Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν οι χιλιάδες κάτοικοι της Λακωνίας που κατέκλυσαν τον μητροπολιτικό ναό του Ελκόμενου Χριστού την περασμένη Δευτέρα για να τιμήσουν την πολιούχο Παναγία Χρυσαφίτισσα. Στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε στην αίσια έκβαση που είχε η πολύχρονη προσπάθειά του να επανέλθει στην κοιτίδα της η εικόνα της Σταύρωσης που σήμερα φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Ευστάθιος μετά από επίσκεψή του στο υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Σαμαράς “όχι απλώς συμφώνησε για την επιστροφή τής εικόνας, αλλά ζήτησε να την συνοδεύσει ο ίδιος μέχρι την τοποθέτησή της στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου». Για λόγους ασφαλείας και καλής συντήρησης της εικόνας, ήδη το παρεκκλήσι έχει ανακαινισθεί και αναμένεται η μουσειακή μελέτη που εκπονεί η Ε’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ώστε να εκλείψει και το τελευταίο εμπόδιο για την επιστροφή στον φυσικό του χώρο, ενός μοναδικού θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού κειμήλιου.
Το ιστορικό της εικόνας
Η Παλαιολόγεια εικόνα της Σταύρωσης είναι έργο αγνώστου δημιουργού. Η δημιουργία της χρονολογείται στα τέλη τού 14ου αιώνα, και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ανυπολόγιστης αξίας. Τον Νοέμβριο του 1979 αρχαιοκάπηλοι κατάφεραν να εισβάλουν στον ναό του Ελκόμενου Χριστού και να φυγαδεύσουν την μεγάλων διαστάσεων εικόνα της Σταύρωσης αφού πρώτα την τεμάχισαν για την ευκολότερη μεταφορά της. Ενα χρόνο αργότερα οι αρχαιοκάπηλοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ενώ η εικόνα επανασυγκολλήθηκε. Από τότε παραμένει υπό αυστηρές συνθήκες φύλαξης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Το πάνδημο και πάγιο αίτημα για την επιστροφή της με πρωτεργάτη τον μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, παρά τις υποσχέσεις δεκάδων υπουργών Πολιτισμού τα τελευταία 30 χρόνια έπεφτε στο κενό αφού δεν υπήρχε χώρος για την ασφαλή φύλαξη και συντήρησή της. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να ανάψει το “πράσινο φως” για την επιστροφή της εικόνας μετά από 30 χρόνια, έπαιξε ο κ. Ευστάθιος που προσέφερε τον κατάλληλο χώρο καθώς και η πρωτοβουλία του με σύνθημα “Οι εικόνες στις εκκλησίες και όχι στα μουσεία» που είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πάνω από 10.000 υπογραφές που υποστήριζαν το αίτημα και παραδόθηκαν στον υπουργό. Για την αίσια έκβαση αυτού του ζητήματος την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό τους εκφράζουν η δημοτική αρχή, σύλλογοι, φορείς και πολίτες που θεωρούν ότι η επαναφορά ενός σπάνιου πολιτιστικού θησαυρού θα συμβάλει στην αύξηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 04/05/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου