Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Τα αποτελέσματα του ΕΛΚΕΘΕ για το “Ramona”

Οφείλουν να επανορθώσουν ζητώντας συγγνώμη αυτοί που δυσφήμησαν την Πύλο με τη «βόμβα» που εκτόξευσαν σχετικά με το «Ramona» και το φορτίο του. Σε ό,τι αφορά το θειικό αργίλιο δεν ταξινομείται ως επικίνδυνο σε κοινοτικό επίπεδο. Παράλληλα παραπέμπει το θέμα στο ΕΛΚΕΘΕ.
Κλιμάκιο του ΕΛΚΕΘΕ μετέβη στην περιοχή Γιάλοβα στις 3/2/09 και διενέργησε αυτοψία και δειγματοληψία με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ελήφθησαν δείγματα ιζήματος τόσο για χημικές αναλύσεις όσο και για τη μελέτη των βενθικών οργανισμών από 4 σημεία: από την πλώρη του ναυαγίου, την πρύμνη, από το εσωτερικό του αμπαριού και από σημείο ανοιχτά του ναυαγίου σε βάθος 4 μ. Επίσης συλλέχτηκε για χημική ανάλυση δείγμα από το περιεχόμενο των τσουβαλιών που βρέθηκαν στο αμπάρι. Τα δείγματα ελήφθησαν με αυτόνομη κατάδυση και μεταφέρθηκαν στο Βιογεωχημικό Εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ ενώ τα δείγματα για τη μελέτη των βενθικών οργανισμών κοσκινίστηκαν και επί τόπου με κόσκινο, συντηρήθηκαν σε διάλυμα φορμόλης 40% σε θαλασσινό νερό και χρωστική Rose Bengal και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και αυτά στο εργαστήριο. Πραγματοποιήθηκαν πλήθος αναλύσεων.
Το συμπέρασμα: Οι βιοκοινωνίες της περιοχής του όρμου της Πύλου γύρω από το ναυάγιο “Ramona” δεν έδειξαν σημεία ανθρωπογενούς διατάραξης. Είναι βιοκοινωνίες που χαρακτηρίζουν τις συνθήκες φυσικής αστάθειας λόγω μειωμένου υδροδυναμισμού της περιοχής. Η παρουσία κάποιων ανθεκτικών ειδών σε αρκετά υψηλές πυκνότητες είναι αναμενόμενη σε παρόμοιους κλειστούς όρμους με εισροή και γλυκών υδάτων. Οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στα δείγματα των ιζημάτων πέριξ του ναυαγίου είναι φυσιολογικές και δείχνουν ότι δεν υπάρχει ουσιώδης επιβάρυνση στην περιοχή.
Δείγμα από το περιεχόμενο των τσουβαλιών που υπήρχαν στο αμπάρι περιείχε αυξημένα ποσοστά αργιλίου και θείου, προφανώς λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων θειικού αργιλίου, ενώ στο ίδιο δείγμα ήταν επίσης αυξημένες οι συγκεντρώσεις κάποιων βαρέων μετάλλων.
Σε ό,τι αφορά τα ιχνοστοιχεία και τα βαρέα μέταλλα οι συγκεντρώσεις τους είναι φυσιολογικές σε όλα τα δείγματα των ιζημάτων και χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δειγμάτων. Το δείγμα που συλλέχτηκε από το περιεχόμενο των τσουβαλιών έχει συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, χαλκού, στροντίου, μολυβδενίου και μολύβδου σε σχέση με τα δείγματα των ιζημάτων. 
Τ. Αλ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου