Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Στο Λύκαιο όρος γεννήθηκε ο Δίας ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ

Την πραγματική ηλικία του πατέρα των θεών, του Δία, αποκάλυψαν όπως φαίνεται Αμερικανοί αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφή στο Λύκαιο όρος εδώ και μερικούς μήνες. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες ο Δίας αρχικά είχε επιλέξει να κατοικήσει στο περήφανο αρκαδικό βουνό. Αργότερα προέκυψε η... μετακόμιση στον Ολυμπο.

Συγκεκριμένα όπως έγραψαν οι “New York Times” και αναδημοσίευσε ο ελληνικός Τύπος, τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι ο Δίας γεννήθηκε (ή τέλος πάντων εμφανίστηκε) το 3000 π.Χ. ενώ μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ήταν κατά 900 χρόνια “κάτοικος” Λυκαίου όρους και όχι του Ολύμπου.
Ο δρ Ντέιβιντ Γκίλμαν από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το υλικό που βρέθηκε στο Λύκαιο δείχνει ότι λατρευόταν στην περιοχή μια θεότητα που πιθανότατα είναι η πρώιμη εμφάνιση του Δία στον ελληνικό χώρο. Ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Γκίλμαν είναι από τους ελάχιστους που είναι ειδικά εκπαιδευμένος να μελετά την φυσική αγωγή κατά την αρχαιότητα, οπότε ξεκίνησε τις ανασκαφές του σε ιππόδρομο που βρίσκεται στην περιοχή. Η υπόλοιπη ομάδα του ανέσκαψε στο βωμό του Δία που υπάρχει στο Λύκαιο όρος.
«Δεν γνωρίζουμε πώς χρησιμοποιήθηκε ο βωμός την περίοδο 3000-2000 π.Χ. Η χρήση του μπορεί να σχετιζόταν με τα φυσικά φαινόμενα όπως βροχή, άνεμος, κεραυνοί και σεισμοί ή και για τη λατρεία μιας θεότητας που την ταύτιζαν με τις δυνάμεις της φύσης», σημειώνει ο Ντέιβιντ Γκίλμαν. Οσο για τα ευρήματα που οδηγούν τους αρχαιολόγους στα συμπεράσματα αυτά; Οστά ζώων και κυρίως κατσικιών και προβάτων ανάμεσα σε στάχτες που δείχνουν ότι υπήρξε θυσία τους, μερικά χάλκινα αντικείμενα και ένας σφραγιδόλιθος με παράσταση ταύρου που θεωρείται ότι έχει σχέση με τη μινωικήΚρήτη, γενέτειρα του Δία.
Επίσης βρέθηκαν όστρακα αγγείων που ηλικιακά φτάνουν στα 5.000 χρόνια. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στη συγκεκριμένη θέση και τι σημαίνει αυτό για τους επιστήμονες, εξηγεί η αρχαιολόγος δρ Μαίρη Βογιατζή που πήρε μέρος στην έρευνα εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Αριζόνα: «Δεν θα μπορούσε να ιδρυθεί ένας οικισμός σε ένα τρομακτικό μέρος σαν κι αυτό, οπότε τα αγγεία χρησιμοποιήθηκαν για τελετουργικούς λόγους στον βωμό». Επίσης σημαντική θεωρείται η πληροφορία που προκύπτει από τα ευρήματα, ότι στο Λύκαιον όρος δεν γίνονταν ανθρωποθυσίες, αφού βρέθηκαν μόνο οστά ζώων.
"ΕΛΕΥΘΕΡΑ" 18/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου