Η παρουσία χθες το μεσημέρι στην Πύλο, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, καταδεικνύει τη θέληση της χώρας μας να αποτελέσει, στα αμέσως επόμενα χρόνια, το επίκεντρο της παγκόσμιας επιστημονικής πρωτοπορίας στην εφαρμογή της Αστρονομίας νετρίνων διεκδικώντας την πόντιση του υποβρύχιου Τηλεσκοπίου Νετρίνων διαστάσεων Κυβικού Χιλιομέτρου (KM3NeT) στα 5.200 μέτρα του φρέατος των Οινουσών.Τη δυνατότητα αυτή -να αποκαλυφθούν φαινόμενα από το παρελθόν, αλλά και θαύματα για το μέλλον του Σύμπαντος- διεκδικεί με αξιώσεις το με έδρα την Πύλο Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο έχει παίξει πρωτοποριακό ρόλο διεθνώς στη γέννηση και ανάπτυξη της Αστρονομίας Νετρίνων, μιας καινούργιας επιστήμης.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατ’ αρχήν εγκρίνει την πόντιση στη Μεσόγειο του KM3NeT, ωστόσο, εκτός από την Ελλάδα με το φρέαρ των Οινουσών, 48 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πύλου, υπάρχουν δύο ακόμα διεκδικητές· η Ιταλία στην περιοχή του Κάπο Πασέρο νότια από την Κατάνια της Σικελίας, και η Γαλλία στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Tουλόν. Η τελική επιλογή της περιοχής θα γίνει από το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.
Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λεωνίδας Ρεσβάνης - ο οποίος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Κ. Παπούλια - τόνισε ότι η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου συγκεντρώνει αντικειμενικά τις καλύτερες προϋποθέσεις, από τις 3 περιοχές που έχουν προταθεί στη Μεσόγειο, για την πόντιση του KM3NeT. Ταυτόχρονα επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Ινστιτούτου στην αποδοχή και χρηματοδότηση της Αστρονομίας των νετρίνων από διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα, θυμίζοντας ότι η αρχική προσπάθεια για το τηλεσκόπιο νετρίνων στη Μεσόγειο ξεκίνησε στην Πύλο πριν περίπου 15 χρόνια, ως κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών: «Δεν δικαιούμεθα να αποτύχουμε, πρέπει να συνεχίσουμε για να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε πριν από 15 χρόνια, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή. Δεν πρέπει να νιώθουμε ως ξενοδόχοι, αλλά ως οικοδεσπότες της νέας αυτής επιστήμης» σημείωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου.
Ο Λ. Ρεσβάνης εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι -παρά την ελληνική πραγματικότητα «που αρέσκεται στην ομφαλοσκόπηση και είναι ειδική στη δημιουργία προβλημάτων» όπως χαρακτηριστικά είπε-η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας θα ενισχυθεί περαιτέρω, «βελτιώνοντας σημαντικά την υλικοτεχνική και διαχειριστική υποδομή του Ινστιτούτου, δρομολογώντας ταυτόχρονα τη μετεξέλιξή του σε διεθνές ερευνητικό κέντρο». Για την αναβάθμιση και την ενίσχυση, στο εξής, της ερευνητικής προσπάθειας από την πολιτεία δεσμεύθηκε από την πλευρά του ο νέος γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Φίλιππος Τσαλίδης, διαβεβαιώνοντας για την αμέριστη στήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης προς το Ινστιτούτο «Νέστωρ», το οποίο -όπως τόνισε- θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω τις υποδομές του και θα στελεχωθεί με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιων Σιώτης, πρώην πρόεδρος του «Δημόκριτου» και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, παρουσίασε το φάκελο της ελληνικής πρότασης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πόντιση του KM3NeT στο φρέαρ των Οινουσών. Οπως σημείωσε, η περιοχή ανοιχτά της Πύλου είναι μακράν η καταλληλότερη για το σκοπό που επιδιώκεται - την καταγραφή των αντιδράσεων των νετρίνων με τη μάζα της Γης- ωστόσο επισήμανε ότι απαιτείται να υπάρξει έγκαιρα επιπλέον αναβάθμιση των υποδομών, τόσο των επικοινωνιακών, όσο και των οδικών, αλλά και των λιμενικών. «Ενώ η Ελλάδα στα τηλεοπτικά παράθυρα περί άλλα τυρβάζει, ο “Νέστωρ“ προβάλλει άλλα πρότυπα. Γιατί η πορεία της χώρας μας ακολουθεί την άγονη γραμμή κι εμείς ελαφραίνουμε το κράτος πετώντας αξίες και κριτήρια που μας χαρακτήριζαν -παιδεία, έρευνα, περιβάλλον- κρατώντας τα μεγάλα λόγια και τις ψευδαισθήσεις» είπε στη συνέχεια, στην ομιλία του για την «παράλληλη Ελλάδα» ο Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ομιλητής χαρακτήρισε το «Νέστωρ» ως επίτευγμα αυτής της «παράλληλης Ελλάδας, η οποία αντιτάσσεται στον αμοραλισμό και τους κενούς λόγους, μιας παράλληλης Ελλάδας -από ανθρώπους κάθε τομέα και τάξης- που αποτελεί ελπίδα για να αποφευχθεί η προκαθορισμένη μοίρα μας». Τόνισε μάλιστα ο Γ. Γραμματικάκης ότι είναι η «παράλληλη Ελλάδα» που κόντρα «σε διαψεύσεις υποσχέσεων, κόντρα στην αβελτηρία των θεσμών, κόντρα στη γραφειοκρατία, αλλά και παρ’ όλα τα λάθη μας, έχει επιτύχει την πρωτοπορία και την καταξίωση» για να καταλήξει σημειώνοντας ότι σε αυτό έγκειται κυρίως η σημασία του «Νέστωρ» και καλώντας να συγκλίνουν επιτέλους αυτές οι δύο «Ελλάδες».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο νομάρχης Μεσσηνίας -και πρόεδρος της ΕΝΑΕ- Δημήτρης Δράκος, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ινστιτούτο «επιβραβεύει την αρετή των ανθρώπων που ασχολούνται με την επιστήμη και την έρευνα», ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία του Κάρολου Παπούλια στην Πύλο δίνει δύναμη στην ελληνική περιφέρεια.
Συγκίνηση και ικανοποίηση εξέφρασε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου «Νέστωρ», για να ακολουθήσει γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Κ. Παπούλια ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λεωνίδας Ρεσβάνης. Ο Κ. Παπούλιας αναχώρησε στη
συνέχεια, επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση ήταν επίσης ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Δημήτρης Κουσελάς, ο πρώην δήμαρχος Πύλου Γιάννης Βρεττάκος, ο Γιώργος Σταυρακάκης διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρίστος Γούδης -διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αδρακτάς, ο διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Ι. Βούλγαρης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου Χρ. Μακρής, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου.
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/09/2008
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ “ΝΕΣΤΩΡ” Η Πύλος διεκδικεί το υποβρύχιο τηλεσκόπιο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου