Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Μοναδικός πλούτος στον υγρότοπο της Γιάλοβας

image

Τις γνώσεις τους και πολλή δουλειά προσφέρουν καθημερινά τα στελέχη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, όμως η περιοχή χρειάζεται επιπλέον στήριξη και από την Πολιτεία, τόσο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης.
Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Υγρότοπους (2 Φεβρουαρίου), οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ ενημέρωσαν για τα όσα έχουν πετύχει ως τώρα, καθώς και για τους στόχους που έχουν θέσει. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Παναγιώτης Μπαζίγος, ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΝΜΕΣ Χρίστος Ριζάς, ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης και ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Νίκος Κατσικερός. Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ξενοφών Κάππας.
Η αρχική τοποθέτηση - παρουσίαση του έργου της Ορνιθολογικής έγινε από την συντονίστρια
του προγράμματος της Γιάλοβας Μαρίλια Καλούλη. Η κ. Καλούλη ανέφερε συνοπτικά τα στοιχεία που αφορούν τη ζωή της περιοχής. Εκεί φιλοξενούνται 265 είδη πουλιών, τα οποία είτε ξεχειμωνιάζουν είτε βρίσκουν καταφύγιο κατά τη μετανάστευση. Ο υγρότοπος της Γιάλοβας, εκτός από τα πουλιά, φιλοξενεί τον μοναδικό πληθυσμό στην Ευρώπη του αφρικανικού χαμαιλέοντα, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το 1989. Η ΕΟΕ συνεργάζεται με νομαρχιακές υπηρεσίες, τους Δήμους Πύλου και Νέστορος και Πανεπιστήμια ενώ το έργο της υποστηρίζεται από προγράμματα εθνικής και κοινοτικής συγχρηματοδότησης καθώς και από ιδιωτικούς φορείς όπως οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. Κάποιοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί αυτής της προσπάθειας κατά τον προηγούμενο χρόνο: καταγράφηκαν 6.633 υδρόβια πουλιά από 52 είδη, 1.489 εργάστηκαν οι 45 εθελοντές από όλον τον κόσμο, γεννήθηκαν περίπου 1.700 νεοσσοί χαμαιλέοντα, καταγράφηκαν μόλις 35 νέες φωλιές του είδους, ενημερώθηκαν 4.500 Ελληνες και αλλοδαποί επισκέπτες, 700 μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Η κ. Καλούλη δεν έμεινε όμως στα αισιόδοξα στοιχεία της προσπάθειας αυτής, αλλά μίλησε και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι της Ορνιθολογικής. Σημαντικότερες απειλές είναι η μείωση των υδάτινων πόρων, η έλλειψη χαρτογράφησης της δημόσιας έκτασης, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων από αυθαίρετες ενέργειες και η επιβάρυνσή τους από λύματα, η έλλειψη σχεδίου διαχείρισης επισκεπτών. Ετσι, η Ορνιθολογική εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, καθώς και για την ενίσχυση των δράσεων προστασίας και προβολής της περιοχής. “Γι’ αυτό το σκοπό είναι απαραίτητη η συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των φορέων που πιστεύουν στη διατήρηση του μοναδικού φυσικού πλούτου της Γιάλοβας“ τόνισε κλείνοντας η ίδια.
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Προγραμμάτων Κώστας Τεκενετζής κάλεσε στο βήμα τον αντινομάρχη κ. Αναστασόπουλο ο οποίος, αφού συνεχάρη τα στελέχη της Εταιρείας,
τοποθετήθηκε για τα όσα έχουν γίνει ως τώρα από την πλευρά της Νομαρχίας, για τις περιοχές Νatura. Στάθηκε ιδιαίτερα δε στο ότι συνεχώς υπάρχουν πιέσεις από τη ΝΑΜ προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την ίδρυση φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα έχει ως έδρα την Καλαμάτα και παραρτήματα στη Σπάρτη.
Λίγο αργότερα, τη δική του άποψη εξέθεσε ο κ. Τσορώνης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια των ανθρώπων της Ορνιθολογικής, έτσι ώστε στο εξής για τους καθαρισμούς των ακτών, να δίδονται στο δήμο σαφείς οδηγίες, σε περιπτώσεις όπου δεν πρέπει να περάσει από συγκεκριμένα σημεία το ειδικό όχημα καθαρισμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΟΕ μπορεί κανείς να επισκεφθεί το site www.orntithologiki.gr.
Ρεπορτάζ Γιούλα Σαρδέλη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου