Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Το κόστος της ανάπτυξης

Η επιστολή του κ. Ηλία Κανάκη στο τεύχος σας της 21ης Αυγούστου μου θύμισε κάτι που έπρεπε να είχα κάνει εδώ και πολύ καιρό. Στην επιστολή του ο κ. Κανάκης αναφέρεται σε ορισμένα θέματα που αφορούν την περιοχή της Πυλίας.
Το 1987 κάποιοι επιχειρηματίες πήρανε από την τράπεζα το εργοστάσιο του Λάρδα στο Αριοχώρι και άρχισαν να παράγουν κονσερβοποιημένα ροδάκινα και του έδωσαν ζωή και δουλειά μέχρι το 1990, οπότε βρέθηκε ένας βουλευτής Μεσσηνίας που με την βοήθεια των τοπικών αρχών το έκλεισε διότι τα νερά από τα ροδάκινα θεωρηθήκαν επικίνδυνα για το περιβάλλον. Το εργοστάσιο αυτό έχει διπλό βιολογικό καθαρισμό και θα ήθελα να ξέρω πώς αισθάνεται ο βουλευτής που βλέπει το εργοστάσιο τώρα μισογκρεμισμένο και με μια πινακίδα
πωλείται εδώ και μερικά χρόνια. Τι έκαναν οι Μεσσήνιοι για το κλείσιμο του εργοστασίου; Τίποτα. Λίγο αργότερα βούλιαξε σε 2 μέρη ο νέος δρόμος Παραδείσια – Αλλαγή και είναι ακόμα 10-12 χρόνια αργότερα. Τι έκαναν οι Μεσσήνιοι; Τίποτα. Η Ολυμπιακή σταμάτησε την πτήση της για Καλαμάτα. Τι έκαναν οι Μεσσήνιοι; Τίποτα. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι σχεδόν σε τριτοκοσμική κατάσταση. Τι κάνουν οι Μεσσήνιοι; Τίποτα. Ο δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας είναι κάκιστος όπως και οι υπόλοιποι δρόμοι της Μεσσηνίας. Αλλά και εδώ τίποτα. Το μόνο ποτάμι στην Μεσσηνία είναι ο Πάμισος και χύνεται στην θάλασσα ανεκμετάλλευτος. Και εδώ τίποτα. Το λιμάνι της Καλαμάτας φάντασμα. Εκατοντάδες ελαιοτριβεία στην Μεσσηνία αδειάζουν τους λιόσμους στα ποτάμια και εδώ δεν έχει ανοίξει μύτη, γιατί μας βολεύει. Οι Ιταλοί εκμεταλλεύονται το λάδι μας κι εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Τίποτα από τα πιο πάνω και πολλά άλλα δεν μας έκανε κακό, θα μας καταστρέψουν όμως τα γκολφ. Είμαστε σοβαροί;
Η Πυλία έχει την μεγαλύτερη μετανάστευση στο εξωτερικό και εσωτερικό. Γιατί; Μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο μας όμως από την ώρα που ανακοινώθηκε το έργο αυτό, οικολόγοι, καθηγητές, ειδήμονες παντός τύπου θέλουνε να μας σώσουν και ερωτώ πού ήτανε όλοι αυτοί οι καλοθελητές όταν εμείς φεύγαμε για Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Αθήνα; Ακόμα και στην τριτοκοσμική Βενεζουέλα πήγαμε για να σωθούμε.
Δεν είχαμε ποτέ νερό και ποτέ δεν σκέφτηκε κανένας να κάνει ένα φράγμα. Στη παραλία του Αϊ-Βασίλη δεν πάνε ούτε μπαμπακούλες. Στα Κοκεβέϊκα δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση, ήταν πάντοτε ιδιωτικά. Οι στροφές του Αϊ-Βασίλη είναι μια μεγάλη καρμανιόλα. Η Ελλάδα γεμάτη τριτοκοσμικό τουρισμό και κανένας δεν έχει αναφέρει ποτέ στα Αγγλογερμανικά πρακτορεία τουρισμού που στέλνουν εδώ ό,τι χειρότερο έχουν οι χώρες τους και ούτε μας πειράζει που είναι όλα προπληρωμένα.
Μας ενοχλεί ο υψηλός τουρισμός που φέρνει το γκολφ και που είναι ο μεγαλύτερος υψηλός τουρισμός παγκοσμίως. Οι Τούρκοι κατάφεραν με το γκολφ να έχουν γεμάτα ξενοδοχεία όλο τον χρόνο στην Αντάλυα λίγο πιο κάτω από την Ρόδο ενώ τα δικά μας χαροπαλεύουν με 2-3 μήνες.
Αγαπητέ συμπατριώτη Ηλία, 13 γήπεδα έκαναν οι Τούρκοι και καθάρισαν, έκαναν μια περιοχή που ήταν γεμάτη κουνούπια τον πρώτο γκολφικό σταθμό στην Ευρώπη με εκατοντάδες πτήσεις ημερησίως. Οσο για να παίξεις εκεί, πρέπει να κάνεις κράτηση 3-4 μήνες πιο πριν. Πόσο έχουν ωφεληθεί; Μάλλον πολύ. Η Πύλος και η Γιάλοβα έχουν τουρισμό 1-2 μήνες το χρόνο, αν το λέτε αυτό τουρισμό. Η πρόοδος έχει κόστος και πρέπει να την βλέπουμε με μια οπτική γωνία 360 μοιρών και όχι όπως εξυπηρετεί εμάς. Για σκεφτείτε να βγάζαμε ακόμη λάδι με τα γαϊδούρια. Το μισό λάδι πήγαινε στο λιόσμο και στα λιοκόκκια.
Για να φεύγουμε εμείς από την Αθήνα γρήγορα μέσω Αττικής οδού κάποιοι άλλοι έχασαν τις περιουσίες τους. Για το νέο αεροδρόμιο και πολλά άλλα έργα το ίδιο. Κάποιοι άλλοι πέθαναν για να μιλάμε εμείς σήμερα ελεύθεροι την γλώσσα των προγόνων μας. Πρέπει να βλέπουμε τι εξυπηρετεί το σύνολο και όχι τους λίγους. Η παράκαμψη στην Γιάλοβα είναι ό,τι καλύτερο για τους ντόπιους οι οποίοι θα αποφύγουν τις επικίνδυνες στροφές του Αϊ Βασίλη, εκτός εάν οι στροφές είναι πιο γρήγορες από τον ίσιο δρόμο.
Μην μιλάτε για νερό γιατί εγώ ξέρω πολλά πηγάδια στην περιοχή εκεί κάτω που έχουν γίνει βόθροι. Υπάρχουν όμως λύσεις, αρκεί να καθίσουν αυτοί που τους ενδιαφέρει να το συζητήσουν και να τις βρουν. Ο πόλεμος και οι εχθρότητες, σε οποιοδήποτε επίπεδο, δεν έφεραν ποτέ καλό αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις όμως λύνουν τα προβλήματα αρκεί να υπάρχει θέληση από όλους και μην περιμένετε τους Μεσσήνιους αντιπροσώπους μας στην Βουλή, αυτοί μένουν στην Εκάλη, την Πολιτεία κ.λπ. και έχουν λύσει τα προβλήματά τους.
Σούλης Ρουμανάς
Κρεμμύδια Μεσσηνίας
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/09/2008

1 σχόλιο:

  1. Κυριε Σουλη ειστε γκολφερ εεεε???Ετσι εξηγειται!!!!




    www.hgf.gr/cms/cms/upload/pdf/results_strokeplay06.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή