Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Ασχετη η ΠΟΤΑ με την λειψυδρία στην Πύλο

Hλιμνοδεξαμενή που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες άρδευσης της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην Πύλο γεμίζει από τον Ξεριά, παίρνοντας μόνο ένα 3% όταν ανεβαίνουν τα νερά -και δεν αντλεί καθόλου από τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό δήλωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος και ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την ΠΟΤΑ ως υπεύθυνη για τη λειψυδρία της Πυλίας. Οι δύο άνδρες παρέθεσαν στοιχεία και έδειξαν στους δημοσιογράφους το σημείο άντλησης που έχει δημιουργηθεί στον Ξεριά - ενώ τόνισαν επανειλημμένα ότι από το ποτάμι χρησιμοποιείται μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό νερού, οπότε καμιά σχέση δεν έχει η λιμνοδεξαμενή με τη λειψυδρία.
Ο κ. Χρονόπουλος είπε ότι υπάρχει νερό στη Γιάλοβα, αλλά δεν υπάρχει δίκτυο για τη μεταφορά του στα χωριά που διψούν. Πρόσθεσε δε ότι γίνονται μελέτες από τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλονίκης για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στην Πυλία.
Μελλοντικά θα γίνουν μικρά φράγματα συγκράτησης των νερών και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, είπε σε άλλο σημείο ο κ. Χρονόπουλος. Δήλωσε έπειτα ότι η σημερινή δημοτική αρχή εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχει
λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη τετραετία - σύμφωνα με τις οποίες η λιμνοδεξαμενή μπορεί να παίρνει νερό από τον Ξεριά. Είπε ακόμη ότι εξαιτίας της ανομβρίας έχει μειωθεί η ποσότητα των νερών στις πηγές του Χανδρινού και της Πύλου. “Νερό υπάρχει στη Γιάλοβα”, πρόσθεσε, “αλλά δεν υπάρχει δίκτυο για την υδροδότηση των χωριών από το Μεσοχώρι έως τους Αμπελόκηπους”. Κλείνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύλου είπε πως “δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι ξεπουλήσαμε το νερό”.
Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, φορτισμένος συναισθηματικά, είπε πως αυτή η ιστορία με το νερό τον έχει απογοητεύσει και στενοχωρήσει. «Λένε στους κατοίκους, “εσείς δεν έχετε νερό κι ο καπετάνιος ποτίζει το γρασίδι”», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν ξεκινήσει την παράθεση στοιχείων για την λιμνοδεξαμενή. Στη συνέχεια είπε ότι η λιμνοδεξαμενή της Πύλου αντλεί το 3% των υδάτων του Ξεριά και η λιμνοδεξαμενή στο Ρωμανού το 0,5% των υδάτων του Σελλά. Στα δε ποτάμια δεν έγινε κανένα φράγμα - έγινε μια γούρνα δίπλα στην κοίτη, και όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει αντλούνται οι ποσότητες που χρειάζονται για να γεμίσουν οι λιμνοδεξαμνές, τόνισε ο κ. Κώνσταντακόπουλος.
Για τις ανάγκες της λιμνοδεξαμενής στην Πύλο απαιτούνται 350.000 κυβικά νερού ετησίως, και 300.000 κυβικά για τις ανάγκες της λιμνοδεξαμενής στου Ρωμανού, ανέφερε - προσθέτοντας ότι αν στα 1.300 στρέμματα της ΠΟΤΑ φυτευόταν τριφύλλι, θα απαιτούνταν 1.400 κυβικά... ανά στρέμμα το χρόνο, και κανένας δεν θα διαμαρτυρόταν. “Ας τελειώσει αυτή η ιστορία. Πρώτος εγώ δεν θέλω να υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας στην Πυλία. Αν βάλουν μαύρες σημαίες στο Μηδέν δεν είναι καλό για την επένδυση”, είπε κλείνοντας τη συνέντευξη ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Θ.Λ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 14/08/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου