το παρελθόν, συγκεκριμένα στις 3 και 13 Ιουνίου 2001, είχαν σαν περιεχόμενο μια αυθαίρετη ενέργεια των ανθρώπων του “Νέστορα” όπου περίφραξαν με αλυσίδες τον προαύλιο χώρο για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα. Βέβαια μετά από τον εν λόγω ντόρο οι αλυσίδες αφαιρέθηκαν.
Τα τότε δημοσιεύματα καθώς και η απάντηση του τέως δημάρχου Γιάννη Βρεττάκου υπάρχουν για όσους επιθυμούν να θυμηθούν και για όσους δεν γνωρίζουν.
Ως εκ τούτου η δημοτική αρχή οφείλει και πρέπει να ενεργήσει τάχιστα προκειμένου να σταματήσει το χάλι αυτό και να καθαριστεί ο πίσω αύλειος χώρος ο οποίος ανήκει σε όλους και όχι στον «Νέστορα».
Τάκης Αλεξάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου