Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ “Πλέγμα μνήμης και πολιτισμού” το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας

image

image

Την υπόσχεσή του για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, που αποτέλεσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, τήρησε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς που εγκαινίασε χθες το μεσημέρι το νέο μουσείο στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Ο υπουργός Πολιτισμού κάνοντας πραγματικότητα τις εξαγγελίες των προκατόχων του που έμειναν στις υποσχέσεις, χαρακτήρισε το νέο μουσείο ως ένα «πλέγμα μνήμης και πολιτισμού» που προβάλλει το σύνολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Οι Αγιοι Απόστολοι, το εθνικό σύμβολο της Καλαμάτας μας αποκτούν σήμερα το πιο όμορφο στολίδι για μόνιμη παρέα, το καινούργιο μουσείο μας» είπε ξεκινώντας το χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ όπως είχαμε δεσμευτεί να τελέσουμε αυτά τα εγκαίνια πριν από τα εγκαίνια παγκόσμιας ακτινοβολίας που θα έχουμε στο μουσείο της Ακρόπολης. Μπορώ να σας πω με ιδιαίτερη συγκίνηση ότι η Μεσσηνία σήμερα αποκτά ένα σύγχρονο μουσείο, ένα πλέγμα μνήμης που εκτείνεται οριζόντια στο χώρο και κάθετα στο χρόνο. Χωρίζει γεωγραφικά και διαχωρίζει τις ιστορικές περιόδους, παρουσιάζει με τρόπο ανάγλυφο, ζωντανό και εποπτικό το σύνολο της πλούσιας κληρονομιάς του νομού μας.
Για το μουσείο αυτό αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι από ολόκληρη τη Μεσσηνία, απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, όλες τις τάξεις, τα επαγγέλματα, όλες τις ηλικίες, στο χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και που θα αποτελέσει επίκεντρο της πνευματικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου».
Αναφερόμενος στη σημασία του μουσείου για τον τόπο ο υπουργός Πολιτισμού είπε: «Κάθε τοπική κοινωνία κρατιέται και προοδεύει όχι μόνο από τις ασχολίες της, αλλά και από τις μνήμες της. Οι ασχολίες της καθορίζουν την οικονομική της προκοπή οι μνήμες της όμως καθορίζουν την κοινωνική συνοχή και την πνευματική της πρόοδο. Σήμερα η Μεσσηνία κάνει ένα μεγάλο άλμα πνευματικής προόδου, αποκτά ένα σύγχρονο μουσείο πρότυπο για όλες τις περιοχές της χώρας, για να αναδείξει μια πλούσια παράδοση και ιστορία που λίγες περιοχές έχουν να επιδείξουν.
Το μουσείο δεν είναι μόνο κόσμημα για την Καλαμάτα, δεν είναι μόνο πνευματική βιτρίνα για ολόκληρη τη Μεσσηνία, είναι και καταλύτης για ολόκληρη την περιοχή, για να νιώσει αυτοπεποίθηση, για να απελευθερώσει δυνάμεις που έχει μέσα της και που πολλές φορές δεν τις γνωρίζει. Αλλωστε τα μουσεία δεν είναι μόνο τα κτήρια και τα εκθέματά τους, είναι μια οπτική για τον κόσμο, για το χθες που το ανασυγκροτούν σε ιστορική μνήμη, για το σήμερα που το συγκροτούν σε θέληση δημιουργίας και για το αύριο που το αρθρώνουν σε όραμα για μια καλύτερη ζωή. Αυτό το συμβολικό νόημα του μουσείου ήθελα σήμερα να σας τονίσω, που θα το δείτε σιγά σιγά να δυναμώνει στα αισθήματα υπερηφάνειας των ανθρώπων, στη συνοχή της ίδιας της τοπικής μας κοινωνίας και στα βλέμματα των παιδιών μας. Γιατί ένα μουσείο δεν είναι μόνον φόρος τιμής για το παρελθόν, είναι κυρίως επένδυση στις ψυχές των νέων ανθρώπων.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα όλους όσοι εργάστηκαν για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το μουσείο. Είναι μεγάλη τιμή γιατί ανάμεσά μας βρίσκονται διαπρεπείς Ελληνες αρχαιολόγοι που υπηρετούν τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στην ίδια τη Μεσσηνία μας. Μαζί θα προχωρήσουμε και θα δώσουμε μια καινούργια πολιτιστική πνοή σε ολόκληρο το νομό. Πνοή που θα βοηθήσει ως υποδομή για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τη Μεσσηνία. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση που αισθάνομαι και νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που ο Θεός μου έδωσε στη δικιά μου τη μοίρα να είμαι σήμερα εδώ ως υπουργός Πολιτισμού», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ναό της ιστορίας και του πνεύματος χαρακτήρισε το νέο μουσείο ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Με δέος και συγκίνηση προσερχόμαστε σήμερα σ' αυτή τη μυσταγωγία πνεύματος, ιστορίας και πολιτισμού, όπου ξεχειλίζουν τα χρώματα και τα αρώματα από το ένδοξο κλέος της Μεσσηνίας μας. Είναι γνωστό ότι όλοι αντλούμε τις πνευματικές μας δυνάμεις από τα απαράμιλλα έργα του τόπου μας που προσδιορίζουν το μεγαλείο, την υψηλή παρουσία στο χώρο και στο χρόνο. Και αυτά τα έργα έχουμε χρέος εθνικό, ηθικό, πνευματικό να τα διαφυλάξουμε, να τα προβάλλουμε στα πέρατα της οικουμένης».
Το μουσείο θα έχει τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας που θα ολοκληρώσει την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, είπε με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας ότι η λειτουργία του μουσείου αποτελεί δικαίωση για το δήμο. «Η σημερινή ημέρα μας κάνει όλους υπερήφανους. Σήμερα δικαιώνεται στον υπερθετικό βαθμό η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει αυτόν τον χώρο που χτυπούσε για δεκαετίες η καρδιά της Καλαμάτας, στο υπουργείο Πολιτισμού για να γίνει αυτό το σπουδαίο έργο. Τα εκθέματα του νέου μουσείου δείχνουν την διαχρονικότητα του πολιτισμού μας και κάνουν το μουσείο μας σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό πολιτισμού που παρενέβη και έδωσε λύση ώστε ταχύτατα να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί το μουσείο, γιατί σειρά υπουργών Πολιτισμού είχαν περάσει απ' αυτόν τον τόπο και έδιναν υπόσχεση για τη λειτουργία του μουσείου».
Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια η διευθύντρια Μουσείων-Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού Σουζάνα Χούλια. «Είναι ένα μουσείο που προβάλλει το σύνολο του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μεσσηνία, αποτέλεσμα του μόχθου των αρχαιολόγων που με αυταπάρνηση συνέθεσαν το μωσαϊκό της ιστορίας του τόπου. Το μουσείο αυτό είναι η καλύτεη απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους» σημείωσε η κ. Χούλια αναφερόμενη στη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟ, στη ΛΗ ΕΠΚΑ και την 26η ΕΒΑ.
Η διευθύντρια της ΛΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη έκανε αναφορά στο κτήριο της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς που στεγάζεται το νέο μουσείο και είναι συνδεδεμένο με τις μνήμες των περισσοτέρων Μεσσηνίων όπως είπε. Εκανε επίσης αναφορά στην πορεία που είχε το έργο από την παραχώρηση του κτηρίου το 1998 από το Δήμο Καλαμάτας στο υπουργείο για να μετατραπεί σε μουσείο. Επίσης αναφέρθηκε στις αρχαιότητες, οι οποίες εκτίθενται κατανεμημένες σε γεωγραφικές ενότητες που παρουσιάζουν το παρελθόν από τους προϊστορικούς χρόνους έως και το τέλος της βυζαντινής εποχής. «Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μουσείου παίζουν οι ψηφιακές εφαρμογές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τα εκθέματα και δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς και τα παιδιά τους να γνωρίσουν καλύτερα τον αρχαίο κόσμο σε όλες του τις εκφάνσεις, όπως καθημερινή ζωή, εμπόριο, τέχνη, θρησκεία, ταφικά έθιμα κ.λπ.», τόνισε η Ξένη Αραπογιάννη.
Στη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που παρουσιάζει το νέο μουσείο αναφέρθηκε με τη σειρά της η διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Χαλκιά. «Το μουσείο ξεκίνησε αρχικά με το
σχέδιο να μεταστεγαστεί και να επανεκτεθεί η αρχαιολογική συλλογή του γειτονικού Μπενακείου Μουσείου και στη συνέχεια το περιεχόμενο διευρύνθηκε με εκθέματα της βυζαντινής περιόδου από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως την Αλωση. Η πορεία ήταν μακρά και επίπονη και το αποτέλεσμα το περίμενε με αδημονία η πόλη. Τώρα είναι έτοιμο και σας προσκαλεί για ένα νοερό ταξίδι στο αρχαίο και μεσαιωνικό παρελθόν της Μεσσηνίας» τόνισε απευθυνόμενη στο κοινό η κ. Χαλκιά.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, μεταφέροντας και τις πατρικές ευχές του μητροπολίτη Χρυσόστομου Σαββάτου, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την εορτή του Παναγιώτατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στο εξής θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Είναι θετικό ότι έστω και με καθυστέρηση κάποιων χρόνων, η απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή, εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας. Εδειξε το "ιδιαίτερο ενδιαφέρον" της όλα αυτά τα χρόνια για την Καλαμάτα την πόλη του πολιτισμού και της κουλτούρας, που είχε κάθε δικαίωμα να έχει στη διάθεσή της αυτό το μουσείο πολύ νωρίτερα. Εμείς περιμένουμε να δούμε πότε αυτή η κυβέρνηση θα κάνει τα εγκαίνια σε έργα χρήσιμα για
τη Μεσσηνία που θα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει η ίδια. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους διαχρονικά εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου-κόσμημα για τη Μεσσηνία".

“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 15/06/2009

image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου