Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ “ΟΧΙ” ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Τουρισμός εναντίον αιολικής ενέργειας στην Πύλο

imageimage

Κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην περιοχή “Αγιος Νικόλαος” του Δήμου Πύλου, λόγω της άμεσης προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης, τάχθηκαν οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Επέμειναν στην ομόφωνη αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή, εκτιμώντας πως θα υπάρχει οπτική ρύπανση και θα επηρεάσει την αναμενόμενη τουριστική ανάπτυξη. Οι θέσεις αυτές εκφράστηκαν στην ημερίδα που οργανώθηκε, προχθές το απόγευμα, στο Ινστιτούτο “Νέστωρ”
και στην οποία εισηγητές ήταν οι Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΚΑΠΕ, Γιάννης Πανουργιάς, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας. Δημήτρης Κατσαπρακάκης, καθηγητής στο ΤΕΙ Κρήτης, στο Τμήμα Μηχανολογίας στο Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας και Κωνσταντίνος Κατώπης, διευθυντής Ανάπτυξης Εργων της Gamesa Ενεργειακή Ελλάς (της εταιρείας που ενδιαφέρεται να λειτουργήσει αιολικό πάρκο στη θέση “Αγιος Νικόλαος”). Οι εισηγητές σημείωσαν τη μεγάλη ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας, υποστήριξαν πως τα αιολικά πάρκα είναι συμβατά με την τουριστική ανάπτυξη, δεν ενοχλούν και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.
Ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος είπε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου έχει τοποθετηθεί ομόφωνα αρνητικά στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον “Αγιο Νικόλαο”» και σημείωσε: «Κι εγώ προσωπικά ενίσχυσα την αρνητική μου άποψη, μετά το ταξίδι στην Ισπανία, όπου πήγαμε προσκεκλημένοι της ισπανικής πρεσβείας και είδαμε και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πέρα από την αιολική (γεωθερμία και νερό). Τα πάρα πολλά αιολικά πάρκα στην Ισπανία σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο κοντά σε τουριστικά -και μάλιστα ραγδαία- αναπτυσσόμενες περιοχές. Δε θα είχα την ίδια άποψη και θα ήμουν υπέρ της εγκατάστασης αιολικού πάρκου, αν ήμουν δήμαρχος σε γεωργικό - κτηνοτροφικό δήμο με ορεινές περιοχές, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και να αξιοποιηθούν. Η Πύλος τα επόμενα χρόνια με την επένδυση της ΠΟΤΑ θα έχει πληρότητα 100% και επεκτείνεται προς την περιοχή της Μεθώνης. Και στην περιοχή εκείνη ήδη φτιάχνονται καινούργια σπίτια και καταστήματα. Εξάλλου, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, λόγω της δυναμικότητάς του θα αποφέρει στο δήμο πολύ λίγα έσοδα. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες δίπλα σε θαυμάσια χωριά. Και αναφέρομαι στην οπτική ρύπανση που θα υπάρχει».
Μεταξύ των απόψεων που καταγράφηκαν:
Ο επικεφαλής της “Ανατροπής” Χρήστος Μαλαπάνης είπε ότι η Μεσσηνία είναι περιοχή αιολικής καταλληλότητας και όχι προτεραιότητας στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο, τάχθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαφωνώντας, όμως, με τη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης.
Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Βρεττάκος ρώτησε γιατί προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον “Αγιο Νικόλαο” και όχι στα βουνά πιο κάτω, προς το Δήμο Μεθώνης, όπου έχει πιο πολύ αέρα. Η απάντηση ήταν πως απορρίφθηκαν 10 ανεμογεννήτριες στη συγκεκριμένη περιοχή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης έκανε λόγο για μελέτη που αναφέρει αυξημένο θόρυβο και για μείωση του τουρισμού σε Σκωτία και Ουαλία.
Ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Καραμπάτσος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συγκεκριμένη θέση, αναφέροντας ότι φαίνονται από παντού οι ανεμογεννήτριες και πως μελλοντικά θα υπάρξει τουριστική ανάπτυξη προς τον “Αγιο Νικόλαο”.
Η εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαρίλια Καλούλη είπε «ναι» στα αιολικά πάρκα, αλλά να είναι εκτός διαδρόμου για τα μεταναστευτικά πουλιά. Και παρατήρησε πως η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται στον άξονα μετανάστευσης.
Για όλα αυτά τα ζητήματα οι εισηγητές επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις, αναφέροντας ότι υπάρχουν περιοχές στον κόσμο που συνδυάζουν τουρισμό και αιολική ενέργεια. Είναι τόσο πολλά τα προβλήματα έλλειψης ενεργειακών πόρων, που σε λίγα χρόνια κανείς δε θα ασχολείται με την οπτική ρύπανση από τις ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριεςπου φαίνονται, δεν επηρεάζουν τον τουρισμό.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/07/2008

Η δική μου άποψη είναι ΝΑΙ, υπό όρους. Η ερώτηση που έκανα και δεν την αναφέρει η δημοσιογράφος της εφημερίδας ήταν «πως το δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνη αρνητική απόφαση χωρίς να προηγηθεί μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωσή τους. Τι λόγο είχε η μετά την απόφαση ενημέρωση των πολιτών και του δημοτικού συμβουλίου»; Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι είχε ενημερωθεί. Αν είχε αυτός ενημερωθεί κατ’ ιδίαν σε κανένα άλλο ταξίδι σαν και αυτό της Ισπανίας δεν το διευκρίνισε. Θα ήθελα να γράψω πολλά αλλά ίσως μια άλλη φορά.

Κώστας...

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Η ΠΛΑΖ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ!!!!ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ!!!ΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΠΩΣ ΑΚΞΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ)!!! ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ???ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΙΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ!!!!ΙΣΩΣ ΛΕΩ!!!ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!!Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΧΑΣΕ ΠΩΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!!!!

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή