Μέσα από λιθογραφίες, όπλα, έγγραφα, χάρτες, γραμματόσημα και άλλα αντικείμενα της συλλογής του Ιωάννη Τάνταλου, η έκθεση «Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Πολλαπλές αναγνώσεις» απεικονίζει τις διαστάσεις του ιστορικού γεγονότος, που ήταν καθοριστικό για την απελευθέρωση του έθνους.
Η έκθεση που φιλοξενείται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης, παράρτημα της Εθνικής, εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου. Στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα επετείου της ναυμαχίας, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον «οικείο» χώρο της Πύλου, έπειτα από συμφωνία που γνωστοποιήθηκε στα εγκαίνια από το δήμαρχο της πόλης Γ. Χρονόπουλο και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Η κ. Λαμπράκη-Πλάκα μίλησε για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως μάθημα εθνικής αυτογνωσίας. Ενα μάθημα το οποίο θα μεταδοθεί στα παιδιά μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που, όπως ενημέρωσε η διευθύντρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, θα πραγματοποιηθούν ώστε να εκτιμήσουν τη βαρύτητα του γεγονότος, να δουν αδυναμίες και αρετές και να αναζητήσουν αναφορές στο τότε και στο τώρα.
Για τη διοργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκε η Πινακοθήκη με τα ΓΑΚ Λακωνίας. Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Πέπη Γαβαλά ενημέρωσε ότι το τμήμα της ανέλαβε την τεκμηρίωση του γεγονότος, χρησιμοποιώντας έγγραφα της κρατικής υπηρεσίας των ΓΑΚ, αλλά και της Ρωσίας, η πρεσβεία της οποίας, επεσήμανε, ανταποκρίθηκε άμεσα στη χορήγησή τους.
Φως στα γεγονότα που οδήγησαν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου έριξε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Κρεμμυδάς, τονίζοντας ότι προηγήθηκε μια προετοιμασία και πως η ναυμαχία δεν αποτελεί ούτε τυχαίο ούτε ξαφνικό γεγονός. «Ποιος έριξε την πρώτη κανονιά δεν έχει σημασία για τη σημερινή ιστοριογραφία. Αξία έχει να γνωρίζουμε πώς φτάσαμε εκεί», επεσήμανε ο καθηγητής. Ο κ. Κρεμμυδάς ανέτρεξε στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν, μίλησε για το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και τις επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων και υποστήριξε ότι η ελληνική επανάσταση είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ναυμαχία, η έκβαση της οποίας, επεσήμανε, ήταν καταλυτική τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι η συλλογή του Ιωάννη Τάνταλου που εκτίθεται είναι από τις πληρέστερες που γνωρίζει. Τόνισε δε ότι ο συλλέκτης «είναι ο τελευταίος, αν όχι από τους τελευταίους, ενός ανθρώπινου κοινωνικού τύπου, του ιατροφιλόσοφου».
Ο κ. Τάνταλος αρκέστηκε να ευχαριστήσει το πλήθος κόσμου για την παρουσία του στα εγκαίνια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, ως κάτοικος Λακωνίας, αν και όχι Λάκωνας, έχει προσφέρει κάτι στον τόπο.
Ε.Ψ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 06/04/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου