Μια αξιόλογη αγροτική μονάδα στο μικρό χωριό Ρωμανού διάγει τον τέταρτο χρόνο παραγωγής της με αποδόσεις εξαιρετικά σημαντικές. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείριση με πρωτεργάτη τον Φώτη Καράμπελα που γύρισε από την Αθήνα στο χωριό του με ιδέες για ανάπτυξη πάνω στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Σπούδασε ηλεκτρονικός στην υδροκέφαλη Αθήνα αλλά οι συνθήκες που επικρατούν στην εύρεση εργασίας τον ανάγκασαν να σκεφτεί την επιστροφή του στο χωριό αρχίζοντας έναν αγώνα παραγωγής αγροτικών προϊόντων με σύγχρονη τεχνολογία τελείως άγνωστη στην περιοχή. Ο πατέρας του Γιάννης, αγρότης επίσης, δυσκολεύτηκε πολύ να κατανοήσει την παραγωγή μέσα από σύγχρονες μεθόδους αποτρέποντάς τον για το άλμα που θα επιχειρούσε. Ο γιος, μη μπορώντας να τον πείσει, το μόνο που έκανε ήταν να επιμείνει σθεναρά και να βάλει μπροστά χωρίς την συγκατάθεσή του.
Σήμερα απολαμβάνουν τους κόπους της επιμονής του Φώτη που δικαιώθηκε και συγκαταλέγεται στους επιχειρηματίες πλέον. Το σύγχρονο θερμοκήπιο που κατασκευάστηκε ειδικά για την παραγωγή τομάτας είναι αυτοματοποιημένο, συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή που το φυτό ποτίζεται όταν υπάρχει έλλειψη και όχι ανεξέλεγκτα. Διατηρεί τις θερμοκρασίες χειμώνα καλοκαίρι σε επίπεδα επιτρεπτά για την ανάπτυξη του φυτού. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι τα φυτά δεν είναι φυτεμένα στο έδαφος αλλά κάθε ένα σε ειδικό υπόστρωμα. Δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με το έδαφος προκειμένου να αποφευχθούν χημικές, μυκητολογικές ασθένειες που μπορεί να έχει το έδαφος αλλά και να γίνεται καλύτερη η αφομείωση των λιπασμάτων, τα οποία φυσικά είναι ενδεδειγμένα για την βιολογική καλλιέργεια. Στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο παράγονται 200 τόννοι τομάτα από 15.000 φυτά κάθε περίοδο. Οπως προαναφέρθηκε, οι περίοδοι είναι δύο στη διάρκεια του έτους.
Στην ερώτηση αν η περιοχή μας προσφέρεται για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ο Φώτης Καράμπελας επιμένει ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί όπως θα έπρεπε τη γη μας, η οποία αποδίδει τα μέγιστα σε ό,τι καλλιεργήσεις. Οπως μας είπε: «κόβω κολοκύθι τρεις φορές την εβδομάδα από 2,5 τόννους την κάθε φορά. Δεν αφήνω να πάει χαμένη καμία γεωργική περίδος. Πέρυσι δοκίμασα την παραγωγή φράουλας και απέδωσε άριστα». Φυσικά παράγει προϊόντα και εκτός θερμοκηπίου σε κτήματα που νοικιάζει όταν δεν αρκούν τα κτήματα της οικογένειας.
Το καρπούζι διοχετεύεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Οσο για την τομάτα, βασικός πελάτης του είναι ο Σκλαβενίτης καθώς και άλλα μικρότερα σούπερ-μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην επιχείρησή του εργάζονται σε μόνιμη βάση δέκα άτομα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Η δυσκολία απορρόφησης των προϊόντων, τελικά, μπορεί να είναι μύθος, όταν η ζήτηση στον τόπο σου είναι ανύπαρκτη, όπως λένε πολλοί. Αγορές υπάρχουν παντού, αρκεί να τις βρεις. Ομως, δεν είναι περίεργο να τρώει ο Θεσσαλονικιός τομάτα από το Ρωμανού και εμείς στη Μεσσηνία να τρώμε τομάτα από την Κρήτη ή από το Ισραήλ; Βέβαια ουδείς μπορεί να αναγκάσει τον καθέναν τι θα τρώει και από πού. Απλώς κουβέντα να γίνεται... Στην ερώτηση, τέλος, πώς ο Φώτης Καράμπελας αποφάσισε να επιστρέψει στο Ρωμανού και να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα μάς είπε ότι ένας βασικός λόγος είναι και η ΠΟΤΑ που «ευελπιστώ με την ολοκλήρωσή της να προωθήσω το προϊόν μου δίπλα μου». Το κόστος της εγκατάστασης του θερμοκηπίου των επτά στρεμμάτων μας είπε ότι ανήλθε στα 320.000 ευρώ
από τα οποία τα 100.000 ήταν επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν και το Ρωμανού βρίσκεται δίπλα στην Πύλο μάς ήταν εντελώς άγνωστη η εν λόγω επιχείριση και τούτο διότι η ανόητη διχοτόμηση του Καποδίστρια Ι είχε ως αποτέλεσμα η Πύλος να έχει χάσει την επαφή με το Ρωμανού χρόνια τώρα.
Τάκης Αλεξάκης "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 03/11/2008
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
Μια πρότυπη αγροτική μονάδα στο Ρωμανού ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου