Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΠΟΤΑ Τελειώνει το Νavarino Dunes

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευών των κεντρικών κτηρίων της πρώτης περιοχής στην Costa Navarino, Navarino Dunes, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η κατασκευή των περιφερειακών κτηρίων. Οι πρώτες δύο ξενοδοχειακές μονάδες, που θα λειτουργήσουν το 2010, είναι το “Τhe Romanos, a Luxury Collection Resort” και το “The Westin Resort” και βρίσκονται σε απόσταση 10χλμ. από την πόλη της Πύλου και κοντά στις γραφικές πόλεις των Δήμων Νέστορος και Γαργαλιάνων. 

Τα ξενοδοχεία είναι διαμορφωμένα με τη μορφή Μεσσηνιακών χωριών, σε χαμηλά κτήρια και συγκροτήματα με βίλλες. Σε χαρακτηριστικές θέσεις εισάγονται στοιχεία μεγαλύτερου ύψους, όπως ο πύργος βιβλιοθήκης, τα οποία αποτελούν στοιχεία αναφοράς και λειτουργούν ως τοπόσημα, όμοια με τους πύργους και τα καμπαναριά των παραδοσιακών οικισμών.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, με χρήση τοπικών υλικών και τεχνικών, δημιουργώντας ένα παραδοσιακό μοτίβο σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός ακολουθεί τις εξής αρχές:
• Άντληση στοιχείων και κλίμακας από την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έτσι ώστε να παραμένουν στα ίδια ύψη με τα κτήρια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, επιτυγχάνεται ποικιλία στη σύνθεση των κτηρίων με την εναλλαγή των χρωματισμών και των υλικών, όπως πέτρινες και επιχρισμένες επιφάνειες. Παράλληλα, γίνεται εφαρμογή μορφολογικών στοιχείων, τα οποία συναντώνται στην παραδοσιακή Μεσσηνιακή αρχιτεκτονική, όπως τοξωτά ανοίγματα και περάσματα, ξύλινοι εξώστες, ξύλινες πέργκολες, στέγες με κεραμίδια, τα οποία όμως διατηρούν στην εφαρμογή τους την πιο απλή και λιτή εκδοχή, ενώ επιλέγονται απλά, φυσικά και γηγενή υλικά, όπως πέτρα, σοβάς, ξύλο, και βότσαλο.
• Προσαρμογή στη φυσική τοπογραφία και τις κλίσεις του εδάφους
Τα κτήρια ακολουθούν τη μορφολογία του φυσικού εδάφους, δημιουργώντας ένα αμφιθεατρικό αποτέλεσμα με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Κάποιοι όγκοι μάλιστα, χάνονται στο έδαφος με τη κατάλληλη φύτευση στο δώμα τους. Αναπτύσσονται περισσότερα από 5.000 τ.μ. φυτεμένων δωμάτων και κατασκευάζονται στέγες «ανοιχτού τύπου». Οι μικρότερες μονάδες είναι τοποθετημένες ελεύθερα στο οικόπεδο με ανεξάρτητες υπαίθριες προσβάσεις. 
• Προτροπή του επισκέπτη να περιηγηθεί στο περιβάλλον, μέσω της δημιουργίας ενδιαφερόντων εξωτερικών χώρων με οπτικές εναλλαγές, καθώς και χώρων περιπάτου και αναψυχής. 
• Διαφύλαξη του υπάρχοντος πρασίνου και εμπλουτισμός του φυσικού περιβάλλοντος με φύτευση στοιχείων της τοπικής χλωρίδας. Λωρίδες δασικής βλάστησης που προϋπήρχαν εντός των ορίων του Navarino Dunes έχουν διατηρηθεί και έχουν εμπλουτιστεί με νέα φυτά της τοπικής Μεσσηνιακής χλωρίδας.
• Μέγιστη αξιοποίηση της θέας προς τη θάλασσα, παράλληλα με προσπάθεια διάταξης των πτερύγων και προς άλλα σημεία αναφοράς, όπως ο ποταμός Σέλας, οι κήποι και οι περιβάλλοντες χώροι.
Ο σχεδιασμός πληροί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, τόσο στη χωροθέτηση των κτηρίων, όσο και στον καθορισμό των βασικών κατασκευαστικών επιλογών. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει:  
4 Εξασφάλιση επαρκούς ηλιασμού και ηλιοπροστασίας
4 Εξασφάλιση επαρκούς ανεμοπροστασίας, φυσικού αερισμού, φυσικού δροσισμού και θερμικής άνεσης
4 Αξιοποίηση των ηλιακών κερδών 
4 Μείωση των θερμικών απωλειών και φορτίων προς το εξωτερικό περιβάλλον 
4 Χρήση ήπιων ή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος 
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη. Το έργο τους έχει επαινεθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με βραβεία σε πολλούς διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο βιοκλιματικό και ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό. Το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη έχει εκπονήσει μελέτες για έργα, εκτός από την Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Μέση Ανατολή, στην Πορτογαλία, στις Κάτω Χώρες, στη Νορβηγία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Ουκρανία.

"ΘΑΡΡΟΣ" 07/02/2009

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου