Για την γέννηση, την ζωή και τον θάνατο του ήλιου και των αστέρων μίλησε, το Σάββατο το βράδυ, ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κανάρης Τσίγκανος στην Κυπαρισσία στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος». Η ομιλία έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Γυμνασίου, το Ενιαίο Λύκειο και ο Δήμος Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ετους Αστρονομίας 2009.
Τον προσκεκλημένο προσφώνησε ο καθηγητής Χρήστος Σαμπαζιώτης αναφερόμενος τόσο στο πλούσιο βιογραφικό του όσο και στο Παγκόσμιο Ετος Αστρονομίας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε, ευχαριστώντας τον κ. Τσίγκανο για την παρουσία του, ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Στην ομιλία του ο κ. Τσίγκανος αναφέρθηκε στα τρία βασικά στάδια της Αστρονομίας - πριν 2,5 χιλ. χρόνια με τους Ελληνες φιλοσόφους, πριν 400 χρόνια με το Γαλιλαίο και πριν 50 χρόνια όταν άρχισε η διαστημική εποχή. Προσδιόρισε την θέση μας σε σχέση με τον Γαλαξία μας τονίζοντας ότι σε μια διάμετρο 100.000 ετών φωτός που έχει εμείς βρισκόμαστε 30.000 από το κέντρο του. Μίλησε για την χρονολογία του σύμπαντος σημείωνοντας ότι η επιστήμη έχει προσδιορίσει τι έγινε από την στιγμή της μεγάλης έκρηξης μέχρι και σήμερα και ποιες χρονικές περίοδοι πέρασαν από τότε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ύλη δημιουργήθηκε 300.000 χρόνια μετά την μεγάλη έκρηξη και μετά από 1 δισ. χρόνια δημιουργήθηκαν οι πρώτοι γαλαξίες ενώ μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 δισ. χρόνια. Ο ήλιος δημιουργήθηκε πριν από 5 δισ. χρόνια. Παρατηρώντας, τόνισε, την γέννηση άλλων άστρων μπορούμε να δούμε πώς δημιουργήθηκε και ο δικός μας ήλιος αλλά και ποια είναι η ζωή του και ο θάνατός του.
Επισήμανε λοιπόν ότι οι αστέρες δημιουργούνται μέσα σε σκοτεινά νεφελώματα, η περίοδος αυτή σε σχέση με την ζωή τους σαν αστέρες είναι σχετικά μικρή. Στην συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της ζωής το περνούν ως άστρα και στην συνέχεια διαλύονται με μια μεγάλη έκρηξη η οποία όμως με τα ωστικά κύματα προκαλεί την γέννηση νέων αστέρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όμορφη αυτή βραδιά με το ταξίδι στο σύμπαν ολοκληρώθηκε με αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπιο, όπου πέρα από την πανσέληνο αρκετοί μπόρεσαν να
δουν και τον εκπληκτικό Κρόνο.
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 11/05/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου