Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Η επίδραση της ΠΟΤΑ

Λίγους μήνες πριν την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων και των υπόλοιπων μονάδων που θα αναπτυχθούν στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), είναι αισθητός ο ούριος επενδυτικός άνεμος που πνέει στη Νότια και τη Δυτική Μεσσηνία. Δεκάδες μικρομεσαίοι επενδυτές, ενθαρρυμένοι από την πορεία των έργων, ξεκίνησαν ή ξεκινούν άμεσα να χτίζουν μικρά ξενοδοχεία και μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και ν‘ ανοίγουν ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Σε κάθε γωνιά κυρίως της Πυλίας, είναι πλέον ορατά τα αποτελέσματα των προσδοκιών που καλλιέργησε το όραμα του καπετάν Βασίλη.
Ο επισκέπτης της περιοχής βλέπει παντού να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και μαγαζιά. Διαπιστώνει παράλληλα ότι τα χαρακτηριστικά όλων των νέων αυτών μονάδων είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας -και δεν διαπνέονται από τη λογική της...αρπαχτής. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία για τις επενδύσεις πρέπει να φυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού από τις αρχές του νομού. Αν οι αρχές πράγματι θέλουν να συνεχιστεί ο επενδυτικός κύκλος, θα πρέπει να βοηθήσουν τους επενδυτές να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης τουριστικής αγοράς. Και με ποιον ακριβώς γνώμονα; Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της “Costa Navarino” στην ΠΟΤΑ, είπε ότι σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες οι τουρίστες με υψηλό εισόδημα ζητούν κυρίως: Να είναι ασφαλής ο τόπος που θα επισκεφτούν. Να είναι φιλόξενοι οι κάτοικοι. Να προστατεύεται το περιβάλλον. Κι ακόμη, να κυριαρχούν οι τοπικές γεύσεις στην κουζίνα του προορισμού που θα επισκεφθούν.
Ουσιαστικά, ο κ. Κωνσταντακόπουλος περιέγραψε τους στόχους που πρέπει να θέσουν οι αρχές για να μην μετατραπεί η επενδυτική άνοιξη σε χειμώνα ύφεσης. Οι αρχές θα πρέπει να φροντίσουν ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφαλής και να μη φοβάται μήπως πάθει... ηλίαση και τι θα κάνει αβοήθητος. Γιατί ασφαλής δεν είναι μόνο ο προορισμός που δεν δέχεται συνήθως... τρομοκρατική επίθεση, αλλά και ο προορισμός που παρέχει ασφάλεια κι υγεία στους επισκέπτες του. Αν ο επισκέπτης πατήσει... αχινό και ψάχνει 4 ώρες για γιατρό, μόνο ασφαλής δεν θα αισθανθεί - και θα φροντίσει στη συνέχεια να δυσφημήσει τον προορισμό αυτό στα πέρατα της οικουμένης. Αν ο επισκέπτης έρθει στη Μεσσηνία και δει το πρόσωπο της... αρπαχτής αντί να αισθανθεί φιλοξενούμενος, είναι σίγουρο ότι θα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Ενα χαμόγελο και μια καλημέρα αξίζουν περισσότερο από δεκάδες διαφημιστικά φυλλάδια. Και φυσικά, όπως είναι αυτονόητο, ο επισκέπτης θέλει να δει κάτω από το ελληνικό φως... το φυσικό περιβάλλον της Μεσσηνίας. Δεν θέλει να δει χωματερές και “αναπλασμένες“ τσιμεντένιες πλατείες. Επίσης, δεν θα έρθει στη Μεσσηνία να δοκιμάσει... πίτσα και παέλια. Θα έρθει για να γευτεί ελιές Καλαμών, μεσσηνιακό ελαιόλαδο, σύκα και άλλα ντόπια προϊόντα του νομού. Αν θέλει να φάει κυρίως... πίτσα, μάλλον θα πάει στη Νάπολη και όχι στην Πύλο. Οι αρχές θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ενημερώσουν τους επαγγελματίες για τους παραπάνω στόχους. Θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει προσπάθεια ώστε σε κάθε ταβέρνα και σε κάθε εστιατόριο ο επισκέπτης να βρίσκει ελιές Καλαμών και μεσσηνιακό ελαιόλαδο - ακόμα και χωρίς να τα ζητήσει ο ίδιος. Αντί να προσπαθούμε να πουλήσουμε λάδι
στο... Βιετνάμ, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει μια προσπάθεια προώθησης των μεσσηνιακών προϊόντων στις ταβέρνες και τα σούπερ μάρκετ του νομού. Γιατί αντί να προσπαθούμε ματαίως να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στις πιο απίθανες γωνιές του πλανήτη, θα ήταν προτιμότερο -και πιο συμφέρον φυσικά- ναπουλήσουμε τα προϊόντα μας στην τοπική αγορά που διευρύνεται ραγδαία λόγωτου τουρισμού.
Η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει... αλλά οι άρχοντες έχουν πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθούν. Τρέχουν από ημερίδα σε ημερίδα κι από συνέδριο σε συνέδριο για να φωτογραφηθούν στις πρώτη σειρά των καθισμάτων. Με τον τουρισμό θα ασχοληθούν;
Από τη στήλη
Οι συντάκτες της “Ε” σχολιάζουν "Εξω από τα δόντια" Θανάσης Λαγός 03/06/2008
Πολλές φορές με ρωτούν-εναγωνίως- επαγγελματίες και απλοί πολίτες της Πύλου για το τι πιστεύω για την επένδυση του Καπετάν-Βασίλη και αν τελικά θα ωφεληθούν οι πολλοί από την ιστορία αυτή. Ήμουν ένθερμός υποστηρικτής αυτής της επένδυσης από τη θητεία μου στο Δήμο Πύλου, όταν κάναμε μεγάλες προσπάθειες να ξεκολλήσει η επένδυση από το βραχνά της γραφειοκρατίας. Η απάντησή μου ήταν και είναι μία. Προσδοκώ πολλά για όλους εκείνους που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στα standards που έχουν τεθεί από την μεταπήδηση του επιπέδου του τουρισμού πολύ προς τα επάνω. Οι «πελάτες» της ΠΟΤΑ είναι άλλου επιπέδου και άλλης φιλοσοφίας. Έχω ασχοληθεί λίγο με το γκολφ και μπορώ να ξέρω μερικά πράγματα καλύτερα από τον μέσο κάτοικο της περιοχής.
Αν όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, και ευελπιστούν ότι θα έχουν όφελος από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στα μέρη μας, αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και βρουν-όπως το αναφέρει και ο συντάκτης της «Ε»-τρόπους να κρατήσουν τον τουρίστα με κάτι που δεν θα το βρίσκουν αλλού, τότε όλα θα πάνε καλά για τους περισσότερους.
Σίγουρα θα πρέπει να κάνει και η πολιτεία άλματα για να λειτουργήσει καλά το «σύστημα». Το κέντρο υγείας της Πύλου πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο και οι δρόμοι δεν πρέπει να παρουσιάζουν τα χάλια που έχουν τώρα. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να εξαφανιστούν τα σκουπίδια από κάθε στροφή του δρόμου. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά. Δική μας είναι η παροιμία «Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα». Ας το δούμε και έτσι. Πάλι όφελος θα έχουμε.
Θα μου πει κάποιος «και τι θα γίνει, θα αλλάξουμε και περπατησιά;» Πρέπει. Έπρεπε να το έχουμε κάνει τόσο καιρό για μας. Ας το κάνουμε τώρα για μας και για τους άλλους. Με κοινή προσπάθεια, πολιτών και πολιτείας, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες.
Κώστας....

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΙ, Ή ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή