Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Η πόλη του Πέτρου Θέμελη αποκτά θέατρο

Σε τρία χρόνια η Αρχαία Μεσσήνη θα έχει και άλλο μνημείο να θαυμάζουμε

Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι του 3ου αι. π.Χ. και χρησιμοποιείτο μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ.

image

Σε τρία χρόνια θα έχουμε κι άλλο μνημείο να θαυμάζουμε στην Αρχαία Μεσσήνη. Μετά την αναστήλωση του εντυπωσιακού σταδίου και του μικρού θεάτρου-βουλευτηρίου, θα προστεθεί στον εκτεταμένο αυτό αρχαιολογικό χώρο το θέατρο του 3ου αι. π.Χ., ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας.
Πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν ορατός ούτε λίθος από το μνημείο. Η ανασκαφή του άρχισε με μια χρηματοδότηση από το Γ‘ ΚΠΣ στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για την ανάδειξη των μνημείων της σπουδαίας αυτής πόλης. Σήμερα μπορούμε να δούμε το σκηνικό οικοδόμημα, την ορχήστρα και ένα τμήμα του κοίλου, ενώ υπάρχει πλούσιο αυθεντικό υλικό, 1.500 αρχιτεκτονικά μέλη, συντηρημένα και ταυτισμένα, τα οποία περιμένουν να γυρίσουν τάχιστα στη θέση τους. Αρκεί να μην υπάρξει καθυστέρηση στις εγκρίσεις των μελετών από το υπουργείο Πολιτισμού. Χρήματα κρατικά δεν απαιτούνται. Από πέρυσι ανέλαβε τη δαπάνη του έργου το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου.
Η προμελέτη του έργου, που εκπόνησαν οι αρχιτεκτόνισσες Κωνσταντίνα Καραλή και Μαρία Τζωρτζάκη, εγκρίθηκε προχθές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά πολλών επαίνων. Σύμφωνα με αυτή θα γίνει αναστήλωση του κοίλου, της σκηνής, των δύο παρόδων και του αναλημματικού τοίχου που υπάρχει στο άνω μέρος του κοίλου. Επίσης θα κατασκευαστεί δίκτυο αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων, προκειμένου αυτά να παροχετεύονται στον περιφερειακό αγωγό της ορχήστρας, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Το θέατρο της Μεσσήνης βρίσκεται ΒΔ του Ασκληπιείου και 50 μ. από την Αγορά της αρχαίας πόλης. Χρησιμοποιείτο μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. για ψυχαγωγία των πολιτών αλλά και για πολιτικές συγκεντρώσεις. Η καταστροφή του κοίλου οφείλεται κυρίως στους κατοίκους της πρωτοβυζαντινής και βυζαντινής εποχής, οι οποίοι λιθολόγησαν το μνημείο μετατρέποντάς το σε «λατομείο» για τις οικοδομικές ανάγκες του οικισμού και της γειτονικής βασιλικής.
[Tης Ν. Κοντράρου-Ρασσιά από την
εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ“]

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 07/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου