Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ... ΑΡΩΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Για τον κινηματογράφο συζήτησαν Αντ. Σαμαράς και Χάρης Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, που κατάγεται από τα Φιλιατρά, συναντήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο, όπου και συζήτησαν, σ’ ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κινηματογραφία και τον κλάδο γενικότερα.

image image

O κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στον υπουργό πως είναι αναγκαία η αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που θα γίνει με την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου “Περί κινηματογραφικής πολιτικής”, αποτελούμενη από 12 κεφάλαια και 77 άρθρα, η οποία συνθέτει τις απόψεις των περισσοτέρων φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας και όχι μόνο. Πρόταση νόμου που στηρίχθηκε στο Γ’ Κινηματογραφικό Συνέδριο Εργασίας που οργανώθηκε με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, τον Μάιο του 2007.
Ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών μιλώντας στην “Ε“ για τα ζητήματα που έθεσε στον υπουργό Πολιτισμού σημείωσε: «Πρέπει να δοθούν επιτέλους λύσεις σε πάρα πολλά σημεία του νόμου που έχουν ξεπεραστεί. Ως Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών υπερασπιζόμαστε την πρόταση νόμου περί Κινηματογραφικής Πολιτικής, που έχει κατατεθεί στο υπουργείο από τις 31 Οκτωβρίου 2008 και συνθέτει τις απόψεις των φορέων του χώρου, σκηνοθετών, σεναριογράφων, παραγωγών, τεχνικών, μουσικοσυνθετών, διανομέων, αιθουσαρχών, κινηματογραφικών λεσχών και άλλων κινηματογραφιστών και καλλιτεχνών.
Είναι δε η πρώτη φορά, μετά από τον Νόμο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, που δημιουργείται μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη πρόταση από τον ίδιο τον κινηματογραφικό χώρο και ζητάμε από τον υπουργό να την υλοποιήσει. Να σημειωθεί δε, ότι όλα τα μεγάλα νομοθετήματα όπως ο νόμος της Μελίνας το 1996, ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα το 1993 και ο νόμος για το 1,5% έχουν υλοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλης της κινηματογραφικής κοινότητας ενώ αντίθετα ο διορθωτικός νόμος του 1997 έφερε τα γνωστά προβλήματα που τώρα προσπαθούμε να διορθώσουμε κι ο νόμος Τατούλη του 2004 που έγινε εν κρυπτώ απορρίφθηκε απ’ όλο τον κινηματογραφικό κόσμο και αποσύρθηκε».
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε γνώστης των προβλημάτων της ελληνικής κινηματογραφίας, της απόδοσης του 1,5% στους δημιουργούς -που το ’93 μάλιστα, είχε συμβάλει κι εκείνος ώστε να υλοποιηθεί ο νόμος- και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν αποδίδεται μέχρι σήμερα παρ’ όλο που έχουν περάσει 16 χρόνια.
Ο Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στη μελέτη της πρότασης σχεδίου νόμου των κινηματογραφικών φορέων, τονίζοντας πως είναι θετικός απέναντι σε μια κοινή πρόταση όλων των επαγγελματιών του χώρου. Μάλιστα δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τη Διασωματειακή Επιτροπή για να συζητήσουν από κοινού τις περαιτέρω ενέργειες. Αναλυτικότερα, τα σημεία που συζήτησαν ο Χάρης Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν: Η εφαρμογή, επιτέλους, του Προεδρικού Διατάγματος 285/1993 για το 1,5% που για 16 ολόκληρα χρόνια οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αρνούνται να εφαρμόσουν ή, ως πιεστική λύση, προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση. Η αύξηση των κονδυλίων για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, η αλλαγή του τρόπου απονομής των Ετήσιων Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας. Διαχωρισμός από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η Επιτροπή Απονομής των Ετήσιων Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας να μπορεί να βλέπει τις υποψήφιες κινηματογραφικές ταινίες σε όποιο format (υλικό φορέα) έχουν γυριστεί καθώς και να προβάλλονται στον ίδιο υλικό φορέα στις επίσημες προβολές. Η Κατάργηση της διάταξης που υποχρεώνει μία ταινία ντοκιμαντέρ να παιχτεί υποχρεωτικά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για να δικαιούται συμμετοχή στα Ετήσια Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας. Ιδρυση Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, ενώ ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εξέθεσε στον υπουργό Πολιτισμού το πρόβλημα στέγασης της Εταιρείας, ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών.
Η συζήτηση βέβαια δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και ζητήματα της Μεσσηνίας. Να θυμίσουμε ότι η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχει έτοιμη μια φιλόδοξη πρόταση για ένα φεστιβάλ που θα αφορά συνολικά τις τέχνες, με παράλληλες εκδηλώσεις που θα αφορούν κυρίως τη νεολαία και θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον νομό όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο υπουργός Πολιτισμού, αρχικά έδειξε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα εξετάσει καθώς και το ενδεχόμενο να την υλοποιήσει το ίδιο το υπουργείο.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 09/04/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου