Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

“Ναι” στο δεματοποιητή της Πύλου από το Νομαρχιακό

image image

“Ναι” στην εγκατάσταση δεματοποιητή και δεματοποιημένων σκουπιδιών στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου είπε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, γνωμοδοτώντας θετικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Κατά της εγκατάστασης ψήφισαν οι μειοψηφίες, καθώς έμειναν αναπάντητα ερωτήματα, μιας και δεν παραβρέθηκε για να δώσει απαντήσεις η μελετήτρια ή εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Γεγονός
που επικρίθηκε έντονα. Η πλειοψηφία στάθηκε στο γεγονός ότι ο δεματοποιητής είναι προσωρινή λύση και δέχθηκε τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη πως σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμη η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας, που θα επεξεργαστεί τα δεματοποιημένα σκουπίδια. Οι μειοψηφίες επεσήμαναν πως είναι άγνωστος ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός και αμφισβήτησαν πως θα ξεκινήσει να υλοποιείται σε 2 χρόνια.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, που ενημέρωσε για τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κι εξέφρασε την αγωνία του αν σε 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης για τη διαχείριση των δεματοποιημένων σκουπιδιών. Εκπρόσωποι των μειψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου (Τσώνης, Καραμπάτσος) επέμειναν στη θέση τους κατά της εγκατάστασης στον Αγιο Νικόλαο και ζήτησαν από το Ν.Σ. να μην τους αγνοήσει, όπως έκανε η Περιφέρεια.
Ο εισηγητής - αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι οι δεματοποιητές αποτελούν προσωρινή λύση για 2 χρόνια και ανακοίνωσε πως η αρμόδια υπηρεσία (το Τμήμα Περιβάλλοντος) δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση στη μελέτη, αλλά παρουσιάζει 9 επισημάνσεις - παρατηρήσεις. Ενημέρωσε ότι η μελετήτρια Βασιλική Μίχα που είχε κληθεί, δεν ήρθε λόγω προσωπικού σοβαρού κωλύματος, όμως, το μεσημέρι είχε στείλει έγγραφη γενικόλογη απάντηση σε ερωτήματα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστου Μαλαπάνη. Ο αντινομάρχης είπε ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε την ανακοίνωση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού από τον περιφερειάρχη και σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα.
Ο δήμαρχος Γ. Χρονόπουλος είπε ότι υπάρχουν αρκετές ασάφειες. Ενημέρωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με 9 - 8 ψήφους αποφάσισε πως δε θέλει δεματοποιητή και δεματοποιημένα σκουπίδια στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά η απόφαση του Δ.Σ. απορρίφθηκε από την Περιφέρεια και το έργο συνεχίστηκε. Απηύθυνε ερωτήματα για το «πού θα πάνε τα αδρανή των 8 δήμων, τα στρώματα; Δεν προβλέπεται πουθενά» και ζήτησε «το κόστος της απομάκρυνσης των δεματοποιημένων να το αναλάβει η Περιφέρεια. Αν το αναλάβουν οι δήμοι, καήκαμε». Εξέφρασε την αγωνία του, «στο “σπίτι” μας να διασφαλιστούν οι καλύτεροι περιβαλλοντικοί όροι και ότι σε 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Περιφέρεια». Παρατήρησε, επίσης, ότι δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τη θέση “Στρογγυλό” στο Κυνηγού, που παρουσιάζεται ως εναλλακτική θέση.
Ο δημοτικός σύμβουλος της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Φώτης Καραμπάτσος πληροφόρησε ότι «δύο φορές το Δ.Σ. είπε ότι δε θέλουμε σκουπίδια στον Αγιο Νικόλαο. Είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος, πριν από 30 χρόνια ήταν κατάλληλος. Τις δύο αποφάσεις τις απέρριψε ο περιφερειάρχης. Εχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο Κυνηγού ο καπετάν Βασίλης δεν έχει παραχωρήσει χώρο, όπως έχει διαδοθεί. Και κει είναι ιδιωτικά κτήματα».
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τσώνης παρατήρησε πως η περιοχή του Αγίου Νικολάου «αναπτύσσεται τουριστικά, είναι κοντά στην πόλη. Εχει οπτική επαφή με τη θάλασσα» και τόνισε: «Η Περιφέρεια μας αγνόησε, αγνόησε το Δημοτικό Συμβούλιο, μην κάνετε και σεις το ίδιο λάθος να μας αγνοήσετε».
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο χώρος στον Αγιο Νικόλαο «δεν επελέγη από μας. Επελέγη από τη
σύμβουλο του περιφερειάρχη, που εξέτασε τους 4 ενεργούς ΧΑΔΑ των δήμων της ενότητάς μας».
Ο επικεφαλής της “Ανατροπής” Χρήστος Μαλαπάνης αναρωτήθηκε και αμφισβήτησε: «Θα έχουμε σε 2 χρόνια μονάδα διαχείρισης; Με μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα θέλει μια 7ετία - 8ετία για τη δημιουργία εργοστασίου. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε λύση, αν δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο».
Ο επικεφαλής της “Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι «δεν έχει πρόγραμμα η Περιφέρεια» και παρατήρησε: «Οι επιστήμονες λένε ότι μ’ αυτά τα μυαλά θα οδηγηθούμε σε υψηλό κόστος, που θα πληρώσουν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε άγνωστο σχεδιασμό. Καταψηφίζου ε την ανυπαρξία του περιφερειακού σχεδιασμού».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των νομαρχιακών συμβούλων Ντίνας Νικολάκου, Παναγιώτη Αλευρά, Δήμητρας Ψαρούλη, Θόδωρου Μπρεδήμα, Χρίστου Ριζά και Νίκου Πατσαρίνου.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος είπε πως «έρχεται η Περιφέρεια εκεί που δεν μπορούν οι ΦΟΣΔΑ, εκεί που δεν μπορεί να δώσει λύση η Αυτοδιοίκηση» και σημείωσε: «Προτείνεται μια ασφαλέστερη διαχείριση, διαχείριση υγείας, πολιτισμού. Πάμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση. Εχουν συμφωνήσει και οι 31 ΟΤΑ της Μεσσηνίας. Θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, της ασφαλούς προσωρινής μετάβασης σε 4 σημεία στη Μεσσηνία με ορίζοντα 2ετίας. Κλείνει διά παντός ο Αγιος Νικόλαος. Είναι η στόχευση και η ρητή διαβεβαίωση για 2 χρόνια. Τα 2 χρόνια φθάνουν για να λυθεί το ζήτημα, για να έχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση, που μπορεί να δίνει κι ενέργεια».
Ο κ. Μαλαπάνης προκάλεσε το νομάρχη «αν εγγυάται τα 2 χρόνια, να ψηφίσω κι εγώ».
Ο κ. Δράκος δεν έδωσε εγγύηση, αλλά κάλεσε σε ενότητα και από κοινού μάχη.
Σε δήλωσή του ο κ. Μαλαπάνης είπε ότι «η ενότητα στη διαχείριση κατακτάται όταν έχουμε στόχο τη μείωση του όγκου, την ανακύκλωση, όταν ιεραρχούμε τους στόχους και ξεκαθαρίζουμε ποιος πληρώνει. Δύο χρόνια φθάνουν και σ’ ένα χρόνο θα κριθούμε όλοι μας».
Ο επικεφαλής της ΝΑΣ Αρις Δαμαλάς είπε ότι το κόστος της διαχείρισης θα πέσει στις πλάτες των δημοτών, ζήτησε να πάμε γρήγορα σε ολοκληρωμένη διαχείριση και σημείωσε ότι είναι κατά του δεματοποιητή η κοινωνία της Πύλου.
Κλείνοντας, ο κ. Δράκος κάλεσε τον κ. Μαλαπάνη, «αφού λέτε ότι φθάνουν 2 χρόνια και δε θα γίνει στη Μεσσηνία η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ψηφίστε. Ο περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών και η ανακύκλωση είναι δικό μας θέμα».
Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 29/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου