Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Σε άθλια κατάσταση το Κάστρο της Μεθώνης. ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Οι εκτεταμένες φθορές που ο χρόνος επιφέρει στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι αναπόφευκτες, ωστόσο πολλαπλασιάζονται όταν η αδιαφορία της Πολιτείας και η μόνιμη “δικαιολογία“ της έλλειψης χρημάτων έρχεται ως απάντηση στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσσηνίας είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Μεθώνης, για το οποίο δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα μέσω των οποίων ... εκπέμπει SOS. Οπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, είναι σε εξέλιξη οι ετήσιες εργασίες από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που αφορούν καθαρισμούς, συντηρήσεις και μικροαναστηλώσεις: «Πάντως κανένα σοβαρό πρόγραμμα που να αφορά την εκτεταμένη αναστήλωση και ανάδειξη του κάστρου δεν έχουμε δει να γίνεται. Μάλιστα, προγραμματίζω την επόμενη εβδομάδα να επισκεφθώ το υπουργείο Πολιτισμού, να συναντήσω τους αρμόδιους και να ζητήσω ενημέρωση για το αν έχουν γίνει μελέτες εργασιών με στόχο να ενταχθούν στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».
Τα θέματα που αφορούν το κάστρο της Μεθώνης αλλά και τα υπόλοιπα της Πυλίας, μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η Επιτροπή Ανάδειξης, Αναστήλωσης και Συντήρησης Κάστρων Πυλίας, η οποία «έχει εξαφανιστεί εντελώς» όπως μας είπε ο κ. Μιχελής ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο σημείωσε: «Το κάστρο είναι σε άθλια κατάσταση, ο φωτισμός που είχαν τοποθετήσει περιμετρικά του μνημείου είναι ελλιπέστατος γιατί έχουν καεί οι λάμπες και ούτε καν τις αλλάζουν. Εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να επέμβουμε βέβαια, ωστόσο ο κόσμος βλέπει το μνημείο σε αυτή την κατάσταση και επειδή δεν ξέρει ποιος είναι αρμόδιος, τα βάζει με την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση, αν και έχουμε την πρόθεση. Μάλιστα, στην προηγούμενη διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ είχα προτείνει να συνεισφέρουμε οικονομικά για εργασίες που αφορούν στο κάστρο. Από την πλευρά μας εκείνο που μπορούσαμε να κάνουμε, είναι η συμμετοχή μας στην Ενωση Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, πιστεύοντας ότι μέσα από εκεί και ακριβώς γιατί γίνεται μια οργανωμένη και με γνώση προσπάθεια, θα καταφέρουμε να διασώσουμε και να αναδείξουμε το σημαντικό αυτό μνημείο».
Επιπλέον, όπως μας είπε ο δήμαρχος Μεθώνης, καθίσταται προβληματική και η επίσκεψη τουριστών στο κάστρο της Μεθώνης καθώς δεν παρέχονται ούτε οι στοιχειώδεις διευκολύνσεις: «Εχει γίνει μια τεράστια επένδυση, έχει δημιουργηθεί περίπτερο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στην είσοδο του κάστρου που έχει εγκαταστάσεις κυλικείου, χώρους υποδοχής και τουαλέτες. Εγινε προσπάθεια να βρεθεί ιδιώτης που θα το ενοικιάσει και θα το εκμεταλλεύεται αλλά οι όροι είναι τέτοιοι που αποθαρρύνουν. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που αυτό παραμένει κλειστό, κλειστές είναι και οι τουαλέτες με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία των ανθρώπων που επισκέπτονται το κάστρο. Μιλάμε δε, για ανθρώπους ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους και για ένα μνημείο που για να το γυρίσεις θέλεις πάνω από μια ώρα. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι έχει αφεθεί στην τύχη του το κάστρο κι αν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του, εμείς ως τοπική κοινωνία δεν την έχουμε δει ακόμα». Η Μεθώνη είναι μια από τις πόλεις που ευτύχησαν να έχουν πλούτο αρχαιολογικών μνημείων, άρα και αυξημένη φροντίδα για τη συντήρηση και αξιοποίησή του. «Εχω την υπόσχεση της διευθύντριας της 26ης ΕΒΑ κ. Χαλκιά ότι θα επισκεφτεί την περιοχή προκειμένου να εξετάσει όλα τα μνημεία αρμοδιότητας της εφορείας. Γιατί δεν είναι μόνο το κάστρο που πρέπει να μας απασχολεί αλλά και το παλιό καποδιστριακό σχολείο. Εχει γίνει η μελέτη και καταβάλλονται προσπάθειες από την 26η να ενταχθεί στο επόμενο ΠΕΠ και ελπίζω να γίνει η ένταξη γιατί αλλιώς το κτήριο θα καταρρεύσει» μας είπε ο δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/05/2008

1 σχόλιο:

  1. ΝΑΙ ΕΝΩ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!!!!3 ΜΕΤΡΑ ΧΟΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΚΛΗΣΙΑ ΚΛΠ.ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ????

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή