Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΣΧΟΟΑΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΥΛΙΑΣ Τουρισμός και αγροτικά οι άξονες ανάπτυξης

image Ανατολική Πυλία - Αγιος Ανδρέας

imageΚορώνη

Ηανάπτυξη του ρόλου των τριών κέντρων Πεταλίδι - Λογγά - Κορώνη ως κέντρων υπηρεσιών για τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη, είναι μια από τις αρχές σχεδιασμού της χωρικής οργάνωσης, που προτείνει το ΣΧΟΟΑΠ των Δήμων Αίπειας - Κορώνης - Πεταλιδίου. Αυτό σημειώνεται στη β1 φάση του ΣΧΟΟΑΠ που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους 3 δήμους της Ανατολικής Πυλίας. Στα βασικά του σημεία το ΣΧΟΟΑΠ στη συγκεκριμένη φάση σημειώνει:
Αξονες και πόλοι ανάπτυξης της περιοχής:
«Κυρίαρχος άξονας ανάπτυξης οικιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων παραμένει ο παραλιακός ο οποίος και συνδέει τα κύρια οικιστικά κέντρα Πεταλίδι, Λογγά - Αγιο Ανδρέα και Κορώνη. Ανήκει στο σύστημα οδικού δακτυλίου της Πυλίας με δύο κύριες συνδέσεις: Σύνδεση με τα αστικά συγκροτήματα Καλαμάτας - Μεσσήνης. Σύνδεση με τη Φοινικούντα - Μεθώνη. Το δομικό σχέδιο προτείνει την ανάπτυξη ενός ενδιάμεσου άξονα στο κέντρο της ενδοχώρας της Πυλίας στην κατεύθυνση Α - Δ. Σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατά κανόνα μικρή απόσταση του δρόμου αυτού από την ακτογραμμή».
Χωρικές ενότητες:
«Το δομικό σχέδιο στον εκτός οικισμών χώρο διακρίνει τρεις ενότητες: Περιοχές φυσικών οικοσυστημάτων στα ορεινά συμπλέγματα που έχουν χαρακτηριστικά απολύτου προστασίας. Περιοχές ημιορεινού και ορεινού αγροτικού χώρου με σημαντικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα. Περιοχές παραλιακές, πεδινές ή λοφώδεις που δέχονται τις σημαντικότερες πιέσεις αστικοποίησης από δραστηριότητες τουρισμού και δευτερεύουσας κατοικίας».
Το προτεινόμενο ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο:
«Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου επιτυγχάνεται με την εισαγωγή δύο νέων αξόνων σύνδεσης στην κατεύθυνση Βορρά - Νότου. Αξονας σύνδεσης ορεινών οικισμών. Αξονας παραλιακής περιοχής. Ο άξονας των ορεινών οικισμών συνδέει στο εσωτερικό της ενδοχώρας ένα πλέγμα ορεινών οικισμών. Πρόκειται για δρόμο με ήπια γεωμετρικά χαρακτηριστικά για τους σκοπούς περιήγησης που κατά το πλείστον δημιουργείται με τη βελτίωση ήδη υφιστάμενων δρόμων. Ο νέος παραλιακός άξονας σχεδιάζεται εσωτερικά του παραλιακού σε μέση απόσταση ενός χιλιομέτρου, ώστε να αποφορτίσει τον υφιστάμενο παραλιακό άξονα».
Οικιστική διάρθρωση και το νέο οικιστικό περιβάλλον:
«Η εξέλιξη του οικιστικού ιστού κυρίως στα παράλια αλλά και στα ορεινά δημιουργεί νέες διατάξεις και υποδηλώνει τάσεις και πιέσεις θετικές και αρνητικές και στους τρεις δήμους. Το δομικό σχέδιο στον ευρύτερο παραλιακό χώρο προβλέπει σχετικά έντονη δραστηριότητα τουρισμού και αναψυχής, αλλά και δυνατότητα δημιουργίας οργανωμένων οικιστικών περιοχών με όρους ιδιωτικής επένδυσης (ΠΕΡΠΟ) ή διάσπαρτη παραθεριστική κατοικία. Η περιοχή αυτή όμως συνεχίζει στην πλειονότητά της να διατηρεί τον αγροτικό χαρακτήρα μια και οι αγροτικές εκτάσεις θα αποτελούν την κυρίαρχη χρήση. Στον ορεινό και ημιορεινό χώρο το δομικό σχέδιο προβλέπει διατήρηση του αγροτικού τοπίου χωρίς να αναπτύσσονται νέες οικιστικές πυκνότητες πέραν των υφισταμένων αγροτικών ή και των εγκαταλελειμμένων οικισμών. Συμπερασματικά, η πρόταση διακρίνεται από μια στρατηγική διαβάθμισης της επιβάρυνσης στο χώρο από τις πεδινές παραλιακές περιοχές σταδιακά μέχρι και τις ορεινές περιοχές προστασίας».
Αρχές σχεδιασμού:
«Οι αρχές σχεδιασμού της χωρικής οργάνωσης διαρθρώνεται σε 4 βασικούς άξονες:
* Την ανάπτυξη του ρόλου των τριών κέντρων Πεταλίδι - Λογγά - Κορώνη ως κέντρων υπηρεσιών για τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη.
* Τη διαχείριση του παραλιακού άξονα με την οργάνωση τουριστικών περιοχών και περιοχών παραθερισμού και εποχικής κατοίκησης.
* Τη διαφύλαξη του αγροτικού χώρου και του αγροτικού τοπίου.
* Τη διαφύλαξη περιοχών με αξιόλογο φυσικό πλούτο τόσο στα παράλια και τα νησιά όσο και στην ορεινή ενδοχώρα».

Γ.Σ. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 10/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου