Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Δήμοι Μεσσηνίας


Ζούμε δίπλα στη θάλασσα, κι όμως αναλογικά, ως χώρα, έχουμε τους περισσότερους πνιγμούς στην Ευρώπη, ενώ παγκοσμίως βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση! Η έλλειψη εκπαίδευσης από νωρίς, η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τη θάλασσα και τους κινδύνους της, αλλά και η απουσία ναυαγοσωστών είναι αιτίες που σχετίζονται με το πρόβλημα. Για παράδειγμα, σε αρκετούς Δήμους της Μεσσηνίας, αν και οι ναυαγοσώστες θα έπρεπε να είναι στις θέσεις τους από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, δουλεύουν Ιούλιο - Αύγουστο. Και αυτοί, αν βρεθούν.
Έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες
Έτσι, το Λιμεναρχείο βάζει πρόστιμα στους Δήμους, ενώ οι δήμαρχοι από την πλευρά τους παραπονιούνται ότι δημοσιεύουν προκηρύξεις για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, αλλά δεν εμφανίζεται κανείς. Οι εκπαιδευμένοι διασώστες είναι λίγοι και πολλοί από αυτούς προτιμούν να δουλέψουν σε ξενοδοχεία και πισίνες, επειδή εκεί απασχολούνται περισσότερους μήνες (ξεκινούν από το Μάιο).
Λιμεναρχείο Καλαμάτας
Κατ’ αρχάς, ποιες παραλίες οφείλουν να έχουν ναυαγοσώστη; Όπως μας λέει ο διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Καλαμάτας Σταύρος Ζέππος, «ναυαγοσώστες πρέπει να υπάρχουν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις πλαζ οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες».
Όσο για το ποιες είναι αυτές: «Πρώτον, όσες εκμεταλλεύεται ο Δήμος, δηλαδή νοικιάζει το χώρο σε καταστήματα, με ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ., οπότε έχει κέρδος από αυτές. Και δεύτερον, όσες τους θερινούς μήνες έχουν μέσο όρο προσέλευσης λουομένων 500 άτομα ανά χιλιόμετρο».
Το Λιμεναρχείο ασκεί έλεγχο και όταν διαπιστώνει ότι δεν τηρείται ο νόμος, επιβάλλει πρόστιμο. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, που μιλήσαμε με τον κ. Ζέππο, η κατάσταση είχε ως εξής: Ο Δήμος Καλαμάτας μόλις την ίδια μέρα (26/6) είχε προσλάβει ναυαγοσώστες (9 άτομα) με καθυστέρηση.
Ο Δήμος Μεσσήνης είχε ήδη «συμμορφωθεί» προσλαμβάνοντας δύο ναυαγοσώστες, ενώ ο Δήμος Κορώνης είχε προσλάβει τον ένα από τους δύο που οφείλει να έχει. Αντίθετα, δεν είχαν προσλάβει καθόλου ναυαγοσώστες, αν και θα έπρεπε, οι Δήμοι Λεύκτρου και Αβίας.
Υπάρχουν και Δήμοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν ναυαγοσώστες, καθώς καμία παραλία τους δεν έχει κριθεί πολυσύχναστη. Πρόκειται για τους Δήμους Πεταλιδίου και Αίπειας.
Λιμεναρχείο Πύλου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Πύλου, που είναι υπεύθυνο για τις ακτές της Δυτικής Μεσσηνίας, ο μόνος από τους Δήμους που δεν έχει ακόμη ναυαγοσώστες, όπως θα όφειλε, είναι αυτός των Γαργαλιάνων, στον οποίο έχει επιβληθεί και το σχετικό πρόστιμο.
Ναυαγοσώστες υπάρχουν στους Δήμους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Μεθώνης. Στην παραλία του Ρωμανού (Δήμος Νέστορος), όπου συνέβη το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον πνιγμό του άτυχου Ρωσοπόντιου, δεν υπήρχε υποχρέωση για ναυαγοστώστη, καθώς η παραλία δεν έχει κριθεί πολυσύχναστη. Οι Δήμοι Πύλου, Νέστορος και Αυλώνας δεν υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστες.
Γαργαλιάνοι
«Έχουμε κάνει προκήρυξη για δύο ναυαγοσώστες και δε βρίσκουμε» ήταν η απάντηση του δημάρχου Γαργαλιάνων κ. Σταύρου Καλοφωλιά. «Εμείς φροντίζουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές και περιμένουμε, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες στην περιοχή για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον».
Λεύκτρο
Στο ίδιο πνεύμα και η απάντηση του δημάρχου Λεύκτρου κ. Γιάννη Μαραμπέα: «Έχουμε κάνει τρεις φορές ανακοινώσεις και δεν εμφανίζεται κανένας. Δεν υπάρχουν εκπαιδευμένα άτομα που να είναι ελεύθερα. Τώρα προσπαθούμε να συνεργαστούμε με εταιρεία, για να μας φέρει ναυαγοσώστες, αλλά και πάλι δύσκολο το βλέπω. Τα παιδιά που είχαμε πέρυσι, φέτος βρήκαν δουλειές σε ξενοδοχεία. Αν είναι να έρθουν άλλοι από μακριά, χρειάζεται να τους παρέχουμε επιπλέον στέγη και φαγητό. Προσπαθήσαμε να παρακινήσουμε παιδιά από την περιοχή μας να εκπαιδευτούν και να πάρουν άδεια ναυαγοσώστη, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον».
Αβία
Ο Δήμος Αβίας οφείλει να έχει ναυαγοσώστη στην παραλία της Σάντοβας, ο οποίος θα βρίσκεται στη θέση του αρχές Ιουλίου, όπως μας είπε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Μπασάκος. «Η πρόσληψη έχει ήδη κανονιστεί. Από καιρό είχα βγάλει προκηρύξεις και δεν ερχόταν κανένας. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε όλη την Ελλάδα και συνήθως οι νέοι προτιμούν τα ξενοδοχεία, γιατί έχουν δουλειά περισσότερους μήνες» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Πρώτοι σε πνιγμούς!
Αν και η ύπαρξη ναυαγοσωστών στις παραλίες δείχνει το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ασφάλεια των λουομένων, ο μεγάλος αριθμός πνιγμών στην Ελλάδα (πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο!) δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό.
«Οι περισσότεροι πνιγμοί», λέει ο κ. Ζέππος από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, «οφείλονται στο ότι πολύς κόσμος στην Ελλάδα δεν ξέρει μπάνιο και δε λαμβάνει υπόψη του τους κινδύνους της θάλασσας. Σαν λαός παίρνουμε αψήφιστα το θέμα, ενώ δε θα έπρεπε. Σε χώρες όπως η Ελβετία, που δεν έχουν θάλασσα, ξέρουν περισσότεροι άνθρωποι κολύμπι, απ’ ό,τι οι Έλληνες που βρέχονται από παντού με θάλασσα. Είναι θέμα παιδείας. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες του προβλήματος. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πνιγμών αφορά ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας και συνήθως συνδυάζονται με παθολογικά αίτια. Εκεί θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα από τους οικείους τους. Όταν ξέρεις ότι ο άνθρωπός σου έχει πρόβλημα υγείας, δεν τον αφήνεις να πάει μόνος στη θάλασσα».
Το γεμάτο στομάχι είναι, επίσης, αιτία πνιγμών, σύμφωνα με τον λιμενικό που μας μίλησε από το Λιμεναρχείο Πύλου: «Δεν είμαι μόνο ότι οι Έλληνες δε μαθαίνουν να κολυμπάνε σωστά από μικροί. Πολλοί μπαίνουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό! Αφού λέμε και ξαναλέμε: Αν δεν έχουν περάσει τέσσερις ώρες από την ώρα του γεύματος, το μπάνιο απαγορεύεται».
Της Μαρίας Νίκα "ΘΑΡΡΟΣ" 28/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου